Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vozový park v Česku: Jezdíme ve starých vracích

Aleš Dragoun
Diskuze (209)

Stáří vozového parku v České republice je ve srovnání s okolními vyspělými zeměmi zejména na západ a jih od nás stále problém. Používáme v průměru čtrnáctiletá auta. Má to řešení?

Zaměřme se tentokrát pouze na osobní automobily. Průměrný věk všech na začátku letošního roku přesahoval podle statistik Sdružení automobilového průmyslu 14 let (přesně 14,2 roku). Jezdilo jich u nás přesně 4.787.849. Minimálně desetiletých bylo takřka 61 %, maximálně pětiletých jenom 17,6 %.

Průměrný věk se v České republice vždycky pohyboval od 13,5 roku výše, ale aktuálně přesáhl i hodnotu 14,1 roku z letopočtu 1995. Od počátku jedenadvacátého století se přitom počet osobních vozů u nás zvýšil o 1,36 milionu exemplářů - a tehdy byly v průměru o půl roku mladší. U nás tedy aktuálně jezdí o skoro 40 procent více aut!

Ano, samovolně stárnou, čas zastavit nelze, ale tuto cifru zvyšují také importované ojetiny. Zatímco před sedmi lety se k nám dovezlo zhruba 30 % dekádu a více starších vozů, za letopočet 2013 jich bylo již 38 %. Letos v lednu jejich počet dosáhl dokonce 41 %, a to je opravdu hodně! Podle statistik Sdružení automobilového průmyslu bylo za loňský rok importováno do České republiky 126.115 ojetin.

Obměna vozového parku v důsledku toho za vyspělými evropskými zeměmi zaostává. Zatímco tam se pohybuje mezi 6-10 % ročně, u nás činí jen 3,5 %. Hůře už jsou na tom jen krizí zmítané země: Španělsko, Portugalsko a Řecko, o něco lépe kupříkladu Itálie a Slovensko... Obměna se počítá z počtu registrací nových osobních aut za rok a celkového počtu této kategorie na našich silnicích k 31. prosinci roku předchozího, obě čísla se vydělí. Nejvyšší byla tato hodnota v roce 1997, kdy přesáhla pětiprocentní hranici. I to je ale málo. Importované starší osobní vozy se mimochodem podílely loni na celkových prvních registracích 43,4 %, za leden 2014 to bylo 38,5 %.

Každá mince má ale dvě strany. Statistiky nezohledňují technický stav vozidel. Je ovšem pravdou, že patnáct, dvacet let stará auta většinou sžírá koroze, obzvlášť v našich přírodních podmínkách. Co udělá agresivní posypová sůl s karoseriemi, netřeba dlouze rozebírat. Jakmile se jednou zakousne, už nepovolí a pomůže jen důkladná renovace a vystříkání dutin. Ne každý má na ni však peníze. Existuje spousta lidí, kteří prostě potřebují být z nejrůznějších důvodů mobilní a v tom jim pomůže i třicet, čtyřicet let starý trabant.

Vymazlené youngtimery v perfektním stavu, jejichž oživení spolykalo několik set tisíc korun, pochopitelně vynecháme. S těmi jejich majitelé jezdí jen několikrát do roka, takový kousek si hýčkají a neničí jej v každodenním provozu. Ale ruku na srdce, mnozí vlastníci starších aut nevěnují svým miláčkům ani tu základní péči. Na jednu olejovou náplň ujedou několik desítek tisíc kilometrů, nemění (kromě paliv) ani další provozní kapaliny. Také ostatní technika vyžaduje údržbu, ani brzdový kotouč či buben nevydrží věčně. Musíme si uvědomit, že zanedbaná údržba může způsobit dokonce vážnou havárii. Problém našeho vozového parku tedy je ve věku samotných automobilů jen do jisté míry. Nesmíme zapomínat na jejich technický stav! Stáčení tachometrů a podobné záležitosti tentokrát raději ponechme stranou...

Kupní sílu obyvatelstva, která je mnohem slabší než na západ od našich hranic, bohužel nevyřešíme. I když se samozřejmě od roku 1989 změnila. Průměrný plat už není necelých šest tisíc korun a nejlevnější zahraniční nové auto nestojí 225.000 Kč jako Fiat Cinquecento v roce 1993. ZAZ Tavrija při vší úctě k Záporožskému automobilovému závodu nerozebírejme a domácí Favority začínaly nad hranicí 180.000 korun. Na průměrný plat ale tři čtvrtiny Čechů nedosáhnou, takže se znovu jedná pouze o statistické číslo...

Vozový park má aktuálně jinou skladbu ve velkých městech (Praha, Brno, Ostrava atd.) a úplně jinou na venkově, tamní obyvatelstvo běžně jezdí v autech vyrobených ještě v minulém století. Novodobé favority a felicie z vesnických garáží a dvorů ještě zdaleka nezmizely.

Ještě pár čísel na závěr: v letech 1993 až 2013 u nás bylo celkem zaregistrováno 5.727.630 osobních automobilů, zahrnuty jsou znovu pouze první přihlášení do provozu, nikoli ta další. Přesně 2.719.734 kusů z nich, tedy takřka 47,5 % bylo dovezených ojetin. Statistika tedy zahrnuje celé období samostatnosti České republiky. Jediný problém se za ty více než dvě dekády vyřešil, tím byla dříve dosti propíraná průměrná cena importovaných „použitých“ vozů, která neustále klesala. Mocná ruka trhu zde zvítězila...

Aleš Dragoun
Diskuze (209)
Avatar - tfu
29. 7. 2015 16:07
v USA je stari vozu 11,5 roku
[odkaz]

v USA je stari vozu 11,5 roku takze na to ze maji mnohem vyssi kupni silu na tom nejsme zas az tak spatne !
Avatar - šmoula nešika
11. 7. 2014 10:48
Re: O životní úrovni by to bylo do momentu,
:yes: :yes: :yes:
27. 5. 2014 09:44
Re: A čo akože všetci čakajú??
Ako tu uz niekto poznamenal, to ci je auto vrak, zavisi od jeho technickeho stavu a nie veku! Problem je v tom, ze auto.cz sa zmenilo na moto-bulvar. Potrebuju mat nadpisy a obsahy clankov podla heslo zlato na ulici a * v truhlici. Teda nadpis, ktory ta prilaka, lebo je bombasticky a obsah clanku stoji za *.
27. 5. 2014 09:39
Re: Problem je v lidech
Nechces prist robit osvetu do ciganskych osad? Velmi by sme si ta za tuto zasluznu cinnost vazili, keby si im tam vysvetlil, ze k plodeniu deti treba pristupovat ekonomicky zodpovedne.
27. 5. 2014 09:35
Re: O životní úrovni by to bylo do momentu,
Tak pod toto by som sa podpisal.
K tym autam na "zapade". Vo Svajci, kde by si mnoho ludi mohlo dovolit ovela drahsie auta, je kopa starych aut. Fiesta I.gen, Corsa II.gen, aj Feldy! Ci je to preto, ze su "skupi" alebo preto, ze su ekologicki (= je lepsie dlho drat stare ako vyrobit jedno nove) alebo im na tom nezalezi, tazko povedat. Ale je to tak!