Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

11 komentářů

Lenka7
Co se stane, když se nalije do naftáka benzín? Konkrétně do Fabie TDI 1.9 r.v.2001,najeto jen 130tisíc kiláčků. O víkendu můj tatík omylem nalil do našeho miláčka místo nafty benzín. Než aby to vypustil, tak se mu zdálo jako dobrý nápad dolít to naftou a že se to naředí a bude to v pohodě. Nádrž byla už skoro prázdná, takže to bylo 18litrů benzínu a 36litrů nafty. Nastartovali jsme a za divných zvuků jsme ujeli cca 15km. Poté jsme zastavili a už nenastartovali. Nechali mi to odvézt do opravy a prej stačilo jen motor vyčistit. Je to pravda? Slyšela jsem, že motor tímto zestárne o jednou tolik. Takže pokud je najeto 130, tak ted jako by měl motor za sebou 260. Doufám jen, že jsou to keci, protože na nový auto opravdu nemáme😒 Moc děkuji za názory.
Hangover20
No pokud se tohle stane, tak se auto musí nechat odtáhnout a palivo se musí ondčerpat z nádrže i z ostatních rozvodů paliva, pokud s tím jel tak se obávám, že s motorem je konec.
Lenka7
Ale mě tvrdil, že motor vyčistili a je to. Takže i když je momentálně auto pojízdné, tak máme počítat, že brzo odejde? Prd tomu rozumím, ale jde mi o to, aby si ted nenechali v tý opravně zaplatit za "vyčistění motoru", konkrétně 4tisíce a bylo to k ničemu, když je motor v prčicích😡
LiksoG
Ne vždycky umře, možná jsi měl štěstí a vydržel to ve zdraví. Už jsem takovou fabku viděl, blb do ní nalil benzín při skoro prázdné nádrži a ujel na to tak 8 kiláků. Po opravě už najela hromadu kilometrů a v pohodě. Je hlavně otázka, jak moc se to přidřelo a hlavně ať se to nezadřelo. Benál na rozdíl od nafty nemaže ale odmašťuje. Pokud jsi chtěl auto, co do toho můžeš nalít všechno, tak sis měl koupit nějaký vojenský Dingo 2, to jede na všechno od petroleje přes naftu, líh až po letecký benzín >😁
WinDiesel
Do vojenského Dinga nemůžeš lít všechno. Musíš použít speciální aditiva.
WinDiesel
Není třeba se příliš bát. Přimícháním benzínu se výrazně zhoršilo cetanové číslo, nafta se začala špatně spalovat a vznícení nafty bylo na hraně (proto ty divné zvuky), potom už jste nenastartovali - a to bylo dobře. To, že to většinou chcípne nebo že se nenastartuje, v absolutní většině případů zabrání těžším poruchám motorů a vstřikování.
Chtělo to dolít naftou, přidat aditiva a vždy po ujetí cca 20 km dolít další dávku nafty. 1,9 první generace jsou vcelku robustní motory a ani vstřikovačům a čerpadlu se nic nestane, poud jste měli v naftě cca 1/3 benzínu.
[OOOOO]
Motoru samotnýmu se nestane nic. Odnést to může palivový čerpadlo a vstřiky - nafta je maže, přidáním benzínu se mazání zhorší a zadřou se.

TDI PD (což by měl r.v. 2001 být) snesou nějakých 10% (možná i víc, netuším kdo kolik zkoušel >😁 ) benzínu v naftě, v zimě proti zamrznutí to praktikuje dost lidí.

Jinak bych si nechal říct, co přesně obnášelo to "vyčištění". Standardně to chce vyměnit paliv. filtr, dát plnou nafty a modlit se (odvzdušnění atd. beru za samozřejmost). Jestli to pak divný zvuky už nedělá, modlení pravděpodobně zabralo. V opačným případě si připravit peníze na nový vstřikovače, příp. čerpadlo.
WinDiesel
Při troše štěstí se nesane nic ani vstřikování, ani motoru. Opravdu nevím, co na motoru "čistili". Jde jen o to aby se dostala kontaminovaná nafta pryč z nádrže a aby se dostal benzín pryč z palivového systému. Co dalšího na motoru čistit je pro mne záhada.
Lenka7
Moc díky za názory, chlapci. Nakonec jste mě i potěšili. Takže jsou i nějaké šance, že to náš "miláček" přežije. Chystáme se totiž na Moravu s dvouměsíční dcérenkou, což je přes pět hodin cesty, tak jsme se obávali, aby nám to někde nezdechlo😉
mysak2
.Jen pro upřesnění fabie 1.9 TDI není tdi první generace jak tu někdo psal. To byly TDI 66 a 81kw které používaly rotační čerpadlo. U fabie 1.9 TDI 74kw je použit systém PD(čepradlo tryska) tzn že pro každý válec je použito samostatné čerpadlo které spolu se vstřikovačem tvoří jeden celek. Ćerpadla jsou poháněna od vačkového hřídele. Jsou mazána motorovým olejem proto se také pro motory s PD musí používat speciální olej (norma VW 505.01 nebo 506.01) podle délky intervalu.

Jinak samozřejmě naf´ták snese určitý podíl benzinu cca 10-20% ovšem téměř 50% je už poměrně hodně. Takže kompletně rozebrat a vyčistit palivovou soustavu, vyměnit filtry. A pak už se zbývá jen modlit, že se tam za těch 15km něco nepos...
mysak2
ted jsem si všiml že ten poměr nafta vs. benzin nějak nesedí ne? Fabia má nádrž na 45 litrů a tazatel píše že natankoval 18L benzinu a 36 L nafty to je dohromady 54L. Tak se jen ptám kam se to do fabie vešlo???????????