Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce nákladních vozidel Scania vstoupil do světa haute couture módy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Světoznámá módní návrhářka Bea Szenfeld a legendární úpravce nákladních vozidel Sven-Erik Bergendahl stojí za vznikem haute couture bundy, k jejíž výrobě bylo použito pro oděv velmi netradičního materiálu.

Módní návrhářka Bea Szenfeld, jejíž kreace oblékají například zpěvačky Björk a Lady Gaga, se proslavila odvážným stylem svých návrhů, k jejichž realizaci využívá nekonvenčních materiálů.

Sven-Erik Bergendahl zvaný Svempa naopak se svou firmou Svempas patří k nejvýraznějším postavám ve světě úprav nákladních vozidel a dnes je dvorním úpravce značky Scania, s níž již několikrát spolupracoval na některých speciálních edicích jejích vozidel. Vedle toho se pak pyšní řadou extrémních speciálů s technikou této švédské značky.

Výsledkem spolupráce slavné módní návrhářky s úpravcem nákladních vozidel se stala bunda, která přesně vystihuje dnešní vnímání pojmu haute couture.

Ten vznikl na počátku dvacátého století v Paříži v souvislosti s módou z nejkvalitnějších látek pro bohaté zákazníky a dnes představuje především umění, což znamená, že výsledek práce návrháře vlastně vůbec nemusí být vhodný k tomu, aby byl používán jako běžné oblečení.

Bundu, kterou mají na svědomí Bea Szenfeld s Sven-Erik Begendahl, lze bezpochyby označit za umění a rovněž za ukázku špičkové řemeslné práce. K její výrobě bylo totiž použito 200 metrů vyztužených řemenů k ventilátorům, jimiž jsou standardně vybavována vozidla značky Scania.

Z netradičního materiálu bylo ručně vyřezáno 800 ptačích peříček a ta pak opět ručně našita na svrchní látku bundy s kapucí. Výsledek je rozhodně velmi netradiční a zároveň nepříliš praktický, protože hmotnost bundy se pohybuje okolo 12 kg, ale praktičnost není v haute couture příliš důležitá.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)