Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zájem o registrační značky na přání dál klesá

redakce AUTO.CZ
Diskuze (38)
Zájem o registrační značky s vlastním textem dál klesá. Nejvyšší byl v prvním lednovém týdnu, kdy o ně zažádalo 1650 lidí, za celý únor ministerstvo dopravy eviduje zhruba tisícovku žádostí. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Za první dva měsíce o registrační značku na přání požádalo přes 3500 lidí.

Celkem je podle ministerstva dopravy v provozu přes 1920 registračních značek na přání. Dalších zhruba 300 je připraveno k vydání a přes 600 je zarezervováno, uvedl mluvčí. Jde o čísla k 28. únoru, dodal.

Mezi nejpopulárnější texty značek na přání patří podle ministerstva dopravy křestní jména a příjmení, názvy firem a číselné řady jako například 11111111 či 22222222. Číselné řady ale byly rozebrány během několika málo dnů. Mnoho zájemců rovněž projevilo zájem umístit si na tabulku značku svého vozidla. Zaregistrovány již tak byly například značky FERRARI1, RENAULT1, 422SKODA nebo T75TATRA, JA6UAR01 či 000V0LV0.

Při žádosti platí některá omezení. Lidé si nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. Cena jedné tabulky činí 5000 korun a tento správní poplatek patří obci, ve které byla značka registrována.

Značky s originálním textem se už začaly majitelům i ztrácet, přestože je není možné na jiném automobilu použít. Každá vyžádaná značka je totiž nepřenositelná a není možné ji prodat další osobě. Zároveň za ukradenou nebo ztracenou značku není možné vydat duplikát s identickým textem. Tím se má zabránit situaci, kdy by byly stejnou tabulkou vybavena dvě vozidla. Platí ale, že se značka váže na majitele, a nikoliv na auto. Její vlastník ji tak může opětovně použít na další svůj automobil, motocykl či moped, vždy ale pouze na jedno vozidlo.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (38)
Avatar - Barrichello
4. 3. 2016 21:29
Re: v době socialismu si čeští člověci zvykli, že největší k
Za 15 litrů šlo sehnat 7A7 0007.

Nebyl vůbec problém, znam člověka který má známý na DI. Ale kdo by si to dával na auto, aby byl nápadnej a každej si to pamatoval, že
Avatar - Pepa_007
4. 3. 2016 21:21
Re: v době socialismu si čeští člověci zvykli, že největší k
Rozhodně. Za plno těchto opravdu prémiových značek se neplatí penězi.
Avatar - SelskyRozum
4. 3. 2016 20:13
Re: v době socialismu si čeští člověci zvykli, že největší k
Možná s dobrejma kontaktama, ale se mizernými vědomosti. Čtyřka je totiž v celé Asii nešťastné číslo. >:D
4. 3. 2016 14:14
Re: Taky bych si ji pořídil, …
cena je úplně v klidu. Problém je, že se teenageři předhání kdo jich ukradne víc :-(
takže pak kromě nutnosti jít si pro novou, ještě řešíš vyrvaný plasty do kterých to bylo zašroubovaný - pro sichr šrouby s atyp hlavou...
Až to pořeší proti krádeži, bude to teprve dotažené.
Avatar - DawQa
4. 3. 2016 13:52
Re: A když nemám auto
můžeš si ji na 3 měsíce rezervovat a přehodit na jiné, pak rezervace zaniká...