Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Víte, jaké palivo v zahraničí natankovat? A jak se vyznat v označení Gazole či Senza Piombo?

David Bureš
Diskuze (22)

Ne ve všech státech Evropské unie se nafta označuje jako „diesel.“ Pozor byste si měli dávat i na u nás zavedená barevná označení jednotlivých paliv.

Letní prázdniny začaly a s nimi nastal také čas dovolených. Jestliže na dovolenou vyrážíte do zahraničí, a to po vlastní ose, měli byste zbystřit. Víte, jaké palivo natankovat do svého auta? Samozřejmě, že benzin nebo naftu, podle vašeho druhu motoru. Jenže víte, jak se toto palivo v zahraničí jmenuje?

Ne ve všech evropských státech je totiž motorová nafta označená jako diesel a Natural 95 číslovkou devadesát pět a nějakým dodatečným, srozumitelným označením. „Pozor na možnou záměnu paliv byste si měli dávat v Portugalsku či Španělsku. Bezolovnatý benzin tam mohou označovat jako Gasolina, zatímco motorovou naftu Gasóleo,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti, který se snaží o snížení nehodovosti a jejích následků.

Hlavně na motorovou naftu byste si měli při tankování dávat velký pozor. Ve Francii může být diesel označen jako Gazole, v Maďarsku Gázolaj a třeba v Řecku jako Petrelaio. Jestliže se tak orientujete podle anglického výrazu „gasoline“ (tedy benzin), měli byste na něj po cestách napříč Evropou zapomenout.

Naopak bezolovnatý benzin většinou bývá označen srozumitelně, hlavně ve spojení obchodního označení a číslice 95 (Euro 95, Eurosuper 95), narazit ale můžete i na exotická pojmenování. Například v Estonsku můžete potkat stojany označené Pliivaba 95, ve Finsku 95 lyijytön, v Portugalsku S/Chumbo 95 a v Rumunsku 95 Fara plumb. V Itálii je zase užíváno označení Senza piombo a v Řecku Aplie.

To řidiči tankující zkapalněný ropný plyn mají orientaci v zahraničí jednodušší. V naprosté většině případů jim bude stačit, když budou hledat dobře známé označení LPG, případně GLP (Gas licuado del petróleo) nebo obecně autogas. Ve slovanských státech je zase pro LPG používán výraz autoplin. V Litvě to je ale Dujos a v Estonsku klidně Ecom 102. Pozor byste pak měli dávat ve Finsku, v zemi tisíce jezer se LPG nepoužívá, a tak tam ani nenajdete žádnou takovou čerpací stanici.































Národní názvy vybraných pohonných hmot ve státech Evropské unie
Stát Národní název Naturalu 95 Národní název Dieselu Národní název LPG
Belgie Eurosuper 95 Diesel plus LPG, Autogas
Bulharsko N Bleifrei, Bes olovo, A95H, Бензин 95 Diesel, автогаз, LPG, Пропан бутан
Dánsko Benzin 95, Blyfri Diesel, Super Diesel LPG, Autogas
Estonsko 95 Euro, Pliivaba 95 D Euro, Diisel Autogaas, LPG, Gaas, Ecom 102
Finsko 95, 95 lyijytön Diesel *nepoužívá se
Francie Euro sans plomb Diesel, Gazole Autogas, GPL, LPG
Chorvatsko Eurosuper 95 Diesel, Dizel LPG, Autoplin, Plin, UNP
Irsko Unleaded 95, Aplie Diesel LPG, Autogas
Itálie Senza Pb Unleaded, Senza piombo, S/Plomb, 95 Diesel GPL
Kypr Gasoline Unleaded 95 Ron Diesel, EuroDiesel LPG, υγραέριο, Otogaz, Autogas
Litva 95 Euro, 95E, A95 D, Dyzelinis SND, Dujos, Autogas, Suskystintos Naftos Dujos
Lotyšsko E95, 95E DD, dízelis LPG, Auto gāze
Lucembursko Euro 95 Diesel LPG, Autogas, GPL
Maďarsko 95, Super 95 Diesel, D, G, Gázolaj LPG, Autógáz, PB-gáz
Malta Unleaded 95 Diesel LPG, Autogas
Německo Superbleifrei Diesel LPG, Autogas
Nizozemí Euro 95 Diesel LPG
Polsko Benzyny Pb95, 95 Eurosuper, 95 ON, Diesel LPG, Gaz, Autogaz
Portugalsko S/Chumbo 95, Gasolina Diesel, Gasóleo GPL, GLP, GPL Auto, Autogás
Rakousko Eurosuper 95, Super 95 Diesel LPG, Autogas
Rumunsko 95 Fara plumb Diesel GPL Auto, GPL
Řecko Unleaded 95, Aplie Diesel, Petrelaio LPG, leghra-ériej, υγραέριο
Slovensko Benzin 95 Diesel, Nafta LPG, Autoplyn
Slovinsko 95, 95 Oktanski bencin Diesel, Dizel LPG, Avtoplin, Plin, UNP
Španělsko Sin Plomo 95, Gasolina 95 Diesel, Gasóleo GLP, Autogas
Švédsko 95 Diesel LPG, Motorgas
Velká Británie Unleaded, Unleaded 95 Diesel LPG, Autogas

Ideální není ani orientace podle zavedeného barevného označení. Ne ve všech státech unie totiž černě zbarvený stojan znamená naftu.

Právě kvůli zjednodušení orientace řidičů Evropská unie zavedla nové univerzální označení benzinu a nafty, které se na čerpacích stanicích začíná pomalu objevovat. „S novými symboly se začneme postupně setkávat ve druhé polovině roku 2017 a v roce 2018,“ upřesňuje Václav Loula, šéf stálé komise pro paliva z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Každý typ paliva je na základě této novinky označen svébytným geometrickým obrazcem, pro benzin je to kruh, zatímco pro naftu čtverec a pro plynová paliva kosočtverec. Vnitřek obrazce pak bude vyplněn písmenem označujícím typ paliva (E pro benzin, B pro naftu) a číslo uvádějící maximální procentuální podíl biosložky, případně označení plynu (CNG, LPG). Dnešní Natural 95 podle této logiky je E5 (má pětiprocentní podíl biosložky) a nafta B7.

cng evropskytrh lpg diesely cng evropskytrh lpg diesely

A proč vlastně celou problematiku zmiňujeme? Natankování špatného paliva může být velice nákladné a celou dovolenou může pokazit. Zvlášť když si chybu včas neuvědomíte a s chybným palivem se rozjedete. V takovém případě nafta v benzinovém autě může zalepit katalyzátor, čímž ho zničí, zatímco benzin v naftovém automobilu může poničit vstřikování nebo turbo.

David Bureš
Diskuze (22)
9. 10. 2017 11:57
Re: Pálivo?? NĚCO PÁLIT? BLBOST
To posledni video. Zacinam mit pocit ze nas zensky za chvilku nebudou potrebovat >:D
24. 8. 2017 10:34
Re: Oznaceni EU
To sjednoceni pravidel provozu bych taky uvital.
24. 8. 2017 08:48
Re: Oznaceni EU
A co je nesrozumitelného na E5, E10, E85? B10, B100? Toto označení se používá už docela dlouho. Navíc tenhle symbol se jen přidá ke stávajícímu označení.

Ale raději bych uvítal sjednocení pravidel silničního provozu než prkotinu jako stejné značení paliv.
24. 8. 2017 08:42
Re: Paliva
Proto přeci šel do politiky.
Avatar - Hammunasakra
9. 7. 2017 19:15
Re: Paliva
O tom žádná = nemusí. Ale je to bohužel spíš výjímka = dal sem proto příklad 102 oktanovýho Aralu kterej tu berličku v reálu zřejmě nepoužívá. O jinym bohužel nevim = a Aral se z Česka stáhnul už dávno :-|