Ekonomika
Já těch hybridů potkávám docela dost (když to srovnám třeba s předminulým rokem, odhaduji jejich nárůst o 100% - je to ale subjektivní matematika a je třeba dodat, že přes týden bydlím v Praze a vnímám to tedy z pražského pohledu). Samozřejmě, každá technologie vyžaduje vývoj, slepé cesty. Ale nic není hned teď.
Jsem už relativně starej a tak znám život bez PC (říkalo se - kdo by proboha potřeboval mít doma počítač? K čemu ti to bude?), život bez mobilních telefonů (vždyť ani ty mobily nemají pořádné pokrytí, funguje to jen někde, je to k ničemu), bez internetu ( co to vlastně je ten zavináč?)...
Hybridní či plug-in hybridní technologie není při dnešních technologických znalostech ve všech potřebných oborech nic složitého a elektromobilita už vůbec ne.
Ano, skrývačka všelijakých janků, co by na tom chtěli vydělat balík a tak se ohání ekologií je spousta. Ale i tihle darmožrouti budou "odstředěni".
Jsem už relativně starej a tak znám život bez PC (říkalo se - kdo by proboha potřeboval mít doma počítač? K čemu ti to bude?), život bez mobilních telefonů (vždyť ani ty mobily nemají pořádné pokrytí, funguje to jen někde, je to k ničemu), bez internetu ( co to vlastně je ten zavináč?)...
Hybridní či plug-in hybridní technologie není při dnešních technologických znalostech ve všech potřebných oborech nic složitého a elektromobilita už vůbec ne.
Ano, skrývačka všelijakých janků, co by na tom chtěli vydělat balík a tak se ohání ekologií je spousta. Ale i tihle darmožrouti budou "odstředěni".
Kolik lidí jezdí na spalovací motory a kolik u nás s elektrickými auty. Plus samo hromadná doprava a nákladní doprava, která je prospěšná pro všechny. Tohle je normální koblížkový tunel.....co ťok udělá, to je maras. Jeden z nejhorších ministrů. Vymýšlí nesmyslné předpisy, zvedá pokuty, nakupuje buzerkáry a S8 pro policajty, drahé motorky a teď chce kámošům dotovat tenhle tunel.
Ps. Silnice, které se staví, jsou obecně prospěšné stavby, které jsou vlastněné státem, takže potažmo námi.
ti konkurenti na drahach ale vyzobali zprvu jen dotovane spoje, o ty nedotovane statem nemeli ty soukromi dopravci vubec zajem, nejdriv si nastuduj a pak pis 😉
bez za Jancurou a rekni mu aby nasadil nejaky svuj vlak na trat kde jezdi 10 lidi denne, vysmeje se ti do oci 😉
bez za Jancurou a rekni mu aby nasadil nejaky svuj vlak na trat kde jezdi 10 lidi denne, vysmeje se ti do oci 😉
do roku 2013 bila dotace na vystavbu cerpaci stanice kde je minimalne 1 tankovaci misto s biopalivem (E85) , a v CR tuto moznost vyuzilo za 6 let fungovani tohoto dotacniho titulu 94 stavitelu s prumerem dotace 1.6 milionu eur an cerpacku (celkove neco prez 4 miliardy kacek), na oddluzeni Cepra se z nasich dani poslalo prez 6 miliard korun, takze jak zapojit tvoji vetu "Já nechci někomu platit jeho ježdění." do teto rovnice?
proti tomu co se nalilo za penize v minulich desetiletich do fosilnich paliv, je ta 1 miliarda doslova plivnutim do more >😁
kdys se nekde na druhem konci republiky stavi silnice kterou ty zrejme ninkdy nevyuzijes, tak taky prskas ze nechces nekomu platit jeho jezdeni po te silnici?
proti tomu co se nalilo za penize v minulich desetiletich do fosilnich paliv, je ta 1 miliarda doslova plivnutim do more >😁
kdys se nekde na druhem konci republiky stavi silnice kterou ty zrejme ninkdy nevyuzijes, tak taky prskas ze nechces nekomu platit jeho jezdeni po te silnici?
Pokud se bavíme konkrétně o vodíku, tak na něj bych si zrovna u armády nevsadil. Hustota je problém. Dojezd je dobrá věc. Umíš si představit tank na vodík? A umíš si představit logistiku? Doma možná, ale co v nasazení? Náklady na dopravu paliva na frontu jsou tak ohromné, že by složitější syntetické palivo mohlo dávat i ekonomický smysl. Nemluvě o tom, že je ti kanystr k ničemu. Určitě by pak uvítali něco, co nemá takovou tendenci vybuchovat. A pak je tu politika jednoho paliva. Mohly by ji přehodnotit, ale armády se snaží používat jedno palivo do všeho - letadel, vrtulníků, tanků, dokonce i motorek. U letadla je hustota ještě větší problém.
Tyhle úvahy pak většinou pomíjí jednu věc. Lidé spotřebují hodně energie ve formě tepla. Taková elektrická vysoká pec bude zajímavá. 😄
Tyhle úvahy pak většinou pomíjí jednu věc. Lidé spotřebují hodně energie ve formě tepla. Taková elektrická vysoká pec bude zajímavá. 😄
Jako alternativni vojensky zdroj budiz - tedy pokud dojde ropa samozrejme. Jako uloziste energie to take smysl dava.
Souhlasim. Vyroba vodiku a jeho skladovani (hluboko pod bodem mrazu) a distribuce je meziclanek, ktery mi zkratka nedava smysl.
No přesně tak! Hlavně energetická bilance provozu auta na vodík je nesmyslně náročná. Reálně přenos elektřiny, nabíjení, ztráty v baterce, ztráty střídače a pohon nejsou zdaleka tak hrozný. Nabíjení je při pomalým nočním provozu možná ani ne 10%.
Vodík je nesmysl, dříve se dočkáme lepších baterií.
Vodík je nesmysl, dříve se dočkáme lepších baterií.
K výrobě vodíku je potřeba elektřina. Proč napřed vyrábět vodík (z v budoucnu velmi drahé komodity, kterou je voda) a pak jím něco roztáčet, když ti kola roztočí elektřina?
Vodík není cesta, jen alternativa.
Vodík není cesta, jen alternativa.
Ty vodíkové odborníky bych moc rád viděl. A zejména taky to, kdo je platí...
Vodík byl nejhorší řešení a zůstává nejhorším řešením. Jeho jedinou výhodou je, že se dá snadno a efektivně zdanit, na rozdíl od elektřiny.
Vodík byl nejhorší řešení a zůstává nejhorším řešením. Jeho jedinou výhodou je, že se dá snadno a efektivně zdanit, na rozdíl od elektřiny.
Z mnoha důvodů jsem pro
Dotace do nabíjecích stanic mi dává smysl. Kdo má oči, musí vidět, že přichází doba hybridní, plug-in hybridní a elektrická.
Pominu-li mnohokrát omílanou problematiku zdrojů elektrické energie, tato investice ze státních či evropských peněz se mi zamlouvá víc, než dotační podpora všelijakých pseudosportovišť, předražených cyklostezek či tzv. kulturních zařízení (která zejí prázdnotou) apod. Obnovení či revitalizace elektrické distribuční sítě tak jako tak bude vždy financována ze státních peněz podobně, jako tratě či silnice nebo dálnice.
Výhoda elektromobilů či plug-in hybridů při denním dojíždění do práce do 50-100 km denně je zřejmá bez nějaké složité matematiky. Vybudováním sítě nabíječek by se částečně – až úplně - řešil problém tzv. „panelákových“ lidí, protože pokud člověk nebydlí v rodinném domě, je nabíjení složité a často je to jediná a zásadní překážka pro pořízení elektromobilu.
Jsem pro takovou dotaci. Vítám ji více, než dotaci na pořízení vozu, protože tam mi to přijde, že chudí dotují bohaté.
Dotace do nabíjecích stanic mi dává smysl. Kdo má oči, musí vidět, že přichází doba hybridní, plug-in hybridní a elektrická.
Pominu-li mnohokrát omílanou problematiku zdrojů elektrické energie, tato investice ze státních či evropských peněz se mi zamlouvá víc, než dotační podpora všelijakých pseudosportovišť, předražených cyklostezek či tzv. kulturních zařízení (která zejí prázdnotou) apod. Obnovení či revitalizace elektrické distribuční sítě tak jako tak bude vždy financována ze státních peněz podobně, jako tratě či silnice nebo dálnice.
Výhoda elektromobilů či plug-in hybridů při denním dojíždění do práce do 50-100 km denně je zřejmá bez nějaké složité matematiky. Vybudováním sítě nabíječek by se částečně – až úplně - řešil problém tzv. „panelákových“ lidí, protože pokud člověk nebydlí v rodinném domě, je nabíjení složité a často je to jediná a zásadní překážka pro pořízení elektromobilu.
Jsem pro takovou dotaci. Vítám ji více, než dotaci na pořízení vozu, protože tam mi to přijde, že chudí dotují bohaté.
Nemotej do sebe investice a dotace.
Ano, bez investic to nejde.
Ale ano, dotace jsou zlocin a \ nebo podvod.
Ano, bez investic to nejde.
Ale ano, dotace jsou zlocin a \ nebo podvod.
E85 je mrtvé z hlediska toho jak se pšstuje a že plodiny zabíraj místo potravinám. Kdyby se to pěstovalo někde na nevyužitých lánech v Ukrajině, přínos by to mělo.
Mimochodem pár lidí na to jezdí a kámoš to leje do elektrocentrál už asi 5 let a svítí na to na chatě, akorát teda on tu chatu obývá asi 200 dní v roce >😁
Mimochodem pár lidí na to jezdí a kámoš to leje do elektrocentrál už asi 5 let a svítí na to na chatě, akorát teda on tu chatu obývá asi 200 dní v roce >😁
a jake byli investice do vystavby rafinerii, a jake byli investice do vystavby ropovidu, a jake byli investice do tamtoho a onoho, pocitat bysme mohli donekocna
v diskuzi jsou vsichni generalove ikdys neumej ani malou nasobilku, je to fuk, ty chces fosilni karu a benzinky, jini zas chtej elektricky auta a nabijeci stanice, tak bud ferovej a kdys us se utratili desitky miliard za fosilni infrastrukturu, tak proc by nejak vadilo ze se 1 miliarda utrati za dobijeci stojany? tu miliardu ti stejne nikdo neda a ty ani nikdo dalsi tady v diskuzi nijak skodnej nebude ikdyby se tech miliar za to utratilo treba 10 😉
kdyby se spocetli za celou hystorii veskere statni investice do vseho okolo fosilnich hmot na uzemi dnesniho Ceskeho statu, tak jsme mozna na bilionech korun, proti tomu je 1 miliarda prd, i "ucetni" chyby statnich uredniku a politiku rocne udelaj vetsi ztratu nez je 1 miliarda, a svuj hlas jim stejne das
v diskuzi jsou vsichni generalove ikdys neumej ani malou nasobilku, je to fuk, ty chces fosilni karu a benzinky, jini zas chtej elektricky auta a nabijeci stanice, tak bud ferovej a kdys us se utratili desitky miliard za fosilni infrastrukturu, tak proc by nejak vadilo ze se 1 miliarda utrati za dobijeci stojany? tu miliardu ti stejne nikdo neda a ty ani nikdo dalsi tady v diskuzi nijak skodnej nebude ikdyby se tech miliar za to utratilo treba 10 😉
kdyby se spocetli za celou hystorii veskere statni investice do vseho okolo fosilnich hmot na uzemi dnesniho Ceskeho statu, tak jsme mozna na bilionech korun, proti tomu je 1 miliarda prd, i "ucetni" chyby statnich uredniku a politiku rocne udelaj vetsi ztratu nez je 1 miliarda, a svuj hlas jim stejne das
Proč hluboko pod bodem mrazu?
Ano, výsledná účinnost není závratná, dal by se však na vodíku postavit systém, který by krásně vyrovnával nabídku a poptávku, tedy by dokázal uskladnit přebytky energie. Daní za to je účinnost. A také energetická hustota. Z vodíku dokážeme syntetizovat složitější paliva (s vyšší hustotou, tedy vhodnější pro mobilní aplikace), výsledná účinnost celého cyklu je však ještě horší.
V podstatě se tu bavíme o ukládání energie a různá řešení mají svá pro a proti. A výhodou vodíku a složitějších paliv je, že je můžeme nalít nebo natlačit do nádrže. A nádrže umíme dělat hodně velké. Uvaž životnost takové nádrže. Je to něco za něco, kompromis. Umím si představit, že vyhraje řešení, které nebude nejúčinnější. Uvidíme.
Ano, výsledná účinnost není závratná, dal by se však na vodíku postavit systém, který by krásně vyrovnával nabídku a poptávku, tedy by dokázal uskladnit přebytky energie. Daní za to je účinnost. A také energetická hustota. Z vodíku dokážeme syntetizovat složitější paliva (s vyšší hustotou, tedy vhodnější pro mobilní aplikace), výsledná účinnost celého cyklu je však ještě horší.
V podstatě se tu bavíme o ukládání energie a různá řešení mají svá pro a proti. A výhodou vodíku a složitějších paliv je, že je můžeme nalít nebo natlačit do nádrže. A nádrže umíme dělat hodně velké. Uvaž životnost takové nádrže. Je to něco za něco, kompromis. Umím si představit, že vyhraje řešení, které nebude nejúčinnější. Uvidíme.
Tento ministr je naprostá pohroma pro motoristy. Od kamer, pokud, úsekových měření, přes pomalou a naprosto nekoordinovanou výstavbu cest, šlendrián při reklamacách. A tato dotace - tunel pro kámoše je asi poslední tečka pro věrné, co to s ním 4 roky táhli. Koblihám zdar....výborný volba. 8-s
k cemu dotace, proc zas chce nekdo neco dotovat, miliardu vyplazne stat a pulka pujde do par kapes, to uz je zvykem. Nic nedotovat, zdravy trh se uzivi sam i bez dotaci, to vidime na prikladu leta a tezce dotovanych CD, pote prisly na koleje konkurenti a ejhle, oni prodelavali rok dva tri a ted uz vydelavaji.
Ty jsi mě vzal moc vážně, ale vážně si myslím, že se může stát, že vznikne jiná vhodnější technologie než baterky.
Čepro je jiná věc, zdědila čerpací stanice, o které nikdo neměl zájem, které jsou mimo toky dopravy. Co se týká budování čerpaček na E85, dotace je černá díra, nikdy se nevrátí jako společenský přínos či přínos pro řidiče, protože E85 je mrtvé palivo.
Kde se co nalilo do fosilních paliv??? Krom toho, fosilní paliva - daň z nich plní velkou měrou státní rozpočet, na rozdíl od ostatních "alternativ".
Já ale opravdu nemíním uvažovat pouze v časovém horizontu "teď". Uvažuji v horizontu 10 let+, kdy se dojezd elektromobilu zvýší. Chápu, že relativně nízký dojezd dnešních elmobilů je k použití na jízdu do práce a z práce nebo do krámu, ale za deset let?
Co se týká historie a počátků automobilismu, dovolím si říct, že toho vím docela dost. Včetně toho, že z počátku se benzín dal sehnat v lahvích u lékárníků či materialistů. Je třeba však vnímat tehdejší motivaci pro pořízení automobilu a motivaci dnešní.
Co se týká historie a počátků automobilismu, dovolím si říct, že toho vím docela dost. Včetně toho, že z počátku se benzín dal sehnat v lahvích u lékárníků či materialistů. Je třeba však vnímat tehdejší motivaci pro pořízení automobilu a motivaci dnešní.
bez nabíjecích stanic? nejdůležitější nabíjecí stanice takového auta je u tebe doma. jinak si nemyslím, že by jich dnes bylo nějak málo https😐/www.google.com/maps/d/viewer?mid… při dojezdu elektromobilu cca 120 km nechápu blázna, který by chtěl takové auto používat na dálkové jízdy. nebo si snad myslíš, že se nejdřív stavěly benzínky, než došlo k rozšíření vozů se spalovacími motory? :no:
NO do onkologie [odkaz] přeci se za posledních 20 let narvalo 200.000.000.000 CZK neboli 200 MILIARD !!! A to způsobili zasrr fosilní paliva [odkaz] >😒] A teprve co se tam narve 😒br />
2017 = 15MLD
2018 = 15MLD
2019 = 17MLD
2020 = 20MLD
2021 = 22MLD
2022 = 25MLD
2023 = 25MLD
2024 = 28MLD
2025 = 30MLD
2026 = 32MLD
2027 = 33MLD
>😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒]
2018 = 15MLD
2019 = 17MLD
2020 = 20MLD
2021 = 22MLD
2022 = 25MLD
2023 = 25MLD
2024 = 28MLD
2025 = 30MLD
2026 = 32MLD
2027 = 33MLD
>😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒]
jj
NABÍJET ELEKTROMOBIL JE = SPRÁVNÉ
TANKOVAT DÍZL JE = ŠPATNÉ
OTRAVOVAT LIDI NA ULICI JEDY Z LAUFU JE = ŠPATNÉ ( nikdy nevíš kdo se nasrr a narve ti bramboru do výfuku ... 😄 )
a proto😒br /> BUDOVAT DOBÍJEČKY [odkaz] JE NEJENOM PROSPĚŠNÉ A SPRÁVNÉ ALE I POTŘEBNÉ
>😁
>😁 >😁
>😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >:D :yes:
NABÍJET ELEKTROMOBIL JE = SPRÁVNÉ
TANKOVAT DÍZL JE = ŠPATNÉ
OTRAVOVAT LIDI NA ULICI JEDY Z LAUFU JE = ŠPATNÉ ( nikdy nevíš kdo se nasrr a narve ti bramboru do výfuku ... 😄 )
a proto😒br /> BUDOVAT DOBÍJEČKY [odkaz] JE NEJENOM PROSPĚŠNÉ A SPRÁVNÉ ALE I POTŘEBNÉ
>😁
>😁 >😁
>😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >:D :yes:
Mlžíš, skoro jak VW s podvodem na emisích.
😉
Investice je normální. Někdo musí investovat = utratit peníze, aby vytvořil předpoklady, že je v budoucnu dostane zpátky.
To, že stát benzínky zprivatizoval je už úplně mimo mísu - to je jeho problém a jen to dokládá, jak mizernej je stát hospodář.
Dotace je stav, kdy dostane peníze subjekt.. a ten pak bere tržby. Dotace je součást podnikatelského plánu: prodělal bych na tom kalhoty, ale to nevadí - dostanu dotaci a v součtu vyjdu.
Zaplatí stát = každý z nás.
Ale ty to asi víš, a jen tak plácáš... v horším případě spoléháš na to, že podstatná část čtenářů to neví a ten, kdo napsal víc slov.. a nebo byl rezolutnější ve formulacích, vyhrál.
😉
Investice je normální. Někdo musí investovat = utratit peníze, aby vytvořil předpoklady, že je v budoucnu dostane zpátky.
To, že stát benzínky zprivatizoval je už úplně mimo mísu - to je jeho problém a jen to dokládá, jak mizernej je stát hospodář.
Dotace je stav, kdy dostane peníze subjekt.. a ten pak bere tržby. Dotace je součást podnikatelského plánu: prodělal bych na tom kalhoty, ale to nevadí - dostanu dotaci a v součtu vyjdu.
Zaplatí stát = každý z nás.
Ale ty to asi víš, a jen tak plácáš... v horším případě spoléháš na to, že podstatná část čtenářů to neví a ten, kdo napsal víc slov.. a nebo byl rezolutnější ve formulacích, vyhrál.
ZOE má tuším palubní 3x32A 400V nabíječku, nabíjí tedy 22kW. To je dost slušný, má to jinak myslím pouze Tesla a to za příplatek.
Jinak celou dobu říkám, že smysl elektro aut je pro ty, co mají garáž/stání se zásuvkou. Jinak je to nepoužitelný.
Zase na druhou stranu takových lidí je docela dost. Pokud bydlím ve městě a nechci se vzdát denního použití auta, dívám se po nemovitostech kde je k dispozici garáž. To je sice dražší, ale při stávající ceně elektroaut ve výsledku pochopitelné. Přecijen kdo má 1 mil Kč na auto velikosti Golfu, může mít i na garáž. Krom toho, pokud si koupím dům kousek za městem a chci denně dojíždět za prací, tak buďto se mám dobře a mám placené stání doma i v práci, nebo jezdím hromadnou / na P+R parkoviště a nebo popřemýšlím o elektro autě. Zásuvku alespoň 3x16A má snad každý dům.
Pokud jezdím každý den stovky kilometrů, nebudu o EV ani přemýšlet. Logiku to podle mého má. Člověk se musí odprostit od stávajícího uvažování, že auta jsou na Naftu, benzín a pár "podivínů" jezdí na LPG. V budoucnu budou vedle sebe existovat všechny možný druhy pohonu a člověk si vybere podle preferencí. Jen je nutný počítat s tím, že se můžeme dočkat různých omezení / výhod pro některé v místě lépe vyhovující pohony.
Co mi vadilo na celých veřejných stanicích nejvíc je, že když nemáš žádnou kartu, nenabíjíš. Nevím proč když si na pumpě můžu koupit léky nemůžu zaplatit za odebrané kWh. Tohle je třeba případ superchargeru ve Vystrkově..
Jinak celou dobu říkám, že smysl elektro aut je pro ty, co mají garáž/stání se zásuvkou. Jinak je to nepoužitelný.
Zase na druhou stranu takových lidí je docela dost. Pokud bydlím ve městě a nechci se vzdát denního použití auta, dívám se po nemovitostech kde je k dispozici garáž. To je sice dražší, ale při stávající ceně elektroaut ve výsledku pochopitelné. Přecijen kdo má 1 mil Kč na auto velikosti Golfu, může mít i na garáž. Krom toho, pokud si koupím dům kousek za městem a chci denně dojíždět za prací, tak buďto se mám dobře a mám placené stání doma i v práci, nebo jezdím hromadnou / na P+R parkoviště a nebo popřemýšlím o elektro autě. Zásuvku alespoň 3x16A má snad každý dům.
Pokud jezdím každý den stovky kilometrů, nebudu o EV ani přemýšlet. Logiku to podle mého má. Člověk se musí odprostit od stávajícího uvažování, že auta jsou na Naftu, benzín a pár "podivínů" jezdí na LPG. V budoucnu budou vedle sebe existovat všechny možný druhy pohonu a člověk si vybere podle preferencí. Jen je nutný počítat s tím, že se můžeme dočkat různých omezení / výhod pro některé v místě lépe vyhovující pohony.
Co mi vadilo na celých veřejných stanicích nejvíc je, že když nemáš žádnou kartu, nenabíjíš. Nevím proč když si na pumpě můžu koupit léky nemůžu zaplatit za odebrané kWh. Tohle je třeba případ superchargeru ve Vystrkově..
Já četl u tvého příspěvku od 2013 moje chyba, ale i v roce 2005 bylo těch pump dost 😉 A 60 nových pump za rok mi přijde dost kam je budeme dávat? >😁
nekde na ceste se takove dobijeci misto stavi treba pro BEV ktere maji silnou palubni nabijecku, treba Renault Zoe, kde se i z takoveho stojanu takove auto nabije za hodku a pul, zpravidla vetsina elektromobilistu vyuziva verejne nabijecky jako nouzovky, takze zastavej na kafco nebo jidlo a behem te doby proste dobijou par kW a ziskaj tim dojezd dalsich par desitek kilometru, treba aby dojeli k te sve domaci nabijecce
tam bude zapocteno zrejme komplet zprovozneni takoveho mista, tedy pokud tam nemas polozeny rozvod s danou kapacitou, pokud tam bude treba resit stavebni prace, funkcni platebni system, ano bezny wallbox se da s timto vykonem poridit rekneme za 20 tisic, jenze ten nema vpodstate nic okolo z toho co jsem vypsal
[odkaz]
ale ano 200-300 tisic je dost prestrelena suma, do 100-150 tisic by se to vlest melo, bude dost zalezet na miste instalace
jinak cena za kterou to jde vyrobit je super mozna tak nekde v komunismu, ale zijeme jaksi v socialisticko kapitalistickem miste, takze to ze jde neco vyrobit za XXX neznamena ze se to prodava za XXX ale za YYY
[odkaz]
ale ano 200-300 tisic je dost prestrelena suma, do 100-150 tisic by se to vlest melo, bude dost zalezet na miste instalace
jinak cena za kterou to jde vyrobit je super mozna tak nekde v komunismu, ale zijeme jaksi v socialisticko kapitalistickem miste, takze to ze jde neco vyrobit za XXX neznamena ze se to prodava za XXX ale za YYY
2013 dotace skoncili a trvali od roku 2005, a za 8 let tohoto dotacniho fondu se v CR postavilo 1841 novych verejnych cerpacich stanic, pritom bezny prumer ted po dotaci je jen cca 60 novejch cerpacek za rok 😉 kdys byli dotace 230 za rok, ted beza dotaci 60 za rok >😁
kdyby stat v zarodku nepostavil cerpacky, tak dnes zadnym autem nejezdis, proc ti tedy nevadi ze se za komancu vybudovala spousta infrastruktury ktera se pak jen zprivatizovala a modernizovala a dnes si bez ni nedokazes predstavit zivot?
hodne rychle a rad zapominas co vsechno se buduje a vybudovalo z dani lidi a na co vsechno byli a jsou dotace 😉 ale hlavne ze se umis rozepsat nad kazdou blbosti ohledne BEV >😁
hodne rychle a rad zapominas co vsechno se buduje a vybudovalo z dani lidi a na co vsechno byli a jsou dotace 😉 ale hlavne ze se umis rozepsat nad kazdou blbosti ohledne BEV >😁
Aha, pak to asi má nějakou logiku. Faktem je, že v nákupáku, kde je příkon jak kráva se 32A na 400V opravdu ztratí, ale stavět to na poli..
Klidne odpovim, v clanku se totiz nikde nepise o tom, ze by nabijecka 22 kW stala 200 - 300 tisic, ale o tom ze vybudovani dobijeciho mista stoji 200-300 tisic (tj nejen nabijecka, ale i veskere papirovani kolem, pripadne stavebni prace, pozemek apod). Zas pujde o nejaky prumer - pridelat na zed v parkovisti v obchodaku zasuvku je cenove radove jinde, nez to stave nekde na verejnem prostranstvi, kde musite natahnou elektrinu a koupit pozemek pro parkovaci mista....
Já žiju v přesvědčení, že by to mělo jít celý vyrobit a dát na trh kolem 30 tis. Kč. Kdyť v tom není nic složitýho, usměrňovač je jednoduchá věc průmyslově běžně používaná..
Mimochodem, kabel ke konverzi 230V při 32A k nabíjení aut jako je třeba Golf (poface) vyjde v ceníku možná na 30 tis. Kč. A přitom je to kabel na jedné straně zástrčka 32A, mezitím "chytrá" kostička za 50 dolarů, kus kabelu a druhý konektor do auta.
Samostatně to lze koupit třeba tady za cca 15 tis. Kč.
[odkaz]
Takže ani blbej nabíjecí kabel s naprosto jednoduchým řízením (pomocí dvou komunikačních konektorů to dá autu vědět, kolik si může odebrat) není zadarmo.
Mimochodem, kabel ke konverzi 230V při 32A k nabíjení aut jako je třeba Golf (poface) vyjde v ceníku možná na 30 tis. Kč. A přitom je to kabel na jedné straně zástrčka 32A, mezitím "chytrá" kostička za 50 dolarů, kus kabelu a druhý konektor do auta.
Samostatně to lze koupit třeba tady za cca 15 tis. Kč.
[odkaz]
Takže ani blbej nabíjecí kabel s naprosto jednoduchým řízením (pomocí dvou komunikačních konektorů to dá autu vědět, kolik si může odebrat) není zadarmo.
1,2kg je ještě slušný, zachraňují se i podstatně nedonošenější. Problémem jsou podstatně větší rizika poruch. Zase na druhou stranu západní civilizace vlastně vymírá, takže díky za každý zachráněný život.
Dotace pro nabíječky proč ne, třeba se díky tomu zlepší ovzduší ve městech.
Ty dotace alespoň neplatíš přímo z peněženky. Na rozdíl třeba od pravidelných revizí spalinových cest, revizí kotlů na tuhá paliva. Poslední dva roky se při každý prohlídce plynového kotle (i do 50kW) musí kontrolovat spalinová cesta a měřit splodiny při běhu kotle. A to se bavíme o relativně čistým spalování.
Kotle na tuhá paliva bez emisní třídy alespoň 3 si už nekoupíš, kvůli spalinám a účinnosti. Tohle tě stojí zdaněný a odpracovaný peníze, každoročně😞.
Takže byla jen otázka času, kdy se začne dotovat tohle.
Krom toho, co dotace zelené úsporám, co dotace na obnovitelný zdroje elektřiny, který už jsou dost podstatnou částkou za elektřinu. Co biosložka, neosetá půda atd.
Všechno je to nespravedlivý a jediný co s tím může člověk dělat je nesouhlasit.
Na druhou stranu dotace na zateplení budov zvedly vlnu diskuzí a daleko víc lidí dneska řeší energetickou bilanci svého domu. Před 15 lety stavěli pasivní domy pouze podivíní, dneska to chce kde kdo. Ve zplyňovacím kotli na tuhá paliva už nejde spálit kde jaká sra*ka, stejně jako blbý uhlí. Respektive jde, ale mizerně a ničíš tím ten kotel. Jsou vesnice, kde se situace za poslední dva roky rapidně zlepšila.
Takže trochu věřím, že některé dotace smysl mají. Problém elektronabíjecích stanic je ten, že jsou pomalé. Nikdo nechce dobrovolně stát 2 hodiny na pumpě. Člověk tam nechce bejt ani 10 minut. To je podle mého problém. A výkon 22 kW je výsměch, to umí každá 32A 400V zásuvka.
Dotace pro nabíječky proč ne, třeba se díky tomu zlepší ovzduší ve městech.
Ty dotace alespoň neplatíš přímo z peněženky. Na rozdíl třeba od pravidelných revizí spalinových cest, revizí kotlů na tuhá paliva. Poslední dva roky se při každý prohlídce plynového kotle (i do 50kW) musí kontrolovat spalinová cesta a měřit splodiny při běhu kotle. A to se bavíme o relativně čistým spalování.
Kotle na tuhá paliva bez emisní třídy alespoň 3 si už nekoupíš, kvůli spalinám a účinnosti. Tohle tě stojí zdaněný a odpracovaný peníze, každoročně😞.
Takže byla jen otázka času, kdy se začne dotovat tohle.
Krom toho, co dotace zelené úsporám, co dotace na obnovitelný zdroje elektřiny, který už jsou dost podstatnou částkou za elektřinu. Co biosložka, neosetá půda atd.
Všechno je to nespravedlivý a jediný co s tím může člověk dělat je nesouhlasit.
Na druhou stranu dotace na zateplení budov zvedly vlnu diskuzí a daleko víc lidí dneska řeší energetickou bilanci svého domu. Před 15 lety stavěli pasivní domy pouze podivíní, dneska to chce kde kdo. Ve zplyňovacím kotli na tuhá paliva už nejde spálit kde jaká sra*ka, stejně jako blbý uhlí. Respektive jde, ale mizerně a ničíš tím ten kotel. Jsou vesnice, kde se situace za poslední dva roky rapidně zlepšila.
Takže trochu věřím, že některé dotace smysl mají. Problém elektronabíjecích stanic je ten, že jsou pomalé. Nikdo nechce dobrovolně stát 2 hodiny na pumpě. Člověk tam nechce bejt ani 10 minut. To je podle mého problém. A výkon 22 kW je výsměch, to umí každá 32A 400V zásuvka.
tu dotaci beztak z vetsiny schramstne CEZ, ktery bez dotaci jiz sit nabijecek provozuje, takze stat statu prideli dotaci, no strasny >😁
hromadna doprava do rekneme 20 let prejde plne na elektrinu, vlaky na ni casto jezdi davno a elektrobusy jsou ve mestech jen otazka 2-3 obmen vozoveho parku, neb ty naftove budou proste postavene v nemilost mnoha faktory, nejen tema emisnima
Zacatek nejakeho dlouhodobejsiho procesu... Nic neni hned ted. Snazim se na to divat optikou desetileti
Asi jsem blbej, ale nechápu jak nabíječka v poli při 8 hodinovém nabíjení vyřeší to, že na sídlišti nemám zásuvku >😁
Ahoj,
mohl by mi někdo konstruktivně vysvětlit, proč nabíječka na 22kW, tedy vlastna proud z běžný 400v/32A zásuvky usměrněný na stejnosměrný stojí 200-300 tis. Kč. Já mám za to, že je to usměrňovač (tedy trochu mědi) a elektronická regulace. Nějak se mi nechce věřit, že to stojí tyhle peníze. Mimochodem takovouhle nabíječku si s sebou vozí za příplatek Tesla..
mohl by mi někdo konstruktivně vysvětlit, proč nabíječka na 22kW, tedy vlastna proud z běžný 400v/32A zásuvky usměrněný na stejnosměrný stojí 200-300 tis. Kč. Já mám za to, že je to usměrňovač (tedy trochu mědi) a elektronická regulace. Nějak se mi nechce věřit, že to stojí tyhle peníze. Mimochodem takovouhle nabíječku si s sebou vozí za příplatek Tesla..
Kdysi dávno žádné dotace neexistovali a vše fungovalo. Na benzínky taky žádné dotace dřív nebyli a kolik jich tu je? To, že se někdo v roce 2013 rozhodl zavést dotace na jejich stavbu vůbec nechápu asi se mu zdálo, že benzinka každých 100m je málo a je potřeba, aby byla každých 50m >😁
Navíc ještě nikdo neví jestli někdo nevymyslí něco lepší jak auto na baterky. Stačí zkrouhnout dotace a uvidíte jak začnou rychle vymýšlet nějakou lepší a levnější technologii, ale proč by někdo namáhal svůj mozek, když stačí od číňana koupit tunu baterek hodit je do auta a vzít si od státu peníze ;-\
Navíc ještě nikdo neví jestli někdo nevymyslí něco lepší jak auto na baterky. Stačí zkrouhnout dotace a uvidíte jak začnou rychle vymýšlet nějakou lepší a levnější technologii, ale proč by někdo namáhal svůj mozek, když stačí od číňana koupit tunu baterek hodit je do auta a vzít si od státu peníze ;-\
Jestli je to zivotaschopne - tak at to funguje.
Jestli ne, tak proc to chce platit stat = kazdej z nas?
Dotace jsou jedovate, asi jako umele rozmnozovani nezivotaschopnych lidi.
A logika je uplne stejna: pokud zdravej clovek utrpi uraz, je dobre, ze je medicina schopna pomoc.
Zachranovat deti, co se narodili 1.2 kilo... operovat srdce jeste v deloze... to vsechno je zlocin proti zakonu zachovani rodu.
Jestli ne, tak proc to chce platit stat = kazdej z nas?
Dotace jsou jedovate, asi jako umele rozmnozovani nezivotaschopnych lidi.
A logika je uplne stejna: pokud zdravej clovek utrpi uraz, je dobre, ze je medicina schopna pomoc.
Zachranovat deti, co se narodili 1.2 kilo... operovat srdce jeste v deloze... to vsechno je zlocin proti zakonu zachovani rodu.
Ta stavba silnic je financována ze st. rozpočtu, který je plněn také spotřební daní z pohonných hmot a jejíž výběr je vyšší, než objem, který se do těch silnic investuje a kterou všichní automobilisté platí. Tedy všichni, kolik že činí spotřební daň u elektřiny do elektromobilů, kteři ty silnice jistojistě taky využívají? >😁 A jak levné cestování na elektřinu, pokud bude ta elektřina zatížena stejnou spotřební daní (z nečeho se ty silnice zaplatit musí, že) a to včetně amortizace auta a nákladů na výměnu baterie? >😁
Fosilne paliva sposobuju choroby dychacich ciest, aj onkologicke.Ale vinikom je aj fajcenie.
Potom je tu traviaci trakt a povodcom su potraviny s roznym obsahom chemie, alkohol.
Mozog, krv a lymfaticky system, tu nie je zodpovedny za onko ochorenia diesel, ale ELEKTROMAGNETICKY SMOG, mobily ( magneticke polia, na ktore nie me prisposobeny ).
A je dokazane, ze spustacom onko ohorenia moze byt aj stresova zataz organizmu. A vzdy, ked citam hluposti,ktore tu spamujes, stresuje ma, ze moze byt taky... apreto rkovinu sposobuje aj KharlAntidiesel. Demenciu mas v dosledku vystavenia organizmu silnym elektromagnetickym poliam ( kedysi boli trafa v zosilovacoch tienene...)
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁
Potom je tu traviaci trakt a povodcom su potraviny s roznym obsahom chemie, alkohol.
Mozog, krv a lymfaticky system, tu nie je zodpovedny za onko ochorenia diesel, ale ELEKTROMAGNETICKY SMOG, mobily ( magneticke polia, na ktore nie me prisposobeny ).
A je dokazane, ze spustacom onko ohorenia moze byt aj stresova zataz organizmu. A vzdy, ked citam hluposti,ktore tu spamujes, stresuje ma, ze moze byt taky... apreto rkovinu sposobuje aj KharlAntidiesel. Demenciu mas v dosledku vystavenia organizmu silnym elektromagnetickym poliam ( kedysi boli trafa v zosilovacoch tienene...)
>😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁
to by to nebylo česko, aby někdo nepřišel s nápadem rozfofrovat miliardu podporou budování infrastruktury pro nikoho. na co budou dobíjecí stanice bez elektromobilů, tomu opravdu nerozumím. když už, tak podpořit nákup elektromobilů, např. dotací úroků z úvěru na pořízení takového vozu nebo vrácením dph (při pc do 1 mio).
Kdyby tomu tak bylo, jak píšeš, musely by hybridy a elektrická auta být všude kolem nás. Ve skutečnosti se prodávají jen tam, kde je pokřivený trh. Jejich přinos pro ekologii je více než sporný. A ve srovnání s tradičnímu spalovacími motory hodně pokulhávají. Odborníci předpovídají budoucnost vodíku. Zda to tak bude. Ale hybridy - jsou už jen od názvu polovičatá opatření. Tady nejde o investici do budoucna, ale o rozhazování veřených peněz, které skončí někomu konkrétnímu v kapse.
Ne. Nemám s nimi nic společného, pouze jednou jsem jel s Leošem. A jelikož jsem s ČD najel plus minus 250 tisíc km, tak si můžu dovolit je kritizovat.
1) Jací odborníci? Nezávislí nebo placeni z těch samých dotací?
2) Jakou infrastrukturu na vodík? Na kapalný vodík? Na plynný vodík? Pokud na plynný, tak s jakým tlakem?(Honda začínala s nádržemi s tlakem 350 atmosfér, pak přišla Toyota se 700 atmosférami, za pár let může někdo přijít s ještě vyšším tlakem nádrží). Nelze stavět infrastrukturu, když ještě neexistuje "celosvětový standard". No vlastně lze, ale může se stát, že svět půjde jiným směrem a za pár let by draho dotovaná infrastruktura byla muzeem slepé uličky.
2) Jakou infrastrukturu na vodík? Na kapalný vodík? Na plynný vodík? Pokud na plynný, tak s jakým tlakem?(Honda začínala s nádržemi s tlakem 350 atmosfér, pak přišla Toyota se 700 atmosférami, za pár let může někdo přijít s ještě vyšším tlakem nádrží). Nelze stavět infrastrukturu, když ještě neexistuje "celosvětový standard". No vlastně lze, ale může se stát, že svět půjde jiným směrem a za pár let by draho dotovaná infrastruktura byla muzeem slepé uličky.
Regionální tratě, kde jak říkáš jezdí 10 lidí denně, tyto spoje jsou dotované - objednávané a placené krajem, takže ztrátové pro ČD nejsou.
Nastuduj si to znova. Regiojet šel na trasu Ostrava-Praha, kde ČD provozovaly jak státem dotované rychlíky a IC, tak nedotované Pendolina a EC. Je potřeba dodat, že hlavně ty Pendolina byly pro ČD velice ztrátové, zhruba půl miliardy ročně. Tam, kde jezdí 10 lidí denně, byly ČD naopak ziskové, jelikož kraje posílají na tyto poloprázdné vláčky tučné dotace.
O dotované spoje je zájem, pokud je stát nebo kraj nabídnou i soukromým provozovatelům. Kupříkladu motorové rychlíky Plzeň-Most nyní provozuje soukromá společnost a dostává za to od státu 75 Kč za každý vlakokilometr. Kdysi dostávaly ČD více než 130 Kč za vlakokilometr.
BTW Nikdy jsem nejel Regiojetem a byl jsem několik let vlastníkem celoroční síťové jízdenky ČD 😄
O dotované spoje je zájem, pokud je stát nebo kraj nabídnou i soukromým provozovatelům. Kupříkladu motorové rychlíky Plzeň-Most nyní provozuje soukromá společnost a dostává za to od státu 75 Kč za každý vlakokilometr. Kdysi dostávaly ČD více než 130 Kč za vlakokilometr.
BTW Nikdy jsem nejel Regiojetem a byl jsem několik let vlastníkem celoroční síťové jízdenky ČD 😄
A co kdyby jsme předběhli dobu a začali budovat infrastrukturu na vodík, odborníci říkají, že v něm je budoucnost.