Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel W. C. Ford, vnuk zakladatele Henryho Forda

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Včera ráno zemřel William Clay Ford starší, poslední žijící vnuk zakladatele automobilky s modrým oválem ve znaku. Bylo mu 88 let.

W. C. Ford skonal 9. března na zápal plic ve svém domě v Grosse Pointe Shores na předměstí Detroitu. Otec současného předsedy správní rady automobilky Williama Claye (Billa) Forda vystudoval prestižní Yale. Po jejím absolvování odešel pracovat do „rodinné“ firmy , kde byl nepřetržitě zaměstnán po 57 let, tedy více než polovinu její existence! Ve stejném období (1948-2005) byl také členem správní rady, kam jej zvolili 4. června 1948.

Manažer se slavným příjmeným zůstal, pravda, trochu ve stínu svého bratra Henryho II., který tomuto orgánu velel. Staral se hlavně o design, pracoval coby viceprezident této sekce po 32 let. Šéfoval také samostatné divizi Continental, která byla načas vyčleněna z luxusní značky Lincoln. V případě slavného Continentalu Mark II (1956-1957) se sice jednalo po tvarové stránce o dílo Johna Reinharta, ale Ford si jeho tvary oblíbil a hlavně byl oním mužem, který finální design do výroby schválil. Auto s motorem V8 6,0 l a výkony 213, respektive 224 kW stálo 10.000 dolarů, což byl ekvivalent ceny tehdejších modelů britského Rolls-Royce.

Už od začátku padesátých let až do sezóny 1983 vedl Henry Ford Museum. V roce 1978 byl zvolen předsedou výkonného výboru Ford Motor Company a navíc jmenován členem Kanceláře generálního ředitele. Funkci místopředsedy představenstva automobilky, kterou založil jeho dědeček, zastával v letech 1980-1989, V období 1987-1995 také šéfoval finančnímu výboru firmy. S manželkou Marthou měl kromě syna ještě tři dcery, 14 vnoučat a dvě pravnoučata.

12. května 2005 odešel do důchodu. Měl ale i jiné aktivity než jen automobilku. Ta nejvýznamnější se týkala sportu. Až do svého skonu byl předsedou fotbalového klubu Detroit Lions, který koupil v roce 1963. Mužstvo je členem NFL, nemáme tedy pochopitelně na mysli „soccer“. Svých devětaosmdesátých narozenin se již bohužel nedožil, oslavil by je 14, března. Mimochodem, magazín Forbes odhadl jeho jmění v loňském roce zhruba na 1,4 miliardy dolarů.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)