Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: VW Golf GTI Clubsport vs. Golf R na letišti – Jak velký je rozdíl v dynamice?

Stanislav Kolman
Diskuze (41)

O víkendu se můžete těšit na test dvou nabroušených golfů. Ještě před tím se pojďme podívat na krátké videoohlédnutí z letištní plochy.

V jeden týden jsme do redakce nafasovali hned dva ostré exempláře osmé generace Golfu – GTI Clubsport a R. Oba mají pod kapotou přeplňovaný benzinový čtyřválec 2.0 TSI spojený se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Zatímco u prvně zmíněného dodává 221 kW (300 k) a má pohon předních kol, „erko“ je čtyřkolkou s výkonem 235 kW (320 k).

Tabulkové hodnoty zrychlení jsou jedna věc, ale měření v reálném prostředí něco úplně jiného. A protože jsme měli oba vozy hezky vedle sebe, vyrazili jsme na plochu milovického letiště, kde jsme jejich akceleraci mohli porovnat přímo. Řada samozřejmě přišla na naše tradiční disciplíny – 0-100 km/h, 60-100 km/h a konečně 80-120 km/h. To vše v nejostřejším jízdním režimu s aktivovanou funkcí launch control.

V závěru videa pak najdete nejen srovnání dvou golfů, ale i porovnání s Audi RS e-tron GT, se kterým jsme byli v Milovicích naposledy a které pomyslně odstartovalo naši novou měřící rubriku. Ale nebudu vás dále zdržovat, mrkněte na video a samotné hodnoty. Bylo to hodně zajímavé srovnání!

Stanislav Kolman
Diskuze (41)

Doporučujeme

Avatar - Emel
26. 7. 2021 07:52
Uni
Pro mě je univerzálus maximus kombík. Takže R Variant. Což je pro mě možná už trochu overkill, výkonem i cenou... i když poměr kW/Kč mi pořád vychází a nový pohon 4x4 tomu přidává atraktivitu.
O level níž - Octavia RS Combi TSI MT a ještě spíš její konkurent Focus ST combi MT - tam někde bude můj univerzál. Takže nic nového :)
25. 7. 2021 22:00
Re: Golf
Teď jsem nasel článek zde na auto.cz a tam píší že Honda byla zcela sériová, narozdil od té předchozí.
25. 7. 2021 20:47
Re: Golf
To sem viděl, ale Honda měla převodovku v háji a tuším i pneu nebo tak něco. No vsak už bude nová.
Avatar - Mikesus
25. 7. 2021 19:47
Re: Golf
Super, budu rád, díky.
Avatar - Mokrous
25. 7. 2021 19:44
Re: Golf
Tak až pojedeš přes Svitavy, můžu tě povozit :-)

Každopádně nejlíp to auto jede v manuálním režimu. Zrovna včera jsem si dával výjezd do serpentýn v "M" ku a držel jsem to mezi 3 a 4 tisíci a jelo to neskutečně. Zcela jinak, než v "S" a nechtělo se mi věřit, že jedu v 2 l naftě. Ano, jsou silnější a rychlejší vozy a je jich dost, ale tohle je prostě na obyčejný rodinný kombi něco.