Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takhle zatáčí unikátní osmikolová Tatra se všemi řiditelnými koly!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Společnost Tatra Trucks prostřednictvím krátkého videa názorně demonstruje možnosti řízení čtyř, tří a dvou náprav speciálů ze své produkce.

Video se připravuje ...

Kopřivnická automobilka nedávno představila podvozek Tatra Phoenix Euro 6 s interním označením T 158-8P6R41.27ZA 8x8.1R, který byl vybaven mechanickým systémem řízení TatraTON prvních dvou a elektro-hydraulickým systémem Mobile Electronic posledních dvou náprav.

Protože u zadních náprav jde o hydraulický systém řízení ovládaný elektronicky je v kabině vozu, na středovém tunelu, vedle řadicí páky umístěn tzv. ovládací terminál systému řízení Mobile Electronic.

Osm funkčních tlačítek slouží k volbě režimu řízení a posléze také k vlastnímu ovládání natočení kol třetí a čtvrté nápravy. Nad tlačítky je displej, na němž se zobrazuje aktivace jednotlivých tlačítek.

Z legislativních a bezpečnostních důvodů jsou režimy řízení u tohoto vozidla rozděleny do dvou skupin: On-Road a Off-Road.

Režim On-Road je výchozí jízdní režim, ve kterém se vozidlo nachází vždy po každém nastartování. Je určen k provozu na běžných pozemních komunikacích.

V tomto režimu je řízení třetí nápravy zamčeno v poloze pro přímou jízdu. Kola čtvrté nápravy jsou řízena v závislosti na natočení přední nápravy od okamžiku, kdy vozidlo dosáhne rychlosti 30 km/h. Ovšem při překročení rychlosti 50 km/h je náprava automaticky vycentrovaná a její řízení je uzamčeno.

Do režimu Off-Road spadají zbylé tři speciální jízdní módy. Ty jsou určeny pro provoz mimo veřejné komunikace a jsou rovněž omezeny povolenou maximální rychlostí.

Režim All-Wheel Steering neboli řízení kol všech náprav, spočívá v možnosti natáčení kol třetí a čtvrté nápravy v závislosti na poloze předních kol. Cílem je dosažení minimálního poloměru zatáčení.

Režim Crab Steering spočívá ve schopnosti natočení kol třetí a čtvrté nápravy v rozmezí nula až 21 stupňů ve stejném směru jako kola předních náprav.

Posledním speciálním režimem řízení je tzv. Manual Steering, dovolující řízení kol třetí a čtvrté nápravy zcela nezávisle na poloze předních kol. Řidič tak může po nastavení kol třetí a čtvrté nápravy do libovolného směru korigovat směr jízdy vozu volantem.

V poslední minutě videa předvádí své schopnosti Tatra Phoenix s řízení první a posledních dvou náprav. Následně video nabízí i pohled na řízení všech kol u dvounápravového speciálu Tatra Force 815-7T5R21.42A 4x4.1R připraveného ve spolupráci s firmou HTH Global Mining S.A. pro trh v jihoamerickém Chile.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
5. 10. 2017 20:57
Re: měli by už konečně udělat něco s usazením té dafácké kab
Kabina je posasezna takhle kvuli ulozeni motoru. Euro 6 ma vys chladic kvuli terenu pro to je ta kabina vys. A ten rozvor mezi predni a druhou naprvou je z nejakeho duvodu a to z toho aby se rozlozila hmotnost nakladu a nedochazelo ke krouceni ramu. Pisu z mobilu. Pro to bez hacku. >:D
Avatar - T613
28. 9. 2017 07:13
Re: měli by už konečně udělat něco s usazením té dafácké kab
ach jo.. ještě jednou. Podívej se na "CF" a Phoenix. Rozmístění komponentů je velmi, velmi podobné a od toho se odvíjí rozvor mezi první a druhou nápravou.
27. 9. 2017 23:46
Re: měli by už konečně udělat něco s usazením té dafácké kab
Porovnej poloměry zatáčení u Phoniexu a u T815-7......
Zástavba motoru nemá na to žádná vliv. V obou případech (V8 Tatra vs. R6 Paccar jsou posazeny nad centrální nosnou rourou.
Avatar - T613
27. 9. 2017 21:54
Re: měli by už konečně udělat něco s usazením té dafácké kab
není to jedno.. podívej se na DAF CF a Phoenix. Rozvor první a druhé nápravy je stejný, stejné je i rozmístění komponentů patřící k pohonné jednotce. Ten rozvor je dán právě těmi komponenty. Sedmička, která používá jinou škálu motorů už má jiné rozvory.
27. 9. 2017 19:42
Re: měli by už konečně udělat něco s usazením té dafácké kab
Je úplně jedno na které soudobé auto v konfiguraci 8x8, 8x6 nebo 8x4 se podívám. Ať je to Daf, Volvo, Renault, Man..... tak všechny mají velký rozvor mezi prvními dvěma nápravami.