Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Záchranářská výstava RETTmobil 2016: I BMW i3 může být záchranář!

David Bureš
Diskuze (1)
Na veletrhu záchranářské techniky se letos prezentuje nejen elektrické BMW i3, ale také Evropské auto roku 2016 v podobě Opelu Astra ST pro hasiče.

V německém městě Fulda se i letos koná dnes už tradiční veletrh záchranářské techniky RETTmobil. Na něm nechybí ani zástupci z řad automobilek, novými stroji pro záchranné složky se tam chlubí BMW, Mercedes-Benz, Opel i Volkswagen.

BMW se jakožto výrobce jednostopých i dvoustopých vozidel prezentuje na RETTmobil 2016 nejen svými automobily, ale také svými motocykly. Na stánku mnichovské automobilky je největší důraz kladen na SUV X1 v úpravě operačního vozidla pro hasiče. Vedle typického zbarvení a diodových výstražných světel je tento vůz vybaven třeba analogovým radiovým systémem Teledux-9. Základem speciálu je model xDrive20d, což znamená vznětový čtyřválec se 140 kW a pohon všech kol.

Nechybí ani i3 s prodlužovačem dojezdu v podobě operačního vozidla, který už slouží v Miláně, Los Angeles nebo Londýně. Prezentované BMW 220d xDrive Gran Tourer je pak upraveno pro lékaře rychlé záchranné služby. Vedle výstražných světel tvořených diodami auto disponuje též multifunkční anténou, která umí přijímat signál GPS i digitální rádiové sítě TETRA. Dodatečná 70ampérhodinová baterie pak nabízí dostatek šťávy pro elektrické systémy auta v době, kdy je vypnutý spalovací motor.

Mercedes-Benz vedle sanitky na bázi Sprinteru nebo SUV GLC představil také netradiční Unimog. Ten byl ve spolupráci se společností Kärcher Futuretech upraven tak, aby byl schopen dodávat pitnou vodu tam, kde je to právě potřeba.

Opel svůj speciál postavil na základech kombi verze letošního Evropského auta roku. Nabídku záchranářských aut z Rüsselsheimu čítající Insignii Sports Tourer, Zafiru Tourer, mokku a adama totiž doplňuje nová Astra Sports Tourer. Ta má sloužit jako mobilní velitelství záchranných složek.

Kvůli své funkci je záchranářská Astra ST vybavena digitálním rádiem, několika anténami pro příjem různých signálů nebo megafonem pro veřejná hlášení. Objednávky na tuto astru Opel začne přijímat na podzim.

Také Volkswagen se podobně jako Opel a Mercedes na veletrhu RETTmobil prezentuje svými osobními i užitkovými vozidly. Ta osobní zastupují passat a touran v úpravě pohotovostního vozidla pro ambulanci. Touareg pro záchranáře a Golf Alltrack pro velitele výjezdu jsou pak určeny pro posádky, které potřebují jezdit i mimo zpevněné cesty.

Letošní šestnáctý ročník akce RETTmobil se koná od 11. do 13. května. Návštěvníci se mohou těšit na prezentaci více než 500 vystavovatelů z 20 zemí světa, jejichž výrobky je možné si prohlédnout na výstavní ploše velké 70.000 m2.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Barry Lyndon
12. 5. 2016 10:12
i3 může být záchranář! To jako vážně?
To už i sanitky v podobě dodávky Chevrolet s V8, Porsche 944 Turbo a pohřebáku Ford Scorpio vypadaly reálněji... (TopGear)