Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

13 komentářů

Zdar. Přemejšlym o koupi Audi 80, nějaký starší kolem roku 89-93. Vlastně jsem už pevně rozhodnutej, ale nevim, jestli bude lepší benzin nebo diesel. Jsem srovnatelný v spolehlivosti, výkonu, spotřebě? Jak se liší? Poraďte mi, prosím.
Pokud můžu doporučit, tak pětiválcové motory, nejlépe 2.3 , mají vysokou životnost a dobrý poměr výkon/spotřeba. Počítám je do zlatého fondu toho, co Audi měla ve svém výrobním programu.
Já bych rovněž doporučil ten R5 2,3E - se vstřikováním a bez katu. Měl tuším 136 PS, jezdil pěkně se slušnou spotřebou a přijatelnou spolehlivostí, snad s výjimkou hydraulického ovládání spojky (ale to není o motoru) a odcházejících altíků.
No jo, ale to je moc velká pojistka nad dvoulitrák :?
Chceš ušetřit tři tisíce z padesáti, co tě ročně stojí auto, a kvůli tomu si pořídit nějaký líný, nespolehlivý a žravý model? Třeba otřesnou, línou a žravou první vstřikovanou 1.8?
ještě že takoví lidé jsou, aspoň ty ojetiny nad 1850 ccm (snad s výjimkou TDI) jsou levnější 😁
Tak jste mě asi přesvědčili. Kolik ta 2,3 asi žere?
ja som mal audi 80 coupe , ale este ten starsi model. 2.2 5E , 5valec, s econometrom, podla ktoreho ked som sa riadil tak to auto malo super spotrebu, pekny zvuk, a v dnesnej dobe diesel a stary uz asi neje to co by som kupoval.
Ja mel 2.3E 100kW se vstrikovanim a katem v Audi 100. Zralo to fakt prekvapive malo: pri normalini jizde (dalnice 130-160, okresky kolem 100) 8-9l. Po meste (ale jezdil sem v noci, to znamena zadne zacpy) 10l.
lorenzlubos
Tu by som odporucil 1.9 TDI, je to stale (takmer) aktualny motor. Ma len 90k, ale slusnu dynamiku a vybornu spotrebu. Spolahlivost paradna, diely zozenies asi vsade (VW,Audi,SEAT,Škoda, ale aj Ford - vdaka Galaxy). To ale bude urcite pekne draha zalezitost, navyse len v najnovsich rocnikoch. V modeli Avant v zelenej matelize fajn auto, nie? A ABS, 2xABG,klima....to nie je neralne, ale asi drahe. Cize nerealne?
šel bych do TDI 66 kw, od 92, tj. B4. U B3 je nádrž za sedadlama a malý kufr. Jsou tam jiné blatníky, kapota, světla apod. rozdíl něco jako úzká škodovka a M. Měl jsem 2.3 s LPG, 100kW, s klimou, ale spotřeba při mém stylu jízdy od 10 l výš, LPG 10 - 15l. Motor 2.3 je z audi 100, vpředu není žádné místo, chladič je na boku vedle motoru a všechno chladí větrák, nebyl problém mít vodu v létě na 100 st.C, jinak odspodu žádnej zázrak, ale při 180 km/h to zrychluje pěkně. Teď mám Octávku TDI s chipem, odspodu jede líp než audi 2.3, ale ve velkých rychlostech byla audi živější. Ale teď jezdím do 6 l. Motor TDI v audi je téměř stejný jak octávka 66kW, jenom je uložený podél, je to vyzkoušený motor, pozor na najeté km, klidně může mít 500000km. Velká nevcýhoda že je to sedan, tj. pokud to nebude Avant, nic vysokého do kufru nenacpeš. A pokud s 2.3 někam klepneš, tak vepředu mimo plastového nárazníku a plastové výztuhy nemáš nic, mimo jedné trubky úplně dole, než plastový kryt rozvodů - hudák motor. Ostatní 4 a 6 V typy tam mají aspoň chladič. Ale kastle pokud nebyla bouraná tak nerezne, odchází však gumy v přední nápravě v ramenech. Jinak ty motory byly ještě 20ventil a 20 ventil s turbem, já jsem měl jen 2.3. V létě je problém to v jižních zemích s klimou uchladit a to jsem měnil chladič za model z 20V. Pokud můžu doporučit, šel bych do TDI, ale uvažoval bych spíš už o octávce, sice dražší, ale novější. Motoru 2.3 chutná až dost, i když mě tvrdily, že se s tím dá jet i za 8 l, ale já tak od 10 nahoru. A když "pojedeš" tak i přes 15 l benzínu. Podle mě tam ten další válec dělá hlavně spotřebu. Na tehdejší dobu měla audi nadčasový vzhled, ale už bych ji nechtěl. Jo a v zimě to dost dlouho netopí, než ten litiňák ohřeješ, tak 10 km. A do světel musíš dát silnější žárovky, jinak to moc nesvítí, hlavně za mokra.
Hloupé je, že TDI v tomhle autě už bude mít opravdu pořádnou porci kilometrů za sebou a pokud nejsou doložené výměny věcí jako žhavičky, vstřiky, čerpadlo, turbo, tak by byla moc velká náhoda a štěstí, kdyby na tebe nevyšla oprava těchto věcí. Takové 2.3 R5 vyměníš rozvoďák, náplně (to budeš u TDI dělat taky), dáš svíčky za pětikilo a jezdíš až do alelujá. Bratr má teď doutníka 2.2 turbo LPG (170PS) a jezdí za 12.5 l/100 km.
lorenzlubos
..no, spolujazdcov airbag sa tam asi nedaval, co? Ale vodicov,ABS,klima,el.okna,....to ano.