Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor zve na premiéru nové generace traktoru Crystal

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Společnost Zetor Tractors a.s. oficiálně oznamuje, že již brzy uvede na trh novou generaci modelové řady Crystal.

Společnost Zetor Tractors a.s. představila aktuální generaci modelové řady Crystal v létě roku 2015. Po dlouhé době se tak v portfoliu tradičního českého výrobce zemědělské techniky objevil traktor, k jehož pohonu slouží šestiválcový vznětový motor.

Svým jménem odkazuje na řadu populárních traktorů ze sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století, na jejímž počátku stál v roce 1969 představený Zetor 8011 Crystal. Ten v roce svého představení na mezinárodní výstavě zemědělské techniky SIMA v Paříží získal několik prestižních ocenění a pořadatelé i veřejnost tehdy obdivovali jeho design.

Původní čtyřválcové provedení v polovině sedmdesátých let doplnil Crystal 12011, který byl prvním Zetorem se šestiválcovým motorem. Tato verze byla k dispozici i s pohonem všech čtyř kol.

Na své slavné předky aktuální Crystal vedle jména odkazuje právě i počtem válců svých motorů a pohonem všech čtyř kol. Lehce inspirován původním provedením byl i design a to především v oblasti předních partií kapoty motoru, kde se objevují ostřejší hrany a pravidelné geometrické tvary.

Společnost Zetor Tractors a.s. se nyní připravuje na premiéru nové generace šestiválcových traktorů Crystal, jejíž termín je oficiálně naplánován na 23. srpna letošního roku. Veřejnosti bude novinka představena v rámci v rámci zahájení mezinárodního agrosalónu Země Živitelka v Českých Budějovicích. Zde bude nový traktor z Brna k vidění od 23. do 28. srpna. Objednávat jej bude možné již od data jeho premiéry.

Zetor Crystal nové generace bude disponovat šestiválcovým motorem Deutz se zdvihovým objemem 6,1 l a maximálním výkonem 125,8 kW (171 k). Motor plní emisní limit STAGE IV. Traktor bude vybaven Zetor ECO 40 převodovkou, využívanou již nyní v modelové řadě Forterra.

Novinka nabídne ovládací multifunkční panel s elektronicky ovládanými sekcemi hydrauliky a obsluha stroje se může těšit i na novou přístrojovou desku, komfortní otočné sedadlo, a další dílčí vylepšení zvyšující ergonomii kabiny.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - WinDiesel
16. 8. 2018 15:46
Re: Dobrá zpráva,
No kdyby nebyl socializmus, nemusel by Zetor prodávat levně.
Takhle mu nic jiného nezbývá. Proti velkým značkám prostě nemá šanci. Ale prodat může v 3. světě, tam jo, ale levně.
PS - technologie pro velké výkonné traktory není zadarmo, motory musí překupovat …
Budou muset dlouhé= roky nabízet levné i vyspělé produkty, aby zabodovali.
A svět vyrábí záplavu traktorů ………. Indové, Korejci, Číňani,
design traktor opravdu neprodá.
Avatar - Bubáq
16. 8. 2018 08:46
Dobrá zpráva,
Slovenský Zetor investuje! Teď spatříme Pinin Farinův design v praxi. Snad to dopadne lépe, než u Majora... aby Zetor nemusel prodávat jen cenou... ;-)