Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

39 komentářů

To sou snad vsechny vyjma tech od jakychsi noname vyrobcu ze vzdalenych bambusovych zemi... Na kazdy co jsem kdy kupoval bylo napsano UV ve znacce "zakaz stani" - v cervenym skrtlym kolecku, tak z toho dedukuju ze je UV stop... >😁
hosi, kde ste kupovali tie specialne anti UV H7 ?
No pozor, odpor je tady rekl bych o dost vhodnejsi. Ztrata (teplo) je pochopitelne vzdy stejna - at odpor nebo dioda chladit jedno nebo druhy vyjde nastejno, dycky musis tech 5W z kazdyho voltu (zhruba - pro proud zarovkou 5A) nejak odvest. Ale odpor ma ovsem vyhodu ve zmekceni celeho napajeciho zdroje, tj. omezi ti lepe proud v dobe kdy po sepnuti je jeste vlakno studeny a zarovka se tak mzikove pretezuje, kdezto dioda tam nedela nic, jen cukla s napetim zdroje o trochu dolu. Ale jinak na tom nezalezi, jde tam dat i zenerka (akorat ze 5A zenerka se blbe shani - leda snad nejaka ruska z raketoplanu...). >😁 😁.

Bohuzel uz to jsou velky proudy, pocitam-li tech 5A na jednu zarovku (trochu prehnany, ale skoro jo) a blbe se tak s nima uz pracuje. Padla tu myslenka PWM regulatoru - proc ne, ale kdo by se s tim delal, co... Proto je ze vseho nejlepsi asi ten MOSFET (a velkej chladic).
PP.
Pokud chcete srazit napětí,tak po všech stránkách lepší než odpor je vřadit do série s žárovkou diody.Jedna dioda má úbytek cca 0,7V,takže 5 diod v serii sníží napětí o 3,5V.Nějaké výkonnější typy nebude třeba ani chladit a bude to podstatně menší než odporový radiátor. 😉
dík za podnětnou reakci.

- na halogenův cyklus jsem zapoměl a bude nutné (pokud to vůbec půjde) zvolit správný úbytek napětí aby halogenův cyklus fungoval, ale napětí bylo co nejmenší. Jak jsi psal vidím to na cca 2-2,5V.

- v současné vezi mám předřadník (jen kvůli postupnému nažhavení) z 10ohm/20W na tišťáku a není s tím žádný problém. Jsou tam dva tyto odpory, ale vpohodě. Mám to hlavně kvůli automatickému rozsvěcení (pokud je otočený klíček a napětí je větší než 13,8V tak to sepne světla).

- já mám japonský auto a to má 3 okruhy (levý přední, pravý přední a obrysové) také proti zemi. A v současné verzi používám FETy (IRF 7416 a 25,-Kč) místo relé a taky to spíná dobře. Ale dalo by se to postavit i tak, aby se FETy otevíraly postupně (a ztráta napětí byla na nich), ale musely by se použít IRF 4905 a chladič z procesoru. Zatím to mám celé na tišťáku asi 8x7 cm, ale logika zabírá asi jen 7x2cm, zbytek jsou odpory.

Tedy dozadu svítím. Když běží motor tak jen parkovačky nrozsvítím (vždy svítí i tlumené), ale to mi nevadí, protože baterka se stejně dobíjí.

Já s tím řeším hlavně automatické rozsvěcení a o fci "světla pro denní svícení" to chci jen rozšířit. Má to svoje proti, ale celkově se mi to řešení zatím líbí víc.
Je zapomel jsem na tu podstatnou vec - pozvolne nabehy... Super napad, to bych chtel taky, tohle ma na zivotnost sakra vliv. Nebejt toho ze v aute jsou vsechny zarovky proti zemi, rek bych ti vem ji od plusu pres vykonovej MOSFET do zeme a mas vsechno co potrebujes. Tranzistor ti to omezi, pozvolna sepne, pozvolna vypne a vsechny povely do jeho gate muzes delat jako totalne bezvykonove. Takze jenim povelem +12V to sepnes na plno, druhym kde si spravne napeti vyberes dle jeho strmosti (malym trimrem) to rozsvitis tak ze potece jen nejaky proud (ktery on bude rovnou udrzovat jako zdroj proudu) a pomoci RC clenu za tim vsim to bude mit pomalej nabeh/dobeh. Jo, jenze tohle udelas ze 3 soucastek pro N a zarovku od plusu. Pro situaci opacnou se zarovkou proti zemi je to bohuzel mnohem mnohem mene sympaticke - tedy aspon muj dojem... Jinak by to byla bomba, ne?? Pro kazdou stranu jeden tranzistor (jasne, ohromnej chladic je nutnej), par pidisoucastek a je to. Jak hodne chces tlumit se nastavi na trimru a prechody muzou bejt krasne pomaly.

Jen o ty Silverstary bych se asi bal. Prave proto ja radsi pouziju ty parkovaci zarovky, abych s nima svitit musel jen kdyz bude fakt treba.
Jo koukam dalsi myslenka k zamysleni - uz jsem tim teoreticky prosel taky a vidim v tom nekolik veci k rozreseni...

- rika se, ze halogenove zarovce (tedy rozumej te co pracuje blizko technickych mezi, tedy napr. zrovna H7) vadi dlouhodobe podzhaveni - protoze halogenovy cyklus kterym se jinak vraci odletane castecky vlakna zpet na nej uz nefunguje a kousky wolframu tak naletaji na relativne studenou banku, kde ulpi a potahnou ji cernou vrstvou. Osobni poznatky v tomhle nemam, ale ber to jako fakt ze vyrazne podzhaveni jim pry vadi. Kolik je "vyrazne" se me neptej, fakt nevim, ale pustim-li ji na 6V ze sviti jak petrolejka tak to uz asi je...

- ztrata na predradniku asi nebude vychazet zrovna optimisticky. Pokud chces sundat 2V (min rozhodne nema smysl, mozna budes potrebovat srazit daleko vic), pocitej na jedne strane se ztratou nejmin 10W. Takze tomu odpovida vykonove dimenzovani odporu nejmin na 40W (teplota okoli asi nebude v mot prostoru v lete zrovna mala a jeho povrchova teplota to bude taky komplikovat) - ne ze by to bylo neresitelny, ale bacha na spravny dimenzovani.... Takze na kazdou stranu 50W odpor, ale ten se zase uklepe mechanicky, fixovat ho neni jak, prskne-li na nej voda rupne takze musi nekam na inteligentni misto. Mas-li to vymysleny, proc ne.

- automat bude primitivni - jedno rele. Napajeni tlumenych svetel pripojis na samostatnej okruh +12V spinanych (po nastartovani) do serie s tim predradnikem. Jakmile nastartujes svitis (vepredu) snizenou intenzitou. Paralelne na predradnik spinaci kontakt rele (zkratovat ho kdyz prijde povel na civku). Civku na puvodni tlumena svetla (jejich napajeni). Takze za situace ze mas "zhasnuto" a motor jede, svitis snizene (vetev ma v ceste odpor), jakmile "rozsvitis" puvodnim spinacem v aute, rele odpor zkratuje a svitis naplno. Pokud jsi myslel tohle, tak to mas...

Problemy😒br />
- nevadi ti ze nesvitis dozadu? Pokud vadi vyjde prepinaci logika slozitejsi

- jak chces rozsvitit jen parkovacky? Vzdy tam bude k tomu rozsvicena tlumena v nejakem rezimu (vyjma situace kdy zastavis motor a jeji napajeni tak pomine)

- neni blby svitit "do zeme"? Kdyz uvazis ze veskerou energii opiras do zeme a jeste pro den ji ubiras, bude to videt podstatne min nez puvodni tlumeny svetla

Jinak jo, proc ne?? >😁 😁
tamtam : už se chvilku zabývám automatickým rosvěcením světel a jednodušší (funkčně, legislativně, technicky, finančně, ...) než vyrábět / přidělávat další světla (pro denní svícení) se mi zdá použít standardní světla. Tedy chci koupit hodně svítivé tlumené žárovky (např SilverStary) a udělat automat, který je pozvolna rozsvítí. Žárovky budou sériově spojený s malým (cca 2-5 ohm) odporem. Tím budou dost podžhaveny a budou mít dlouhou životnost, ale nebudou tak moc svítit a světlo bude žlutý. Pokud bude noc, tak by ten automat měl zkratovat ten sériovej odpor a tím budou zárovky svítit naplno, ale i tak rozsvěcení bude pozvolné a tím se budou také šetřit. Další výhoda je, že to bude automatické a nemusím se starat o jejich zapínání a vypínání.

Co ty na to ?
Tak neco pro technicke e😜erimentatory - svetla pro denni sviceni pro RMG II takzvane "self made" (neb je bohuzel nikdo nevyrabi)...

Takze jsem provedl prakticky e😜eriment a nahradil puvodni zarovky W5W, ktere se v hlavnich svetlometech pouzivaji coby parkovacky. Tyto zarovky jsem vyhodil a po drobne mechanicke uprave misto nich osadil halogenove zarovky pro podhledove spoty Osram 12V 20W GU 6.35 (link muzu prilozit) a 85Kc (4.000h long life). Zatim jsem neresil prepinaci obvod ktery je bude rozsvecet ve spolupraci se svetelnym senzorem (ten mu je zase bude zhasinat - ale to az casem :-! ) a prachsproste a diletantsky jsem je nechal jako puvodni parkovacky a jezdim zatim tak. Takze je-li den, svitim "na parkovacky", je-li noc tak normalne. No a zjisteni??? Docela dobry - kupodivu... Napred problemy pri realizaci: tyhle zarovky jsou sice na 12V, ale bohuzel ne na automobilovych 12V. Tj. opravdu se dozaduji primo 12V a ne napeti palubni site, ktere mi za chodu motoru dela 14.1V uz primo na zarovkach. To by rychle prdly. Takze pro spolehlivy provoz bude treba jim to napeti trochu omezit (v dnesni dobe to jeste neresim a cekam ze tak brzo odejdou, nicmene zatim sviti obe a uz maji nejmin 10h nasviceno). Dalsim problemem je odlisna patice, ktera nezbytne vyzaduje pripajeni pomocnych prodluzovacich privodu. Poslednim problemem se zdalo byt tepelne zatizeni te patice a bohuzel i pajeneho mista, nicmene ukazuje se ze obe mista prehrivanim netrpi a je to trvale provozuschopne. Vim ze je zima a v lete muze byt o 50°C tepleji, ale to jsem odsimuloval tak, ze jsem k tomu soucasne svitil i tlumenou zarovkou, coz ve finale bude zamezeno - ta to vevnitr ohrala asi podobne jak to bude v lete na plnem slunci. A jak to sviti? Dobre, sviti si to totiz castecne nahoru, tedy ostatnim do oci aby to z dali videli (jednoduse receno), takze se to vzezrenim dost podoba beznym tlumenym svetlum za dne. Co jsem s tim jezdil, tak na me vubec nikdo za celou dobu neblikl a to jsem schvalne pozoroval reakce aut jak za plneho dne, tak polosera (zamracena) a dokonce i uplne tmy. Tudiz to asi lidi vnimaji jak tlumena svetla. Je fakt, ze ale silnici to absolutne neosvetli, takze pokus jezdit s tim za tmy byl pro me dost narocnej...nic jsem nevidel, zato mi to mohutne svitilo nekam do nebe. Jo a mel jsem strach, aby na me neblikali ze je v noci oslnuju - nicmene ani to se nestalo (preci jen to ma jen 20W a navic mimo ohnisko paraboly). Pri pouziti tlumenych svetel to bude reseno tak ze tyto samocinne zhasnou, resp. snizi si svit tak, aby plne odpovidali jen puvodnim parkovackam. Tedy proc to vsechno delam a co to ma za vyhody? Tyhle zarovky dle vyrobce vydrzi 10x dele nez autohalogeny (pri spravne snizenem napajeni), tudiz snad nebudu muset menit neustale nejake zarovky, kdyz to jde na RMG II tak blbe. Soucasne navic uchranim puvodni H7 pro sviceni jen kdyz potrebuji videt, ktere planuji osadit kvalitni ze chci dobre videt kdyz je toho treba. No a pak ty machinace s podsvetlenim palubky ktere me vytaci (viz zde drive). Je to levny a elegantni, vsechno je v puvodnim reflektoru, ani zblizka nelze na zhasnutem nic rozpoznat (vyjma kousku silikonovych navleku na privodech k tem novym zarovkam) a melo by to snad fungovat jak od toho ocekavam. Ted jeste dobastlim to prepinani, ktery to samo rozsviti jakmile auto nastartuje a snizi tomu svit jakmile se objevi nutnost svitit beznymi svetly. Rezim "parkovacky samotne" to bude pochopitelne umet taky - cela puvodni packa svetel (vsechny polohy) bude chodit stejne jak dnes...

Tim nikoho nenabadam aby to hned zkousel taky, ale prijde mi to jako dobra finta jak si zaridit denni sviceni v praxi... Ale treba to nekdo jeste nejak vylepsi. Jo, naklady? Asi do 500Kc i s obema zarovkama a s prepinaci krabickou - zarovky odhaduju ze vydrzi na 100.000km. :shock:
Tak jsem koukal na vydobytky techniky - napr. Luxeon vyrabi LED moduly, ktere by prosly dirou po parkovacce do svetla, berou 350, 700, 1000mA a umeji 1, 3 a 5W svetla (ciste svetla - srovnej se zarovkou ktera umi svetla cca 4% svyho el. prikonu). Takze svitilo by to asi dost, ale ma to nekolik fatalnich problemu😒br />
- cena (500-1.000 Kc na jednu stranu - tedy davat 2.000 jen za svetelny zdroj je sakra palka). No ta snad casem sleze.

- smerova charakteristika sviceni (vyrobce umi leccos, ale malo se toho k nam dovazi). Takze by to svitilo jako das, ale pri pohledu na auto bys videl dva nesmirne jasny body (prumeru 1cm) - parabolu hl. reflektoru to asi rozsvitit nedovede. Dela se sice svitici soustredene dopredu, svitici jako "batwing" (kridlo netopejra, tj. ma to dve maxima trochu od sebe - dela to pak asi takovej svet. kuzel jako z rucni baterky) a svitici "stranove" - tj. tenhle by asi dovedl poslat svetlo na parabolu, jenze ma pred sebou takovej smerovaci jehlan a asi by tak neprosel dirou do svetla - soucasne ho nemaji. Barevne je to sice "bily", ale i tak to kazdej z dalky pozna ze je to studeny svetlo a policajti si te zastavej jen proto aby si to prohlidli - pak naparej pokutu protoze oni jsou "organ"

- dalsi pruser je tepelna odolnost cipu. Napr. zcela bezna LED v parkovackach velice zahy odejde jak ji prehreje vlastni ztrata soucasne s teplem od ostatnich zarovek. Zde by se musel resit zvlastni logikou stav kdy se sviti necim jinym a tehdy to uplne vypinat a i tak nevim, jaka je ve svetle teplota, sviti-li hl. zarovkami celou noc (cip snese max. 120°C pri totalnim vypnuti, nikdy vic...).

Takze kdyz na to tak koukam, asi to nebude takova uplna sranda, implantovat tam LED svetlo. Myslim ze zustanu u my primitivni konstrukce s halogenkou, az budu vedet vic, napisu sem jak se mi to osvedcilo... Dol LEDek zatim asi nepujdu...
vdaka. ved tiez pohladam tie predpisy u nas a potom uvidim...
Jo to nevim... Ale u nas (v CR) to mozne je, jsou-li to primo "svetla pro denni sviceni" dle zvlastniho predpisu (tahle hovadina stoji v zakone o silnicnim provozu - zvlastni predpis asi ovsem nikdy nikdo nevidel resp. nikdo nevi ktery tim zakonodarce asi myslel). Podle me ma-li to atest ?SD, muze se to namontovat - dokonce jsem nekde videl jak to patri na auto (tj. kolik od zeme, kolik od sebe, kolik od bocniho obrysu atd.).
s LED technologiou od hella na denne, zakonne svietenie. s dodatocnou montazou.

bolo by nieco take u nas mozne? (myslim legislativne, ci to povolene).
Tak jsem nasel ty zivotnosti😒br />
H7 Day@Light: 930h (Un 13.2V)

H7 Silverstar: 220h (Un 13.2V)

Takze se jedna o znacne prodlouzeni doby zivota, kdy Day@Light vydrzi cca 45.000km a Silverstar jen asi 11.000km (pri 50km/h) - Silverstar zase o to lip sviti. Otazka je jak je to vubec mereno ta doba zivota (je to tusim nejaka statistika na nejakem velkem souboru zarovek a snad plati ze se meri doba od zacatku do doby nez jich 10% ze vsech prestane svitit nebo tak neco - tam to vysvetleny neni). Jinak je to pro napeti na ni 13.2V, otazka je kolik je na ni vlastne vubec pri realnym provozu v aute (14.4V na baterce za chodu motoru minus ubytky na dratech cestou, ale kdo vi jak jsou velky...).

Odkaz na katalog:

[odkaz]

sekce Automotive Lighting a dale co kdo hleda (Headlight lamps, halogen, metal base, H7 nebo tak nejak postupne)
To ti teda neporadim. Zkus navstivit Osram.com a tam po docela dlouhym klikani lze vyhledat jejich katalog vyrobku. Nepamatuji si presne vse, ale napr. Cool Blue (H7) maji deklarovano 150h, Silverstar myslim 330h a kolik maji standard ci Day@Light fakt nevim. Nicmene, zarovka H7 se ma pouzivat tehdy a tak, ze sviti potrebuji-li videt (tedy v noci) - protoze jeji parametry jsou zkratka udelany tak, aby vydavala pokud mozno maximum svetla (pri nejake akceptovatelne zivotnosti - tedy stovek hodin). Jeslize ale nasi zakonodarci vymysleli svitit s nima celrocne celodenne do zeme, budou se holt menit jedna za druhou...

Timto rozhodne nechci vyvolavat flame na tema svitit / nesvitit, ale rikam a je to muj nazor ze pouzivat tlumena svetla s H7 k dennimu osvetleni auta je blbost a ze to budeme dotovat vymenami zarovek (mene zrucni pak vcetne platby za praci servisum). No ale mozna dojde k tomu ze se H7 zlevni... Az zjistim deklarovanou zivotnost pro Day@Light doplnim ji sem.
viete mi teda poradit ake najlepsie H7 mozem do auta dat? niekto silverstary chvali, niekto priam preklina tak uz neviem co si mam mysliet... kazdopadne to co mi dali do svetlometov vo fabrike svieti, ale nic extra to nie je. svietim celorocne a najzdim asi tak 20kkm, nerad by som ich menil kazdu chvilu...
Mno a mate skusenost s inymi znackami/vyrobcami ?

Myslim zivotnost ziaroviek versus svietivost/vykon.

Jasne ze sa nebudeme bavit o original xenonoch ale zaujimaju ma H7 aj tie xenonove napriklad 😄

Tie silvestary vyhrali test 😒br />
[odkaz]

a ostatne najlepsie hodnotenie dostavaju Phillips tak neviem

[odkaz]

[odkaz]
megane dti coupe: To uz jsme tady skoro vsichni ve foru, co te trapi ?
Pls ktorý to bol mechanik???????????? Nemá niekto známeho mechanika, čo sa vyzná do Renaultov??????????? BA a okolie... SÚRNE!!!!!!!!!!!! Dixx
Kdyz bych predpokladal, ze zarovka H7 vydrzi 300h (tolik udava vyrobce pro Un 13.2V - a to na nich bude asi jeste o trochu vic, tj. jeji zivot bude spis kratsi) a auto jezdi s prumerem 50km/h (coz muze byt pro rezim mest👋mimomesto 50:50), vychazi mi jeji kilometricka zivotnost na 15.000km (kdy se sviti). Tim ze se bude muset svitit furt, je to nejmin jedna nova sada za sezonu. No a pokud ty uvazovany zarovky pro denni sviceni vydrzi 2.000h (tedy polovinu zivotnosti nez udava vyrobce pro jejich stacionarni podminky provozu ve stropnim svitidle), tak jsme razem na probehu 100.000km (pri stejnem rychlostnim prumeru a trvalem sviceni). Proto je pro me dost dulezite si ty denni svetla nejak funkcne zrealizovat, protoze nejsem ochoten dotovat statni rozpocet na DPH z poprdanych zarovek (za tri kila jedna) vice nez bude nezbytne nutne.
Prave z dovodu kratkej zivotnosti som Silverstary nedaval. V Cliu mi vydrzali cca. 1/2 roka a to som svietil iba v noci. Pravdou ale tiez je, ze vacsinu kilometrov som najazdil v noci. Inak Megane svieti aj s obycajnymi ziarovkami priblizne rovnako ako to Clio so silverstarmi. Mne jeho svetla vyhovuju aj bez specialnych ziaroviek. Zo zaciatku som lutoval, ze nevystalo na xenony, ale ked to teraz porovnam, xenony svietia hlavne dalej a inou farbou. Ale v osvetleni kritickych casti cesty je to dost podobne. V dalsom aute uz ale bez xenonv nebudem (ono za tych 8 rokov, kedy chcem menit auto uz asi ani ine svetla robit nebudu; alebo si priplatim za LED svetla)
A jak myslis ze je to v nich asi delany - nejakou zazracnou kosmickou technologii??? >😁 Ne!! Vyssi svitivost znamena jednak obvykle kratsi vlakno (lepsi zaostreni svazku) a tim pochopitelne vetsi zhaveni vlakna (tedy teplotou blize k bodu tani) no a tim bohuzel tedy vetsi nachylnost na "ukapnuti" kapicky ktera kdyz se dostane mezi zavity toho vlakna, zkratuje ho v tom miste, tim se tam lokalne prehreje cimz se nekde pretavi (prepali). No a je to... Kdyz chces zarovku s dlouhou dobou zivota musis jit do Light @ Day a obetovat ale trochu svetelneho toku na oltar zivotnosti. Vse naraz zatim zlepsit nejde, vzdy bud samotne to anebo tamto, a neumi to ani PIAA ani kdokoli jinej na svete, tohle je prosta fyzika - je mi lito... Cistota kovu a preciznost zavitu tu hraje jiste velkou roli, ale ze se v H7 vlakno provozuje blizko fyzikalniho limitu a zarovka cela je prilis malicka na tech 55W tepla ktere vytvari je bohuzel dan za pokrok a naroky vyrobcu. Proc myslis ze vymejsim denni svetla?? Mam 12V halogenky do stropnich podhledu kterejm slibujou 4.000hod (jasne - ne pri drncani v aute a pri -30 az + 40°C) - to je trochu o necem jinym...
To mi ani nehovor presne som ttieto kupil a dal namontovat pred mesiacom

😒
A kdyz uvazis, ze moderni H7 +50% (treba Osram Silverstar) maji dle katalogu udavanou stredni dobu zivota 250-330h (dle napeti), je to docela nelichotiva predstava, co??
Podobne sa mi stalo s Nissanom Maxima - zastavili ma policajti, ze mi nesvieti svetlo. Odpinkal som ich, ze je sluzobna a ze prestalo svieti iba pred chilkou a neviem to vymenit. Dal som mu do ruky novu H4 a poprosil ho, ci by mi nepomohol. Poslal ma do prec >😒]

BTW pre gynekologov je kufor Fabie sedan. Ziarovky meganu sa menia cez kateter 😄
No tak ako čítam, je to chuťovka... :mrgreen: Ja jazdím s mojim Renaultom už dva roky a svieti všetko jak má...Ale až ma zastaví policajt a bude brblať nech si to vymením na mieste, tak si ho vychutnám.To aby mal človek ruky jak gynekolog.
tamtam: to ne, spis bych tam udelal sekci - vychytavky 😊

kdyz jsem videl jak se technici v renaultu dohadovali kdo vynda pojistku od serva a kdo ji tam potom da zase zpatky, protoze tam nebyl moc dobrej pristup, tak bych si podobne veci radeji delal sam, nebot je to ve vetsine pripadu spojeno s trvalym poskozenim ruznych plastovych prichytek protoze clovek napoprve nevi jak na to a kdyz uz to utrhne je pozde a mam pocit ze technik v servisu si malokdy zapamatuje jak to naposledy vlastne delal 😢
Menil som uz na oboch stranach. Na vodicovej mi to zabralo hodnu chvilu, pretoze patica bola ku kontaktom ziarovky pripecena (asi nejakou koroziou) a nie je tam dost miesta aby ju clovek poriadne prstami chytil. Ale inak to zase az take hrozne so stretavackami nie je. Ostatne ziarovky to je uz trosku oriesok, ale k stretavackam sa clovek dostane celkom lahko. BTW este nikdy som nemenil ziarovku inu ako do stretavacky.
luf: na ktery strane jsi menil, vpravo jak je tam ta mala dira??? Ja menil zarovku v parkovackach vpravo a to je docela peklo - hlavne proto ze musi napred draty z H7 ven, pak H7 ven a pak se teprve ziska pristup k ty patici s parkovackou. Nazpatek je to pochopitelne cely naopak, pekne parkovacku tam, H7 tam a draty k ni nakonec. Pak tu cepici a pak dekl (jak viko od kanalu) do podbehu. Pokud tohle zvladnes za 5 minut, bylo by to video jak s C. Chaplinem, mam ten dojem. Me to trvalo asi 20 minut.

Tom69: proc to video chces, to budes davat jako odstrasujici priklad jak se v tom meni zarovka? No asi by to bylo poucny, auto na heveru, kolo dole, k tomu treba specialni klic na tu poklicku ktera kryje kolove srouby, pak specialni orisek primo na pojistny sroub kola, nepoplest srouby co jdou na hliniky a ty co patri zas jenom na rezervu, pak ta krytka co je v podbehu a vsude kolem takovej ten mumraj a kdyz se zeptaj pane co delate, menite tam sam poloosu? tak rict ne, ja jenom bleskem menim zarovku v parkovackach - no asi by sli do kolen... 😁
nemohl by si natocit video, hodil bych to k sobe na web, myslim ze jednou to ceka kazdeho a nazorna ukazka je lepsi nez sto popisu , me ted na zapujcenem voze odesel levy blinkr tak to hned okouknu >😁
Trenujte, trenujte, trenujte. Nie je to ziadna veda, len sa to treba naucit. Zvladol som to za dazda a tmy za ~5 minut tak, ze som si ani nezasvinil tricko 😄
Dneska jsem menil zarovky - jak trubka nejvetsi jsem shodil kolo (napred 10 minut zapasil s heverem kterej nesel vyndat z kufru a pak ani roztocit) a uz jsem menil. Misto kola jsem tam strcil celou hlavu, chvili do toho vejral tou dirou v podbehu co a jak no a pak jsem to vicemene po hmatu vymenil. Jsou tam 3 zaludnosti: jak orientovat zarovku (H7), je to vyrezem nahoru ale blbe se to zjistuje, jak zacvaknout ten jeji pruznej dratek a jak zavrit tu cepici ktera svetlo zavira - ta se musi pootocit o 15° a trochu pri tom popoleze ven (jakoby vypadala ze je nasazena blbe, ale neni). Takze mam prakticke poznatky a uz to zvladnu, ale pokud prdne napr. za deste budu *** az po rameno...
No mne odisli h7 asi po pol roku

kupil som si na pumpe ziarovky ze si to vymenim sam - hahaha nemozne

bol som V bratislave v renaulte poprosil som mechanika nech mi ich vymeni len tak priamo, vybehol von, nechal si vytocit koleso na jednu stranu, strcil tam ruku a vymenil a tak isto aj druhu stranu (kupil som niake osram speci ziarovky ze vydrzia dlhsie) a trvalo to 5 min

daval som mu 100 Sk ale nechcel nic

bol som spokojny
Hele ja mam ruce ze se s nima dostanu za tri rohy, ale do toho jednoho svetla to horem fakt nejde (asi zalezi na motorizaci). Me se presne vejpul plete nejaka roura od klimy a jeste pred ni je husi krk kterym se naleva kapalina pro ostrikovace. Takze at jsem badal jak jsem badal, vysledek byl dycky stejnej ze bez dalsi demontaze to horem nejde...
ten pristup je totalne premakany, by som ruky polamal tomu co to vymyslel. nemam sice rukuy ako pepek namornik ale neama sancu tam manevrovat. zato v servise je technik asi 160cm vysoky s rucickam jak palice do rajcin a ten tam napcha aj obe ruky. inak vcera som im to dal vymenit a nepytali ani korunu aj ked je auto uz po zaruke, ale aj tak kazdu chvilu kupovat novu ziarovku, ziadna sranda
Levy svetlo (u ridice) mi jde na 1.6 vymenit i vrchem - po sundani tech plastu vepredu nad nim. Pravy bohuzel ne a musi se tam lezt tou silenou dirou u kola jak nekam do kanalu... 😞
O týždeň to bude rok, čo jazdím s novým Grandtourom a žiarovky som zatiaľ nemusel meniť. Vlastne pardon, včera som vymenil jednu na osvetlení značky vzadu 😄 . Ale dúfam, že sa mi to neprittrafí niekde na ceste... Mám panickú hrôzu z vymieňania prednej halogenky. Fuj! To sa chlapci od Renaultu asi poriadne zapotili, kým vymysleli taký ***ský prístup ku predným žiarovkám.
Megana mam 1.5 roku a ziarovky som menil zatial 1x(stretavacie svetla)
zdravim, moze mi niekto napisat ake ma skusenosti s Megane II a vydrzou ziaroviek na prednych svetlometoch? Ja osobne musim menit ziarovky cca 2 krat do roka na lavom aj pravom svetle, co sa mi zda dost zufale. V servise mi povedali ze to je normalne (vraj koli bezpecnosti) - co ale nieje. za odpovoed vopred dakujem