No tak rozvody bych po 110000km určitě vyměnil :shock: :shock:
Můžeš se tak taky připravit o celý motor,škodovka myslím uvádí interval 90000km.
Ty rozvody podle mě nebudou stát víc než do 6000kč. 😉
Můžeš se tak taky připravit o celý motor,škodovka myslím uvádí interval 90000km.
Ty rozvody podle mě nebudou stát víc než do 6000kč. 😉
Na Vectru mně stojí kolem 6-7tKč. 90tKč je naprostá blbost-i generálka motoru při "potkání" se pohybuje tak od 20-50tKč u těchto aut.
nissan micra (novy model) 1.2 (nataceni vacky) cena dle ceniku Nissan je 22000 CZK... (slovy dvacetdvatisic😊 heh 😐 tak to my vysvetlete..
to k.o.k.s.: za nápis Nissan na krabici se připlácí a to platí pro všechny automobilky. Většina dílů s orig. nápisem je ve značkovém servisu předražena.
Brát ceny autorizovaných servisů, to by mi leckdy hráblo - cena klidně dvojnásobná, aniž by to bylo nějak poznat na kvalitě... Jedna perlička za všechny, z nejmenovaného autorizovaného servisu nejmenované značky: pán si nechal dělat výměnu rozvodů při předepsaném počtu 120tis km u auta, které tam zakoupil jako nové, a celou dobu tam servisoval. Najezdil s tím dalších asi 50tis km, když tu přišel podzim, a auto v teplotách již kolem 0° přestalo startovat (diesel). I vydal se do onoho servisu, zde mu změřili kompresní tlaky, a oznámili, že je třeba udělat kompletní GO motoru za cca 100tis Kč, neb motor už je příliš opotřebovaný. Ale pánovi se to moc nezdálo, neb ty samé motory najíždějí zcela běžně hodně přes 500tis km, tak se přišel pozeptat. No, a kouzlo bylo v tom, že motor neměl hydroštely, vůle ventilů se nastavovala seřizovacími podložkami, což je velmi vhodné udělat právě v rámci výměny rozvodů, a na což se milý autorizovaný servis zvysoka... ačkoliv tam byl předpis na kontrolu každých 40 nebo 60tis. Takže stačilo za nějakých asi 15 stovek povyměňovat ty seřizovací podložky, a motor vesele startoval i v mrazech. Bohužel, nebyla to jediná zkušenost, vždy před zimou se takto postižených ozve hafo. Ale s takhle mladým autem po autorizovaném servisu, to bylo tehdy opravdu překvápko...
No asi byly hoši zvyklý na hydroštely, když je maj i 10 let starý auta jinejch značek >😁 A protože o tom věděli kulový (jak je v autorizovanejch servisech velmi časté) tak to neudělali....
Ony ty hydroštely tak problematický nejsou, chce to dobrej olej a nejedzit s tim jak magor. Když to neklep jak singrovka, tak je to OK.
Ne, vážně? Opravdu? Ještě o něčem pěkném mě prosím pouč, já totiž o autech prakticky nic nevím :roll: Jen je mi strašně divné, že se ty hydroštely na servise mění rozhodně častěji než zřídka, a že nejsou zrovna za hubičku. A rozhodně mám takový neblahý pocit, že pro člověka, která si koupí starší jetější auto, je rozhodně přijatelnější varianta při výměně rozvodů (která se dělá tak jako tak) přitlačit ten necelý litr za výměnu těch seřizovacích podložek, když je pak dalších 100tis km naprosto pokoj, a víc stejně ty auta najedou zřídka, většinou je ty lidi do té doby zas prodaj. A i když ne, tak při další výměně přitlačej zas maximálně litr, takže i dvě výměny (tzn. 200tis km) vyjdou furt o řád levněji. A s mnohem menším rizikem, než vzít auto s najetými 200tis + km (ať již má na tacho cokoliv), a spoléhat na to, že ty hydroštely vydrží dalších 200 v pohodě - ony sice třeba většinou vydrží, ale když náhodou ne, tak cca litřík za jeden nepotěší. Kdo neviděl výraz majitele sqvělého V6 24V, když se dozvěděl částku za opravu jen téhle blbosti (polovina ceny auta) neuvěří... a že už jsem tenhle výraz viděl mnohem víckrát, než ty budeš mít za život vlastních aut, si piš. Ne že bych snad chtěl dávat vybavení či nevybavení hydroštely jako kritérium pro výběr auta, to určitě ne, ale jsem rozhodně radši, když tam nejsou - nepřinášejí mi totiž vůbec žádný užitek, jen a pouze potenciální problémy. A jen tak mimochodem, i dneska se vyrábí motory, které hydroštely nemaj... a už tady taky kdysi někdo zmiňoval proč.
Neřekl sem že se nerozbijej vůbec a že je to za hubičku.....
A vůbec sem neřek že autům nerozumíš. Pouze sem konstatoval že to není zas tak často a 200 táců by to mělo v pohodě vydržet
A vůbec sem neřek že autům nerozumíš. Pouze sem konstatoval že to není zas tak často a 200 táců by to mělo v pohodě vydržet
Extra často to není, to je pravda, řekl bych odhadem, že se řeší zhruba stejně často jako potkanej motor, +-. A měly by vydržet víc než 200, problém spíš je, že na zdejších ojetinách je těžko odhadnout, kolik vlastně mají za sebou a jakým způsobem, takže při koupi lze odhalit štosy pouze už polomrtvé, ale nikoliv ty, co začnou být polomrtvé až za rok... to mě na tom potenciálně se.e. Resp., mě ani tak moc ne, ale majitele motorů, kde je jich poněkud více, asi docela jo. Jo a jen tak mimochodem, jsem ještě taky docela zavilý nepřítel 4 ventilů na válec, resp. mi to moc nevoní, radši mám motor byť o trochu většího objemu, ale dvouventilový a s jednou vačkou. Z V6 24V mám docela pupínky 😄 mít to, tak to suše dávám na servis k někomu jinému...
Jinak co se týče rozvodových sad samotných, moc bych podle toho neporovnával, protože i mezi auty jedné značky jsou až nepochopitelné rozdíly (do mého motoru jsou podle r.v. dvě různé vodící kladky, cena se liší víc jak o 500,-, a provedení se liší jen v tvaru jedné hrany držáku 😐 ). Natož pak mezi modely nějakých značek, a různých dodavatelů. Jen je asi dobré při koupi neznámého auta se lehce pozajímat, jestli na tom náhodou nění něco exotické, aby pak nebylo nepříjemné překvápko (příkladů znám taky dost 😄 )
Jinak co se týče rozvodových sad samotných, moc bych podle toho neporovnával, protože i mezi auty jedné značky jsou až nepochopitelné rozdíly (do mého motoru jsou podle r.v. dvě různé vodící kladky, cena se liší víc jak o 500,-, a provedení se liší jen v tvaru jedné hrany držáku 😐 ). Natož pak mezi modely nějakých značek, a různých dodavatelů. Jen je asi dobré při koupi neznámého auta se lehce pozajímat, jestli na tom náhodou nění něco exotické, aby pak nebylo nepříjemné překvápko (příkladů znám taky dost 😄 )
No však jo, třeba na Stratuse V6 (jakž takž konkurence Oktávie, neberte mě za slovo, Stratus je samo větší) stojí ta sada (s kladkama) 3500,- kč s dPH a to dovezená přímo z USA dovozce ND (Simix)!!!!
Takže asi takhle.... >😁
A výměna v servisu se dá pořídit za 3 litry, suma sumárum 6,5 tácu >😁 :
Takže asi takhle.... >😁
A výměna v servisu se dá pořídit za 3 litry, suma sumárum 6,5 tácu >😁 :
rozvody sa menia po istom case a nie je dobre to zanedbat, lebo co ja viem tak ich opotrebovanie sa neda zistit
U Bravy 1.6l benzín jsem rozvody i s kladkami měnil při 90 000 km, cena byla nějak do 4 000 Kč i s prací. Takže osobně, je.li tam řemen, tak ihned vyměnit - u řetězu je to něco jiného, ale ten tam myslím nemáš. Tak bývají kontroly řádově po 250 000 km.
Rozvodák + kladky na většinu aut není taková vata, pravda někde s e mění zároveň i vodní pumpa
Nuz ale 8.000 je celkom pohoda suma, bal som sa, ze to bude v radoch desiatok tisic.