Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Tunel Blanka: žádná voda, kabely zřejmě rozežrala tekutina podobná louhu!

Nejnovější informace ohledně tunelu Blanka objasňují možnou příčinu poškození kabelů. Příčinou by mohlo být zásadité prostředí podobné louhu.
Zpět na článek
Avatar - Hittman
26. 6. 2015 07:21
No
jestli povodeň z betonu vyplavila látky zlepšující jeho vlastnosti, tak jsem tedy zvědav, kdy se takový beton bez zlepšujících látek začne rozpadat a tunel opravavovat.... tipuji to na 5 let jako nové mosty v Ostravě >:-[]
26. 6. 2015 11:53
Re: Zásadité zásady
Toto všechno ukazuje na to, jak je stát naprosto neschopnej. Je totiž strašně složité napsat na A4 kdo je za co zodpovědný a zda měl staveniště připraveno bez výhrad.

Název práce : Zodpovědný zhotovitel: Staveniště:

Pokládka kabelů Jaryn Skanskovič Přebráno bez výhrad

Po roce -
Praha - kabely jsou v *. Kdo za to může ?
Zhotovitel : Nikdo .
Praha : Kdo to dělal ?
Zhotovitel : Skanskovič.
Skanskovič : Stavba nebyla připravena.
Praha : Na A4 přebráno bez výhrad - opravit na vlastní náklady.

Konec korespondence.
26. 6. 2015 08:38
Re: No
Přesně to samé mě napadlo. Pak jsem pohledal na netu, a zjistil že beton se chemicky vylepšuje kvůli lepší zpracovatelnosti a vyšší pevnosti, které se dosáhne díky menšímu obsahu vody v betonu. A toto se děje díky tzv. plastifikátorům. Takže z mého laického pohledu by vyplavení nějakých zbytků plastifikátorů z už vytuhlého betonu nemělo vadit.... více info jsem našel tady: [odkaz]
26. 6. 2015 08:34
Zásadité zásady
Vyplavení přísad z betonu je podle mě naprostá blbost, tyto látky tvoří chemické vazby s ostatní betonovu směsí a nemohou být samostatně vyplaveny. Beton v tunelech navíc zraje jen pár dní a ostatně už po několika hodinách z něj nemůže být nic vyplavováno. Jinak všechny věci kolem cementu jsou v zásadě zásadité, například cementové mléko (přebytečná voda s cementem), které ihned po betonáži pravděpodobně vytékalo. Ale předpokládám, že v době betonáže tam ještě kabely nebyly (i když v Blance je možné všechno)
26. 6. 2015 12:09
Re: Zásadité zásady
No, to by nejspíš v tomto případě nepomohlo, protože zhotovitel Jaryn se vše snaží uhrát na dodatečné poškození.
Nicméně bych opravdu vcelku trval na tom, že tvrzení pana znalce o vyplavování přísad z betonu je skutečně hov... - nepřesnost. Ostatně pán je znalcem v oboru telekomunikace a sdělovací technika, takže o betonu a chemii opravdu ví opravdu nejspíš jen to, co zjistil při betonování soklíku pro květináč na chalupě.
Avatar - eXp10it
26. 6. 2015 21:28
Re: No
Člověk musí tyhle články brát s rezervou protože je píšou přece jen novináři. Mě to jako človeku s také vyšším stavebním vzděláním ale zase tak nereálné nepřipadá. Tedy alespoň pokud hovoříme o úplně čerstvé betonové směsi, kterou vyplavilo nějaké zatečení. Nebo se pár automíchačů po nějaké větší betonáži vypláchlo hold do kanálu který nebyl odpadní ale instalační. Na stavbách se děje ledacos a zrovna to čištění mixů je tak trochu rituál. Nebo pokud má člověk hromadu čerstvé betonové směsi kterou potřebuje zlikvidovat tak nejjednodušší způsob je právě z ní vyplavit cement aby zbylo jen kamenivo které se uklízí podstatně lépe než betonová hora. Navíc v souvislosti s těmi kabely byly vždy ukazovany fotky takových poměrně úzkých chranicek ve kterých jsou tahane...
26. 6. 2015 16:21
Re: Zásadité zásady
Bohužel jsem zjistil, že dějí... Kolega původně Holanďan mi vyprávěl, že v Holandsku postavili most a až po tom, co ho dostavěli zjistili, že se pod něj nevejdou všechny lodě. :))
26. 6. 2015 14:39
Re: No
Jakožto člověk s vyšším vzděláním ve stavebnictvím si dovolím tvrdit, že tak nesmyslnou spekulaci o příliš zásaditém prostředí způsobeným vyplavením provzdušňovadel a plastifikátorů a cementu z betonu jsem ještě nikdy neslyšel. A pokud přece jen došlo k poškození kabelů z důvodu zvýšeného Ph, tak nebyla v pořádku skladba materiálů, ze kterých byla vyrobena izolace kabelů. Ještě mne napadá, že tam někdo prostě nalil louh schválně... ale to není asi možné, že?
26. 6. 2015 13:59
Re: Zásadité zásady
Tak musí přece mít předávací papír, kde jeho práci někdo přebral a zkontroloval. Předpokládám, že hlavní stavební firma. To, že se kabely poškodily před předáním je problém jaryna a pokud až po montáží a předání tak je to problém toho kdo to převzal a jarynovi zadal.

Doufám, že se takový věci dějí i jinde na světě, protože jinak jsme unikát.