Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

21 komentářů

Tak mě tak napadlo - máte někdo v autě CB radiostanici ? Nechcete se podělit o zkušenosti ? Taky máte vždycky přehled o radarech a bouračkách ? Jezdíte někdy na portably ? Myslím, že by se dalo pokecat...
To vis, ze mam. Uz s ni jezdim skoro 4 roky a nemuzu si stezovat. At uz se to tyka dopravniho infa, tak i z hlediska pokecu pri delsich cestach.
Mival jsem a co nevidet zase budu. Jen co zbydou nejaky chechtaky. Muzete nekdo doporucit nejakou rozumnou stanicku v cene 2 az 4000 Kc, mela by mit dobrej autosquelch (mate s tim nejaky zkusenosti?), selektivu a dualwatch? Pripadne pokud nekdo nabizi nejakou jetou ...
Můžu ti doporučit. Já osobně mám sice starou Start 1 DNT (v podstatě jako Formelka), ale nemůžu si na ní stěžovat. Nemá sice žádné funkce ale má vynikající modulaci a tak jsem s ní na 4 W dělal spojení na 250 km a byl jsem tam za 95 ! Co ti můžu dodporučit, je Elix 77s. Je to asi dva roky stará stanice, kámoš jí má a je velmi spokojen. U nás se teda prodává pouze v CEPT (4W 40 kanálů), ale je kombinací kláves rozšiřitelná asi na 400 kanálů a 15 W ! Má autosquelch, což je do auta špička, protože můžeš klidně poslouchat rádio bez šumu. Má přední panel jako imitaci dřeva a je prosvícenej jako autorádio. Volba kanálů je na majku i na panelu. Jestli chceš vědět víc, tak si to nech vyhledat na Seznam.cz jako ELIX77s a na několika stránkách je scan prospektu. Stojí okolo 3.800,- Kč Jestli chceš zainvestovat i do antény, tak ti vřele doporučuju 7/8 President Maryland (asi 150 cm). Nemusí se při dolaďování PSW štípat, ale má na sobě na cívce dva indukční kroužky na závitu a dá se proto pohodlně seřídit. Když jsme s ní byli na portablu, tak jsme se dobouchali dál, než se stabilovou půlkou. Na to, jak je to vynikající anténa, stojí příjemných 1.300,- Kč. Jinak, kdyby jsi jel někdy mezi Boleslaví a Jičínem, tak mě můžeš slyšet na 20 nebo 22 CH, jako "Bestiáš Boleslav".
Prima, aľ tamtudy pojedu a budu mít staničku tak se ozvu. Na toho elixe 77 jsem uľ koukal. Mám pocit, ľe jsem tuhle stanici viděl i pod jiným jménem, ale nemůľu si vzpomenout. Jinak anténu mám, ta mi zbyla, mám Turbo 2000, vcelku sluąná, jen potřebuje dost plechu jako protiváhu. Jemně ladit se dá v objímce, nahrubo stříháním.
S tím plechem se dá udělat dost. Znám kluka co bydlí v Sobotce a ten má staničku President George (asi tak 10.000,- Kč) - špička a anténu asi za 3.500,- Kč. To vše má zabudované v Trabantu. Aby měl nějakou protiváhu, musel si střechu polepit plechem...
Jo, to vim. Trabos nema protivahu. Jenom bych to upresnil, v ty Sobotce mel strechu polepenou alobalem a u druheho auta delal takovou dratovou protivahu.

Jinac se stanici - do auta nema smysl davat nejake super stanice, clovek to za jizdy stejne nevyuzije a akorat riskuje, ze kdyz to tam zapomene a nekdo to coorne, tak to bude zbytecne drahy spas. Velice solidni, robustni a temer neznicitelna stanice je Allamat 295 (bratru nova za 2400,-. O 296 se to uz bohuzel rict neda.

Vidim, ze svet CB je maly, jak tak koukam - a Pastouska je skvela (to pro znalce).
To Pavel - Ten svět je ale vopravdu malej. Zdravim Tě a vítám. Jestli si přečteš několik mejch příspěvků, tak pochopíš, že si dost zakládám na anonymitě a věřím, že to budeš respektovat. Když už ses tu vyskytnul jako znalec, tak se tě zrovna zeptám - bude mít hodně velkej vliv zkrácení kabelu od anteny ( 7/8 President Maryland od P.), třeba i na 30 cm ? Neodpálím si s tím stanici ? Co PSW ?
Tez zdravim - a plne chapu. Tohle vypada na mobilni antenu a ty anteny jsou sladeny i s kabelem dohromady. Kabel bych tedy nekratil, protoze pak uz by nemusela jit doladit.

Stanicku si myslim neodprasknes, ale chodit to moc nebude. Dneska uz ty stanice maji ochrany, takze mohou prezit i kratkodobe klicovani bez zateze. Co ovsem nepreziji je zkrat na vystupu.
Existuje nějaký výpočet na délku kabelu ? Může rozdíl délky kabelu k miku o 1m ovlivit funkci ?
Kabel k miku je na delce nezavisly, pokud se pohybujes radove v metrech.
Dík. Já si chci totiž přidělat staničku pod stropní panel a mika si vytáhnout na konektor ve střední konzole.
Dobawora? To se ti tam vejde?
Proč by se tam neměla vejít ? Má rozměry asi 3,5 x 15 x 17 cm. Střední část panelu je asi o 4 cm širší než stanice a asi tak stejně hluboký, takýe jí můžu zapustit do něj a nechat koukat jenom display. Jenže nechci aby se mi u zrcátka houpal kroucenej kabel od miku a proto ho chci mít na šroubovací konektor vedle fofrklacku...
Vytahuju tohle prastary forum na svetlo a ptam se, zda se tu i nyni nevyskytuji nejaci nadsenci do CB v autech, kteri by mi dali par odpovedi. Jake jsou druhy anten do auta? Jde mi hlavne o konstrukci, delku a zpusob montaze. Na kolik by vysla montaz CB do auta (Opel Astra)? Predem diky za odpovedi ...
Zadny postrehy? Je uz CB kompletne mrtvy?
pallas
CB urcite este zije, ma ho takmer kazdy TIR kamion, a co tak pozeram na dialnici, snad kazdy druhy nakladak velkosti Avie. Ja mam doma 3 kompletne sady, jednu FM 4W, jednu americku AM so 4W vysielacom a jednu tiez americku AM 10W. Zije este v Europe AM??
pallas
A momentalne z nich nepouzivam ani jednu 😒 No, do sluzobneho auta sa mi to nechce montovat, a mam kazdu chvilku ine auto... uvazujem tu FM Cockker 41 prerobit na nejaku mobilnejsiu sadu, so zastrckou do zapalovaca cigariet co je v aute, a brat ju so sebou len na dlhsie cesty. A tie AM-ka asi predam, to je skor do kamionu. A este mam jeden scanner 0-1300 MHz, skvely na odpocuvanie mobilov NMT (410-509 Mhz) alebo policajnych vysielaciek 40 a 80 MHz, potom sa s tym daju este pocuvat pristavajuce lietadla na 111-128 Mhz ... alebo keby to chcel nejaky cierny taxikar, moze preberat tym oficialnym ksefty 😄 Keby mal niekto zaujem, dohodneme sa 😄 AAA, a este som zabudol, mam 2 ks rucky, Kenwood 40 ch - to beriem so sebou ked ideme niekam na motorkach a dohovaram sa za jazdy s kamosom (ma to vyhodu ze to pasmo je prakticky volne, a naviac su kodovatelne - teda pocujeme len seba navzajom, plus mam prehlad ci je kamos v dosahu).
Policajti, teda alespon cesky, uz ale presli na Matru (kodovane) ci jak se to jmenuje. Nebo jen v Praze? Pokud ne, tak na jakych frekvencich jsou?
AM je na CB (27 MHz) v CZ a SK tutove zakazane, povolene je vyhradne FM a Paket (24. a 25. kanal???) zatimco v Nemecku je mozna jeste na nekterych kanalech AM povolene...
Zije napr. 10. kanal? Dozvi se tam clovek napr. to, kde se griluje, jak dlouho se ceka na care atd.? Tj. vyplati se jeste dnes vrtat si do kastle diru na antenu a montovat si CB do auta? Stravim na silnicich docela dost casu (60000 km/rok).