Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks v roce 2019 zahájí prodej elektrických nákladních vozidel

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Volvo Trucks chce v letošním roce poskytnout vybraným referenčním zákazníkům elektřinou poháněná nákladní vozidla a v příštím roce hodlá spustit jejich prodej.

Společnost Volvo Trucks se připravuje na uvedení svých prvních čistě elektřinou poháněných nákladních vozidel do běžného provozu. V souvislosti s tím připomíná, že tato vozidla výrazně snižují hluk i emise a otevírají nové logistické příležitosti. Více přepravních zakázek lze totiž uskutečnit v nočních hodinách, takže v denních špičkách se nebude o prostor na silnici přetlačovat tolik vozidel.

„Elektromobilita je plně v souladu s dlouhodobými závazky, které si společnosti Volvo Trucks stanovila pro oblasti udržitelného rozvoje měst a nulových emisí,“ uvádí Claes Nilsson, prezident společnosti Volvo Trucks.

„Pokud pro přepravu zboží v městských oblastech využijeme elektricky poháněná a tišší vozidla, splníme tím několik cílů najednou. Vozidla, která neobtěžují hlukem ani výfukovými plyny, bude možné provozovat i ve vyhrazených oblastech městských center. Přepravu také bude možné realizovat v době menší dopravní zátěže, například pozdě večer nebo v noci. To uleví komunikacím od denních dopravních špiček a silniční síť i vozidla bude možné využívat mnohem efektivněji než nyní,“ pokračuje Claes Nilsson.

Volvo Concept Truck testuje hybridní pohon pro dálkovou přepravu (+video)

Město Stockholm se nedávno ve spolupráci s Královským technologickým institutem KTH podílelo na projektu s názvem Off Peak City Distribution (Rozvážka mimo špičku) zaměřeného na výzkum dopadů noční rozvážky zboží v centrální části Stockholmu. Jelikož se vozidla vyhnula dopravní špičce, podařilo se přepravní zakázky realizovat za jednu třetinu doby, která je běžně k rozvážce potřeba.

Pokud se má zlepšit kvalita života v městském prostředí, je zapotřebí začít využívat udržitelnější řešení dopravy. Díky dobře rozvinuté logistice a efektivnějšímu využití komunikací ve večerních i nočních hodinách bude také možné nahradit velký počet malých vozidel menším počtem vozidel větších. Tím se úroveň emisí i intenzita dopravy ještě sníží.

Rozvážkové vozidlo uveze více než desetkrát více než běžná dodávka. Podaří-li se větší část přepravních zakázek realizovat v době, kdy se po silnicích pohybuje méně lidí, výrazně klesne i nebezpečí dopravních nehod.

Společnost Volvo Trucks u svých elektrických nákladních vozidel využije technologie, které již byly prověřeny v reálném provozu prostřednictvím elektrických autobusů značky Volvo Buses. Zároveň budou využity zkušenosti s hybridními pohonnými systémy nákladních vozidel Volvo Trucks, používanými a neustále rozvíjenými od roku 2010.

Vozidla samotná jsou však jen jedním aspektem velkoplošné elektrifikace dopravy. Dlouhodobá udržitelnost přepravy je složitou otázkou, která vyžaduje zaujmout komplexní přístup se širokou škálou různých opatření. Společnost Volvo Trucks proto úzce spolupracuje se zákazníky, s městy, s dodavateli dobíjecí infrastruktury a s dalšími důležitými investory. Cílem je vytvořit síť, která je k provozu elektrických nákladních vozidel nezbytná.

Podle zástupců společnosti Volvo Trucks má být kompletní elektrifikace městské rozvážky prvním krokem a následně má být elektrický pohon rozšiřován i do dalších segmentů nákladní přepravy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
31. 1. 2018 07:46
Pohádky jedné vlhké noci...
A hned pak tu o pejskovi a kočičce...