Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

197 komentářů

Hned na začátek říkám, že chci nové auto. Rozhoduju se mezi Fabií se základním motorem HTP ve verzi Classic + centrál a Puntem Classic. Máte nějaký další typ na auto do 250.000 se zavazadlovým prostorem ne menším než Fabie? Dacii nechci - nemá pozink a chci auto s motorem do 1350 - ručení a nízká spotřeba. Nejsem závodník
bez punto vsema deseti
Punto Classic, výbava a cena je nejlepsi mozna varianta.
Punto.Vo všetkých ohľadoch je lepšie ako Fabia.A 1,2 Fire odskúšaný,spolahlivý motor.Servis je lacnejší u fiata aj Nd sú takmer zadarmo.Myslím že je to jasné.
petrumr
když né Fiat,tak Yaris?
Na TipCars je Fabie combi ambiente 1.2HTP rok 2004(po faceliftu) najeto 13 tisíc za 215 tisíc 😉 a našlo by se asi hodně podobných aut, ale jestli musíš mít úplně nový, tak asi to Punto, i když pro škodovku hovoří lepší zpracování. Záleží co upřednostňuješ a ještě mě napadlo proč jsi nezahrnul do svýho výběru swifta, ten motor je taky dobrej, výbava taky slušná 😉
Na fabiu combi je HTP málo.
Jednoznačně Punto. Lepší výbava, lepší motor, lepší cena. Také si ho kamarád pořídil, nejdřív pořád koukal na Fabii, ale jednoznačně po svezení, srovnání motorů a výbavy si právě koupil Punto a do dneška nelituje (auto má cca 1,5 roku -žádný problém).
mezek
one-z: Ty asi hodně čteš škodovácký týdeník Svět motorů...? Napiš konkrétně, co je uděláno hůř na Puntu oproti Fabii. Jenom prosím tě nezačni stejně jako SM - měkčená palubní deska... A mimochodem se podívej do dnešního čísla. GP s 1,2/8V. Naměřené hodnoty motoru Fire vs. HTP. Opět se potvrdilo, že původní záměr konstruktérů se nezdařil. HTP není v ničem lepší než čtyřválce stejného obsahu. A nebrat v potaz údaje o pružném zrychlení. Fabia má o dost kratší převody.
Někde ve starších příspěvcích stejného tématu jsem psal servisní náklady, které v naší firmě vycházely 2x větší u Fabie. Možná to ale záleží na kusu, byla dost poruchová. Poruchové Punto neznám... 😊
A mimochodem se podívej do dnešního čísla. GP s 1,2/8V. Naměřené hodnoty motoru Fire vs. HTP. Opět se potvrdilo, že původní záměr konstruktérů se nezdařil.

Grande Punto 1,2..48/5500..102/3000 (57/5450..106/4220)

Clio III 1,2......55/5500..105/4250 (59/5650..108/4390)

Yaris 1,0.........51/6000...93/3800 (56/6130...99/3600)

Yaris 1,3.........64/6000..121/4200 (66/6140..113/4530)

Getz 1,1..........49/5500...99/3200 (50/5470...96/3300)

Kalos 1,2.........53/5400..104/4400 (56/5600..104/4360)

HTP...............47/5400..112/3000 (54,5/5780..109/3800)

HTP...............40/4750..106/3000 (46/4870,...116/2830)

Pro me z toho plyne ze Punto musis tocit jinak nejede. A proc nekomentovat hodnoty pruzneho zrychleni? To jsou velice caste jizdni rezimy, malokdo podrazuje pri zrychleni 80 -120 na 3. A v tomto Fabia vsechny konkurenty porazila s prehledem.
modus ponens
malokdo podrazuje pri zrychleni 80 -120 na 3

To je ale dost smutne. Ked potrebujem predbehnut, tak podradim na taky stupen, ktory najlepsie zodpoveda situacii. Ked nemam radit, naco sa rozbiehat na 1-ke? S trochou trpezlivosti to pojde aj na 3-ku... Spravme test 0-100 km/h na III. prevodovom stupni. 😉
To SirAnton:a při normální jízdě,nemyslím předjíždění,taky podřazuješ?

Dobré pružné zrychlení je velice dobré pro pohodovou jízdu,myslíš,že třeba spolujezdcům,obzvláště dětem je příjemné neustálé řazení hore a dolů?
modus ponens
paulz: neviem, co myslis pod normalnou jazdou. Ak rovnomernu/pohodovu, tak pri normalnej jazde neriesim pruzne zrychlenie. Ako vravim😒br />
1. ak potrebujem zrychlit (napr. predbehnut), tak podradim.

2. ak nepotrebujem (napr. predbieham, v protismere siroko-daleko nic), tak nepodradim. Mne nevadi, ked predbieham o x sekund dlhsie, pokial je to bezpecne (a nikomu nezavadziam). Ale argumentovat pruznym zrychlenim ako vyhodou/nevyhodou pre nejaky motor, to mi pride dost ucelove. Ked uz, tak sa bavme o nature vodica. Ked chce niekto odkvaltovat 5-krat a mat na hodinu pokoj, tak OK. Ale o schopnostiach/moznostiach riesit situacie na ceste to nehovori nic.
Sir Anton:samozřejmě o krizových situacích to neříká nic,to máš zcela pravdu.Ale pokud jedu třeba ve vesnici 60 na 4 dle tacho není mi ůplně jedno jestli musím na konci přeřadit abych se na cestovní rychlost 110 dostal ve slušném času nebo mohu plynule zrychlovat na zařazenou čtverku,při devadesáti za 5 a na cestovní rychlost se dostanu plynule a poměrně rychle.
wolff
Nice, tady ten příspvek byl proti Puntu? Nevím co jsi tady chtěl říct. Tazatel se baví o Puntu klasik a s tím motorem je proti i silnější verzi Fabie raketa (je mnohem lehčí než GP).

Popravdě...I ty kdyby sis měl vybrat teď auto, tak bys asi rozumem šel do Classicu a nepovídej, že ne... Chápu tě, že se zastáváš Fabie, ale bohužel to není na místě.

Hezkej den přeji.
Popravdě...I ty kdyby sis měl vybrat teď auto, tak bys asi rozumem šel do Classicu a nepovídej, že ne...

Sel, ale ne kvuli motoru, ale kvuli cene! Me jen sere, kdyz spousta lidi co fabii videla jenom na ulici tvrdi jak to ma strasne slabej motor a pritom to ma vetsi kroutak v lepsich otackach nez vsechny ostatni maloobjemove benziny.

On je trosku rozdil 106/4220ot nebo 116/2830.
wolff
Nice One...Ale jo já tě chápu, hájíš svoje... Třeba si všimni...já sem nikde nenapsal, že je to ***... Ale hold se smiř s tím, že ty 3 válce nesedí každýmu a mě by lezli krkem taky.

Paulz, bože ty si mi tady chyběl... Co to zase meleš? Uvědom si o jakých autech se tady bavíš....? U techto motorů a třeba i u té Fabie, když nepodřadíš tak nepředjedeš ani traktor. Dokonce uznám, že ta FAbie, nebo i to Punto jede velmi dobře.... Zrovna včera sem se "honil" s jednou Haťapkou v Písareckým tunelu do kopce. Problém je v tom, že já jel na 5 a on na trojku (a v 90 jako když utne,a le už to byl od toho auta výkon).... Ale to velmi dobře platí jen za předpokladu, že kvedláš šaltrpákou jak o život. Pokud ne, tak jsi nebezpečný sobě i okolí. Jestli má auto na 4 nebo na pětku pružný zrychlení z 90 - 120 km/h 17 s a nebo 25 s a jiný 19 s a 23 s je to ne o síle motoru a točivým momentu,a le hlavně o těch převodech. Řešíte nesmysly... Smiřte se prostě s tím, že haťapka není žádná závodnička a že měřit pružný zrychlení je u tohoto auta do města blbost. Punto classic má apoň jednu výhodu proti Fabii a to, že je lehčí. Stejně tak má Fabie 12 HTP 47 kW výhodu proti GP, že je asi o něco málo lehčí. TAkže prosím, neřešte tady ptákoviny...
To Wolf.jenom maličkost,jak jsi poznal,že tam má trojku?

A že lepší pružné zrychlení není příjemné pro normální jízdu-to teda nekecej.
wolff
Nejezdíš bílou firemní Fabii, nebyl si to ty... A jak? jedeš jedeš jedeš...a pak už nejdeš... to znamená dostal si se do maxima otáček, přeřadíš a pak už to auto nemá sílu to táhnout dál do toho kopce... TA 90 je reálná u Fabie na tu trojku (na čtverku to nejde utáhnout a na dvojku by se to rozskočilo)

S tím samozřejmě máš pravdu,ale bavit se o tomto parametru u těchto motorů, kde je to u všech mizerný (i u mýho a to mám o 50% vyšší výkon) tak to mi přijde docela haluz... A to já jakžtkaž sem schopen jezdit i kolem těch rychlostí kolem 60 na 5, což by se ti Fabie (a válce by ti utekly kapotou >😁 ) a nebo i to malé Punto rozkočilo...
To Wolf😲sobně totiž kopec kde bych musel jet na trojku,aspoň tady na Moravě takový neznám.Písarecký tunel nevím,v Praze již jsem nebyl ze pět let.

jinak zrychlení 60-100-13,5s na 4 a 80-120-18,5 na 5 je normálně použitelné pro běžnou jízdu a ze třídy malých obsahů velmi slušné.Aspoň tolik jsem naměřil u své 1.2 47kw.
Hele paulz, chtěl jsem se Tě zastat, ale umístit Pisárecký tunel do Prahy, no to jsi hodně p-sral. Tak bacha. Brno, jo? Brno.

Nicméně vy ostatní obviňujete pauluze z jakési účelovosti a nesmyslnosti tohoto parametru. Bohužel. Vím, že do jednoho HTP nesnášíte a já ho taky nemiluju, ale ten parametr pružnosti prostě ničím neokecáte. Všichni občas argumentují zrychlením z nuly na sto a přitom parametr pružnosti je mnohem důležitější. Jasně, že je to u fabky zpřevodováním a umístěním krouťáku níže než u většiny ostatních malých motorů. Ale pokud se to neprojevuje snížením maximálky, tak o co jde? Já rozhodně beru raději auto s lepší pružností, co je na tom divného? Nicméně vybíral-li bych mezi fabkou a puntem classic, beru punto. Ale tu pružnost silnějšího HTP bych v něm rozhodně uvítal.
To Marek Marek:ježišmarjá jsem po ránu blbej-tak tam určitě na trojku nejezdím!!!A manželku mám z Brna!

Já byl vždycky přesvědčenej,že Wolf je Pražák...
modus ponens
Marek Marek: nejde o HTP, reagoval som na pruznost ako taku. Vsetko je relativne, a preto som nemal poznamky typu "pruznost u maloobjemovych benzinov - to je vtip?" a pod. Islo mi o to, ze testy pruznosti su podla mna ucelove. Najcastejsie sa nou ohanaju v porovnavacich testoch dieslov s benzinmi. Kazdy motor ma iny priebeh krutiaceho momentu a vykonu, inde posadene maxima. Z toho treba vychadzat uz pri kupe. Ale je to o preferenciach vodica, nie schopnosti motora zrychlit. Preto merat 80-120 tak, ze zafixujes prevodovy stupen na V., je blbost. Vodic benzinoveho motora (nedajboze japonskeho) by takouto jazdou (myslim co najrychlejsie zrychlit z 80 na 120 na V. stupni) preukazal doslova tupost a antitalent. Nic v zlom.
matuS
classic má apoň jednu výhodu proti Fabii a to, že je lehčí.

su situacie, ked je to nevyhoda.
wolff
No já a Pražák...? Mě snad řampne... No nic, taky sem nic nenapsal špatnýho o HTP, jen mě přišlo úsměvné se tady bavit u těchto aut na téma pružnost z 80 - 120... Dyt v táhlým kopci ani na tu pětku s tou Haťapkou a nebo i s tím Puntem nedostaneš na tu 120...POkud někdo s tímto motorem předjíždí na okresce na 5ku tak je podle mě sebevrah. Já bych si to nikdy nelajzl a možná i tak bych raději přeřadil na 3ku... Pak máš sice omezenou max. rychlost,ale tu 120 tam dostaneš za cenu vysoké spotřeby celkem rychle,ale je to o preferencích... Z 80 na 5ku si málokdy i já troufnu předjíždět... Stačí, když tam v tom druhým autě sedí nějakej magor a začne ti přidávat... A ne že se to nestává (se mi zdá, že čím dál častěji)... >😁

popravdě, já kupovat auto s tímhle motorem a v této třídě, tak mě nějaký pružný zrychlení na 5ku vůbec enzajímá,a le zajímá mě spíš ta spotřeba... Spotřeba a zase spotřeba, neb jsou to auta do města a v rychlostech nad 120 km/h žerou jak nezřízený...
To Wolff:to se omlouvám,nevím proč jsem si to myslel.

Samozřejmě při předjížění je potřeba podřadit,předjíždět na 5 na okresce není to pravé.

Jinak v kopci od Slavkova/když nejsi ten Pražák!/není problém ve čtyřech na čtverku zrychlit ze 70 na 110 ,tak myslím tem Písarecký tunel na čtyři není problém.

Jinak kdybych přemýšlel nad koupí ojetého auta mezi krátkou Fabií a Puntem,zřejmě by Punto bylo favorit.
wolff
jj
mezek
wolff: Jak jsi to myslel, že při 60 na 5ku by se i Punto rozskočilo? Já nevím, na pětku mám problém jezdit 50, motor potom točí 1350 ot. Při 60 to je rovných 1500.

NiceOne: Trochu demagogie od tebe. 40 kW 1,2 od Škody sice má 116 Nm/2830, ale musíš taky doplnit, jaký je průběh kroutícího momentu. Od volnoběhu prudce na 116 při 2830 ot., ale potom okamžitě prudce dolů. Což je úplně na *. 1,2 Fiatu má 106 Nm/4220, jenže s plochou křivkou. A taky by bylo dobré napsat, že testovaný HTP je čtyřventil, kdežto Fiat jenom dvouventil.

Jinak tu 1,2 v Puntu točit nemusíš. Je zbytečné točit víc, jak 4500 ot. Nad tuto hranici už kroutící moment dost klesá a nad 5500 ot. už výkon nestoupá. A taky mi vychází, že s těžším zpřevodováním mi na dosažení určité rychlosti stačí nižší otáčky motoru. A Fabia má lehčí převody......
A taky by bylo dobré napsat, že testovaný HTP je čtyřventil, kdežto Fiat jenom dvouventil.

Nikoliv, ten o kterem mluvis s 116Nm 2-ventil. Jinak s tim prubehem tociveho momentu, bych te poprosil o krivku toho Punta. Jeste by me zajimalo kolik toci Punto pri 130 km/h podle tachometru? Fabia me toci presne 4000. Vim je to hodne, ale taky to neni auto na dalnice.

A ze by HTP 40kW melo ostrou krivku tociveho momentu? No nevim. Me se zda pomerne plocha (podle diagramu vyrobce) Od 1500 do 4000 ot ma 85% maxima, coz se me zda vcelku dobre.
Když udělám test zrychlení z 80 na 140 km/h na pětku mezi Octavií TDI a Fiatem Coupé 16v Turbo, bude Octavia lepší. Znamená to, že to TDI jede líp než ten motor, co s ním u Lancie udělali 6 titulů Mistra světa v rally? Vážně si to myslíš? Odkud jsi spadnul? Coupé jede na čtyřku asi 170 km/h, takže jezdit s ním na pětku 80 je prostě ***ismus...

Řešíte tu fakt nesmysly. V této kategorii by mě zajímal spíš servis, dostupnost a cena ND a spolehlivost. Jestli byslím proti servisu Škoda, kterej je známej kvalitní a levnou prací a nejbližší Fiatsevis je 120 km daleko a všechno tam zkazí, tak já osobně koupím tu Fabku, i když je podle mého názoru konstrukčně horší. I když já osobně bych jsně volil Grande Punto, protože nemá konkurenci.

Hádat se o 10 Nm je pod mojí rozlišovací schopnost, to je rozdíl v benzinu, teplotě vzduchu, kusu...
Octavií TDI a Fiatem Coupé 16v Turbo

Sakra mi tady nesrovnavame diesel se sportakem, ale mala auta s podobnym objemem a podobnym vykonem, takze klid.

Pokud srovnas Octavii 1.9TDI a Fiat 1.9JTD a Fiat octavii ujede, tak reknu ze ma fiat lepsi diesel, ne?
Tím chtěl básník říci, že takové srovnání je k ničemu a nehovoří o ničem. Pokud budeme chtít srovnávat zrychlení třeba z 80 km/h na 120 km/h, tak zase jenom s možností řazení, jiank je to pitomost.
JTF
U Punta classic je teď vynikající cena, ale to není jediná věc kterou boduje. Já osobně bych 1.2 u Fabie nezkousnul. Hrozně mi vadí ten zvuk 3 válce, to je opravdu tragedie. Rovněž kvalita auta je podle mě spíše klesající. Na pohled sice v interiéru vypadá vše OK(u Punta Classic nevypadá tak hodnotně), ale jakmile se člověk rozjede, tak to tak růžové není. Různá vrzání v interiéru již od nového auta, plechový zvuk při zavírání dveří, ta debilní funkce stěračů, pokud si ostříkneš sklo, tak 4x setřou stěrače(sklo je čisté) a pak přijde po několika vteřinách na řadu "vychytávka" ve formě následného setření, kdy se sklo zase zadělá. o ostré hraně středové konzoly ani nemluvím, atd. Fabia celkově není špatné auto, ale za tu cenu by měl výrobce přidat na kvalitě a ne o ní jen mluvit!
O to ide.Pomer cena kvalita je veľmi dobrá
JD POWER:

Fabia 84,7 ....5*

Punto 75,5 ....2*

Spokojenost majitelu taky o necem svedci.

----------------------------

TUV AutoReport 2006

2-3 roky

Fabia 29. z 107. 5,3%

Punto 80. z 107. 8,2%

4-5 let

Fabia 37. z 106. 9,9%

Punto 58. z 106 11,5%

...a spolehlivost taky.
A uz je to tu.tabulky a tabulky.Ja neviem či je na tomto fóre nejaký nespokjný majiteľ Punta,každý si ho pochvaľuje.Ale topicov na tú "kvalitu" "spolahlivosti"Fabie je tu viac : Závady na vozidle Fábia Kvalita převodovky u HTP .To už o niečom svedčí!! 😊
JTF
Já můžu přidat osobní zkušenosti. Odjel jsem 2x felicia 1.3 - každá měla na konci cca 160 t.km. Na Fabii mám skoro 20t. za 6 měsíců. Pokud bych bral v úvahu o spolehlivosti nic neříkající německou STK(TUV) tak Felicie je na chvostu a fabie je podstatně lepší. Realita je však taková, že felicie byly "naprosto" spolehlivé. Zatímco Fabie si tak dobře nevede. Mám možnost srovnání u kolegů, kteří teď Fabie jezdí.
Tp Peto Fiat:možná to nevíš,ale Fabií bylo u nás prodáno mnohonásobně víc než Punt,že je nějaké auto bezporuchové si snad nemyslíš.

Říkáš takovou blbost,jako kdybych já tvrdil na základě vlastní Fabie,že jsou bezporuchové/za 40 000 km vypadlý konektor zadního stěrače+vrzající zadní sedadl😲praveno za 2 minuty svépomocí/.
Punto nie je bezporuchové,to som nikdy nepovedal.
JTF
Svět motorů nemá pořádná měření jako jiné časopisy, např hluk, brzdná dráha, zrychlení O-100, pružná zrychlení na různé rychlostní stupně, atd... Jinak mě pobavilo v posledním čísle ujištění, že Roomster bude mít měkčené plasty na přístrojovce. Nno to bude paráda! Možná ho někde oškubou na bezpečnosti - viz. pravé zrcátko u fabie, ale měkký příšerně udržovatelný plast bude 😁
Na prani jednoho prispevatele. Treba to nekomu pomuze v rozhodovani 😊

[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]
okiaľ viem tak Svet motorov je Škodovácky magazím.Takže to budú určite objektívne hdnotenia.
okiaľ viem tak Svet motorov je Škodovácky magazím.Takže to budú určite objektívne hdnotenia.

Vzhledem k tomu ze Fabia ty testy prohrala, tak asi ne. A ty udaje jsou pouze fakta, zadne subjektivni hodnoceni. (resp. vyhrala nad kalosem a getzem a prohrala s novinkama a test dieslu)
wolff
Nice, tak sem si ty tabulky prošel a opravdu musím říct jediné... Svět motorů je firemní časopis Škoda Auto MB GMBh. Proč?

Tak třeba výběr aut do testu... Například v těch dieselech.... Vyberou nejlevnější Fabii (na tu vyberou ideální verzi světa motorů), potom vyberou Punto 1,3 MJTD a pak vyberou GP s úplně jiným a mnohem výkonějším motorem a s větší výbavou tak, že se jeví jako super drahé...

Za další... Jak mi vysvětlíš, že v každém měření vnitřních rozměrů má GP pokaždé uvedeny úplně jiné roztměry a světe div se v podélném směru někdy i menší než je tomu u Fabie? To je snad hloupej vtip, přičemž tady i na tomto servru jasně napsali, že vnitřním prostorem je GP srovnatelné s Golfem V!!! Subjektivně i objektivně, jsi rozumný člověk, zdají se ti ty hodnoty být reálné? (Znovu upozorňuji, že u jednoho periodika, jsou uvedeny úplně jiné hodnoty)....

A takhle bych mohl pokračovat dál...

P.S. Psal sem ti to už jinde, ty statistiky co sem furt vytrvale plácáš nemají nic se spolehlivostí společného...

Nic, dobrou...
Jak mi vysvětlíš, že v každém měření vnitřních rozměrů má GP pokaždé uvedeny úplně jiné roztměry a světe div se v podélném směru někdy i menší než je tomu u Fabie?

Rozmery jsou jine, protoze byly mereny na jine figurantce. Mas to napsane dole v poznamce. Sirka interieru u Punta byla namerena pokazde stejna.
JTF
Wolf: s tím SM máš pravdu. Když poprvé testovali GP ve stejné výbavě a verzi, tak mělo jiné hodnocení(lepší) než v posledním srovnávacím testu. Zrovna tak nechápu proč v 100t.km testu Fabie i přes fatální poruchu převodovky byla nakonec hodnocena jako kvalitní auto. Takhle zaslepení už nejsou ani němci. Viz AutoTip č.2.
Tak třeba výběr aut do testu... Například v těch dieselech.... Vyberou nejlevnější Fabii (na tu vyberou ideální verzi světa motorů), potom vyberou Punto 1,3 MJTD a pak vyberou GP s úplně jiným a mnohem výkonějším motorem a s větší výbavou tak, že se jeví jako super drahé...

Ale ze ty diesly Fiatu vychvalily az do nebe a motor Fabie poradne zkritizovali to uz nevidis, ze?
To Wolf:jednou je tam taky Punto clasic,proto rozdílné rozměry!
mezek
NiceOne😒br />
citace😒br />
A taky by bylo dobré napsat, že testovaný HTP je čtyřventil, kdežto Fiat jenom dvouventil.

Nikoliv, ten o kterem mluvis s 116Nm 2-ventil. Jinak s tim prubehem tociveho momentu, bych te poprosil o krivku toho Punta. Jeste by me zajimalo kolik toci Punto pri 130 km/h podle tachometru? Fabia me toci presne 4000. Vim je to hodne, ale taky to neni auto na dalnice.

Jak vidíš, psal jsem o testovaném motoru, ten byl 1,2 HTP 47kW. A ten je čtyřventilový... Při 130km/h točí Punto kolem 3500, ale je daleko lépe odhlučněn než Fabie /slova Světa motorů/.
Jak vidíš, psal jsem o testovaném motoru, ten byl 1,2 HTP 47kW. A ten je čtyřventilový... Při 130km/h točí Punto kolem 3500, ale je daleko lépe odhlučněn než Fabie /slova Světa motorů/.

Testovany byly oba motory, ja mluvil o to slabsim. Te hlucnosti klidne verim. Fabia je hlucna hodne.

pak vyberou GP s úplně jiným a mnohem výkonějším motorem a s větší výbavou tak, že se jeví jako super drahé...

A vis proc je vybrali? Protoze importer nebyl schopen dodat slabsi verzi. ...asi chtel aby fiat dopadl v testu dobre. Proste Fiat.
wolff
Ale ho... Nice

Jistě, Punto s tím motorem je bezkonkurenční auto, to snad víme všichni, porovnávat ho s Fabií 1,4 TDI je pro něj potupné... Akorát náš národ je národem blbců, takže když něco nenapíšeš polopatě, tak to nikdo nepochopí.

To je zbytečný, jako zastávat se Fabie můžeš jak chceš, ale je to zbytečný... Jinej figurant pro mě není argument, opět se dle těch výsledků jedná o subjektivní měření... Víš co, kdo chce psa být vždycky si hůl najde... Není to o tom, jestli to Punto vyhrálo nebo ne, ale o tom, že to Punto deklasuje Fabii ve všech ohledech. A o tom to je... A co se týká Classicu, tak by mělo být taky lepší než ta Fabie.

A ještě jedna poznámka... Už teď se mi líbí co se děje kolem Roomstru... Už teď je dle SM Roomster the best car all over the world (přičemž je to jen nepovedená dodávka bez posunovatlených bočních dveřích, které veškerá konkurence má)... Je to fakt o ničem. Každej má svůj úsudek a ať si udělá obrázek sám... Už jen podle toho, že má SM jistou exkluzivitu u MB (dle foto Roomstru), tak to mluví za vše... Nehodlám dál v této diskuzi pokračovat... Řeknu ti to jinak, ty testy v SM sem neviděl, dokud si je nenaskenoval, ale jen sem do těch tabulek mrkl a viděl sem ty žvásty...

Pokud si přesvědčený, že je Fabie tak vyjímečné auto, že je lepší nebo srovnatelné s novým Puntem, vyvracet ti to nebudu. Pokud si myslíš, že je lepší než Punto Classic, vyvracet ti to nebudu. Pak samozřejmě tahle diskuze skončila..., protože v ní nemá cenu dál pokračovat.

(jako příklad uvedu - nesmyslné ceny náhradních dílů na ten Fiat, které neodpovídají skutečnosti, cena hodiny práce ve značkovém servisu - za tu cenu se ve Fiatu servisuje AR, nesmyslně namřené hodnoty v podélném směru, nesmyslný výběr testovaného modelu, jehož cena byla o 100000 dražší atd...) Pokud to nevidíš tvůj problém a nevymlouvej se na to, že jim Fiuat tohle auto dal... A i kdyby, tak to musí do testu zohlednit s tím, že tohle auto předčí konkurenci ve všech ohledech vzhledem k tomu, že má motor o 3 generace vyspělejší než konkurence, což více než odpovídá cenovému rozdílu... A dost
Kritizivat Fabii muzes jak chces ale stejne je to zbytecny. Porad bude nejprodavanejsi >😁
(jako příklad uvedu - nesmyslné ceny náhradních dílů na ten Fiat, které neodpovídají skutečnosti, cena hodiny práce ve značkovém servisu - za tu cenu se ve Fiatu servisuje AR, nesmyslně namřené hodnoty v podélném směru, nesmyslný výběr testovaného modelu, jehož cena byla o 100000 dražší atd...)

Ceny prace a dilu dodava importer, model dodal taky importer protoze jinej nemel, hodnoty proste byly namereny takove jake byly, muzes si to premerit 😊
wolff
No já bych si to přeměřil, ale jaksi nemám tu subjektivní modelku (to je to oč tu běží). Ty si snad budeš držet toho, že je snad Fabie prostornější než GP? To si děláš prču už, ne? Si snad trochu rozumný a nejsi dement, ne? Už si myslím, že tě trochu znám...

Nejprodvanější je a bude i kdyby to bylo hovínko s kolečkama,ale jenom naštěstí u nás. Mimochodem já Fabii nekritizuji, jen ji řadím tam kam patří...Solidní průměr třídy, prostorná, dobře vybavená, jakž takž dobře udělaná,ale drahá s mizernými motory.

A to, že by něco takovýho co ty píšeš dodával importér, o tom pochybuji, proč by dělal práci za novináře. Novináři požádají o auto a to dostanou. A je věcí novinářů vyzjistit si ceny...

Podívej, já Fiata mám a s klidem námořníka ti můžu říct, že sem ještě ve Fiat servisu značkovým, kterej by dělal za 500 Kč na hodinu nebyl. Tak asi tak. Do detailu se mě chodit nechce, ale říkám ti jen to co vím. A že by světlo na Punto stálo 5000 (když na Bravu stojí 2300) se mi taky zdát nechce. Asi tak... Ještě děda, když jezdil s Bravou, tak do nás vlítla ženská s Puntem (starým)... Rozbila si právě to světlo + přední nárazník (na Bravě nic nebylo) a pojišťovna to vyčíslila právě na 5000 Kč... Takže jak znám ten povedenej svět motorů, tak ti jsou schopní uvádět ceny dílů u Fiatu i s prací a u škodovky bez... Vím co stojí práce v servisu škoda a s klidem námořníka ti můžu říct, že levnější to není. A to je tam ještě spousta dílů Xkovejch, což jsou sice originál díly,ale bohužel repasované (nepoznáš to, poznáš to jen podle toho X v označení kódu).

P.S. TeĎ sem byl na servisce - výměna oleje a tak a myslím, že si účtovali 450 Kč. Když půjdu do Motortecu, tak mám podobnou cenu a ještě k tomu myslím 5%, protože auto bylo zakoupené u nich... A takhle bych mohl pokračovat... Za další... I ty ceny těch kontrol jsou úplně mimo... Já teď byl s autem a platil sem nějakých 3500 Kč...ve značkovým...
Světlo na Punto Classic se dodává buď s integrovanou mlhovkou za 3460,- nebo bez ní za 2.870,- Kč. originál. Přes síť ND jako druhovýroba se dá koupit levněji (a bude to to samý světlo). Náhradní díly na Fiaty jsou dnes pravděpodobně nejlevnější ze značkových dílů.

Ale musím se tady novinářů zastat. Protože jsem sám seděl v redakci tehdejší Automedie, tak vím, že u Fiatu je nejmizernější komunikace ze všech automobilek. Opravdu to není tak, že by si redaktoři vybírali, co chtějí půjčit. Zatímci Škodovka, Opel, VW, Ford a další nalepí na auto boční lišty a mlhovky a už to cpou novinářům jako nový model, zatímco od Opelu dostanu během měsíce všechny motorizace jednoho modelu (a platí mi i benzin!), zatímco od VW Group dostanu vždy nové naleštěné auto, tak od Fiatu dostanu to jedno jediné auto, které mají, musím o něj dlouho prosit na kolenou, pak má stejně nalítáno kolem 30.000 km (auta po novinářích jdou u normálních automobilek po 5.000 km pryč), bude vymlácené, bude mít alespoň ohnuté rameno a uvolněný stabilák, pravděpodobně bude mít dalších 16 závad v elektroinstalaci nebo v něčem jiném a alespoň z jedný strany bude odřené. To je, bohužel, realita. Škodovka připravuje auta speciálně pro novináře; jsou to úplně jiná auta, než kupuješ, prochází linkou 2x, poté jde na testovací okruh, po 500 km jde na linku potřetí(!) a pak s ní najezdí 500-1000 km testovací jezdec, zda je všechno o.k. Pokud ano, potom dostane auto redakce...VW si najímá specializovanou PR agenturu, která styk s novináři zajišťuje a s mluvně je ošetřen superservis u Exnera (auto se téměř repasuje po každé zápůjčce) a po 5.000 km se dává pryč. proto vychází tato auta z testů nejlépe a Fiaty nejhůř, protože takovou Fabii, jakou dostala redakce SM prostě nekoupíš...

Samozřejmě je vždy naprosto klíčové, jak významným je "klient" inzerentem. Je logické, že když redakce žije z inzerce (jen vytisknutí jednoho čísla AutoTIPu stálo v roce 2000 kolem 600.000 Kč), musí zohlednit ve svých závěrech vztahy s výrobcem či importérem. Stačí jen trochu "odvázanější" rezult a importér třeba stáhne inzerci v hodnotě 750.000 Kč. "Za trest". Takže redaktoři mají takovou míru autocenzury, že prostě i měří jinak, než doma koberec...
wolff píše😒br />
Mimochodem já Fabii nekritizuji, jen ji řadím tam kam patří...Solidní průměr třídy, prostorná, dobře vybavená, jakž takž dobře udělaná,ale drahá s mizernými motory.

Ani já ne, ale naprostý souhlas. Komerční politika celého koncernu je "úžasná" - prodají Ti kola a volant a za jakoukoli prkotinu zaplať! Nicméně jsem vlastnil/vlastním oba vozy. Fabie "šla" po 18 měsících, jen co jsem se vrátil po cestě přes půl Evropy, rozlámanej, vklepanej stále někde tankující atd.atd. A proto jezdím z Puntem 1,3 Multijet.

Volba je samozřejmě na každém z nás.
mezek
Jak tak koukám, tak mne v servisu asi oškubali. Musel jsem nechat vyměnit pravé světlo a nové mne stálo +- 6000,- Kč. 8-s 😢

K těm testům SM - nejvíce mne dopálilo, že pro výhru Fabie dělají naprosté nesmysly. V jednom parametru porovnávají s konkurencí, v jiném testované auta proti sobě... Pod pojem "dílenské zpracování" patří nejenom /podle nich/ kvalita práce, ale i materiálů, což s dílenským zpracováním nemá nic společného...

A korunu tomu všemu nasadili větou, že " nebýt horšího hodnocení v EURONCAP, vyhrála by"... A já myslel, že právě v pasivní bezpečnosti je ten hlavní generační rozdíl. A taky že upřednostňují subjektivnost před fakty. Rozměry /vztaženo k figurantovi/, tlačení středové konzoly /dal jsem si v GP sedačku podle sebe a noha se ke zmiňované hraně ani nedostala, nehledě na fakt, že Fabia má to samé řešení/....
To Mezek😒o tady takové bludy píšeš,6000kč ještě Tě někdo nazve propagatorem škodovky.
JTF
Magic: o té speciální přípravě aut jsem něco zaslech od známého, který pracuje v automobilce a připravuje auta pro výstavy. Když se uváděl na trh Superb, tak říkal že do dveří dávali závaží aby se dovřely když si je dal 10cm od pantu. Jak si totiž vysvětlit skutečnost, že Fábie zejména v interiéru je opravdu mizerně udělaná. Ikdyž na pohled to vypadá OK. Máme ve firmě cca 50 Fabií a co vím, tak vržou a chrastěj téměř všechny, včetně té co mám. A to mám cca 20t.km.
mezek
paulz: >😁

Ale klidně budu propagovat Škodovku, pokud se bude jednat o řadě 100-110. Na ně nedám nikdy dopustit!!!
Tommy100
Já bych doporučil rozhodně fabii.Rozhodně je větší,pohodlnější,má lepší jízdní vlastnosti,lepší materiály a dílenské zpracování.A je rozhodně celkově lépe udělaná než punto 2 a taky o dost spolehlivější.

Nevím, o čem se tady hádáte,když to ví všichni. 8-s

Co třeba výsledky J.D.Power, kde fabia s hondou Jazz kraluje.V británii jsou lidé s Fabiemi spokojeni.Kde je slavné punto?? :?:

Testy TUV taky nejsou nadarmo.A fabia je rozhodně lepší.A ať mě nikdo neříká, že tyto testy nejsou na nic.Protože potom o autech vůbec nic neví. :shock:

A komu by ani toto k rozhodování nestačilo, může si přečíst nějaký magazín o autech.Sice nevím,proč uvádíte že SM je podplacený.Není to tak,jen neumíte unést,že škodovka má dobrá auta.

A co třeba prestižní britský magazín What car???Ten přece škodě naddržovat nemusí!! 😄 A přesto FABII doporučili nad Puntem!!!A grande punto je stále s fabii srovnatelne. 😉 To taky píší.

Punto II obecně není příliš oblíbené,kvůli kvalitě i designu,který byl u první generace rozhodně povedenější.

Takže rozhodně je lepší FABIA,i když se někomu nelíbí pro strohý design a slabé HTP. Takže podle mechaniků,redaktorů i novinářů je lepší Škoda Fabia!

P.S:Už se moc těším, jak nová fabia převálcuje Grande Punto >😒] .A zase se najdou takoví,kteří radši napíší, že jsou redaktoři v celé Evropě podplacení.Hold někdo pravdu nesnese.

>😒]
😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 .

Fabia neprevalcuje GP, v ziadnom prípade.Uz teraz je predaných 165 000 ks a kým príde new fabia tak bude na cestách 1000 000 GP.

A na statistiky sa mozes vykaslat.0 vypovedná hodnota.
Tommy100
já se nebavím o prodaných kusech,ale o kvalitě! 8-s A řekl jsem, že se Grande puntu vyrovná :shock: .A vsaď se nebo ne, nová fabia bude lepší! 😜
ja viem ze si velký fanda skody ,ale skús to brat trochu realisticky.
Tommy100
no, nebudu kecat, mám rád škodovky.Ale rozhodně se jim nesnažím naddržovat :x .Chceš mi snad tvrdit, že Punto II je lepší než Fabia :?:
Takže😒br />
Motoricky je na tom lepšie punto:1,2 8 v (4 valec,plochá krivka toč momentu) a pri punte s 1,2 16v si fabka ani neskrtne (viem o com hovori,poznám velmi dobre tento motor).Zpracovaním je je na tom o trochu lešie fabia (možno sa mýlim).jazdné vlastnosti sú trochu lepšie u punta ako u fabie (tiež sa možno mýlim).cena jasne pre punto.Nechcem o tom robit záver lebo ani s Puntom II ani s Fabkou som toho vela nenajazdil.Ale ako tvoje srdce bije len pre škodu,tak moje len pre Fiat group.takže pre mńa je lepšie Punto,pre teba Fabia.Ale ak by sa na to pozrel nestranný znalec,tak boh vie ako by to dopadlo.

pro Wolff:vole,jestli fabia je průměr, tak punto II se nevejde ani do

Tak toto uz zavána trochu fanatizmom.skús necitat svet motorov.
Tommy100
pro Wolff:vole,jestli fabia je průměr, tak punto II se nevejde ani do tabulky :!: 😜
Tommy100
No tak možná ten motor je ve Fiatu lepší, to máš pravdu.I když já jezdím fábií za 5.6,to teda nevím jestli by to dokázalo.Jenže jinak je fabia opravdu lepší.I když desgn je možná lepší u punta,že se víc líbí.Ale mě se líbí fabia,přijde mi taková elegantní.Jinak je fabia i větší a prostornější.Ale grande punto se mi líbí, to bych kecal kdybych řek,že ne. 😜
wolff
Hele Paulz, hele nice a další...

Tady ten nick jste vymysleli,a by jste mě pobavili, že?

Tož dávám 100 bodů... Ton byl fakt dobrej joke...škoda, že sem byl na horách a zasmál sem se až teď...

Mám rád, když má někdo smysl pro humor... 😁
Tommy100
jasně, zasmějeme se spolu puntu! >😁 >😁 >😁 >😁 >😁 Kdo tvrdí, že punto II je lepší než fabia tak nemá všech pět pohromadě. >😒]
Tommy100
Já bych doporučil rozhodně fabii.Rozhodně je větší,pohodlnější,má lepší jízdní vlastnosti,lepší materiály a dílenské zpracování.A je rozhodně celkově lépe udělaná než punto 2 a taky o dost spolehlivější.

Nevím, o čem se tady hádáte,když to ví všichni. 😜

Co třeba výsledky J.D.Power, kde fabia s hondou Jazz kraluje.V británii jsou lidé s Fabiemi spokojeni.Kde je slavné punto?? :shock:

Testy TUV taky nejsou nadarmo.A fabia je rozhodně lepší.A ať mě nikdo neříká, že tyto testy nejsou na nic.Protože potom o autech vůbec nic neví. >😒]

A komu by ani toto k rozhodování nestačilo, může si přečíst nějaký magazín o autech.Sice nevím,proč uvádíte že SM je podplacený.Není to tak,jen neumíte unést,že škodovka má dobrá auta.

A co třeba prestižní britský magazín What car???Ten přece škodě naddržovat nemusí!! A přesto FABII doporučili nad Puntem!! :-! !A grande punto je stále s fabii srovnatelne. To taky píší.

Punto II obecně není příliš oblíbené,kvůli kvalitě i designu,který byl u první generace rozhodně povedenější.

Takže rozhodně je lepší FABIA,i když se někomu nelíbí pro strohý design a slabé HTP. Takže podle mechaniků,redaktorů i novinářů je lepší Škoda Fabia! >😁

P.S:Už se moc těším, jak nová fabia převálcuje Grande Punto .A zase se najdou takoví,kteří radši napíší, že jsou redaktoři v celé Evropě podplacení.Hold někdo pravdu nesnese.
No tak možná ten motor je ve Fiatu lepší, to máš pravdu.I když já jezdím fábií za 5.6,to teda nevím jestli by to dokázalo.Jenže jinak je fabia opravdu lepší.I když desgn je možná lepší u punta,že se víc líbí.Ale mě se líbí fabia,přijde mi taková elegantní.Jinak je fabia i větší a prostornější.Ale grande punto se mi líbí, to bych kecal kdybych řek,že ne.

Ja som jazdil v Brave s 1,2 16v za 5,5l.A to dost svizne.Jazdil si už v Punte II?Viež že Fiat je kráľ malých áut,tak asi toho priestoru v Punte bude viac.Ale opakujem tie vsetky blbosti ako TUV JD Power a neviem co este majú takmer 0 výpovednú hodnotu.
Tommy100
řídí se poldle nich všichni odborníci!Až provoz ukáže spolehlivost!Fiat punto I i II i Grande punto znám a jezdil jsem v nich.Něco ve firmě, něco znám od kámošů.Jo, fiat je král malých autíček, panda je toho důkazem.Fiaty mám vcelku rád, ale snažme se tyto dvě auta(punto II a fabii) srovnat objektivně.
Po tom, čo sme sa dozvedeli v príspevkoch jedného autora, je to viac ako jasné, že vtáčia chrípka je definitívne tu, postihuje CNS na prvom mieste.
snažme se tyto dvě auta(punto II a fabii) srovnat objektivně.

Kto tu tvrdí že fabia je najlepšia a že Punto si neškrtne.

vincentik: :mrgreen:
Tommy100
Tak jse se zasmáli. >😁
Tommy100
No nemá to cenu, ty tady říkáš, že je punto II lepší než fabia.Což je nesmysl.Ale každému se líbí něco jiného.To vám fakt nestačí, že i britové hodnotí fabii jako vítěze nad puntem?? :roll:
Ja som nepovedal že jePunto lepšie ako fabka.

Nechcem o tom robit záver lebo ani s Puntom II ani s Fabkou som toho vela nenajazdil

Ja som len povedal že pre mňa je lepšie Punto,lebo som Fiat fan.A pre teba je lepšia Fábka,lebo si Škoda Fan.Ale nestranne to neviem posúdiť.A máš pravdu každému vyhovuje niečo iné.

.Ale ak by sa na to pozrel nestranný znalec,tak boh vie ako by to dopadlo.
Tommy100
Podle mě(a nejen podle mě) je fabia lepší než punto II,ale není lepší než grande punto,v tom souhlasím, že fiat udělal v kvalitě velký skok.Ale počkejme na novou fabku,ať je to objektivní. :shock:

Ale to punto není špatná volba. 😜
každý má svoj názor.a o to ide.
Tommy100
Přesně proto si má každý zvolit to auto, které se mu líbí. >😁
wolff
CNS...

To je dobrý...

No on to možná není ani člověk,ale nějakej pták, protože fóry má fakt dobrý...

Ne teď vážně, já se řechtám od ucha k uchu. Musím přiznat, že takhle mě nepobavily ani některý špeky od GTI...

Ten týpek je vyloženej bavič...

Něco jako Izer...

Chtěl bych ho poznat...

Jen jestli si nevzal mnoc osobně tu raklamu na Renault...

"Neberte úplatky, neberte úplatky, nebo se z toho zblázníte"!!!!

To je fakt dobrý, já se vážně směju...

Hej Tomy dáme nějakej sraz, že jo... Já mám teď moc práce, zimní stres, já bych potřeboval pobavit... Já si myslím, že máš v zásobě víc joků... Jsou fakt dobrý... Já myslím, že nás to všechny tady na internetu dobře pobavilo a někde nad pivem by to fakt byla dobrá zábava... Je škoda, že už nechodíš dýl... Nějaká taková veselá kopa účastnící se diskuzí tady fakt chyběla... To víš, každej kolektiv má svého "třídního" baviče, nějakýho toho kašpárka... Sem rád, že tady seš... Jen piš dál a stejně vesele... A klidně přitvrď, můžeš i nějakej kameňák. Od tebe to vememe...
mezek
TommyEngelo: Je vidět, že ten, kdo nic nezná o autech, jsi ty. Jednak - na statistiky TUV a nebo JDPower klidně zapomeň. U JDPower jde jenom o subjektivní pocity majitelů, kde se započítává i ochota prodejců, servisu a další s celkovou kvalitou aut nepodstatných nebo nedůležitých věcí. TUV report je zase o tom, v jakém stavu doveze majitel auto na technickou kontrolu a hlavně mají docela "pokroucené" hodnocení. Nezajímá je, že dané auto má třeba třikrát měněný motor a dvakrát převodovku, protože jsou nekvalitní, půl roku před technickou kontrolou vyměněné tlumiče, protože ty původní dosloužily.... Ale koroze výfuku nebo nefunkční světlo z důvodů vypadlého nebo zkratovaného kontaktu je pro ně vážnou závadou.

Když se někdo o auto stará, tak nemá sebemenší problémy /sousedův otec má Š 135 r.v. 1988 a ve škodovce nevěřili vlastním očím - je pořád ve stavu jako když opustila linku, i tlumič výfuku je původní!/ a u TUVu by prošel bez ztráty kytičky a naopak majitel Toyoty, který ji "huntuje" a na nějakou údržbu z vysoka se..., tech. kontrolou neprojde.

Takže srovnávat Punto II a Fabii můžeš, ale jen pokud jsi s nimi najezdil alespoň pár stovek kilometrů. Ano, Fabie je větší. Tedy podle vnějších rozměrů. Uvnitř, světe div se /a klidně se podívej do jakéhokoliv testu, kde měřili vnitřní rozměry/, je Punto Buď stejné nebo o pár cm větší. Kvalita zpracování je u obou aut stejná, respektive u Punta se dá najít několik maličkostí jako např. nestejná spára, ale třeba na rozdíl od Fabie /a tady mám postřehy z fóra o Fabiích/ nikde nic nevrže. A to mám najeto 30000km po českých silnicích... Motorizace je zase u Punta lepší, i motor 1,2/8V je malinko lepší než proklamovaný HTP, o 1,2/16V nemluvě. A i další motory jsou daleko lepší než ty ve Fabii /tady Fabie ztrácí díky politice VW - nesmí konkurovat jejich autům/. Cena a výbava zase hovoří ve prospěch Fiatu /respektive hovořila, nyní už je Punto II jen výběhový typ/.

V testech vychvalovaná ovladatelnost Fabie je taky spíše mýtus. Punto ztrácí díky elektrickému posilovači, jenže Fabia má problémy s nastavením svého posilovače. Při jízdě po dálnici ve vyjetých kolejích je problém udržet přímý směr /platí pro těžší motory, od 1,4 výše/, tam posilovač reaguje na malé natočení kol zvýšeným účinkem, auto začne zatáčet a po korekci volantem nastane opět překotná reakce posilovače a hurá na druhou stranu. Takže jízda se dá přirovnat k pohybu hada. Punto tímhle netrpí, ale zase nemá při vyšších rychlostech přiměřenou odezvu /tvrdost/ řízení. Řazení u Punta je dobrým průměrem /asi ale záleží na kusu, já mám velice dobré/, u Fabie je prý u současné produkce s HTP kvalitnější. Jenže já jezdil s 1,4 a tam se řadit muselo s větší silou než v Tatře 111 a zařadit zpátečku bylo otázkou zkoušení a zkoušení...

V čem je Fabia lepší, přiznám, že citelně, jsou jízdní vlastnosti podvozku v zatáčkách na nekvalitním povrchu. A za normální jízdy. Tam Fabie sedí a perfektně filtruje rázy na zadní nápravě, kdežto Punto díky tužším tlumičům odskakuje. Ale na hranici adheze jsou obě auta srovnatelná. Respektive - Fabia má velkou nedotáčivost, kterou lze korigovat jedině ubráním plynu, Punto je nedotáčivé, řiditelné z počátku volantem, ale při prudkém ubrání nebo přibrždění je přetáčivé. Když si na tohle ale člověk zvykne, je jízda na hraně zábavou, protože to auto točí na pětníku.

Srovnání Fabie s GP je scestné, tedy alespoň to, které předvedl Svět motorů. Grande Punto jsem osobně vyzkoušel, s 1,3 Multijet. Bohužel, Fabie ani v jednom parametru neostojí. Vlastně ano, v jednom. Jak SM zjistil, má Fabia v základu měkčený plast na palubovce. Na omak příjemné, ale jak vyplývá ze studie "Toxic at Any Spee😜 Chemicals in Cars & the Need for Safe Alternatives" společnosti Ecology Center /uvedeno v AUTO7 č. 8/06/ je měkčený plast nebezpečný díky vypouštění jedovatých ftalátů.

A když mluvíš o nové Fabii, dovol, abych ti připomenul slova vedení Škody Auto - nová Fabia bude postavena na současné podvozkové platformě. A ta současná na současné konkurenty Fabie nestačí...
To Mezek:auto si kupuješ jako celek i se službami,to znamemé,že JDPower něco vypovídá o autech.Samozřejmě nejde to přecenovat,ale o co jde když si koupíš nové auto-v první řadě aby jsi byl spokojený.A JDPower je o spokojenosti majitelů.

TUV report taky něco vypovídá,min.o kvalitě servisů kam auto dáváš/já osobně na auto prakticky nešáhnu/
Tommy100
Současná platforma bude použita s úpravami, a rozhodně na punto III stačí.Končím debatu,nemá to tu cenu.Stejně si každý prosazuje svou. 😞
mezek
Ano, vžyď jsem to psal. JDPower je o spokojenosti s celou automobilkou a TUV je o majitelích.

TommyEngelo: Úpravy ano, ale platforma jako celek je zastaralá. Bohužel se tady opět potvrzuje pravidlo VW - to nejmodernější pro nás, zbytek Škodě...
To Mezek:jaká bude výsledek to se teprv uvidí.Jinak v čem je tato platforma zastaralá?Má snad např.Punto Grande multilink nebo něco vyjímečného?

Jinak se dá předpokládat,že rozvor bude zvětšený i šířka.
wolff
Ne ne mezku. VW na to prostě nemá a nikdy nemělo. Ztrácí i samotné VW a a Audi. Škoda je v tom nevině...

Porovnávat škodovku nebo VW s Fiatem je zcestné... Oba mají úplně jinou technologii, úplně jiné problémy a úplně jinou klientelu a úplně jinou strategii výroby a prodeje...

A toho komika už nech, na to nemá cenu reagovat (Tommy - ale někdy bych s ním fakt rád zašel an pivko, asi yb mě bavil...a to ymslím smrtelně vážně, tento "odborník" je fakt prčovní)... Paulz je fajn, to je prostě tipický spokojený majitel F1 HTP 1,2. >😁 (nic ve zlým)...

P.S. Kdo chce Fábii, koupí si Fabiia díky vydatné masáži bude spokojený.. Kdo je rozumný a chce Punto, koupí to...
ironlionzion
Před měsícem jsem si objednal GP. Od momentu, kdy jsem ho viděl v testu na Primě (Autosalon) ve SM, v TV reklamě a na předváděcích dnech Fiatu měl jsem jasno, že tohle auto chci. Jednoduše chytlo mě za srdce a na začátku stál samozřejmě design, pocit za volantem při jízdě a atraktivita nového vozu.

Potom jsem začal svůj výběr zvažovat. Především mezi Fábií a mezi GP. U tohoto zkoumání hrál samozřejmě první housle rozum. Snaha opatřit si za svoje peníze co největší hodnotu vzhledem k ceně nového vozu, výbavě za danou cenu, ceně servisu a náhradních dílů, atd ... to nejlepší. A jak jsem dopadl? Rozum mi ze začátku říkal, jdi do Fábie, máš jistotu časem prověřeného auta, máš jistotu, že to auto je nejdostupnější a s tím i ceny za ND a opravy, dostupnost servisu, atd ...

Jaké bylo ale moje finální poznání? Ve fiatu mi nabídli kompletně vybavený Grande Punto 1.2 Dynamic ve střední výbavě za skvělou cenu 304.000,- Kč - 6 airbagů, ABS, EBD, integrované rádio +CD s ovládáním na volantu, kožený paket, metalíza, dělené sedačky, mlhovky, defend lock, atd ... kromě klimatizace a takových vychytávek jako kůže, dešťový senzor nebo parkovací asistent tam mám vše.

Potom jsem byl ve škodovce. Za stejně vybavenou Fábii (kromě 6 airbagů pouze 2, pouze standardní vkládáné autorádio s odnímatelným panelem) a za auto, které si může nechat zdát o 5 hvězdičkách za bezpečnost bych zaplatil zhruba stejnou cenu.

Když jsem tyto dvě nabídky zvážil tak ustoupil i rozum. Zjistil jsem, že ceny servisu i náhradní díly FIat jsou velmi podobné jako ceny u Škody. GP je konstrukčně nový vůz, v bezpečnosti mu Fábie nemůže konkurovat, v designu už vůbec ne. Takže volba byla jasná - Grande Punto.

Myslím si, že volba mezi Punto Classic x Fabie x Grande Punto je jasná. Kdybych se rozhodoval mezi Puntem Classic a Fábií tak bych se asi možná rozhodl pro Fábii (nejel jsem v PUntu Classic ale moc mi nesedí ani ten design palubovky), i když je o něco dražší. Přece jen mi přijde taková sympatičtější a asi to bude hlavně designem a pocitem prostornosti. Přece jenom Punto Classic je designově trochu rozporuplné.

Fábia je vůz, který je výhodné v dnešní době koupit pro firmu. Jezdí jich na našich silnicích ale tolik, že už to auto nudí. FIrmě to nevadí ale když auto pro radost z jízdy a na výlety tak Fábie ne. Určitě ne za takové ceny, vždyť tá strohost interiéru by mě neustále za jízdy připomínala, že jsem volil spíš užitkové auto než auto, ve kterém se dobře cítím.

Kdyby mi Škoda nabídla cenu 250.000,- namísto 300.000.- tak bych asi šel i do té Fábie. I když by mě to trochu mrzelo, že se budu dalších 5 let ohlížet za tím pěkným GP, když ho uvidím. Takže tak.
To GP:když se Ti Punto líbí a nepotřebuješ více dveří/zřejmě jezdíš max.ve dvou/není co namítat.Osobně by jsem sice za prakticky stejné peníze koupil skladovou Fabii v Eleganci,ale je fakt,že Grande je velice pěkné auto.
ironlionzion
To ti dávám za pravdu, že auto potřebuji pro max 2 lidi, zatím nemám rodinu.
Tommy100
hele,napřed si něco přečti,něco zkus a pak můžeš kecat.Sežeň si třeba nějaký prestižní zahraniční časopis, pořádně si přečti test s fábií a potom kecej.Zase budou všichni podplacení,že?? :x

Mě fabie vůbec nezajímá, ale netvrď tady,že je to auto na nic a že má zastaralou platformu a podobně.Je to blbost. >😒]
ironlionzion
... njn ale tady nejde jenom o to jeslti je platforma moderní nebo není. To běžného uživatele malého auta až tak nezajíma, za svoje peníze chce aby bylo auto v podstatě spolehlivé a jezdilo. Od malých aut se nečekají jízdní vlastnosti střední třídy na dlouhé vzdálenosti nabo na řádění na Italských serpentínách.

Myslím si že taky jde o to, že třeba Grande Punto má na rozdíl od Fábie delší rozvor (6 cm není zanedbatelné), větší rozchod kol (4 cm), je celkově delší (bez mála 10 cm oproti krátké Fábii) a v interiéru se blíží kategorii aut o třídu vyšší jako Oktávie nebo Golf (Oktávii dokonce překonává v šířce interiéru v oblasti ramen na zadních sedadelch) Kufr je také o 15 litrů větší ... A to jsou pádné argumenty pro člověka, který si sice kupuje malé auto ale za cenu Fábie dostane věší a tudíž komfortnější auto.

Multilink a konstrukční vychytávky podvozku podle mě u malých aut nemají opodstatnění. Tady jde o auto jako celek. Běžný člověk - laik ani neví jaký je rozdíl mezi uchycením přední a zadní nápravy a člověka, kterého tohle zajíma bude také spíš zajímat jiná kategorie aut ale to je i jiná cenová písnička ...
Tommy100
Jenomže fabia je 7let staré auto.Když se představila,byla zdaleka největší a nejlepší co do jízdních vlastností i komfortu,ostatní jen na fabii dotahovali.Nová fabia má mít ke 410cm.

Když už jsi u toho zavazadelníku, tak fabia nabízí o dost nižší nákladovou hranu.

Fabia i grande si zákazníky najdou.Proto máme možnost volby,každý si může vybrat, co chce.

Mě se grande líbí,ale ještě počkám,co ukáže nová fabia. :roll:
ironlionzion
Nová Fábka bude určitě skvělá. Nepochybuji že se stane opět tahounem třídy a na tuty salto morte bude rovnocenným konkurentem Grande Punta. Těším se na ty souboje. Těším se na každou novou škodovku.
Tommy100
Ty máš grande punto, takže to musíš posoudit nejlépe,co je lepší na fabii a co na puntu.Já s grandem jel jen jednou.Musím ale říct,že mě příjemně překvapilo :shock: , to bych vážně nečekal.Dokonce jsem uvažoval, že po třech škodovkách přijde punto >😁 .Ale rozum zavelel rok počkat na to, co předvede nová fabka :idea: ,stará fabka bude určitě na sklonku života mnohem levnější než těď,teda aspoň doufám :?a potom se rozhodnu, které autíčko nahradí moji felicii. >😒]
ironlionzion
Já myslím, že je správné na to počkat. A současné Fábky půjdou určitě s cenou dolů. Čest jejich památce, jsou a byla to skvělá auta. Fábkou vlasntě v Škodovce bouchly saze udělali po felíciích předělaných z favoritů první čistokrevné auto, které si získalo spoustu řidičů včetně mě. Já jsem s Fábií najezdil tisíce kiláků, ani jedna špatná zkušenost. Čistě rozumově bych si taky počkal rači na novou Fábku a rozhodl se pak. Ale chybí mi trpělivost, prostě jsem nevydržel.
mezek
Podvozková platforma je vlastně základ auta. Udává rozměry, prostornost a také má podstatný vliv na pasivní bezpečnost /tuhost/. A v tom všem je zastaralá, je konstruovaná v roce 1998. Po úpravě, kterou máte na mysli, by už byla jinou "platformou" - rozšíření, zvětšená délka, zpevnění...

Že by třeba Punto II nějak dotahovalo Fabii....? Stejně stará auta... ne, nebudu to už rozepisovat. Hoďte si nosy dopředu co nejdál a jděte za nejlepší nabídkou...

Tommy: Když plácáš o nákladové hraně - víš, proč ji má GP tak vysoko? Protože má pořádný kus železa navíc, aby bylo pevnější naž Fabia. Žeby byla Fabia na nic, jsem nikde a nikdy nenapsal. A o tom zkoušení - mám vyzkoušeno několik desítek aut a najeto s nimi dohromady kolem 850000km. Takže nějaké zkušenosti mám... 😉
To Wolff😜ochvala potěší.

Jinak osobně mám taky názor,že Fabie proti Puntu 2 je lepší,aspoň co jsem měl možnost strávit jako spolujezdec nějáké km v Puntu.

No mé největší zklamání s auta bylo z Mazdy6,jako spolujezdec jsem v ní jel zhruba 400km a tak hlučný benzíňák/na tuto třídu/.Přitom to auto mělo 20 000km.Nebo jestli mám moc tiché HTP...
Tommy100
Jo, jo to znám >😁 >😁 Když jsem si v lednu 2002 kupoval mírně ojetou felicii(2001)taky jsem původně chtěl počkat na fabii,až se slevní a přijde 1.2HTP,které se vejde do povinnýho ručení do 1350cmm.Jenže už jsem nechtěl čekat.Ale teď už to musím vydržet :roll: Koneckonců ta felicia není tak stará,aji je mi líto ju prodat,má teprve 50000km a je v bezvadném stavu,navíc je to verze i s abs 8-s .Jaký máš motor v puntu,jakou výbavu a kolik tě stál.Už tě potkala nějaká závada???Já na felicii ještě naštěstí nic neměnil. 😉
ironlionzion
... mě naštěstí taky nic špatného nepotkalo. Jestli tě zajímá to Punto tak jsem svoje poznatky sepsal o pár příspěvků níž.
Tommy100
mezek:klobouk dolů, já mám 11let řidičák a 300000km,většinou ve služebním.Netvrdím,že je fabia lepší než grande punto,ale než punto II, to je.Vystřídal jsem 3svoje auta,2otcova,a asi 15služebních,než mi přidělili vlastní.Punto mezi nimi bylo také. 😉
mezek
Na jiném místě píšu o rozdílech Fabie a PuntaII...
ironlionzion
Podle mého názoru je výběr auta hodně subjektivní. U někoho hrají větší roli emoce, u někoho rozum a střízlivý přístup, někdo zas dá na svůj nos, který ho vede k "nejvýhodnější nabídce" protože se to vyplatí a jsou zase lidi, kteří to neřeší a koupí si BMW protože jim zbyde ještě na dalších 5 takových.

Já osobně bych bral Fábii radši než Punto Classic, i bez pitvání se v takových detailech jako jestli je kufr menší o pár litrů nebo jestli mají Fiaty takovou pověst jakou mají, ...
Tommy100
A co jsi měl za auto před puntem :?: :?:
ironlionzion
Krátkou Fábii 1.2 HTP
ironlionzion
Krátkou Fábii 1.2 HTP ... a taky jsem najezdil toho spoustu ve služební oktávce TDI, Mondeu TDCi ... mám ještě prověřené služební Fábky s naftovýma motorama - až na ten vyšší hluk super hlavně ta 1.4. Ta Fábie sic měla jen 3 válce byla dobré auto. Spoustu pozitivních zážitků z cest, žádné poruchy a spousta zábavy, nemyslím to teď ironicky ale když slyšíš ten "dravý" zvuk 3 válců vytočených nad 3000 otáček je to vcelku cool.
mezek
No nevím, třeba kufr u Punta II je větší o víc než jen pár litrů....

Je pravdou, že teď je na tom Punto II hůře než Fabia. Ale jelikož vím už o kvalitách Fiatu a taky kromě emocí koukám na praktičnost, je pořád Punto lepší. Horší jízdní vlastnosti /ale jenom v zatáčkách a na rozbitém asfaltu/ vynahrazuje, alespoň pro mne, větší "hratelnost" s ním.
Tommy100
mezek😲 čem se tady pořád bavíme,tobě vyhovuje punto,jinému fabia.Celkově je fabia lepší.Jezdil jsem s puntem,fabia mi příjde lepší,robustnější.A když i britové napíší,že škoda je lepší než fiat,tak asi ví proč. :-! A test na 100000km u fabie taky dopadl na výbornou,čímž potvrdil kvalitu těchto aut.Bylo tam napsané,že po více než 100000km je auto jako nové.Testy taky potvrzují,že je fabia lepší.

A k těm jízdním vlastnostem,jak může mít punto lepší,když fabia měla nový podvozek a punto dostalo modernizovaný z prvního punta. :shock:
Tommy100
Gp:mě taky připadá zvuk vytočeného htp solidní.Zvláště na dálnici,když se na to dupne a pořádně se to přidusí.Jinak mě tento motor připadá, že čím má více najeto,tím je lepší.Služební fabka se 135000 valí jak drak. :shock:
ironlionzion
Jo, jo HTP zraje s kilometry, to můžu podepsat. Čekáš málo ale dá ti hodně. Takový malý drak. U HTP je vymakaný poměr ceny a výkonu.

Hodně lidí co HTP v diskusích často pomlouvá soudí z pozice výkonnějších motorů a třeba s HTP nikdy nejeli. Ale co mám zkušenosti tak všichni lidi co znám a s HTP jezdí tak na ten motor nedají dopustit. Takže nevím kde se bere to podceňování. Asi předsudky, fámy typu * to pojede a podobné ...
To GP😒o já mám zkušenosti s HTP 47kw, nejde vůbec zrovnat jak auto jelo do 5000km a teď když mám přes 40 000km,jelikož jezdím stejné trasy a kopce tak to mohu velice dobře posoudit.
Tommy100
Když se kupovaly služební fabie s htp/40kw,tak taky všichni "znalci" tvrdili,že to bude stát za * a že to nepojede. :?I dálkové trasy s plným obsazením 5 chlapů to jede jedna radost.Myslím,že je to zatraceně dobrý motor 😄
wolff
Už mě tady ty * lezeš krkem a nebaví mě tady číst ty tvoje zblitky....

Tak aby bylo jednou pro vždy jasno...

Fabie není lepší než Punto II. Ve všech objektivních měřítcích je horší.

Za A) Má horší, žíznivější a méně výkonné motory (Ano HTP stačí,ale jsou horší než motory Fire, to musí být i blbovi jako si ty jasné)

Za B) Než něco napíšeš, tak si ověř, že je Fabie menší případně stejně velká jako Punto II (ve všech směrech, o málo ale je, Fabie má i celkem výrazně menší kufr).

Za C), robustnější není,ačkoliv je mnohem těžší a neohrabanější. V Crashtestu dopadla hůře než první facelift Punta. Současné Punto Classic na tom možná bude ještě lépe(není to už Punto II,ale vlastně faceliftované Punto II a to výrazně). Takže kvalita je na straně Italů. Dokázali dosáhnout stejné bezpečnosti při použití více než o 150 kg oceli než Němci.

Za D) Zpracování (dílenské) je úplně stejné. Ty problémy co se občas vyskytnou na Puntu se najdou i na Fabii. Pokud tomu nevěříš, dovez sem Fabii a já ti ty chyby najdu... Pak ti dovezu Punto, na kterým chyby v dílenským zpracování nenajdeš...

Ze E) Ano Fabie na to, že je to VW má vynikající podvozek, ale to neznamená, že je lepší než na Puntu II!!!! Punto má komfortnější a bezpečnější jízdní vlastnosti při vyšších rychlostech v přímém směru. Tam kde Fabie už plave, Punto ještě drží stopu. Toto má ale za následek již níže zmiňované uskakování hodně tuhé zadní nápravy na špatném povrchu v zatáčkách (ale nemá to vliv na rychlost průjezdu zatáčkou, či bezpečnost, je to jen o pocitu)

Výbavou a cenou je Punto classic výhodnější nabídkou než Fabie.

Tak mi ty * řekni výhodu té Fabie!!!!!!!!!!!!!!!!!

A za další... Když tady zmiňuješ ty testy renomovaných časopisů a uvádíš i ty Brity... Kdyby si nebyl takovej pitomec, tak zjistíš, že v Británii Škodovka investovala takovou fůru peněz do reklamy a kampaně, že to jinak ani nemůže být (viz skrytá reklama s Douglasem na Golfovém hřišti). V žádném tom testu není přímé srovnání s Puntem. A pokud si ho někde objevil, tak ho ty hňupe tady uveď. Uveď zdroj a ne jen obecné nic neříkající fráze jako jsou všichni, všude, renomovaní... To co je pro tebe renomované, může být pro někoho aušus.

A za další... nikdo tady neříkal, že je Fabie krám... Vždycky sem psal, že Fabie i v době vzniku byla slušné, průměrné auto své třídy... Bohužel dobou výroby i přes notné invence se stala podprůměrnou a to i zejména vzhledem ke své ceně. Ber to jako fakt!!!!!

Člověk co má ojetou Fabii a v životě neseděl v Puntu (i když píšeš, že si seděl,ale Bůh ví magore zda li je to pravda - a ještě je rozdíl, jestli člověk v tom autě seděl jako řidič nebo spolujezdec), nemá co kecat o tom, které auto je lepší a které horší!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jsou to jen tvé subjektivní fantasmagorie, na které máš sice právo,ale nevydávej je za obecně platné dogmata.

Takže pokud nezačneš psát rozumně a pravdivě a střízlivě a nepřestaneš tady dávat moudra, tak raději zalez!!!!!!!!!!!!

Jinak navrhuji ignorovat tě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SOUHLAS?

A ještě jednu věc. Fabie je pro Punto konkurencí jen u nás na trhu a v Německu. Pak už asi nikde jinde!!! Prodeje Fabie i s POlem jsou zlomkem prodejů Punta!!!!!!!!
A) B) C) D) E)

Ani v jednom bode nemas pravdu. Ty auta jsou ve vsem naprosto srovnatelna. Jses stejne zaslepenej fanatik jako TommyEngelo.

...a nebud tak nervni, vzdyt jde jenom o kus zeleza 😊
A) Má horší, žíznivější a méně výkonné motory (Ano HTP stačí,ale jsou horší než motory Fire, to musí být i blbovi jako si ty jasné)

NE! Motory Fabie jsou naprosto srovnatelne. Jak spotrebou, tak i dynamikou. Maji vetsi tocivy moment, jede se s nimi velice prijemne, pokud nejses zavodnik, nebydlis na horach a nechces tahat vozik. Na dlouhe trasy neni ani jedno z aut. Spotrebu ma Fabie vybornou. ..cekal jsem ze bude o litr vyssi. Nevyhodou HTP je hlucnost...jinak snad nic (ve srovnani s Puntem...samozrejme 3,2 V6 je o necem jinem 😄 )

Za B) Než něco napíšeš, tak si ověř, že je Fabie menší případně stejně velká jako Punto II (ve všech směrech, o málo ale je, Fabie má i celkem výrazně menší kufr).

Ty rozdily jsou naprosto zanedbatelne. Spise teoreticke.

Za C), robustnější není,ačkoliv je mnohem těžší a neohrabanější. V Crashtestu dopadla hůře než první facelift Punta. Současné Punto Classic na tom možná bude ještě lépe(není to už Punto II,ale vlastně faceliftované Punto II a to výrazně). Takže kvalita je na straně Italů. Dokázali dosáhnout stejné bezpečnosti při použití více než o 150 kg oceli než Němci.

Fabia je robustnejsi. Musi byt. Pokud by nebyla tak by v crashtestu dopadla podstatne hur nez dopadla. Je tezka a prid musi pohltit vetsi energii pri narazu. Facelift punta byl jenom opticky, never reklame.

Za D) Zpracování (dílenské) je úplně stejné. Ty problémy co se občas vyskytnou na Puntu se najdou i na Fabii. Pokud tomu nevěříš, dovez sem Fabii a já ti ty chyby najdu... Pak ti dovezu Punto, na kterým chyby v dílenským zpracování nenajdeš...

...aspon na necem se shodnem. Dovez Punto a ja ti ty chyby najdu a dovezu Fabii ktera je nema 😊

Ze E) Ano Fabie na to, že je to VW má vynikající podvozek, ale to neznamená, že je lepší než na Puntu II!!!! Punto má komfortnější a bezpečnější jízdní vlastnosti při vyšších rychlostech v přímém směru. Tam kde Fabie už plave, Punto ještě drží stopu. Toto má ale za následek již níže zmiňované uskakování hodně tuhé zadní nápravy na špatném povrchu v zatáčkách (ale nemá to vliv na rychlost průjezdu zatáčkou, či bezpečnost, je to jen o pocitu)

Ne. Podvozky jsou srovnatelne.... pri mem stylu jizdu ty rozdily ani nejsem schopen zaznamenat. V testech Fabii chvali vic.
wolff
Jo Paulz, to už ti urezli přpážky ve výfuku... Nevěřil bys kolik to může někdy udělat.... 😁
Co se tady sakra hádáte jestli je lepší Fabia nebo Punto. Každý přece ví že nejlepší je Getz...
ironlionzion
Miki tak to se ti podařilo vhodit do ohně velké políno 😉 Nechci nikomu brát jeho názor, že Getz je nejlepší auto v třídě za ty prachy ale subjektivně, když jsem se v něm projel tak jsem poděkoval a odešel s názorem, že je to auto, které patří spíš do srovnání se starou dobrou Feldou ... a to se mi na fotkách docela líbil.
Tommy100
pro Woff:si dobrý magor a za pravdu se každý vzteká a zase je tady tvůj názor,že jsou všichni podplacení.Jsi fakt *.Jo a s puntem sem najel okolo 20000,takže vím co to je za auto,magore.Na fabiu nemá >😒]
wolff
😁
To Wolff:možná tomu nerozumím,ale cituji Tě :Toto má ale za následek již níže zmiňované uskakování hodně tuhé zadní nápravy na špatném povrchu v zatáčkách (ale nemá to vliv na rychlost průjezdu zatáčkou, či bezpečnost, je to jen o pocitu)

Pokud uskakuje zadní náprava v zatáčce,nikdy nemůžeš projet stejně rychle a bezpečně jako s autem kde neuskakuje.To není o pocitu-to je nesmysl.

Jinak Punto i Fabie dosáhli stejného počtu 4* a Fabie je bezpečnější v tom,že má vyšší váhu/což znamená,že musí mít větší deformační zóny,aby slnila 4*/při čelním střetu s o dost lehčím např.Puntem, dopadnou pasažéři Fabie lépe.
Jinak Punto i Fabie dosáhli stejného počtu 4* a Fabie je bezpečnější v tom,že díky své vyšší váze/což znamená,že musí mít větší deformační zóny/při čelním střetu s o dost lehčím např.Puntem, dopadnou pasažéři Fabie lépe.

Jeste bych doplnil ze Fabia mela lepsi celni naraz, Punto bocni, ale byla testovana 3 dverova varianta, ktera ma urcite tuzsi karoserii nez 5d. Ovsem pan wolff z toho usuzuje ze Punto dopadlo lepe. Celkove ano, ovsem v celnim narazu je horsi.
Tommy100
Naposledy opakuju,že mě fabia nezajímá,ale vždyť je to pravda,tak co su já fanatik. :shock:
paulz "Fabie je bezpečnější v tom,že díky své vyšší váze/což znamená,že musí mít větší deformační zóny/při čelním střetu s o dost lehčím např.Puntem, dopadnou pasažéři Fabie lépe"

TO sou nesmysly tohleto..panebože, jestli si toto opravdu většina lidí myslí, tak chápu proč stoupá prodejnost velkych aut.

Co myslíš, co má větší hybnost, BWM X5, fabia, nebo smart?

A co myslíš, co smete všechno okolo rozseká to namaděru??A co myslíš, který automobil ryhleji zastaví, a který se snadněji vyhne překážce? Na to aby smart rozsekal veschno okolo sebe jako BMW X5 pri běžné havarii by musel jet alespo'n dvakrat tak rychleji. Takže s tou hmotností opatrně.

Tyhle názory sou velmi krátkozraké a bezohledné a naprosto neznalé základních pojmů...
To luckhash😜okud jsou dvě auta se stejným výsledkem při čelním nárazu do pevné překážky-při čelním střetu mezi sebou dopadne hůř to lehčí.

Jinak pokud se čelně střetne 2 tunové aut👋3*/ s 1 tunovým/5*/ dopadnou pasažéři podstatně lépe v tom 2 tunovém i když mělo jen 3*.Do pevné překážky na tom bude samozřejmě lépe auto s 5*

To si lidi nemyslí to je pravda.
paulz: To sem taky nikdy nepopíral, reaguju na ten všeobecný názor, že si raději koupím težší auto, abych až narazim do lehčího, nebo lehčí do mě, si nepoškrábal ani lak..

Takže nejdřív si koupím 2t autikl a mužu jezdit a parkovat a dělat co chci, protože mam velký ,težký auto. Pak ,protože takhle uvažujou všichni, už 2t nebude to "težké" auto, ale to lehké,nebezpečné, tak si zas koupim 3t auto, pak 4t..atdatd

bohužel ten trend k tomu spěje. To je nepopiratelný fakt. A Tvrdit že auto s větší hmotností je když né chybné, tak minimálněpaulz zavýádějící, a jak už jsem uvedl krátkozraké. Pořád mluvíte o nárazu. Copak jezdím tak že válcuju všechny okolo? Spousta nárazům které utrpí težké auto by se to lehké vyhlo, zabrzdilo atd atd....to prostě nejde vykládat jak tu prezentujete. Že fabie je težší tak i bezpečnější...

Např. punto má jasně lepší brzdy ve všech verzích než fábka. Škoda se bohužel brzdy navrhnout neudělala. V Oktácce I je považuju za naprosto poddimenzované, gumové. Ve fabii sou naopak silně degresivní. Ostré, velmi ostré nahoře, ale při sešlápnutí pedálu víc se nic neděje. Takže to ještě svádí k pocitu že to auto perfektně brzdí...

Nedávno jsem na kolbenově byl svědkem nehody, Jeep cherokee se zřejmě nestačil vyhnout brzdícímu meganu. Co se stalo? cherokee rozsekal čtyři ocelové sloupky u zábradlí na tram zastávce + zadek megana a myslíte že se tomu atu něco stalo?ne! ani škrábanec...řidič po přijeté policie jen nasedl a odjel. vedle stojící megan už se ani nehnul.

A teď. Je to auto bezpečné? Z vašeho pohledu ano, ale prokoho? Pro chodce? pro ostatní vozidla?
Marcelino
2 luckhash 😒herokee rozsekal čtyři ocelové sloupky u zábradlí na tram zastávce + zadek megana a myslíte že se tomu atu něco stalo?ne! ani škrábanec...řidič po přijeté policie jen nasedl a odjel. vedle stojící megan už se ani nehnul.

jak je krasne vsetko relativne... kazda situacia sa neda v "crash testoch NCAP" odskusat (teda da ale to nikto nezaplati...) hoci ma megan viac hviezdiciek - tusim 5 ku 3 u jeepu tak dopadol horsie ako jeep

...ale stacilo aby to obaja (megan aj cherokee) vlakli trebars do autobusu a hned by bol vysledok asi iny... obe auta nepojazdne, akurat , ze z megana by vodic vystupil a odysiel po svojich , ale vodic Jeepu by to mozno ani nerozdychal a skoncil v sanitke ak nie horsie...
Marcelino: přesně tak....

Jen jsem chtěl ukazat, že názor, čim větší, tim bezpečnější, nic se mi nestane, vede do pekel...
wolff
Tak to bohužel není tak docela pravda...

Viz. výsledky automobilových nehod v Americe, kde umírali dříve lidé i při velmi nízkých rychlostech. Hmotnost může být výhodou,a le taky nemusí. Není to dogma...

Nice... Vám, že v tomto se nikdy nedomluvíme... Prostě budu v tomto "zaslepený" tak ajko to dělají zoufalí fanoišci německých aut s TUV a jinými (vím, že ty si rozumný, tak víš o čem mluvím). Prostě bodů ě procent mělo v součtu Punto víc a fertig. A to byla ještě předchozí generace Punta... Už sem to probírali víckrát...

A pak k těm dalším bodům. Každej * může napsat A až C enní pravda... Jenže to pravda je. A co teď s tím...? A nebo mi chceš tvrdit, že je Fabie větší (když není) a že má větší kufr, když nemá, a že má lepší motory, když nemá?
To Wolf:to se týkalo pouze aut se stejným počtem * při crashtestech.

Musí mít těžší auto větší deformační zóny aby dosáhlo stejných výsledků jako lehčí v crashtestech?Musí o tom není sporu.
wolff
V podstatě sme se shodli.

Až an ty motory. Já prostě nejsem ochotný byť jen teoreticky připustit konkurenceschopnost HTP s motory Fire
mezek
Ne, Punto II má horší vlastnosti, ale v zatáčkách s rozbitým asfaltem. Na kvalitním povrchu jsou srovnatelné, akorát je jiný pocit - Fabia díky těžšímu /tužšímu/ řízení a vyšší váze dělá solidnější dojem. Rychlost v zatáčce je shodná, ale na hranici adheze má Fabia větší nedotáčivost korigovatelnou pouze ubráním plynu. Punto dokáže při stejné rychlosti korigovat směr volantem. Lehce za hranicí adheze /počáteční smyk/ je Fabia "vytlačena" ven a ukočírovat se dá jenom ubráním a lehkým přibrzděním, kdy zadek dokáže držet. Punto dostane "smyk" /"pískají" všechny kola/ a po ubrání plynu se předek lehce chytí a zadek zase lehce "ujíždí", ale pořád kontrolovaně. Čímž dokáže zatáčku vykroužit rychleji. Kdyby se ale přibrzdilo, jde do přetáčivého smyku. Proto je náročnější na řízení, ale zase hratelnější, když se to s ním umí.

Ve vyšších rychlostech má Punto v přímém směru stejnou stabilitu jako Fabie, ve vyjetých kolejích je stabilnější, tam ale u Fabie za to může nastavení posilovače a vyšší váha.

Jinak je docela rozdíl mezi původním a faceliftovaným Puntem. Konstrukčně upraveny nápravy, hlavně zadní, zlepšená pevnost /výztuhy ve dveřích a pod./.

O oblíbenosti a prodejích svědčí tabulky - nejprodávanějším autem v kategorii malé vozy je Fiat Grande Punto společně s Puntem Clasic, potom je myslím Clio II a III a P 206 nebo tak nějak, ale o Fabiích nebyla nikde řeč....

TommyEngelo: Test na 100000km Punta II jsem neviděl, ale podle odborných časopisů se u ojetin nevyskytují žádné závady /opotřebení, vůle/ na podvozku, nerezne, kvalita interiéru zůstává stejná. Rezne výfuk, hlavně tlumič a objevují se závady na elektroinstalaci - hlavně volné nebo zkorodované kontakty.

Pokud se chceme bavit o crashtestech, tak tady jsou😒br />
Fabia: [odkaz]

Punto: [odkaz]
wolff
No jo,a le to blbům nevysvětlíš...

Jinak znovu. fabie není špatné auto.

Ale chybí tomu, aby byla ještě lepší více věcí. Ale tou hlavní je cena a lepší motory. A za tím si stojím...
mezek
Cena a motory... Za tohle Fabia nemůže. VW tak rozhodnul a hotovo...
Obecně mají italové o kousek lepší motory, hlavně benzín. než češi, potažmo němci, nicméně konkrétně fabia s 1.4 55kw 16 v je hodně dobré auto- leč bohužel trochu drahé, ale to už je jiná story. Zaslech jsem ,že nová fabia bude postavena na stávajícím podvozku s úpravami, sám jsem zvědav jestli pak bude konkurence-schopná třeba cliu lll, puntu lll a dalším, uvidíme 😉
wolff
jj, ale reálně asi nebude konkurenceschopná... Myslím si to... Je tam propastný rozdíl. A co sem se dověděl o Roomstru, tak i ten je po technické stránce v porovnání s Puntem technicky starej jak Jetuzalém... Bude to opět průměrné auto... MYslím, že nová Fabie padne spíš do šedi své třídy, podobně jako nová Octavie...

Nic nového a co bylo dobré svým přístupem ještě pokazí (i když teď krom rozumné výdrži a spolehlivosti mě nic dobrého nenapadá)...
Tady se musím roomsteru zastat- to, že je to skládačka fabie-o1 to až tak nevadí , u těhle aut zas tak nesejde na posledním výkřiku techniky,tu je důležité aby ten podvozek byl prověřený a hlavně spolehlivý-tuším, že DOBLO má vzadu listová pera, a co hlavně ,že slouží, KANGOO mám doma takže vím, že na podvozku taky žádnou modernu nemá+ spousty společných dílů třeba z clia ll. Kdyby byl totiš roomster zcela nové auto tak by byl neprodejný s cenou někde od 420 000 kč nahoru. Drtivé většině lidí bude putna, že je vzadu 10 let starý Jetuzalém ,hlavně když splní jejich nároky-prostorové zejména 😉 Nová FABKA -to je jiné kafe, tam by to chtělo trochu odlišit, ale k tomu asi nedojde, přece jen 7 let na zcela nový model koncernu nestačí.
To wolff:když už tady píšeš o technické zaostalosti-co je vlastně třeba na Puntu Grande převratného na podvozku?Chápu,že je to nový podvozek,ale zavěšení kol,zadní náprava to už tady všechno bylo.Že by se používali nějaké speciální tlumiče/které mají obrovský vliv na jízdní vlastnosti/o to nic nevím.
mezek
Nejen u GP, ale u všech nových aut, které mají nové podvozkové plošiny, se posunula hlavně bezpečnost /tuhost, deformační zóny/. Dále třeba vlečná náprava je hodně starý nápad, ale zase záleží jak ji kdo dokáže zkonstruovat /obyčejná klika, klika se stabilizátorem, torzní příčka, úhlové ramena, uložení odpružení a tlumení..../. Příkladem budiž Opel GTC/OPC - používá klasiku a přitom má špičkové jízdní vlastnosti. To samé o konstrukci přední nápravy.

Taky plošina udává prostornost, u GP dovoluje montovat bez úprav pohon 4X4.
wolff
Podívej přesně tak... mezek za mě odpověděl... To, že Golf má Multilink a Civic ne ještě neznamená, že ten Civic je na tom hůř. Může a nemusí... Mimochodem, multlink taky není výkřik poslední módy...moje Mazda 323 F to měla už před 15 lety pomalu... Spíš záleží an tom jak to kdo udělá
Tak jsem si spocital ze Grande Punto 1,2 48kW s pneumatikami 175/65 R 15 toci pri rychlosti 100km/h 3265 ot. za min. Fabia HTP 40 kW 185/60 R 14 toci 3078 ot./min.

Jeste mi bude nejakej fiatak vykladat jak ma Fabia straaasne kratkou prevodovku. 😊

Vychazim z toho ze GP ma stalej prevod 4,071, 5. ma 0,921. Pokud mam spatne info tak sorry 😊
wolff
No já nevím co tady furt dáváš?

Dyť ti to neberu...

A už si to slyšel, že za dva roky bude nastupovat s novou Fabii 1,0 HTP Loeb ve formuli jedna? To je pecka, co?

Začínám litovat, že sem si tu Fabii nekoupil, konečně bych měl silný a výkonný vůz, s precizním dílenským spracováním s ideálním poměrem cena/výkon/užitná hodnota...

Viz součsné vydání SM, kde je článek o Roomteru... Když sem si to na benzince včera četl, tak sem se málem počůral smíchy (nikdy bych si takový blaf nekoupil 😁)

Takže asi tak...
No já nevím co tady furt dáváš?

Ja to sem davam jako protiargument, proti tvym vylhanym tvrzenim, ze Fabia ma dobre zrychleni na petku jenom proto ze ma podstatne kratsi prevodovku nez ostatni male auta. Jak vidis tak Punto ma jeste kratsi,..tak nevim proc je tak liny.
wolff
Lukáš souhlas.

To Nice One?

Co tady zase blekotáš?

Jaký línější? Kde si přišel na to, že je línějí?

A kde sem psal já něco o zpřevodování převodovky? Můžeš mi to najít? To tady furt plácáš akorát ty... Popravdě? Mě je to úplně u zadku!!!

Pro mě je podstatné, že 1,2 HTP má 0 - 100 skoro za 20 s!!!! a Punto to má s 1,2 za 14,5 s, což je podle mě na základní motorizaci únosné (s odřenýma ušima, všechno ostatní je životu nebezpečné)!!!

Tak víš co? Di s tím HTP už do *... A to myslím vážně... jezdi si s tím, dělej si s tím co chceš (buď s tím i spokojený),ale mě a asi ani nikoho jinýho dalšího nepřesvědčíš, protože je to motor na houby. A dost. Domluvil sem. Jedinej motor, který se kdy VW povedl byl 1,8 turbo, všechno ostatní je šmejd. A HTP největší. A nějaké měření SM, co tady furt vkopírováváš na tom nic nemění... Kdyby si věděl, jak probíhá měření na válcové brzdě s debimetrem, tak by si to tady furt nepleskal...

Měj se...

P.S. Fabie je mi ukradená a HTP tuplem, tak si neber můj Nick ve spojitosti s tímto "strojem" do klávesnice. Děkuji. Já mám zájem o auta a ne o invalidní šicí stroje (to je tak, když nějakýmu šicáku chybí něco co auta mívají)
JTF
Nice One: no ono už ta přezdívka, kterou si výkoný, úsporný a tichý motor HTP vysloužil o něčem svědčí: * To Pojede. 😁
wolff
ALe ne, já zase pravdu dokážu uznat... Co se týká hlučnosti a co se týká utlumení vibrací, tak ta se jim celkem zdařila... V tom problém nevidím... Ale prostě ta spotřeba a výkon... To je fakt tragédie.. Já třeba chápu, že se s tím dá jet za 6 l/100...ale ta námaha... Ne, prostě je to špatné... ALe jako úplně špatné to taky není...

i když objektivně bych asi horší motor v podobně třídě nenašel...ALe zase ani žádný výrazně lepší (Ale lepší ano)... No tak je to těžký...
A pro me je zase podstatne😒br />
Fabia 40kW😒br />
60-100 na IV: 12,1

80-120 na V 17,2

Punto 48 kW😒br />
13,8

18,8

....a to to Punto jeste vic toci 😁
Marcelino
A pro me je zase podstatne😒br />
Fabia 40kW😒br />

80-120 na V 17,2

Punto 48 kW😒br />
13,8

18,8

Krispepane, kedy si uz magori v "odbornych" casopisoch uvedomia, ze taketo porovnania su totalne nezmyselne a teda na h.

Zrychlenie zo 60-100 ci z 80-120 je zaujmave v jedinej situacii - a to je predbiehaci manever , takze merat treba😒br />
ako rychlo to ktore auto zvladne bez ohladu na zaradeny rychlostny stupen!!! - ved predbiehat z 80 na 120 pri zaradenej 5.-ke moze s motorom 1,2l iba MAGOR, ktory si nevazi svoj zivot ani zivoty ostatnych ucastnikov coraz hustejsej cestnej premavky :!: :x

pokial to pri tychto rychlostiach zvlada auto najrychlejsie na 3.prevodovy stupen, tak ho treba pouzit - a to je pripad drvivej vacsiny automobilovej produkcie s objemom od cca 1l do 1,4l a vykone od 40 do 70kW.
To Marcelino:nemáš pravdu,co nejlepší pružné zrychlení je dobré pro pohodovou jízdu.Pokud je úplně na houby např.zrychlení 60-100 na čtverku znamená to při každém výjezdu s vesnice podřazovat ,což je třeba nepříjemné pro spolujezdce/obzvlášť děti/.Nebo při výjezdu brzdit provoz...

S předjížděním to nemá nic společného,pokud je potřeba rychle každý rozumný řidič podřadí.
Marcelino
paulz: co nejlepší pružné zrychlení je dobré pro pohodovou jízdu.Pokud je úplně na houby např.zrychlení 60-100 na čtverku znamená to při každém výjezdu s vesnice podřazovat ,což je třeba nepříjemné pro spolujezdce/obzvlášť děti/.Nebo při výjezdu brzdit provoz...

no dovolim si nesuhlasit... 😉

1.nechapem co je neprijemne na podradeni...da sa to aj "jemne"

2. pri "pohodovej jizde" nikto normalny nepraktizuje "max.zrychlenie" na 4-ke (plyn na podlahu)...

3. ... a hlavne pri "pohodovej jizde" ti moze byt ukradnute ci mas zo 60na100-ku za 13s alebo za 14s ...ta sekunda rozdiel rozhodne nesposobi, ze budes "brzda provozu"

4. ak ti auto da zo 60-100 za 4s na 4.ke, tak to tiez nebude pre deti prijemne

😉
modus ponens
Myslel som, ze nebudem reagovat, ale neda mi to. Suhlasim s Marcelinom. Ibaze pojem pruzne zrychlenie je tu kvoli dieslovym motorom. Obmedzit volbu rychlostneho stupna pri zrychlovani - to je ucebnicovy priklad ucelovosti.

paulz: uz sme sa na tuto temu bavili. Maximalne zrychlovat pri vyjazde z dediny "dieselovym" sposobom (t.j. na IV.-ku 60-100) robi len ten, kto😒br />
1. ma nepodareny motor, t.j. podradenim nedosiahne lepsi efekt. Ale aj to je otazne, ci naozaj treba maximalne. Ak ano, tak taky motor je slabota.

2. nema svoj (benzinovy) motor rad.

Najhorsie je, ze takto jazdiacich vodicov vidavam na nasich okreskach neurekom. Ibaze je rozdiel, ked tak jazdi niekto na starsom 2.0 benzine a niekto povedzme na 1.2 HTP. Sakra rozdiel. :x

Cez vikend som opat raz absolvoval jazdu po nasich okreskach. Umyselne som isiel (limit-10)km/h, aby som zistil, kolko ludi ma predbehne a ci budem brzda premavky. Sice to suviselo s inym topikom na tomto fore (debata diesel vs. benzin), ale😒br />
1. brzdou som nebol

2. predbehlo ma tak 20% osobnych aut na ceste

Napriek tomu som zazil par situacii, kedy sa predbiehaci manever predo mnou skoncil na hranici bezpecnosti. Silne pochybujem, ze dotycni pred predbiehanim podradili.
To SirAnton:záleží na zpřevodování motoru,pokud má motor při výjezdu cca 2200 otáček/kolem 60km/h/nevidím důvod podřazovat na tři pokud dosáhnu 100km/h během zhruba 13 vteřin.Nevidím důvod proč bych měl vždy řadit za tři pokud jedu klidně a nikam neposíchámPokud takto vyjíždím z vesnic až na pár výjimek/většinou TDI/ujíždím těm za sebou,protože podřadit na tři na konci vesnice dělá jen málokdo.A pružné zrychlení 60-100 kolem 13 vteřin na 4 je celkem dobré.Většinou se rozjíždím o dost pomaleji i to stačí.

Jasně jsem napsal,že s předjížděním to nemá nic společného.Že lidi nepodřazují při předjíždění za to může jejich blbost.

Jinak mi vysvětli čím se ničí benzinový motor pokud má přes dva tisíce otáček,pokud si myslíš,že mu dělá dobře pokud je stále ve vysokých otáčkách,tak je to podobný názor jak od těch co jezdí při 1500otáčkách s benzinem.

Jinak zrychlení 60-100/4/ a 80-120/5/ v našich podmínkách kde se většinou/mimo dálnice/ jezdí při těchto rychlostech opdstatnění bez diskuze má.
modus ponens
paulz😜okud má motor při výjezdu cca 2200 otáček/kolem 60km/h/nevidím důvod podřazovat na třiDovodov je viac, ale ja nevidim dovod, preco pri 2200 otackach maximalne zrychlovat. Myslim, ze tu sa motor zbytocne trapi. Ako pise Marcelino, podradenie neznamena nutne hadzanie cestujucich dopredu a dozadu. A ak v HTP ano, tak je to specifikum tohto motora a sprevodovania.

Ja nehovorim, ze podradit je nutne. Pisem o snahe maximalne zrychlit. Ak ides pohodovo, je to nieco ine.
To SirAnton:to jsme si právě nerozuměli,myslel jsem pohodovou jízdu.Je jasné,že když chci s např. s vesnice rychle vyrazit tak podřadím.

Jinak jak podřadit a následně zrychlovat aby to nebylo citelné pro spolujezdce je prakticky nemožné nezávisle na vozu.Pokud to nemá být citelné jsou výsledky horší než bez podřazení.Konkrétně pokud člověk vozí malé děti na to rychle přijde.

I když je testování tzv.pružného zrychlení občas dost kritizované,v každém případě o autě něco vypovídá.Pokud jsou např.dvě auta se stejným zrychlením 0-100 a rozdílným tzv.pružným zrychlením je pro normální jízdu o mnoho výhodnější s lepším pružným zrychlením.
modus ponens
paulz😒br />
Pride mi to, akoby si si zle vybral. Mal si kupit diesla, ten by Ti na Tvoj styl jazdy sadol.

Ak mam prioritu c.1 zrychlovanie na najvyssom "utiahnutelnom" stupni (t.j. v nizkych otackach) - je jedno z akych dovodov, kupim si diesel. Inak budem jazdit "dieslovo" na benzinaku, co ma za nasledok nevyuzitie moznosti, za ktore som zaplatil. A uz uplne odveci mi pride porovnavat, resp. hodnotit motory v takomto rezime. To je ako povedat, ze moj diesel je lepsi ako susedov, lebo taha az do 4500 otacok. 😉
To SirAnton:a Ty pokud nikam nespěcháš za vesnicí vždy podřazuješ nebo se pomalu rozjíždíš na stupeň kterým jsi jel přes vesnici?Pokud nepodřazuješ i Tebe musí zajímat pružné zrychlení Tvého vozu.

Diesel je skutečně vhodnější pro klidnou a pohodovou jízdu,ale ne pro člověka který najede 15000km ročně >😁 .

Jinak nejde o žádnou prioritu zrychlování na určitém kvaltu.Jde o naprosto normální vlastnost každého vozu jaké má tzv.pružné zrychlení.A ať se to někomu líbí nebo ne, něco o tom voze vypovídá.Pokud má třeba trychlení 60-100 na čtyři za 25 s.je jasné,že člověk musí řadit vždy při poklesu rychlosti pod 60km/h.Jinak je brzda i na našich poměrně pomalých okreskách.

Pokud strávím většinu času na dálnicích pak mne skutečně nebude pružné zrychlení zajímat,většinu času je člověk mimo tyto hodnoty/nebo u nás na D1 stojí >😁 ,což je taky mim👋.
Marcelino
2 NiceOne A pro me je zase podstatne😒br />
Fabia 40kW😒br />

80-120 na V 17,2

Punto 48 kW😒br />
13,8

18,8

....a to to Punto jeste vic toci Very Happy

len pre porovnanie Swift 1,3 68kW 😒br />
vyjazd z obce😒br />
50-90 na II: 6s - predbiehanie

50-90 na III: 9s - "pohodova" jazda

80-120 na III. 7,2s :-! - predbiehanie mimo obce

...nejaka IV. ci V. ma pri tychto rychlostiach z hladiska zrychlenia nezaujma 😉

ale zas si treba uvedomit sprevodovanie, pretoze Swift toci pri 50km/h na 3-ke iba 2200ot. a na 4.ke dokonca len 1700ot.

5-ka je to co u inych aut 6-ka, pretoze napr. na 5-ke toci pri 90km/h iba 2400ot.
nic.
HTP není špatný motor, ale jsou daleko lepší (swift 1.3 69kw atd). Nejhorší na tom je, že ho budu muset asi koupit >😁 (je málo na výběr 1.4 55kw nebo 74kw). Ale NiceOne by se neměl ohánět SM, kde naměřili vyšší hodnoty i když 1.2HTP 12V měl menší krouťák :!: :!: :!: , protože vyšší hodnoty naměřej u každýho motoru. 😄
wolff
No jistě...Taky záleží, při jakém tlaku, teplotě a vlhkosti to měřili, jak byůl nastven debimetr a co já vím co ještě...

I stupidní cip(a)tuning firmy požadují změření výkonu před a i po...Aniž by cokoliv přenastavovali. Ty hodnoty jsou všechny pouze orientační...

A nechci podezírat SM,ale Nice je tady s tím neustále trapný. Je to fakt trapný NICE!!! Vypadá to, že enmá žádné jiné argumenty... Dobře vybral sis čísilka, si celkem slušný,a le s tímhle mi připadáš fakt už omezený a ubohý. Ale budiž. Klidně se tím konějši.

P.S. I kdyby to Punto točilo 18 000 jako F1, tak je to celkem jedno, protože má stejně nižší spotřebu a emise... A to je hlavní... 😁
Kdyby točilo 18 000, tak je to nedostatkový zboží >😁 >😁 😁
Jo spotrebu ma nizsi, to je pravda. O 0,1 l/100 km ...a to se vyplati. 😊
wolff
Jinak pro tvoje info...

Těm hodnotám nevěřím, jsou divný...

A pokud byly pravda, tak měli úplně jiný auto, než škodovka prodává... Těch hodnot by nedosáhla ani 1,2 HTP 12V. Ale jak říkám je mi to fuk...

Jen se tady neoháněj těma čísilkama...

A pokud bys na tom trval. veme tvůj stroj a se stopkami v ruce to poměříme... >😁 (pokud mi to při akceleraci nezlomí vaz) 😁
wolff: těm hodnotám věř, ale ono je má každý auto větší než udává výrobce. Proto by se tim neměl ohánět.
A pokud bys na tom trval. veme tvůj stroj a se stopkami v ruce to poměříme...

Myslim ze jses z Brna, takze by to nebyl problem. Jenom sehnat jeste nejake to Punto.

...ale nechame to na leto. 😊
A já jedu v létě taky do Brna, tak na mě s tim když tak počkejte >😁
A co mas za auto? Wolf ma myslim Bravu (otazka je jestli se mu do leta nerozsype 😉 )
Já mám favorita 46kw, takže výkonově podobný, ale problém je, že už se mi rozsypal >😁 Teď vybírám fabii combi (co nejmladší a co nejvýkonější), tak jestli o něčem víš, můžeš se ozvat 😁
Kup si Punto!!! At mame co merit 😊
Fiata nikdy, ale to Grande Punto je fakt pěkný. Jenomže já potřebuji malý=levný i prostorný+větší kufr. S největší pravděpodobností koupím 1.4 74kw (jestli zrovna nějaká bude >😁 , už jsem měl vybraný 3 auta, ale než se rozhoupu, tak jsou v pr..li :x :x :x ), tak to potom nebude co měřit, když budu mít 2x větší výkon 😁
mezek
one-z: Co by nebylo co měřit? GP 1,4/16V. Stejný obsah.

NiceOne: Ať nemusím já /nemám čas/, propočítej otáčky motorů na každý stupeň. Ať je porovnání co nejobjektivnější.
NiceOne: Ať nemusím já /nemám čas/, propočítej otáčky motorů na každý stupeň. Ať je porovnání co nejobjektivnější.

Taky se trosku snaz, nebo me to jeste vyjde ve prospech Fabie a budu oznacen za demagoga 😊
mezek
NiceOne: Já to ale myslel vážně. Teď se stěhuju a nemám čas někde něco hledat a počítat. Teda čas by byl, ale manželka je proti... 😢
wolff
😁

S tím rozpadnutím bych se spíš obával u tebe...

Ale zase nejsem ve stresu, protože je mi jasné, že by sis pořídil zase Fabii, zase skladovku a zase úplně stejnou, aby to jako vypadalo, že máš furt tu stejnou a že je "jako" nová... >😒]

One-z

No ta 1,4 74 kW není zase žádná střela... Takže si myslím, že teoreticky, vzhledem k hmotnosti je to skoro srovnatelné s 1,2 HTP 47 kW... Nejede to špatně, ale tak nějak mám s tím možnost jezdit sem tam v plné výbavě... Slušné auto,ale motor dost brzy umírá, potřebuje ke slušnému životu 98 a k tomu všemu žere docela slušně a hodně longlife olej. A když sem to porovnal s Bravou (1,6 - parametrově skoro shodné akorát to má o dost nižší krouťák,ale výkonově papírově jen o 2 kW míň), tak je to mrtvola a to dost výrazně.

U Fabie bych (kdybych musel a jiný zbytí nebylo a musel sem brát Fabii, nedej bože abych se toho dožil!), tak vzhledem k tomu, že TDI jsou škodlivý mrtky (všemu okolí), tak bych bral jen a pouze 1,4 55 kW. Celkem spolehlivý motor, celkem to jede dobře (nepoznáš moc rozdíl od tý silnější a při tom nemá ty negativa)...

Ale jinak bych se stejně Fabii vyhl obloukem... 😁
Ale zase nejsem ve stresu, protože je mi jasné, že by sis pořídil zase Fabii, zase skladovku a zase úplně stejnou, aby to jako vypadalo, že máš furt tu stejnou a že je "jako" nová...

Jsi me prokouk. Kdybych o auto prisel (treba kradez) tak by byla stejna fabie jednim s kandidatu (pokud by me zklamal dealer fiatu 😄 )
Marcelino
no ked uz si musis vybrat ci Fabiu 1.4 55kW alebo 74kW , tak JEDNOZNACNE tu 55kW - mame vo firme v Combi verzii jak vozy s 55kW tak s 74kW a to z kazdej niekolko kusov takze mozem porovnavat a pre "pohodovu" jazdu je urcite lepsi 55kW - do cca 4000ot to subjektivne taha lepsie ako 74kW a to myslim uplne vazne... takze pokial to nechces krmit predrazenym 98okt. benzinom a drzat otacky min okolo 4500, tak tu 74kw verziu urcite nevyuzijes - su to vyhodene peniaze... 😄
wolff
Marcelino...přesně tak, mám stejný názor... Ta 74 je mrtvola, pokud tomu fakt nešlapeš za krk (a i tak je to vzhledem k deklarovanému výkonu mrtvola)

Nice >😒] >😁 , takovej je život
Díky za reakce 😄 To co jste napsali mě donutilo přemýšlet >😁 74kw bude mít určitě lepší zrychlení, ale pružné zrychlení nevim. Ona ta 74kw má točák výš, ale má o něco kratší převody. Jestli někdo víte otáčky u obou motorů při stejné rychlosti, tak to sem dejte (moc byste mi pomohli).
Beru zpet pocita to blbe 😞
Odvolavam co jsem odvolal (neumim poradne psat 😄 )

Pro mezka a pro one-z. Ze ste to vy😒br />
[odkaz]

...ale jestli me to pocita dobre si nejsem ale vubec jistej😊 Kdyby nejakej fyzik nebo matematik videl chybu tak at se ozve.
wolff
Nice One, Bravo, to yb chtělo honorář...

Si dobrý, škoda jen, že to nevyužiju, celkem mě to nechává chladným.. Ale je to fakt odbré... Bohužel je to jen teorie.. Ale fakt jinak Bravo... Slova chvály... :idea: :!:
wolff
Souhlas...
1.2 16v Fire 57kW 4.071 3.909 2.158 1.480 1.121 0.921 - 3.818

Trochu chyba: do Gp sa nedáva 1,2 16v a vobec nie je 57 kw.Boli len 80 k a 85k verzie.
1.2 16v Fire 57kW 4.071 3.909 2.158 1.480 1.121 0.921 - 3.818

Trochu chyba: do Gp sa nedáva 1,2 16v a vobec nie je 57 kw.Boli len 80 k a 85k verzie.

Chybicka se vloudila. Ale 1,4 16V 57kW existuje, ne?
hej ale je to 1,4 8v 57 kw.
hej ale je to 1,4 8v 57 kw.

No vidis ze sme se k tomu dobrali. Ja nejsem takovej znalec Fiatu 😊
NiceOne: díky, díky, díky...

Zasloužíš si uznání, hlavně od nás líných >😁 A s tím honorářem to není špatnej nápad (kdyby ti každej registrovanej dal korunu, tak bys měl docela pěkný přilepšení k výplatě >😁 )
neee dik, honorar nechci, jeste bych to musel danit a byly by s tim jenom problemy😊 ...a kdybyste mi kazdej poslal korunu, tak mi banka strhne 2Kc za ucetni polozku + 2 Kc za prichozi platbu a byl bych 3Kc v minusu 😁
😁 >😁 😁
NiceOne: "pro dobrotu na žebrotu" a k tý žebrotě by sme tě přivedli my, protože bychom ti poslali peníze 😁
mezek
Tohle dohadování je k ničemu. Nejideálnější je totiž /s benzínem/ jet po obci tak, aby byl zařazen takový rychlostní stupeň, při kterém mám otáčky motoru asi 80-85% kroutícího momentu /před maximem/. Takže třeba u Felicie to bylo kolem 2500 ot. na čtyřku nebo 3000 ot. na trojku. Potom je dostatek kroutícího momentu na zrychlení a taky je nízká spotřeba - stačí jen trochu plynu a díky kroutícímu momentu je vůz v ustáleném pohybu.
mezek : Chcel by som sa ta spytat na Classic,motor 1.2 44 kW.Da sa s tym autom predbiehat do rychlosti tak 120 km/h,aku ma dynamiku,aktivne zrychlenie,hlavne ako vidis spotrebu v mestskom rezime? Uvazujem o kupe tohto auta,lebo sa mi zda lepsi ako HTP 40 kW Fabia.Taha ten motor aj od nizkych otacok ? (Punto)
mezek
Zatím jsem udržel na dálnici po rovině stálou rychlost 160km/h /rychloměrovou, dva dospělí + dvě větší děti + bagáž/ a nebyl problém předjíždět. Samozřejmě do kopce jede pomaleji a k udržení rychlosti nad 110 km/h v prudším stoupání je potřeba podřadit na čtyřku a držet otáčky. Čili předjíždět se dá, ale u tak slabého motoru je třeba počítat s podřazováním /zvláště na normální silnici/. Klasické zrychlení 0-100 je někde kolem 13 sec., sám v autě jsem naměřil těsně pod. Samozřejmě vím jak mi ukazuje rychloměr, podle radaru. Jednička je trochu delší a tak je třeba Felicie 1,3MPI malinko lepší, po zařazení vyšších stupňů už je horší. Dělal jsem srovnání /subjektivní/ se služební Fabií 1,2 HTP a ta má radši vyšší otáčky, bohužel má subjektivně rychlejší "vadnutí".

Punto v pohodě a bez protestů dokáže jet na volnoběh na dvojku a po přidání plynu se plynule a docela rychle rozjet. Fabia v tomhle "protestovala", měla větší vibrace a "kuckala" asi do 1200-1500 ot.

Spotřeba u Punta je výborná. Po městě jezdím v létě do 6 l., mimo město do 4,5 l., na dálnici nad 110 km/h roste na 7 l.

Nejideálnější otáčky jsou mezi 1500-2000, při nároku na dynamiku nemá cenu překračovat 5500, lepší je řadit na 5000. Max. otáčky nevím, nemá červené pole na otáčkoměru a ještě na 6300 ot. nezabral omezovač....
Dik za info mezek.Zda sa,ze je to dobry motor s ohladom na co je urceny.A taktiez ma 5D slusny kufor.Udivuje ma spotreba v meste,cakal som tak nieco malo do 7L.Tiez je dobra sprava,ze dost zatazene auto este vydrzi bez nejakeho vyrazneho zhorsenia dynamiky.Osobne si myslim,ze stvorvalcovy motor je predsa lepsi,jednak ho netreba az natolko vytacat,na dialnici pri 130 km/h menej toci a asi bude mat aj dlhsiu zivotnost.S tym predbiehanim som si to aj myslel,samozrejme ze treba podradit,ved sa nejedna o silny motor.Okrem toho ma dobre odhlucnenie a zvuk je iny ako HTP.

Kedze Punto Classic este nemam,chcel by som sa spytat na komfort,pruzenie,myslim ako je naladeny a priestor na zadnych sedackach.Ja by som auto pouzival hlavne na mestske a primestske jazdy,ale je dobre,ze na obcasne jazdy po dialnici ten motor ma bez problemov.
mezek
Vzadu je víc pohodlí a prostoru /podélně/ než v Octavii I. Jinak dva dospělí tam mají místa habakuk, ještě dva dospělí a dítě nebo dvě děti a dospělý. 300 l. kufru mluví za vše.

Podvozkově patří k tomu lepšímu. Za normální jízdy na kvalitní silnici /třeba dálnice/ je pohodlný. Má měkčí pružiny a tvrdší tlumiče, nemá rád krátké příčné nerovnosti - rázy od podvozku. V zatáčkách se naklání, ale drží. Oproti mé předchozí Felicii projíždím zatáčky /cestou kolem domova/ až o 20 km/h rychleji. Nesmí ale být v zatáčce díry, potom díky naladění podvozku odskakuje. Je to ale jen nepříjemný pocit. Při jízdě na hraně ale hrozí přetáčivý smyk, začátečník by tak jezdit neměl. To samé hrozí při prudkém ubrání nebo přibrždění v zatáčce. Když si na to člověk zvykne, je potom zábava takhle jezdit. Posilovač je elektrický, dost účinný. Ve vyšších rychlostech tolik "netvrdne". To je důvod špatného hodnocení řízení v testech. Jinak je auto stabilní.

U té spotřeby záleží na řidiči a benzínu. Já jezdím výhradně na V-Power od Shellu. Nižší spotřebě dost pomáhá.