Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva

Autosalon Ženeva

První výstava v Ženevě se konala už v roce 1905. Více než sto let stará tradice ženevského autosalonu řadí tuto výstavu mezi nejvýznamnější v Evropě i na světě.

Výjimečná je i svou neutralitou, protože Švýcarsko nemá žádnou vlastní velkou automobilovou značku.

Ženevský autosalon se koná na výstavišti Palexpo, jednom z největších výstavních středisek na světě. V sedmi propojených halách tu nové modely, facelifty a novinky automobilového průmyslu prezentuje pár stovek vystavujících a dění se nenechá ujít na několik set tisíc lidí.

Pro rok 2020 byl autosalon zrušen kvůli prevenci před dalším šířením koronaviru. Finanční potíže organizátorů a malý zájem vystavovatelů pak neumožní pořádat výstavu ani v roce 2021.

Autosalon Paříž

Autosalon Frankfurt

Další autosalony

Autosalon Ženeva 2020

Autosalon Ženeva 2019

Autosalon Ženeva 2018Autosalon Ženeva 2017
Autosalon Ženeva 2016Autosalon Ženeva 2015
Zpět na článek

Crash test na vlastní kůži: Nová Kia Cee’d má za sebou první nehodu! (foto + video)

501 komentářů

marthass
Teda ta kia je pěkně na srajdu
bullock
Dosáhli jsme 500. příspěvku! :yes:
twistedTSD
Které auto by při stovce do zdi vypadalo dobře? :no:
bawosek
Jestli to tu bylo omlouvam se, ale neda mi to v x5/6 litaj airbagy pomerne rychle nebot maji cidla airbagu na drzacich svetel ( proto leteli v bmw), Bmw neni nijak dramaticka poskozeno, byt si autor myslel, ze Airbag spolujezdne ktery rozbil celni sklo znaci hnutou karu. Naraz do BMW sel do mekyho proste jenom do plastu, jedina rozbita kovova vec je vyztuha narazniku zbytek pobralo kolo. Oprava max.400 v bmw.
Vrrrr
GTI sem tam si rad kuknem tvoje ody na VW, ale chcelo by to trocha respektu a kludu. Svet nie je iba koncern, ja KIU nemam rad, ale nesudim len tak a hlavne .... neurazam. Ked uz sa bavime o autach, konkretne X5 bola pre mna dost sklamanim a aj preto cakam na ML (v maji-juni ti sem hodim report na moje auto), ale netvrdim predsa, ze X5 je srot. Iba je to moc sportovo zalozene SUV. Ja nechcem od SUV, aby jazdilo jak Porsche... preto to sklamanie z mojej strany. Interier ani nehovorim... Na druhej strane dizajn z vonku je podla mna neporovnatelne krajsi ako nove ML, ale ja sedim vo vnutri, z vonku si ho mozes hodnotit a kukat ty a podobny ë😜erti" na vsetky vozy. Tentokrat Magistr - GTI 1:0. Prst hore za prirovnania, tie mas vecsinou fakt top, spickove :yes:
_MT_
8-s A ty neumíš číst. Vlákno, na které reaguješ, je o něčem úplně jiném. Najdi mi příspěvek, kde obhajuji Kiu.
makaX69
A ty děláš pro Kiu? To musela být šupa jako blázen, měli vystřelit, jinak je tam ani nemusej dávat a budeme mít nejlenější auto nižší střední třídy😉
makaX69
Vydíš někde sníh? Já ne, takže zimní obutí nemuselo být..😁
Docela špatná reklama pro Ceed, BMW odpálí airbag, při nižším přetížení, kdeždo Kia nic... :no: Ať dopadne v crash testu jak chce, nebrat. Je vidět, že se auta staví pouze aby prošli přesně danými testy nic víc...K otočení o 70 stupňů už musela být pořádná šupa..
sekijapan
V Německu by vás za to policie převálcovala.........letní gumy.....přátelé profesionálové.....
_MT_
Když si dáš pozor na chodce, tak by pět hvězd neměl být problém.
Wendover
Kedy sa bude robit skusobny crash test na Novu Kia Ceed a Hyundai i30 ??? bol by som zvedavy ako by to dopadlo keďže teraz su zase nove kriteria EURO NCAP ... 😄 :yes:
_MT_
OT: Pěkné video je: [odkaz]
Emel
V autě s airbagem je nesmysl jezdit s nezapnutým pásem při jakékoliv rychlosti. Pás a airbag tvoří tandem a airbag bez pásu je velmi špatná varianta.

Co se (ne)aktivace airbagů týče, můžeme se všichni jen domnívat... nikdo nezná přesnou rychlost, navíc čelní náraz s plným překrytím do deformovatelné překážky typu BMW z boku má taky svá specifika.

Na základě různých laboratorních testů bych se spíše domníval, že by se airbagy aktivovat měly... viz. Safrane při 40km/h.
[odkaz]

Na druhou stranu, 30km/h jsem si vyzkoušel na takovém tom simulátoru a to je celkem pohodička, takže každý kilometr se počítá. Podle poškození Kie se mi zdá, že to byla menší pecka než v tom videu se Safranem...

Edit: jak tak koukám na to video, bude to spíš 40mph... jdu se podívat po nějakém pomalejším crashtestu
_MT_
Není zač.

Bylo to štěstí. Let si nepamatuji, ale dopadl jsem nejspíš prvně na špičky. Měl jsem tělo vpředu, asi jako žába. Pak kolena a předloktí (dlaně ne, protože jsem je neměl odřené), pravděpodobně téměř zároveň. Jen jsem to neustál a rozplácl se. Takže celkem ideální dopad. Navíc nebylo teplo, takže jsem byl celý oblečený, jinak bych to od štěrku schytal. Co si pamatuji, tak mne jen chvíli bolelo koleno z toho, jak si ťuklo do kostky, ale za pár minut jsem to rozchodil. Prostě dobrá souhra okolností, mohl jsem se také krásně zabít.
Tomik_1
Děkuji _MT_Už jsem měl obavy, že to neumím vysvětlit. Za salto palec. Taky jsem to na kole zažil. Já ale kotník venku 😒
_MT_
O to jde. Možná by díky tomu vypadl z auta a tím si zachránil život. Možné to je. A na to poukazuje. Případné selhání nemusí vždy vést k tragickým následkům, může ti naopak život zachránit.
Tomik_1
No právě naopak, je to celé o pravděpodobnosti účinku či neúčinku bezpečnostního opatření. Kdyby si nebyl připoutaný tak to může být v různých okamžicích výhoda stejně jako nevýhoda.
Znáš přece ty případy, kdy přežil jen díky nepřipoutání....

Proto nepředpokládám, že ten systém může být tak dokonale od KIA domyšlen, že by uměl vyhodnotit přesně situaci.Proto si tenhle úhel pohledu bezpečnosti to porovnání zaslouží.
_MT_
Z osobní zkušenosti dosvědčuji. Dal jsem takové salto, že jsem přelétl půlku křižovatky (rychlost nevím, ale šlo o sprint z mírného kopce a silniční kolo, takže možná i za hranicí předpisů) a křižovatka je to ohromná (prostorově, provoz nula nula prd). Ale nic se mi nestalo, byť jsem přistál na štěrkem posypané dlažební kostky. Vstal jsem, oklepal jsem se, zajásal jsem, že jsem neodepsal hodinky. >😁 Srážka byla kolo do kola (kolmo), moje přežilo, druhé jsem ohnul v rámu do V.
white label
Pravděpodobnost, že se ti při čelním nárazu bez zaplých pásů nic nestane, je i při ryclosti 30- 40km/h velmi malá. Ona stačí zkušenost třeba z jízdíno kola, kdy člověk při podobném nárazu může doplachtit (když má štěstí a nemá v "letu" překážku) přes řidítka poměrně daleko i při nižších rychlostech, než 40km/h.
twistedTSD
To nepovažuji za úplně vhodné přirovnání. Ze sedadla by totiž bez pásů letěl každopádně.
Tomik_1
Nevím, jestli to tu někdo už nenapsal..nemám sílu číst všechno. Každopádně všem těch co si myslí, že tohle nebylo na airbagy bych se rád zeptal, jestli si myslí, že je v podobné situaci např. lepší nebo není lepší jezdit s nezapnutým pásem?

Totiž ano, můžeš mít zrovna takové štěstí a nic se Ti třeba do tý 40 nestane. Ale spíš to můžeš připsat náhodě a doslova štěstí v neštěstí jako kráva.

Takže ty hovadiny o promakanosti systému KIA a těch vědeckých fabulacích o tom, že KIA moc dobře věděla, že to BMW netrefí čelně ale bočně, vyznívají fakt jen k pláči 😢

Prostě se jen smiřme, že měl redaktor štěstí v neštěstí, že mu nevystřelily airbagy a nenapáchaly na něm zbytečné škody! Ale tady vůbec není prostor obhajovat KIU a to ani v předprodučkní verzi.
white label
:yes:
Mira je prostě rychlík a má v tom hned jasno, jediné co nechápe je to, že to ostatní nechápou stejně jasně a rychle jako on.... >😒]
white label
A jéje, další "mistní" co v tom má zcela jasno už z prvního pohledu na monitor... >😁
_MT_
_
_MT_
Já jen reaguji na tvé tvrzení, že se měří pouze zrychlení a nikde v karoserii senzory nejsou (to je prosím hyperbola). U čelního nárazu pouze reagují později, protože je k dispozici velká deformační zóna. Obecně plácnout, že jde jen o zrychlení, je pitomost. Navíc to auto rotovalo, takže z pohledu akcelerometrů to bylo, jako kdyby to dostalo do boku. A přesto žádné airbagy nevystřelily. To proto, že čidla na boku nezaznamenala náraz. Jinak by letěly boční pytle, jako v tom videu. Říkáš, jak tomu jiní nerozumí, ale sám jsi se moc nepředvedl.
miromen
Takhle dělat BMW ostudu. Tvuj. :no:
Ronault.
Míro, to, že umíš googlit ještě neznamená, že si na internetu najdeš rozum. viz tvé tvrzení, že když není viditelný šrám na těle, tak je vše OK. To je blábol roku.
johnny26
Pán Vaverka, pre zaujímavosť, aké mal ten cee´d VIN-ko, stačia posledné tri číslice...
Katikakus
A on ma pan Vaverka zhmozdenou krcni pater? To jsi vycetl kde?
Mira328i
nevim kde tam vidíš deformaci třeba nosníků 😉(mimo deformační zóny pro pohlcení energie)
, asi sis nevšiml fotografií 😉
Mira328i
[odkaz]
_MT_
Tak vysvětli tohle😒br /> [odkaz]

Tam šlo určitě o ohromné zrychlení. Síly působící na celé auto nejsou to jediné, co se monitoruje. Monitoruje se hlavně deformace. Protože deformace znamená sílu, která udává zrychlení. Za určitých podmínek je z auta plechovka dřív, než se stihne rozpohybovat.
strýček BOB
Tak toto je na nominaci do ventilku... >😁 :yes:
Mira328i
no vidíš...asi je to auto opravdu dobře postavené, protože při té ráně nebylo ani potřeba airbagů aby posádka neměla jedinný šrám... :yes:
strýček BOB
Náraz ve 40km/h čelně je rána jako kráva, nikomu to nepřeji, opravdu nikomu. Raději budu řešit odřený nos od vystřeleného bagu, než koukat se zhmožděnou krční páteří na nevystřelený pytel. Vůbec to není o tom kde je umístěné nějaké čidlo.
Mira328i
co slavíš b.be ? že ti ten rádoby skvost pod kapotou najel dalších 100km ? >😒]
strýček BOB
Šampáňo... :yes: >😁
Mira328i
...pořád se jen hledají chyby a problémy u jejich vozů, Hallo ...jak blázen jen pro trošku orezlé dveře...a co? technika funguje a spolehlivě, což se o spolehlivosti např. koncernu Vlkohrad a spol. říci nedá - kolik z aut ani nedojelo svůj test na 100tis. ...kolik se vezlo na odtahovce pro poruchu která znemožnila jízdu...hmm?
:no:
Mira328i
to jen tak málo lidí ví jak funguje systém airbagů? ? vážně tak málo? si myslíte že někde v nárazníku je čidlo co je odpaluje? podle příspěvků třeba strejdy B.ba , GTIho a jim podobných asi ano.
To co řídí odpálení airbagů není spínač jako takový, ale spíše měřič zpomalení který vyhodnocuje hlavně sílu nárazu (zpomalení) , proto také při menších nehodách airbagy nereagují. jestli jste si nevšimli tak bmw dostalo náraz z úhlu, proto byly aktivovány - na boční náraz systém reaguje více z důvodu nižší možnosti pohlcení energie nárazu bokem vozu.
kapišto 😉
okristan
Předem hlasitě říkám, že tohle není obvinění, jen dotaz. Tu křižovatku v Benicích znám. Cee'd jel do kopce z relativně prudký serpentiny, omezení na 40 km/h. Kopec je taky relativně prudkej. Marně si představuju jak se tohle mohlo seběhnout. Ale jak říkám, neviním, jen se divím. Ta křižovatka je celkem záludná...
Pavko111
Chtělo by to tady dát oficiální vyjádření automobilky KIA. Jak to bylo s těmi airbagy. Těžko asi automobilka přizná že něco nemá v pořádku, ale stejně by mě to zajímalo. Ještě by mě zajímalo kolik firem vyrábí airbagy, těžko si je Kia nebo Hyun dělají sami. Nakonec je možné že v tom BMW jsou airbagy od stejného dodavatele.Jinak z vlastní zkušenosti mi do mého zánovního Hyu Accent napálila do dveří motorka, vystřelil mi boční airbag na straně nárazu.Díky tomu a macatým výztuhám ve dveřích pro mě bez následků. Známí v hodně staré Sonátě nedobrzdili a vystřelily jim oba přední airbagy. Takže osobní zkušenost s bezpečností Hyunday velmi dobrá a KIA je ta stejná fabrika.Nechce se mi věřit že zrovna s modely i30 a ceed na kterých mají v Evropě největší tržby by bylo odbyté cokoliv co se týče bezpečnosti.
GTI
Osobně velmi oceňuji diskusní postřeh, že totiž míra vyspělosti airbagů v cee´du dosáhla pověstnou hranici viditelného vesmíru. S obdivem tak můžeme konstatovat, že pytle v cee´du pracují už na bazi vědeckotechnického poznání čtvrtého tisíciletí, totiž prostřednictvím přímého propojení elektroniky vozu a nervové soustavy řidiče. A jak je vidět hned vedle, myslím v kabině X5, tedy u silničních amatérů, tam to ještě bouchá jak na silvestra šampáňo. Holt kdo umí, ten umí.

Poučení je snad jasné i kapitánovi autoprůmyslu - když festovní auto, pak jedině prémiovýho cee´da.

P.S. Mokrý hadry jsou v kufru v igelitce... 8-s 8-s
_MT_
Jen k té poznámce o kamionu. Pokud je naložen něčím hodně těžkým, tak vůbec není bezpečný. Kdyby se o něco zasekl, tak se náklad utrhne jak nic a projede kabinou řidiče jak nůž máslem.

Jinak spíš jde o to, že těžké auto musí při nárazové zkoušce odolat větší energii, tudíž nabízí lepší ochranu (za relativně ideálních okolností).

Co se kinetické energie týče, tohle funguje právě v malých rychlostech. Jde o poměr rychlostí. Pokud má jedno auto jednou takovou hmotnost, musíš mít o cca 41% vyšší rychlost. Což dělá třeba 20 vs. 28, ale ve 100 již potřebuješ 141, abys měl stejnou kinetickou energii i přes hmotnostní deficit. Pokud bys měl třetinovou hmotnost, tak potřebuješ rychlost o 73% vyšší.
robert78
Nejsem odborník ani konstruktér, nicméně dlohodbě mě na autech vždy bavilo sledovat řešení konstrukce s ohledem na pasivní bezpečnost.
Typicky na této nehodě je zajímavé vidět jak díky jediné poměrně subtilní (v porovnání s podémnými) příčné výztuze předního nárazníku dojde při nárazu na střed k jejímu zlomení a neslednému pronikání překážky do nitra auta aniž by měly šanci nárazovou energii spolupohltit vysoce dimenzované podélné nosníky, ke kterým je příčník našroubován.
Pokud to přeženu a místo tohoto příčníku by k podelným nosníkům byla přišroubována kolejnice (znovu připomínám, že úmyslně přeháním), tak i při nárazu do stromu by energie směřovala téměřvýhradně na podélné nosníky, které mají energii postupnou deformací pohltit a nikolv, aby energie směřovala skrz jednu výztuhu do motoru a následně do kabiny.
Toto na konstrukci aut považuji za slabé místo. Stabilní propojení levé a pravé podélné výztuhy v nejpřednější části auta. Stejný problém pak nastává u nárázů s částečným přesazením.
Ondris
S timhle samozrejme souhlas.
Ja jsem ale reagoval na situaci popisovanou kolegou K., kdy do statickeho auta narazi jine, pohybujici se. A tam v pripade posadky stojiciho auta jde o extremni zrychleni na velmi kratke draze. Ale to je uz jen slovickareni. 😄
npc
😄 😄 😄
Emel
Že si dá figurína čelem o volant způsobí setrvačnost. Zpomalení je nutnost, ale jde o to, aby proběhlo co nejplynuleji a aby nedošlo k nadměrnému zatížení některé části těla.
Katikakus
OK, vidim, ze pokracovani diskuse s tebou by bylo jenom ztratou casu, takze dobrovolne z tohoto "klani" odstupuji...
Ondris
Napsal jsem to zjednodušeně. Zpomalení/zrychlení způsobí, že si figurína dá čelem o volant. Tomu má airbag (mimo jiné) zabránit.
Ondris
A já znovu píšu, že uvažovat tímto směrem je hloupost. Nepolemizuju, pouze konstatuju.

Příspěvek, na který reaguješ je způlky dobře a způlky špatně, Tvůj původní příspěvek je špatně celej...respektive nereálnej. Nebo ty myslíš, že se při konstrukci letadel kalkuluje s nadsvětelnou rychlostí? Jako je to extrémní případ, ale co kdyby... >😁
Emel
Airbagy nechrání primárně před zpomalením nebo zrychlením, ale tvoří tandem s bezpečnostním pásem. Učebnicový příklad vypadá tak, že bezpečnostní pás zpomalí pohyb těla a tím dá airbagu čas vybuchnout do plného objemu a zahájit vyfukování. Následně se tělo dostává do kontaktu s airbagem, čímž je jednak chráněno před kontaktem s palubní deskou a za druhé rozkládá brzdnou sílu na větší plochu těla (než bezpečnostní pás). Postupné vyfukování bagu zajistí postupné zpomalení těla.
Katikakus
No hura, konecne nekdo, kdo premysli. Je to presne tak - co nejvetsi deformace predku je zadouci - kvuli pohlceni kineticke energie...
Katikakus
Takze jeste jednou - proto jasne pisu "NEHNE" a proto jasne pisu "EXTREMNI".

To, ze k takove situaci dojde jenom zridka je jasne vsem, takze nechapu, o cem se tady snazis polemizovat.

Fakt si precti na co reaguji ja puvodnim prispevkem, mozna se ti rozsviti. 😉
Ondris
Chápání blbostí opravdu není mou silnou stránkou.
Ten "extrémní případ" v Tvém podání je asi tak pravděpodobný, jako že mě na ulici trefí meteorit. Nemá tedy smysl ho jakkoli dál rozvíjet, neboť je to ho*adina. Náraz do stojícího auta že se mnou nehne? Jo, možná tak při rychlosti chůze.

Po nárazu jakýchkoli dospělých aut při rychlosti vyšší než nějakých 20-25 km/h (je jedno, zda stojí, jedou nebo couvají) airbagy nejspíše vystřelí, protože zpomalení/zrychlení mohou posádku ohrozit.
majk162
Nebudu se přít s nikým jestli airbagy mají jít ven, nebo ne. Nejsem odborník, stejně jako naprostá většina diskutujících zde, troufám si tvrdit, že dokonce nikdo z přispívajících není odborník na danou problematiku. Udivuje mě tedy tolik reakcí zastánců "pytle ven" a naopak přibližně stejný počet zastánců "buď tam" 😉

Jak už jsem psal, nejsem odborník a spoustě věcí nerozumím a něco mi hlava vůbec nebere, a proto smekám před všemi skutečnými odborníky, kteří dělají maximum pro bezpečnost nás laiků 😉 Budu teď jen uvádět pár poznatků, které jsem čerpal již před pár lety v nějakých odbornějších článcích a rozhovorech s konstruktéry aut. Podotýkám, že nevím zda je to bezpodmínečně správně, ale v každém případě to byly pro mne zajímavé poznatky při změně pohledu na bezpečnost aut před cca 13 - 15 lety, možná i víc (nevím, to si už přesně nepamatuji :😉 ).

V jednom článku konstruktér pracující pro Volvo nastínil jiný pohled na konstrukci vozu, tak aby při nárazu vozidla ať už do pevné překážky, nebo čelním střetu s protijedoucím vozidlem byla co nejvíce pohlcena nárazová energie. Toto spolu s dalšími bezpečnostními systémy (pásy, airbagy a nevím co ještě) by mělo zajistit nejvyšší možnou míru ochrany pasažérů. Byly tam publikovány fotky z nárazových testů starého robustního Volva a nového modelu. Přestože to vypadalo lépe pro starý model (nebyl tak rozmlácený), skutečnost byla jiná a v novějším modelu (pěkně rozmašírovaným) byla posádka mnohem lépe chráněna. Koneckonců je to dobře vidět na nárazových testech, kdy předek je zdemolován a různě vtláčen pod auto, nebo do boků, zatímco kabina bývá jen málo poškozená a pasažéři (dummies) většinou bývají jen lehce zraněni, nebo i nezraněni.

Díky výzkumům a zkouškám jsou dnešní auta dosti bezpečná. Umí velmi dobře pohlcovat energii a přestože předky jsou většinou velmi rozbité, vně kabiny je takřka vše ok. Vývoj jde dál a u auta předešlé generace by zřejmě došlo k aktivaci pytlů. Současná generace je zřejmě s konstrukcí zase o kousek dál a lépe pohltila energii, tudíž nebylo třeba aktivace pytlů. Nechci se přít jestli je to dobře či ne. Vezměme však v potaz to, že v době nárazu zřejmě nebyla kinetická energie těla tak silná a stačilo k jeho zadržení jen bezpečnostních pásů, aniž by došlo ke kontaktu s volantem, nebo palubní deskou. Má to svá pro a proti. O tom můžou mluvit ti co s tím mají zkušenost, já jsem zatím tu zkušenost neměl a doufám, že ani mít nebudu 😄

Je třeba si uvědomit, že to je velmi složitý proces a nastavit správně, nebo spíš co nejlépe jejich funkčnost není jen tak. Časem dojde k vylepšení a tam by možná k aktivaci došlo.
Netvrdím, že je to správně ani tak, ani onak. Bylo tam spousta faktorů proč náraz dopadl takto. Podívejme se na to tak, že to dobře dopadlo a nikdo ze zúčastněných nebyl vážně zraněn. Moderní auta jsou prostě bezpečnější. Představte si místo ceeda, škodu 120. Řidič by zřejmě skončil minimálně s nehezky zlámanýma nohama a ani domýšlet, že možná i hůř.

Je to asi dlouhé 😄 ale nedalo mi to a po výživné debatě jsem chtěl taky přihodit svůj laický názor 😉
Katikakus
Tak jsem to proletl, a tento nesmysl jsi tady napsal jenom ty - takze nepochopil. Podobnym smerem se ubira snad pouze posledni prispevek od WL, coz me u nej docela prekvapuje - on, narozdil od tebe neni B*B.
Katikakus
Jak vidim, chapani psaneho textu neni zrejme tvoji silnou strankou.
Precti si, na co jsem reagoval a zkus se zamyslet, proc jsem zvolil extremni pripad a proc zamerne uvadim, ze pokud to s tvym STOJICIM autem nehne, je zbytecne aby airbagy vyletly.

Ja totiz nikde netvrdim to, co se snazis, ovsem ponekud neobratne, naznacovat.
strýček BOB
Ehm, nechce se mi to pročítat celé, ale z posledních příspěvků mám pocit, že korejská technika pokročila natolik, že řídící jednotky vozidel kia jsou schopny monitorovat chování ostatních účastníků silničního provozu tak pečlivě, že v případě kolize aktivují airbagy pouze v případě, aby nedošlo k poškození řidičových brýlí. Pochopil jsem závěr diskuze správně?
Ondris
I ten tunový prcek s Tvým autem zahýbá tak, že to budeš ještě měsíc oběhávat po doktorech. Přijde mi, že se na naší škole asi vyučovala nějaká jina fyzika nebo co...
Kalkuluješ tu s "těžkým teréňákem" a "lehkým CitiGo", přitom zrovna si stačí spočítat kinetické energie a zjistíš, že ve chvíli, kdy ty pojedeš s třítunovým monstrem 20 km/h a s tunovým CityGo 30 km/h, bude to úplně stejná šleha. Takže představy, jak se "mnou náraz jiného auta nehne", jsou dost scestné...možná tak na parkovišti, ale jinde počítej s doktorem. Na výslednou energii má V^2 násobně větší vliv rychlost, hmotnost mimo město zas takovou roli nehraje (osobáky).

Nikdo z nás nemá v garáži kamion naložený betonovými tvárnicemi, takže raději zůstaneme u těch airbagů, jo?

EDIT: Pokud jsi tím ShityGo myslel třeba Aixamy nebo důchodce na tříkolce, pak první dva odstavce vynech. >😁
white label
Podle některých příspěvků je jednotka v novém Ceedu tak výjimečně a obdivuhodně inteligentní, že nejen věděla, že řidiči nehrozí žádné větší nebezpečí, ale také vyhodnotila případnou aktivaci vaků jako nebezpečnou pro řidiče a jeho brýle a jako bonus zabránila nákladům spojeným s případnou opravou/výměnou airbagů...
Tyto příspěvky obvykle končí přesvědčivým: Sice H/K zrovna moc nemusím, ale jejich novou řídcí jednotku (interně nazývanou Sibyla) fakt "žeru"...
Doufám, že ostatní automobilky už kupují od H/K na "Sibylu" licenci..., nemíním totiž při každé podobné "banální" nehodě, řešit nákladnou výměnu airbagů... 😉
johny555
máš pravdu, nicméně, tady to těch 100km/h rozhodně nebude ani těch 50. Kámoš s Octávkou II nedobrzdil na dálnici, no skoro už stál, airbagy nevystřelily ale zdemolovaný to měl podobně - škoda za 150 tisíc. Nejsem sice e😜ert, nicméně z fotky je vidět, že ten náraz musel být v malé rychlost.
Katikakus
Ne za kazdych okolnosti - od toho jsou v autech akcelerometry, aby na zaklade udaju z nich ridici jednotka vyhodnotila, jestli je potreba aby airbagy vyletli, nebo ne.
Pouziji extremni pripad - kdyz budes sedet ve stojicim aute, ktere vazi tri tuny a narazi do tebe treba ShityGo, tak by opravdu bylo zbytecne, aby airbagy v tvem aute vyletly, protoze ten prcek s tvym autem ani nehne a rozflakne se o naraznik - nepoletis dopredu, takze te airbagy nemusi zachytavat. 😉

Btw, co si predstavujes pod pojem sila narazu? Nesouvisi energie narazu nahodou prave s rychlosti a hmotnosti? Matne si ze zakladky vzpominam, ze nas fyzikar neco takoveho povidal...
CenturionCz
Rychlost samotného auta je přece naprosto irelevantní - podstatná je síla nárazu. I když stojíte, tak se musí airbag aktivovat, když do vás někdo narazí 100km/h.
DriveCZ
Co je na tom nepochopitelného ??? Kia jede +- 30 km/h = pytle ven nejdou , BMW jede +- 40 km/h = pytle ven jdou >😁 Jak s pochopením těchto dvou údajů může mít někdo problém nechápu, pravděpodobně je asi přidušený při porodu nebo co :-! Podle logiky zdejších diskutérů je na tom to BMW asi tak dobře, že si bezdrátově přečetlo rychlost z jednotek KIA a když zjistilo, že jede Kia 30 km/h tak to pustilo vaky a ta Kia naopak si přečetla, že BMW jede 40 km/h a tak to vaky nepsouklo. Divíte se tomu co jsem teď napsal ? Ano to nemá logiku, ale tím tady tupa omezenců stále argumentuje. Toto je opravdu odborný server jako prase. Vždyť tady 90% diskutérů není ani schopno logicky uvažovat !!! :no: >😒]
stanleyyy
"Nová Kia Cee’d má za sebou první nehodu!" - no byt prvy na svete je niekedy fakt neprijemne
MariAchi
Katikakus
To nepochybne, ja jenom reagoval na ten nesmysl o tom, ze redaktorovi se nic nestalo diky tomu, ze se rukama zaprel do volantu... 8-s :no:
P 407
Vážený pene GTI. Pořád se nerozčilujte, že Vám chybí formální vysokoškolské vzdělání a neurážejte toho, kdo to vzdělání (možná) má. Zatím zde můžete klást důraz na Vaši oblíbenou školu života. 😄
H0nz490
tak to me pos€r , to muze fakt udelat jen kravka v BMWcku s podnikatelem manzelem :no:
hikeen
Kde je možnost zobrazení diskuze ve stromu? mám jen chrnologicky a to je bordel... 8-s
honza84
Myslim že inteligentnímu člověku to je jasný, spíš bych řek že to je instinkt než náká věc rozvahy a fyzikálních analýz když se ti ve vteřině * na čumák kráva s bavorákem.
_MT_
>😒] Ještě děsivější je představa, že bys něco takového potkal, oblblo tě to a skončilo ti to doma. ;-\ No nic, pan Sig Sauer to jistí. :-!
Katikakus
Nechci ti brat iluze, ale pokud si myslis, ze zaprenim rukou do volantu udrzis naraz v rychlosti vetsi nez nejakych 10-15km/h, tak mi muzes verit, ze se velice mylis. Spocti si, jakou silou tve telo v takove rychlosti pusobi na ruce - nepomohlo by ti, ani kdybys byl Schwarzenegger. Je to podobne, jako "maminky", ktere si mysli, ze dite udrzi v rukou a nedaji ho do autosedacky.
Ondris
Ono to tak nejak bylo, je a bude. Prisel chudak jeskynni clovek domu a uz tam stala manzelka a perovala ho, ze ten zajic ze dneska je nejakej tuhej, jakto, ze jeste nevymlatil tu konkurencni tlupu a kdy ze teda skoli toho medveda na novej kozich.
Se nedivim, ze se potom chudak musel vybit bud nasilim nebo vynalezanim. My chlapi jsme vlastne uplne klidni a vsechno to valceni je jen proto, aby byl doma klid.
>😒]

Nee, mas recht, pohybuju se v kolektivu, kde na jednoho muze pripada pet zen a ten rozdil je znacny. Nechci generalizovat, ale obvykla kombinace pasivni agresivity a ublizenosti z toho, ze jeste nema pana Bozskeho je dost desiva pro vsechny v okoli sta metru. ;-\
Ondris
Nene, to jen opakovani matka moudrosti... 😉 A taky to funguje proti senilite.

Co davaji na Nove ted nevim, ale v nedeli tam byl Rytmus, ten se ti libi...tak sup sup, ksiltovku, kalhoty ke kolenum a na dalkaci trojku.
_MT_
Rozhodně bylo méně žen než mužů s přímou mocí. Jiný příběh by byla aplikace sousloví "za každým úspěšným mužem stojí žena." Zkrátka myslet si, že jsou ženy inherentně mírumilovnější, je ohromná pitomost. Řekl bych, že většina žen je víc nebezpečných než většina mužů.
Dute
Takze aby Ti bezpecnostne systemy vo Volve fungovali tak ako ich propaguje vyrobca, musis mat auto nastudovane omnoho lepsie ako tovarni technici ktori sa tym zivia??
GTI
Přesně jak píšu, ale podle mě to nemáš zapotřebí. Nechápu...
_MT_
Tohle byla ostuda, za kterou mohli technici připravující auto před demonstrací. Systém jinak fungoval skvěle.
Dute
tak tak. Napr. take Volvo.
[odkaz]

Prakticka ukazka pre novinarov a zrazu nefunguje ani novy collision warning system a nasledne ani nebuchnu airbagy.
GTI
Tak tu máme horu dalších bobků od falešných sobů, co údajně znaj jednoho, co to dral dvě stě po déjedna, roztočil to jako čamrdu a... jasně, tušíš správně - nic. Tedy, budeme-li se chvíli bavit vážně, už jsi někdy jel 200? Počítám, že falešnej sob zatím nejel ani dvacet.

Může mi někdo vysvětlit, kde se v lidech rodí tyhle nesmysly? V mozku to být nemůže.
miromen
Tovarny už toho nasimulovali,mluvči nakecali...............a v realu už toho bylo mnoho jinak.
Ronault.
Jo, jsou to frajeři! :yes: Ale nemusel jsi to maskovat tou hvězdičkou 😉
Ridici BMW patri k nejvetsim * co znam....
_MT_
>😁
white label
Samozřejmě, že jde jen o diskusi (i proto se v mé reakci slovo diskuse objevuje), tvrdím snad v reakci něco ve smyslu, že v tomto případě o diskusi nejde... 😉

P.S. Případná neaktivace airbagů (jako porucha) se může (doufám, že poměrně výjimečně) stát u jakéhokoli auta, jakékoli značky, podobně jako jiná podobná porucha, s jakou pravděpodobností (např. u předprodukční/běžné verze apod.) je věc další.
Továrny dělají logicky především vše proto, aby "zazářily" v povinných/oficiálních crashtestech. Úplně každou možnou nehodu (a její okolnosti) nasimulovat ani nemůžou...
Sunator
jen pro zajimavost😒br /> [odkaz]

A pak ano, ty vibracni senzory nastavene na specifickou frekvenci deformace kovu, co se siri velmi rychle po narazu skrz cely vuz...
alambert
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Dute
Volvo absolvovalo klasicky celny naraz(klasickejsi uz ani neexistuje), pri ktorom doslo k deformacii predku.

To ze na prezentacii pred novinarmi nefungoval radar a auto nezastavil teraz nebudeme rozoberat, to bola tiez jedna afera roka a hanba ako hrom, tentoraz si staci pripomenut ze Volvu nebuchli ani airbagy.

[odkaz]
white label
Souhlas...
Perun
Absolutní jistotu máš v životě jen jednu, paradoxně je jí nejistota, ostatní je relativní 😉 Takže nemít vyhraněný názor je vlastně ideální předpoklad k tomu, abys mohl později říkat: "Vidíš, já ti to říkal" 😄

Já jsem přesvědčený, že Kia fungovala tak, jak fungovat měla.. Továrna nepochybně nechala rozbít několik tuny Ceedů aby si ověřila, že to tomu tak bude a mám za to, že by podobně, ne-li stejně, skončil nejeden porovnatelný konkurent.. Golf, Focus..
Nehledě na fakt, že to je diskuse veskrze akademická a není možnost ji reálně podložit jinak, než nasimulovat náraz za stejných podmínek, jde jen a jen o diskusi.
_MT_
Je to hloupost (zapírat se), ale v tomhle případě si tím možná ušetřil potkání se s volantem.
_MT_
Ano, zapírat se nemá. Nicméně pointa britase je, že neudělat to, nebýt na nehodu připraven, tak jeho hlava poletí naproti volantu. Brýle ukazují, že to malá síla nebyla. A od toho tam airbag je, aby sis nedal hlavičku.
miromen
Co jineho muže napsat někdo kdo ma šikme ne jen oči.
GM.rja
Teda, vy dva jste se hledali, až jste se našli. Kdyby místo Cee´du tam byl hitler´s car s naprosto stejným výsledkem, tak tady vyjadřujete diametrálně rozdílný názory. Jste skuteční chudáci!
miromen
Veni vidi vici. :yes:
white label
viz 23:22
GTI
Mrkáš, co? To víš pravdu ve svý kapse nenajdeš...
Ronault.
:yes: :yes: :yes:
_MT_
To je o potlačování emocí. Chlapi si dají přes hubu, upustí páru a jsou v pohodě. Ženská to v sobě dusí a pak ten výbuch stojí za to. Popřípadě pomlouvání a podobné bodání do zad.
Kolouš
Osobne se mi z praxe potvrdilo, ze nejvetsi odsudky jakychkoliv funkcnich celku jsou zpusobeny neznalosti principu jejich fungovani. Z par fotek opravdu nelze usuzovat jestli neco ma vystrelit, nebo ne. Od toho jsou laboratore. Treba to bouchnout melo, treba ne. To je tak vsechno co k tomu muzu ja a kazdy ze zucastneniych teto diskuze napsat!
_MT_
V tomhle směru je důležité před nárazem srovnat volant, nebo ho pustit a ruce dát do klína, pokud zatáčíš a vidíš, že se už nehodě nevyhneš. Airbag ti z nich jinak udělá fašírku.
white label
Závidím neuvěřitelné vědomosti/schopnosti všem diskutujícím znalcům z oboru, kterým k podobně hlubokému přesvědčení (ať už ve prospěch Kie, nebo naopak) stačí text a fotogalerie k tomuto článku. Nehody které jsi popsal nemají v tomto ohledu žádnou větší výpovědní hodnotu a potvrzují jen obecně známé informace, jako je nebezpečnost airbagu v kombinaci s nezaplými pásy apod. Pokud tvůj bývalý kolega s nezapnlými! pásy v P607 při nárazu v rychlosti okolo 200!km/h nenavštívil čelem ani čelní sklo, pak se logicky o žádný výrazně ohrožující čelní náraz nemohlo jednat a pak ani zřejmě nebyl k aktivaci airbagů vážný důvod.
Mimochodem podle některých reakcí si říkám, jak je vůbec možné, že posádka BMW (žena a její dítě) vyvázli po té obecně "velmi nebezpečné e😜lozi" airbagů BMW bez problémů, nebo že by nám bylo v článku v tomto ohledu něco zamlčeno? Za vůbec nejjednodušší diskusní názor považuji ten, že pokud se řidiči Kie nic vážnějšího nestalo, zaslouží si (každopádně!) nevystřelení airbagů Ceedu je a jen obdiv. Nezaslouží si potom obdiv v principu obecně každé auto, kde řidič při podobné nehodě vyvázne bez většího zranění i bez airbagu, bez ohledu na to, jestli je vozidlo airbagy aktuálně vůbec vybaveno?
Nehody, kdy někdo "nepochopitelně" přežije hrůzně vypadající nehodu ve starém nebezpečném voze, nebo naopak nepřežije nehodu vypadající velmi nevinně, třeba v nové S-klase (znám osobně takový případ) se také stávají. Takže bych byl velmi opatrný s argumenty typu, že se zrovna tady někomu konkrétnímu, nic konkrétního nestalo, což je v diskusi místy používáno dokonce jako argument pro palce nahoru pro Ceed za neaktivované airbagy.
Absolutně si nepřipustit možnost, že airbagy bouchnout měly je v principu úplně stejné, jako si vůbec nepřipustit možnost, že se aktivovat nemusely.
Zrovna od tebe, bych podobnou absolutně 100%ní jistotu (na základě info, které k tomu zatím jsou) nečekal...
_MT_
V USA jsou snad dvoustupňové povinné. Proto soudím, že by je X5 měla mít, byť je možné, že evropská verze je nemá. Bohužel u starších testů EuroNCAP neuvádí typ airbagů.
alambert
GTI
Nějak ti ušlo, že v BMW zůstali také všichni bez zranění,a to dokonce... 😄 po aktivaci airbagů. Nelži si do kapsy alamberte, nemáš to přece zapotřebí...
_MT_
Jak u kterého auta. Čidla bývají i v náraznících. Viz video Cayenne, kterému bouchly bagy díky výbuchu zadní pneumatiky. Ten šok se k B sloupku ani k jednotce nemohl dostat, takže nejspíš byl v místě senzor.
Ronault.
Obávám se, že by z nadějného autonovináře zůstalo asi toto: [odkaz] >😒] Pro slabší nátury doporučuji neklikat na odkaz 😐
Jarko
Suhlasim s Vami.

Kto uz mal hlavu v airbagu, vie, ake neprijemne to dokaze byt. Ja som to zazil na vlastnej kozi ako vodic. Lenze vo Felicii som za ten airbag mohol paradoxne skor dakovat, kedze deformacne zony Felicie sa ani len nepriblizuju tym v novom C'eede.

Prezit ma posadka, nie auto. Preto sa nam ti nasi 4 kolesovi milacikovia dokazu tak rychlo aj pri malom tukanci rozsypat. Deformacne zony = absorbcia enegie kontrolovanou deformaciou. Len tak dalej. Auto je spotrebak, ci si to pripustame alebo nie. (ja nie >😁 )

Bravo Kia :yes:
Nicco
Ano, tiez som bol prekvapeny, ked som prvykrat videl agresivnu zenu za volantom a je ich cim dalej, tym viac. Hlavne rano v meste. Prebijaju sa semaformi a kolonami.
No a potom klasika, zimne obdobie, namraza, sneh a zeny odparkovane v kandelabroch.
Perun
A zrovna v X5. To už mohli rovnou objednat Pendolino >😒]
figurka
Jo, ale účastní nehody, automobilový novinář se také pozastavil nad tím, že se airbagy neaktivovali, takže jiní e😜erti si podle pár fotek dovolí tvrdit, že vše fungovalo naprosto správně.
Ham.
Tak už se nehádejte, zkušený řidič si airbag aktivuje předem a jezdí s nafouklým😒br />
[odkaz]

[odkaz]

PS: koukám, že úroveň znalostí fyziky je v Čechách i na Slovensku docela tristní.
GTI
Ses nějak zakoktal... Jak to chodí na nova nevím, ale jak tě čtu, ty budeš pravidelným sledovatelem, trochu se rozviň, co tam dávaj pěknýho?
_MT_
figurka
A ty tu jistotu, že systém fungoval správně bereš kde ?
Jarko
Auta iduce oproti sebe rychlostou napr 30km/h: ich rychlosti sa nescitavaju.

Inak povedane: nie je to to iste, ako ked ide jedno auto oproti pevnej stene rychlostou 60km/h.

Hovori sa tomu (ne)odpruzena hmota.
Ronault.
Každého přesvědčí holt něco jiného, od toho je marketing. Tak mě napadá, jestli tam tu paní v BMW neposlal někdo z Kie >😒]
Ondris
Šoková deformace, fatální demolice, reciproční devastace...tohle mi připomíná Novu v 19😁0.
Nebudu se přít o tom, zda se airbagy měly aktivovat nebo ne...ale to auto se "fatálně zdemolovalo" proto, že se fatálně zdemolovat mělo.
V rovnici ohledně vystřelení airbagů je mimo známé rychlosti a hmotnosti aut ještě asi další 158 neznámých, proto nerozumím takto rezolutním vyjádřením: "U BMW naštěstí zareagovaly airbagy přesně tak, jak se v daný moment dalo ostatně čekat.U BMW naštěstí zareagovaly airbagy přesně tak, jak se v daný moment dalo ostatně čekat."
Ronault.
jj, nohy na palubce, taky super věc. Tohle mi udělala bývalá tak před 6 lety. Nebyla nijak vysoká, kolem 160 cm, takže i v Laguně ty nohy na palubku byla schopná dát. Hned jsem ji oprdnul, že ať je dá dolů, jestli chce udělat kotrmelec dozadu po ráně airbagem. Asi za 10 minut na to mi v jedné dědince u hranic s SK vběhl pod kola kluk, takže jsem dupl na brzdu a udělal vyhýbaví manévr (musím se pochválit, že bravůrně, i když hodně toho zmáklo za mně ABS a EBD Laguny >😒] ). Bývalka mě pochválila jaký jsem šikula a já ji hned opáčil, že dvojnásobný, protože nebýt mě, tak proletěla oknem >😁
Perun
To ale, samozřejmě, nelze vyloučit. Pro mě ale mé přesvědčení hodnotu má.
Jarko
Ale vyslo. 😉 :yes😒br />
S pozdravom, Garazova elita.
Ronault.
Pod to se dá jen podepsat.
Jen jsem tady nezmínil ty airbagy, ale podle mě by tohle mělo mít dnes pomalu každé auto, pokud vím, tak minimálně řidičův má dvoustupňový už má Laguna z r. 2001, ale pravda, že v té době byl Renault ještě průkopník a ne "přizdisráč sázející na jistotu" jako dnes.
alambert
_MT_
Nejsem si jist, ale X5 by měla mít nejméně dvoustupňové airbagy. Takže jejich vystřelení pro posádku není tak hrozné. Jinak máš pravdu, nos se cítí jak po řádné ráně pěstí.
Ondris
Táta mi vždycky říkal: Klidně udělej chybu, ale udělej ji dost jasně.
Ondris
Prot mě vždycky překvapí, kolik lidí má přišroubovaný držák na mobil přesně v lístě, kde airbag proráží přístrojovou desku. Nokií urychlenou na 300 km/h doprostřed čela, jo, chtěl bych.

A to radší nemluvim o specialitě slepic jedoucích na dovču - nohy na palubce. :no:
_MT_
Tohle si bude muset vyřešit Kia. Jen oni mohou získat relevantní data. Mohlo to být oboje - jak správná funkce jednotky, protože nedošlo k naplnění podmínek pro spuštění airbagů, tak špatná funkce jednotky, kdy následky nebyly citelné. Dnes řada vozů používá vícestupňové airbagy právě kvůli tomu, aby zmírnili šok pro cestující při nárazech v nízkých rychlostech. A 40 km/h je celkem vysoká rychlost pro nevystřelení (hranice bývá u 30 km/h). Částečně k tomu přispělo, že BMW nemělo nijak extra velkou energii a pohybovalo se nepřímým směrem.

Můžeme se tu dohadovat celý týden, ale nikdo tu nejspíš přístup k relevantním datům mít nebude, takže jde o celkem zbytečné cvičení. Mne osobně to také překvapilo - čekal bych přední airbagy.
Ondris
Ono staci sledovat zensky kolektiv. Chlapi si daji do nosu nebo zajdou na pivo, co se ale deje mezi zenskejma se skoro neda popsat. >😁
3xplor3r
toto je uplna hovadina! ziadne scitavanie rychlosti. dve auta v 40km/h je to iste ako jedno auto do steny v 40km/h. pri dvoch autach sa energie scitavaju av momente zrazenia sa vydelia medzi dve auta. vysledok je teda stale na urovni 40km/h do steny. toto uz empiricky vyskusali aj napr mythbusters: [odkaz]
_MT_
Štěstí bylo, že BMW odbočovalo, takže nemělo tak velkou energii.
_MT_
Při nárazu (i v nízké rychlosti) můžeš v pohodě zažít přetížení 10 g. Dostat volně loženou zrcadlovkou není žádný med. Notebook je ještě horší. Pokud bys měl smůlu, tak by tě v pohodě mohlo zabít oboje.
Klaudius
Keby si sa radšej priznal, že na také auto proste nemáš... :😉
Ronault.
Nepoutat se s airbagem je jako chodit s odjištěným granátem hrát fotbal 😉 A totéž platí pro sezení na pásu... Já tyhle lidi nemám rád. V pravdě mi nejde o ně, ale jde o mně. Já způsobím dopravní nehodu, což se stát může, on bude mít těžká zranění, protože se nepřipoutal a já to můžu částečně odnést

Otázka je, jestli to, že ty jsi přesvědčený má nějakou hodnotu. Třeba by soudní znalec nebo člověk, který toto vymýšlí přesvědčený nebyl a třeba za pár dní výjde článek, že Kia přenastavila svůj systém airbagů. Aby ses nedivil 😉
GTI
Tohle je aféra roku jak vystřižená, prosťáčci se na diskusi sice kasají, že kiu jezdí drsňáci a nějakej airbag jim může bejt ukradenej. No, já bych to viděl v poměrně přehlednější rovině - jak se píše v článku - jednalo se o prototyp vozu, nikoliv o produkční model. Pravdou je, že kia absolvova klasický čelní náraz, při němž došlo k masívní až totální šokové deformaci celého předku, náraz destruoval nejen plechy, čelní masku, přední kapotu, nýbrž příčnou výztuhu karoserie, v podstatě se dá řící, že příď byla fatálně zdemolovaná. Tomu také odpovidá reciproční devastace BMW. U BMW naštěstí zareagovaly airbagy přesně tak, jak se v daný moment dalo ostatně čekat.

Raději se ani neptám, co nohy pana testéra, nechci jitřit city... Každopádně, kia neaktivovala, a to je nepochybně hlavní, ústřední informace, kterou je jistě potřeba registrovat a nezapomenout.

Konečně zbývá jedna věc, a sice, zda neaktivace byla důvodná. Na to samozřejmě existuje poměrně stručná odpověď. Ovšem z úst nejpovolanějších. Ticho... ticho... ticho. Jistě výmluvné.

P.S. Můžeš ale být klidný, jednalo se o prototyp...

BRAVO BMW :yes:
Perun
Od brzdění Tě odrazovat určitě nebudu 😉

Můj spolužák ze základní školy v půlce devadesátých let přišel o život díky airbagu a (bohužel) své lehkovážnosti. Nepřipoutal se a v Brně narazil do sloupu veřejného osvětlení - údajně po vyhýbacím manévru. Škoda na jeho 325i nebyla velká, ani rychlost nárazu nemohla být nijak smrtící, ale kombince nezodpovědnosti a nešťastných okolností nárazu ano.
Na druhou stranu to můj bývalý kolega na D1 v šestsetsedmičce roztočil po aquaplainingu při dvoustovce (on jinak snad ani jezdit neumí) a omlátil auto ze všech stran do kulata. Škoda asi za šest set tisíc a nevystřelil jediný airbag... Samozřejmě seděl na bezpečnostním pásu, aby ho neotravovalo pípání a chvíli si stěžoval na bolest za krkem a v rukou.

A teď si vyber... Já jsem přesvědčený, že Ceed obstál na výbornou - a to mně Kia jako značka vůbec, ale vůbec neoslovuje. Mám za to, že při vývoji někdo použil hlavu a za to dávám :yes:
_MT_
Byl to Fusion a šlo to do kufru, kde nic není. Auto jím prošlo jak nůž máslem. A škody na pohled minimální - odpadlá mlhovka, která by se musela provizorně připevnit, jinak nehoda nebyla ani poznat, jestli mne paměť neklame (účet v servisu za 100k+ je jiná pohádka).
_MT_
>😒]
_MT_
>😁
Klaudius
mlč a hanbi sa
_MT_
Jo, tohle jsem slyšel od dětství. Blinkr dávej před tím, než začneš brzdit. Vždy dej jasně znát svůj úmysl. Atd. 😄
Ronault.
A i to, že nedostaly příležitost není pravda. Podívejme se do historie a začněme u Augustovy manželky Livie a skončeme u manželek některých z nás >😁
GTI
>😁 Ty si to asi představuješ jako když v zimě bruslíš na rybníku a kolega ti dá pecku do hokejky >😁
_MT_
Nechci ti oponovat, ale zajímavé je v tomhle ohledu sledovat pojišťovny, protože ty mají relevantní data. A zatím ženám fandí. Podle mne je to otázka času. Agresivních řidiček přibývá, protože přibývá žen, které mají vyšší, psychicky náročnější pozice. Je to stejný blábol, jako že jsou ženy mírumilovnější a kdyby vládly, tak žádné války nebudou. Jediný důvod, proč mají lepší historii, je, že neměly příležitost.
_MT_
Ronault.
Byl jsi u těch crachtestů? Víš kolik zbývá do sériové výroby? Nešlyšel jsi nikdy o svolávacích akcích na airbagy?

Máš to něčím podložené, že mezí prezentací a výrobou auta se do bezpečností nezasahuje? Jak chceš vysvětlit to, že některá auta při opakovaném NCAP dosáhne po úpravách často jen softwaru lepší výsledky?

Abych byl upřímný, vím, že mu nic není, ale to byla neděle, dnes je úterý, tělo není traverza.
Ronault.
Na hrubý pytel hrubá záplata 😉
Ronault.
Já bych Perune brzdil. Tohle je tenký led a pokud si přečteš příspěvky GTI a odmyslíš si jistou snahu si rýpnout, tak v podstatě nevyjadřuje žádné definitivní soudy. Ty už jsi soud vyjádřil. Já se k tomu stavím dost rezervovaně. Ano, tady v pořádku, bylo by to v pořádku třeba u staré osteoporotické babičky?

A hlavně, je to opravdu výsledek dobrého naladění nebo výsledek špatného naladění v tom smyslu, že třeba v produkční verzi by airbagy bouchly?

To jsou otázky, které zůstanou nezodpovězeny a proto soudy těžko vynášet a počkal bych si na normované výsledky nárazových testů, které jsou jen "laboratorní", ale poskytnou alespoň nějakou vypovídající hodnotu pro porovnání.
Ondris
No prave, ze to neni pravda. V tom videu je empiricky dokazan opak.
Ty sily totiz nerostou linearne, ale geometricky a navic je treba pripocitat i pritomnost dvojnasobku deformacnich zon.
V kratkosti...dve auta ve ctyricitce budou zmackana nekam po predni napravu, auto v osmdesati do zdi bude sbalene az po volant. Stejne tak je pro posadku mnohem horsi naraz do pevne prekazky v tezkem hure deformovatelnem aute nez v tunove plechovce s prikladnymi deformacnimi zonami. Cely to je problem deformovatelnych a nedeformovatelnych teles, ty soustavy se proste nedaji porovnavat.
Bohuzel to neumim vysvetlit na prikladech, nejsem ucitel. ;-\

EDIT: uz rozumim, co myslis...zamenujes energii a deformaci, na to pozor. Energie mohou byt plus minus rovne, ale deformace rovne nebudou...z hlediska deformacnich zon je totiz irelevantni, zda narazi do zdi nebo do presneho ekvivalentu.
Ronault.
A co studuješ, smím-li se zeptat. V tom období jsme na tom totiž stejně. Můžeš klidně napsat do SZ, jestli nechceš veřejně 😉

Jj, je to opět pokrok, jak i30, tak Ceed. i30 se zlepšila diametrálně, předešlá generace rychle zestárla, ta současná nevypadá špatně, i když i můj šálek kávy to není, možná se i shodnem na těch vozech. Spíše se mi líbí ale C´eed a jsem zvědavý na jízdu. v I30 jsem ji již absolvoval v neděli a nebylo to špatné. Trochu je ten podvozek vláčný, ale to prý je na Ceedu lépe odladěno, tak jsem zvědav.
Anonym
No nauci ju to vyrobca pri firemnych crash testoch.

Ako som uz spominal, predseriove modely sa od seriovych lisia uz len v celkovom naladeni auta, bezpecnostna vybava sa do toho nepocita.

Okrem toho, ze toto je vseobecne znama vec, mal rodinneho prislusnika vo fabrike na vyrobou aut, a mimo ine mi toto potvrdil.

To ze sa mu nic nestalo usudzujem z clanku. Taketo dolezite info by tam redaktor napisal. Bohuzial nemam ho moznost kontaktovat inak, ako cez tuto diskusiu, tak zatial cakam, ze tuto informaciu mi potvrdi.
Ronault.
Jj, ty tomu nepodléháš, to je snad největěí vtip této diskuze.

Ta tvár ádoby vtipná zjištění si nech, pokud bys četl mé příspěvky v diskuzi a ne jen přečetl první větu a zbytek si vymyslel, tak bys takové nesmysly nepsal. Opět je to totéž s dookola a patříš mezi ty nejzabedněnější diskutéry tady.
miromen
Jak diskutovat s někym kdo je jednoznačně přesvědčen o něčem o čem nemuže mit ani paru. Pišeš jako by jsi byl mluvči automobilky Kia. Kde bereš jistotu že je vše na straně Kia v pořadku ?
Anonym
Tvoja veta nedava zmysel. Neviem na co nemam mat.

Ale ako som spominal, v povodnom prispevku som BMW a jeho airbagy spominal. Urcite si to len prehliadol, takze skus sa zamerat na nieco ine.
jeje
Nechci spekulovat, ale zahraniční magazíny by to už řešily v samotném článku, ale mám dojem, že u nás se postupuje jinak asice, kdyby zazněla kritika na adresu auta, tak příště automobilka dá premiérový test nového modelu konkurenci...
Anonym
V prvom odstavci je jasne napisane, ze je hlupost, aby sa k danej veci vyjadrovali len konstrukteri a ucastnici nehody, lebo by sa tu potom nebolo o com bavit. Co ale nepochopim je, ked sa niekto k danej veci vyjadruje stylom: auto buralo v 40 km/h, cize je jasne ako facka ze airbagy mali vystrelit. To ze nevystrelili je jasna chyba Kie, to auto je nebezpecne. Toto je do neba volajuca hlupost, nemam k tomu co viac dodat.

Samozrejme ze predseriove auto je ine, ako seriove, ale rovnako ako seriove obsahuje kopec vybavy, vratane vsetkej bepecnostnej, doladuju sa uz iba detaily, ako napr odpruzenie, riadenie a podobne.

Co sa vycovania tyka, snazim sa len poopravit nazor niektorych, ze auto si pred vypustenim airbagov nehadze mincou, ci ich vystreli, ani pri tom nereaguje na rychlost akou auto buralo, aby na sposob, alebo rozsah porcenia deformacnych zon. Reaguje na mnozstvo udajov, ale hlavne na udaje spomalenia z akcelerometrov, co nikde v tejto debate nebolo spomenute. Neviem preco by som na tuto vec nemohol upozornit.

Kazdopadne, ak si myslis, ze as rozculujem si na omyle, na rozdiel od podaktorych som sa neznizil na osobne urazky, skor sa snazim o rozumnu diskusiu.

Samozrejme som otvoreny aj inym nazorom, nie vsak klamstvam a nepravdam, ktore sa tu ale tiez vyskytuju.
Ronault.
S tím se dá souhlasit. Jen bych zatím ještě neříkal hop ohledně zdraví 😉
Wendover
Podla mna to nebol taký náraz aby boli potrebné airbagy. Ved vodicovi sa vobec nic nestalo akurat ze mu odleteli bríle, nič iné, tak neviem čo tu riešite ze nebychli airbagy, ze * korejske auto atd. Poniektory ste len zakomplexovany ludia kroti si nevidia dalej od nosa a nechcu si nic ine, ziadne zmeny pripustiť. Airbag je velmi drahá vec a ak by to vybuchlo narobilo by to len viac škody ako úžitku. v BMW vybuchli a načo ? aj tak aj tak by sa tetke nic nestalo, len ma teraz viac problemov s nimi. tam rozhoduju aj milimetre a km/h ak by mozno siel ceed rychlejsie len o jeden km/h tak by mozno vybuchli ale to su len hypotezy. Hlavne je ze sa nikomu nic nestalo
takžéé CEED paleeec hoorééé ukážková bezpečnosť, uvidime ako to cele dopadne na EURO NCAP. :yes: :yes: 😄
Ronault.
Určitě byla namontovaná? Podlož to.
Ona to ví, ano. Kdo ji to naučí? Jak víš, že to udělali správně v předsériovém modelu?
Jak víš, že se mu nic nestalo? To, že nepříjde tělo do kontaktu s volantem neznamená, že se ti nic nestane. Když už k tomu dojde, tak je to jo špatně.

Takový farizej jsi, nic jiného.
twistedTSD
Dobře shrnuto. Víme jen to, že vše dopadlo dobře. Jestli jen šťastnou náhodou nebo správným vyhodnocením situace řídící jednotkou, to už jsou pouze spekulace.
britas1
Chtěl sem poukázat na to, že pokud by se někdo nezapřel (nebo kdyby mu sklouzli rucez volantu)...jak popisoval Vaverka, asi by to s dotyčným dost mlátilo a mohlo by dojít k nějakým zraněním...takže argumentovat tím, že je v pořádku že vak nevystřelil, protože se řidiči nic nestalo....to je trochu málo...to bylo podle mě spíš štěstím pana Vaverky než schpnostmi vozu.
Jinak o tom zapírání a možných zraněních máš pravdu, souhlas
Perun
Naprostý souhlas 😉 :yes😒br />
Edit: Dá se to předpokládat už jen z faktu, že Ceed používá tentokrát skutečně moderní techniku, ne jen "vypůjčená" řešení předchozích generací konkurence. Zřejmě to H&K myslí s útokem na globální trhy velice vážně..
GTI
Věděl jsem, že na to nemáš.
Th0r
Klid. Do očí by mu to neřekl >😁
Th0r
Moje řeč, jasný vítězství špičkový techniky :yes:
Ronault.
Po odstavcích krom prvního😒br />
Diskuze pod články jsou od toho aby se diskutovalo, ne od toho aby sem chodili jen konstruktéři a vyjadřovali své názory. Názorným příkladem jsi právě ty, který by měl dle tvé logiky být raději taky ticho a netvrdit, že airbagy neměly vystřelit, neb evidentně taky nic nevíš.

Předsériová auta jsou jiná než sériová. Pokud se domníváš, že jakmile se udělá první kus, tak až do posledního vyrobeného kusu se nic nemění, platí na tebe tvá slova 100x. Ne nadarmo při těchto "testech" (toto není test, tohle je první předprémiové seznámení) upozorňuje novináře, že jde o předprodukční kus a mnoho se ještě může změnit. I to svezení pro novináře je pro ně zdroj dat pro ještě poslední možné detailní změny.

Kdo jsi ty, že tady vyučuješ? Co o tom víš? Víš toho více než tady místní diskutéři? Co tě staví na tu moralizující pozici?

Ano, čidla jsou akcelerometry, aspoň něco padlo rozumně.

Opakuješ to, co tu napsali jiné proti kterým se vyhrazuješ. Proč?

Domněnky, ne fakta. Na tom nestavěj.

Pro tebe, než začneš soudit doporučuju ať čteš pořádně, protože tady házíš blesky a vzteky a vlkládáš ostatním nevyřčené věty.
Anonym
Hmm, dalsi diskutujuci, ktory ked nevie co napisat, znizi sa k obycajnym urazkam. Prosim, skus viezt konstruktivnu debatu, tejto diskusii to len a len prospeje.
guze
Asi tak jako ty při pádu ze 7.patra....
britas1
To určitě nelze, sčítat mužeš pouze kinetické energie obou vozů v určité rychlosti, pokud však předpokládáš ideální stav..tedy že obě vozidla váží na kilo stejně, jsou to naprosto stejná vozidla a jejichž středy prochází při nárazu jedna osa - jsou tedy přesně přímo proti sobě, pak lze orientačně vzít (pro zjednodušení) v uvahu jen jejich rychlosti
miromen
Co huliš ? Zřejmě nějaky korejsky model. :no:
Anonym
Ak by si si moj prispevok preciatal, tak by si sa docital, ze som samozrejme spominal, ze BMW airbagy vypustil, zaroven aj s dovodom, preco k tomu doslo. Stale cakam na padny argument.
GTI
Díky, přesně to jsem čekal, teoretik, který ani neví, že BMW aktivoval a hlavně ví, že kia aktivovat nemusela. Kde jsou hadry víš...
urbanek
Skvele napsano! :yes: Uz vidim GTIho s Bobem v tom veprine! >😁 >😁
Ovsem mala otazka, kdo je z nich pravoplatny obyvatel veprina a kdo osetrovatel? >😒] Odpoved je jednoducha - oba jsou pravoplatni obyvatele onoho zarizeni!!! :yes:
Anonym
Pretoze napriek tomu, ze auto bol predseriovy kus, bola v nom urcite namontovana RJ airbagov. A ta vie, kedy sa maju airbagy vypustit, nie tunajsi diskutery. Podla tvojej logiky by som pri kupe auta mal asi dat RJ airbagov pokyn, aby vsetky airbagy vystrelila, aby som sa uistil, ze reaguje spravne. Stale plati, redaktorovi sa nic nestalo, podla dostupnych info neprislo jeho telo do kontaktu s volantom, takze spomalenie, ktore na auto posobilo pri havarii, RJ spravne vyhodnotila ako nedostatocne pre vypustenie airbagov.
britas1
Tak ted ti nevím.....souhlasím s tím o těch papíru, souhlasím i s tou poslední větou...protože to je to co sem psal výše...tak v čem je problém??..Psal sem že že dvě auta do sebe narazící ve 40 je to samé jako náraz jednoho auta do zdi v 80..tedy při nárazu jednoho auta do zdi pusobí jen kinetická energie jednoho vozu jedoucího 40km/hod, buduli chtít dosáhnout nárazem vozu do zdi stejné deformace jako při nárazu dvou vozů do sebe ve 40, musím dané auto poslat proti zdi v 80 km/hod.
shark11
To "vzopretie sa o volant" je nezmysel, lebo pri zrýchleniach pri nehode by jediným výsledkom mohli byť ... teoreticky ... akurát zlámané kosti na rukách 😢

Či to bolo, alebo nebolo "ťuknutie" podľa tvojho názoru je akcelometrom úplne jedno a pokým nie je zrýchlenie v požadovanom smere a sile, tak sa nevystrelia i keby z auta ostala len placka ...
Emel
Vlastně se tu jedná o dvě oddělené otázky😒br /> 1) Bylo rozhodnutí nevystřelit airbagy správné?
2) Bylo toto rozhodnutí správně učiněno?

Ad 1 - Z pohledu výsledku jednoznačně bylo správné. Na konci máme zdravého redaktora bez modřin či pohmožděnin a auto s nepoškozenými airbagy, v případě jejich aktivace nemohl být výsledek lepší.

Ad 2 - Nevíme. Nevíme, zda Kia díky excelentně odladěné bezpečnosti správně usoudila, že by airbagy nadělaly více škody než užitku - a nebo jestli došlo k fatálnímu selhání, kdy airbagy vystřelit měly a řidič jen zázrakem zůstal bez zranění.

K nejsložitějším otázkám pasivní bezpečnosti patří právě rozhodnutí, kdy airbagy neaktivovat. Učebnicovým případem je již zmíněný kontakt s nízkou překážkou, po kterém auto pokračuje v jízdě a schopnost řidiče vidět na silnici je důležitější než ochrana před přetížením. Kloním se tedy k názoru, že Kia reagovala bezchybně... ale zároveň připouštím, že názory na tu či onu stranu jsou čistou spekulací.
ybalgin
jednoznačně :yes: . Už jen podle příspěvků typu "a proč se neaktivovaly pytle, když jelo auto 40 km/h" je vidět jak tomu určitá sorta diskutérů "rozumí". Jinak po nárazu ve finále neabsorbuje kinetickou energii řidiče jen airbag, ale na páse řidiče je tzv. force limiter, který zajišťuje vytahování pásu. Pokud by pás nepovolil - pak by došlo k přílišnému zatížení hrudníku.

Je ale nutné připustit, že reálné kolizní situace jsou tvrdý oříšek pro mnoho automobilek, protože většina testuje a ladí jen na předepsané testy (dokonce jsem viděl studii, kde bylo vidět, že při 64 km/h dopadají nehody lépe než při rychlostech mírně nižších - je to zkrátka natuněné na NCAP)

a kdo napíše závěr, nevystřelily = fail, tak se akorát odhalil že tomu opravdu nerozumí.
Johnn
Test euroncap.Kde jsou přední kola u testů [odkaz] a kde jsou u tohoto Ceedu [odkaz] ?To je stejné?
shark11
Naozaj je mimo tvojej inteligencie pochopiť, že závisí od zrýchlenia, a nie od tvojich dojmov, či airbag vystrelí, alebo nie ?
mrazik
Marne premyslim, jsi-li takovy hlupak nebo to jen hrajes.
BMW dostalo naraz do stejne casti vozu ? BMW melo stejne poskozeni ? NE a protoze sel naraz hlavne na jeden nosnik a jak zpredu, tak nasledne i z boku, vystrelili airbagy v BMW spravne. Dalsi hloupy dotaz ?
Anonym
Nie som tvoj chrobacik, to zaprve, pokial mi pamat siaha, este sme si nepotykali.

Tvoj hlavny "argument" je, ze takto zmasakrovane auto bez vystrelenych aibagov je absolutne vylucena vec. Tento nazor nie je argumentom, nicim okrem toho, ze podla teba je auto moc pokrcene si tento nazor nepodlozil. Cize moja vyzva stale plati, ukaz mi nejake argumenty, popripade vyvrat moje. Diky.
zdravy rozum
lled
Proc do toho tahas "su podlozene tvrdenia, ze airbagy vystrelit mali?"? Bavim se ted o tve vete, kde jasne bez znalosti fakt, rikas, ze neni chyba, ze "airbagy nevystrelili"? - a abych odpovedel .....jsou podlozena asi stejnou urovni argumentu jako tve "Takze, to ze airbagy nevystrelili, urcite nie je chyba.". tj. zadnou.
miromen
"Tou vetou som chcel povedat, ze pocitac v aute URČITĚ vedel, ci malo dojist k vypusteniu airbagov alebo nie. A ked k nemu nedoslo, URČITĚ to nie je chyba."

:no:
GTI
Argumenty máš nahoře, brouku. Hezky si prostuduj snímky. Možná ti z některých půjde mráz po zádech. Já osobně bych v tom autě sedět nechtěl.
_Teddy_
a ty si myslis ze ta lahka kia "odhodila" bmw dozadu? Asi sotva. Rozdiel hmotnosti nepusti. Pisal som to hore vyssie: zhruba takto sa poskodi auto pri testoch euroncap. Ak by sa tam airbagy neaktivovali, tak to by bol iny poprask!

A len tak na okraj: airbagy sa samozrejme musia aktivovat aj pri urcitej deformacii. Senzor zrychlenia (resp. spomalenia) je len jeden tych, ktore ich aktivuju...
Nerez
Chlapci, rally je daleko větší řežba. Doporučuju přesednout :-!
Anonym
No pod, reaguj na tie nezmysly, cakam. Ked sa tu budes ohanat len tym, ze mam pre teba nekomatibilny nick, nedokazes nic ine ako to, ze nezmysly tu pises ty. Tak bud chlap, ukaz mi tvoje argumenty, cakam na ne. Diky.
_Teddy_
Nehnevaj sa, ale aj laikovi musi byt pri pohlade na tie auta jasne, ze neslo o dake "tuknutie". Pozri sa na ten predny nosnik, vsak sa zastavil az na motore! Co sa energie tyka, povedal by som ze toto nebolo velmi daleko od celneho narazu ktory testuje EuroNCAP (64km/h). Ak pri prinom airbagy nestrelili, viac ako jednu hviezdu by auto nedostalo. A mozno ani tu...

Myslim ze vodic mal stastie ze sa vzoprel o volant. Keby tam bol spolujazdec, tomu by bezpecnostny pas asi urobil peknu ciaru cez hrudnik, ak by sa jeho airbag neaktivoval...
Anonym
A cim su podlozene tvrdenia, ze airbagy vystrelit mali? Pokrcenim kapoty? Tou vetou som chcel povedat, ze pocitac v aute urcite vedel, ci malo dojist k vypusteniu airbagov alebo nie. A ked k nemu nedoslo, urcite to nie je chyba.

A nic mi k tomuto tvrdeniu nemoze byt lepsim dokazom ako to, ze vodicovi auta sa vobec NIC nestalo, napriek ich nevystreleniu. Nech mi ked tak zareaguje redaktor-vodic, ci doslo ku kontaktu jeho hrudnika alebo hlavy s volantom, uprimne o tom ale pochybujem, toto by bolo urcite v clanku spomenute.
Baart33
Nejsem šovinista, ale poslední dobou mi nahání husí kůži pohled na úspěšnou dámu v drahém autě. Za jízdy, pochopitelně. Je mi fuk, jak kdo ke svému vozu přijde, ani nechci vyvolávat polemiky, jak přijde 20 letá holka k autu za 2 miliony, prostě to tak je. Ale když mě taková ......cíleně "zavře" v pravém pruhu za kamionem, abych ho nemohl předjet, a vesele si přitom kejhá do mobilu , tak se nedivím, že se stávají excesy, kdy se lidi nakonec fackují.
GTI
A jaký je tvůj styl, psát nesmysly a podepsat je nickem srandista? Dobrý, malá ukázka stačila. Díky.
Johnn
Ono zapřít se (rukama o volant,a nohama o pedály)nemusí být vždy šťastné řešení,ale je to spíše neřízená (panická)reakce.Už kdysi dávno (ale to jsem ještě jezdil Š100) jsem slyšel,že tomuto zapírání je třeba se vyhnout.Posunuté pedály,či volant ti rázem přinejmenším zlámou končetiny (nepříjemné).
Jinak tam máš moc "pokud". Pár sekund a k žádné nehodě nedošlo pokud...
lled
Chtel ti asi rici, ze ty data ze senzoru nemas takze takova veta je podlozena nicim.
twistedTSD
Pokud neznáš hodnotu spomalení při nárazu, nemá velký smysl z toho něco usuzovat. Zvlášť, když je řidič (naštěstí) v pořádku.
Ondris
Perun
Díky. Kdo vybírá zápisný?
Anonym
Je vidiet, nakolko maju tvoje argumenty vahu, kedze na tie moje nedokazes reagovat inak ako pokusom o zosmiesnovanie mojho nicku. Ale ved co, to je tvoj klasicky styl, ktory tu uz drtiva vacsina diskutujucich davno pozna.
Baart33
Proboha, trochu objektivity...Už jen proto, jak Vám novinářům Kia a Huyndai lezou až do dvanácterníku, tak podsouvat lidem takový nesmysly typu ..." nikomu se nic nestalo, tak co řešíte airbagy" ...O čem jsi psal dřív, o konstrukci dětských prolejzaček ? To auto je na hadry, vždyť není poznat, co to je za značku, natož model, kdežto dvouapůltunový BMW za 3 miliony je na totál 😃). Prostě Ti Kia půjčila předprodukční kus, který měl import na masírku novinářů a když už se stal problém, je třeba jim zalepit pusu aspoň blablabla ve smyslu, jak luxusně bezpečný to auto je😄. Když už máš coby novinář možnost ovlivňovat veřejné mínění, dělej to s citem a objektivitou. Jinak tomu nahoře chvála, že se nikomu nic nestalo.
twistedTSD
Anonym
Dana veta sa samozrejme vztahuje k tomuto konkretnemu pripadu, co som predpokladal, ze kazdy rozumny diskutujuci pochopi... Skoda, nabuduce budem formulovat vety trosku vzletnejsie, dakujem.
britas1
Já sem si v článku všiml jak autor zdůraznoval že se zapřel silně o volant...pokud by nebyl zrovna takto zapřený...neporanil by se při nárazu? A pokud by se poranil ačkoliv by se jednalo o ten samý náraz, taky by se dalo říct že decelerace zustala v dobrých číslech a vystřelení vaku nebylo potřebné?
miromen
Vitej v klubu konstruktere.
GTI
Tohle ti moc nevyšlo, zejména to s tím počtem airbagů... No, dnes se tu sešla garážová elita... 8-s 8-s
twistedTSD
Tak to je pěkná hloupost. Rychlosti nelze sčítat. Viz [odkaz]
GTI
Cením nick, adresné... dobrá hlína... 8-s >😁
miromen
"Takze, to ze airbagy nevystrelili, urcite nie je chyba." Bohatě stači. :no:
Perun
Po delší době balzám pro oči, kdy řádky píše jedinec používající mozek :eys😒br /> U mne to má KIA na 1* - s velkou hvězdičkou, aby bylo jasno, protože nastavení parametrů aktivace bezpečnostních systémů podle skutečné potřeby a fyzikální reality je kumšt i pro marketingově podstatně silnější hráče.

Dokonale zafungovala konstrukce, která pohltila tolik kinetické energie, že nebylo třeba aktivace airbagů. Je velmi dobře možné, že pod mírně jiným úhlem a nebo při trochu vyšší rychlosti už bude situaci vypadat jinak a řidič dostane ty brýle zpět i s úroky v podobě přeraženého nosu.. ale Ceed zde fungoval bezvadně :yes😒br />
Doslova tragédií je pak sledovat diskusní příspěvky hnědouhlených baronů a samozvaných konstruktérů vozíků na šanony v právním oddělení přilehlého vepřína, kteří o fyzice a konstrukci aut nemají ani sebemenší ponětí.. Zde už neomlouvá ani to stáří :no:
GTI
Nezapomeň to napsat do BMW, možná dostaneš v Mnichově metál. Asi ti ušlo, že té i😜ětce airbagy zacvrlikaly jako rolničky dědy mráze. Já vím, kii jezdí drsňáci, ty nic nerozhodí, to holky v i😜ětkách potřebujou holt občas načechrat tím airbagem fazónu.

Upřímnou soustrast, mrazíku... 8-s
Anonym
V prvom rade musim napisat, ze som moc rad, ze sa nikomu pri nehode nic nestalo. O to pri takychto nehodach ide v prvom rade.

Na druhej strane, nechapem, ze sa k tomuto vyjadru evidentne aj ludia, co o veciach nemaju absolutne paru. Ano, je jasne, ze keby sa k tomu vyjadrovali len konstruktery aut a ucastnici nehody, bolo by to tu asi docela puste, ale ked ani neviem zaklady fyziky, ani na akom principe funguju cidla pri airbagu, tak by som bol asi radsej ticho.

Takze, to ze airbagy nevystrelili, urcite nie je chyba. Podaktori sa tu ohanaju tym, ze voz bol predseriovy (poznamka: to neznamena prototyp). To je uplne najvacsia blbost, ktora tu zaznela, ziaden vyrobca by nedal na test vozidlo, z ktoreho by vyhodil airbagy, RJ airbagov alebo cokolvek podobne.

Kto vy vobec ste, ze si myslite, ze viete lepsie ako RJ airbagov, ktorej jedina uloha je rozhodovat o tom, kedy a ktore airbagy pripadne vyletia, ze malo dojist k ich vystreleniu? Na zaklade pokrcenia kapoty? Keby ste aspon trochu vedeli, co je deformacna zona, a ako funguje, tak by ste tu taketo veci nepisali. To ze je kapota pre vas trochu viac pomackana znamena, ze absorbovala silu narazu, ktora nasledovne sla mimo kabinu, aby tak ochranila cestujucich.

Cidla airbagov su v podstate akcelerometre, ktore zaznamenavaju spomalenie, a po prekroceni nejakej kritickej hodnoty vyslu signal do RJ airbagov, ktora vystreli ten ktory airbag. Ak toto spomalenie nie je dostatocne, tak airbagy zostanu na svojich miestach. A naozaj, o hodnote spomalenia nevypoveda to, ako bol pokrceny cumak. V prirucke k Yarisu (ktora je bohuzial 150 km odomna, inak by som to nafotil) boli dokonca ukazane fotografie aut, u ktorych pri testovani airbag nevystrelil, s vysvetlenim, ze je to normalne, a niektore z tych aut vyzerali este horsie ako tu ukazany cee'd.

Co sa tyka vystrelenych airbagov na BMW, je jasne ze boli vystrelene, pretoze ako to tu uz bolo spominane, naraz smeroval aj kus z boku, kde su deformacne zony DALEKO mensie ako tie vpredu, preto sa tieto airbagy vystreluju skorej ako ich celny kolegovia.

A co sa spadnutych okuliarov tyka. Toto je opat normalne, vzhladom na to, ze telo cloveka po havarii chce prirodzene smerovat dopredu, ale bezpecnostne pasy ho logicky zastavia. Moje starie okuliare mi padli z hlavy aj pri pridsom prekoneni, a fakt si nemyslim, ze by som hlavy za spadnutou vecou na emi spustal v nejakych zavratnych rychlostiach.

Takze pred tyk, ako tu "majstri pisaneho slova" zacnu vynasat ich najobjektivnejsie nazory, mali by sa nad nimi trocha zamysliet, potom si aspon trocha nastudovat problematiku, potom sa nad nimi este raz zamysliet, a ak aj potom davaju zmysel, a maju hlavu a patu, potom je mozno spravnejsia chvila na ich podelenie sa s verejnostou.
Starfighter
Hmm [odkaz]
lled
Aleši - co kdybyste analyzovali obrazový materiál co máte nafocený/natočený s nějakým odborníkem na bezpečnost aut? Plus anketka pro čtenáře a máte zaděláno na docela slušný úspěch a 400 příspěvků. >😁
Johnn
Johnn
Ideologie je trřídění do skupin i třeba z hlediska původu.Tomuto nepodléhám,jsem imunní,na rozdíl od Tebe.
Tak už jsi konečně pochopil,proč v X5 vystřelily bagy a v Ceedu ne?No to to trvalo.
Čti.Ano čti článek ke kterému diskutuješ a mnohé se dovíš.
Ondris
Ovšem...pokud to bereš jako součet škod, vynaložených energií a kdovíčeho dalšího.
Dám Ti ale takovou pomůcku...představ si, že mezi ta dvě auta (stejně těžké, stejně rychlé a do sebe čelně narážející BMW X5) vložíš nekonečně tenký list papíru. Po nehodě ten list bude na tom samém místě jako před nehodou, protože na něj z protichůdných směrů působily shodné síly. A stejně to je s nedeformovatelnou zdí...na tu X5 bude působit absolutně stejná protisměrná síla, žádnej dvoj- nebo x-násobek.
K tomu není co víc dodat.
Náraz dvou aut o hmotnosti M v rychlosti V se rovná nárazu auta o hmotnosti 2M do zdi v rychlosti 2V.

[odkaz]
mrazik
GTI se tu ohani tim, ze meli airbagy vystrelit, ale jako 99.9% z nas, nevi jake sily a kde presne pusobili. Jak je zrejme z fotek, ono uplne k celnimu narazu nedoslo, ale auto pri narazujakoby sklouzavalo a nasledne se otocilo o 70 stupnu. O tom ,,skluzu" svedci i ta kapota, ktera je vice ohnuta na jedne stranem, kolem ktereho se otacelo. Takze sila pusobici na cidla airbagu, ktera jsou na nosnicich, nezaznamenali silu potrebnou pro vyboucnuti airbagu.
Muzeme se tu hadat jak chceme, ale dokud tu nekdo nehodi presna cisla, pripomina to hadani babek na trhu. Staci se podivat na server mobile.de, vyhledat si bourana auta a podobne bouranych s nevystrelenymi airbagy tam najdete desitky.
Fyzika je mocna a v dnesnich konstrukcich se sily prenaseji prakticky do celeho auta.
Ja ocekavam vystreleni airbagu, kdyz jde opravdu o zivot, coz v tomto pripade rozhodne neslo. Jak uz tu bylo nekolikrat poznamenano, setkani s airbagem neni prijemna zalezitost.
Ronault.
Ty raději nic nevysvětluj, ty jsi asi jediný, kdo nepochopil, že ostatní pochopili, že jde o předprodukční kus.
miromen
Nejsi tak trochu mimo a nepleteš tu dost odlišne věci tedy situace ? Odpovim si sam. Ano jsi totalně mimo. :yes:
lled
To chces rici, ze KIA dava novinarum auta bez komplet bezpecnostni vybavy? >😁
random.jitter
"Zcela otevřeně přiznávám, že patřím do skupiny diskusních jezdců, kteří horní nehodu považují za velmi závažnou,..." haha, ty můžeš patřit leda tak do skupiny zblbnutých marketingovými katalogy, kde je počet airbagů stavěn na úroveň počtu reproduktorů, aby měl zákazník pocit, kolik toho za tu skvělou cenu dostane. "Víc repráků - lepší hudba" je pro tebe stejné jako "víc airbagů - lepší bezpečnost". Stejně tak nepojede auto, jež má v katalogu delší seznam zkratek typu ASR, ESP, BAS apod., lépe. Ale to bys musel někdy sedět za volantem a jezdit.

Kia má rozj..banou masku a nárazník z plastu - něco podobného by člověk udělal dobře mířeným kopancem v silnější botě směrem z boku.
Ronault.
Že zrovna asiofil jako ty mluví o ideologii 8-s :no😒br />
Proč ruplo sklo je docela snadné, dostal to více z boku, karoserie se takto více kroutí, i do poměru působení sil na sklo.

Airbag nebude aktivován při ťuknutí na parkovišti, to tu vůbec nemusíš po sté psát, z druhé strany tohle nebylo parkoviště, z třetí strany jsme u toho nebyli.

A za čtvrté, čti.
britas1
Ještě jednou to zvaž..jedna plus jedna jsou obvykle dvě...alespon tedy v rámci racionálních čísel.. 😉
igorvrazic
Ospravedlnujem sa autorovi,ze som mu krivdil v kvalite testov...tento stal za vsetky tu na auto.cz,vazne a je dobre,ze sa nakoniec nikomu nic nestalo!
To je snad dolezitejšie jako vystrelene airbagy,pokrutene rámy a plechy.
lled
Na druhou stranu mohli by to vzit jako namet k diskuzi , protoze clovek znaly oboru a v CR jich urcite bude pekna rada - muze z fotek nebo video zaznamu odhalit rozsah skod a pravdepodobnost toho jestli airbagy mely vystrelit nebo ne.
miromen
Ty by jsi byl vyborny vzorek do pořadu Aj múdry schybí u nas Nikdo neni dokonaly. Nemam pochyb o tom že by jsi zastinil většinu tazanych.
GTI
😄 :yes: Tak to sedí 😄 :yes:
igorvrazic
No ved sli z vystavy 😄
3_diamanty
no na prototype fail by nemal byt ziadny horor, alebo si snad myslis ze v seriovych ceedoch airgaby nebudu fungovat? ved pockaj bude crashtest oficialny euroncap tam sa skludnis :yes:
3_diamanty
lenze to nevysvetlis 😉 neiktorym

navyse to bol prototyp a nie seriovy model no ale vysvetli to ;-\
miromen
Mam na to laicky pohled jako asi každy z nas. Ja neaktivaci bagu vidim prostě jako fail.
Johnn
Airbag má dle mého názoru chránit před většími škodami na zdraví,ne je prohlubovat.Proto ŘJ musí vyhodnotit,jak je náraz nebezpečný.To preferuji,ne výstřel vždy.
Ono srovnávání vystřelení airbagu v 50km/hod a 40km/hod trochu pokulhává,stačí se podívat na auta při 64km/hod v testech euroncap při čelním nárazu.Tam je deformace podstatně větší než zde u tohoto Ceedu.
Další věc je,že podle některých musel Ceed pohltit část energie X5.Ano musel,ale proč tedy u X5 prasklo čelní sklo (i čidlo muselo vyhodnotit větší náraz a tím se aktivoval airbag) a u Ceedu sklo neporušené.Deformace neporušila nejen kabinu,ale ani nosníky (to je důležité) a to zřejmě vlivem otočení o 70°,přesně jak popisuje GS.Kdo nechce (kvuli ideologii) tak nepochopí celkem jednoduché věci.
Ale mysli si co chceš.
Ondris
Jo jo, i když já se na diskuse chodím hlavně zdravě naštvat a pak zasmát, v období BP a státnic to je potřeba 😄 Teď jsem otevřel lahev z Finska a hurá do diskutování a psaní...

Nikdy bych to nečekal, ale mě se i30/Cee'd i začíná líbit. Sice vyznávám jiný designový styl (Golf, 159, Bravo, 9-5), ale tohle je fakt veliká paráda. Kluci šikmooký se učí nejak podezřele rychle...a co jsem mluvil se známými z USA, tak tyhle značky vnímají jako plnohodnotné konkurenty zavedeným hráčům...za chvíli si budeme muset zvykat i my. 😐
twistedTSD
Opakuji, že nikdo z nás (pravděpodobně) s jistotou neví, jak to s těmi airbagy bylo či nebylo. Nemá smysl dělat závěry.
miromen
Jasně jsou to jen vicemeně laicke soudy ale při pohledu na předni čast Ceedu jsou u mě nevystřelene bagy spiš zahadou. Přelomena vyztuha vejpul a poškozeny chladič posunut na motor. Podle mě je to prostě jasny podnět pro aktivaci bagu.
ozawasan
tohle mi nedělaj Vašnosti 😉 . Tak za příspěvek - mno jo no - :yes: . Byť nesouhlasím zcela a z uší mi možná létá mastek - nejsem přesvědčen o tom, že nutně musely jít na procházku, čímž nemyslím přednosti Pamely, ale to, co je tak umně skryto ve volantu a palubce. Bylo by hezké, kdyby se k tomu Kia vyjádřila - ale mám za to, že tento server a "naši" diskuzi nepovažuje za toliko světobornou, aby jí to za to stálo. Každopádně by mělo platit, že se má diskutovat, což mnozí asi ne pochopili, přičemž jejich deformační zony ihned po prvním nárazu na nekoherující příspěvek vystřelili všechny bágly tak, až jim to veškeré zbytky šedé kůry mozkové vyházelo ušima ven....
Ghostyx
Potvrzuji Tvuj postreh a mam podobne zkusenosti... Kdyz vidim zenskou za volantem, tak jsem vzdy hodne optarnej a vzdy ocekavam, co zase vyvede. 😄 Nejhorsi na tom je, ze pribyva slepic s prilepenym telefonem u ucha, hlavne ve vozech premiovych znacek, ktere ne jenom, ze jsou nepozorne, ale jsou i agresivni a natolik sebevedome, ze dokazou klidne vystartovat i na 100 kilovyho chlapa nekde na parkovisti a treba mu vyhrozovat, coz kdysi nebyvalo... 8-s
Ondris
Právě, že se můžeme domnívat jen z těch fotek.
Rána vypadá děsivě, ale nosník je prohnutý jen o nějakých patnáct čísel, tak bych z toho kovbojku nedělal. 😄
miromen
Jako potencionalniho zajemce o nove auto s požadavkem na co nejvyšši bezpečnost by tato nešťasna situace na mě pusobila jako antireklama na novy Ceed. Ty by jsi koupil Ceeda nebo jine korejske auto ikdyby neměl airbagy s jasnych duvodu.
Ondris
Co je zase tohle za nesmysl..? >😁
Naraz X5 ve 40 km/h do jiné X5 jedoucí 40 km/h je to samé, jako náraz jedné X5 do zdi ve 40 km/h.
Fyzika milý Watsone, fyzika. Energie nárazu dvou aut je rozdílná, ovšem výsledek stejný. Viz to, co Ti napsal zdravy rozum.
Ronault.
Jsme na tom stejně 😒 😉 Já dokonce poslední dvě sezony po 10 letech naprosto vypustil, ani nevím proč, ale snad letos.
miromen
To je možne ale to nemuže airbag tušit ten musi plnit svou funkci. A ja se domnivam ikdyž z fotek že zde měli jednoznačně vystřelit.
ozawasan
:yes: 😉
3_diamanty
:yes😒br />
a uspech je pred nami :yes😒br />
paradne auto, deformacne schopnosti su prikladne 😉

bravo redakcia :yes:
3_diamanty
ty sa staraj o seba 😉

na tvoje stupidity nie je nik zvedavy cechacku
3_diamanty
par plechov nic hrozne 😉

ty sasku :yes:
lled
Tak to fakt nemam.

Treba ta druha veta kde beres uz selhani jako fakt "pripadne obdobne selhani" je stale tvuj myšléénkový postoj, vid? >😁
3_diamanty
si ho nevsimaj ten trieska dve na tri 😉

navyse to bol prototyp ktory mozno airbagy ani nemal aktivovane
3_diamanty
crashtest ceed ueste pred premierou >😁

vau >😁 :yes😒br />
ktovie ci prototyp tie airbagy schvalne nemal deaktivovane 😉 , kazdopadne okrem zniceneho predku kabina ostala nedotknuta a celne sklo takisto :yes:
Ronault.
To je fotka, která mě ve spojitosti s airbagy taky zarazila. Při takové ráně bych čekal airbagy. Ale co já vím, nejsem konstruktér, do KIE nevidím, jediné, co můžu ještě jakž takž popsat je vztah té rychlosti k následkům na tělo.
4hill
přestan už blábolit .. :-!
Ronault.
😉 :yes: Chce to klid a nohy v teple při čtení diskuzí :-!

Jinak je to sice o nehodě, ale ještě jsem to tu nezmínil, ale ta záď a profil Ceedu jsou perfektní :yes: :yes:
Ondris
Jo jo, viděl...o to víc mě mrzí, že jsem formule začal sledovat až v roce 1998 jak je začala dávat Prima a propásl jsem tyhle úžasný souboje... 😢
Dneska už to není ono...formule je sice bezpečná, ale neprogresivní a zoufale nudná.
GTI
Na to nemáš.
Ronault.
Fabulujeme tu všichni. Často se tu jen hádáme proto, že si domýšlíme věty, které nebyly tím druhým vyřčené.
KIA se k tomu asi nijak stavět nebude, vlastně se nic velkého nestalo a když se postaví, tak fanoušci bezmezně pochválí, BOBové zpochybní a ten zbytek si pomyslí svoje 😉
Ondris
:yes: 😄
GTI
Jde o to, že na jednu stranu tu magistrát neskutečně farizejsky jako vyjadřuje přes Marka podporu redaktorovi, že přestál tu těžkou nehodu a o pár vláken nahoře se tomu směre, že je to banalita, která ani nestála za aktivování airbagu, je to charakterová otřesnost! :-!
lled
hehe jo super pojdme slovickarit ....
Ronault.
Věřím, že ve svém autě jsi prvně deaktivoval po koupi své airbagy, viď?
GTI
Ne, to není závěr, to je přesně to, co to je - sdělení myšlénkového postoje.
lled
Tak samo je mozne, ze vse bylo OK.

Je fakt, ze magister dela zavery na zaklade vycucanych faktu. Ale tohle je signifikatni pro tyto diskuze no.... ostatne pro tebe taky, ze? no offense >😁
GTI
Asi ti haraší ze sledování StarTreku.
ozawasan
no já bych fakt jen fabuloval - ale boural jsem dvakrát - jednou bez báglů - v Xantii - cca 35-40do soudružky vietnamky, co dostala hodiny - "čelně" na její zadek - krk netrpěl a bágl ven nešel. Pak v O1 bágl šel ven - cca stejná rychlost ale "kolo na kolo" - skoro klasický jako v NCAP - taky cca ve 40, ale ten soudruh co odbočoval z vedlejší na hlavní jel asi stejně... Prda, jak u Stalingradu - prášek jak na párty zbohatlíků a moje brýle na dva kusy..... Věřím, že hodně záleží na podmínkách..... Od Kia by bylo fajn, kdyby dali do placu data o nehodě - určitě se na to vrhne tým jejich analytiků - tak by mne to zajímalo ..
Ronault.
A k čemu to bude? Dodávat a konfigurovat a ladit je cos jiného. Nebo ty bys nahrál software z řidící jednotky jednoho typu auta do druhého?
aldenson
No mi by taky nevadilo, kdyby do me bourali, ale to bych musel mit nejake hodne pevne a oplechovane auto, ktere tou kolizi neztrati na hodnote. proste omezeni nebo ohrozeni odmenit duslednym dodrzenim pravidel a klidne pokracovat v jizde. to je asi nejlepsi vychova...
lled
edit: Beru prekvapeni z neodstrelenych vaku na zaklade rozsahu skod viditelnych na fotkach
Ronault.
Díky. Je to tak 😒
Viděl jsi? [odkaz] Perfektní
lled
Aha "Osobně věřím spíše jiné myšlénkové konstrukci, že totiž ten prototyp byl jen... prototypem. Jsem současně přesvědčený, že u verze produkční je případné obdobné selhání airbagu i u Kii prakticky vyloučeno." tohle neni zaver.... 😲
shark11
Základ pre vystrelenie airbagov je zrýchlenie a nie pocity ..... a pokým nikto nedokáže, že bolo zrýchlenie vyššia ako dovolené, tak je to mlátenie prázdnej slamy ... bez diskusie 😄
Johnn
:yes: Přesné.
Ti co kritizují nevystřelené airbagy,ať si to osobně vyzkouší.Rána bagem není zrovna příjemná,ale přeju jim ať jim při sebemenším nárazu vystřelí,třeba se jim poté rozsvítí.
Ronault.
Za ty meruňky >😁 :yes😒br />
Jo, šok je to pořádný, tohle byl možná šťouchanec, možná je to taky tím, že pan Vaverka je spíše flegmatik a hlavně se nikomu nic nestalo 😉

Nesrovnávám tyto dva případy, to vůbec, jen chci upozornit na jakési blafování, které tady magistr předvádí s jasnými závěry na podkladu jedné nehody. Osobně spíše věřím tomu vyladění. Asi nějaký ten crash test mělo, ale tohle je ladění na dlouhý běh. Občas se ladí bezpečnostní systémy i za produkce na svolávacích akcích.
Nedělám z toho tragédii, já osobně bych si i přes tohle Ceed koupil a nepochyboval bych o bezpečnosti, to jen aby nedošlo k mejlce. Ale opakovaně píšu, že pokud to bylo 40 km/h, tak osobně bych rád airbag nafoukly měl, ono stačí třeba tu ránu nepředvídat a dívat se jinam, u toho nemít kontrahované krční svaly a byť ne vážné, ale ne příjemné následky mohou být a větší než monokl nebo krev z nosu od airbagu. Vazy páteře se hojí dlouho a jizvou, která není tak pevná jako původní vaz a z toho mohou být dlouholeté i malé bolesti. 😐
GTI
Tak závěry nedělej, já je také nedělám.
GTI
:yes: Jo, z toho až mrazí...
Ondris
To nemá s litováním nic společného.
Při této konkrétní nehodě by bag s největší pravděpodobností nadělal víc škody, než užitku.
GTI
Je to neuveřitelné. A vůbec nejhorší magistrát, ten doslova s charakterem diskusního farizeje zvedá Markovi palce za to, že redaktora vítá poté co redaktor utekl z pověstné hrobníkovo lopaty a nahoře se zase směje, že jde jen o ťukanec. Strašné, strašné, strašné.

Tys to myslím trefil, prostě je možné, že holt v tom porototypu ještě nefunguje vše přesně jak má, To je přece něco, za co by nikdo daný vůz nezatracoval, ale halekat tu, že airbagy jsou stejně na nic a že tě stejně potlučou... no já zírám, co všechno se člověk může dočíst.
ten nejkrásnější
Základní informace - systém (kabeláž, airbagy a čidla) vyrábí pouze několik renomovaných firem na světě. Zjistím ti kdo dodává HKAG, pokud chceš
Ondris
HANS, Head and Neck Support...považuju to za jeden z nejlepších bezpečnostních vynálezů. Škoda jen, že to nezavedli dřív, Senna a Earnhardt by možná mohli dál jezdit. ;-\
lled
Clovece tohle je blaboleni na ntou. Beru prekvapeni z neodstrelenych vaku na zaklade rozsahu skod.

Ale delat zavery, ze vse v poradku anebo v neporadku je naprosto uchylne. Nikdo nema zadna data, nikdo to nevidel, nikdo defacto nic nevi (rozsah skod, uhly narazu, umisteni snimacu atp.)
Starfighter
Tato fotka [odkaz] jasně ukazuje, že airbagy samozřejmě měly vystřelit. To je bez diskuze.
Ronault.
Však on petrmur taky 8-s
GTI
jossalito
>😒]
Poznáme na budoucích testech.
miromen
To chce byt jen odvažny to napsat. Ronault pochazi z razoviteho kraje..... >😁
GS
Vsadím se s tebou o co chceš, Ronaulte, že kdyby se ta Kia kolem brambory neotočila, ale zůstala na tvrdo stát, tak ty pytle jdou ven! Jenže tady se Kia kolem brambory otočila o 70 stupňů, tak ŘJ reagovala jinak! A Brambora, byť je to tank, oproti tomu prckovi žádné deformační zony z boku nemá, proto ŘJ zareagovala tak, že pytle spustila. Vždyť je to logické, kdo to chce vidět, tak to vidí, a kdo nechce, tomu nepomůže ani svěcená!
GTI
Sesouhlas si postoje, dole zvedáš farizejsky palce Markovi za to, že vítá redaktora mezi živými a tady píšeš, že se vlastně jedná o banální ťukanec. Jsi jako vždy směšný a zde nyní navíc i nemístně trapný.
Ondris
U Tvého táty je možno mluvit o velkém štěstí, že je mezi námi...a naopak pan redaktor by musel mít ukrutnou smůlu, aby po stejném náraze mezi námi nebyl.
Jde i o auta, o podmínky, o rychlosti atd atd...není prostě možno říct, že je špatně, že airbag preventivně nevystřelil. Celé to "by měl vystřelit" zavání přílišnou důvěru v tyhle systémy. To auto už má za sebou spousty crash-testů a zkoušek, proč by tedy systému neměly vyhodnotit situaci správně?
Jak jsi psal, jsou jen dvě možnosti a já spíš věřím, že vše bylo zapojeno správně a senzory vyhodnotily vstupní hodnoty jako nedostatečné pro aktivaci vaků. BMW dostalo ránu na místo, kde deformační zóna není a navíc to auto bude strukturálně daleko pevnější - bagy tedy musí suplovat deformace skeletu...prostě ekvivalent padajícího výtahu.

Havárii s airbagem jsem zažil jednu na místě spolujezdce a nikdy bych to nechtěl opakovat. A podle toho, že pan Vaverka po nehodě vesele fotil opravdu hezké fotky, zas taková šlupka to nebyla. Já jsem seděl na krajnici a museli mě odvést, protože jsem chtěl jít sbírat rozsypané meruňky z kufru...uprostřed čtyřproudovky.
Šok je na podobných nehodách asi to nejhorší. ;-\
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Kamery máme a používáme je, bohužel při této projížďce zůstala v kanceláři.
Nerez
To bylo trošku tvrdé ;-\ >😁
miromen
>😒]
Nevim proč ale taky mě to napadlo.
Ronault.
Tys je konstruoval?
miromen
To že tu někdo napiše přiběh za ktery by byl rad politovan ještě neznamena že bylo v připadě Ceedu vše v pořadku. To že airbag nepohladi je snad znama věc. Ale pořad je lepši vylezt z auta potlučeny nebo s monclem než byt těžce zraněn nedej bože dopadnout nejhuř.
Ronault.
Protože to není zločinec, ale viník dopravní nehody. Zločinec byl tvůj taťka, že si nevzal gumu.
Magistr
Kia má řídící jednotku a čidla, konstruovaná na to, aby rozhodla o aktivaci airbagů za účelem ochrany posádky. Rozhodla neaktivovat a posádka přesto vyvázla bez zranění. Nevidím důvod k pochybnostem - právě proto že nesoudím z pár fotek, ale z reálného výsledku.
Bubáq
Jsem moc rád, že "v tom" nejsem sám... Fakt jsem psal svůj příspěvek s hodně velkou obavou, že jej drsně od ostatních odnesu. Ale jak píšu, fakt mě štve ta rádoby korektnost se kterou sdělovací prostředky trvají na tom nesmyslu, že ženy řídí lépe. Tak ještě jednou, dík!
Ronault.
Tak nějak. Samozřejmě dostaneš teď od fanclubu napliváno, ale oni nad tím nebudou přemýšlet, někteří ani číst.
zdravy rozum
GS
Dle vlastníchzkušeností Octa II to má takový růžový, a smrdí to jak peklo >😁 myslel jsem, že mi kromě té rány ještě kára chytla, prchal jsem jak namydlený! >😁
Ronault.
Chápu, že lékarníkovi nic neříká peroperační profylaxe. 😉
britas1
Dvě auta do sebe čelně ve 40km/hod je jako jedno v 80km/hod do zdi, přičemž v případě těch dvou aut nedopadnou obě stejně...viz srážky nákladních s osobními nebo SUV s malými auty
zdravy rozum
GTI
Člověka tak napadá, že někteří diskusní notoričtí recidivisté musí snad mít místo mozku... airbag. Nebo snad, že by nějaká ta silniční diskusní humlovština?

Ani se mi moc nechce tu přijímat závěr, že některé airbagy se holt u nehod aktivují a některé ne. Ale měli by si hoši vybrat, buď mávnout nad redaktorem rukou, že se stejně jedná o banální srážku, pak jejich nevědomé přesvědčení chápu, nebo tedy uznat, že se jednalo o poměrně těžkou havárii a pak holt nezbývá, než se zamýšlet nad tím, zda nemohlo dojít třeba i k tomu, že u prototypu holt všechno ještě nemusí fungovat tak jako v reálu u verzí produkčních.

Zcela otevřeně přiznávám, že patřím do skupiny diskusních jezdců, kteří horní nehodu považují za velmi závažnou, považuji současně rozsah poškození jak kii tak BMW za značný, u obou aut rozsáhle devastující přídě, tedy za nehodu, kde došlo k čelní srážce dvou vozů, z nichž ani jeden v době střetu nestál. Zpomalení zejména kii muselo být velmi razantní, koneckonců o tom vypovídá testérova informace, že náraz katapultoval jeho brýle proti čelnímu sklu.

Vůbec nejsem ochoten připustit, že by za daných okolností snad nemělo dojít k aktivaci bezpečnostních vaků, chválím BMW za doslova příkladnou reakci, za reakci, kterou bych samozřejmě očekával u každého obdobného vozu, který by byl na dané srážce účastný.

Kia airbag neaktivovala. Tahle skutečnost je diskusně významná v tom směru, že jsem opakovaně ujišťován, že evidentně k aktivaci dojít nemuselo. Osobně věřím spíše jiné myšlénkové konstrukci, že totiž ten prototyp byl jen... prototypem. Jsem současně přesvědčený, že u verze produkční je případné obdobné selhání airbagu i u Kii prakticky vyloučeno.

Co si z toho všeho dnes odneseš je na tobě...
Ondris
Tady není co dodat, tečka, vymalováno. :yes:
Ronault.
Milý GS, (má tohle oslovování nějaký smysl nebo ti mám říkat zdrobnělinkou křestního jmeníčka? 8-s )
nikde rezolutně netvrdím, že airbagy měly být nutně aktivovovány a že jsou polštářem. Jen nesouhlasím s tvrzeními, že panovi redaktorovi se nic nestalo (to se neví, krční páteř je záludná a každý ví, že nejvíce dost těžce kvantifikovaných následků je právě na ní) a že airbagy se neaktivují proto, že nedošlo k porušení prostoru pro posádku, to je nesmysl.
Taky nikde nesrovnávám s BMW, tam samozřejmě při "bočním" nárazu měly airbagy jiná data. A kdo ví, co za tím stojí.
zdravy rozum
petrumr
Emel
Na prototyp odpovídám v druhém odstavci.

Airbag se aktivuje v závislosti na mnoha faktorech, které vyhodnocuje řídící jednotka. Primárním posláním airbagu je zabránit v kontaktu řidiče s palubní deskou a volantem. Pokud elektronika vyhodnotí náraz tak, že ke kontaktu nedojde nebo bude velmi slabý, může se rozhodnout pro neaktivaci airbagu - a to proto, že samotný airbag může způsobit zranění. Argument poškození airbagu je druhotný a automobilky s ním nekalkulují, posuzuje se pouze bezpečnost pasažéra.

Elektronika samozřejmě nemá k dispozici všechny údaje - hmotnost řidiče a její rozložení, to jak zrovna drží volant, jak těsně má utažený bezpečnostní pás. Proto její rozhodnutí nemůže být vždy optimální. V případě pochybností by měla airbag raději aktivovat. Jak se rozhodovala v tomto konkrétním případě ale není možné bez dat z diagnostiky říct...
Magistr
Profylaxe širokospektrálními antibiotiky? No uff, to snad při nějaké epidemii s neznámým původem, ale to už jsme někde u doktora House 😉
Ronault.
Já jen nesouhlasím s tím, že jde prvotně o zony, jak tady někteří tvrdí, jde o síly, hlavně z pohledu krční páteře. Je to jako ten límec (odborná název jsem zapomněl), co používají v F1.
MattDiamond
Mě by ani tolik nevadilo..ať si do mě klidně bourají a vytlačují mě >😁 ale co mi pije krev nejvíc je to, když někdo jde najednou na brzdy a teprv v poslední vteřině se rozhodne vyhodit blinkr a odbočit do vedlejší. Člověk pak neví jestli se připravit na prudký brždění, snaží se vykouknout a přijít na to co se děje, ... ;-\ grr
zdravy rozum
zdravy rozum
Ronault.
Jaký? Jsou to dva modelové příklady a z jednoho z nich dělá magistr na rozdíl odemne jasné závěry.
miromen
😲 :no:
GS
Milý Ronaulte, tak Ti rád napíšu, že airbag není polštář, do kterého si lehneš, to platí i pro GTIho. Já už si to osobně vyzkoušel a dovoluji si tvrdit, že je to to samé, jako když čumákem narazíš do betonu! I ta červená mi tekla! 😒 A krk mne bolel ještě měsíc, od vystřeleného pytle jsem měl modráky na zápěstích, jak jsem před nehodou držel volant, dokonce mi to roztrhlo kovový řemínek z hodinek. Další monokly jsem měl z vnějších hran rukou, jak se mi rozprskly -od výbuchu airbagu-a narazily -asi , do okna u levé ruky a do stropu u ruky pravé! Je to prda, jakou si nedovedetš představit, ale jinak se mu nestalo nic. OCTA to schytala za mne.
Poslední dobou je to tady samý odborník na auta, ale mnohým chybí úcta k druhému a jeho argumentům. Ty se k takovým přidávat fakt nemusíš.
Za sebe si myslím, že že náraz v tomto případě nebyl velký, aby se airbagy u kie aktivovaly, prostě stačila deformační zona přední kapoty a výztuh.
U BMW logicky vyletěly pytle pro to, že boční deformační zony jsou de-facto nulové.
miromen
A nebo 3 možnost že prostě Kia udělala chybu.
Ronault.
A jaké jsou pocity pro fanoušky KIA a Hyundai? Že airbagy nevystřelily proto, že to KIA raději bude riskovat možná poranění místo airbagu?

A tvrzení, že airbag je poslední možnost... no.. to je perla. Že tys už jednou hlavou políbil volant? 😲
Ondris
Kamarádka přesedla z autoškolní Fabie HTP přímo do Lexusu RX. Divím se, že dosud nikoho nezabila.
Jezdí slušně, ale absolutně na krev a bez předvídavosti. Až to jednou bude klouzat, přečteme si smutnou zprávu v novinách.

Mrzí mě, že si lidi neuvědomují, že pro každého platí stejné fyzikální zákony...takže to, že jede v dvouapůltunové X5 na třechstech koní v jejich pomatených mozcích implikuje akorát to, že oni jsou v bezpečí...ve smyslu "občas budu muset seškrábnout jiné řiidiče z pneumatiky"...
;-\
zdravy rozum
Ronault.
add😒br /> 1) Ano, tohle je předprodukční verze a než se dostane do výroby, tak jej čeká stovky testů, spousty crashtestů a dalšího ladění. Pamatuješ různé první testy prvních kusů třeba i30? Taky byly nějaké detaily... nebo problémy s brzdami Fabie. Vůbec nemusí jít o závadu, ale důsledek ještě dost syrového auta.

2) Co řídící jednotka dostala za data víš nebo jen hádáš? Já to nevím. Možná právě to, že nepředcházelo brždění neaktivovalo předem airbagy a třeba to ještě KIA ladit bude.
miromen
Ještě je dobre se nepoutat pač v některych situacich jsou pasy na škodu.
ozawasan
souhlas...neznáme data, ale pokud jsou zony nastavené tak, že nevzniká nebezpečí pro posádku - je aktivace báglů zbytečná - ale máš pravdu - neznáme data - vše je na bázi diskuze - či spekulace...
miromen
Ronault.
To je zase nějaká super poučka z učebnice farmakologie, ne? Pojem profylaxe nic?
britas1
No nepřijde mi že by ta kia byla jen "nachlazená" 😄 Já to vidim tak nejmín na těžkou pneumonii... >😒]
shark11
To je nová úchylka čakať za každú cenu vystrelenie aibagu ?

Airbag je posledná možnosť ako zabrániť zraneniu nebezpečným zrýchlením ... pokiaľ to zrýchlenie je v norme, tak je použitie airbagu totálnym nezmyslom ....a keďže novinár vyšiel zo zrážky OK, tak by som prosil nejaký dôkaz o tom, že zrýchlenie bolo nebezpečné ...

Pocity, že "mali vystreliť" sú pre slečny s blond vlasmi ...
Magistr
No dobře, tak jinak: skutečně považuješ za pravděpodobnější, že 1) úplně nové, pečlivě připravené novinářské auto mělo závadu, než že 2) všechno fungovalo jak mělo a ŘJ správně (!)odhadla, že ohrožení posádky je malé a neaktivovala airbagy?
Ronault.
Takže v 50 km/h se airbagy aktivovat mají a ve 40 km/h ne?

Nikdo neví, pravděpodobně krom KIe, jestli airbagy měly nebo neměly bouchnout. Nicméně při těch škodách a čelním nárazu bych osobně přivítal otevření airbagů. Navíc pokud v této rychlosti mám největší šanci využít jejich přínos.
Ondris
Není mezi těmi dva případy dost podstatný rozdíl?
aldenson
Moje rec... a kdyz jeste pripocteme pohodare, ktery s naprostou rozvahou a stojickym klidem zacnou predjizdet tesne pred vami a jeste tam maji 5ku a jedou si svych 90, tak to je opravdu cajk. a asi uplne nejvice me vytaci nesvar pousteni aut z pripojneho pruhu do prave tim, ze vjedou do leveho a to tesne prede me.... pripada mi, jako kdyby se nedky nepodivali poradne a nespocitali si vzdalenost a rychlost auta v levem pruhu a nekdy se nepodivali vubec....
zdravy rozum
Ondris
Neber to jako osbní útok hned...
O nebezpečnosti airbagu jsem nenapsal ani slovo, chce to jen chtít chápat. 😉

Náraz ve 40 km/h do měkké části stojícího auta nepovažuju za situaci, kdy by airbag musel za každou cenu vystřelit. Záleží na souběhu tolika faktorů, že nikdo nedokáže říct, zdali se airbagy měly/neměly aktivovat.
Výborně to dole popisuje ozawasan na příkladu katapultáže. Zachrání to život, ale není to zadarmo a nikdo by to nechtěl opakovat dvakrát.

A myslím, že pan redaktor je navýsost spokojen tak, jak je. 😄
britas1
Jak by to bylo v případě čelního nárazu obou vozů sem psal v druhým odstavci.
Jedině díky tomu, že NEŠLO o čelní náraz dopadla kia tak "dobře"..nicméně i tak musela část kinetické energie X5 pohltit kia..tedy náraz(zastavení) byl uvnitř kie prudší než v X5 a tudíž si myslím, že by asi měly vaky vystřelit,,pokud nevystřelily.....pak je systém v BMW nastaven citlivěji...a bude ( i bez ohledu na hmotnost atd) bezpečnější.
Fanoušek BMW teda rozhodně nejsem, ale tohle mi nepřipadá jako dobrá vizitka pro kiu.
Magistr
S airbagy je to jako se silnými léky s vedlejšími účinky, třeba širokospektrálními antibiotiky - mohou zachránit život, ale je hloupost si je brát přikaždém nachlazení...
Ronault.
Tys přehlédl hned druhou větu a mne budeš poučovat: "Ptám se tedy, zda je někdo schopen se tu vyjádřit k tomu, "
Ronault.
Můj otec před 13 lety naboural Favorita, odbočoval vlevo a naproti jej sejmulo Polo, které jelo rozhodně více než tady toto BMW. Favorit byl na kusy, bez předku. Otec bez zranění a ani nechtěl přiznat, jestli byl připoutaný. Takže vlastně je dle té tvé logiky dobře, že tam airbagy nebyly a nebyl připoutaný, protože Favorit ochránil posádku bez problémů. Ach ach.
Magistr
To jsi asi přehlédl, GTI se neptá, on byl „šokován” tzv. „selháním” Kie...
Ronault.
Netvrdím na 100%, že je systém Ceedu v nepořádku, ale ani naopak. Na to nemáme data ten kdo je má je aktuálně jen KIA.

Jen nesdílím názor, který tady panuje, že ve 40km/h bez brždění je zbytečné aktivovat airbagy.
Ondris
:yes: Výborně napsáno.

Tady něco pro srovnání, auto s rámovým podvozkem a opravdu solidní konstrukí po necitlivém přejezdu kolejí. >😒]
[odkaz]
Ronault.
Takže dle tvého tvrzrení je airbag v autě vlastně nebezpečná věc, vid? Vsadím si, že hledáš v bazaru bourané kusy bez airbagu a svůj airbag si z auta vyndal, když se rozpíná rychlostí 300 km/h.

Rozpíná se tak rychle proto, aby byl rozepnutý a hlava do něj narazila při pohybu vpřed a bránila tak silám působícím na krční páteř. Pokud chceš pochopit co je nebezpečí pro krční páteř, tak dnes vyraž na metalový koncert a 4 hodiny tam kývej prudce hlavou vpřed a vzad a zítra pochopíš
Magistr
Ne, proč? Stačí přece ta jediná a zásadní informace: posádka Kie vyvázla naprosto BEZ ZRANĚNÍ, tudíž vystřelení airbagu by bylo zbytečné, možná i kontraproduktivní (např. riziko spálenin od plynu).
ozawasan
ale dyk to pýšu 😉 . Na první pohled se jeví, že by jít ven měly, ale když koukám na tu příčku, co je za ní chladič - tak pokud to beru za předprseň báglování - bylo to o ms - aneb o prsa korejské průkopnice....
Jinak jistě je tu možnost, že "něco" bylo špatně - ale dle mého minimální....zkrátka to šlo dobře do sebe... A pocit některých, že bágly mají jít ven hned při odření na parkovišti nesdílím. Přehnaně to považuji za něco, jako katapultáž v letadle - ona sice zahraňuje, ale taky to není taková prča, jak to vypadá... Komu někdy v autě vyletěl vstříc ten boxer z palubky a auto naplnil ten bílý mastek nebo co to je - tak by si při nižší rychlosti rád bágl odpustil. Ne nadarmo je varování, že bez pásu to může i zabít...
Takže - čistě teoreticky - dokud mi nikdo neprokáže opak - považuji systém u Ceedu za dobře nastavený....
Pokud se prokáže, že bágly byly off, či by reagovaly až na průchod tyče volantu hrudníkem řidiče - jedná se o ideální nastavení pro pohřební službu...(hyperbola neb stále věřím Ceedu)
Magistr
:yes: :yes: :yes:
Ronault.
Ty jsi si dneska nějak jistý z fotek, ti povím. Máš titul z konstrukce a doktorát z poznávání nehod dle fotek?
Nerez
Nebo např. mokrá vozovka a teploty pod nulou, aby šlo předpokládat, že může být namrzlá.
jogy
Která tady nikdo nezná a přesto někteří naznačují, že nevystřelení airbagu byla chyba 😄
Ronault.
GTI nic netvrdí, GTI se ptá. Že někomu nesedí otázky, to je věc naprosto jiná.

Kolem vystřelení či nevystřelení airbagů je spoustu pochybností, od nedoladěného prototypu po nízkou rychlost atd. Žádná tragédie, ale taky si z toho Kia určitě něco veme.
shark11
To by sa dalo povedať iba keby prekročilo zrýchlenie nebezpečné hodnoty ... ak nie ... tak je vystrelenie airbagov nie len zbytočné, ale i nebezpečné, lebo môže nasledovať v reále i ďaľší silnejší náraz a to by už nemalo čo vystreliť ....

Pokiaľ tie hodnoty boli OK, tak je to "nebuchnutie" pre hodnotu plusom a nie mínusom ...
Ronault.
To snad nemyslíš vážně? Srovnání 40 km/h a dle fotek tak 140 km/h 😲 :no:
Magistr
Asi tak... :yes:
Ondris
Zcela vážně, viděl jsi někdy vystřelelení airbagu? Pokud náraz nemá takovou sílu, aby posádka narazila do volantu nebo karoserie, nadělá airbag zbytečně škodu. Vždyť airbag se rozpíná rychlostí cca 300 km/h, hlava sice při ideální nehodě naráží do zpola vyfouknutého vaku, ale jaký by to tu mělo smysl?

Něco pro ilustraci a i zasmání...když to metrákového chlapa dokáže vystřelit do stropu, co to udělá s mozkem a krční páteří?
[odkaz]
Ronault.
Tohle je teprve prototyp, žádné závěry bych z toho nedělal.
Magistr
Měl bys pravdu, kdyby to bylo čelo proti čelu, k čemuž měl ovšem tento případ dost daleko - u BMW je to jasně vidět z fotek, u Kie to vysvětluje jeden z redaktorů níže...
_Teddy_
Nic proti Kii, ale pri takomto naraze airbagy mali buchnut, to je bez diskusie. Prakticky celny stret! Aj keby obe auta isli v momente narazu len 30km/h, sucet je dost vysoky na to, aby vodic v Cee'd-e zazil dost silne pretazenie pri spomaleni. Nehovoriac o tom, ze hmotnost opat hra v neprospech Cee'd-u. Ze airbag nebuchol, to je jednoducho zlyhanie, a dost vazne!
Ronault.
Pánové, airbagy v autě přece nejsou proto, dělaly polštář, když se na vás budou mačkat plechy!
Kdyby tomu tak bylo, tak nebude tak nutně záležet na rychlosti jejich nafukování.

Cílem airbagů je částečně eliminovat síly působící na krční páteř, čili bych se nedíval na stav auta, ale na rychlost.

Vysvětlení je možné dvojí, buď rychlost byla nízká a Ceed má dobře naprojektované deformační zony tak, že nárazník odpadne atd.
nebo je systém ještě nedoladěný, což by u prototypu nemuselo být nic zvláštního, není to produkční kus, na NCAP se chystá taky jako se teprve chystá produkční verze.
shark11
Znamená to totiž, že deformačné zóny sa deformovali tak ideálne, že zrýchlenie ostalo stále v dobrých číslach a vystrelenie airbagov nebolo potrebné ...

Samozrejme by to neplatilo, keby sa vinou nevystrelenia airbagov niekto zranil ...

Pri SÚV to vyzerá presne naopak - nie ideálne deformačné zóny ...

Pri nehode má prežiť posádka a nie auto !!!! čo tu mnohí evidentne nechápu ...
ten nejkrásnější
Vždy jsem si myslel, že jsi jen takový neškodný propagátor VW s dobrým slohem, ale dnes si se zařadil k diskutérům "vyššího typu". Pro mne si dnes klesl na nejnižší možnou úroveň. Svou zášť k jiným, než německým značkám jsi dnes opravdu přehnal, jsi moc prvoplánový.
Nikdy bych si netroufl tvrdit to co ty pouze po shlédnutí několika fotografií a pár větičkách od aktéra havárie. Dodávám, že mne podobné situace živí.
V tom ceedu jsem včera náhodou seděl, a dodávám, že nejde o prototyp, ale o tzv -1 serii. Tzn, ručně, mimo linku smontovaný vůz, avšak povinně provozně plně funkční. Nemusí být ve výbavě shodný se serií, ale technicky ano. Tento měl např neoriginální palubku.

Jinak redaktorům velké plus za štěstí a zároveň gratuluji, toto vás pánové proslaví v celém světě. Užijte si svých 15 minut
😉
Hendly
U BMW šly ven i čelní vaky?
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Nebyl, to by musela být na vozovce souvislá vrstva sněhu.
Ronault.
Jestli je pan Vaverka bez následků ještě klidně nemusí být jisté, taková krční páteř a purušené vazy se ozývají klidně za pár dní. Právě proto by ten airbag vybouchnout měl. Samozřejmě těžko říct, co za tím je. Klidně mohl být náraz přecejen pomalý, klidně může být nedoladěný systém. Přecejen je to prototyp.
Nerez
>😁 :yes:
Ronault.
Ty zase pro změnu zakládáš na nějakých domněnkách a nemáš je pravděpodobně o co opřít. Takže moc nevyskakuj. Osobně bych taky čekal, že při docela dost pomuchlaném autě by airbag měl zareagovat. Přecejen tam je pro ochranu krční páteře.

Spíše bych za tím viděl možná nedoladěnost jednotky airbagů, která neměla impulz od brzd z krizového brždění, které neproběhlo.
GTI
Ano, souhlas, to bránění "své" automobilky je dokonale směšné. Jde o fakta.
britas1
Ono je dost rozdíl jestli nabourá jedno auto do zdi ve 40 a nebo dvě auta ve 40 do sebe, ze středoškolský fyziky by si mohl vědět jak se sčítají kinetický energie obou aut a navíc v tomto případě kinetická energie X5 je mnohem větší než u kie s poloviční hmotností, a při nárazu ji musí pohltit především deformační zony lehčího vozu,tedy kie...Pokud už vystřelily airbagy u X5 a u kie ne, není to v pořádku.
A tím že do sebe nenabouraly vozy přímo lze vysvětlit aktivaci airbagů u X5, ale rozhodně ne u kie! Naopak...to bylo jediné štěstí kie, kdyby byl náraz přímý i v případě X5, kia by dopadla mnohem hůř...a řidič, kterému se neaktivují vaky taky
R-class
U vozů pro reálný provoz jsou bezpečnostní prvky zapojeny.

U "maket" pro výstavy ne...
Carlos Santana
>😁 >😁 >😁
mirastr
Pokud dobře vidím, tak na Ceedu byly letní pneumatiky. Nebyl to při řešení problém?
dakilla
len tie airbagy tam určite stoja nad 70
Ronault.
A nebo pan Vaverka leží za své testy KII v žaludku a byla to pouhá vyhrůžka - tentokrát jsme ti nezapojili airbagy, po dalším špatném testu to budou brzdy! >😒]
jogy
A nebo řídící jednotka reagovala přiměřeně nárazu a vedlejším efektem je fakt, že řidič nemá brýle zaražené v obličeji?
Docela by mě zajímalo, jestli bagy vystřelit měly, nebo ne. Snaha některých diskutérů, reychle vydedukovat jednoznačné řešení z pár fotek, jen aby si přihřáli polívčičku, mi ale přijde dost směšná.
Ronault.
Marko
Ahoj Lukasi,
myslim, ze nijaky clanok som nikdy necital tak rychlo, ako tento. Aspon po ten bod, kde bolo napisane, ze Ty aj druha posadka ste OK. Cert ber tie auta. Som strasne rad, ze si z toho vyviazol v poriadku. 😉
Thomas89
Hele fauvé to by měl vidět GTI s tím že je Kia nekvalitní, že ji nešly ven pytle
Nerez
Protože😒br /> a) vědí, že když něco blbka posere tak nehodu v X5, X6, Q7 apod. přežije
b) vědí, že je do takového auta se vleze fůra tašek s nákupem
Proto jim nekupují Smarty, Mini atd 😉
Ondris
To je podle tabulek, ktery s realitou nemaji nic spolecnyho. Uz podle vylomenyho kola to bude za vic, nehlede na to, ze nahore pisou o skeletu atd...
kuny
Z hlediska hmotností aut je zřejmé, že přetížení v Ceedu bylo mnohem větší než v BMW. Tam vyběhly snad všechny...
R-class
>😁 :yes😒br />
Ale vysvětluj to místním "znalcům"... Když nevyletí alespoň devět z osmi možných bagů už při pokřivení es-pé-zetky, je to zkrátka tragická chyba konstrukce.

Alespoň, že prosťáčci a antouškové mají dneska rej...

Ti samozvaní odborníci bezpečnosti jsou vážně srandovní, já bych nesedl do auta ani od nich umytého. Prostě pokud jejich znalosti deformací končí někde u pružiny v propisce, radši by se ani neměli pokoušet vyjadřovat...
Nerez
Škoda lidských životů. I toho bílého krásného GTI
euro89
Chtěl bych vidět toho inteligenta, který odhadl škodu na X5 na 70tis. Kč. >😁
Ondris
OT: Pokud testerovi spadly bryle, mel by je pri vystreleni airbagu nasazeny zpatky rychlosti asi 320 km/h...dost nestastniku ma po nehode na cele obtisk naramkovych hodinek a prstynku. 😐
GTI
Aha, tak to jako naznačuješ, že airbag se neaktivoval, aby nerozbil brýle? To už bys tu snad trumfnul i magistráta...

Já nevím, jak je to s prototypem, proto se ptám.
Ondris
Vzhledem k tomu, ze i nulte serie modelu jsou kompletni nevidim duvod, proc by airbagy nemely byt zapojeny.
To, ze nevystrelily pricitam (ne)stastne kombinaci faktoru, ostatne pan redaktor by asi nebyl uplne stastny, kdyby navic dostal jeste prdu od nafukovaciho pytle. Kia proste X5 trefila na relativne mekci cast a pomerne zprima, zpomaleni tedy pro vystreleni nestacilo.
Na youtube je spousta videi, kdy airbag vystrelil po necitlivem prejeti koleji a naopak po celu do stromu zustal neaktivovany. 😡
Emel
Airbagy by měly být imunní vůči podobným falešným poplachům... slyšel jsem, že se testuje například přejezd traverzy o výšce 10cm rychlostí 100km/h.
R-class
Tohle od největšího antouška na techniku na tomhle webu vážně pobaví. >😁
Někdo kdo nejspíš nezná ani Newtonovy pohybové zákony tady bude něco vyprávět o konstrukci aut >😁 >😁 >😁 A tvoje Máňa z kravína za prezidentku, viď? >😁 Fakt dobrý :yes: :yes:
Emel
Airbag není žádný plyšáček na pomazlení... pokud testerovi spadly brýle, pak při aktivaci airbagu by byly pravděpodobně rozbité a to možná včetně nosu řidiče. Vzhledem k výsledku se zdá, že auto reagovalo optimálně... ale těžko posoudit, jestli je to díky výjimečné inteligenci palubních systémů, nebo jestli je to jen šťastná náhoda.

Prototyp je v tomto případě nutno chápat tak, že se pravděpodobně jedná o předprodukční verzi, u které ještě může dojít k ladění nějakých detailů. Je možné, že některé prvky výbavy chybí a jiné přebývají... to se ale určitě netýká airbagů, spíše třeba zdířky na připojení iPadu a podobných kosmetických záležitostí.
saldy
Taky nechápu proč jim to chlapi kupujou nebo pujčujou, ještě jim tam vrazej automat, a blbka si může půlku jízdy telefonovat.
twistedTSD
Jenže je těžké udělat závěr z fotografií.
das_autos
Tak to je teda bomba.ještě že se nikomu nic nestalo.Kia je opravdu jen lehce ťuklá i když škoda bude jistě přes 100 000,-.
R-class
Dost podobně jako ta X5 ty hlavo >😁 Stačí umět fyziku druhého stupně a vědět jhak se spočítá kinetická energie...
GTI
40, to už na tebe pomalu mává dáma s kosou, Kolem padesáti je to jo a ne a nad pade (čelňák do protijedoucího vozu, který jede cca 35 - 45 abychom byli korektní) to je už tak skoro na hoblování rakve.
MattDiamond
>😁 ono mě to zcenzurovalo, že se na mě někdo ří.tí ?? No to je fór..
Mino21
To ja se zas mam na pozoru kdykoli vidim vuz z VW Group od nizsi stredni vyse a novy Ford Mondeo >😁
MattDiamond
No..zrovna dneska dopoledne do mě málem nedobrzdila nějaká paní ve feldě. Přede mnou brzdí auto, tak brzdím taky a jen vidím jak se na mě * madam zahleděná kamsi do oblak. Naštěstí zůstala stát 20cm za mnou v oblaku kouře z gum. Předminulý týden se mi zas nějaká střelkyně vrhla do cesty v křižovatce jakoby snad odmítala uznat něco jako existenci přednosti protijedoucích. Tak nevím nevím...
R-class
A největší tragédie je, že nevyletěly airbagy u spolujezdcova neobsazeného sedadla, viď. To je zas sešlost "moudrých" hlav.... >😁
GTI
Nahoře se píše, že pan redaktor řídil prototyp. Ptám se tedy, zda je někdo schopen se tu vyjádřit k tomu, zda daný prototyp se standardně vybavuje veškerými bezpečnostními asistenty, či zda je buďto možné, či dokonce přirozené, že prototypy jsou jaksi "neúplně" vybavené.

Případnou potvrzující odpověď bych prosil halit do jemného oparu, abychom předešli případné mozkomíšní nenadálé příhodě našeho ctěného diskusního kolegy, který si natolik v životě věří, že si pro sichra vetknul akademický titul i do nicku...

Osobně jsem totiž na rozdíl od jiných kolegů doslova šokován, že snad by při obdobné havárii měl airbag řidiče zůstat v klidovém stavu. Současně pak gratuluji redakci AUTO.CZ, neb ne každá redakce se může pochlubit tím, že testy tvoří pomocí živých štítů, doslovných kaskadérů. Zde (bez jakékoliv legrace) nutno poblahopřát k velkému životnímu štěstí pana redaktora, vždyť srážka s takovou lokomotivou jakou je BMW X5 je jistě životní zkušeností, na jakou se hned tak nezapomene.
6B6
ne, je mi to zcela fuk,ale když se napíše,že RZ je zabělena,pak říkám,že není, je na videu,tečka, co tam máš dál?
R-class
Je ti lépe?
6B6
spamer_toper1982_ ti vysvětlí,že je to určo OK,ale kdyby to bylo něco od VW,tak by nevystřelení byla katastrofa,něco jako druhá světová válka a shozená atomovka současně
6B6
1AE 9160 😉
DriveCZ
4 mrtví 😐
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]

auto bylo staré pár hodin, nehoda přímo ve Wolfsburgu, tak z toho nedělejte vědu. :-!
m.z.
Nevidím problém v tom, že nebouchly, prostě se BMW netrefilo do správných míst, někdy je rozbitý jen podvozek a oba přední bagy vypochodujou ven. Podle mě je Kia v pořádku.
GTI
>😁
GTI
Ty na to nahlížíš, jak když posuzuješ míru provaření vepřový hlavy v papiňáku. Zde jde jen o to, zda zpomalení bylo takové, že měl či nemusel pytel vystřelit, všechno ostatní je jen tvé křepčení na své garáži.
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Upřesním, že BMW je poničené daleko více - vylomené kolo a prasklé čelní sklo nasvědčuje na poškození skeletu
GTI
Jo, to chápu. No a někde mezi tím to mělo vystřelit.

P.S. Jo to je ta stinná stránka testování. Žádná sranda, tvrdá zkušenost, já viděl snímky a normálně jsem ustrnul...
Magistr
No jo, to si dovolí tvrdit jen někteří "e😜erti" >😁 podle pár fotek... 😉
simson33
Jediné co je jisté je fakt, že se nic objektivního k téhle události už nedozvíme. Kia bude tvrdit "svojí" pravdu ať je to objektivně jakkoli. Závěr je jasný: použít zdravý rozum a myslet si své.
Magistr
Nevíš o autech NIC a s logikou to u tebe není o nic lepší. :no: :no: :no:
bajos
Nedávno jsem měl tu čest se taky v autě potkat s airbagem. Bylo to v rychlosti asi 30 km/h po vyjetí do příkopu s nasledným trefením mostku přes něj. Většinu narazu pohltilo LP kolo a rameno přední nápravy, šlo to akorát pod nosníkem. A aibagy šly ven a taky to nebylo vůbec potřeba. Ale slyšel i o vybuchu od přejetí dlažební kostky... opravdu záleží na tom jak moc se řj airbagu otřese. ne na deformaci vozu. tlakový čidla jsou jen v B sloupku kvuli bočním airbagum.
GTI
>😁 Je mi jasné, že na řetízkáči uplatníš maximálně nafouknutej balónek z pouti, ale tohle je něco jiného - čelňák, zmasakrovaná příď... probuď se... řetízkáči.
Magistr
Když nikdo nebyl zraněn (díky Bohu), tak evidentně všechno BYLO správně...
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Prvotní zpomalení zřejmě bylo "rovně", následně se však ceed otočil do pozice jaká je na fotografiích.
bojler_
To auto je všechno, jenom ne kompaktní...Kdo jezdí, ten o blbkách v SUV ví své..
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Samozřejmě, proto jsem to dal do uvozovek. Šlo mi o to vyjádřit slovně to, že to nebyl čelní náraz, ale Ceed rovně a X5 šikmo doprostřed předku, což ostatně dokládá i postavení vozů po nehodě. Osobně jsem se také divil, že airbagy nevyletěly, ale jak už kdosi říkal - každá nehoda je jiná. Neodvážil bych si od stolu tvrdit, že je to chyba.
GTI
>😁 Ohýbáš ohýbáš... Jakých 35 - 40? 40 - 45... >😒]
strýček BOB
Podle fotek to vypadá, že to z části šlo na pravý nosník cedníku. Rád bych viděl záznam z geometrie předník kol cedníku, neb tam bude vidět o kolik a jestli vůbec se to celé hnulo.
GTI
>😁 :yes: Všechno správně, ty bys tu obhajoval snad i to, kdyby byly ty pytle namontovaný obráceně... >😒] :no:
Wen Věčněžasnoucí
To bylo hodně smutné prvenství... 😢
Magistr
Prý zázrak >😁 Takže podle tebe dokud nebyly airbagy, každý náraz v rychlosti 40 km/h a vyšší byl smrtelný, nebo co? >😁 >😁 >😁

Ty fakt nevíš, neznáš, ba ani netušíš...
GTI
No, vycházím z toho, co psal nahoře, že mu sletěly brejle právě ve směru nárazu. Pro mne je to šok.
strýček BOB
Čelní náraz ve 40km/h, pytle zůstanou netknuté a basmati klub to vyhodnotí jako normální situaci. No, popravdě, já bych v tom jezdit nechtěl ;-\
blowiik
Podle fotek není "štrejch" ten správný výraz. To auto je očividně solidně "zbořený" na předek. Bazarník v AAA by ovšem něco takového "štrejchnutím" nazval... >😁
simson33
se tu rozvinula, když se podívám na výslednou polohu aut po nárazu a na poničení pravé části BMW a pravé části u Ceedu (ani pro Ceed to nebyl čistě čelní náraz a jeho pravá část je poničená více do hloubky než u BMW) tak můj subjektivní závěr je ten, že neaktivace airbagů Ceedu je problém. Objednávku na Ceed/i30 bych já osobně nepodepisoval...
GTI
Potřebovali bychom vyjádření redaktora, jak na to nahlíží, osobně jsem šokován, že by při takovémto nárazu se neměl pytel aktivovat. Domnívám se, že to byl předprodukční vzorek, který třeba neměl vše ještě zapojené.
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Nešlo o čelní náraz, BMW kolegu "štrejchlo" doprostřed auta našikmo a otočilo jej. Možná proto elektronika nevyhodnotila, že je míra zpomalení kritická a airbagy nevyletěly.
Magistr
...a ochránila svou posádku dokonale i bez airbagů.
BMW narozdíl od Kie narazilo zešikma, proto aktivovalo airbagy - a posádku samozřejmě ochránilo taky.
miromen
Přesně tak. Argumentovat se tu muže jak chce ale jestli tohle neměl byt podnět pro spuštěni bagu tak pak už važně nevim co by to mělo byt. Tohle bylo jednoznačne ohroženi posadky.
GTI
Kia nabourala čelně ve 40 do jiného (protijedoucího!) vozu. Asi jsi to přehlédl.
GTI
Nepochopil jsem to tvé slovo "dokonce". Ano, já se domnívám, že to byl předprodukční model, nečiním tu z toho žádní závěry, ale jak koukám podle kvikotu , magistráta, ten stojí právě ve frontě. Ne, na BMW ne... >😒]

Čelňák ve 40 a ony to pohltí deformační zóny... zázrak 😄
Nerez
Jasně. Já jsem měl právě vždycky zato, že airbagům stačí míň, aby šly ven ;-\
Magistr
Pro BMW rozhodně nešlo o čelní náraz, píšu o tom níže. Jeho ŘJ to (správně) vyhodnotila jako částečně boční náraz, kde stačí pro aktivací airbagů menší rychlost.
GTI
Napiš to do BMW, tam z toho budou dost vydřený, takhle zbytečně nechat aktivovat pytle... >😁
GTI
Samozřejmě, je to pěkně zmasakrované, to nebyl žádný polibek, to byla šlupka jako hrom. Redaktor měl obrovské štěstí.
Magistr
BMW nenarailo ani zdaleka čelně, pro něj šlo částečně o boční náraz, což ŘJ airbagů samozřejmě pozná a podle toho zareaguje - u bočního nárazu se airbagy aktivují už při nižších rychlostech, protože je daleko menší deformační zóna a vyšší riziko zranění. Proto Bavor airbagy (zcela správně) vystřelil a čelně havarovaná Kia nikoliv (taky správně).
twistedTSD
Nesnaž se do mě navážet a argumentuj. Tobě zase ušlo, že airbagy by v tomto případě ničemu nepomohly...Neříkám samozřejmě, že se u předsériového provedení nemohla objevit "chybička", přijde mi ale hloupé to usuzovat z pár fotek.
GTI
Tohle nešlo přes kapotu, tohle šlo právě na ni - čelňák, a jak jsme se právě dozvěděli, tak v cca 40 km/h.
ozawasan
tak především gratulace k tomu, že z toho všichni - včetně drobka - vyvázli nezraněni. Potom gratulace autorovi, že měl tu čest být prvním testererem bezpečnosti vozu - z čehož mu plyne jistá exkluzivita a hlad v cizích médiích..... Šéfové Kia asi nebudou řičet blahem, leč "špatná" reklama, taky reklama a tady navíc marketingoví mágové můžou sehnat plusové body za vynikající crash test s o mnoho větším vozem, bez ztráty květinky....
Ona vlastně Kia v roli Davida zlikvidovala Goliáše.... Nebyla náhodou ta paní v žoldu marketingových odborníků automobilka Kia? Ne asi ne - ale každopádně to dopadlo dobře, což se počítá v první řadě - plechy vezmi čert a asistenční služby....
A ad airbagy - na první mne zarazilo, že nevypochodovaly ven, ale při bližším ohledání - vlastně nebyla vůbec závažně hnuta příčka vpředu - náraz šel mírně nad ní, díky průběhu kolize. Pokud by pokračovala nehoda se vstupními energiemi o něco málo většími - došlo by v následujících ms k aktivaci - tedy dokonalý příklad, že žádný střet není stejný a vstupuje do něj mnoho rozličných faktorů....
Každopádně Kia má za jedna.... úderem na ledviny odrovnala vrtuli 😉 :yes:
GTI
A jak jste tu "neaktivaci" vyhodnotili v redakci?
miromen
Podivej se na tu předni čast pořadně nejde jen o kapotu. Vyztuha narazniku je napul, zdeformovany a do motoru posunuty chladič takže ta rana musela byt už velice slušna a podle mě jednoznačně signal k vystřeleni min. přednich airbagu. Už jsem viděl něco havarek a to s menši deformaci a nevšiml jsem si že by airbagy nebyly vystřeleny.
Magistr
Díky :yes😒br /> Tachometrových 35 - 40 je nějakých 30 - 35 km/h real, což je obvykle udávaná hraniční rychlost pro aktivaci airbagů...
Nerez
Jednou jsem viděl Octavii II, která šla ze srázu párkrát přes střechu, zadní část vypadala jako Coupé a taky neměla vystřelenej ani jeden pytel. Tam mě to taky dost překvapilo ;-\
strýček BOB
Koukám, soudruzi z CZ zastoupení Kia - Hojandé, ty nevylítlé pytle jsou bebí, co? >😁 :no:
Guttalax
😉 By byla per-del ,kdyby se neotevřely při Crash testech >😒] >😒] >😒]Pak by kandidovala na 6 stár :yes: :yes: Jedné reklamě nejmenované značky praští babka na přechodě do předního nárazníku a begy letí. >😁 Tady by si asi okopala haksny.8 pytlů jako v Sarajevu >😒]Za málo peněz-málo begů >😁
GTI
"Dokonce"... co to jako má být za myšlénku? Deformace vozu nesouvisí s aktivací jen pro prosťáčky tvého ražení. Samozřejmě, že když tě bude tlačit parní válcovačka proti zdi rychlostí kilometr za den, tak se to nebude aktivovat. Asi ti ušlo, že se zde srazila takřka čelně dvě protijedoucí vozidla. Jednomu se finkce aktivovala, druhému ne.
simson33
Tuhle argumentaci nějak nechápu, BMW je poničené daleko méně a airbagy vystřelily - takže podle tebe je asi chyba na straně BMW (??).
Magistr
Otázkou je, jestli u GTI-ho jde o kritiku z (opětovné) neznalosti věci, nebo o provokaci. Obvykle jsou ty jeho řeči to druhé, ale dnes asi spíš opravdu neví, která bije. Pokusil jsem se mu to vysvětlit, ale asi to "nepobral".
martindr
nie som zastancom korei v ziadnom pripade ale tymto stupidnym komentom si ukazal len svoju nevzdelanost a hlupost. Od teba by som to necakal.
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Doplním, že rychlost (Cee´du) byla kolem 40 km/h.
simson33
GTI
Čelní náraz do protijedoucího vozu, při němž došlo k deformaci nejen plechů musel být tak silný, že si vůbec neumím představit, kdy jindy už by měly ty pytle vystřelit. Historky o tom, čemu se snažíš porozumět mě nezajímají, můj tip je, že to byla predprodukční verze, která neměla ten systém zapojený.
Magistr
twistedTSD
Také je nutné, aby kapota při nárazu zůstala (uchycena) na svém místě, tudíž se logicky musí rolovat. GTIho kritiku nějak nechápu.
twistedTSD
Dokonce i v manuálu Škody se dočteš o tom, že deformace vozu nesouvisí s aktivací arbagů.
Nagano
Pane bože...zase slaboduché plácnutí do vody od GTI. Proč si nekopnout do korejce, že?
Auto jsem měl tu čest vidět a airbagy nevystřelily naprosto záměrně. Kompletně celý náraz pohltil nárazník a "měkčí" část nosníků, takže v žádném případě nebyla potřeba vystřelovat...
Než příště něco plácneš, tak o tom popřemýšlej, ty slavný GTI >😁
blowiik
Magistr
Věštec ne, ale řídící jednotka má údaje z několika čidel, měřících zpomalení a podle toho vyhodnotí, zda jsou airbagy opravdu potřeba. Tady nebyly.
Ono to na fotce vypadá dramaticky, ale kapota dnešních aut se deformuje velmi snadno kvůli ochraně chodců, proto vypadá jak zmuchlaný balící papír. Naopak si všimni, že Kia nemá nijak hnuté nejen sloupky, ale ani kola přední nápravy. Rychlost při nárazu zřejmě nebyla nijak extra vysoká - srovnej si třeba obrázky aut z testů EuroNCAP...

Tady je fotka současného Ceedu při testu EuroNCAP po nárazu v 64 km/h, ta úroveň deformace je výrazně větší😒br /> [odkaz]
Magistr
Ty opravdu nemáš o autech a jejich technice vůbec ponětí.
U BMW airbagy vystřelily kvůli úhlu nárazu. Pro Kiu byl ten náraz čelní, pro BMW nikoliv, proto řídící jednotky zareagovaly v každém autě jinak. Být to naopak (BMW čelně, Kia šikmo), byly by pravděpodobně naopak i airbagy, i když nelze vyloučit jinou míru citlivosti nastavení, takže na 100% se to říct nedá.
Nicméně Kia posádku ochránila zcela bez zranění, aniž by byly potřeba airbagy. To je vše.
miromen
Při takove sražce kde došlo ke značne deformaci by dle meho měli airbagy jednoznačně vystřelit. Airbag neni přece věštec aby věděl že se nikomu nic nestane.
GTI
>😁 Děkuju >😒] Pravděpodobně se domníváš, že ta dáma v BMW by byla bez pytlů na kaši... >😁 :no😒br />
P.S. Takhle zmasakrované auto bez aktivovaného airbagu, to je vyloučená věc. Absolutně. Možná to byl předprodukční vzorek a nebylo to zapojené. A jak koukám na ty snímky, možná měl přední kapotu zatím jen z papíru...
twistedTSD
Strašně by pomohlo, kdyby vystřelily, viď?...Ale hlavně, že máte radost.
Muron
Statistika na vlastní oči nemůže být moc vypovídající. Kdybych si vedl statistiku, na koho častěji troubím, abych zabránil případné kolizi nebo upozornil na podivné manévry, tak to budou také ženy. Hlavně na víceproudých silnicích, kdy jsou o čumák přede mnou (je jedno jestli zleva nebo zprava) a začnou měnit pruh. Přitom ženy mají širší úhel periferního vidění než muži.
Magistr
Zkus zapojit SVOU hlavu - vím že pro tebe je to dost složité a nejspíš i bolestivé, ale zkus to. Napíšu ti to po bodech a jednoduše, třeba to pochopíš😒br /> 1) Nač jsou v autě airbagy? Aby OCHRÁNILY POSÁDKU před zraněním při nehodě.
2) Byla posádka v Kii zraněná při nehodě? NEBYLA.
3) Pomohlo by posádce Kie vystřelení airbagů při této konkrétní nehodě? NEPOMOHLO.
4) Je tedy chyba, že airbagy Kie při této konkrétní nehodě nevystřelily? NENÍ.

PS: Ten pokus o vtip byl hodně ubohý - nebo to bylo z vlastní zkušenosti?
viki.j
Esteze sa nikomu nic nestalo. Osobne mam z tych suv dinosaurov strach, alebo skor z ludi / pretekarov, ktori si tieto tanky kupuju. Zrejme aby svoj um-neum rozchodili bez ujmy. Nedaleko nas sa nedavno zrazili X5 a A6, ktore obe sli na cervenu v rychlosti okolo 100 kmh. Obaja vodici bez skrabanca, odniesla to chodkyna, ktoru odniesli v ciernom vreci a jej "lietajuce" babatko.
FISHkaa
přesně tak, navíc, ono odpálení zejména čelních bagů není z hlediska řidičova nosu zrovna bezrizikové... 😉
FISHkaa
záleží na maximálním zpomalení za jednotku času , ne na rychlosti 😉
GTI
Tak tohle musela ale být šleha... jsem šokovaný tím, že u kie nevystřelily airbagy, příště to chce testovat tu i😜ětku, tam to samozřejmě všechno fungovalo správně, a to včetně těch pytlů.

No, stane se, důležité je, že to neodneslo zdraví, hlava... á propos, ten test XC60 byl psaný před havárií nebo až po ní? 😉
twistedTSD
Nezáleží na tom, jak je zničený.
strýček BOB
BMW to to dostane na levý předek a pytle jsou venku, Kia čelně a pytle nic. Holt korejská technika, no ;-\
amadeus
Taky gratuluji ke šťastnému konci.

Když odbočím k autu - líbila se mi nová i30 více než Cee´d. Ale na téhle fotce musím uznat, že mi Cee´d připadá o hodně atraktivnější [odkaz] :yes: >😒]
Nerez
To ano, souhlasím :yes:
Pekelná Micinka
No to třeba ne, já spíš poukazuji na fakt, že (řidičské) sebevědomí u velké části populace, nezávisle na pohlaví, opravdu roste až přes hranu se sílou/značkou/cenovkou vozu.
RS
Ale že mu to tady sluší 😉 Hlavně, že se nic nestalo posádce, i když stejně jako u ostatních mě zaráží neaktivace airbagů, zatímco u tanku X5 vyletělo snad vše co v kabině bylo.
Dle dosti zdevastované pravé části, to žádný ťukanec nebyl...
gld
Kvôli faktoru "však sa mi uhne, mám väčšiu káru" už možno hej 😉
Bubáq
Už mě to opravdu vzteká, ten nesmysl, že ženy řídí opatrněji, než muži. NENÍ TO PRAVDA! V posledních 2 letech na vlastní oči vidím, že ženy se podílejí na nehodách mnohem více, než muži. Najezdím hodně kilometrů každý týden, každý měsíc. U 80% nehod vidím, že jedním z účastníků je žena, Stačí si uvědomit poměr řidičů žen a řidičů mužů, aby bylo jasné, jak moc se na nehodách podílejí. Nemohu generalizovat, ale v naprosté většině případů při pohledu na nehodu usuzuji, že žena je viníkem. Vysloveně se jich bojím ... Není pravda, že nejvíce nehod je způsobeno nepřiměřenou rychlostí nebo nepřizpůsobením rychlosti stavu a povaze vozovky. Nejvíce nehod je způsobenou docela obyčejnou nepozorností. A této kategorii ženy s přehledem vévodí... Stačí sledovat vozy kolem sebe.
blowiik
Hlavně, že se nikomu nic nestalo.

btw. díky téhle nehodě vám může přibýt mnoho pravidelných čtenářů, kteří o auto.cz nevěděli... tohle bude solidní viral 😄
Pekelná Micinka
Vypadá to, že i fotoaparát přežil náraz bez úhony. Tak mě napadlo, jak destruktIvní by mohl být nějaký velký foťák, volně vezený třeba na sedačce spolujezdce, zde byl zřejmě v tašce v pohodlí kufru.
Nerez
Pokud neznáš pravidla o přednosti, je jedno v čem sedíš. Jen kvůli tomu, že má BMW to snad neudělala >😁
Pekelná Micinka
No otázkou je, jestli by si to s tou "taškou" dovolila taky.
iudex
Presne tak, takéto takmer umelecké fotky z nehody poisťovne asi ešte nemali. >😁
Guttalax
Tá Kia vypadá zmuchlaná teda fést.Kdoví jaká byla kontaktní rychlost? Nechci ani domyslet ,jak by táto plečka vypadala při stovce do zdi :no: :no:
Pekelná Micinka
Já bych ještě pochválil pana Vaverku za tenhle snímek, že si v tom stresu našel čas na kompozici. [odkaz] >😁 :yes:
Blood_Jonny
Tak tak, kdybych byl z Kie, tak bych okamžitě zkontroloval, jestli náhodou neměly bejt pytle vystřelený. Osobně jsem viděl vyletět airbag cca. při 30km/h u renaultu scenic, kterej to prdnul do zadku nějakýho BMW. Renault nepojízdnej, počůranej (směs do ostřikovačů), airbagy venku a zničený světlo+blatník. Ten Ceed je naproti tomu hodně zničený.
Romza
Intenzita nárazu asi nebyla nic moc, když redaktorovi sletěly jenom brýle z nosu. Vypadá to drsně, ale v podstatě "jenom " odletěl nárazník a světla. Chladič je zhruba na svém místě a náprava taky vypadá netknutá. Přetížení asi nebylo takové, aby se airbagy aktivovaly. Mrkněte třeba na zkušební crashtest co dělal autosalon na Primě před pár lety, tenkrát bagy taky nešly ven (tuším Fiesta).
chrudoš
Schvalne, za jak dlouho se objevi "Akce stoleti!!! Historicky prvni Ceed na svete i ve vesmiru!! Pouze pro vas za neuveritelnych 159900 Kc, najeto pouze 110 km, jako novy, nehavarovany!! >😒]
100oktanu
Blbé prvenství měl svého času Ludvík Kalma s Octavií... 😐
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Naštěstí se opravdu nikomu nic nestalo.
jossalito
Šetří ne? Na následném servisu. A vždyť ani nebyly potřeba. >😒]
Nerez
No když vidím ty paničky v BMW X5, X6, Audi Q7 a podobných monstrech, kdy ani nevidí přes volant, tak se divím, že jimi zaviněných nehod není víc. Paní může být ráda, že měla takové auto a ne nějakou mini nákupní tašku.
_patrik
Hlavně, že jste všichni celí. :yes: Jinak je opět vidět, že střet klasický osobák vs. obrněné SUV je nerovný mač. Ovšem zdá se, že cee'd to pochytal se ctí. Taky jsem už zažil, že bagy neodpálí ani při čelním nárazu - bylo mi tenkrát vysvětleno, že to není bezpodmínečné pravidlo, závisí na řadě okolností. A je fakt, že i v našem případě odvedly hlavní a bezchybnou práci pásy a aktivní opěrky.
Magistr
😄 :yes:
Pekelná Micinka
>😁 >😁 :yes:
Nerez
Přesně to napadlo i mě.
Pekelná Micinka
Tak hlavně, že se nikomu nic nestalo, snad to bude dostatečným ponaučením pro tu ženskou,
zvlášť vezla-li dítě. Akorát jsme se nedozvěděli, jestli to páně redaktorovi brýle také přečkali bez ühony. 😄
simson33
Když vidím intenzitu nárazu tak mi přijde jako problém, že u Ceedu se neaktivovaly airbagy!
iudex
iudex
Dôležité je, že redaktor (a samozrejme pani s dieťaťom v BMW) sú OK. Toto je ale prvenstvo, ktoré sa len tak ľahko nepodarí nikomu prekonať: búrať novinku ešte pred jej premiérou. Alebo "čo iní ešte nevideli, my sme už rozbili!" >😁
Každopádne na prvý pohľad vyzerá, že deformačné zóny Kie sú optimálne dimenzované: predok evidentne pohltil všetku energiu a kabína je absolútne nedotknutá. Inu ideálny prípad čelnej zrážky (teda ak už búrať, tak takto čelne).
Aleš Jungmann (Auto.cz)
Přesně tak, kolega Vaverka za to dostal extra stravenku >😁
100oktanu
Beztak to bylo schválně. Napřed to vyzkoušeli ve Světě motorů, pak redakce Auto.cz a následně to radši rozbili, aby to nemohla vyzkoušet žádná jiná redakce. >😒]
Magistr
No prosím, a to si tu někteří stěžují, že Vaše testy nejsou dost důkladné 😉

Jinak samozřejmě gratulace že jste to přežil ve zdraví a přání mnoha kilometrů bez nehody - snad jste si to už tímhle "vybral" na dlouho dopředu.

PS1: Zaslouží si ocenění, že jste na fotkách nezapomněli vyretušovat RZ toho BMW.

PS2: A těmi pár křiklouny a provokatéry si nenechte kazit náladu. :yes:
swifter
pro Cee'd :-! :yes:
gld
..žena za volantom- hviezda. Ty ju vidíš, ona teba nie.

Ináč toto mala byť svetová senzácia v celom motoristickom svete- auto.cz rozflákala prvý ceed..každá reklama dobrá, ni? 😉
3_diamanty
ako je to mozne?

netusil so mze X5tka je az taky smejd >😁 :yes😒br />
uz davno tvrdim ze tie baworacke tluste takze kravy X5 a X6 za vela nestoja :yes😒br />
bravo ceed

keby baworak usklo neprasklo a prasklo ceed uto by bolo reci aky je to crep z korei, ale ked praskne baworaku nikto si to ani nevsimne pritom sklo je dost draha zalezitost a navyse poukazuje na fakt krutenia karoserie, bmw.

ceed je sleha