Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

8 komentářů

Mě by zajímalo, jestli u Fabie 1.9 TDi (elegance) je PTC (přídavný topný element) tzv. nezávislé topení? Resp. aby jsem ráno nemusel škrabat >😁

Máte s tím někdo zkušenosti?

Díky
Lubos.1
Malo by sa to dat rozsirit na plnohodnotne nezavisle kurenie. Ak je tam pridavne kurenie Webasto, tak by to malo ist.
TDi to ma standardne.

A skrabat budes musiet tak ci tak, to nie je nezavisle kurenie, funguje iba pocas behu motora.
Lubos1 - ale to sme uz v inej rozpravke, PTC je len obycajna elektricky napajana 1kW spirala vo vzdusnej ceste vykurovacieho telesa.

Nezavisle kurenie je uplne inde a uplne inak napajane a neviem, ci to u Fabie je mozne standardne objednat - nezistoval som.
Lubos.1
tv: OK, nevsimol som si
Už jsem se na to ptal a je to takhle

PTC - Přídavný Topný Element je věc, která u motorů TDi a SDi (prostě nafťáky), pomáhá v zimě nastartovat. Prostě to nějak zahřeje svíčky nebo co

Přídavné Topení - je věc, která je napájena z nádrže (benzín i nafta) a vy máte možnost si načasovat start zahřátí třeba na 7:00 a když k autu přijdete v např. v 7😁0, tak je rozehřátý, jako kdyby jste nechali běžet motor. Resp. odpadá škrábání skel, zahřívání čelního skla proti zamlžení, vyhřívání interiéru apod. Druhá verze se liší akorát tím, že proces nenačasujete, ale v těch 7:00 pípnete na dálku z okna a spustí se to.

Dá se to namontovat do Fabie, Tour i Octavie a je to v rozmezí 20 - 30 tis. Kč
Zdar, PTC je přídavný elektrický topení. Prostě ti fouká teplej vzduch hned jakmile nastartuješ a nemusíš klepat kosu než se ti ohřeje motor. PTC začne fungovat po odemknutí auta. Stropní sensor vyhodnotí teplotu v autě.

Jinak instalace PTC, pokud to tedy vůbec jde do Fabie, znamená výměnu kompletní jednotky pod palubkou, včetně kabeláže

Podle mě je levnější si rovnou namontovat nezávislé topení. Které za podobnou cenu nabídne větší komfort. Dokáže totiž i předehřát motor. Tzn. odpadají obtížné zimní starty a přijdeš taky do vytopeného auta a dá se programovat.
nj, už jsem na to přišel. Já si to tedy nemíním dokupovat, ale jen mě zajímalo co to je