Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

10 komentářů

Ahoj, můžete mi prosím poradit. Potřebuji nějaké info k Lancii Lybra. Pokud máte nějaké užitenčné informace budu Vám vděčný.

Díky. Zdeněk
Vašek M.
Někde tu bylo téma, kde srovnávali Lybru s Alfou156SW, zkus zapátrat tam.

Nebo počkej, jestli ti odpoví Magic, jako jeden z mála zde ti dokáže kokrétně poradit

Lybru jsem neměl, ale vezl jsem se..😊 Pohodlné, hodně dobře vybavené auto, které má styl..
[odkaz]
Fullies: to auto má prakticky jedinou chybu - některé náhradní díly budou dost drahé a u nás obtížně k sehnání (resp. s delší dodací dobou). Jinak pohodlné, vesměs dobře vybavené auto s krásným designem a vynikajícími motory, ovšem bez sportovních ambicí. Výhoda v ČR: naprostý nezájem zlodějů
Já jsem nejdříve sháněl také Lancii Lybru SW ale bohužel se mi nepodařilo sehnat rozumnej kousek,vždycky to bylo šíleně stočený a nebo benzíňák a já chtěl naftu.Nakonec jsem pořídil Fiat Stilo MW.U Lybry se mi líbil interiér,kterej byl třeba u jednoho kousku s nájezdem 260tkm hodně zachovalej.Co se týče dílů, u naftovejch i benzínovejch verzí jsou většinou motory stejný s Fiatem a Alfama,takže stejný ceny a dostupnost dílů.Jinak designově je to a hodně dlouho ještě bude lahůdka.
Fiat Lancia Alfa je jeden koncern, proto jsou agregáty stejné, dovoz dílů které nejsou náhodou na skladě, je tak do 3 dnů, vozí se to většinoui z centrálního skladu ve Vídni, pokud to není tam tak to pak trvá cca týden. Pro Italy není nic problém. Měl jsem v minulosti Lancie 3 a to 2x Prisma a 1x Dedra vše v naftě, byly to ve své době nadprůměrná auta velmi luxusní, rychlá, výtečných jízdních vlastností / zvláště Prisma/ Dedra byly luxusnější.
ital:tak ze by mely stejne motory v ramci koncernu spolecne s generacnim souputnikem AR 156 bych tak jiste netvrdil.Sdileli pouze diesely JTD,a to Lancia jeste nemela zdaleka vsechny jeho verze - jak 1.9 tak 2.4 JTD.treba petivalcovy multijet tam nebyl,coz byla urcite skoda..
TO.rradik - to že některé motory jsou montovány jenom do některých značek a modelů , jiné nejsou, je ve všech koncernech zcela normální a to z důvodu vzájemné konkurence. To však neznamená že užívané motory nejsou jedné konstrukce, od jednoho týmu konstruktérů, z jedné továrny. Pouze se mění nastavení výkonů a logo na krytu hlavy válců. Např. u VW jsou jejich motory používané u všech koncernových značek t.j. WV , Škoda Seat, Audi. To že třeba Škoda neužívá třeba osmiválec z AUDI neznamená že je to motor AUDI, je to motor koncernový t.j. WV a užívá jej třeba sám WV. Stejně to funguje všude a i u Italů.
tvoje poucka je sice pravdiva a hezka,ale v tomhle konkretbnim pripade ze me nedelej blba.jestli mi po mem prispevku tvrdis,ze benziny byly v AR156 a lybre stejne tak ja ti rikam ze nikoliv.Twinsparky a benzinovy sestivalec nikdy lancka nemela stejne jako AR zase ne jeji 1.6,1.8 a petivalcovy dvoulitrik.znovu opakuju ze sdilely JTD motory,a to lybra nemala napr 103kw a 128kw verzi 2.4ky.kapis??
Lybra má jiné benzinové (ono i v mnoha detailech i naftové) motory než AR 156, stejně jako má zcela jiný podvozek a těch odlišností je tam víc než společných prvků. I například na motoru 2.4 JTD je hromada odlišností, nejstejnější jsou 1.9 JTD. Benzinové čtyřválce 1.6 a 1.8 jsou zcela jiné než Alfácké TwinSparky, nejsou tak výkonné a netočí se tak ochotně, zato jsou velice robustní a mají dlouhou životnost (na 1.8 maximálně zazlobí variátor) a hlavně netrpí žádnou nemocí jako TS 16v. Lybra nemá žádný přímovstřikový benziňák jako je u AR motor JTS. Čtyřválce Lancia nejsou osazeny elektronikou Bosch. Motor 2.0 je pětiválec zcela odlišné konstrukce než na motorech Alfa Romeo (ale je osazen elektronikou Bosch Motronic). Stejně tak jsou zcela jiná přední ramena (není tam lichoběžník jako na 156), zcela odlišná je zadní náprava (není tam Pherson) a zcela odlišné je odpružení, takže podvozek Lybry podstatně lépe snáší rozbité české tankodromy, s nimiž má 156 problémy. Jiná je i ventilace, kompletně interiér, atd.

Ital má pravdu v tom, že díly nejsou nejmenší problém - spíš naopak, FIAT tu má jednu z nejlépe a nejefektivněji fungujících sítí dodávky ND ze všech značek. Problém bych spíš viděl v servisu jako takovém, protože na to auto budou koukat všichni jak tele na nový vrata a očekávat nějakou zkušenost českých mechaniků s Lancií je asi dost naivní.

Lybra se dá koupit velmi dobře v Itálii v cenách kolem 4.000 Euro. Za ty peníze člověk dostane velmi spolehlivé, komfortní, skvěle vybavené auto s výbornými jízdními vlastnostmi.

(Jen pro informaci - šestiválce v Lanciích jsou od roku 1988 - tedy již od Themy, přes Kappu až po Thesis - dodávany Alfou Romeo; ať se jednalo o 3.0 12v nebo 24v nebo současnou 3.2, která je nyní dodávána jen s automatem, ale v nabídce byla i se šestikvaltem a s automatem byla i 3.0. Poslední motor V6 přímo od Lancie byl OHV v Themě 2.😄.

V současné době Alfa a Lancia nejsou jednou firmou, to platilo za doby Alfa-Lancia Industriale Auto SpA, ale nyní je jedna skupina Fiat-Lancia, druhá skupina Alfa-Maserati a třetí Ferrari (k němuž už nepatří Maserati). Škatulata, škatulata, hejbejte se...