Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Záchranná služba Libereckého kraje nakoupí 20 nových sanitek

redakce AUTO.CZ

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje nakoupí 20 nových sanitek, obmění tak většinu vozového parku. Na projekt za 80 milionů korun získala dotace z Integrovaného operačního programu. Záchranka nakupovala nové sanity naposledy před třemi lety, některé vozy jsou už na hranici životnosti, najeto mají i 350.000 kilometrů, prohlásil ředitel záchranné služby Vladimír Hadač. Záchranná služba má nyní 26 sanitek, první nové vozy by měla dostat v polovině příštího roku.

"Modernizace je nutná nejen z důvodu vyšší kvality a efektivity poskytovaných služeb, což je prioritou, ale stárnutí má vliv i na rozpočet organizace. Díky novým sanitkám záchranka výrazně ušetří na opravách a údržbě," doplnila náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová. Záchranka se podle ní bude na spolufinancování projektu podílet 12 miliony korun. "Peníze měla letos připravené na nákup pěti nových vozů, když je možnost získat dotace, využijeme peníze raději na spolufinancování," dodala Kocumová.

Záchranná služby vypsala v roce 2012 veřejnou soutěž na nákup pěti nových sanitních vozů, nakonec z něj ale sešlo. Slovenský dodavatel, který zakázku získal, přestal komunikovat a záchranáři od kontraktu odstoupili. V příštích letech už by se měl vozový park obnovovat pravidelně, potřeba je každoročně vyměnit čtyři až pět vozů a od roku 2016 by tomu tak mělo znovu být.

Do doby, než bude mít záchranka nové sanitky, si chce vypůjčit několik vyřazených vozů od záchranek sousedních krajů. "Jednáme s nimi. Vozy, které vyřazují, mají najeto i kolem 200.000 kilometrů, a jsou tak v lepším stavu než ty naše," vysvětlil Hadač.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech v kraji. Zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. K dispozici mají záchranáři 43 vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Loni vyjeli liberečtí záchranáři téměř k 65.500 případům. Provoz záchranné služby kraj dotuje, letos má pro ni v rozpočtu připraveno 147,67 milionu korun.

redakce AUTO.CZ