Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Značka Renault Alpine nabídne vedle sporťáku i další modely

David Bureš
Diskuze (0)
První moderní vůz značky Alpine se začne vyrábět na konci roku 2016. Vyvíjený sporťák by mohly doplnit i další modely.

V souvislosti s oživením značky Alpine se dosud primárně hovořilo o chystaném sporťáku, interně nazývaném Alpine Sport 1. Ten by však v budoucnu měly doplnit i další vozy, alespoň podle výkonného viceprezidenta Renaultu Bruna Ancelina.

„Jsme si jisti, že nemůžeme oživit značku nebo vytvořit značku s jediným modelem. Není udržitelné mít jediný model, je to nemožné,“ řekl Ancelin v rozhovoru pro britský magazín Auto Express. O možnosti rozšíření portfolia Alpine mluvil již loni šéfdesignér Renaultu Laurens van der Acker.

Výkonný viceprezident Renaultu rovněž uvedl, že se jednotlivé modely značky Alpine budou od sebe výrazně odlišovat. Co se týče podoby dalších modelů Alpine, nebyl Ancelin příliš sdílný. Podle Ancelina automobilka ještě musí rozhodnout, zda Alpine nabídne jen sportovně orientované modely, nebo zda se v jejím portfoliu objeví také třeba SUV. Jistá je však konkurence vozů Alpine, Ancelin otevřeně mluví o tom, že se Alpine chce postavit vozům Audi nebo Porsche.

Zatím také není jasné, jakou techniku a jaké motory by další modely Alpine použily. V nabídce obnovené značky by se však mohl objevit vůz s hybridním pohonem, který bude kvůli emisním normám prakticky povinností. Podle Ancelina chce Alpine využít všech dostupných možností v rámci spolupráce Renaultu s Mercedes-Benzem nebo aliančním partnerem Nissan.

Obnovení značky Alpine zatím doprovází problémy. Obnovení značky a vývoj sportovního vozu bylo oznámeno v roce 2012. Tehdy ohlášené partnerství s britským Caterhamem ale mělo krátkého trvání, loni se oba partneři rozešli.

První moderní model Alpine se má podle posledních zpráv začít prodávat v roce 2017. Renault ale s celým projektem nespěchá – nechce vývoj uspěchat a chce se ujistit, že výroba auta bude zisková. Alpine Sport 1 má být lehkým sportovním vozem. Design je již hotový, má se však odlišovat od konceptu Renault Alpine A110-50 z roku 2012.

David Bureš
Diskuze (0)