Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Odemkněte si auto mobilem: Bondovská vychytávka od Hyundaie

Hyundai představuje Connectivity Concept: patrně agentem 007 inspirovanou techniku, umožňující k odemčení a nastavení auta použít chytrý telefon.
Zpět na článek
Avatar - vabis
29. 12. 2012 03:45
omg
Jůndaj už neví, jak by ty prstíčky do zadku kupujících strčil. Dyť je to kravina, hledat telefon, mít signál, vybitá baterie, kdesi v podmenu lovit fci otevírání omg. Zmáčknu tlačítko na klíčku a mám to. Pomineme že Jůndaj bude mít v zimě vybitou baterii, tak mechanicky si telefonem už človek neotevře.
28. 12. 2012 22:23
Re: Vynález hodný Járy Cimrmana.
Přesně. Problém je, že běžný telefon není kompatibilní s dnes používanými technologiemi. Mně třeba v telefonu hodně chybí podpora ZigBee. Mohl bych teoreticky místo něj používat Bluetooth, ale ZB nabízí řadu výhod. Pointa toho, co dělalo Audi, byla možnost upravit nastavení doma. Včetně plánování cest, ovládání vyhřívání, dálkové kontroly prostoru vozu. To jsou věci, které klíč neumí. Ale mohl by, když na to přijde, pokud by šel připojit k jinému zařízení. Možných přístupů je několik. Tenhle se mnou nic nedělá. Radši budu používat stávající bezklíčový vstup a start. Při odemknutí si auto profil stáhne, ví, jak mám sedačku, volant, jestli mi má sloupek řízení zvednout, sedačku odsunout, pokud mám zapnuté automatické ukládání, tak se veškeré změny při odchodu na klíč zase uloží a za celou dobu na něj ani nemusím sáhnout.
Avatar - Ronault.
28. 12. 2012 13:15
Re: Vynález hodný Járy Cimrmana.
Tohle je samzřejmě zajímavý projekt, ale v praxi, pokud nejsou systémy kompletně spojené, nevidím výhodu třeba před 12 let starou renaultovskou kartou nebo MB "klíčkem" (tuším prvně v "E-Coupe"?), která se vlezla do peněženky a všechna data o nastavení sedadla, zrcátek a rádia si pamatovala taky.
Samozřejmě teď je těch možností více, navigace, videa, propojení s googlem atd., takže to již běžná karta nepojme.
Avatar - white label
28. 12. 2012 12:28
Re: Cože ?
VYdět jsi je rozhodně nemohl... ;-)
28. 12. 2012 12:18
NFC
NFC pouzivam v aute jiz davno, takze proc ne

to ze jednoho dne prijde nekdo s moznosti odemikani auta pomoci telefonu se dalo cekat, jen jsem asi nejak myslel ze to udela nejaka "prestiznejsi" znacka typu Mercedes nebo BMW, neco na zpusob, ze mobil auto nejen odemkne, ale i nastavi/sparuje zarizeni k sobe, tedy jak auto, tak telefon prenastavi podle nastaveni telefonu ktery zdetekuje a ktery se s majitelem usadi na misto ridice

ja si do auta dal NFC stitek ktery me telefon prenastavuje na navigaci a hudebni prehravac, plus par drobnych nastaveni v jasu, hlasitosti a podobne, tak aby me to vyhovovalo v aute, kdyby se me auto casem kuprikladu prenastavilo i co se sedacky/volantu, tak bych se urcite nezlobil :-)
28. 12. 2012 12:09
Re: Cože ?
jooo jooo muz co si koupi Hyundaie ma jiste na hodinky ktere stoji jak pulka toho auta >:D

a i jinde to neni zase tak valne jak predpokladas, nedavno jsem byl v jedne firme kde rekneme 90% zamestnancu jsou kravataci co opravdu nemaji hluboko do kapsy (zadal jsem tam o prachy na projekt), na jejich parkovisti jsem si s postarsi A6 pripadal jak chudak co nema ani na listek na metro (na parkovisti nebylo nic pod 2 mega, teda krom toho meho asi 60-80 tisicoveho veterana) a svete div se, hodinky jsem tam nevydel u nikoho krome recepcni, teda leda zeby ty kosile meli nejaky extra kryci schopnosti a nekdo nosil hodinky pod ni
28. 12. 2012 11:19
Re: Vynález hodný Járy Cimrmana.
Divil by ses. Přesto, tohle má do uživatelské přívětivosti daleko. Obzvláště v době bezklíčového vstupu a startování.

Tohle byla představa Audi v roce 2007. [odkaz] Škoda, že se netrefili do "iPhonové revoluce". Koncept slušný, provedení špatné. Aston Martin (ve spolupráci s Mobiado) zvládl design o poznání lépe. [odkaz]
28. 12. 2012 11:02
Re: ???
Největší slabinou tu není NFC, ale telefon jako takový. Tohle je pro zloděje pomalu splněný sen - mohou okrádat lidi z celého světa, aniž by opustili pohodlí domova. Vždy platila jednoduchá poučka - neměj informace o platebních kartách v počítači. TPM je směr, kterým by se měli vydat. Pokud vím, teprve zformovali pracovní skupinu, která bude zkoumat zabezpečení. Ve firmě TPM používáme a můžeš tu ukrást disky, počítače, servery a můžeš si je nabouchat, protože jsou k ničemu. Data mají stejnou kvalitu, jako by byla kryptograficky smazaná, počítače ani nenabootuješ.

V dnešním světě je to celé o chybách v implementacích. Matematika za tím bývá solidní. Platební karty nemají jen tak vysílat citlivé informace a přesto řada z nich to dělá/ dělala. Obyčejnou čtečkou ses dostal k datům, ke kterým se nikdo dostat neměl. Nevysílá to nutně v pěkném formátu, ale dá se to z toho vyluštit.

Osobně si myslím, že chyby v implementacích jsou mnohem zákeřnější. A nebezpečnější. Hůře se odhalují, pokud nejde o "open" projekt.
Avatar - Katikakus
28. 12. 2012 09:44
Re: Vynález hodný Járy Cimrmana.
Studentici s batohem vetsinou zadne auto nemaji. Normalni clovek zase nebude po ulici behat s batohem a mobil bude mit v kapse.
Avatar - Katikakus
28. 12. 2012 09:40
Re: ???
Chybna implementace neznamena, ze samotna technologie je spatna. NFC aplikace mohou komunikaci encryptovat napr. pomoci SSL, takze prolomeni je mnohonasobne slozitejsi nez pri odemceni beznym dalkovym klicem.
28. 12. 2012 09:13
Vynález hodný Járy Cimrmana.
Proč odemknout auto jednoduše zmáčknutím tlačítka na klíči,když to jde složitě,tzn.vytažením mobilu z batohu,poté spuštěním aplikace a .........ufff,naštěstí to funguje >:D
28. 12. 2012 00:26
Re: Inovace
Musíš to zkombinovat s bezklíčovým vstupem. Vezmeš za kliku, auto vyšle signál, telefon odpoví a auto odemkne dveře (zjednodušeně řečeno). Tohle je pro mne spíš krok zpět, nebo nouzové řešení pro případ, že bych si klíče zapomněl. Velkou nevýhodu vidím také v mnohem menší odolnosti. A náchylnosti ke ztrátě/ krádeži.
28. 12. 2012 00:25
Re: Inovace
Leda bys chtěl rakovinu. Jde o šanci v řádu jednotek, maximálně nejspíš desítky procent, ale i tak, do hlavy bych to nestrčil ani náhodou. Z ruky se případný tumor bude odstraňovat lépe. Nemluvě o riziku popálenin a nesčetných dalších možných komplikací. Opět něco, co nechceš v hlavě.
28. 12. 2012 00:21
Re: Inovace
S telefonem (multimediálním zařízením) jako náhradou klíčů se u konceptů setkáváme už dlouho (v některých případech jde o evoluci klíče v multimediální zařízení) a některá auta lze ovládat na dálku (většinou realizováno přes síť mobilního operátora a zabezpečený server automobilky). Patří k nim i Leaf.
28. 12. 2012 00:02
Re: ???
Dostatečně bezpečné. >:D Tos pobavil. Statisticky vychází, že průměrná škoda není dostatečná na to, aby se vyplatilo tímto způsobem krást peníze. To se bavíme o bezkontaktních kartách, které máš pěkně v kapse, nemají přístup na Internet a zloděj se musí dostat k tobě relativně blízko. Mobilní telefony jsou v trochu jiné pozici. Realita je, že se pravidelně přechází na lepší a lepší čipy, protože v těch starých je spousta chyb a musí se utíkat před statistikou - udržovat používané karty natolik bezpečné, aby se jejich náhodné klonování nevyplatilo. Cílené útoky jsou úplně jiný příběh.

Pokud už něco takového chceš používat, tak je lepší se opevnit na straně banky a nevěřit těmhle hračkám pro děti. Na druhou stranu by to mohlo výrobce mobilních telefonů motivovat k vylepšení jinak směšného zabezpečení.
Avatar - Typhoon
27. 12. 2012 23:23
Re: Inovace
Otevírání mobilem bude, řekl bych, o dost zdlouhavější, než klasickým dálkovým klíčem. A navíc v zimě budu muset napřed pečlivě opucovat sklo od sněhu či námrazy. Děkuji, nechci.
Avatar - Typhoon
27. 12. 2012 23:18
Re: Inovace
Nejlepší by byl čip voperovaný do hlavy. Nedalo by se to ztratit a bylo by to na furt.
8-s
27. 12. 2012 19:43
Inovace
V době kdy můžeme pomosí smartphonů ovládat dům ESZ,topení,osvětlení,spotřebiče,... .není důvod proč toto nevyužít i u auta.K odemčení a nastartování vždy potřebujete mít u sebe klíč,kartu...mobil stejně každý má,tak proč ne?
Avatar - Katikakus
27. 12. 2012 15:23
Re: Cože ?
Mechanicke hodinky, at uz rucne natahovane nebo automaty ale prece jsou pohaneny "necim jinym" - hodinovym perem, jinak by nesly - perpetuum mobile jeste zatim nikdo nezkonstruoval.

Ale rozumim ti, taky me to fascinuje a na ruku bych quartz nevzal. ;-)
27. 12. 2012 15:16
Re: Cože ?
Vidíš a na mě většinou lidi blbě koukají, když vytahuju nůž z kovbojských bot ( mimochodem dokonalé boty na zimní období ) abych si nakrájel svačinu. Jinak s hodinkami souhlas - vždycky mě fascinovalo to, že nosím na ruce malý dokonalý přístroj, který se různě točí aniž by byl poháněn baterií nebo něčím.
Avatar - Tomas_2002
27. 12. 2012 14:08
Re: Mobil
Přijde mi to zbytečně složitý. Tahle věcička, pokud jsem to pochopil správně, má vlastní interface a ty pouze mačkáš na ikonky, které potom spouští aplikaci v mobilu, která je ale zobrazena opět přes interface toho rádia. Nelze tak spustit třeba aplikaci, pro které to rádio nemá vlastní interface. A v tom vidím te kámen úrazu.

Já bych chtěl pouze zrcadlový obraz toho, co vidím na telefonu. Žádné softwarové předělávky apod.
Avatar - positivemind
27. 12. 2012 14:02
Re: ???
Jinak co se bankovní bezpečnosti týče, třeba takových online platebních systémů, je lepší neznat pozadí... jinak bys už nikdy nic online kartou neplatil :-) snad to tak nebude i u nfc. Ale to je jen taková vsuvka >:D
Avatar - Katikakus
27. 12. 2012 13:52
Re: Mobil
[odkaz] ;-)

Je to evoluce puvodniho Terminal Mode z toho tveho videa.
Avatar - Katikakus
27. 12. 2012 13:44
Re: ???
To ano, o tom jsem ale nepsal. Ja pouze demonstruji na prikladech bezpecnost NFC, na kterou se autor puvodniho prispevku ptal. ;-)
Avatar - positivemind
27. 12. 2012 13:09
Re: ???
Jak to bude globálně s nfc se ještě uvidí, Googlu se nepodařilo ten systém v usa moc protlačit. Hodně za něj lobbuje Samsung, Apple ho absolutně ignoruje a vyčkává se, kdy představí vlastní platby.
Avatar - Katikakus
27. 12. 2012 13:04
Re: ???
NFC je rozsirenim a vylepsenim RFID, ktere se pouziva pro bezkontaktni platby na platebnich terminalech, ktere tuto sluzbu umoznuji. RFID se v zahranici bezne pouziva, nase banky jsou zatim pozadu.

Jiz dnes jsou smartphony (sam takovy vlastnim), ktere NFC podporuji a v zahranici banky jiz nabizeji NFC platby - v obchode, ktery ma patricny terminal prilozis misto platebni karty mobilni telefon. V nekterych mestech v zahranici je jiz dnes mozne si prostrednictvim telefonu s NFC zakoupit treba jizdenky v MHD.

Jelikoz je NFC dostatecne bezpecne pro bankovni operace, bude jeho bezpecnost dostatecna i pro odemceni a nastartovani vozu. ;-)
Avatar - Tomas_2002
27. 12. 2012 12:41
Mobil
Když už jsme u těch mobilů, tak mě by bohatě stačila jedna věc - aby uměl diplej autorádia zobrazit přes bleuetooth ( nebo miniHDMI ) obrazovku mého telefonu a aby to šlo dotykově ovládat. Měl bych tak před sebou navigaci na kterou jsem zvyklý, přehrávačí médií, telefonní seznamy roztřídené do skupin....

Tak, jak to je na videu zde:[odkaz] kde se o to pokoušela Nokia spolu s VW a asi to nevyšlo nebo nevím proč to pořád není.
Avatar - Aladeen
27. 12. 2012 12:07
ďalšia
kravina ktorá sa môže pokaziť ... :no: Menej je niekedy viac ...
Avatar - Aladeen
27. 12. 2012 12:04
Re: Cože ?
Súhlasím , smejem sa tím ľudom ktorí ako * vyťahujú z vrecák mobil a pozerajú sa na čas a pokiaľ ho založia späť tak zabudnú koľko hodín vlastne bolo :yes: Hodinky sú štýlové a praktické ...
Avatar - Tomas_2002
27. 12. 2012 11:05
Re: Cože ?
A idolem mužství už není Indiana Jones či James Bond ale kadeřník Libor Šula nebo Justin Bieber. Já to říkám pořád, že se svět v * obrací >:D Tradiční mužské hodnoty vlivem feminismu a emancipace ztratily své pevné kořeny a příslušnost k danému pohlaví už dnes poznáš pouze sáhnutím do rozkroku >:D

V tom případě souhlasím, že pro takové exoty jsou klasické krásně věci postradatelné. :yes:
Avatar - rohYpnol
27. 12. 2012 10:55
Re: Cože ?
Dnes je na vlně metrosexuální módní vlna - boratovi plavky, Mini Peaceman, nakousnuté jablko atp. ;-)
27. 12. 2012 10:04
Re: ???
Nulová ... tak ako každý automobilový software .....
Avatar - Tomas_2002
27. 12. 2012 10:02
Cože ?
"A hodinky už jsou dnes vcelku postradatelným módním doplňkem. " Jediný důstojný módní doplněk pro gentlemana je postradatelný doplněk ? Zrovna v době, kdy hodinky opět začínají svou zlatou éru ? Lidé je milují, malé nechanické věcičky, které vyjadřují jejich styl, jejich postavení a jejich zájmy - Seiko Sportura Honda F1, Tissot Moto GP, TAG Heuer Formula 1 nebo Tag Heuer SLR nebo Breitling for Bentley.....nene, hodinky jsou právě naprosto nepostradatelné ! :-) Hodinky, nože, doutníky....to jsou jedny z trvanlivých hodnot mužů, kteří vědí co chtějí :-)
Avatar - petrumr
27. 12. 2012 09:06
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.