Omega skončila -((, Signum bude na podzim a není moc přesvědčivý, co koupit jako alternativu - požadavky sedan vyšší střední třídy diesel, nejlépe šestiválec (roční porce 60 tkm) plná výbava, vysoká bezpečnost. Mě vychází jenom Superb, P607 a Alfa 166, a ani jedno mě nenadchává. Vozy značek Audi, BMW, MB ze zásady, že poradce by neměl mít lepší auto než jeho klienti, nepřipadají v úvahu - zatím.
saab 95
juj, az teraz citam ze diesel. Tam je jedine 3.0 rozumny diesel a vraj to nie je ziadny zazrak. Ale to su iba reci co som niekde cital 😊
Jenže nevím, jak je na tom Saab 9-5 s velikostí, podvozkově vychází z Vectry a co přítomnost servisů na střední Moravě?
Ja se s dovolenim malinko vmisim. Znit to bude protioplovsky, ale bez vetsich diskuzi bych volil
Superba. Prodlouzena platforma Passatu made in China zni trochu divne, ale to misto nema konkurenci. Kvalita a zpracovani saha az na uroven Audi, cena naopak dumpingova. Pokud nekdo nema problem s vozenim mladoboleslavskeho sipu na kapote, urcite vrele doporucuji. Saab uz podle me neni co byval. To bych opravdu radeji volil Vectru C, charmem neoplyva, ale solidnosti a robustnosti urcite ano. Jo Omegy, to byly kocary...
Superba. Prodlouzena platforma Passatu made in China zni trochu divne, ale to misto nema konkurenci. Kvalita a zpracovani saha az na uroven Audi, cena naopak dumpingova. Pokud nekdo nema problem s vozenim mladoboleslavskeho sipu na kapote, urcite vrele doporucuji. Saab uz podle me neni co byval. To bych opravdu radeji volil Vectru C, charmem neoplyva, ale solidnosti a robustnosti urcite ano. Jo Omegy, to byly kocary...
imaxim: a co takto Volvik, S60 alebo S80 s tym volvackym trubo-dizlacikom? Celkom ten motor chvalia a Volvo je pjenucke 😉))
93 vychadza z vectry (aj ked dnes ta vectra C je pekne velka), 95 je tam kde omega alebo A6 alebo atd... Treba sa v tom povozit, pre mna je to kandidat c.1 na dalsie auto ak nebude omega (dufam, ze bude v8.com (aj ked stacilo by mi iba keby dali nejaky V8 do omegy) alebo nieco podobne 😄 Mne sa paci dizajn saabu, ked sa povozis (doporucujem aero 😄 mozno tomu prides na chut. Je to sice predny nahon ale jazdne vlastnosti velmi dobre, 2.3T podava solidny vykon pri rozumnej spotrebe.
No pravda je, že Saab je v Brně i Ostravě (já to sice potřebuju pro Olomouc, ale to už je kousek), takže mě celkem zajímá, akorát jednoznačný požadavek je diesel co ty ně ně? Nejsou někde od Isuzu?
diesely su dva a to 2.2 (to je original opel, netreba dalej komentovat) a 3.0V6, co je vysledok spoluprace saab&isuzu. V PR materialoch chvalospevy na to, ze je to prvy poriadny diesel, ktory splnuje poziadavky "vodicov saabu" na motor a blablabla. Vraj (naozaj nemam spatnu vazbu inu ako webfora, nepoznam osobne nikoho s dieselom) to nie je take ako si vsetci mysleli. Hirsch ho myslim upravoval na nejakych 220k ale teraz ho uz nerobi. Vrtava otazka: preco to musi byt diesel? Je nejake vysvetlenie? Dufam, ze nie spotreba 😊
Diesel, pro několik důvodů - jednak spotřeba, ten člověk najede 60tkm za rok a s Omegou jezdil za 7l a docela si uvyk dieslovému šestiválci. A za druhé, to auto občas nouzově táhne vozík s koňmi a to už je nějaká váha. Ale je to spíš o ceně provozu. Mě prostě přijde, že diesel u Saabu je z nouze cnost, aby bylo něco v nabídce. A co Alfa 166?
AR? nepytat sa na AR mna... kamos vlastni servis na AR 😄 mozem posluzit iba hrozostrasnymi historkami 😄 spotrebu ako argument stale neberiem, to tahanie voziku to uz beriem, to je ine kafe. Saabisti hovoria, nafta do traktoru, plyn do sporaku a benzin do auta. Ja som vyrastol vlastne na dieseloch este v casoch ked nemali take parametre ako dnes a nie som odporca nafty ale odvtedy co som mal moznost jazdit v jednom aj druhom (2.5TD a 2.5V6 v omege, identicke vybavy) som presedlal na 3.2 a vobec som nerozmyslal o 2.5dti. Viac mi to ide k pleti 😄 ten benzin aj za cenu vyssej spotreby. Auto nemam na sukromnu osobu, aspon mi ten benzin robi naklady. Rocne najazdim 40tkm sice iba v meste. Jednoducho teraz mam obdobie kedy mam rad benzin. Vyskysame este benzin turbo a uvidime, mozno si na starobu 😄 kupim suburban v diesli.
Ten 3.0 V6 neni Saab/Isuzu, ale pro GM(Opel) motor na zakazku Made by Isuzu, made in Poland.
Tam ma Izuzu motorarnu. Jinak jezdi tento motor v Signumu. Saab ho jenom uziva.
Tam ma Izuzu motorarnu. Jinak jezdi tento motor v Signumu. Saab ho jenom uziva.
to campa: Co jsi tím chtěl ale říct, že to nestojí za risk?
Nikam jsem tim nemiril, jenom jsem upresnil fakt a dodal nekolik udaju. Proti dieselum od Isuzu nic nemam, prave naopak. To bych se spis bal dieselu made by Saab, ktery je na pokraji krachu a mlzi vysokou cenou za sve vozy. To si GM "nadelalo" do gati s tim svedem.
no ci je v cervenych saab alebo opel je jedno. Ja som si iba dal dokopy Isuzu spravu a PR saabu 😄 asi to neslo moc dokopy ale mne sa to podarilo 😄 K tej vysokej cene za saab, nie je to az take strasne, horsie je, ze je iny importer a clovek pride o svoje "opel" zlavy ked chce saab. Ale ked sa na tym tak zamyslis, kam sa obratit? Vozit nieco z US sa mi nechce, audi, bmw, mb je von z hry takze co vybrat?
Sem to urcite nepatri, ale audi se mi moc libi.
A4ka neni moc velka ale nadherna. Ten allroad co s nim ted jezdim ma taky neco do sebe. A BMW je taky bomba. To se mi ale nejak nechjce tvrdit o Saabu. Je to jenom muj osobni nazor. Nikoho tim nechci ranit a uz vubec to nekomu nutit. Kdyz mi naridi koupit si sluzebni Saab, budu v nem jezdit a nebudu ani petat.
A4ka neni moc velka ale nadherna. Ten allroad co s nim ted jezdim ma taky neco do sebe. A BMW je taky bomba. To se mi ale nejak nechjce tvrdit o Saabu. Je to jenom muj osobni nazor. Nikoho tim nechci ranit a uz vubec to nekomu nutit. Kdyz mi naridi koupit si sluzebni Saab, budu v nem jezdit a nebudu ani petat.
audi sa este ako tak da, ale iba kombi a S alebo RS 😄 od MB sa mi paci akurat tak S ci G a bmw nie je moja krvna skupina. Ja mam rad "stihle" auta alebo potom krabice typu G. A radsej nenapadnu krabicku, ludia su zavistlive swine a ten opel si nikto nevsimne, saab sa skoro nikomu nepaci 😄 a v aero verzii jazdi neuveritelne dobre. Inak bol som omrknut merivu, fajn auticko...
Skončila? Od kdy už není k mání?
Je ste se objednat necha, do konce modeloveho roku. Coz je kveten cerven. Ale uz ted jen v omezenych barvach. Tkze definitivni konec neni, ale je uz blizoucko. Zato se necha uhrat dobra sleva.
Ptal jsem se, objednávky brali do konce dubna, ale hlavně už jde opravdu o výběh. Superb je jasná rozumová volba, ale za srdce nechytá, takže se uvidí. Volvo má diesel pětiválec, který VW přestalo používat u audin někdy v půlce 90. tých let, ale pravda je že výkonové parametry má slušné. Jenže stojí o 200 tKč více než Superb či 607. Ale beru v úvahu.
Imaxim: já měl pocit, že budeš potřebovat spíš kombíka, než vyšší střední sedan, ne? Když už máš roupy do nafty, vezmi Octavii combi - když jí vezmeš zároveň s otcem, a připočteš si ty svoje slevy, dostaneš se na dost dobrou cenu, ne? A aspoň nebudeš s Octávkou nápadnej 😊)) a ty dva roky to nějak přežiješ, než budeš pořizovat jiné...
imaxim: Volvo uz ten Audinacky diesel prestalo montovat, teraz maju asi rok vlastny, tiez 2.5. Ale mas pravdu: cenovo je asi inde 😞( A co takto Japonec? Ja viem, pokoja Ti s nimi nedam... Novy Avensis vyzera cool a ma (alebo coskoro bude mat) diesla s filtrom pevnych castic - aspon by si potesil Cleanera 😉))
Potřeboval bych nechat provést kontrolu vstřikovačů. Bohužel přístup k nim není nejlepší. Zejména matice vstřikovacích trubek nepůjdou povolit normálním klíčem, neb není přístup z boku – vadí potrubí sání. To demontovat příliš nechci – práce, a kdyby některá vstřik. trubka potom nedokonale těsnila, celé bych si to zopakoval. Uvažuji, že si nechám vyříznout vodním paprskem otevřené očko, na které nechám navařit vratidlo. Samotné vstřikovače už potom povolím normálním trubkovým klíčem. Pokud máte někdo nějakou (nejlépe osobní) zkušenost, budu rád za její uvedení. PS: Důvodem demontáže je někdy nepravidelný volnoběžný chod za studena – jakoby na pět válců. Z 95% jsem jej odstranil přípravkem STP na čistění vstřikovačů, ale náznak tam stále někdy je. Zřejmě se některý přidírá, což žádným přípravkem úplně „nevyléčím“. Studené starty 1A, olej nemizí. Na emisích vše super, hodnoty učebnicové, takže asi žádný neteče. Za rady děkuji.
Odpovím si sám (a třeba to někomu pomůže). Při demontáži vstřikovačů se nemusí demontovat sací potrubí, byť v autorizovaném servisu Opel tvrdí opak, a požadují za demontáž a zpět. montáž cca 2.000,-Kč. Je však nutný přípravek na povolení převlečných matic vstř. trubek. Nechal jsem si jej vyříznout vod. paprskem – cena byla nižší, než za očkový klíč trochu lepší kvality. Práce s ním je super. Trochu problém s povolením vlastních vstřikovačů – málo místa pro různě vedené (pěkně blbě!) trubky a těžko (u některých válců) odehnutelné trubky ke vstřikovačům. Nicméně to jde! Píšu to proto, abyste se nenechali oblbnout v servisu. Sání se fakt nemusí dávat dolů!!! Předpokládám, že zcela identické to bude i BMW s tímto motorem.
...nemá Omegu, že si tady píšu sám sobě? :?
zkus raděj www.opelclubrenbau.cz, sekce NOVÁ PORADNA, rubrika Omega
Viados: Dík, o tomto webu vím, ale v dané rubrice jsem ještě nebyl. Uvažoval jsem o zaregistrování se v tomto klubu, ale jeho záběr je hodně široký a pravidla členství mi přijdou dost striktní. Už jsem to (mám za to) zde na Motorcafe psal. PS: Na tu ropu není moc chvály. Nemít tak zachovalý kus, tak bych ji asi poslal do světa. Zatím to zkusím vydržet. Zejména když jsem teď nechal přejít vstřikovače 😊
OK, ale zeptat se můžeš i bez členství. Diskuse i poradna je otevřena komukoliv. A šance narazit na někoho s tímto motrem, je přeci jen větší než zde.
Osobně znám jen jednoho člověka s Omegou B 2.5 V6 (benzín) a ten z ní byl sakra zklamanej ... Ostatně, pokud mě pamět neklame, je Omega nejproblematičtější z Oplů, dle statistik ADAC.
Osobně znám jen jednoho člověka s Omegou B 2.5 V6 (benzín) a ten z ní byl sakra zklamanej ... Ostatně, pokud mě pamět neklame, je Omega nejproblematičtější z Oplů, dle statistik ADAC.
Problém u mě je ten, že nechci jezdit s předním pohonem a manuální převodovkou. Navíc malá auta se mi nelíbí. Výběr tedy nemám až tak široký. Samozřejmě je zde ještě BMW, Mercedes a třeba Lexus. Na opravdu zachovalé (a už vůbec ne nové) auto těchto výrobců ale nějak nejsou $, neb je hrdě topím ve stavbě domečku. Nejde prostě všechno (aspoň u mne ne) Omega tedy byla asi jediným schůdným řešením. Zatím si nenaříkám (až na ten výkon motoru), protože za ty peníze bych to co mám (servis. knížka, bez koroze na známých místech, digi klima, dost málo najet👋skutečně!/, nebouraná, nekuřák,...)těžko těžko něco od BMW pohledal. PS: Nejsem žádné velké postavy, ale i slavná Octavia je pro mne taková "trochu" úzká. Fakt ta malá auta neberu. PS2: Momentálně problém žádný neřeším, jenom bych rád posbíral pár informací. Ty se mohou vždy hodit!
nuz ja som naftu nemal ale 2.5 a 3.2, obidvoje s AT. A spokojnost, az na snimace (leveling) pre xenony. Tie odchadzali ako na beziacom pase (vyrobca myslim siemens).
Samozrejme, nema tolko fines ako napriklad ecko z tej istej doby ale za ceny ake som mal nebolo nic porovnatelne so "zadkom" a AT.
Samozrejme, nema tolko fines ako napriklad ecko z tej istej doby ale za ceny ake som mal nebolo nic porovnatelne so "zadkom" a AT.
skd😜 No, aspoň někdo, kdo Omegu nehaní. Už jsem měl takový divný pocit, jako bych si koupil nejhorší auto na světě 😊
ako som povedal, za tie peniaze v tom case pri poziadavke RWD+AT nebolo nic schopnejsie. Dnes je situacia ina (najma ked GTS/signum stoji nekrestanske peniaze s 3.2 a nie je RWD). Okrem toho mam vo firme opely a tiez spokojnost. Vzdy hovorim obycajne auta za obycajne peniaze.
A zodpovedne mozem povedat, ze so svojim landcruiserom som v servise castejsie ako som bol s omegou.
A zodpovedne mozem povedat, ze so svojim landcruiserom som v servise castejsie ako som bol s omegou.
vies, ja tvrdim dajte mi cisla ja si statistiku sfalsujem uz sam 😄 TUV ma urcitu metodiku, ktora nemusi postihovat prave moje potreby. S opelom (podla TUV ziadna vyhra) mame minimum problemov a ako som uz niekde pisal aj tie odstranuju promptne alebo tak aby som ani nevedel, ze auto je v servise, co sa o toyote povedat neda. Mozno je to dane poctom predanych kusov, mozno tym ze som chytil zle auto. Nejdem to riesit.
Hezky napsáno, a dost možná na tom něco bude. Zatím si na Omegu nestěžuji. A máš pravdu, že velké auto s RWD a AT, pokud je požadavek na pěkný stav, se za rozumný peníz těžko hledá. Já jsem trefil na (snad) opravdu výjiměčně zachovalý kus se servisní knížkou. Dokonce ani rezerva nebyla nikdy použitá.
S Omegou jsen na jel cca. 220000km - MV6 caravan, manual r.v.98.
Zadne neocekavane problemy nenastaly. byl to spolehlivy kocar.
Proc Japonci maji spolehliva auta😒br />
1. jiz davno byla zaruka 3 roky, tudiz pro zachovani zaruky se muselo 3 roky servisovat ve znackovem servisu, coz u evropskych aut se zarukou 1 rok, nyni 2 roky nepadalo v uvahu.
2. Japonci i Korejci nikdy neriskovali spolehlivost extravagantnim vybavenim (dyt kdy zacali delat podelne nastavitelny volant, hlavove airbagy, esp, automaticke klimatizace, atd.)
Dodnes se boji dat zarovku do ovladacu oken.
3. tam kam Nemci daji vnitrni plastovou prichytku, tam Japonec napere krizovy sroub skrz.
Zadne neocekavane problemy nenastaly. byl to spolehlivy kocar.
Proc Japonci maji spolehliva auta😒br />
1. jiz davno byla zaruka 3 roky, tudiz pro zachovani zaruky se muselo 3 roky servisovat ve znackovem servisu, coz u evropskych aut se zarukou 1 rok, nyni 2 roky nepadalo v uvahu.
2. Japonci i Korejci nikdy neriskovali spolehlivost extravagantnim vybavenim (dyt kdy zacali delat podelne nastavitelny volant, hlavove airbagy, esp, automaticke klimatizace, atd.)
Dodnes se boji dat zarovku do ovladacu oken.
3. tam kam Nemci daji vnitrni plastovou prichytku, tam Japonec napere krizovy sroub skrz.
Moje odpověď na otázku spolehlivosti japonských aut😒br />
- Japonci staví auta "od detailu k celku", nikoli naopak (jako Evropané), tudíž je nic nenutí improvizovat;
- používají výhradně dlouhodobou praxí ověřená konstrukční řešení;
- jednotlivé uzly jsou dovedené do dokonalosti jak z hlediska konstrukčního, tak materiálového;
- přímo perfekcionistická pozornost je věnována dílenskému zpracování mechanických skupin;
- použitá řídící elektronika (včetně elektroinstalace, všech propojovacích prvků, čidel, štekrů atd.) je mimořádně vyspělá a odolná - nikdy neodcházejí např. "centrály"/ŘJ (ECUs);
- Japonec počítá s tím, že něco bude třeba občas rozebrat z důvodu pravidelné údržby ("tam kam Nemci daji vnitrni plastovou prichytku, tam Japonec napere krizovy sroub skrz"), a naopak nemusejí počítat s tím, že někdo poleze třeba k těm ECUs;
- pokud někdo něco na konstrukci japonského vozu nechápe, pak jde o "nedostatečnou úroveň jeho vědění" a dotyčný to pochopí, až když jde "do tuhého", např. v případě havárie/nehody.
A pro campagnola: Ani si neumíš představit úroveň vybavenosti např. vozů Mitsubishi v polovině 80. let - o tom všem, co tam tehdy bylo v sérii, se evropským vozům ještě dlouho ani nesnilo a přitom to rozhodně nebylo na úkor spolehlivosti! To, že dnes řada prvků výbavy tehdy běžných PRÁVĚ A JEN u japonských vozů (např. elektronická regulace tlumení, pružení a světlosti podvozku) vlastně ani neexistuje, není důsledkem "neschopnosti" japonských výrobců, ale "schopnosti" evropských servisů zkurvit vše, co se zkurvit dá, byť to do návštěvy servisu fungovalo naprosto bezchybně!!! (Omlouvám se za hrubé výrazy.) Kromě toho úroveň vybavenosti diktují poněkud schizofrenní požadavky trhu vs. prodejní cena vs. logistické potíže s výrobou a dovozem "individualizovaného" vozu z Dálného východu (málokdo by asi byl ochoten čekat na jeho dodání řadu měsíců).
PS: Blahopřeji Ti k tomu, že jsi s Omegou neměl žádné potíže. Já osobně (podle toho, co jsem zvěděl na základě vlastních praktických zkušeností s opravami těchto vozů mých známých, kteří prostě zůstali někde na cestě viset) vím s určitostí pouze jedno: Kolem Omegy bych udělal co největší oblouk...!
- Japonci staví auta "od detailu k celku", nikoli naopak (jako Evropané), tudíž je nic nenutí improvizovat;
- používají výhradně dlouhodobou praxí ověřená konstrukční řešení;
- jednotlivé uzly jsou dovedené do dokonalosti jak z hlediska konstrukčního, tak materiálového;
- přímo perfekcionistická pozornost je věnována dílenskému zpracování mechanických skupin;
- použitá řídící elektronika (včetně elektroinstalace, všech propojovacích prvků, čidel, štekrů atd.) je mimořádně vyspělá a odolná - nikdy neodcházejí např. "centrály"/ŘJ (ECUs);
- Japonec počítá s tím, že něco bude třeba občas rozebrat z důvodu pravidelné údržby ("tam kam Nemci daji vnitrni plastovou prichytku, tam Japonec napere krizovy sroub skrz"), a naopak nemusejí počítat s tím, že někdo poleze třeba k těm ECUs;
- pokud někdo něco na konstrukci japonského vozu nechápe, pak jde o "nedostatečnou úroveň jeho vědění" a dotyčný to pochopí, až když jde "do tuhého", např. v případě havárie/nehody.
A pro campagnola: Ani si neumíš představit úroveň vybavenosti např. vozů Mitsubishi v polovině 80. let - o tom všem, co tam tehdy bylo v sérii, se evropským vozům ještě dlouho ani nesnilo a přitom to rozhodně nebylo na úkor spolehlivosti! To, že dnes řada prvků výbavy tehdy běžných PRÁVĚ A JEN u japonských vozů (např. elektronická regulace tlumení, pružení a světlosti podvozku) vlastně ani neexistuje, není důsledkem "neschopnosti" japonských výrobců, ale "schopnosti" evropských servisů zkurvit vše, co se zkurvit dá, byť to do návštěvy servisu fungovalo naprosto bezchybně!!! (Omlouvám se za hrubé výrazy.) Kromě toho úroveň vybavenosti diktují poněkud schizofrenní požadavky trhu vs. prodejní cena vs. logistické potíže s výrobou a dovozem "individualizovaného" vozu z Dálného východu (málokdo by asi byl ochoten čekat na jeho dodání řadu měsíců).
PS: Blahopřeji Ti k tomu, že jsi s Omegou neměl žádné potíže. Já osobně (podle toho, co jsem zvěděl na základě vlastních praktických zkušeností s opravami těchto vozů mých známých, kteří prostě zůstali někde na cestě viset) vím s určitostí pouze jedno: Kolem Omegy bych udělal co největší oblouk...!
Ač sám mám druhý Opel, souhlasím spíše s Mitsim.
Myslím si, že problém spolehlivosti evropských vozů je kromě toho, co uvádí Mitsi, problémem spolehlivosti různých čidel. Např. známé problémy s váhami vzduchu, lambda sondami u VW a Oplů.
Nemyslím si, že by Omega byla špatné auto, mě se Omega B dokonce (z venku) dost líbí. Ale když vám odejde po 3 letech displej PP, kompresor klimatizace, celou dobu vás zlobí centrál a servis to bezradně látá, jak se dá, je Vám sympatický design k ničemu.
Nejen s designem - ani s výdrží motorů nebo pevností karoserií nebývá u evropanů, až na pár známých výjimek, zásadní problém.
Problém je vskutku jinde.
Pamatuji několik recenzí japonců a korejců, kde se "recenzent" zmiňuje o "lacině vyhlížejících plastech". Že možná právě na tom Japonci ušetřili, aby mohli tam, kam není vidět, dát spolehlivější čidlo, displej nebo EPROM, to už se v recenzi nedočteme a nakonec není to často hned, když je auto nové, poznat.
Stačí třeba i tak malý rozdíl jako je spolehlivost dílů 99,9% vs. 99,99%. Když podle teorie spolehlivosti mezi sebou vynásobíte tyto hodnoty pro jednotlivé díly (čidla, jednotky, mech. celky, spoje ap.), abyste dostali spolehlivost celku, uděláto zatraceně moc.
Myslím si, že problém spolehlivosti evropských vozů je kromě toho, co uvádí Mitsi, problémem spolehlivosti různých čidel. Např. známé problémy s váhami vzduchu, lambda sondami u VW a Oplů.
Nemyslím si, že by Omega byla špatné auto, mě se Omega B dokonce (z venku) dost líbí. Ale když vám odejde po 3 letech displej PP, kompresor klimatizace, celou dobu vás zlobí centrál a servis to bezradně látá, jak se dá, je Vám sympatický design k ničemu.
Nejen s designem - ani s výdrží motorů nebo pevností karoserií nebývá u evropanů, až na pár známých výjimek, zásadní problém.
Problém je vskutku jinde.
Pamatuji několik recenzí japonců a korejců, kde se "recenzent" zmiňuje o "lacině vyhlížejících plastech". Že možná právě na tom Japonci ušetřili, aby mohli tam, kam není vidět, dát spolehlivější čidlo, displej nebo EPROM, to už se v recenzi nedočteme a nakonec není to často hned, když je auto nové, poznat.
Stačí třeba i tak malý rozdíl jako je spolehlivost dílů 99,9% vs. 99,99%. Když podle teorie spolehlivosti mezi sebou vynásobíte tyto hodnoty pro jednotlivé díly (čidla, jednotky, mech. celky, spoje ap.), abyste dostali spolehlivost celku, uděláto zatraceně moc.
...vidím, že se názory pěkně různí. Tak asi počkám, jak to bude u mě. Nepatřím mezi ty, kteří "chválí svůj ocas" (myšleno samozřejmě na tu lišku!) Měl jsem aut povícero a prakticky vše s RWD. Ale pochopitelně jsem se svezl (pár tis. km 😄 ) i s FWD a 4WD. Pokud bych dal na řeči, tak mám v oblibě (RWD) vlastně to nejhorší, co může být. Zejména pokud je v pohonu zařazena AT. Slogany typu "přední pohon Tě vytáhne ze zatáčky" jsem slyšel už X-krát (a proto je vrozenou vlastností této koncepce nedotáčivost, že?) Nebudu rozebírat pro a proti toho či onoho pohonu. Je to prostě tak, jak to dal výrobce na trh a zákazník koupil. Stejně tak spolehlivost. Někdo bude spokojen s Lada Niva, já mám pouze negativní zkušenost. Opel nepatří mezi mé oblíbené výrobce, ale za cenu, kterou jsem zaplatil, jsem dostal vše, co jsem chtěl (pardon - nemám paměti na sedačkách). Pokud bude vše fungovat, potom je to OK. Až nastanou problémy, tak holt půjde "do světa" a názor na kvalitu si udělám.
Ale díky za hodnocení. Pokud máte konkrétní vědomost, která část auta je problémová, tak uvítám její uvedení. Budu si moci dát pozor ev. provést revizi. PS: Dost jsem se divil, jak jsou dílensky udělaná auta z USA. Jiná škola....
Ale díky za hodnocení. Pokud máte konkrétní vědomost, která část auta je problémová, tak uvítám její uvedení. Budu si moci dát pozor ev. provést revizi. PS: Dost jsem se divil, jak jsou dílensky udělaná auta z USA. Jiná škola....
mikez: To myslíš vážně? S dvoulitrem 16V jsem se nevešel do 10 litrů, s TD-čkem dlouhodobě cca 9,5 - 10. Omega 2.0 16V známého taktéž za 10, 2.6 V6 (Omega C) nekompromisně 12 litrů. Nejúspornější dvoulitr byl Ford 2.0 DOHC. Přes 7 litrů jsem nešel. Až je to k neuvěření. PS: Brzda provozu rozhodně nejsem, i když to TD-čko vyžaduje "cihlu", aby jelo. Nebo že bych toho chtěl moc? :roll:
Rob2: no samozřejmě, skoro se mi chce napsat, že to myslím upřímně, ale to by vyznělo strašně...Vynuloval jsem dnes ráno palubák, 90% mimo město, žádné divočení bylo 7,4 (!!), s popojižďkami ve městě to nakonec skončilo na 7,7l. Na silnici byla kaše, takže v klidu rozjezd, v klidu dojezd. To ale byl asi extrém, s takovou bych se nikdy nikam pořádně nedostal, ale jde to. Prosím o radu: v řadě tlačítek (klima, vyhřívání okna, roletka...pod rádiem) je tlačítko s běžícím panáčkem s červenou kontrolkou, tipnul bych si na nějaký alarm. Když zapnu, bliká červeně, když vypnu, nebliká. Raději se nepouštím do žádných větších akcí >😁 , protože nevím, co to udělá. Nerad bych, aby mne to třeba v nestřežené chvíli vystřelilo na Mars. Jestli je to alarm (myslím, že ano), proč je třeba ho ručně zapínat a jak to vlastně funguje?
Mikesi, za normalnich okolnosti se spusti alarm klicem. vystoupis v vozu, zavres vsechny dvere a zamknes 2x poprve se jen zamkne central, po druhem zmacknuti se zajisti superzamykani a aktivuje alarm. Zacne blikat kontrolka na onom cudlu s bezicim panackem. Pokud nechas ve voze dite, ci psa a chces vuz zaalarmovat, tak pred opustenum vozu zmacknes onen cudl (on se rozblika) a ty postupujes jak jsem psal vyse.
Tim ze pred uzamcenim zmacknes cudl, vyradis ostravu interieru vozidla. Tim padem se ti muze pes pohybovat po aute, aniz by spustil alarm. Vsechny ostatni okruhy zustavaji zapojeny. PS vis ze vnitrni lampicka se zapina povytazeni otocneho spinace svetel? Cau
Tim ze pred uzamcenim zmacknes cudl, vyradis ostravu interieru vozidla. Tim padem se ti muze pes pohybovat po aute, aniz by spustil alarm. Vsechny ostatni okruhy zustavaji zapojeny. PS vis ze vnitrni lampicka se zapina povytazeni otocneho spinace svetel? Cau
Promin za to osloveni chtel jsem napsat Mikezi: No a kdyz tu ted pisu, tak jeste jedna vec o ktere mozna nevis. Pokud mas el okna, tak po vystoupeni z vozu zamceni a pridrzeni klice se samy zavrou.
Campagnolo: no jsem rad, ze na Mars se nepoleti... >😁 Mel jsem takove tuseni, ze to bude neco s alarmem. Zamykat 2x - tomu jaksi nerozumim. Cvaknu ovladacem - vsechny cudly zalezou do dveri, kontrolka cervene poblikava. To bude asi ono. No, zapinani lampicky povytazenim otocneho ovladace, to je dobry :-! Hledal jsem vsude mozne a rikal jsem si, ze to prece neni mozne, aby se musely otevrit dvere kvuli velkemu svetlu :-! Dobry no. A s temi okny, to je taky dobre. Okna samozrejme el. jsou, jde to jenom s klicem nebo staci cvaknout ovladacem? Nechce se mi ted do te zimy a machrovat na ulici s oknama... Nejake dalsi vychytavky???
mikez: Cvakneš jednou - zamkneš, cvakneš podruhé (do 10-ti sec.) - zastřežíš. Pokud před opuštěním auta zmáčkneš "panáčka", máš asi 12 sec. na opuštění auta zamknutí a zastřežení, ovšem jak již napsal campagnolo, bez střežení pohybu uvnitř auta. Tzn. dveře, kufr, kapota jsou hlídány proti otevření, pohybová čidla uvnitř (na "B" sloupku dvě a dvě) nejsou v činnosti.
campagnolo: Přidržením klíče myslíš klíče v zámku, nebo tlačítka na DO? Okna mám v elektrice všechna, ale nepodařilo se mi je zavřít jinak, než příslušnými ovladači uvnitř. Na DO mám dvě tlačítka - zamčeno a odemčeno. Předchozí Omega měla jiný systém DO - pouze jedno tlačítko. Měl jsem ji ale krátce, takže jsem neproniknul do všech detailů. PS: Na současném autě nemám s elektrikou žádný (ťuk, ťuk) problém, tak nevím, zda to aut. zavírání oken nebylo až od určitého roku nebo výbavy.
Mitsi, vidim ze jedes po zazite linii. Ale ja od roku 79 az do 82 zil v zapadnim berline, to jeste nebyl nissan ale datsun. Do roku 84 jsem pak zil ve vidni.
Mam dodnes spoustu propagacnich materialu s vybavou tehdejsich japoncu a cen v DM a ATS. Nevim kde lidi furt berou tu super vybavu u japoncu. Specielne v 80. tych letech byly Japonci vetsinou hranate krabice bez napadu. Navic prakticky az do roku 90. se za super vybavu povazoval central, el okna a zrcatka manuelne nastavitelna zevnitr.Servo tenkrat bylo mozna v Mercedesech. O katalyzatorech, ABS a klimach nemluve. Jeste v roce 94 jsem sel koupit Mazdu 323 a kdyz jsem videl tu cenu a vybavu, poridil jsem radeji Vento. Proste nesdilim tvuj nazor. Souhlasim, ze japonec ci dnes i korejec je spolehlivejsi, ale jen a jen na zaklade minimalizace inovaci a opatrnosti v implementaci elktronickych vybav. je otazkou co je lepsi, to nepopiram. Jde o to aby auto predevsim jezdilo. Navic, dnes, kdy japonci zacinaji s krizkem po funuse honit uroven vybavy evropskych aut uz nejsou cenove konkurenceschopni a jejcih prodeje prejimaji korejci. Dyt Honda je uplne v utlumu, Nissan na tom taky neni nejak ruzove a mazda jakbysmet. Jo a mitsubishi se chce koncern Daimler Chrysler zbavit. A nerozciluj se hned, dyt ti nikdo evropsky auto nenuti, je demokracie 😜
Mam dodnes spoustu propagacnich materialu s vybavou tehdejsich japoncu a cen v DM a ATS. Nevim kde lidi furt berou tu super vybavu u japoncu. Specielne v 80. tych letech byly Japonci vetsinou hranate krabice bez napadu. Navic prakticky az do roku 90. se za super vybavu povazoval central, el okna a zrcatka manuelne nastavitelna zevnitr.Servo tenkrat bylo mozna v Mercedesech. O katalyzatorech, ABS a klimach nemluve. Jeste v roce 94 jsem sel koupit Mazdu 323 a kdyz jsem videl tu cenu a vybavu, poridil jsem radeji Vento. Proste nesdilim tvuj nazor. Souhlasim, ze japonec ci dnes i korejec je spolehlivejsi, ale jen a jen na zaklade minimalizace inovaci a opatrnosti v implementaci elktronickych vybav. je otazkou co je lepsi, to nepopiram. Jde o to aby auto predevsim jezdilo. Navic, dnes, kdy japonci zacinaji s krizkem po funuse honit uroven vybavy evropskych aut uz nejsou cenove konkurenceschopni a jejcih prodeje prejimaji korejci. Dyt Honda je uplne v utlumu, Nissan na tom taky neni nejak ruzove a mazda jakbysmet. Jo a mitsubishi se chce koncern Daimler Chrysler zbavit. A nerozciluj se hned, dyt ti nikdo evropsky auto nenuti, je demokracie 😜
Campagnolo:
Výbava Mitsubishi Galant z r. 1985 ze Švýcarska😒br />
- nastavování charakteristiky/tuhosti podvozku komfort/sport;
- nastavování světlosti podvozku ve třech úrovních (vysoko, normál, nízko - tohle nešlo nastavit ručně, ale ke snížení došlo automaticky po překročení 180 km/h) + automatická nivelace zadku (eliminace vlivu zatížení);
- tempomat (!);
- automatická (!) klima (byť ne s displejem) s teplotním čidlem uprostřed čalounění střechy + rozvod vzduchu diferencovaných teplot (nejteplejší na nohy, nejstudenější na hlavu;
- plynule nastavitelný cyklovač stěračů, které měly "parkovací" polohu mimo sklo pod zadní hranou kapoty (tj. vůbec nerušily výhled ani aerodynamiku);
- všechno v elektrice, tj. 4xokénka, vnější zpětná zrcátka+jejich vyhřívání, centrál (nikoli dálkově ovládáný) a výklopné + odsouvací střešní okno (!);
- výškově i axiálně seřiditelný volant;
- posilovač s proměnlivým účinkem v závislosti na rychlosti jízdy;
- kompletní seřízení všech prvků sedačky řidiče (byť ne elektrické), tj. výška předku sedáku, výška zadku sedáku (tím se zároveň reguloval i jeho sklon), nastavování tuhosti bederní části opěradla atd.;
- vyhřívání předních sedaček (!);
- cca centiment tlustý semiš čalounění sedaček, dveří, koberečků i kompletně kufru (!);
- autorádio se 6 repro;
- několik čtecích lam***k, varovné a osvětlovací lampičky ve všech dveřích, v kufru i v motorovém prostoru (!);
- přední mlhovky;
- dvojité sluneční clony;
atd. atd.
Prosím, ukaž mi nějaké evropské auto v této kategorii, které se v té době dalo byť za cenu doplňkových příplatků takhle vybavit!
Já totiž nemohu za to, že jsi žil v tak (z hlediska uživatelských požadavků) "motoristicky nenáročných" zemích: jak průměrní Němci, tak zj. Rakušané jsou přímo pověstní svou snahou za každou cenu ušetřit - hovořím o "běžných zákaznících", nikoli o výjimkách! (To je právě ona schizofrenie trhu, o níž jsem psal v předchozím příspěvku.)
PS: Pokud jde o MMC, tak jestli sleduješ ekonomická periodika, určitě víš, že koncern Daimler-Chrysler odešel od Mitsubishi poté, co ho technologicky vybrakoval a ekonomicky potopil, jinými slovy ve fázi, kdy "už nebylo, co si na něm vzít". Ne nadarmo šla německá špička (dosazená Daimlerem) ve vedení japonské větvě koncernu Daimler/Chrysler/Mitsubishi ze svých kanceláří rovnou do basy, a to jak v Japonsku, tak i v samotném Německu!
Výbava Mitsubishi Galant z r. 1985 ze Švýcarska😒br />
- nastavování charakteristiky/tuhosti podvozku komfort/sport;
- nastavování světlosti podvozku ve třech úrovních (vysoko, normál, nízko - tohle nešlo nastavit ručně, ale ke snížení došlo automaticky po překročení 180 km/h) + automatická nivelace zadku (eliminace vlivu zatížení);
- tempomat (!);
- automatická (!) klima (byť ne s displejem) s teplotním čidlem uprostřed čalounění střechy + rozvod vzduchu diferencovaných teplot (nejteplejší na nohy, nejstudenější na hlavu;
- plynule nastavitelný cyklovač stěračů, které měly "parkovací" polohu mimo sklo pod zadní hranou kapoty (tj. vůbec nerušily výhled ani aerodynamiku);
- všechno v elektrice, tj. 4xokénka, vnější zpětná zrcátka+jejich vyhřívání, centrál (nikoli dálkově ovládáný) a výklopné + odsouvací střešní okno (!);
- výškově i axiálně seřiditelný volant;
- posilovač s proměnlivým účinkem v závislosti na rychlosti jízdy;
- kompletní seřízení všech prvků sedačky řidiče (byť ne elektrické), tj. výška předku sedáku, výška zadku sedáku (tím se zároveň reguloval i jeho sklon), nastavování tuhosti bederní části opěradla atd.;
- vyhřívání předních sedaček (!);
- cca centiment tlustý semiš čalounění sedaček, dveří, koberečků i kompletně kufru (!);
- autorádio se 6 repro;
- několik čtecích lam***k, varovné a osvětlovací lampičky ve všech dveřích, v kufru i v motorovém prostoru (!);
- přední mlhovky;
- dvojité sluneční clony;
atd. atd.
Prosím, ukaž mi nějaké evropské auto v této kategorii, které se v té době dalo byť za cenu doplňkových příplatků takhle vybavit!
Já totiž nemohu za to, že jsi žil v tak (z hlediska uživatelských požadavků) "motoristicky nenáročných" zemích: jak průměrní Němci, tak zj. Rakušané jsou přímo pověstní svou snahou za každou cenu ušetřit - hovořím o "běžných zákaznících", nikoli o výjimkách! (To je právě ona schizofrenie trhu, o níž jsem psal v předchozím příspěvku.)
PS: Pokud jde o MMC, tak jestli sleduješ ekonomická periodika, určitě víš, že koncern Daimler-Chrysler odešel od Mitsubishi poté, co ho technologicky vybrakoval a ekonomicky potopil, jinými slovy ve fázi, kdy "už nebylo, co si na něm vzít". Ne nadarmo šla německá špička (dosazená Daimlerem) ve vedení japonské větvě koncernu Daimler/Chrysler/Mitsubishi ze svých kanceláří rovnou do basy, a to jak v Japonsku, tak i v samotném Německu!
Ke zřejmě věčné diskuzi na téma JPN vs. neJPN bych ovšem dodal malý povzdech. To, co uvádí Mitsi (o jiném přístupu JPN výrobců ke konstrukci a tak..), zřejmě trochu přestává platit. V dnešní době globalizovaného světa s tzv. vysokou produktivitou práce už značky dávnou nejsou tím, co byly. Vše je diktováno maximalizovaným ziskem a efektivitou. Značky jsou čím dál více jen marketingová šlupka, pod kterou výrobce narve hezky vypadající šunt, který má co nejlepší výbavu (od co nejlevnějšího dodavatele), aby byl takzvaně výhodný poměr cena/užitná hodnota. Já tomu osobně říkám, že "žijeme v době šmejdu". Narazíte na to na každém kroku. Poznat kvalitní výrobek je (alespoň pro mně) čím dál těžší a tak se jako mnoho ostatních uchyluji k výběru na základě zkušenosti známých. Všechno ostatní (testy, image, prezentace, specifikace, reklamy...atd.) může být a je manipulováno. Bohužel osobní zkušenosti mají také značnou nevýhodu - malý "statistický" vzorek a subjektivnost...
Mitsi, mluvime-li o galantu, patrne 5 te generace vyrabene 83 az 87, tak si
najdi cenik z te doby ve svycarsku a zjistis, ze vse co jsi vyjmenoval se snoubilo pouze s nejlepsi vybavou. Tomu odpovidala i cena. Navic zde hovorime o vozu, ktery mel konkurovat luxusnimu segmentu jako bylo BMW 5 a podobne. V te dobe se za priplatky daly tyto veci v dane kategorii vozu dokoupit i u konkurence. A kdyz mluvime o nivelaci, tak tu mel napr. Citroen davno predtim. Takze nic noveho pod sluncem. Navic v te dobe se u evropskych vozu uz davno montoval 4 rychlostni automat a japonci tam cpali 3kvalty. Nezlob se na me, ale ta kastle byla na tu dobu az moc hranata. V te dobe uz silnice brazdila treba Sierra. To je ale vec vkusu. Kazdopadne toto auto obdrzelo v nemecku pro rok 1985 Zlaty volant. Takze klady toto auto urcite melo.
PS: cervene lampicky ve dverich mela i Lada
najdi cenik z te doby ve svycarsku a zjistis, ze vse co jsi vyjmenoval se snoubilo pouze s nejlepsi vybavou. Tomu odpovidala i cena. Navic zde hovorime o vozu, ktery mel konkurovat luxusnimu segmentu jako bylo BMW 5 a podobne. V te dobe se za priplatky daly tyto veci v dane kategorii vozu dokoupit i u konkurence. A kdyz mluvime o nivelaci, tak tu mel napr. Citroen davno predtim. Takze nic noveho pod sluncem. Navic v te dobe se u evropskych vozu uz davno montoval 4 rychlostni automat a japonci tam cpali 3kvalty. Nezlob se na me, ale ta kastle byla na tu dobu az moc hranata. V te dobe uz silnice brazdila treba Sierra. To je ale vec vkusu. Kazdopadne toto auto obdrzelo v nemecku pro rok 1985 Zlaty volant. Takze klady toto auto urcite melo.
PS: cervene lampicky ve dverich mela i Lada
Nezlob se na mne, ale zúžit "elektronický podvozek" na "nivelaci" zadku je poněkud nefér! Kromě toho opravdu nevím o tom, že právě tohle bylo možno do konkurentů Galanta dokoupit (hydroaktivní podvozek Citroenů je něco úplně jiného). S cenou máš sice pravdu, ale jakákoli snaha dodat konkurentům byť jen část tehdejší základní výbavy nejvybavenějšího Galanta by nutně skončila min. 1,5 násobkem finální ceny onoho Galanta!
S automatem máš pravdu. Ovšem mám-li si vybrat mezi tříkvaltem s tlačítkem "Sport" (po jeho aktivaci vyletí otáčky motoru o 1000-2500, aby vůz byl připraven na předjíždění - je to lepší, než kick-down) a "běžným" čtyřstupňovým automatem (které v té době vůbec nebyly běžné, jak tvrdíš...), pak rozhodně zvolím "tříkvalt s tlačítkem".
Se Sierrou 2.0 Ghia jsem poč. 90. let let jezdil (pocházela někdy z r. 198😄 a byla to "nesrovnatelná jízda": samozřejmě ve prospěch Galanta. Ano, ta Sierra vypadala na první pohled zvenku lépe, ovšem jen do momentu usednutí za volant a rozjetí se, o výbavě ani nehovořím (střešní okno bylo na kličku...).
A takhle bych mohl pokračovat, ovšem bylo by to zbytečné, neboť každý z nás má svou pravdu, a tak to má být!
PS: Jen pro zajímavost dodávám, že já jsem se od německých vozů propracoval přes francouzské k japonským. Pravda, raději bych asi koupil nějakého Evropana (v poslední době rozhodně nejspíš Itala), než Japonce "made in Europe", ale dokud budou na evropském trhu ještě k mání Japonci "made in Japan", žádný Němec mi nesmí do garáže!!! A to v mých žilách koluje čtvrtina německé krve...
S automatem máš pravdu. Ovšem mám-li si vybrat mezi tříkvaltem s tlačítkem "Sport" (po jeho aktivaci vyletí otáčky motoru o 1000-2500, aby vůz byl připraven na předjíždění - je to lepší, než kick-down) a "běžným" čtyřstupňovým automatem (které v té době vůbec nebyly běžné, jak tvrdíš...), pak rozhodně zvolím "tříkvalt s tlačítkem".
Se Sierrou 2.0 Ghia jsem poč. 90. let let jezdil (pocházela někdy z r. 198😄 a byla to "nesrovnatelná jízda": samozřejmě ve prospěch Galanta. Ano, ta Sierra vypadala na první pohled zvenku lépe, ovšem jen do momentu usednutí za volant a rozjetí se, o výbavě ani nehovořím (střešní okno bylo na kličku...).
A takhle bych mohl pokračovat, ovšem bylo by to zbytečné, neboť každý z nás má svou pravdu, a tak to má být!
PS: Jen pro zajímavost dodávám, že já jsem se od německých vozů propracoval přes francouzské k japonským. Pravda, raději bych asi koupil nějakého Evropana (v poslední době rozhodně nejspíš Itala), než Japonce "made in Europe", ale dokud budou na evropském trhu ještě k mání Japonci "made in Japan", žádný Němec mi nesmí do garáže!!! A to v mých žilách koluje čtvrtina německé krve...
Omega „C“ – ve výrobě někdy od 1999/2000. Montovány byly motory 2.2, 2.6, 3.2, 2.2 DTI, 2.5 DTI Proti „B“ byla mírně upravená karoserie (např. kapota přechází v masku, jiné lampy,…) Loni byla výroba Omegy ukončena.
Omega C je v skutocnosti Omega B2000, tak sa oznacovala. Mala aj 2.5 a 3.0, a dokonca aj 2.5TD. Sice iba niekolko kusov ale boli (aj na uzemi CZ/SK). Osobne som pri kupe 3.2 vahal medzi skladovou 3.0 caravan a tou 3.2 v sedane. V 3.0 ale nebola AT takze bolo rozhodnute. Celkovo na omegach cca 200 tisic, no problem.
A k vecnej teme 😄 dodam, ze sa neriadim tym co "mal kamarat" (bez urazky) ale si to kupim. A neviem preco vzdy si kupim presne takeho japonca, o ktorom ma kazdy presviedca ze som nemal stastie na kus.
A k vecnej teme 😄 dodam, ze sa neriadim tym co "mal kamarat" (bez urazky) ale si to kupim. A neviem preco vzdy si kupim presne takeho japonca, o ktorom ma kazdy presviedca ze som nemal stastie na kus.
Díky za info. Já měl za to, že Omega až do konce byl typ B, jen od roku 2000 faceliftovanej.
ano mas pravdu 😊, mozno som to zle napisal. Je to B ale pridali mu 2000. V opelackej terminologii je to stale Becko. Mozno to 2000 pridali, pretoze to bol rozsiahlejsi facelift (co aj bol).
Mas obe moznosti. Bud zamknes klicem v zamku 1x, zajedou cudly a dalsim preticenim klice vic doprava zajede tzv. superzamykani (pojistky proti vyhackovani) a budes- li klic v teto poloze drzet (az nadoraz) vyjedou po chvili i okynka. Na DO to funguje stejne. Zmacknes zamykani 1x, zajedou cudly a zmaknes podruhe a stale drzis - zajede superzamykani (slysitelne cvaknuti) a vujedou okynka, pripadne se zavre i sibr, je-li v el.
S tim podvozkem Galanta jsem to cekal a taky prave proto jsem psat, ze dostal ten zlaty volant. Tak snad mi to promines. Jinak ja se propracovaval co se zapadnich vozu tyka od ojetin k novym vozum. No a rapidne ubylo starosti, bez ohledu na znacku.... 😁
campagnolo: Tak jsem přišel na to, proč mi ta okna nechodila. Měl jsem odpojenou baterii a okna se musí potom znovu naprogramovat. Ještě že mám manuál, kde je tento problém uveden. Už jsem si myslel, že je něco v nepořádku. Člověk se prostě celý život učí (a stejně umře úplně hloupý 8-s )
mikez: Upřímně: Skenovat balit a posílat se mi to tedy nechce. Možná (ale opravdu jenom možná) mám ještě jeden. Byl by ale v horším stavu a musel bych ho pohledat. Pokud jsem ho nevyhodil a najdu ho, tak bych Ti ho poslal poštou. Moc si ale nic neslibuj. Možná Ti ho nabídne někdo jiný. Dám vědět, zda jsem byl v hledání úspěšný.
Rob: to by bylo super, hlavně, aby to bylo čitelné. Se salátovým vydáním už si nějak poradím. Teď mne napadla jedna věc: co kdyby jsi mi poslal ten v tom lepším stavu a ten horší by sis nechal...?? Znáš to, podáš prst a bere celou ruku... 😉 Dobrý, jenom žertuju. Byl bych rád samozřejmě za jakýkoliv stav. A to myslím upřímně (zní to strašidelně, ale je to tak)
mikez: Zatím nejsem v hledání úspěšný. Pochybuji, že bych ji vyhodil nebo poslal do světa s předchozí Omegou. Ještě to zkusím v místě svého druhého bydliště, až se tam dostanu (tak asi za 14 dnů). Určitě nezapomenu, ale znovu opakuji: Je to bez záruky úspěchu!
to je jen na chladici kapalinu, s ostrikovacema to nema nic spolecneho.
Nekdy staci ze je mezi min a max a hlasi to nedostatek. Dopln to ve studenem stavu az na rysku MAX.
Nekdy staci ze je mezi min a max a hlasi to nedostatek. Dopln to ve studenem stavu az na rysku MAX.
Dá se nějakým způsobem "hrábnout" do programu AT u Omegy? Je sice archaického typu, ale s elektronickou podporou (snad 8-s ) V Opelu mi tvrdili, že nikoliv, ale po zkušenostech s nimi tomu na 100% nevěřím. Jde mi o to, že (na můj vkus) příliš brzo podřazuje. Jinak vše OK.
Nazdar Robe, našels? Ještě, pánové, jeden problém. Pravá páčka pod volantem je kromě stěračů i palubní počítač, druhá páčka je kromě směrovek a dálkových co? Jsou tam na konci dvě řady mačkátek jako u palubáku na druhé straně, ale evidentně se nic neděje...Co je to zase za fintu?
mikez: Zatím nenašel, ale ještě jsem nebyl ve svém druhém bydlišti. Ta levá páčka slouží ještě k ovládání tempomatu. Při stisku "I" si uložíš momentální rychlost, a můžeš si dát pravou nohu třeba za krk. Každým dalším krátkým stiskem zrychlíš (nebo zpomalíš - "R") o 2km/h. Při sešlápnutí plynu auto normálně zrychluje, po jeho uvolnění se vrátí rychlost k nastavené na tempomatu. Sešlápneš brzdu - tempomat vypadne, ale v paměti má nastavenou hodnotu, takže ho stiskem tlačítka můžeš opět aktivovat. Spodní tl. je k jeho vypnutí. Vše doporučuji vyzkoušet na dálnici. Pokud máš totiž nastaveno např. 130km/h, přibrzdíš si na 100 a potom tempomat opět aktivuješ, tak je Ti automaticky přiloženo řádně pod kotel. Zejména u AT je to někdy nepříjemné, protože si samozřejmě promptně podřadí, takže ten zátah je ještě citelnější. Osobně ho téměř nepoužívám (teď v zimě vůbec), protože dálnice si moc neužiju. Doufám, že jsem se nespletl v těch písmenech - fakt si to vyzkoušej!
mikez: Tempomat Ti nebude fungovat pod 30km/h a vypadne i při sešlápnutí spojkového pedálu. To jsem se dočetl - spojku nemám (zmiňovaný automat) a tak pomalu (30km/h) jsem nikdy nejel >😁 .
Nazdar Robe, nedalo mi to a včera po výměně kladek (vodící se už kousala) a řemenu, filtrů a oleje jsem to prostě musel vyzkoušet. Ten tempomat. Našel jsem si rovný úsek cca 7km a musím říct, že je to velmi pohodlné...Má to nějaký vliv na spotřebu?
A ještě jedna věc: proč mi bliká údaj o venkovní teplotě i když je třeba +3°C? Dalším stiskem tlačítka to blikat přestane.
mikez: Blikání je jenom varování (aby nebezpečná teplota nebyla řidičem přehlédnuta). Stiskem tl. toto varování zrušíš. Ad. spotřeba při aktivovaném tempomatu: Na spotřebu tempomat samozřejmě vliv má. Je třeba si uvědomit, že tempomat "naloží" motoru tolik, aby udržel předvolenou rychlost. Takže třeba "plný knedlík". Neohlíží se na otáčky, kdy je kroutící moment motoru největší, že např. před horizontem už mohu motoru odlevit, protože za ním už pojedu z kopce a auto se mi opět rozjede,..... Jedinou směrodatnou hodnotou je pro tempomat rychlost, a tu se snaží dodržet za každou (technicky možnou) cenu. Nesporná výhoda tempomatu je při jízdě na dálnici a daleko. Určitě znáš ten pocit, kdy po cca 200km už nevíš, kam s pravou nohou, kterou šlapeš na plyn.
Rob: myslel jsem si, že to tak nějak bude. Je někde k dispozici graf průběhu kr. momentu a výkonu?
mikez: Někde určitě budou 😄 , ale já je nemám. Také by mě to zajímalo, i když u mě by to byla pouze záležitost, "že bych to věděl". Automat si stejně zařadí podle sebe. Svezl jsem se s Omegou kamaráda, který má také TD, ale manuál, a je to něco jiného. Manuální převodovka umožní motor vyzkoušet při všech režimech. To holt automat neumí. Líbil by se mi automat s možností sekvenčního řazení, ale zatím musím vydržet s tím, co mám. Ne že bych si stěžoval, ale vždy je něco lepšího, co by se líbilo. PS: V které části republiky máš domov? Na dostřel od Brna to asi nebude, že?
Díval jsem se na ty grafy, ale Omegu jsem nenašel. Z Opelu se otevírá jenom Vectra 2,6. Robe, já jsem z Hodonína, ale asi si udělám cestu směrem Brno, potřebuji někde na vrakáči sehnat ochrannou lištu na pravé zadní dveře a ten malý obdélníček na přední lištu s nápisem CD. A taky dveřní doraz na PP, začíná to jaksi rachotit, asi to dosloužilo 😢 Je tam poblíž něco na rozebrání?
O vrakovišti, které by se specializovalo na Opel nevím. Do Brna celkem často jezdím (trv. bydlím na Vysočině), takže by bylo možná realizovatelné se někdy setkat. Mohl by sis nechat potom hned někde okopírovat ten manuál (pokud Ti nevadí němčina), jestliže ten druhý nenajdu.
To vim, ze je to Vauxhall, ja jsem hledal 2,5V6 benzin a ten tam jaksi neni...A co se tyka navigace, tak souhlasim, je to des. Robe, chystam se Tvym smerem asi za mesic, tak dam vedet. Vrakac na Opel jsem sehnal kousek za Brnem smer Svitavy, tak bud si to necham poslat na dobirku nebo si zajedu osobne a to bychom se mohli sejit a poradne ty nase rachotiny protahnout... 😉
mikez: Rachotiny, jo? >😁 No, snad na tom tak zle nejsme. Podívej se, kolik jezdí "takyaut" jako např. LADA, Š 1**, atd. >😁 Výbava =0, jízdní vlastnosti =0, rachot jak ve "Véesce". Srovnáním s Omegou si samozřejmě dělám legraci, protože to už fakt nejsou auta. O tom vrakovišti (jestli je to tedy ono) vím, ale tam je všehochuť a ochota žádná. Uvidíme, uvidíme.
Rob2: a už je to tu zase: headlighting, tail light. Hláška na displeji. Přední světla ok ve všech režimech, zadní světla ok. Tak vo co go? To jako má ve zvyku takto upozorňovat, třeba jako že mám doplnit chladící kapalinu, když je nádobka plná (coolant level), nebo nějaký problém se světly, nebo po výměně brz. desek hlásit brake pad...Ale toto poslední bude asi tím, že jsem tam nechal staré čidlo, aha... :😉
mikez: Já měl zatím hlášení pouze na nedostatek oleje v motoru a na nefunkční konc. světla (jedna žárovka ze čtyř byla KO a olej chtěl opravdu dolít). Jinak bez problémů. Ono ale může stačit (je to pravděpodobné) aby na velmi malý moment došlo k závadě (na nerovnosti Ti přestane na neměřitelný okamžik svítit jedna žárovka) a počítač to okamžitě hodí na display jako trvalou poruchu. Ty zastavíš a koukáš, že je vše OK. A ono třeba na moment nebylo. S tou chl. kapalinou bych to viděl taky asi na kontakt u čidla. Mně např. chodí/nechodí nastavování výšky svícení. Na 100% je to kontaktem. Zahýbeš s ním - chodí. Za 14 dnů už ne 😒 Nepomohl ani Kontox a rozebírat konektor budu až ve chvíli, kdy se mi bude opravdu chtít, tj. asi nikdy :roll: Zase tak často tuto funkci nepoužívám, takže mě k tomu nic netlačí. PS: Každý (!!!!) konektor je možným zdrojem poruch. Zejména tzv. přechodové odpory nadělají pěknou paseku. A mohou být kontakty třeba stříbrné - stejně zoxidují a "přechoďák" je na světě.
hmmm, tak slovy klasika:" to jsme klidní!" >😁
Každý máme (jak to vypadá) něco. Já se zase potýká s problémem ne zcela pravidelného chodu za studena. Při určitých otáčkách (cca 900/min.) se mi rozvibruje motor. Vstřikovače jsou překontrolovány (jeden tekl), ale žádná změna po opravě. Motor má skutečných asi 120 tis. km, vždy na plnou syntetiku. Startuje na otočení (ani ne jednou dokola) Spaliny ukázkové. Velice se mi stav zlepšil stav po ošetření přípravkem od STP na čistění pal. soustavy. 100% to ale rozhodně není. Asi budu muset absolvovat nějakou "hloubkovou" diagnostiku, protože tento stav mě těžce s..e. PS: První a asi i poslední "ropák" v mojí garáži!
mikez: Hledal jsem, hledal, ale bohužel nenašel. Samotného mě to mrzí, protože jsem žil (a stále ještě žiju) v přesvědčení, že ho někde mám. Ale kde, že? Jinak jsem objednán na diagnostiku pal. soustavy do diesel-servisu, tak jsem zvědav, co objeví. Bojím se, že mi doporučí kontrolu čerpadla na stolici. Napíšu.
hmm, nevadí. Já už jsem to dal jakž-takž do kupy, čidélka přestaly blikat, vyměnil jsem kde co. Příští týden ještě vyfukový tlumič a je to komplet (rozvoďák, všechny kladky, přední desky+kotouče+čidla, přední tlumiče, olej, všechny filtry, doplnit a vydezinfikovat klimu, 4x výfukové těsnění a další drobnosti, celkem průvan ve šrajtofli... :shock: ) Ale jede to, jak švýcary, jenom cvrkot. 2,5V6 benzín, sedan. Vyměním za kombi. Znáš někoho, kdo by bral?
mikez: To máš smečku psů, nebo 18 dětí? :roll: Já kombi (ne Omegu) měl, a už bych do toho nešel. Cokoliv Ti klepne v kufru (a věř, že se vždy něco najde), tak to slyšíš. 😒 Navíc jsem neměl potřebný pocit soukromí - ten prostor za mnou mi nebyl příjemný. Kabina se hůře temperuje (aspoň mi to tak přišlo) a při otevření zadních dveří dovnitř táhne. To je ostatně důvod, proč se velkým obloukem vyhýbám karoseriím, u kterých se vyklápí celý zadek (Hatchback). Ale proti gustu ... Pro převoz nákladu je to samozřejmě bezkonkurenční tvar, pokud neberu v potaz dodávku, nebo potom už jenom náklaďák. Akorát si dej při koupi pozor, ať nejsou unavené pružiny. Objem kufru je u Omegy skutečně velký a to svádí k nakládání věcí nad hranici přípustné užit. hmotnosti. Bohužel ale o nikom, kdo by chtěl spáchat výměnu, nevím.
Milé překvapení - přesnost pal. poč. je vynikající (aspoň u mne a co se týká spotřeby paliva) Po rozsvícení kontrolky nedostatku paliva během cca 3km natankováno 18,9? litrů. Opětovné rozsvícení kontrolky po ujetí 193 km. Pal. počítač ukazoval průměr 10,0 Počítal jsem s odchylkou tak 0,5 - 1 litr. V obou případech došlo k rozsvícení kontrolky při jízdě po rovině, údaj tedy není zkreslen přelitím paliva v nádrži. Samozřejmě neberu v potaz chybu tachometru - to by bylo na laboratorní práci. Stejně tak neuvažuji o tom, zda uvedená hodnota 10,0 měla blíže k "překlopení" na 9,9 či 10,1. PS: Pro šťouraly - spíše by se slušelo napsat, že je OK souhra hodnot tacho, pal. počítač a údaj množství natankovaného paliva u stanice. Howgh!
Robe, čéče, podařilo se mi sehnat návod k obsluze Omegy v češtině... 😄
mikez: Tak jsem si myslel, že už nežiješ 😢 Jinak Ti gratuluji, neboť jsi na tom lépe, než já, který to chroustám z němčiny. Jsem se ji sice nějakou chvíli učil, ale technické výrazy se jaksi běžně zrovna moc neberou, že? Uvažuji teď o podložkách (malé!) pod kola, aby to nevypadalo jako "šalina". Trochu mě ale brzdí cena - ocel nebrat a za dural je to ranec 😢 Jinak žádný tuning - neholduji tomu.
Rob2: já a nežít? Nehrozí...Tobě za mnou bylo smutno, browku?? 😉 Na chvilku jsem se odmlčel, protože jsem byl v jednom kole a večer se mi nechtělo přemýšlet a na silu něco tvořit 8-s Můj první šestivál jsem prodal (sedan), po něm koupil Omegu dvoulitr kombi 85kW a to byl nářez, to vývar z ponožek byl silnější... Velice rychle jsem našel naštěstí kupce a koupil znovu 2,5V6 sedan v naprosto špičkovém stavu v kůži, no prostě bombastic :shock: S tím návodem jsem to psal, že kdybys třeba chtěl, tak jsem ochoten to naskenovat a někam ti to poslat. Mě to velmi pomohlo
Dvoulitr 85kW ? A ono to nejelo? >😁 To se divím. 85kW by mělo stačit, ne? >😁 Jo, jo. Jak si člověk zvykne na lepší, tak se potom diví, čím vším se také dá jezdit. Osobně mi také tak 50kW chybí ke spokojenosti 8-s Ta ropa je sice šestivál, takže zvukový projev OK, ale koně chybí. Bohužel je poznat (pro mě dost 😒 ) i rozdíl mezi prázdným a plným autem, což při dostatku výkonu není příliš markantní (mám na mysli akceleraci a zdolávání kopců - v zatáčkách a na brzdách se větší hmotnost projeví samozřejmě u každé káry) Bral jsem auto hlavně kvůli servisní knížce, stavu, ceně a výbavě (CD a skutečných asi 115.000km) Bouda je ale na ten motor moc těžká, takže je to auto dynamikou v h.... Je to tak "rozjet a jet". Rodinný vůz bez sport. ambicí. Uspokojí, ale nenadchne :roll: Manuál už snad řešit nebudu, protože jsem se jím zdárně prokousal, ale děkuji za nabídku. Jinak: Ať Ti to jezdí!
mikez: Jak vypadáš se spotřebou? Baští Ti to stejně málo, jako ta předešlá? Já mám běžný provoz tak za 9,5 - 10 a dálnici asi 8,5 (jízda okolo rychlostního limitu 130km/h, chvilkami trošičku víc :roll: ) Evidentně se na spotřebě podílejí ztráty v hydrodyn. měniči, protože po jeho uzamčení (cca 75-80km/h při lehké noze) jde spotřeba okamžitě dolů o litr i víc. Na dálnici je prakt. stále uzamčen, takže přes vyšší rychlost je spotřeba nižší.
to Rob2 - kde se tu bereš? Možná mi to uniklo, ale ty jsi přesedlal ze sirky?
to ALL - poráďte prosím: koupit nebo nekoupit Omegu? Viděl jsem včera krásnou, 99. rok, 2.0i 16V 100 kW, dig.klíma a snad všechny vychytávky. Ale Omegy neznám, ani opely jako takové.
Zkuste mi to někdo, sím, rozmluvit.
to ALL - poráďte prosím: koupit nebo nekoupit Omegu? Viděl jsem včera krásnou, 99. rok, 2.0i 16V 100 kW, dig.klíma a snad všechny vychytávky. Ale Omegy neznám, ani opely jako takové.
Zkuste mi to někdo, sím, rozmluvit.
rbr: Jsem se tak nějak vyskytnul.....😄 Posílal jsem Ti před chvílí e-mail na Tvoji adresu, kde jsem se trochu rozepsal. Upřímně: Jsou i lepší auta, ale záleží na tom, co očekáváš a hlavně za jakou cenu. Pojem "nejlepší auto" je totální blbost. Vždy je to otázka peněz a požadavku. Osobně bych řekl, že Omega nabízí dost za přijatelný peníz. Kdyby byla kastle pozinkovaná, nebylo by to až tak špatné auto. Aspoň si to myslím :roll: PS: Možná nebude na tento můj názor ani moc narážek - jak vidíš, sem moc lidí nechodí :?
Jo, díky, mail jksem právě dočetl. A taky napsal.
Jasně, že nejlepší auto nenajdeš, já hledal něco 1)pohodlného, 2)spolehlivého, 3) pak to ostatní..... >😁
Koukám, že to tady moc nežije, to je tu tak málo omegistů?!
Upřímě jsem doufal, že se zase od "zkušenějších kolegů" :😉 dostanu k potřebným informacím....u sierr to pěkně žilo, a řek bych, že jsme měli solidně zpracovanou dokumentaci originální i vlastní texty (diagnostika, významy kódů, předepsané hodnoty jednotlivých čidel atd...).
Brzy se začnu vyptávat, prozatím nějeký "uživatelský manuálek" v ČJ nebo Aj tady někdo nevlastníte? Jen ne v NJ >😒]
Možná připomenu: od 21.6. bych měl vlastnit jednu Omegu 2.0. 16V v parádní výbavičce. :shock:
Jasně, že nejlepší auto nenajdeš, já hledal něco 1)pohodlného, 2)spolehlivého, 3) pak to ostatní..... >😁
Koukám, že to tady moc nežije, to je tu tak málo omegistů?!
Upřímě jsem doufal, že se zase od "zkušenějších kolegů" :😉 dostanu k potřebným informacím....u sierr to pěkně žilo, a řek bych, že jsme měli solidně zpracovanou dokumentaci originální i vlastní texty (diagnostika, významy kódů, předepsané hodnoty jednotlivých čidel atd...).
Brzy se začnu vyptávat, prozatím nějeký "uživatelský manuálek" v ČJ nebo Aj tady někdo nevlastníte? Jen ne v NJ >😒]
Možná připomenu: od 21.6. bych měl vlastnit jednu Omegu 2.0. 16V v parádní výbavičce. :shock:
rbr: web Sierra je moc pěkný, a hlavně si tam nikdo nehraje na ředitele zeměkoule, jako je to jinde. Proto bych také chtěl zůstat jeho členem. Omegy zřejmě vlastní starší usedlejší lidé (tatíci od rodin apod.), kteří patrně nemají potřebu touto formou komunikovat. Anebo je Omeg hrozně málo. Vyber si! 😁
Foto zašlu na email 5 paprsků chrom límec atraktivní cena 8000,- 4ks Tábor tel.608/944120 cz.cz@volny.cz
Nazdar Robe, tak jsem tu. Diskuse jede na plné pecky :-! Mám se dobře, před týdnem jsem se vrátil z Chorvatska, dálnice tam 7,5/100 (do 120 km/h) a zpět jsme švihali trochu víc, takže 8.5/100 (do 150 km/h). Jede, jak švýcarky, akurát mi cosi mlátí na hrbech u levého předního kola, asi čepy nebo silentbloky, případně oboje. Jinak suprovka. Kdosi tady chtěl manuál v češtině, tož jeden by se tu aj našel 😄
MIKEZ - tož jak našel?! Tak našel nebo nenašel? :shock:
Fakt? Zatím s Robem řešíme nejrůznější věci mailem. Jak je to obsáhlý mauálek? To je nějaká kniha nebo přerklad textů z internetu? Sám jsem se před časem živě podílel na českých textech okolo ŘJ a diagnostiky o fordu sierra.
Popsal bys mi prosím trochu, jak manuál vypadá, co řeší a jak je to velké? A na co by mě to přišlo?
Předem díky za info.
Fakt? Zatím s Robem řešíme nejrůznější věci mailem. Jak je to obsáhlý mauálek? To je nějaká kniha nebo přerklad textů z internetu? Sám jsem se před časem živě podílel na českých textech okolo ŘJ a diagnostiky o fordu sierra.
Popsal bys mi prosím trochu, jak manuál vypadá, co řeší a jak je to velké? A na co by mě to přišlo?
Předem díky za info.
😁 RBR: áááá, panáček zavětřil návod v češtině a valí očiska... >😁 Já jsem taky valil, neboj... No, co k tomu. Je to origoš Opel, velikost cca A5 na šířku, tlustý cca 1 cm, barevný a je to klasický návod k obsluze, kde se na začátku řeší, kdo s tím může manipulovat a konče tabulkou použitých motorizací u Omegy. Jak se zamyká, jak se ovládá klima, co s alarmem, jaké jsou hlášky na displeji počítače, jak se mění žárovky atd atd...Žádné specialitky z oblasti řídící jednotky apod (vzhledem k tomu, že jsou tyto věci pro odborníky a ne pro konečného spotřebitele) tam pochopitelně nejsou. Tož tak. Nestálo by tě to nic, naskenoval bych to a průběžně posílal na tvůj mail. Má to cca 60 stran, jeden obrázek cca 300 kb, takže celkově cca 20MB. Jestli to zvládne tvá schránka, pošlu vše najednou zazipované.
Jak šlape ten tvůj dvoulitřík? Já mám 2,5V6 benzín a vůbec bych se nezlobil, kdybych jezdil s třílitříkem, měl jsem i dvoulitr - sice ten slabší 85 kw - a to se mi zdálo ta tak těžké auto fakt málo. Navíc to byl Caravan, no neštěstí... 8-s Ta "dvaapůlka" je o poznání živější, zvuk je fantastický, výrazně ožívá od 4000 ot/min, to je potom dílo 😄
Jak šlape ten tvůj dvoulitřík? Já mám 2,5V6 benzín a vůbec bych se nezlobil, kdybych jezdil s třílitříkem, měl jsem i dvoulitr - sice ten slabší 85 kw - a to se mi zdálo ta tak těžké auto fakt málo. Navíc to byl Caravan, no neštěstí... 8-s Ta "dvaapůlka" je o poznání živější, zvuk je fantastický, výrazně ožívá od 4000 ot/min, to je potom dílo 😄
Jasně že valim...
Já jsem zdědil s autem (koupil z bazaru) nějakou knížečku, nadepsanou Opel Omega- Bedienung, Sicherheit, Wartung. A němčinu já nerad. Tuším, že podle tvého popisu by to mohlo být to stejné.
Samozřejmě bych byl vdečný za něco v češtině. Co tě poprosit na začátek o naksenování třeba obsahu nebo první jedné, dvou stránek? Pro porovnání? Ale zdá se že to bude ono. Je fakt, jak píšeš, že ŘJ apod. tam asi nebudou, ale to neí cílem.
Dnes jsem třeba objevil pro mně dodnes netušenou věc: zaparkoval jsem a pak si všiml, že mi svítí levé zadní světlo. A i přední parkovací! Pak mi došlo o co jde a že to není chyba, ale fakt jsem toto ani netušil :😉
Ale třeba i pěkně napsaný postup výměny žárovky se hodí, koukal jsem zlehka na přední světlomety a zdá se mi to dost blbě přístupný.
S dvoulitrem(100 kW) jsem spokojený. I když je to jiný chování než jsem byl zvyklý (měl jsem 2.O i DOHC EFI sierru v super kondici 😄 ). Chtěl jsem teď spíše něco pohodlného, velkého a zatím jsem spokojenej. Je to míň živý, ale jinak super. Oceňuji předevsím slušný záběr ve středních otáčkách. 2,5 litr můžu jen odhadovat....Při ježdění do práce (35 km po dálnici) jezdím s omegou v průměru za 8,5 litrů, nyní courám po městě + na chatu, průměr vylezl na 10,2 litru.
85 kW motor musí být fakt slabší, asi bych do toho nešel. Před koupí omegy jsem se rozhlížel po bazarech: nejrůznější 1,4 litry popř. 1,6 litry - fuj, vždyť to snad ani nemůže jet!
Já jsem zdědil s autem (koupil z bazaru) nějakou knížečku, nadepsanou Opel Omega- Bedienung, Sicherheit, Wartung. A němčinu já nerad. Tuším, že podle tvého popisu by to mohlo být to stejné.
Samozřejmě bych byl vdečný za něco v češtině. Co tě poprosit na začátek o naksenování třeba obsahu nebo první jedné, dvou stránek? Pro porovnání? Ale zdá se že to bude ono. Je fakt, jak píšeš, že ŘJ apod. tam asi nebudou, ale to neí cílem.
Dnes jsem třeba objevil pro mně dodnes netušenou věc: zaparkoval jsem a pak si všiml, že mi svítí levé zadní světlo. A i přední parkovací! Pak mi došlo o co jde a že to není chyba, ale fakt jsem toto ani netušil :😉
Ale třeba i pěkně napsaný postup výměny žárovky se hodí, koukal jsem zlehka na přední světlomety a zdá se mi to dost blbě přístupný.
S dvoulitrem(100 kW) jsem spokojený. I když je to jiný chování než jsem byl zvyklý (měl jsem 2.O i DOHC EFI sierru v super kondici 😄 ). Chtěl jsem teď spíše něco pohodlného, velkého a zatím jsem spokojenej. Je to míň živý, ale jinak super. Oceňuji předevsím slušný záběr ve středních otáčkách. 2,5 litr můžu jen odhadovat....Při ježdění do práce (35 km po dálnici) jezdím s omegou v průměru za 8,5 litrů, nyní courám po městě + na chatu, průměr vylezl na 10,2 litru.
85 kW motor musí být fakt slabší, asi bych do toho nešel. Před koupí omegy jsem se rozhlížel po bazarech: nejrůznější 1,4 litry popř. 1,6 litry - fuj, vždyť to snad ani nemůže jet!
mikez: Koukám "jak péro z divanu" na Tvoji spotřebu a tiše závidím. Mám teď průměr 9,4 - jízdy tak okolo 70km tahem, ale celkem náročný terén (Vysočina) Zde by asi i Tvoje auto s autometem šlo k 10-ti litrům. Dvoulitr, co má RBr, mi s automatem bral okolo 11-ti litrů (a spíš více 😒 )
Nicméně 170HP je už znát. Těch mých 131HP je dost malé stádo, byť kroutící moment je 250 Nm. Uvažoval jsem o chiptuningu (potom to prý už docela jede 😄 ), ale ten motor je už nyní dost choulostivý, tak z obavy o něj k tomu asi nedojde. BMW neBMW - prostě není nic moc (spíš NIC než MOC 8-s ) Byť nejsem fandou VW, tak musím napsat, že jejich TD 1,9 je mnohem povedenější. Tvoji 2,5 V6 jsem chtěl, ale zrovna jaksi nebyla ve stavu (a s AT) jaký bych si představoval. Třeba příště ..... :roll:
Nicméně 170HP je už znát. Těch mých 131HP je dost malé stádo, byť kroutící moment je 250 Nm. Uvažoval jsem o chiptuningu (potom to prý už docela jede 😄 ), ale ten motor je už nyní dost choulostivý, tak z obavy o něj k tomu asi nedojde. BMW neBMW - prostě není nic moc (spíš NIC než MOC 8-s ) Byť nejsem fandou VW, tak musím napsat, že jejich TD 1,9 je mnohem povedenější. Tvoji 2,5 V6 jsem chtěl, ale zrovna jaksi nebyla ve stavu (a s AT) jaký bych si představoval. Třeba příště ..... :roll:
RBR: není problém, naskenuju a pošlu. Kam to bude?
Rob2: chlapi, oba dva, vy snad máte dřevěné nohy, jak je to možné, že máte tak vysoké spotřeby? Rob2 má 2,5TD automat 9,5/100, RBR má 2.016V benzín 8,5-10/100, já mám 2,5V6 benzín a jezdím za nejmíň 7-9/100...Občas se po Vysočině motám a jde to k 10/100, ale pořád je to na 170 benzínových PS velmi solidní. Dnes jsem jel Hodonín - Brno po okresce, 7,6/100... :shock: Mám tam režim momentální spotřeby, tak jsem se naučil jezdit se super lehkou nohou a při tom nebýt brzda provozu.
Rob2: chlapi, oba dva, vy snad máte dřevěné nohy, jak je to možné, že máte tak vysoké spotřeby? Rob2 má 2,5TD automat 9,5/100, RBR má 2.016V benzín 8,5-10/100, já mám 2,5V6 benzín a jezdím za nejmíň 7-9/100...Občas se po Vysočině motám a jde to k 10/100, ale pořád je to na 170 benzínových PS velmi solidní. Dnes jsem jel Hodonín - Brno po okresce, 7,6/100... :shock: Mám tam režim momentální spotřeby, tak jsem se naučil jezdit se super lehkou nohou a při tom nebýt brzda provozu.
mikez: S Ford Sierra 2.0i DOHC s AT jsem jezdil spolehlivě do 7l/100km. Tady (myšl. Omega) to prostě nejde! Známý má také 2.5 TD ale manuál a jezdí za cca 8,5l/100km. Takže také žádná výhra při srovnání s 1.9 TD od VW. Dle mého soudu je program AT u Omegy ne moc dobře nastaven. I při lehké noze dost brzo podřazuje, což mě fakt se.e zejména při přejezdech horizontů, kdy mi zbývá 50 metrů k vrcholu a AT si zařadí "3". Samozřejmě už mám zjištěno její chování (trasu jezdím pravidelně) tak se snažím tomu upravit režim jízdy. To ale jde, pokud se před Tebou nikdo nemotá. K motoru jsem se už vyjádřil minule. BMW mělo několik nepovedených motorů a tento k nim rozhodně patří. Upravili ho až v r. 2001 (tuším), kdy změnili způsob vstřikování (už ne do předkomůrky), výkon zvedli na 110kW a díky jiné hlavě tyto přestaly praskat. Tak aspoň hovoří odborný (snad) pramen. U Opelu je (nejem podle tohoto pramenu!) nejhorší jejich přímovstřikový diesel. Ten se sype takovým způsobem, že je to hrůza. U Tvého motoru je potřeba kontr. a měnit rozvod. řemen a rádo se prý povolí a následně protočí i jeho poháněcí ozub. kolo. Fatální následek je jistý. Stejně bych ho ale bral. Zejména s tou spotřebou 😉
Já jezdím s 524td rok 88, najeto 737.000 km běžnou spotřebu venku 7.7 , město 11 s manuálem a rozhodně to není nic úspornýho na to, jak to nejede. Vzal jsem auto jenom kvůli nízké ceně a kdyby to byl benzín, tak bych byl radši, protože ty BMW umí.
Je ale důležitý si uvědomit, že tenhle motor vylezl v roce 1983 a v tý době z něj byli všichni paf, nějaké VW TDI v tý době neexistovalo, motor měl 115 koní, proti všem kadlekadle byl tichý a měl lineární křivku výkonu. Že se tento motor s malými změnami jako 525td(s) vyráběl i na začátku devadesátých let, beru jako malý úlet a to, že ho dělali ještě do modelu E39 po roce 1996, to už beru vyloženě jako technologickou ostudu a zanedbání. Nový commonrailový dvaapůllitr 525d vychází naopak z technologicky výborného motoru 530d a nemá s tím starým nic společného.
Co se týče praskání hlav, myslím si o tom své, jedinou opravdu prokazatelnou sérii takovýchto hlav kompletně měnilo BMW v záruce, u Opelu je co jsem slyšel blbě dochlazovanej poslední válec. To, že je to řadový šestiválec a díky délce se hlava při teplotních změnách více kroutí a motor je náchylnější na roštování za studena, puntičkářský na chlazení a čechům praskaj hlavy, beru jako jeho naturel a daň tomuto uspořádání.
Je ale důležitý si uvědomit, že tenhle motor vylezl v roce 1983 a v tý době z něj byli všichni paf, nějaké VW TDI v tý době neexistovalo, motor měl 115 koní, proti všem kadlekadle byl tichý a měl lineární křivku výkonu. Že se tento motor s malými změnami jako 525td(s) vyráběl i na začátku devadesátých let, beru jako malý úlet a to, že ho dělali ještě do modelu E39 po roce 1996, to už beru vyloženě jako technologickou ostudu a zanedbání. Nový commonrailový dvaapůllitr 525d vychází naopak z technologicky výborného motoru 530d a nemá s tím starým nic společného.
Co se týče praskání hlav, myslím si o tom své, jedinou opravdu prokazatelnou sérii takovýchto hlav kompletně měnilo BMW v záruce, u Opelu je co jsem slyšel blbě dochlazovanej poslední válec. To, že je to řadový šestiválec a díky délce se hlava při teplotních změnách více kroutí a motor je náchylnější na roštování za studena, puntičkářský na chlazení a čechům praskaj hlavy, beru jako jeho naturel a daň tomuto uspořádání.
RedBaron: Myslím si, že se k motorům chovám jako málokdo. Je to možná také tím, že jsem se chvíli "kolečkem" živil (bavilo mne to, ne že bych se neuživil jinak) a motory u nákl. aut jsou obecně trošku drahé na to, aby ji člověk ublížil, nehledě na skutečnost, že by si potom nevydělal.
Navíc mám k technice vztah (profesně jsem strojař), takže šlápnout studenému motoru "plný knedlík" je pro mne totéž, jako by někdo vraždil dítě. Přesto mi u BMW 520 praskla hlava mezi 4 a 5-tým válcem (pod vačkovým hřídelem). Konečná pro motor byla dálnice D1. Žádné přehřátí! Trochu vyšší rychlostní průměr 8-s , ale žádná "podlaha"! Takže se nediv, že pro BMW zrovna nehoruji. Možná se na mne jenom nalepila smůla 😒 Tím nepopírám celkovou kvalitu BMW. Jízdní vlastnosti jsou pro mne, co by vyznavače zadního pohonu, naprosto výborné. Jenom se holt i takto renomované firmě občas něco ne zcela podaří a smutné je, že tento problém není okamžitě řešen. (Změna technologie, materiálu, tvaru komponentu apod.)
Navíc mám k technice vztah (profesně jsem strojař), takže šlápnout studenému motoru "plný knedlík" je pro mne totéž, jako by někdo vraždil dítě. Přesto mi u BMW 520 praskla hlava mezi 4 a 5-tým válcem (pod vačkovým hřídelem). Konečná pro motor byla dálnice D1. Žádné přehřátí! Trochu vyšší rychlostní průměr 8-s , ale žádná "podlaha"! Takže se nediv, že pro BMW zrovna nehoruji. Možná se na mne jenom nalepila smůla 😒 Tím nepopírám celkovou kvalitu BMW. Jízdní vlastnosti jsou pro mne, co by vyznavače zadního pohonu, naprosto výborné. Jenom se holt i takto renomované firmě občas něco ne zcela podaří a smutné je, že tento problém není okamžitě řešen. (Změna technologie, materiálu, tvaru komponentu apod.)
Miku, kdybys udělal nějakou tu úvodní stránku, zkus to prosím na roman.brychta@seznam.cz.
Taky teď stále koukám na momentální spotřebu, takže se učím 😲(
Věřím, že Hodonín-Brno bych taky svedl se srovnatelnou spotřebou. Já mám teď smůlu, že se nyní motám (95😖 ve městě. Jen mě leká, že při 1.rychlosti a průměrném sešlápnutí plynu mi to v tu chvíli vyletí na "maximum" = 39.99 l/100 km. Až jsem si říkal, jestli není ŘJ mimo, ale z jiného důvodu jsem byl teď na diagnostice a toto vše OK. Pamatuji se ze sierry (2.0 i DOHC), jak moc záležín an slušným stavu motoru i elektroniky. Snad je to opravdu OK.
Taky teď stále koukám na momentální spotřebu, takže se učím 😲(
Věřím, že Hodonín-Brno bych taky svedl se srovnatelnou spotřebou. Já mám teď smůlu, že se nyní motám (95😖 ve městě. Jen mě leká, že při 1.rychlosti a průměrném sešlápnutí plynu mi to v tu chvíli vyletí na "maximum" = 39.99 l/100 km. Až jsem si říkal, jestli není ŘJ mimo, ale z jiného důvodu jsem byl teď na diagnostice a toto vše OK. Pamatuji se ze sierry (2.0 i DOHC), jak moc záležín an slušným stavu motoru i elektroniky. Snad je to opravdu OK.
RBR: jasnačka, možná se mi to povede ještě dnes. Co se týká momentální spotřeby, tak to je v pohodě. Já jsem si "jezdit za třicet a víc" při rozjezdu už zvykl... 😄.
Robe, nemáš tušení, co stojí čepařina a silentbloky u př. ramen na Omegu V6 benzín?
Robe, nemáš tušení, co stojí čepařina a silentbloky u př. ramen na Omegu V6 benzín?
mikez: Konkr. vnější kulový kloub tyče řízení originální je za cca 1.660,-Kč, v replice za 365,-Kč. Ložisko př. kola orig. cca 5.000,-Kč, replika (?? – naprosto stejný díl jsem demontoval, a pochybuji, že by jej kdy někdo měnil) byl přibližně za 2.500,-Kč. Bomba je přepadová hadička spojující vstřikovače. Orig. za 700,-Kč metr (prý speciální), replika Made in Germany za 120,-Kč metr. Ceny se pochopitelně mohou o pár stokorun rozcházet, ale rámcově to platí. Je pravděpodobné, že originální díly více vydrží, takže je na každém, co zvolí.
To jsou dost slušný rozdíly cen, co napsal Rob.
Jsem už nas5 v práci, takže už bych měl poctivěji reagovat na maily atd.
Robe, tušíš o jakým maunálu tady s Mikem mluvíme?
Jestli se nepletu, nabízel jsi mi těsnění ke sběrnámi potrubí - a víš, že mám dojem (zatím jen dojem), že po startu, než se to ohřeje, tam budu mít nějakou netěsnost? Můžeš to zatím nechat ležet a nevyhazovat? Uviděl bych za nějaký týden, jak se to vyvine.
Jsem už nas5 v práci, takže už bych měl poctivěji reagovat na maily atd.
Robe, tušíš o jakým maunálu tady s Mikem mluvíme?
Jestli se nepletu, nabízel jsi mi těsnění ke sběrnámi potrubí - a víš, že mám dojem (zatím jen dojem), že po startu, než se to ohřeje, tam budu mít nějakou netěsnost? Můžeš to zatím nechat ležet a nevyhazovat? Uviděl bych za nějaký týden, jak se to vyvine.
Ráno jsem si vynuloval PP, abych se přesně koukl na mou spotřebu. Vyjižděl jsem klasicky se studeným motorem(doplním 2 l benzin 16 V 100 kW) a jel jsem z Kladna (bydlím na okraji) po dálnici do Prahy (zase na okraj - na Barrandov). Je to asi 35 km, po okreskách jsem jel 90, po dálnici jsem udržoval 120-130, jinak pěkně v klidu. Snad 70% cesty pak vede právě po dálnici. Průměr za tuto cestu je 7,1 l/100 km.
Zdravím ALL.
Zdravím ALL.
Pánové, neválí se doma někomu zbytečně ta černá hadra, izolace mezi motorem a kapotou? Moji Omegu zřejmě pžedchozí majitel nechával stát někde u popelnic - třetina je vyžrané od nějakých hlodavců - naštěstí nic víc. Jenže, když pak člověk otevře kapotu, aby mrkl na motor, tak to vypadá dost blbě......
V servise jsem se potom nepídil, předpokládám, že by za to chtěli neslušnou sumu. Tak hledám tady, kdo by to měl doma, ve slušným stavu za rozumný peníz. A čím blíž Praze, tím lépe.
V servise jsem se potom nepídil, předpokládám, že by za to chtěli neslušnou sumu. Tak hledám tady, kdo by to měl doma, ve slušným stavu za rozumný peníz. A čím blíž Praze, tím lépe.
Ahoj, vím minimálně o třech slušných vrakáčích v Praze, kteří se specializují na Opel. A bude jich alespoň deset. Kup si Auto Annonci, tam toho je. Tři-čtyři telefonáty a máš to. Hlavně ne Benett cars, ti neví, co by za to chtěli a navíc ke všem cenám, které ti řeknou, připočítají ve finále 19% DPH... :x
Ahoj Miku. Dobrej nápad.
Koukám, je tu jinak docela mrtvo. To asi všichni omegisti nemají žádnej problém, co by tu řešili :shock:
Koukám, je tu jinak docela mrtvo. To asi všichni omegisti nemají žádnej problém, co by tu řešili :shock:
Čau, já jsem z toho vedra úplně hotovsson... :x Nikdo sem nechodí, možná sis mohl nechat tu sirku, tam to na webu aspoň vřelo. Chceš něco naskenovat?
Čau Miku.
Vždyť je léto, tak zas trocha toho tepla neuškodí..... :shock:
Naskenovat? No jasně. Já slíbil, že zpřesním, co bych raději. Asi to, co znám míň popř. nějaké specialitky.
Tak třeba něco z tohoto? (jak co zvládneš)
teplta chladící kapaliny !!!!! :shock: - str.15 (mě se už na 97°sepne větrák a zchladí to na 95°. Není to brzy?)
závora elektornická ( :shock: ) - str.41
vypnutí přívodu paliva (? :?: ) - str.85
regulace světlé výšky (?! :?: ) - str.92
regulace rychlosti (?! :?: ) - str.93
PP - str.32
relé- str 133
seřízení dosahu světlometů - str.64,114
výměna žárovek - str 114
ABS - str. ?
elektronika motoru - str.89
mobilní telefon - str.24
.
.
..
no je toho dost, že?
A ještě jedna otázka for ALL: normálmě krátkým stiskem ovladače zavření okna se okno posine o kousek, podržením se zavře (resp.otevře) na doraz. Ale někdy zajede na doraz a hned se vrátí zpět do nějaké polootevřené polohy! Dělám něco špatně nebo to je chyba? U některých aut se doraz okna prý programuje....
Vždyť je léto, tak zas trocha toho tepla neuškodí..... :shock:
Naskenovat? No jasně. Já slíbil, že zpřesním, co bych raději. Asi to, co znám míň popř. nějaké specialitky.
Tak třeba něco z tohoto? (jak co zvládneš)
teplta chladící kapaliny !!!!! :shock: - str.15 (mě se už na 97°sepne větrák a zchladí to na 95°. Není to brzy?)
závora elektornická ( :shock: ) - str.41
vypnutí přívodu paliva (? :?: ) - str.85
regulace světlé výšky (?! :?: ) - str.92
regulace rychlosti (?! :?: ) - str.93
PP - str.32
relé- str 133
seřízení dosahu světlometů - str.64,114
výměna žárovek - str 114
ABS - str. ?
elektronika motoru - str.89
mobilní telefon - str.24
.
.
..
no je toho dost, že?
A ještě jedna otázka for ALL: normálmě krátkým stiskem ovladače zavření okna se okno posine o kousek, podržením se zavře (resp.otevře) na doraz. Ale někdy zajede na doraz a hned se vrátí zpět do nějaké polootevřené polohy! Dělám něco špatně nebo to je chyba? U některých aut se doraz okna prý programuje....
Zdarec, no naskenuju ti to, počítej tak 10 dní, teď se mi fakt vůbec nechce, budu to dělat postupně, pošlu na mejla. Mě ventilátor zapíná v cca 95C a končí na 90C, když se všechny ty vrtule včetně klimy spustí, tak to je hukot, jak vrtulník... :-! Co se týká toho okýnka, tak si myslím, že se ti to nějak snaží naznačit, že je tam někde nějaká chybka, proto to odmítá normálně fungovat. Skříplá myš? Zapomenutá hadra? ?? 😉
Čau!
Žádný spěch, užívej si léta, případně dovolené.
Tos mě uklidnil, s tou vrtulí. Jak píšeš, je to jak vrtulník. Pochopil jsem dobře, že těch vrtulí máš více než jednu? Já mám jednu, obrovskou....
A všiml jsem si, že pokud je okolní teploty vyšší (v těch dnech co byla horka), tak se vrtule zapne i dříve!
Protože: auto jesm měl zaparkovaný celý den, sice na sluníčku, ale to přeci nevytvoří 90 nebo 95° v motoru. Přišel jsem k tomu, otevřel, nastartoval a po pár skundách se rozjela rovnou vrtule.
To okýnko budu zkoumat.
Žádný spěch, užívej si léta, případně dovolené.
Tos mě uklidnil, s tou vrtulí. Jak píšeš, je to jak vrtulník. Pochopil jsem dobře, že těch vrtulí máš více než jednu? Já mám jednu, obrovskou....
A všiml jsem si, že pokud je okolní teploty vyšší (v těch dnech co byla horka), tak se vrtule zapne i dříve!
Protože: auto jesm měl zaparkovaný celý den, sice na sluníčku, ale to přeci nevytvoří 90 nebo 95° v motoru. Přišel jsem k tomu, otevřel, nastartoval a po pár skundách se rozjela rovnou vrtule.
To okýnko budu zkoumat.
Já mám vrtule tři. Dvě na klima-chladič a jednu na normální chladič. Obrovskou. Když jedu, tak se občas zapíná jenom ta jedna velká, když v horku stojím, tak za pár chvil se to všechno roztočí a to je teda hukot...Pokud máš klimu, tak bys tam měl mít taky ještě dvě vrtule. Otevři kapotu a uvidíš dva chladiče. Ten, co je blíž k nárazníku, je trochu užšší, než ten druhý, který je hned za ním, je od klimatizace no a mezi tímto chladičem a nárazníkem jsou dvě vrtule. To je teda věta. :shock: Nedávno jsem klima-chladič musel měnit, někde jsem chytil kamínek, který mi udělal dírku, všechno chladivo zmizelo, tlak žádný, chladič děravý...7 klacků a už zase chladí :shock: Dneska jsem z toho hicu zas úplně hotovsson a to budu ještě odpoledne makat na baráku... :roll:
Tady je tak dusno jak v....před bouřkou.
Já mám "vršek" chladiče zcela zakryt několika kryty apod, nemám šanci vidět mezi chladiče, takže jsem toto dosud netušil. Pouze když se nakloním víc nad motor, vidím pod chladič s jednou velkou vrtulí....ta se mi právě roztáčí a je to znát i uvnitř auta.
Já mám "vršek" chladiče zcela zakryt několika kryty apod, nemám šanci vidět mezi chladiče, takže jsem toto dosud netušil. Pouze když se nakloním víc nad motor, vidím pod chladič s jednou velkou vrtulí....ta se mi právě roztáčí a je to znát i uvnitř auta.
Jasnačka, kryty mám taky. Je to přimontované na bocích takovými velkými plastovými šrouby, dá se to odšroubovat klíčem zapalování. Když to velmi lehce sundáš (na každé straně jeden kryt ve tvaru jakýsi trojúhelník a uprostřed obdélníkový kryt cca 3/4 metru dlouhý, tak tam pod tím uvidíš i ty chladiče i vrtule. Ty boční plastové kryty musím sundat, i když chci vyměnit žárovky, ten šestiválec je tam napěchovaný do posledního kousku. Když jsem ještě jezdil s tím slabším dvoulitrem 85kw, tak jsem mohl smíchy prasknout. Tam bylo místo ještě na jeden motor... 😁
Jo, taky jsem koukal, kolik je tam místa, je to dost nezvyk.
Na ty kryty a chladiče ještě kouknu, měl jsem sundaný jen ty dva boční - koukal jsem kudy měnit žárovky. Stejně jsem se k těm žárovkám(xenony) pořádně nedostal, nemůžu tam pořádně strčit ruku, asi bych měl ještě něco sundat. Doufám, že mě potřeba výměny žárovky někde na cestě nepotká, byl by to horor. A nebo se v neskaenovaném manuálu dozvím, jak na to 😄
Na ty kryty a chladiče ještě kouknu, měl jsem sundaný jen ty dva boční - koukal jsem kudy měnit žárovky. Stejně jsem se k těm žárovkám(xenony) pořádně nedostal, nemůžu tam pořádně strčit ruku, asi bych měl ještě něco sundat. Doufám, že mě potřeba výměny žárovky někde na cestě nepotká, byl by to horor. A nebo se v neskaenovaném manuálu dozvím, jak na to 😄
Jo, ještě k těm žárovkám. Při troše šikovnosti se to dá zvládnout - výměna potkávačky - do jedné minuty. Horší je to s dálkáčema. Ty jsou dál a hlouběji a to už je pakárna. U tebe možná ne, ale já tam toho místa nazbyt fakt moc nemám. Nejideálnější stav je sundat na jedné straně vzduchový filtr i s tou bednou, ve které to je, na druhé straně vytáhnout baterku a je tam místa, jak na Václaváku. Anebo mít malé ručky, což u mne nehrozí...Potkávačky jsou blíž k blatníku, dálkáče jsou blíž k chladiči.
Návod pro tupce - tak takový mám fakt moc rád, no ale věřím, že tam najdu přeci jen užitečný věci.
K výměně žárovek - i když mám menší motor, prostor na výměnu je omezen jinými věcmi - baterka filtr atd, jak píšeš, takže na tom nejsem o nic líp. Jen jeden postřeh - každopádně k dálkovým mám lepší přístup než k potkávačkám. K blinkru to je zcela v pohodě.
Pomoc - a je tu problém: dnes ráno se mi zablokovalo otevírání PP dveří. mechanicky to je v zamčený poloze, zevnitř to ručně odemknout nemůžu. Když dám příkaz otevřít z ovladače, tak se to škubne jako že otevírá, ale v zápětí se to vrátí a hraje na mrtvýho.....
Zamknout se to muselo někdy běhěm jízdy aniž bych si toho všiml, ráno žena nasedla na to místo a přijela zamčená 😄
K výměně žárovek - i když mám menší motor, prostor na výměnu je omezen jinými věcmi - baterka filtr atd, jak píšeš, takže na tom nejsem o nic líp. Jen jeden postřeh - každopádně k dálkovým mám lepší přístup než k potkávačkám. K blinkru to je zcela v pohodě.
Pomoc - a je tu problém: dnes ráno se mi zablokovalo otevírání PP dveří. mechanicky to je v zamčený poloze, zevnitř to ručně odemknout nemůžu. Když dám příkaz otevřít z ovladače, tak se to škubne jako že otevírá, ale v zápětí se to vrátí a hraje na mrtvýho.....
Zamknout se to muselo někdy běhěm jízdy aniž bych si toho všiml, ráno žena nasedla na to místo a přijela zamčená 😄
Tak je to jasný: mám po opravě, byl to nějaký kousek ulomený v zámku......oprava pouze výměnou celého zámku, takže přes 3 a půl t. Kč jsou v p....co dodat.
Jinak pro Roba a Mike: koupil jsem včera Jak na to. Viděšl jsem to v běžným obchodě, tak jsem si to prolistoval a rozhodl se koupit. Takže začínám studovat.....
Stejně bych se vás rovnou zeptal na jednu konkrétní věc: slyšel jsem že pro výměnu žárovky u budíků klimatizace je nutný demontovat celou tu desku s rádiem a budíky, začít odmontováním popelníku.....mě nejde ani to, bojím se, abych něco nepoškodil - nemáte někdo zkušenost s demontáží té středové desky nebo jinou cestu, jak vyměnit žárovky v budících klimatizace?
Jinak pro Roba a Mike: koupil jsem včera Jak na to. Viděšl jsem to v běžným obchodě, tak jsem si to prolistoval a rozhodl se koupit. Takže začínám studovat.....
Stejně bych se vás rovnou zeptal na jednu konkrétní věc: slyšel jsem že pro výměnu žárovky u budíků klimatizace je nutný demontovat celou tu desku s rádiem a budíky, začít odmontováním popelníku.....mě nejde ani to, bojím se, abych něco nepoškodil - nemáte někdo zkušenost s demontáží té středové desky nebo jinou cestu, jak vyměnit žárovky v budících klimatizace?
Začnu pomalinku skenovat a pošlu i fotky té svojí plechovky, dnes jsem ji "zvěčnil" Z návodu se dozvíš akorát to, že máš sundat ten kulatý gumový krat zezadu světlometu a jednoduchým způsobem vyměnit žárovku. Nezapomenout nandat gumáč zpět. No prostě stupidka, návod pro tupce. Tím se samozřejmě nechci nikoho dotknout, jen, že je to psáno takovým stylem.
RBR - celkem bys mi udelal radost - kdyz uz sis koupil chytrou knizku - ze nebudes chtit ty scany. Co...??? 😉
Koukám, že Tě ta představa skenování psychicky deptá 😲(
Jenom mi řekni, ten "Tvůj ČJ manuál" není totožný s knížkou Jak na to nebo se pletu?
Mohl bys mi pro srovnání prosím naskenovat stránky třeba jen o předním světlometu? Toto téma mám v Jak na to pročtené (moc mě to neuspokojilo) tak abych měl představu, jak dalece to je stejné?
S demotnáží středového panelu náhodou nemáš zkušenost? (můj minulý příspěvek).
Jenom mi řekni, ten "Tvůj ČJ manuál" není totožný s knížkou Jak na to nebo se pletu?
Mohl bys mi pro srovnání prosím naskenovat stránky třeba jen o předním světlometu? Toto téma mám v Jak na to pročtené (moc mě to neuspokojilo) tak abych měl představu, jak dalece to je stejné?
S demotnáží středového panelu náhodou nemáš zkušenost? (můj minulý příspěvek).
Telegraficky: Něco rozebráno do detailu (relativně), něco vůbec. Např. seřízení vstřik. čerpadla je popsáno dobře, o jeho demontáži nic. Prostě nedokonalá publikace, ale aspoň něco.
Čeká mně výměna čidla otáček na klikovce. V minulosti mi občas svítila "elektronika motoru" a v servisu přečetli, že to je od tohoto čidla, Teď se to rozsvětí stále častěji, takže se už objednávám k Oplovi. Cena za materiál 2 t.Kč.
All - nemáte tu někdo zkušenost s rozděláváním toho středního panelu - viz můj příspěvek z 11.8?
All - nemáte tu někdo zkušenost s rozděláváním toho středního panelu - viz můj příspěvek z 11.8?
zdarec, rbr, tak jsem to konecne neskenoval a poslal :roll: S tím středovým panelem nevím.
Čau, trochu jsem se zdržel, cestoval jsem, i na Moravu!
Máš pravdu, informace v tom českém manuálu nejsou ničím navíc. Spíš to je něčí překlad, s volnější terminologií. Takže se se skenováním vážně netrap.
ALL - pomalu tedy pročítám Jak na to, nicméně ani to není ono. Napříkla😜 ze Sierry si pamatuji, že byl popsán přesný postup po znovupřipojení ŘJ, jako x minut volnoběh na tolik a tolik otáček, pak x km jízdy v různých režimech atd.
U Omegy nic takového neplatí?! To můžu připojit odpojit a připojit baterku, zadat kód v rádiu, (zapnout autoalarm servisním spínačem) nastartit a vyrazit?
Máš pravdu, informace v tom českém manuálu nejsou ničím navíc. Spíš to je něčí překlad, s volnější terminologií. Takže se se skenováním vážně netrap.
ALL - pomalu tedy pročítám Jak na to, nicméně ani to není ono. Napříkla😜 ze Sierry si pamatuji, že byl popsán přesný postup po znovupřipojení ŘJ, jako x minut volnoběh na tolik a tolik otáček, pak x km jízdy v různých režimech atd.
U Omegy nic takového neplatí?! To můžu připojit odpojit a připojit baterku, zadat kód v rádiu, (zapnout autoalarm servisním spínačem) nastartit a vyrazit?
...tak jsem prodal tu svou 2,5V6 sedan a koupil MV6 Caravan...plná palba, kůže, jede super. Tahne celkem dobře, 210 koní je znát.
Povinné ručení neřeším, jestli platit základní sazbu bez bonusů nějakých 9500 Kč nebo za třílitr cca 12000, to je jedno. A spotřeba je zhruba stejná, s 2,5V6 jsem měl celoroční průměr cca 9. Žádné brutální rozjezdy se nekonaly, jsem klidná povaha, tohle už mám za sebou. A než živit nějakou 1,8 nebo snad 1,6, tak raději dvoulitr vynechám a zrovna na 2,5 nebo v tomto případě na 3,0MV6. Jestli s dvoulitrem za 8 nebo s třílitrem za 10...Uvidíme, koupil jsem jej za velmi dobrou cenu, protože každý hledí na pár stovek z povinného ručení a na o litr větší spotřebu, než dvoulitr. A přitom požitek z jízdy je nesrovnatelně lepší s šestiválem. Za ten litr benzínu navíc a pár tisíc ročně na ručení to stojí. Alespoň mě ano.
Rozumim Ti, najel jsem s Cravanem MV6 240000km. Sametove vozeni.
Uzivej v pohode..... 😜
Uzivej v pohode..... 😜
Campagnolo, když jsi s tím tolik najel...Mám tam vnitřní zpětné zrcátko s automatickým stmíváním, ale nikde žádnou páčku pro nastavení. Nechci s tím nějak násilně lomcovat, ale nevím, jak to nastavit... :😉 Má to elektriku úplně všude a mám pocit, že nějaká finta bude i na to zrcátko.
Funkce stmivani funguje naprosto sama. Za tmy a sera je zrcatko nezaclonene az do doby, kdy zezadu zacne nekdo svitit, v ten moment se zrcatko zatmavi - chytne takovou tmave zelenou barvu a neoslnuje. Kdyz neni zezadu zadny zdroj svetla je nezatmavene. odtmavi se i kdyz zaradis zpatecku, nebo otevres dvere. Takze camprdlik na preklapavani den - noc nehledej.
Spokojen? Já s 2,5V6 ano, prodal jsem jej jenom proto, že to byl sedan. Být to Caravan, tak bych si to nechal. Ale jak jsem se projel s tím třílitrem...ty brďo...to byl mazec... :shock:
Mas li tam zaclonitelne zrcatko v kombinaci s pametovou sedackou ridice (1.2.3 Memory)tak si nastavis zrcatko na svou polohu rucne (capnes ho jak ve skodovce a nastavis), ulozis do pameti a pri kazdem rozhozeni- treba manzelka ve voze, si zmacknes tu svou pamet a vnitrni zrcatko si samo najde zvolenou - naprogramovanou polohu, stejne tak vnejsi zrcatka a sedacka ridice. Je dobre si naprogramovat polohu pameti pro manzelku a pro sebe. Mas-li dospele deti je tam jeste poloha c. 3 😁
No, už to mám. Vodorovně si tím hýbat šlo, ale svisle nic a nechtěl jsem to ulomit, když jsem nevěděl, jak to fachčí. Ale potom jsem zabral, cosi luplo a od té doby to jede. Super věc, jak nastavení do pamětí, tak zatmavení při osvícení zezadu. Zatím spokojenost. To se nedá s tou bývalou 2,5V6 vůbec srovnat. Ta sice jela taky skvěle, ale toto je mazec...
Nový videoweb s testy auťáků na [odkaz] Dnes Masserati Quatroporte, H2 a Honda Civic osmé generace - testováno první auto dodané do střední Evropy! Stream v nejlepší kvalitě na českém internetu! Fotky, diskuze.
Rob2 i ostatní - našel jsem odkazy na diagnostiku u Omega B 2.O 16V š ŘJ typu Siemens Simtec 56.0/56.1) pomocí blikání - zkratování petičných dvou pinů v 16 pinpvém konektoru a pak vesele dělat čárky a počítat (jako za starých časů, Robe).
Už jste to někdo zkoušel v praxi?
Já dřív často dělával něco podobného u Sierry 2.0 DOHC EFI.
Už jste to někdo zkoušel v praxi?
Já dřív často dělával něco podobného u Sierry 2.0 DOHC EFI.
rbr: Já mám ropáka, a navíc nevím, co mi ho řídí, neb jsem to zatím nepotřeboval vědět (ťuk, ťuk) Každopádně jakákoliv informace je ku prospěchu.
mikez: Jo, na stádo se pěkně zvyká >😁 Hlavně si poklízej v kufru - víš co jsem Ti psal o tom klepání něčeho o něco, co se vždy najde, i když to tam vlastně vůbec není. >😁 Ale designem je kombajn moc pěkný. Žádný "přílepek" na sedan, ale plnohodnotná nová karoserie.
mikez: Jo, na stádo se pěkně zvyká >😁 Hlavně si poklízej v kufru - víš co jsem Ti psal o tom klepání něčeho o něco, co se vždy najde, i když to tam vlastně vůbec není. >😁 Ale designem je kombajn moc pěkný. Žádný "přílepek" na sedan, ale plnohodnotná nová karoserie.
Nazdar Robe, že se taky ukážeš, chlape 😉 Caravan je super, narvu tam úplně všechno, co potřebuju a pořád zůstává kopec místa. Ale přesně tak, jak píšeš. Je to hlučnější, než sedan, o dost. U sedana se veci zavřely do kufru, kufr byl separé od kabiny a bylo ticho. Tady? Ozvěna jak v jeskyni 😜 Musím jezdit se shrnutou roletkou, protože ona má ty příčky z jakýchsi kovových tyček a jedna z nich je poněkud roztřeseněnjší, než ty ostatní. Když shrnu, je ticho, když natahnu, hrkotá to. A spravovat se mi to nechce. Jinak super, sedana už asi ne. navíc je to třílitr a to je fakt slušné stádečko, spotřeba zhruba jako u 2,5V6. Jsem klidná povaha i za volantem, bez problémů do 9l průměr. Bez klimy.
mikez: Jo, Caravan má kufr obrovský. Doporučovalo se při koupi ojetého provést kontrolu, zda nejsou unavené pružiny. Právě ten hangár, který se nazývá kufrem, sváděl k překládání a tím i únavě zmiňovaných pružin. 210 koníků už nějakou práci zastat musí a kdysi jsem měl solidně vybavený vozík (skoro 6 metrů >😁 ), kde byla sedadla s pamětí, samoztmívací zpět. zrc., motoricky zavírané víko kufru a pár podobných blbostí, takže vím, jak se na to pěkně zvyká >😁
No jasan, sedadla s pameti, stmivatelne zpetne zrcatko, el. sibr s 12 polohami, tempomat, klima, kuze atd. To tam vsechno je. pruziny jsem samozrejme projel a jsou i s tlumici ok. Dokonce nova spojka za 30t pred rokem...Kopie faktur mam, je na to jeste zaruka. Kapku horsi jsou spodky dveri, lemy ok. Dvere jsou na odpis, uz to kdosi kdysi spravoval, celkem dobre, ale tlaci se to stale nahoru pod lak. Nejlepsi je vyhodit a z vrakace koupit zdrave, nejlepe v odstinu auta. Slape, jak hodinky a kdyz to osolim nad 4000 ot/min, tak to je hukot. Ovsem v nadrzi asi taky, takze to solim jenom obcas. Fakt... 😉
Já se chvíli povozil "pětilitrovým osmihrnkem", takže Tvoje radostné pocity z pohybu po asfaltu chápu. Moje TD je jenom takový malý šrotovník :roll: Bohužel jeho "závratnému" výkonu neodpovídá jeho apetit 😒 Průměr tak 9,5, ale je fakt, že hodně kopečky a AT. Aspoň stav se zdá být velmi slušný, tak zatím nějak moc do tohoto vozíku neinvestuji :-! Snad to ještě chvíli potrvá.
hmm, tak pětilitrový osmihrnek, to musel být úchvatný zvuk a tah, žádný bzučák na 9000 ot/min :shock: Ty jezdíš s turbosmraďochem za 9,5/100? To je - řekl bych - i dost... To samé mám s beznínovým třílitrem. Zatím do toho taky nervu peníze, všechno podstatné je ok až na ty dveře. Počkám rok/dva a prodám to.
prosím o radu po výměně automatické převodovky za manuální se potřebuji zbavit hlášení o chybě automatické převodovky. Musí se vyměnit i řídící jednotka a nebo to jde nějak jednodušejc?
mareks: Tedy FUJ! Jít do kvedlačky! Právě jsi vyměnil automatickou pračku za valchu! :roll: Ale vážně: Každý jak chce a hlášku by mohlo jít smáznout diagn. přístrojem TECH 2, kterým disponují značkové servisy Opel. Cena za diagnostiku není (aspoň u mě nebyla) nijak vysoká. PS: A dej vědět, jak jsi dopadnul, když už klepu do klávesnice 😁
mareks: Jestli to dobře chápu, tak ani TECHem není možno provést úpravu softwaru, aby palub. PC AT "neznal"?
Nevíte o nějakém modulu pro automatické rozsvícení světel? Něco jako modul pro vozy Škoda, kde je vše integrováno ve spínacím relé světel a tudíž je instalace bezproblémová.
A proto vždycky říkám, kupujte ta nová auta slušně vybavená, ať si je pak nemusíme dodělávat! 😊)))) Hezký víkend....
Na druhou stranu velké množství kilometrů u vozidel této kategorie nic moc neznamená - jednak bývá na rozdíl od malých aut životnost počítána na velký počet kilometrů, jednak 300.000km po Belgii znamená asi tolik, co 50.000km po Praze a 30.000km po Liberci...
Co se týká špatných motorů, vysvětloval bych si to stejně - budou to většinou kusy se stovkami tisíc km "v těle".
Řečeno obecně "koupeno v ČR" bych jako velkou výhodu nebral, nejlepší zkušenosti jsem měl s auty z CH a B, Němci si dost často opravy "bastlí" sami doma a auta s méně výkonnými motory jsou často "uhoněná" z dálnic.
Kamarád si před rokem kupoval v NL bavoráka 320TDS 9 měsíců v provozu, na tachometru 110.000km...