Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor a zápis do Guinnessovy knihy rekordů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
V rámci oslav 70. výročí značky Zetor se traktor modelové řady Crystal v Litvě pokusil o zápis do Guinnessovy knihy rekordů za pomoci obrazce viditelného z vesmíru.

Traktoru Zetor Crystal se podařilo na poli u města Panevėžys vytvořit gigantický národní symbol Litvy u příležitosti Dne státu, kterým si Litevci připomínají korunovaci krále Mindagause z roku 1253.

Tvorba obrazce o ploše 20,7 hektarů (11 fotbalových hřišť) s ambicí zapsat se do Guinessovy knihy rekordů trvala dvě a čtvrt hodiny. Litevský státní znak, původně erb národního hrdiny a státníka Mindagause, lze při dobré viditelnosti pozorovat i z vesmíru.

Renaldas Pelanis, ředitel společnosti SPECAGRA, která je organizátorem pokusu o zápis do Guinessovy knihy rekordů, uvedl, že dílo na šanci zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů a v současnosti jej posuzuje odborná porota.

Pokud se světový rekord potvrdí, překoná Litva dosavadního rekordmana několikanásobně. Současným držitelem rekordu je obrazec v Turecku, který má plochu 1,2 hektaru.

Traktor byl po celou dobu vytváření obrazce ovládán systémem automatického řízení a řidič v něm dohlížel pouze na bezpečnost. Polní ornament byl tvořen pomocí postřikovače Unia Europea naplněného bílou barvou. Na celou malbu bylo použito ekologické barvivo, které se běžně používá například při malování čar na fotbalových stadionech.

Barva pokryla plochu 6,02 hektaru. Na zajímavou podívanou se přijelo podívat 1200 návštěvníků. Kromě veřejnosti akci navštívilo 300 zákazníků a obchodních partnerů společnosti.

Vedle překonání světového rekordu byl na území Litvy poprvé představen koncept Zetor by Pininfarina, do jehož designu se již koncem příštího roku začnou převlékat jednotlivé modelové řady traktorů značky Zetor.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
20. 8. 2016 06:38
20,7ha = 11 fot.hřišť - no nevím
pěkný článek, ale fotbalové hřiště určitě ní velké 1,8ha,(20,7ha = 11 fotbalových hriště)
fotbalové hřiště má kolem 0,5ha :-) takže tech hřišť je to 41