Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: První ochutnávka Dacie Spring. Jak je na tom elektrický prcek s prostorem?

Stanislav Kolman
Diskuze (67)

Už i automobilka Dacia nabízí elektromobil. Model Spring je nejdostupnějším elektrovozem na českém trhu. Před tradičním testem jsme jej krátce obhlédli společně s kamerou.

Ještě před pár lety Dacia tvrdila, že se modelové portfolio elektrifikovat nechystá, neboť by to pro značku nabízející cenově dostupné vozy nedávalo smysl. Automobilový průmysl se však rychle mění, a tak o nějaké čtyři roky později můžeme na trhu přivítat vůbec první elektromobil rumunské automobilky.

Na plnohodnotný test teprve přijde řada, ještě před ním jsme ale elektrickou novinku jménem Spring obešli s kamerou a zaměřili se především na prostornost. Už zvenčí je patrné, že je to vskutku maličké autíčko, a tak nás zajímalo, jak je na tom zavazadlový prostor a jestli se do druhé řady pohodlně nasouká 178 centimetrů vysoký dospělák.

A protože jsme natáčeli jen kousek od holešovické 150kW rychlonabíječky společnosti PRE, zastavili jsme se i zde. Spring sice plný výkon dobíječky nevyužije, za příplatek 10.000 Kč umí rychlonabíjení o výkonu „jen“ 30 kW. To s akumulátorem o kapacitě 27,4 kWh znamená dobití na 80 % za méně než hodinu a následný dojezd 230 km dle metodiky WLTP. Proč Dacia nedisponuje výkonnějším nabíjením? Důvod je prostý, výrobce totiž zcela rezignoval na jakýkoliv termomanagement akumulátorů, který by cenu vozu zvyšoval.

U nabíječky nás zajímalo hlavně to, jestli je udávaný nabíjecí výkon 30 kW reálný, nebo se dostaneme jen na nižší hodnoty. To už ale zjistíte v přiloženém videu. V chystaném testu si samozřejmě posvítíme na reálný dojezd či spotřebu v různorodých podmínkách. Rozhodně se máte se na co těšit!

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (67)

Doporučujeme

10. 12. 2021 10:27
Re: Dynamika
To máš samozřejmě pravdu. Ale dovedl bych pochopit když nějaký bioeko člověk, kterýmu je jedno kolik peněz vyhodí za auto si to prostě koupí. Za 8 let to střelí za 100k a budou rádi. Ona teda možná ta baterka za 8 let do Dacie nebude stát takový ranec, aby se nedala koupit nová. Nicméně někdo kdo má doma fotovoltaiku a může s tím jezdit tím pádem zadarmo se to může vyplatit víc než LPG. Hele prodejní trhák to asi nebude, ale rozumím tomu, že si to někdo koupí spíš než, že se někdo koupí elektrickýho Enayqa.
9. 12. 2021 18:50
Re: To auto má dostatečný dojezd na průměrný dojíždění do pr
Ten vrak může opravovat jen naprostý šílenec.....
9. 12. 2021 18:42
Re: Takto má EV vypadat
...já bych se těch výprodejů zase tak nebál... Nechápu, co by se mi v hlavě muselo přihodit, abych za tohle dal i o třetinu méně.
9. 12. 2021 18:39
Re: Dynamika
Jak už tu někdo psal, mě tohle auto při dané ceně smysl nedává téměř žádný. Stále jsem přesvědčen o tom, že koupit sandero s LPG za podstatně méně je násobně smysluplnější. Nevidím v tom ani jedno negativum, krom snad striktního požadavku na "malost" vozu. Veškeré ostatní parametry Sandera jsou lepší, než u tohoto chcípáku. Dát 460 a za šest let se s tím bát jet do Kaufu mi nepřijde vůbec ekologické, natož rozumné. Co s tím šuplíkem budou majitelé za 8 let dělat? Jak to bude prodejné s vyšeptalou baterkou? :-(
8. 12. 2021 21:57
Re: 5 dni zpet
:D :yes:

Pekne srovnani.
BEV (obycejny elektromobil) je drahy, ale ma levny provoz a da se nabit z kazde zasuvky.

FCEV (vodikove auto) je extremne drahe a ma drahy provoz (a na tom se nic nezmeni, to je dany fyzikalne). A jako tresnicka na dortu - FCEV neni kde natankovat.

PS K tomu, ze neni infrastruktura na BEV - (temer) kazdy kdo ma domek s obycejnou zasuvkou a dostane k EV 1-f nabijecku a muze doma nabijet. Prumerny denni najezd se timto (nejpomalejsim moznym) tempem dobije za par hodin.