Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

23 komentářů

Ahoj,

uvažuji o koupi Volva V40 1,9TD (r.v. 97-99) nebo Renaultu Scenicu 1,9DTi (98-99), ale nemám zkušenosti ani s jedním vozidlem. Neporadí někdo, jaké jsou pro a proti? Očekávám od vozidla výbornou bezpečnost, nízkou spotřebu, bezproblémový provoz. Předem díky za názory.
To je celkem těžké ti poradit.Z hlediska bezpečnosti je lepší Renault.Dále pokud chceš prostor tak je Renault také lepší.Volvo v40 není kombík na stěhování jako třeba Oktávka takže zázrak v kufru nečekej.Renaulti zase podle mě moc spolehlivý nejsou,ale to je jen můj názor, Volvo je spolehlivější, i když tento model zrovna taky neexceluje.Asi bych se podíval po jiných modelech, z MPV třeba Sharan, Zafira z nižší střední bych asi doporučil Oktávku nebo Focus.Jestli,ale chceš jenom auto z těchto dvou tak bych se přikonil k Scenicu.Hodně štěstí při výběru. 😁
Saab
to Jan Maciga: s tou bezpečností jsi se spletl, bezpečnějí je samozřejmě Volvo. Když vezmeš výsledky EuroNCAP, tak Scenic z roku 2001 má 4 hvězdičky stejně jako Volvo S40 z roku 1997. Nicméně v praxi má Volvo lépe řešené deformační zóny. Ono se ani není čemu divit, když Volvo je jedním z leadrů v bezpečnosti a má v tomto oboru spoustu mezinárodních patentů.

S tím prostorem bych byl taky opatrnější, protože jsem ve Scénicu jel na zadních sedadlech a se svými 186cm jsem hlavou šoupal o strop, což mi na poloMPV přijde dost tragické, ale možná že V40 je na tom hůř, to bohužel nesrovnám, protože jsem v něm vzadu nejel.

to rak: Spolehlivost těch aut bude tak nastejno, tedy žádný zázrak, spíše bude záležet na stavu daného kusu. Motoricky by mělo jít o stejná auta, protože pokud vím, tak Volvo bralo dieselové motory od Renaultu, ale to ti řekne přesně nějaký Volvista.

Nejlíp bude když si obě auta vyzkoušíš a vezmeš to, které ti lépe sedne.
zmulin
Renault zas bral nějaký benzíny od Volva.

Každopádně má saab zhruba pravdu.Na zadních sedačkách prostorem neexceluje ani jeden,Volvo je převážně bezpečnější za což můžou i lepší jízdní vlastnosti.Já osobně bych šel do toho kombajna,ale pokud je to jedno,tak si vyber nejdřív motorizaci a pak třeba podle ceny.
jakozto minuly majitel R scenic 1,9 DTi muzu rict toto. Auto je perfektni az na to spolehlivost motoru... Neni to zadny zavodak, a kvalita motoru je taky pochybna. To byl hlavni duvod proc sme se ho po roce zbavili. Jinak je to auto skvele, prostorne no proste ideal pro rodinu ale dnes bych jiz bral benzinovou variantu... A jak rikal pan ze kdyz se svymi 186 cm ve scenicu bouchal o strop neni tomu tak. Ja mam shodou okolnosti 183 cm a mista na hlavu sem mel az az. jen tam pane nesmite sedet jako na prkenne lavici 😊

jinak to volvo by taky nemusel byt spatny tah ale nemam s nim osobni zkusenosti. Myslim ze kdyz si vyberete dobry kus, budete spokojen v obou pripadech 😊

a abych to rozsekl ja bych sel opet do scenica (z tohoto vyberu) jen bych chtel benzin 😊
Ta bezpečnost je přinejmenším vyrovnaná, ale stále bych se přiklonil k Scenicu ono renault je taky jedna z nejlepších značek co se týče bezpečnosti.

čelní náraz:V40 12b

Scenic 11b

boční náraz:V40 14b

Scenic 18b

Takže Renault vyhrál.Ale samozřejmě je na tom Volvo také velmi dobře.

A určitě má lepší aktivní bezpečnost.
Saab
to Jan Maciga: jenže rozdíl mezi těmi testy jsou 4 roky, za tu dobu projde každé auto drobnými úpravami, takže v té době bylo Volvo zase o kus dál.

to sasar: já neříkal že není prostorný, já jen tvrdil, že jsem na zadním sedadle "šoupal" hlavou o strop. Schválně jsem se kvůli tomu teď změřil krejčovským metrem a "v sedu" mám 95 cm. No a dle tabulek má Scénic nad zadním sedadlem 950 mm, což je stejně jako má např. nové Grande Punto a můj dojem to jen potvrzuje 😄 Nový Scénic má nad hlavou vzadu 990 mm, tedy o 4cm víc, takže tam už bych mohl sedět OK :-! Kouknul jsem i na data V40ky a ta má vzadu nad hlavou 930mm, takže tam bych se cítil ještě hůř než ve Scenicu. Zatím nejhůř, z toho co jsem měl možnost vzadu vyzkoušet, jsem na tom byl v Cliu kde jsem seděl v předklonu >😁

Naštěstí ve většině aut jezdím vepředu 😉

Nicméně teď aspoň vím kolik měřím v sedu, takže to při dalším výběru auta můžu zohlednit při rozhodování >😁
ad drobne upravy > volvo prodelalo kolem roku 2000 mimo jine vyztuzeni karoserie, pridani dalsich bagu (test v roce 1997 byl dokonce bez predniho bagu u spolujezdce), bagy zameneny za vicestupnove, zmenene sedacky (proti podjeti) atd. plus upravy podvozku pro zlepseni aktivni bezpecnosti jako zmeneny rozvor i rozchod kol, pomenene zavesy atd.
Prostornosti se scenicu nic nevyrovna ,je taky bezpecnejsi a nechapu ,jak SAAB muze rict ,ze scenic neni prostorny , to fakt nechapu . Ber scenice. Happy Christmas ,vam vsem
na V40 jsou jedine vyraznejsi slabiny prevodovky a motor (starsi diesely) od renaultu. ...a renault je cely od renaultu. co se tyka bezpecnosti tak je na tom samozrejme lepe to volvo, protoze ackoli v euroncap testech vychazeji plusminus stejne, tak aktivni bezpecnost volva je nekde jinde. dalsi vec je provedeni interieru. staci sednout a porovnat. volvo bylo namireno proti premiovejsi konkurenci, ne tak zcela se jim to podarilo, nicmene renault je lacine auto a nehraje si na neco extra, coz je v poradku, ale srovnavat to nejde. plus vyhlasena poruchovost renaultu. pohledat stranky, kde lidi popisuji lapalie s reklamacema neustale se kazicich aut by nemel byt az takovy problem. na ceskem webu je jich vicero.
jedine co hraje proti scenicu je dieselovy motor. jestli muzes zvolit benzinak tak ber scenica... mista je v nem urcite o mnoho vic nez ve volvu. mozna ne podle tabulek ale budes to tak citit ver mi. a ta bezpecnost. nevim co resite. kdyz to do vas napere nakladak tak vam nepomuze nic...
skejpa> a kdyz s tim naperes ve 200km/h do zdi tak ti nic nepomuze. zavrhneme kvuli tomu vsechny bezpecnostni opatreni?

co se taky subjektivni pocitu z posezu v obou autech tak je to jako presednout ve vlaku z prvni tridy ...na zachod. pricemz na tom zachode vubec nemusi byt malo mista...
zmulin
To místo je podle mě pouze subjektivní pocit.Já se svými 195cm jsem se teda cítil o kousek líp aspoň vpředu ve V40.Sice hezky obestavěnej,ale ne jako na trestný lavici.V přímym porovnáním jsem místa vzadu neřešil,ale rozdíl 2cm na výšku může jednoduše smzat jinej sklon opěradla.
a to je dalsi vec. vpredu mas v autech temer vzdy dost mista. vzadu to je ale horsi. a ja myslim ze vzadu ma vic mista prave ten renault...

a sklon operadla to muze napravit taky. scenic tuto moznost ma, nevim jak volvo.
Nevim, co mate s tim motorem, ja ho mel v Lagune, bratranek ho ma ve V40 a zadne problemy s nim nebyly. Konstrukcne je to v podstate "klasicke" TDi
to sem nerekl ale jestli maji odsebe jen par bodicku to uz ti zase tak moc nepomuze. ve scenicu je ten posez takovy "kralovsky" s nadhledema klidem, V40 zase spise vic dynamicky...
myslim ze Volvo ma odolnejsie mechanicke skupiny, najme podvozok. Sedacky su najlepsie vo svojej triede, kto nevyskusa, neuveri... Jedinu vyhodu scenica vidim vo vecsom mieste vo vnutri (hlavne do vysky), zadnych troch samostatnych sedackach, inac sa vsetko priklana k Volvu...
zmulin
Já si hlavně myslim,že pokud budu toužit po rychle přístupnym prostoru,tak do Volva hodim třeba televizi rovnou a ve Scénicu už musim sklápět sedačky(i když to já osobně neberu,tak je to měřítko většiny čechů).Když zaplnim V40 lidma,tak i poté si z kufru všechno relativně pohodlně vyndam a nebude se to na mě sypat při každym otevření,protože je ten kufr stavěnej spíš na výšku.2cm na výšku rozdílu moc neudělaj,ale tady bych s možností sklopení zadních opěradel připsal bod Scénicu,ale na druhou stranu celkem bezvýznamnej,protože je to auto pro rodinu,tudíž vzadu budou sedět děti a ne brblající kámoši cestou na výlet.Výhled má Scénic lepší za což ale platí horší stabilitou a při stejnym motoru větší spotřebou,takže moje volba by byla celkem jasná....
nejvetsi slabinou tohoto modelu V40 je prave motor 1.9 TD a ten je od Renaultu. To hovori za vse. V40 je gauc na kolech (v dobrem slova smyslu) a Scenic je oproti V40 kostitras ale je v nem vice mista. Kufr V40 ma 412 l polud si dobre pamatuju. Pokud V40, tak nad tim treba jeste podumej a porozhledni se po benzinu 2.0T. Nejlepsi motor v V40, podle meho nazoru
no kostitras je podle me v tomto srovnani spis to volvo. ale na te slabine by sme se shodli. 1,9 TD ta slabina proste je. kdyz chce zmensit riziko rozhodne berte benzin...
tazko povedat ci kostitras, mne sa S/V40 javi ako velmi pohodlne auto, skor by som povedal ze Scenic je francuzsky ''hupavejsi''. Volvo ma tvrdsi podvozok, ale nie na ukor komfortu. A urcite ma lepsie jazdne vlastnosti a hlavne omnoho odolnejsi podvozok. Co sa tyka motorov, u Volva su naozaj lepsie benzinove, tam sa prakticky len menia rozvodaky kazdych 150 tis km a pravidelne olej, inac nie su tu obvykle nejake poruchy...
no jak si to rekl tak sem to taky myslel. scenic ma takovy ten houpavy podvozek v kterem nic moc necitis. volvo je urcite taky pohodlne ale urcite je vice zamereny (ten podvozek) na dynamiku (ale i komfort).
Tu starou S40 jsme měli v práci a nikdo to nechtěl. Kdo se toho zbavil a dostal OI tehdy s TDI 81 kW, jásal. Největší problém - uvnitř malé a hodně hlučné. Motor byl myslím dvoulitr benzín, ale už si to přesně nepamatuju.