Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

34 komentářů

Jaké je nejpohodlnější auto do 500 000 kc.Mam rad pohodlí 😜oradte
sasar: V teto cenove kategorii a pokud ti jde opravdu hlavne o to pohodli, tak to bude nejaky "zabozrout"
Kyslik
nove?, ojazdene? - ak ojazdene, tak maximalny vek?

Francuzi su znamy tym ze robia pohodlne auta - ale chces i spolahlive?

Kolko miesta potrebujes? - chces limuzinu alebo si chces uzivat relax v SUV ci MPV?
jestli to myslis vazne tak to konkretizuj...minimalne jestli nove nebo jete...ale jestli je to podnet k diskuzi na tema pohodlnost...kdyby to byl jediny pozadavek koupil bych Citroen C6 s pneumatickym perovanim...jen velmi mirne jety...kdyby to muselo byt nove tak bych vzal asi...nabidka je siroka a na mozek mi leze spousta aut...asi to jeste promyslim a pokud nekdo prijde s necim jasnym tak se ozvu a podporim to...jen vim ze u novych aut uz by to nemusel byt francek protoze mekkost neni vse...takze me napada co treba Renault Clio? 😉 (kdyby se nad tim nekdo pozastavoval...ano je to francouz)
zmulin
Jestli lehce jetý,tak Volvo S 60.Na pohodu jak dělaný,dokonce bych řek že spojení pohodlí s jízdníma vlastnostma a spolehlivostí zamete se všema Francouzema.
Nejpohodlnější sou ameriky 😁
to Bari : Co jiného od Tebe čekat 😁
Ode mne lze v poslední době čekat nečekané. Ale to spíš v jiných oblastech >😁

V autech se držím pořád stejného.....

Nicméně - v pohodlí, prostoru a výbavě je řada amerik (neříkám všechny, to samozřejmě ne) velmi dobrá....

Zas teda záleží si si kdo představuje konkrétně pod pojmem pohodlí.
CtvrtSardel
Taky bych se přimluvil za značku Volvo, nevím tedy, jak by moc by dalo práci vejít se do těch 500k, ale (v teto cene pouze jeta) S60 či ještě lépe S80 je ... prostě nadluxus😊 Volvo 4Ever 😉
jak už tady píše kkyslik tak by mel sasar upřesnit

"za chce nove nebo ojazdene - ak ojazdene, tak maximalny vek?

chces i spolahlive? Kolko miesta potrebujes? - chces limuzinu alebo si chces uzivat relax v SUV ci MPV?"

bez toho se asi nedá hnout nějakým rozumným směrem, někoumu se příčí dát půl milionu za ojeté auto, někomu je fuk hlavně když je to nějaká luxusní značka, třeba i 5 let stará
> Nejpohodlnější sou ameriky

Velikost auta není nutná natož postačující podmínka (znalost matematiky nutná pro pochopení pojmů) pro pohodlnost auta.

Pohodlnost auta je daná něčím naprosto jiným, i malé auto (např. Fabie) může být pro někoho pohodlné.

Pohodlnost určují např. tvar, sklon, poloha sedadla, volant a jeho poloha k sedadlu, umístění ovládacích prvků, umístění "pevných překážek" kolem pracoviště řidiče, jízdní vlastnosti vozu atd.

Ale hlavně - pohodlnost je naprosto subjektivní pojem, takže tenhle thread je řekl bych docela nesmyslný a sasar nemůže očekávat použitelnou radu.

Ještě k těm amerikám - co jsem tak viděl například americké starší klasiky, tak tam sice je místa habaděj, to je pravda, ale že by to znamenalo zároveň pohodlnost, to bych se teda divil. Protože ty "nádherné" sedačky ve tvaru rovné lavice (i vpředu), dokonce v některých případech tak, že vpředu je taková lavice jen jedna (spojené sedadla řidiče a spolujezdce), teda rozhodně pohodlně nevypadají.
TomKQT: jel jsi někdy v pořádný americe? Pak bys věděl, že pohodlí lze dost názorně změřit. Např. tak, že když jedeš 30 mph po kočičích hlavách, necítíš žádné otřesy, křižník se jen tak lehce pohupuje, tvé babičce nevypadnou za jízdy zuby, nerozleješ kafe a neuděláš si boule na hlavě. 😄 To samé se o ale nedá říct při jízdě rychlostí 50 km/h o malých autech, jako je Fabie.

Navíc je objektivní rozdíl v pohodlí sedaček, které jsou v US korábech silnic prostorné, velice komfortní, často vyvedené v kůži, se sklopnými područkami atd. Nemají sice tak dobré "boční vedení", ale kdo by v Americe řešil zatáčky? No a tyhle sedačky srovnej třeba v tesilovými sedáky ve Fabii, kam se vejde 5 lidí jako sardinky, a není o čem diskutovat 😉
Ameriky jsou opravdu pohodlne, mam zkusenosti s predchazejicim modelm Chysleru 300M, vpredu lepsi sedacky nez doma v obyvaku... ale ta spotreba u 3,5L to je ostuda, nechtel bych to zivit kazdy mesic.... (nekomu to nevadi) Vymenil jsem passata za novy Picasso a urcite je mnohem pohodlnejsi nez VW, po picassu se mi zda nepohodlny i mercedes C, prijde mi moc nizky, spatne se donej naseda a vystupuje, pripadam si jak v motokare z kvalitniho plastu 😁
Kyslik
2 naftero> 😄
Asi takhle. A prosím nesrovávejte 30 let staré americké křižníky z let např. 1976 se současnými vozy. Nebo vám tam taky dosadím Volhu 24, Chrysler-Simca 1307, Audi 100, BMW 520, MB čínu ; Renault 21 apod. stroje a budem se bavit o pohodlnosti téhle kategorie aut....

Jejich cena se ovšem ani náznakem nepohybuje kolem 500 táců,ale u zvláště dobrých kousků tak někde mezi 70-150 tácůůůů

Měl sem na mysli novější stroje, jako zmiňovaný Chrysler 300 M třeba, nebo menší Chrysler sEbring 2,7 V6; Cadillac Seville, Buick Park Avenue či Le Sabre......

Ale i ty satrý překonávaly nerovnosti s noblesou a i ten prosotr, o kterém tu byla řeč, přispíval k tomu, že člověk se po 200 km dlouhé cestě cítil svěží a ne zlámaný, vytřesený a zkroucený heldaje polohu, jak se té mini káře typu Felda trochu cítit pohodlně (čím větší postava, tím obtížnější)....

Za další je to tvar sedaček, výbava, atd.

Na dlouhých cestách určitě přispěje k pohodlí tempomat či automat a klima, nedílná to součást většiny těhle "větších a velkých vozů"......

To je tak v kostce vše, ještě solidní výkon, kdy nemusíte koukat při přejíždění jestli to v tom kopci půjde nebo ne 😁
R.Barrichello: reagoval jsem na tvrzení TomKQT o tom, že "pohodlnost je naprosto subjektivní pojem" a poznámku o starších amerických klasikách. Takže jsem to vyvrátil naprosto jasným způsobem, i když s odklonem od tématu, to uznávám.

Tak co třeba Magnum 2004/5, najeto 24 kkm, 15500 eur, dovoz z USA, viz www.mobile.de
zmulin
Ještě jednou bych se přimluvil za Volvo 😊
shrk - za tím, že pohodlnost je subjektivní pojem si stojím pořád. Samozřejmě že některé ukazatele se dají považovat za objektivní, ale pořád zůstávají subjektivní, například onen tvar sedadla.

Ad porovnávání starých am. aut a nových evropských - to jsem ale nedělal. Jen jsem stará americká auta s lavicovými sedadly použil jako praktický příklad toho, kdy velikost auta nemusí být rovna celkové pohodlnosti.
No, běž se juknout na sedadla jiných vozů té doby (60 a 70. léta).

Třeba namátkou bych doporučil T603 ; Citroen 2CV; Volhu 21; staré Renaulty, Citroeny, peugeoty....

To byla náhderná sedadla, přímo sportovní vedení že, Recaro by se mohl jít zahrabat >😁 >😁 >😁 >😁 >😁

Jestli to nebude dobou vzniku že >😁

K pohodlí musí být prostor, komfort, výkon, klima. To sou základní zanky. Tvar sedadel, kůže, atd. Sou věcí podružnou. Dále záleží hodně na podvozku, pérování atd. Dnešní tvrdé podvzozky u většiny aut zrovna moc pohodlné nejsou...
sasar nahodil a flakol na to ako pozeram. Podla mna pocit pohodlia je limitovany hlavne posedom. Ak mas 120kilo a 2metre maloktore auto ti bude skutocne pohodlne, resp vyber sa znacne zuzi. detto ak mas pod 170cm. V zasade pohodlie je vela miesta, zaroven vsetko poruke (co je dost v protiklade ale ide to dosiahnut), neunavujuci posed, , ovladace lahko ovladatelne, dobry vyhlad vsetkymi smermi, podvozok zehliaci nerovnosti, v zakrutach male naklony, dobra pozdlzna a priecna stabilita. Nizky hluk v kabine.

Prave som sa vratil zo skusobnej jazdy s Dodge Caliber 1,8 SE (150k) a ak chce niekto pohodlie toto auto ano kludne. makke pohodlne sedacky, pritom maju slusne bocne vedenie chrbta. Pre mna co mam 175 cm a 80kg vsetko poruke (okrem velmi blbo umiestenenho ovladania palubneho pocitaca). Dynamika nijak omracujuca ale da sa povedat v intenciach pohodlneho zvezenia dostacujuca. Filtrovanie nerovnosti nadpriemerne (lepsie ako OII, ci Golf V). hluk v kabine pri nizkych az strednych otackach nizky, pri vyssich na urovni triedy. Stabilita v zakrutach na to ze auto je vyssie posadene prekvapivo dobre. Auto je proste user frendly hned ako si sadnete a plynulo samozrejme sa rozbehnete viete ze si ho oblubi aj vasa manzelka, co moze byt dost dolezite😄. Plasty v interiery sa nebudu pacit kazdemu, podla mna su ucelne (huzevnate s perspektivou lahkoudrzbovosti a minimalneho opotrebenia pouzivanim. Keby stalo to ci v USA asi nevaham a kupim. V cene co sa predava u nas sa vsak da kupit komplet konkurencia v nizssej strednej triede od OII az po Image
sasar má rád pohodlí, tak asi jen zpovzdálí sleduje, co mu servírujeme 😊

Tak třeba zde: www.auto.cz/…ong-kyron-m200-x… se píše: "Kinetické vlastnosti dvoutunového objektu zajišťují noblesní polykání městských výmolů a hrbolů, čemuž vydatně pomáhají obří pneumatiky. Cestování po rovných silnicích podkresluje pocit luxusu, který navozují právě jen nadstandardní rozměry a hmotnosti. Místo poskakování vzduchových podvozků rozšafné pohupování klasických pružin, změny směru se odehrávají v klidu a bez stresu. Klidné cestování je relaxačním zážitkem."

Jenže nový Kyron není do půl melounu ani náhodou. Navíc čumák, boky atd. dobrý, ale ta nepovedená záď asi odradí kdekoho. Na EU trh ale míří trochu menší model Actyon, který bude levnější a vzadu už designově čistý.

TomKQT: pravda bude někde uprostřed, pohodlnost je "částečně subjektivní" pojem, tedy nikoli "subjektivní" ani "naprosto subjektivní".
pravda bude někde uprostřed, pohodlnost je "částečně subjektivní" pojem, tedy nikoli "subjektivní" ani "naprosto subjektivní".

Ale takhle jsem to říkal. Některé "ukazatele" jsou dost dobře objektivní, jiné jsou čistě subjektivní, ostatní jsou mezi.

Ale celkově je proto pohodlnost auta subjektivní. Protože vždycky tam ty subjektivní ukazatele budou a auto vždycky kupuje (a pohodlnost posuzuje) kontrétní člověk. Jakmile mezi sty objektivními ukazateli je jeden důležitý subjektivní, stává se celá záležitost subjektivní. To platí obecně.

Auto může mít prostoru kolik chce, nejpohodlnější sedačky na světě, super podvozek, prostě samá nej. Ale jakmile má například ukazatel rychlosti uprostřed palubní desky a já na to nejsem zvyklý a zvykat si nechcu (třeba proto, že jezdím současně i s auty kde je umístěn normálně za volantem), tak se nikdy v takovém autě pohodlně cítit nebudu. Milión jiných lidí třeba ano. Já (myšleno obecně) ne. V tom je ta subjektivnost.
prosím neplést pojmy pohodlí a ergonomie. ta se navíc dá také měřit a jde tedy o další objektivní ukazatel 😉
Já ty pojmy nepletu.

Tím příkladem s umístěním tachometru jsem chtěl zároveň ukázat, že pod pojem "pohodlnost" auta se dá zahrnou hodně velký okruh vlastností.

Když mám nějaký ovládací prvek jinde než jsem zvyklý, tak můžu říct že se necítím v tom autě "pohodlně". Prostě pořád mám pocit že mi něco chybí, že něco není jak bych čekal atd.

Taky si všimni že jsem většinou (ne vždy, na to jsem moc líný) uváděl ten pojem pohodlnost v uvozovkách. Abych naznačil, že tím nemyslím jen pohodlnost sezení v pravém slova smyslu.

A ergonomie se měřit nedá. Měřit se dá rychlost, zrychlení, čas, teplota atd. Ale ergonomie ne.

Maximálně se dá posuzovat podle nějakých někým "uměle" vytvořených hledisek.

Samozřejmě, když nějaký knoflík je umístěn tak blbě, že běžný člověk na něj nevidí/nedosáhne/dosáhne obtížně, tak potom je to objektivní problém. A je to jeden z těch, tkeré jsem bral jako dost dobře objektivně posouditelné. Ale může být i ergonomický problém, který má jen některý řidič.
TomKQT: suhlas s tym "pohodlnost" objektivne meratelne pohodlie ci ergonomicnost je podla mna aspon ciastocne nezmysel. iste ked ti pri 190cm vysky odiera koleno stredova konzola je to objektivne nepohodlie ale pre 175cm tento faktor moze byt bezpredmetny, resp ak je niekto zvyknuty sediet "nakratko" bude inak hodnotit pohodlie a ergonomicnost ako ten co v aute zvykne "lezat" s poriadne natiahnutymi rukami. Objektivne su podla mna uplne prusery typu umiestneny ovladac palubneho pocitaca v priestore kaplicky kde je za jazdy ovladanie az na hranici bezpecnosti - skuste si prestrcit ruku cez volant do kaplicky a zatocit... :shock: ani jeho umiestnenie niekde strateny v spleti tlacitok na stredovej konzole nemozno povazovat za bezpecne ani pohodlne ani ergonomicke.

Detto pohodlny podvozok typu "cestny korab" je relativne a nie objektivne. Pre vodica ktory jazdi pokludnym plynulym tempom to moze byt ideal pohodlia, pre toho kto zvykne jazdit dynamicky je to ta najvacsia hruza ak mu to auto plava a "nekomunikuje" s vodicom.
jasně, komunikace není legrace 😄 ale když se uvádějí termíny v jiném než běžném úzu, bez bližšího vysvětlení to všichni pochopí jinak.

tak třeba to "pohodlí" nebo "pohodlnost" je domácí výraz, který navozuje pocit dobrého usazení v křesle či na pohovce. Pro auta by se spíš hodil "komfort", i když je to skoro to samé. Zda a jak je auto komfortní už je docela dobře definovatelné a dost to souvisí s třídou vozu.

Nebo ten pojem "subjektivní". Spíš by se hodil "relativní", protože komfort je třeba posuzovat v relaci k ostatním vozům v dané třídě. Proto je pochopitelně nesmysl porovnávat staré "křižníky" s novými "prduchy". To jsem si ale nemohl odpustit - byla to příliš dobrá nahrávka na smeč 😊

Nebo jiný příkla😜 staré odrbané embéčko s péry trčícími z vypelichaných sedaček bude představovat maximální komfort pro bezdomovce, ale naopak nepředstavitelný diskomfort třeba pro "prezidenta" Klause, který se takových aut štítí už od pohledu 😉

Co ale znamená "nejpohodlnější" pro sasara, to nám ještě nesdělil ...
Další co nevíme je třeba výška sasara. Auta se většinou navrhují pro konfekční postavy 160-185 cm. Je-li sasar vyšší či nižší než 95 % populace tak bude mít určitě jiná měřítka na "pohodlí".
přesně tak sasar na to hodil bobek a teď se jenom baví nad tím jak se tu všichni hádáme :?
... třeba myslel něco jako toto 😊

www.mobile.de/cgi-bin/da.pl?…
😁 jo tak tam je pohodlí habaděj 😁
Lepší je Winnebago Chieftan 😁
... nebo se rád pohupuje na vlnách 😉 www.terrawind.com/spyder.htm
caute. ja by som doporucil hyundai sonatu. plne vyhovuje narokom na komfort podvozku- zehli nerovnosti, zachovava si ale aj bezpecne jazdne vlastnosti-citatelny, bezpecny, isty podvozok, plnohodnotny posed-kresla, vzdusny priestor, vyborna atmosfera v interiery, akusticka pohoda, neprovokujuce auto. proste pohodovka

myslim, ze po vyskusani by ste mi dali za pravdu.
pre mna je najpohodlnejsie auto prave take a prave vtedy, ked ho soferuje moja priatelka, zastane, utvorime spolu plochu a zacne taka jazda, ze vtedy sa vam zda vsetko ako v bavlnke! >😁

fakt ani nezalezi na konkretnom type auta