Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zimní oleje Aral

Michal Fokt
Diskuze (0)
Tuhé mrazy, které letos panovaly po Vánocích, nutí přemýšlet o takzvaných lehkoběžných olejích, které nabízí třeba firma Aral.

Tuhé mrazy, které panovaly po Vánocích, a možná se letos ještě vrátí, nutí přemýšlet o takzvaných lehkoběžných olejích, které nabízí třeba firma Aral.

Určitě se vám někdy stalo, že jste měli nabitou autobaterii a ani palivo nezamrzlo, a přesto spouštěč nebyl schopný motor nastartovat? Důvodem toho je většinou ztuhlý motorový olej s nízkou viskozitou. Testy ukázaly, že běžně používaný olej třídy SAE 15W-40 klade již při teplotách kolem –20 °C takový odpor, že motor lze jen těžko roztočit. Svůj vliv má také vítr, který již při rychlosti proudění 13 – 19 km/h navodí takové startovací podmínky, jako při bezvětří a – 32 °C.

Pro tyto případy se proto může hodit některý z lehkoběžných olejů, které jsou sice dražší, pokud vás ale podobné potíže postihují, může vám pomoci je odstranit. Firma Aral nabízí olej třídy SAE 10W-40, který umožní bezproblémový start až do –25°C, olej třídy SAE 5W-40 do –30°C a plně syntetické oleje Aral SAE 0W-30 a 0W-40 zvládnou i teploty kolem –35°C. Díky své vysoké viskozitě jsou tyto oleje také snížit spotřebu, a to až o tři procenta. Je ovšem dobré si uvědomit, že příliš „řídké“ oleje nemusí být vhodné pro všechny pohonné jednotky, je proto dobré se o jejich použití poradit s odborníky.

Michal Fokt
Diskuze (0)