Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

890 komentářů

@ pavproch

Podívej se do své pošty, poslal jsem ti SZ.
@ sgy

Mrkni na [odkaz] do sekce LED, žárovky, svítilny. Je tam toho víc zajímavého a za solidní ceny.
Co je flajzar? Koupil jsem to na autoburze u tuning doplňků.
@ sgy

Jj, vydrž, nejsem doma, pošlu ti to dnes večer kompletně. Tos koupil jako hotový výrobek u Flajzara?
to beaver... možná jsem se o tom nezmínil. Já ty ledky mám koupené hotově, tím myslím, že už jsou zalité ve skle, nejde o vlastní výrobu. Já přemýšlím nad zapojením toho odporu u těch drátů, co vedou do kufru k SPZ... takže tam by neměl být problém s místem... pošlete mi teda to schématko?
@ pavproch

Omlouvám se všem, kteří nechápou "vo co de". Odpovídal jsem sgy-mu na problém, na který se ptal. >😁 Tahle amatérská zapojení jsou kapánek ošidná, nejsou schválena a v případě, že ti na voze dojde k jakékoliv pojistné události zapříčiněné elektrikou, máš smůlu, nedostaneš ani fň.

@ sgy

Ano, připojení paralelního odporu okolo 200ohmů vyřeší problém s BC, aby nehlásil poruchu žárovky. Ta watáž je velký průšvih, protože to teplo musíš nějak vyzářit. Ztrátový výkon vychází okolo 1W, ale když použiješ 1W odpor, tak velmi slušně hřeje a v té kapličce na sufitku je moc málo místa. Nebudu to tady nějak rozpitvávat, pošlu ti info i obrázky do SZ.
Takže jestli to chápu dobře, tak mi bude stačit u každé LED sufitky zapojit paralelně 200ohmový odpor při zátěži 2W? Zahřívají se ty odpory nějak výrazně? Aby mi to pak nějak nechytlo nebo nedělalo jiné problémy... Mohl bych teda poprosit o schématko?
@Beaver2000: to bylo španělsky?!?

(Já su enem blbá strojař...... 😉 )
@ sgy

BC bohužel indikuje poruchy žárovek i na těch nejnemožnějších místech (osvětlení zásuvky na zapalovač), aspoň u Stila. Osvětlení RZ je u Stila 2x sufit 12V 5W. Zapojil jsem (za 1 sufitku) 4x LED bílé sériově a dal je do Gretzova můstku, tím je zajištěna "obratitelnost" LEDsufitky (Gretz není nutný, ale je vhodný). Aby byl ošálen BC je třeba dát přes celé zapojení paralelně odpor v hodnotě okolo 200ohmů +/- 10%. Pozor na zatížitelnost odporu, musí být minimálně 1W, raději 2W. Já to řešil třemi odpory 82ohmů 0,5W. Ve vývoji je ale sada SMD odporů >😁 Pokud bude zájem, pošlu schéma i nějaké foto s pokusnými vzorky.
Zdravím vás po dlouhé době. Chtěl bych se zeptat. Měnil někdo z vás v Pandě nějaké žárovky za ledky? Já si vyměnil žárovky u SPZ za ledky a díky bodycomputeru se mi rozsvití jen 1-2 sekundy. Asi si myslí, že tam ty žárovky nejsou či co. Zatím jsem to vyřešil tak, že mám ješte ve dveřích kufru vzadu zapojenou normální žárovku kvůli zátěži a normálně to jede. To ale není řešení. Nevíte jak to obejít nebo vyřešit?

Díky za tipy
jenik1
Tak jsem to po naší nejlepší dálnici z Prahy do Teplic rozjel s Pandou na 180. Motor se rozto?il a dokonce i na rovin? udržoval okolo 170 km/h. Pak jsem musel bohužel zpomalit dojel jsem n?jakou línou Oktavii 1,4...jela jenom 150 😁
gtv6
150 koní v turbu to je p?knej HOT Hatch, myslím, že t?ch 100 by m? sta?ilo, nev??ím že bude další a výkonn?jší verze. To by se z nákupní tašky stala p?emotorovaná st?ela, avšak UNO 1.4 turbo bylo taky, nechám se mile p?ekvapit. Doufám, že to nebude za p?l mega.
gtv6
dávat xenony do lamp od H4 není to nejlepší, pokud koupíš n?jaký lepší H4 tak svítí dob?e. Jak budeš u xenon? automaticky regulovat výšku vozu ? Kolikrát mám chu? to z t?ch lamp chlapc?m vyt?ískat kladivem. Nevidim na cestu tak bliknu dálkama a voni to pust?j do plnech, to je tak sko?it do pole. Jo a pro? mít v aut? xenony, když to p?es 170 nejede.... to chápu v ká?e která to?í hodn? p?es 200 a pot?ebuju dob?e vid?t, nebo mám šeroslepost..... 😄
Haló kamarádi, nějak to tady spí, dnes v noci jsem překročil 60000km. Panda naprosto v pohodě. Příští týden vyměním olej a taky vzduchový filtr. Jo, máte někdo zkušenost se xenonama v Pandě nebo i jinde? Hodně jezdím v noci a docela by se šikly. Prý se dají sehnat za cenu okolo 5-6tis.
jenik1
Podle článku na [odkaz]

bude mít Panda možná přeplňovaný motor. Je možné používat takové auto i bez turba? Prostě si přeplňování zapnout pouze když potřebuji, třeba stiskem tlačítka "sport". Jinak jezdit na normální tlak ve válcích.
jenik, tu je jedna zaujimavost

[odkaz]
Myslím, že nad tři tisíce se nedostaneš. Možná nějaká oficiálně zavřená cesta k nějaký chatě, ale klasická silnice ne. Nejvyšší silnice v Alpách je Cime de la Bonnette ve Francii - 2802 m a to už je v závěrečný fázi po šotolině
Centrál to má, ale ne dálkovej..
gtv6
reakce na okamžitou spotřebu je taková protože to nemá vratku do nádrže a benzin se čerpá do nějakýho zásobníku kterej průběžně doplňuje tak to je s takovým zpožděním, byl jsem zvyklej na PP u feldy tam to bylo online, taky sem byl naštvanej, ale zvykl jsem si. Měl sis koupit ji s centrálem, aspoň ti kufr nikdo jednoduše nevykrade přes kabinu, musí složit zadní sedadla.

Ty alpy se dají jet přes Brennerský průsmyk myslím cca 2500 m. n.m. Myslim, si že pro ty přední žiletky by to bylo nějak extra dobrý. Raděj jet tunelama. Autem se dá vyjet ještě na ještěď a na dlouhý stráně.
jenik1
Asi to sem nepatří, ale nevíte někdo kde se nechá v Rakouských Alpách vyjet autem hodně vysoko? Třeba u nás se nechá vyjet na Ještěd, v Rakousku by to mohlo být alespoň 3 tisíce metrů nad moře. Dík za info.
Zdravím,

máme v rodině Fiat Panda 1.2 Dynamic.

Jediné co mě zaráží je PP, jehož reakce na okamžitou spotřebu je šíleně dlouhá. Dá se s tím něco dělat?

Pak mě štve otevírání kufru klíčem. U řidiče není páčka na otevření :?
jo nejaká ta knižka z dokumentací by se hodila. Ale ja už hledal asi všude a na Pandu nic zatim nic nenašel asi je to brzy....
ahoj jenik, asi to nieje celkom to, co potrebujes, ale azda to trochu pomoze😒br />
[odkaz]
jenik1
Zdravím,

nevíte jestli se nechá sehnat knižka, takový manuál k Pandě? Aby tam byl hlavně popsán motor a vše okolo k čemu je? Případně i provádění drobných oprav.
jenik1
Tak jsem dnes překročil hranici 10 tisíc najetých kilometrů s Pandou 1.1 aktive a vše bez problémů (kromě jednoho defektu pneumatiky) Olej drží hladinu, chladící kapalina také. Vše OK. Maximální spokojenost. Spotřeba klesla na fantastických 4,5 litru na 100 km 😄
Jak jsem koupil, tak to prodávám. Zkušenost byla s přestavěným Scénicem

. Tam je totiž výrobní číslo karoserie vyražené někde na dně rezervy nebo tak nějak. Je po přestavbě na LPG nepřístupné. I když měl kolega veškeré papíry OK, dokonce s nějakým certifikátem (?), měl velkou smůlu, málem přišel o papíry a musel prokazovat původ vozidla a legalitu přestavby. Koupeno v CH jako bouračka, dovezeno, procleno, opraveno, prodáno, kolega provedl přestavbu u renomované firmy a jezdil. Až ho chytli v D za parkování v Mnichově a začali ho lakovat. Skončil s pokutou 75euro.

ad zimní pneu

Už mám UG7, ale ještě jsem je nepřezul, stále je teplé počasí, snad ještě vydrží.

Všem hezký víkend, jdu spát, mám za sebou cestu z Prešova.
jenik1
Tak ta nová sportovní Panda má údajně 100 koní, což je více než Grande Punto 1,4 sport. To je fakt dělo.
Palio Weekend
gtv6
Fiat Marea weekend ( může to být i marengo weekend bylo to pro mimoevropský trhy, myslím).
jenik1
Známá si koupila s manželem ojetinu Fiata za 180 tisíc. Vypadá jako Grande Punto, ale není to. Vzadu to má nápis něco jako "víkend". Nevíte co je to za auto?

Ale není to nic extra starého. Pouze dva roky a najeto 40 tisíc km. Má to již kulatou značku Fiatu.
gtv6
No nalil bych do toho vysokokompresního 1.2 motoru, kterej se při přetržení rozvodů nepotká, minimálně 110 oktanovej ELF. 😄) se chudák roztrhne 😄), myslím že 95 je to správný ořechový. Pokud chceš vyšší výkon, vykuchej auto, zadní sedačky jsou beztak pro parádu a ta spousta plastovejch krytů a tapecírungů, budeš mít 100 kilo dole raz dva, objednej ostrou vačku stojí cca 10 tisíc, dej bavlnu a bude to střela.

No právě, pokud to nemá homologaci, tak to nemůžu dát do účetnictví a načerno to tam vozit se mi moc nechce. zavolám jim, ať k tomu daj stanovisko. dík
Adrian77
No já se právě s toroidem inspiroval u německýho Cinquecenta, tak asi tak. Navíc jde o to, že to moje je auto z Česka, kde bylo legálě přestavěno, zprovozněno a provozováno. Takže nevím, proč by měli dělat problémy mě. Ať je dělají úřadům, které to schválily. Já už s ním byl nejednou v Rakousku, Itálii i Chorvatsku a no problém 😄
to jenik

Klidně Pandě dej 98 nebo 100 oktanů, určitě tím nic nepokazíš. A kup si přítlačné křídlo dozadu >😁 >😁 😁
Nevím jak tady u nás, ale podle kolegy, který jezdí pravidelně do D, tak tam by to neprošlo. Mají tam na to velmi přísná pravidla a na rozdíl od nás je, bohužel pro nás, dodržují. Obávám se, že kdyby někoho z CZ/SK chytli s takovou montáží, dělali by mu jistě velké potíže. Podle všech kritérií by se mi LPG vyplatilo, mám roční nájezd více jak 75tis. km, ale mám rád vůni benzínu 😁
Adrian77
Na to je jen jedna rada, nechat si to namontovat jinde. Já mám vzdálenost od nádrže k vnější hraně nárazníku sotva 10 cm a s přihlašováním a schvalováním nebyl sebemenší problém. Měsíc na to jsem šel na technickou a taky bez připomínky. No a navíc taková Škoda Felicia / Favorit, která je na LPG stavěná běžně má rovných 25 cm. Teď jsem to byl změřit. Takže jde asi spíš o výmluvu toho, kdo by to montoval. I mě přemlouvali na válec, ale já tam občas vozím na školení další 4 lidi a v kufru invalidní vozík, takže jsem trval na toroidu. A to tam je navíc dojezdová rezerva. Pres to všechno to šlo. 😄

Já jsem z třebíče, tak jsem si to nechal dělat kousek od Jemnice v Třebelovicích.

Klidně si tam zavolej a zeptej se na to: 777 143 429, email:autoplyn@krypton.cz, www.autoplyn.krypton.cz

Je to Autoplyn Leitgeb
gtv6
Benzín míchat můžeš.

Paveleu: mám takovou technickou, když máš v cinq toroid máš vzdálenost mezi nádrží a nárazníkem 35 cm ? jsem to řešil na nový pandě a řekli mi, že mi to neschválí a nenamontujou.
jenik1
Je možné míchat dohromady Natural 95 a 98?
Adrian77
No když už se mluví o spotřebě, tak mě se nejvíc osvědčil plyn. Taky jsem se tomu u svých předchozích aut bránil (F 126, stará Panda, Saxo), ale pak jsem si zkusil asi 300 km s plynovým Formanem a bylo rozhodnuto.

Tak mám ve svým Cinquecentu 0.9 plyn, toroidní nádrž a vzhledem k tomu že najezdím ročně cca 30 000 km, návratnost bude tak za 8 měsíců a pak už budu jen šetřit. Už teď mám od konce květa zpátky cca 11 000 😄 Na normální cestě a ve městě rozdíl ve výkonu žádnej, na dálnici mě to víc jak 140 nepustí, ve stoupáních tak do 120, ale vždy můžu přepnout na benzín 😄

Opravdu u plynu platí, co kilometr, to ušetřená koruna 😄 Problém s pohonem žádnej, jen karosérie je už desetiletá a 140 000 km je už vcelku znát. Snad to ještě 60 000 km zvládne, než ho za dva roky pošlu dál...
@ jenik

Rozhodně mu to nedělá dobře, ale při dnešních cenách benzínu je to nesmyslné šetření, neviděl jsem větší rozdíl mezi 91 a 95 naturalem než 20hal.

Co se týče úspory benzínu i penízků, dělal jsem si takové malé matematické cvičení (pozor, jedná se pouze o teorii podloženou několika málo měřeními).

Přepoklady😒br />
1) rozdíl mezi cenou doporučovaného paliva 95NA a 98NA je větší než 1,50Kč a menší než 3,-Kč

2) je zachováno stejné vozidlo, styl jízdy i provozní podmínky

3) roční nájezd je větší než 15.000km (toto kritérium není zase až tak rozhodující)

4) rozdíl ve spotřebě musí být větší než 0,4L/100km ve prospěch 98NA

Za těchto podmínek jsi zhruba na svých +/- autobus. Pokud je rozdíl ve spotřebě větší, pak začínáš skutečně šetřit a vyplatí se jezdit na vyšší oktany. Znova upozorňuji, že výsledky jsou ovlivněny mnoha faktory a lze se dopracovat k citelně lepším, ale i horším výsledkům. Zde je uveden statistický průměr podložený zhruba 10 týdny měření na skoro zaběhnutém motoru cca 9000km. Mě z toho vyšlo, že se mi nevyplatí jezdit na vyšší oktany trvale, takže tam 98NA dávám jen občas tedy když jedu dál nebo po dálnici.
jenik1
Takže motor se může poškodit když natankuji do Pandy méně oktanů než 95?
@ jenik

Buď bez obav, nezničí to motor >😁 Na Stilu jsem dřív střídal 95 a 98 natural. Ta 98-čka je cítit hlavně v kopcích. Zkus někdy dojet nádrž až skoro do dna a natankuj 98 nebo 100 oktanový benzín. A pozor při rozjezdu, ať nevytrhneš asfalt ze silnice >😁 >😁 😁
jenik1
To s tím 100 oktanovým benzínem myslíš vážně? V manuálech v Pandě je napsáno Natural 95. To se nezničí motor?
to panda_cz😒br />
Fakt dáváš medvídkovi koštnout i 100okťák? Jak se přitom chová? Jde to poznat? Bral jsi někdy i několil nádrží po sobě?
vymazáno

Do stávající OI 1.8T liju benzín u všech (značkových, zapomeňte na benzinky někdy v JéZedDé) a nepoznávám rozdílu..... (pokud je vůbec možné na poskakujícím, škytajícím střepu poznat nějaký rozdíl... 😢 )
Je velký rozdíl mezi Shell v CZ/SK a v D nebo A. Tam je to o něčem jiném, myslím kvalitu paliva. U nás jsem nezaznamenal rozdíl mezi benzínem od "normální" pumpy (třeba noname) a benzínem od Shell. Tankuji u všech pump (jasně, že podle ceny >😁 ), vyhýbám se pouze malým a přechodným pumpám, občas natankuji u OMV 100oct, abych Pandě propláchl žaludek >😁 >😁 >😁 . Jinak ze značkových pump mám oblíbené OMV a ESSO.
Berete benzín u Shellu? Jaký berete, klasiku N95 nebo V-Power? Nějaké zkušenosti u motorů v Pandách (spotřeba, výkon...)?
jenik1
Grande Punto 1,4 PDA 16V Sport má 17 palcové pneu v základním vybavení.
gtv6
Tak tohle teda možný je, 17" jsou 17". Rozhodně si rozmysli 17" na Puntu, věřím, že by jsi na GP nacpal i 18" či 19" slupičky, ale k čemu ? že to hezky vypadá ? Spíš je složitější najít kompromis mezi výkonem vozu a šířkou pneumatik.
gtv6
No tak jo, ale 185 jsem měl na 100 kw alfě, když to píšou v techničáku......
jenik1
Chci si koupit příští rok nové Grande Punto 1,4 PDA sport, které má mimo jiné i 17 palcové kola. Ovšem cena pneumatik na tyto velká kola není lidová. Jedna pneumatika stojí asi 4 tisíce, což je cena skoro všech 4 pneumatik na mojí současnou Pandu 1.1 aktive, která má 13 palcová kola. Je to vůbec možné?
PS: ty zimní Pirelky 185/65 R14 jsou o dobrý 2 cm užší než letní Bridgestony (taky 185/65 R14), který dostala Pandice už ve výrobě......
185/65R14 je přesně podle TP ..... i podle doporučení prodejce....
gtv6
K těm pneumatikám Pirelli SnowSport 185/65 R14 T, prochu přeháňka na zimu na takový lehký auto, ne ? Budeš to mít jak sáně a nepojede to víc než 120.

Zimu jezdim na předepsaným rozměru 155/80 R13 Pirelli a léto na 165/70/R14 Michelin a musím říct, že je to akorát na 60 koní. A ještě máš 4x4 tak k čemu máš takový válce ?
gtv6
Nová Panda má 2,5 l oleje, takovej malej friťák....... 😉 , 0,4 L mezi ryskama je akorát.
jenik1
No ne, ta škodovka 110 žrala ten olej, i když byla nová

Jestli jsem to pochopil správně, tak je-li otisk oleje mezi ryskami, je tam jenom 0,4 litru oleje? Není to málo?

Myslím, když v servisu mění olej, tak ten starý vypustí a nalejou tam nový. Kolik litrů ho tam nalijí?
gtv6
Olej si dolil správnej. Olej se dolívá do teplýho motoru a auto musí stát na rovině. Motor necháš 2 minuty odstát - aby stekl olej do vany, potom vytáhneš měrku očistíš ji třeba o tričko, vrazíš ji nazpět, hladina by měla být mezi ryskami, množství oleje mezi ryskami je cca 0,4 l. Pokud chybí, doleješ a počkáš cca 2 minuty, aby opět stekl do vany, potom si zopakuješ to s tou měrkou znova. Olej musí být pod ryskou maxima.

Prosím tě, nepozastavuj se nad 30 let starým neudržovaným motorem který žere víc oleje než benzínu. No a na druhou stranu i nyní se vyrábí moderní motory co mají fabrikou povolenou spotřebu oleje 1l/1000 km a vše je v pořádku. Jak točivé benzíny tak i dýzly >😁
jenik1
To s tím úbytkem oleje je fakt pozoruhodné, že tak málo ubývá. Známej měl starou škodu 110 a olej musel dolévat každý týden. Technika jde hold kupředu 😄

Dneska jsem tam dolil asi 2 deci Selenia Gold oleje, tak doufám, že jsem to nezkazil. Ani to na měrce nebylo znát. Nevíte kolik má mít Panda 1.1 aktive oleje? Najeto zatím 7,5 tisíce km
to gtv6

souhlas, auto má jezdit a ne stát v garáži nebo před barákem. Můj osobní servis je omezen pouze na umytí cca 1x za 14dní (nebo když je Panda moc zas...á), tankování, dolévání vody do ostřikovačů a občas dofouknutí pneu (při mytí v myčce, pak kontroluji tlak) Toť vše.

to sgy + jenik

Já s Pandou najezdím hodně km po republice i SK a D, něco málo v A. Byl jsem i v PL soukromě, ale hrozní lidé a ještě hroznější řidiči. Tam už nikdy. Týdenní nájezd kolem 2000km není žádný problém, kolega najel za 5 dní skoro 7tis. km (UA) 😁

Olej - úbytek cca 2deci, zjištěno v servisu při výměně (Selenia 20K Alfa Romeo) Měním po 10tis. km max po 12tis. km.

to dlabas

mám originál plechy 13" (byly v ceně) a právě jsem u pneunet.cz objednal 4x Goodyear UltraGrip 7 165/70 R13 79T v ceně 1210,- Kč/1ks s DPH.
Plechy 5.5*14 a Pirelli SnowSport 185/65 R14 T

Už seou asi 14 dní doma v garáži..... kdo je připraven není překvapen.... předčasným příchodem zimy... 😉
Tak co budete dávat na Pandu za zimáky?

Nějaké doporučení by se šiklo 😉
gtv6
Díky za výpomoc při objasňování, byl jsem mimo net. Auto má pravidelný autorizovaný servis. Ano, je opotřebován jen spotřební materiál. To že jezdím jak jezdím. No, auto je přeci od toho aby jezdilo a když mám chuť tak na to šlapu. >😁 Pandu beru jako dobré spotřební zboží, vynikající na každodení provoz, GTV6 mám jen na zábavu.....
to panda_cz: Kam proboha tolik jezdíš? To máš skoro 2200km týdně...
jenik1
No to jezdíš dost, já najel za 4 měsíce 7,5 tisíce km.

Ještě dotaz. Doléval jsi někdy olej nebo jen oni v servisu při prohlídkách?
Bezmála za 4 měsíce, ale já to kupoval jako ojetinu z IT. Panda měla najeto kolem 15-ti tisíc km. Takže já na ni najel 35 tisíc. Ale já to auto mám i pro soukromé cesty a tak cestuji téměř každý den. Uvažoval jsem o GP, ale raději pojedu příští rok na luxusní dovolenou.
jenik1
Za jak dlouho jsi těch 50 tisíc najel?
Tak jsem dnes překročil 50tis. hranici a Panda naprosto v pohodě. Je fakt, že jezdí hodně po dálnicích a "jedničkách", ale také dost po Praze, Brně, Plzni a Bratislavě. Spotřeba je podle BC 6,6l/100, podle výpočtu o 2 desetiny vyšší. Olej je OK, gumy jsou na hranici, asi budu brzy přezouvat na zimní 😁, letní chci koupit až na jaře. Tlumiče jsou zatím OK, na nápravách nic netluče, začala mi vrzat palubovka, spravilo to wédéčko. Celkově - naprostá spokojenost = spolehlivé auto s minimální údržbou.
@ sgy

Jak je to přesně s přední nápravou u P1.1 Active nevím, ale u Stila ty tyčky stojí něco kolem 500Kč a dají se vyměnit doma >😁 (někdo to tady ve Stilo threadu psal). To, že tam není stabilizátor bych zase jako velkou přednost neviděl, ale je to věc názoru.
Díky za vysvětlení >😁

Takže ti, co mají Pandu 1.1 Active, tak se takové věci, jako vymlacených tyček stabilizátoru, bát nemusí?

V tom případě je to paráda, když se to taky bere za spotřební materiál.

Takže se tam nebude muset nic vážného opravovat, jak jsem říkal - Je to velmi spolehlivé auto
@ jenik & sgy

"vybitý tyčky stabilizátoru" - je to součást nápravy (přední i zadní - POZOR! u Pandy 1.1 Active není přední stabilizátor) dosti e😜onovaná, její uložení je vymlácené - opotřebované jízdou. Je vidět při pohledu na nápravy zespodu (na rampě v servisu), tyčky jsou brány jako spotřební materiál.

"prolíná pravej tlumič" - tlumič je součást podvozku, která zklidňuje kolo při přejezdu nerovností a ovlivňuje celkovou stabilitu vozu (většinou bývá umístěn uvnitř pružiny - je to dobře vidět při vytočených předních kolech do max. krajní polohy. Tlumič je plněn olejem (někdy jinou kapalinou nebo plynem), uvnitř je systém, který umožňuje rychlý pohyb ven (kolo spadne do díry) a pomalý návrat zpět - tím je zajištěno, že kolo nevibruje nahoru a dolu na nerovnostech. Je-li těsnost tohoto systému porušena, potom kapalina více méně začne unikat - tlumič rosí. Příčiny jsou různé, od výrobní vady přes mechanické poškození (třeba kamenem), stáří a únavu materiálu až po poškození brutální jízdou. Opět je brán jako spotřební materiál.
jenik1
Ale já taky nevím co to jsou😒br />
"když: jsou vybitý tyčky stabilizátoru a prolíná pravej tlumič."
Doufám, že taky budu moci, až bude na tachometru pandice 90kkm, napsat "bez problémů". Prozatím (tacho okazuje skoro 10kkm) je to tak.... a věřím, že to tak zůstane....
V těhle věcech se moc nevyznám. Co znamená, když: jsou vybitý tyčky stabilizátoru a prolíná pravej tlumič. Je to servisované ve značkovém nebo jiném servise? Co doporučujete? Podle všeho se to zdá být velmi spolehlivé auto, vždyť jde v podstatě o opravy, které nemine žádné auto, vždyť je většina spotřební materiál. A to když někdo používá auto k podnikání, tak s tím opravdu jezdí jako prase a využívá maxima možností auta, takže o nějaké pečování tam moc nejde. (Nechci se Vás dotknout, jen tím chci vyjádřit způsob používání vozidla 😊) Snad si toho všimnou i ostatní automobilisti a začnou o Fiatu mluvit jinak. Díky za info 😉
gtv6
Závažný problémy s Pandou nebyly, snad jeden v noci při dání blinkru a vrácení páčky se někdy 1 z 50 se vyply na chvilku světla cca 1 s. Motor o.k. spotřeba oleje 0,5 litru na 20 tis km. Převodovka o.k. Řízení - o.k. Podvozek o.k. Závady byly nepodstatného rázu neomezující provoz, chvilku zasmrděl reostat při rychlé změně otáček ventilace, spálený dva dráty v zadním skle, zapařený boční blikry, prolínající těsnění víka ventilů, vadná jedna cívka zapalování. Brzy desky Ferodo vydržely 70 tkm, vejfuk je díravej po druhé zimě ( jezdim denně ), teď v 90. tis jsou vybitý tyčky stabilizátoru a prolíná pravej tlumič, ale s autem jezdím z 20% race ( plnej ) 30% piánko a 50% normálně, 50% město 10% dálnice a 40% okresky. Auto odveze na krátky vzdálenosti v pohodě 4 lidi, ale většinou jezdim sam. Na dvojku v mezovači 95 km/h vobyčejný TDI nestihaj, dynamika do 120 - 130 obstojná, cestovní co se dá držet v jednom člověku bez bagáže 150 km/h, max jsem jel měco přes 180 tacho, v tdi oktávce se dost divil že mě nemůže z toho kopce předjet. Interiér - nic nedrnčí pokud někde něco nezapomeneš. Jezdim s ní Brno-Most někokrát ročně s časem kole 3 hodiny, spotřeba 6,5. Auto napohodu.
No Grande punto je sice super ale za 220 tisíc nove neseženu a přece jenom je mi 20 a nevim kde na něj vzít a zas tak moc se zadlužit nechci, ale děkuji za radu
jenik1
Nebo přidej pár tisíc a kup si nejlevnější Grande Punto

[odkaz]
Měl jsi po celou dobu provozu i jiný vážnější problémy? Nebo to jsou první známý.... Můžeš stručně sepsat, co jsi na autě musel udržovat/opravit za těch 70tkm?
gtv6
No Pandu 1.2 Dynamic mám 2 a 1/2 roku, najeto mám 92 tkm, brzdy 70.000 km, teď mám vymlácený tyčky ke stabilizátoru a díravej výfuk, trochu, prolíná pravej tlumič, auto jezdím denně, nešetřím ho, spotřeba kolem 6L/100 km. Auto je za ty prachy báječný. Pokud položíš zadní sedačku a přední posuneš dopředu, převezeš 105 x 130 cm, je praktický, podnikám sním.
Hele když nad tim tak uvažuju asi maš pravdu dnes jsem byl na zkušebce s Panďourem a to auto je unikátní Je to taky zábavné auto jen co je pravda když Pandu rozhybe celkem hodne slušne 1.2 pak by me zajimalo co to s ni udela ve verzi Sport která brzy prijde na trh jen ta cena bude horší. No ale i tak v lednu jdu pro novou pandu a diky doufám že se budu moct přidat do PANDA klubu >😁
gtv6
Pandu nebo Smart ? no myslím, že zásadní otázka je 4 nebo 2 sedadla. Pokud seš pozér a dělat machra, kup Smart, protože s Pandou kůl nebudeš. Jinak Panda je dospělý auto, který můžeš použít na práci a pro mladou rodinu a budeš spokojenej, Smart ti je k ničenu jakmile chceš přepravit víc než dva lidi :idea:
jenik1
No já mám Pandu od června, najeto 7 tisíc km a zatím v pohodě.

Má velmi tichý a kultivovaný motor, účinné brzdy a dokáže

jet 160 km/h (Mám Pandu 1.1 aktive) Jinak je to velmi živé auto s nizkou

spotřebou (při klidné jízdě si nevezme ani 4 litry na 100 km).

Nežere vůbec olej, zatím jsem ho nedoléval a podle ostatních

vydrží 20 tisíc km.
Ahoj lidi potřebuju poradit mám v hledáčku Pandičku je mi 20 a pořád se rozhoduju mezi Smartem a Pandou nevim jak se rozhodnout jestli pro smarta za cca 115 000 kč nebo pro novou Pandu 1,2 dynamik za 215 000kč samozřejmě na lizačku. poradte mi potřebuju znát zkušenosti hlavne lidí co maji pandu která ma najeto přes 40 000 km předem děkuji hlavně chci auto se kterým bude zábava.
@ sgy

Z výroby má motor najeto cca 5000km na brzdě apod. Zcela určitě nic nezkazíš, když s novým motorem budeš jezdit dle příručky. Já jsem motor trochu honil, ale zase jsem měnil olej ve 4tis. a pak v 10tis. km, teď ho budu měnit ve 20tis. Když nemáš otáčkoměr, tak stačí držet motor tak, aby měl sílu jít do otáček aniž by se ozývalo klepání. Myslím tím zvuk, který se ozve když prudce přidáš plyn a ono to nezrychluje 😁
jenik1
Hmm, znám lepší způsob jak jezdit s novým autem...ale neber to

tragicky, slyšel jsem i názory, že dnešní moderní auta už není třeba

zajíždět vůbec. Přesto se určitý způsob jízdy u nového auta doporučuje.

Když ho špatně zajedeš, bude mít v budoucnu vyšší spotřebu a motor

kratší životnost.
tak to jsem asi neudelal dobre, kdyz jsem u najetych 2000 jel do Nemecka (asi 1200km) cesta tam a zpatky 1500km v plnem nalozeni, ze?
jenik1
Manuály k Fiatu uvádějí 3 tisíce km. Nejlépe je jezdit ve členitém

terénu, kde je potreba hodně řadit a s minimální zátěží, takže

sám za volantem.

Vůbec nejhorší je jízda po dálnice, kde se nechá jet třeba 100 km

na pětku.
tak teda díky za odpovedi... nedavno jsem zjistil, ze kdyz jedu tak jak mam, tak se mi spotreba zvedne asi o 0,7L čili 5,1L/100 (nejezdim rychle... proste vsude max povolenou rychlosti na vsechny rychlosti), to je uz zanedbatelne a pritom si uz te jizdy uzivam. Musim priznat, ze tou jizdou "furt na petce" me hoooooodne nudilo, vzdyt to ani nejelo... to me predjizdeli pomalu i 105ky. Ted jezdim normalne s prumerem kolem 5,5. Kdyz jedu stylem brzda, plyn , veme si to asi kolem 6,5. A takovy maly detail u me... nemam otackomer, takze divat se na 2000 nebo 2500 otacek je u me nemozne

Jeste bych mel dotaz, jak dlouho se zajizdi motor? Jaky zpusob jizdy tomu vyhovuje?
U nového auta by člověk neměl hledět výhradně na spotřebu, udržet nízkou spotřebu za cenu lenivého motoru, zvýšené spotřeby oleje a hlavně chybějící radosti z jízdy, to se mi zdá hloupostí. Já se učil, že motor má mít chuť vždy jít do otáček a neklepat/nezvonit (i když tady je souvislost spíše s palivem). Z toho všeho mi vyplývá, že obecně vzato by nikdy neměly otáčky klesnout pod 2000rpm (spíše 2500rpm >😁 ) na libovolný převodový stupeň při plynulé jízdě. Tak se ti nemůže stát, že jedeš do kopce na V. 40-cítkou. Osobně si myslím, že honit se za nízkou spotřebou za každou cenu je nesmysl. Např. člověk s Pandou na horách při denním ježdění s plným autem bude mít spotřebu k 7 litrům stejně jako člověk, který s 1,8 motorem bude jezdit po dálnici Praha - Plzeň průměrnou rychlostí 90km/h.
Krátké kopce lze vyjen i na pětku, ale musí se s citem a využívat dynamiky jízdy (rozjezd před stoupáním a dojezd setrvačností i na pětku a pak lehce s nohou na plynu, i když jedu třeba 40 km. Ve sjezdu se dá totiž s citem zrychlit na pětku třeba ze 40 km.

IMHO: Pokud máš pod kapotou dostatečný stádo (čti aspoň 150 kobylek - jako ten můj vehikl) tak snad ano, ale u Pandice drahé 1/2 (nějakých 60 koníků) by mi tendle styl jízdy asi "urval srdce".

Čím menší stádo pod kapotou, tím častěji musíš s tou šaltpákou kvedlat....
jenik1
Při řazení platí zásada, že na každý rychlostní stupeň s nohou na plynu by auto mělo zrychlovat nebo udržovat stejnou rychlost. Nikdy NE!!! zpomalovat. Pak je třeba okamžitě zařadit nižší stupeň. Platí to hlavně v dlouhých a táhlých stoupáních. Krátké kopce lze vyjen i na pětku, ale musí se s citem a využívat dynamiky jízdy (rozjezd před stoupáním a dojezd setrvačností i na pětku a pak lehce s nohou na plynu, i když jedu třeba 40 km. Ve sjezdu se dá totiž s citem zrychlit na pětku třeba ze 40 km.
To byl můj případ, jedu i do kopce na pětku... ale zavčas přeřadím max na čtyřku... Takže říkáte, že to tomu škodí? Tak tu úspornou jízdu radši omezím. Radši zdravý průměrný motor, než zničený úsporný motor. DÍKY za info
jenik1
No nevím, ale kolega myslel jízdou na malou spotřebu třeba i to,

že pojede na pětku i do kopce, i když auto zpomaluje a motor se dře. To rozhodně škodí celému motoru i převodovce.
IMHO "jízda na spotřebu" by něměla uškodit. Ale nový auto se musí honit, když z něho nechceš mít šneka.... viz [odkaz] (poslední příspěvek... ale nemám patent na rozum... 😉
Díky za radu. Dlouho jsem hledal nějaká hezká kola na pandičku, ale ta tvá se mi zdají nejhezčí. Přemýšlel jsem o 15", ale myslím, že už by to pak nebylo moc pohodlné svezení. Jinak díky za radu, začnu šetřit a na jaře si nějaké koupím >😁

P.S. Nevíš něco ohledně toho příšpěvku se spotřebou, kterou jsem sem dal?
to sgy

mám 14" Alessio SanRemo ET 28 a na nich 175/65 R14 a myslím si, že je to asi optimum, jasně můžeš si dát i 15" s gumama 175/55 R15, ale větší snad ani ne, pak už by ti ani ET nestačilo na tak široké gumy a policajti by asi moc čuměli. Větší šířka než 175 nemá už ani význam (jedině jako leštěnka 😁). Teoreticky průměr disku 16" s gumama 185/50 R16 nebo 195/45 R16 je ještě snad únosný a maximum je disk 17" :roll: s obutím 195/40 R17, ale to je fakticky maximum, co se tam dá technicky dát bez drastických úprav. A kromě optického efektu to má nulový přínos, spíše naopak, větší spotřeba, nutnost úprav na karoserii i podvozku a zvýšená pozornost polišů. To je dobré jen na výstavy a srazy ne do běžného provozu, pak ti kola+pneu vyjdou dráž, než celá Panda 😁
wolff
PC určitě funguje jen s podporou řídící jednotky, takže pokud se do 1,1 nedodává, tak potom pocyhbuji, že je vůbec u 1,1 ten PC připojitlený... Ale envím, jen odhaduji...
jenik1
Zdravím,

vůbec jsem netušil, že při měření hladiny oleje je potřeba nejdříve měrku

vyndat z motoru, utřít hadrem (mě dali na baterii speciální utěrku) a znovu

zasunout do motoru. Pak lze teprve měrku vytáhnout a vyhodnotit pohledem otisk oleje na měrce.
našel jsem odkaz, ale přece jenom se mi zadji moc velké a drahé určitě >😁 [odkaz]%20et35,4x100… poraďte nějaká hezká kolečka za rozumnou cenu
Zkoušel jsem jet s menší spotřebou. Řadil jsem co nejrychleji nejvyšší možný stupeň. Nikdy jsem se vůbec rychle nerozjížděl. Téměř vůbec jsem nepřeřazoval z pětky dolů a motor jsem spíše podtáčel. Jel jsem sám, žádný náklad a to s max. rychlostí 80km/h. Na konci jsem ale počítal prům. spotřebu, která se pohybovala kolem 3,5L/100. Mám ale pocit, že to motoru příliš nesvědčí. Nějaké znalosti, zkušenosti??? Auto jsem kupoval před 4 měsíci nové, teď má najeto 4700km..
Tak prvně bych tady rád pozdravil všechny panďáky... Pročetl jsem celé fórum a moc se mi líbí témata, o kterých se tady bavíte. Chtěl bych si do toho fakt oholeného základu koupit (třeba z vrakáče) nějaké detaily z vyšších výbav (osvětlení kufru apod. ) Co si o tom myslíte? Rozebíral už někdo to auto trochu v interiéru? Myslíte, že kdybych si někde sehnal tacháč s otáčkoměrem, že by v něm fungovalo palubní PC? Nebo to musím mít něco někde ještě u řídícíjednotky?
jenik1
Možná moje otázka zní divně, ale někde jsem slyšel, že se nesmí míchat částečně vyjetý olej s novým olejem. Prý se musí všechen vyměnit za nový.

Je tedy možné klasicky dolévat olej, když podle měrky je ho v motoru málo? Třeba dolít jenom 2 deci oleje. Dík za odpověď.

Použil bych pro dolití tento olej [odkaz]
jenik1
Dík, už jsem to našel i u Pandy. je to trochu jiné, ale datum výroby se z toho pozná.
[odkaz]

Precitaj si tento thread, na kazdom Fiate je nieco podobne.undefined
JTF
Dalším vodítkem můžou být datumy výroby různě v motorovém prostoru - zpravidla papír s čárovým kódem. Jedná se ale o výrobu zrovna té konkrétní části(dílu), ale zhruba se to dá poznat. Popřípadě si vzít číslo karoserie a zavolat na Fiat.
Ze skel zjistíš, v jakém roce bylo vyrobeno to sklo (poslední číslice, tuším...). Samotné datum výroby na autě myslím nenajdeš, podle výrobního čísla lze zjistit z databáze náhradních dílů (ePER, verze z ledna 2005 je třeba na www.fiat-bg.com:7080), mohl by ti to říct i servisák. ePER není jen databáze náhradních dílů, ale také vyrobených aut, kus po kuse
jenik1
Příští rok v září si chci koupit nové auto (Grande Punto 1,4 PDA Sport). Pandu dám protiúčtem. Na každém skle u auta jsou nějaké údaje, ze kterých jde prý zjistit přesný datum výroby. Nevíte kde je ještě u Fiatů napsát datum výroby?

Jde mi o to, že mi v prodejně mohou prodat třeba auto pro zkušební jízdy a vydávat ho jako úplně nové...
gtv6
myslím, že by jsi měl číst podrobněji a detailněji ten manuál, stránku po stránce, svíčky se mění po 40 tkm, pokud chceš vědět kde to je, tak je to na stránkách kde jsou rozepsány jednotlivé úkony servisu při kilometráži, typ svíček je napsán u popisu typu motoru.
jenik1
No ale proč se v tom plánu vůbec nepíše o jejich výměně? Třeba po 20 tisících km?
@ jenik

jj, jsou tam klasické zapalovací svíčky, ale dostává se k nim velmi špatně a nestačí na ně starý trubkový klíč. Pokoušel jsem se je sám vyměnit na Seicentu, ale po 3/4 hodině vztekání a klení, se sedřenými klouby na obou rukách, jsem to vzdal a nechal to udělat kamaráda v dílně. Měl na to speciální klíč a byl hotový za 15 minut. Stejné je to i s výměnou oleje, teda olejového filtru, pokud na to nemáš přípravek, tak filtr vyměníš jen velmi těžko.
jenik1
Jo dík, už jsem to objevil. Ale kupodivu se tam nikde nepíše o výměně zapalovacích svíček. Má vůbec Panda ty klasické svíčky, které známe třeba z Trabanta nebo z motorky? Tuším že i staré škodovky nějaké klasické svíčky měly.
@ jenik

Při koupi Pandy jsi dostal určitě modrou složku, kde byla nejen Servisní knížka, ale i Manuál k autu (uživatelská příručka nebo Průvodce atd.) Tam je popis celého vozu, návod k ovládání jednotlivých prvků vozu a je tam i harmonogram servisních prohlídek a co se při nich kontroluje event. vyměňuje.
jenik1
V servisní knížce není vůbec nic, jen prázdné kolonky
Dnes jsem mluvil s majitelem kempu a dostal jsem povolení točit si sám pivo v "pitevně", tzn. že je možné si dovézt svůj vlastní sud. Potřebuji vědět, zda bude zájem více o Plzeň 12° PU nebo 10° G (event. oba ?) a kolik nás zhruba bude (na ten sud). Ve čtvrtek pojedu pro sud, tak do té doby pište. >😁 >😁 😁
JTF
Podívej se do servisní knížky - tam to máš napsané. Staré díly ti dají na požádání, v některých servisech automaticky.
jenik1
Tak mám s Pandou najeto 6,5 tisíce km. Zatím v pohodě, kromě prasknuté pneumatiky nedaleko Mohelnice.

Ještě dotaz. Nevíte co se všechno mění při roční prohlídce auta? Například když mi vymění zapalovací svíčky, dají mi na požádání ty staré? Jde o to, aby mi je skutečně vyměnili, když už jsem si to zaplatil.
Asi jo - doma ji máme teprve od qětence, takže pořádně ji drahá 1/2 prověří až v zimě (bydlíme na horách). Ale když jsem ji byl v březnu objednávat, tak sem se svezl s předváděcí (taky 4x4 1.2i climbing, ale v bledě modré barvě...brrrr - teda jako ta barva...) NA LETNÍCH gumách v hlubokým sněhu a jezdila jak po asfaltě.... (s rádoby 4-kolkou nějaké zkušenosti mám - s oftákou mám nalítáno skoro 200kkm - ale ta pandice v mi v tom hlubokým sněhu připadala jistější...)
pavproch: a jaké máš zkušenosti s Pandou 4x4? Můj otec si ji chce koupit, nějakou mírně jetou, hlavně na zimu do sněhu a do bláta, přes léto jako poskakovadlo do města (na delší cesty i sportovní svezení máme jiná auta). Zvládne to ve sněhu opravdu tolik, jak se povídá?
Bydlim v severovýchodním rohu česka - nad náma pšonci, na východ bratia - a DENNĚ potkávám kamiony plný Pandic jedoucí směrem Z pšonska.... takže asi tady někde blízko.... sice jednu pandici máme doma (1.2i 4x4 climbing v černém) ale nenapadlo mě pátrat, kde ji vyrobili.....

a rači to ani nechcu vědět.... 😉
JTF
V Polsku, stejně jako se bude dělat nová 500vka společně s nástupcem Fordu KA.
jenik1
Nevíte někdo kde se Nová Panda vyrábí? V Polsku nebo v Itálii?
jenik1
Tak už jsem našel hotel na Slovensku v Tatrách s garáží 😄 [odkaz]
Musím zde oznámit malou změnu termínu, došlo k posunu o jeden den.

Vzhledem k tomu, že nebyl projeven zájem o památky v okolí ani v Praze bude rozumější posunout termín konání na😒br />
sobota 23. září - neděle 24. září

a příjezd bude v sobotu do 12 hodin, to by měli stihnout všichni. Když někdo přijede později, také se nic nestane.

Počasí má dlouhodobou předpověď na září vcelku příznivou, takže by mohlo být i hezké počasí.
jenik1
Neznáš tam nějaký hotel nebo penzion, kde je s pokojem i garáž? Ted jsem byl v Krkonoších a penzion Bouda Máma [odkaz] ke každému pokoji dává automaticky garáž s dálkovým ovládáním. Je to dobré pro klidný spaní. Cena je relativně dobrá. 700 za noc a v tom večeře a snídaně. Navíc je to 120 metrů od lanovky na Sněžku.
to jenik

S olejem si hlavu nelam, stačí hlídat hladinu oleje na měrce (viz. beaver). Výměnu teď doporučuji i já, je to přece jen "v záběhu", těch 1500 se ti vyplatí.

Byl jsem na dovolené na Slovensku, paráda, Tatry jsou fajn, Panda lítala po kopečkách jako "černá ovečka". Akorát mi ji jeden "somár" v Popradu na parkovišti lehce odřel na blatníku. Ale již zaretušováno 😄 Najel jsem skoro 2000km za dovolenou i s malým výletem do PL, ale ten stál za h...no 😒 Nepříjemní lidé a ještě horší řidiči. Stačil mi tam jeden den, už nikdy více. Spotřeba 5,7 ve třech lidech a plně naloženo bagáží (cca 180kg). Slováci nás všude přijali skvěle, žádná nevraživost, dokonce nám poradili kam chodit a kam ne, bylo to super bydlení i strava, velmi levná dovolená. V zimě tam jedeme znovu na lyže, už je zamluveno.
@ jenik

Klídek, stačí kontrolovat hladinu na měrce (ta tyčka, co kouká z motoru a má na konci držátko) >😁 . Stopa oleje by měla být za studeného motoru mezi ryskami (auto musí stát na rovince). Jinak olej ti vydrží 20.000km. Jsi-li ale pečlivka, dej si vyměnit olej teď a pak v 10.000 a pak až ve 20.000km. Potom už klidně udržuj interval každých 20.000km
jenik1
Zdravím,

tak mám najeto 5 tisíc km, a pomalu trnu hrůzou, kdy začne problikávat kontrolka mazání. Nevíte někdo kolik tisíc kilometrů lze najet bez výměny oleje? Přesněji řečeno kdy olej dojde podobně jako benzín. Dík
2 jenik:

Rozhodně bych zajel do servisu na garančky. Zas tak drahé to není a můžeš tam uplatnit další nároky v reklamaci, pokud se ti něco nezdá.

Ve 20tkm mi měnili olej a filtr + celková prohlídka. Cca 2500.-

Za 6tkm půjdu na 40tkm prohlídku a ta vyjde na 4500.-.

Nejsem si jistej, ale právě nedodržováním servisních podmínek stanovených prodejcem ti ubírá v možnosti další reklamace, proptže se v tvém případě může jednat a neodborný servis. Je to jen na tobě.

Add. řemen: není problém si jej vyměnit sám. Já jsem si vyměňoval vzduchový filtr, protože kolem nás se staví. Do servisu s tím jezdit je blbbost.
@ ALL FIAT

Na závěr letní sezóny vás všechny zvu do Relax Campu Slunečnice mezi Malým Ratmírovem a Vlčicemi u Jindřichova Hradce ve dnech 22. 9. a 23. 9. Na programu jsou pouze tři body😒br />
1) sejít se v přírodě

2) dobře se najíst a napít mezi svými

3) vše opět zdokumentovat a předat si zkušenosti i historky o našich miláčcích

Ubytování zajištěno v chatičkách, večerní a noční program - opékání, rožnění, grilování všeho, co si kdo přiveze, pití - 11° točené pivo a nealko v místní "pitevně" po dobu naší potřeby. V případě nepříznivého počasí se dá grilovat v "pitevně" (resp. tam se bude sedět v teple a vybraný jedinec bude před pitevnou, ale v přístřeší hlídat gril). Ostatní program záleží na počasí a chuti účastníků.

Místo naleznete na www.mapy.cz nebo www.bumball.wz.cz/…mages/mapka_.gif
@ jenik

99,9% nových osobních vozů má bezdušovky, pohyb ventilku neřeš. Duše je dobrá jen v případě silně poškozeného ráfku disku (viz. TOMBY).

Při roční prohlídce jsou prováděny úkony popsané v servisní knížce (dostal's při koupi). Kontrola řemenu k alternátoru určitě patří do stand. prohlídky. Ze své zkušenosti i zkušeností některých ostatních Fiaťáků, servisy Fiat vyměňují díly až v případě skutečné potřeby výměny. Určitě tam patří fitry a výměna oleje (když je víc jak 20.000km, jinak na požádání)
jenik1
Zdravím,

Nevíte, co by se mělo u nového auta měnit při pravidelné roční prohlídce, která je nutná přo zachování záruky? Mění také řemen, který pohání alternátor? Ten kdyby prasknul, tak je konec. Dík.
Nemáte s nimi někdo zkušenosti v Pandě? Co na to PP? Prý moc nevydrží? ( pište jen klady... už mám 2 kousky doma :-! )
Ty Continental jsou celkem v pohodě, jen když byla ta velká vedra, tak mi přišla směs už moc měkká. Ale není to závoďák😄

Naštěstí komplet zapalování v Pandě je Magneti Marelli 😉
Duše je už těžká minulost. Ale může pomoci v případě hodně poškozeného disku.
wolff
DUŠE NE!!! Ty už sbírají tak maximálně náborové organizace ODS!!!! NA to bacha... Hýbe nehýbe, na to ...
gtv6
jeníku, nevím co ti mám napsat, četl jsi pomalu a poctivě návod k vozu, určitě se o tom zmiňují. ;o)
jenik1
Tak nevím, jestli má Panda bezdušové pneumatiky. Na starém otcovo trabantu se ventilek nehýhe, takže jsou bezdušové. Kdežto u Pandy se normálně hýbe, takže to vypadá, že je připevněn na duši. Je tam duše nebo ne? Jak je to tam připevněné. Vrátili mi totiž starou rozbitou pneumatiku ale duši ne...byla-li tam.
To si vyřiď s Fiatem v Turíně - Jenik tam má určitě originál z výroby, Continental x Pirelli určitě neřešil... Blahé paměti jsem jezdil s BMW 318i a obuté to bylo z fabriky do Pirelli, typ už si nepamatuju. Tak se smiř s tím, že Panda jezdí na prémiové německé značce pneumatik, prémiová německá automobilka vybírá pořádné gumy 😁 Ideu mi dodali na Bridgestone B390 "Made in Italy".

A německá technologie u Continentalu... Vůbec bych se nedivil, kdyby ty Jenikovy pneu byly kompletně vyvinuty i vyrobeny v Otrokovicích. I když, zimní pneu jsem koupil (a to tě nepotěším 😄 ) Semperity, což je "druhá" značka (dříve rakouská) německého Continentalu a gumy jsou z Rumunska. Fakt je ten, že v testu porazily i "prémiové" Continentaly.
@ jenik

Jj, tohle se stává, kdysi se mi "podařilo" najet na nějakou skobu nebo hák z náklaďáku. Jak jsem na to najel, ono se to zvedlo a zaseklo se do boku pneu, udělalo trhlinu a pak ve vší tichosti to odletělo do příkopu. Byla klika, že na to nenajela motorka. Tam by to bylo horší.

@ wolff

Já bych ty Contiky zase až tak moc nezatracoval. Pneu to není špatná. Ale plně s tebou souhlasím v názoru, že pokud se něco u Fiata vysype nebo jsou s tím potíže, tak je to "in first line" z D (viz. BC nebo systém ABS, oboje od BOSCH).
wolff
Nerad to píšu, ale musím to napsat... Continental = German technology...kura chlapi, skontrolovat auta a všechno německý pryč, ven, daleko vyhodit!!!! Na Fiat, AR, Lancia, Ferrari patří Pirreli!!!

No, ale na druhou stranu - stává se to, nevěš hlavu...
gtv6
Jsi to předevčírem, nějak zakřikl. Mohla ujít vadným ventilkem, mohl jsi ji narazit, nebo byla vadná, pneu je spotřební zboží. Ja na nich najel 50 tis až byly na plátno. Jinak pánbu zaplať, že jsi celej.
jenik1
Dnes jsem objížděl republiku a nedaleko Mohelnice mi doslova praskla levá zadní pneumatika. Z boku je na ní asi 10. centimetrová trhlina. To nechápu. Mám tam pneu Continentál.
jenik1
Tak mám s Pandou najeto 3500 km a zatím vše OK 😄
gtv6
panda má benzínový systém return less, takže tu spotřebu to ukazuje s mírným zpožděním, pokud jedeš plynule tak to ukazuje docela aktuální stav, ale pokud jedeš digitálně tak to nestíhá, ale průměry jsou v pořádku.
Koukal jsem na bumballovské stránky. Mooooc hezký. Parádní akcičky, akorát jsem tam neviděl moc ty psice >😁 >😁 😁
Jj, při neutrálu z kopce, když motor ještě není ohřátý na provozní teplotu tak Ci docela kolísá, chvilku ukazuje třeba i 9L/100 a pak to spadne na 3,5L/100. Při jízdě do kopce na dálnici moc záleží jak tomu šlapeš na krk. Když mám konst. rychlost 120km/h na V. stupeň a držím plyn jen abych neztratil otáčky tak Ci ukazuje 5,9 - 6,1L/100, ale umí to taky 15 s plynem na podlaze. Na rovince na V. stupeň kolem 110km/h (v D) mám Ci cca 5L/100 při 90km/h je Ci 4,4L/100. Údaje jsou za sucha, normální teplotě kolem 22°C, při 1 osobě a minimálním nákladu cca 15kg. S tím si hlavu nelam, Panda má super spotřebu.

BTW. už mám najeto přes 30tis. a vše OK 😁
Ahoj Pandáci mam dotaz. Stává se vám ,že vám panda ukazuje na palubním počítači nesmyslnou okamžitou spotřebu? Mam namysli to když třeba vyřadíte tak je vysoká a když jedete do kopce tak nízká? Odpovězte plies. Dík 😉
ok
@ panda_cz

Musím s tebou plně souhlasit v tom, co píšeš o Pandě. Je to skvělé auto, ale pro nás je malé. Trefil jsi se s rasou, máme dvě pudlice, ale jedna trpasličí a ta druhá královská (velikost jako vlčák). V tom Seicu to bylo občas nadoraz, teď v MW je to paráda.
Nepřimhouří - Dualogic dostanou jako bonus 😉
Panda se mi líbí! a je velmi praktická, nevozím sice rozměrný ani těžký náklad, ale pro mé pracovní i soukromé aktivity vyhovuje na 100%.

to: jenik

kecy kamarádů jsou jen slepá závist, máš dobré auto, které vyhovuje právě tobě a líbí se ti, to je nejdůležitější.

to: Beaver

2 psi? to také záleží ne tom, jak jsou velcí, s vlkodavy by byl asi dost problém, ale s pudlíkami to nevidím černě >😁

to: Viktor

ad. Luxury - parádní hračka pro nejmovitější

ad. pedály - v tomto případě určitě přimhouří oko 😁
Je fakt, že veškerá italská auta jsou srdeční záležitost a jsou líbivá, to si můžou "odborníci na fiata" říkat co chtějí. Stačí na ně jediný argument - tolik titulů Auto roku, kolik jich dostal Fiat, nemá žádná značka. >😁 >😁 😁
jenik1
No já si myslím, že italská auta se líbit musí. Teď byl třeba vyhlášen malý Fiat 500 jako nej sexy auto v celé historii 😉
Nejsem si jist, jestli by cílové skupině vozu vyhovoval počet pedálů. Myslím, že tito lidé by spíš ocenili Dualogic...
ironlionzion
... ještě bych dodal k tomu líbí/nelíbí ... auto, které vede v celoevropských prodejí v segmentu A asi nebude useknutý tenisák ... BTW možná jste to viděli a pro ty kdo ne tak tady je jedna Panda v luxusním provedení: [odkaz]

Mě osobně se Panda líbí a v segmentu A by to byla také moje volba, bez ohledu na to, že se cítím fandou FIATU 😄
@ Viktor

V dříve popisované sestavě (i když naše mladá byla menší) jsme se do toho Seica vešli také >😁 Pravda, moc pohodlí tam pak nebylo, ale dalo se to vydržet. Myslím, že do malých aut se vejde neuvěřitelný náklad, jen holt člověk musí hodně přemýšlet jak to tam naskládat. To my, s MWčkama, s Ideama nebo Multipláři, nemusíme řešit >😁 >😁 😁
3 dospělí a 2 psi, to ti Panda musí být malá. Ale o víkendu jsme jeli se známými na kola Multiplou a v sestavě 3 dospělí se 3 horskými koly + jedno dítě s "kolem-vlečňákem" + malé dětské kolečko jsme se všichni se vším vešli dovnitř.

Jen si člověk musí zvyknout na ruční brzdu nalevo, na to, že to auto je trochu širší a na ovládání ventilace "schované" za řadicí pákou (první verze Multiply). Jinak naprosto úžasné auto, koncepce 3+3 nemá chybu.
@ jenik

Většina z nás si kupuje auto i podle toho jak vypadá. Je pravda, že auto by mohlo být sebelepší a kdyby se mi nelíbilo, tak si ho nekoupím (můj názor) >😁 Mnoho lidí posuzuje auta druhých podle sebe a proto s chutí dávají kolegovu autu různé "názvy". Když jsem měl Seicento, tak se mi smáli, "prej jak do té jednohubky lezu" (mám 191cm) apod. Ale když jsem fábistům v Praze ujel v největším provozu a protáhl se tam, kde oni jen smutně stáli, následně v pohodě zaparkoval, humor je přešel. Každé auto má své. Panda se mi moc líbí, ale na nás je dost malá (3 dospělí a 2 psi). Nenech se otrávit řečma, Panda má mnoho kladů, které jiná auta nemají.
Mě se Panda taky nelíbí...

Ale hlavní je, že se líbí tobě, ne?
jenik1
Zdravím,

také jste se setkali ve svém okolí s negativní reakcí na Novou Pandu? Když se dozvěděli někteří spolupracovníci, co že jsem si to koupil za auto, reagovali narážkami typu "takovej kotrmelec" "vypadá jako useknutá teniska" a pod. >😁
jenik1
Zdravím,

Nevíte, jestli by šly na Pandu připevnit světla pro denní svícení? Líbily by se mi třeba tyhle [odkaz]
2 jenik - ref obava o motor/záběh@2200km

Cituju můj příspěvek z jiné diskuse o Pandicích (manželka má Pandici 1.2i 4x4 Climbing MR2006 - při stavu tacha asi 500 km jsem ji vzal na "projížďku")😒br />
Fčera (5.5.2006 pozn redakce... 😉 ) sem ji (v rámci záběhu) prohnal perka po Dé jedničce..... Vsetín-Olomouc-Brno-Pha-Chomutov-Pha-Brn… (950km). Cestou tam sem se ještě trošku krotil, ale zpátky celá cesta doslova s plynem na podlaze.... Praha-Zlín za 3hoďky (chvílema tachometrových 150, průměr nad sto, průměrná spotřeba 10....), až mi ji bylo líto.... "řvala jak dvaapůla v bahně", ale aji v servisu (akce prodejce - preventivní prohlídka zdarma při stavu tachometru asi 1500 km) mě pochválili, že sem ji tak trápil....že prý je kvalitně rozdýchaná...

PS: a fčíl už ji pučit nedostanu.....

Konec citátu.....

PS: Při aktuálním stavu tacha 6.5kkm ukazuje PP průměr něco okolo 6.9 l (připomínám: 4-kolka s autoklimou a občas ježdění lesníma cestama...) Spokojenost.
ironlionzion
JJ spotřeba ta klesne, já měl u 1.2 po 3000 km spotřebu kolem 7l, teď po 15000 ani při jízdě po dálnici nestoupne nad 6, dlouhodobě se držím na 5,5 L ...
to jenik

se spotřebou si hlavu u Pandy nelam. Časem spadne mezi 5-6 litrů a když budeš jezdit piánko, dostaneš se i pod 5 litrů. Já mám 1,2 s klimou, dost to honím a teď v těch vedrech mi palubní comp ukázal 6,8. To nemá chybu.

Benzín má fakticky různou kvalitu i u stejné firmy. Chce to se vyhýbat hlavně Robin-oil, ale ani Shell není zárukou kvality 😒 Velký rozdíl u nás a v D nebo A.

Když jednou kapánek přičísneš zuby v převodovce tak se nic neděje. Nesmí to být pravidlem >😁
@ jenik

Spotřeba si zcela určitě sedne, neměj obavy. Její měření holt budeš muset obstarat starou klasickou matematikou, proto je dobré si schovávat účtenky od tankování (a nejen proto). Není od věci občas Pandu protáhnout, pokud to uděláš tak jak popisuješ, je vše OK. Hluk od pneu můžeš odstranit jedině jejich výměnou (je dobré se poradit s odborníkem), aerodynamický hluk také neodstraníš, ale asi to nebude tak zlé, většinou jezdíš do stovky nebo po městě a tam je Panda doma 😁
jenik1
Panda 1.1 aktive nemá ve standardní výbavě palubní počítač, který by spotřebu měřil, ale podle mých záznamů ve spotřebě mojí Pandy 1.1 nepřesáhne určitě 7 litrů. Řekl bych tak 6,5 litru ve městě. Mám nejeto 2200 km. Po záběhu by měla spotřeba ještě klesnout...alespoň doufám.

Teď mám dotaz zase já. Po najetých asi 2000 km, jsem na dálnici zkusil jet krátkodobě maximální rychlostí. Udělá skutečně 150 km/h. Nepoškodil jsem tím motor, když je ještě v záběhu? Najeto zatím 2000 km. Maximální rychlostí jsem nejel trvale, ale střídal jsem poklesem na 100 km/h. Takto jsem projel úsek dálnice z Plzně do Boru, což je asi 30 km.

Jinak musím uznat, že Panda není příliž v hodná pro jízdu po dálnici. Při rychlosti 130 Km/h (bez problémů této rychlosti dosáhne) je v autě dost hluk od kol. Také aerodynamický hluk není zanedbatelný. Panda má nízko položený kroutící momentm, takže je ideální na okresní silnice nebo do města. Tady je až neuvěřitelně živá.
Zdravím pánové, tak jsem se v těch vedrech jen tak letmo podíval do ceníků, které malé auto do města by vyšlo nejlevněji nové včetně posilovače a klimy. A vyšla mi Panda (nebo se mýlím?). Tak jsem se chtěl majitelů zeptat, jaká je ve městě spotřeba s tím motorem 1,1.

Díky.
@ jenik

No, jedna věc je státní norma a druhá věc je skutečnost. Je všeobecně známo, že různé pumpy mají různou kvalitu benzínu a platí to obecně, tzn. i u značkových pump je kvalita různá, dokonce i u stejné značky. Mám ve svém okolí vytypované čerpačky, kde bych benzín nevzal i kdybych měl jít pěšky (špatné zkušenosti mé i kamarádů) 😞
Ne, benzín rozhodně není všude stejný, i když to (doufám) všechny odpovídají normě "Natural 95".

Osobně beru benzín buď u konkrétní Benziny v Praze-Hájích (obvykle nejnižší ceny v Praze), Jetu nebo u řetězců, kde pumpa slouží k nalákání lidí (Makro, Hypernova, Globus...). Špatnou zkušenost jsem měl s Robin-Oil - studená Brava chcípala, po přechodu na jiný benzín to bylo v pohodě.
jenik1
To jako myslíš s tím benzínem tak, že u každý pumpy je benzín jiné kvality? To by snad mělo být stajný ne? Natural 95 je všude stejný...alespon doufám
@ jenik

Motor má sice z fabriky "najeto" cca 5000km, ale ve skutečnosti ti začne opravdu ožívat až po 3-5 tis. km a skutečně zajetý motor má min. 10 tis. km. Na tom se nic nezměnilo. Sám jsem zažil jak na Seicentu, tak ve Stilu. Motor byl tak do 3000km celkem "syrový", pak se to začalo prudce zlepšovat a spotřeba se usadila, "tupost" zmizela úplně a motor šel ochotně do otáček až asi po 8000km (teda podle mých představ >😁 )
jenik1
No už mám najeto 2200 km, to už je snat zajetá ne?
@ jenik

člověče, tohle je nějak divné. Je sice pravda, že motor táhne hůř při horkém a suchém vzduchu, ale aby to bylo takhle markantní, to se mi nějak nezdá. Jezdím v tomhle horku také s trvale zapnutou klimou, mám 1,4 16V ve Stilu MW, ale nemohu říci, že by motor táhl výrazně hůř než jindy. Spotřeba mi v tom hicu sice vylezla na 7,5 litru, ale je to díky klimě a jízdě po Praze. Neměl's Pandu nějak víc naloženou :?: a nezapoměň, že ještě zajíždíš :!: chce to včas řadit. Fiatu víc škodí podtáčení než vyšší otáčky 😄 Napadá mě ještě mizerný benzín nebo špinavý vzduchový filtr.
jenik1
Tak jsem dneska najel s Pandou 350 km >😁 Vyjel jsem ve 14 hodin a přijel v osm večer. Kdž bylo horko, tak motor netáhnul, ale jak se k večeru ochladilo, tak šel jako víno
Nazdárek lidi tak panda už je doma ze servisu a doufám že to bude ok kontrolka se zatím ne rozsvítila. V servisu mi řekli že vyměnily "potenciometr škrtící klapky". a co se týče tý zpátečky tak motoru to rozhodně nevadí jen převodovce to krapet ne prospěje, mě se to taky párkrát stalo ale je to ok Mělo by to vydržet. ale pokud to bude často tak oholíš zuby . ale Panda je stroj a nic se jí nevyrovná. zatím čau
@ jenik

Klídek, pro jednou se z toho nestřílí. Chce to si dávat pozor a neprovádět sčítání zubů často. >😁
Při jednom "pokusu" těžko, dobře jí to ale nedělá.
jenik1
Zdravím,

Dnes jsem chtěl zařadit zpátečku a nějak jsem málo domáčknul spojku a z převodovky se ozval nepříjemný zvuk. Může tímto dojít k poškození motoru? (převodovky)
jenik1
Zdravím,

někde jsem zaslechl, že klasická Panda má stejný podvozek jako terení Panda 4x4. Nevíte co je na tom pravdy? Co terení Panda 4x4 dokáže je vidět třeba na [odkaz]
Děkuji, dlouholetý trénink s vysvětlováním technických parametrů (a jejich důležitosti pro správnou funkci výrobku) lidem v call centrech a obchodníkům prostě musí být někde znát 😁
wolff
Kura Viktore, ty by si mohl psát návody k použití v Améru... >😁

Jo tak nějak to je.A le je to taky na draka... Když o tom víš, tak to prostě nezakryješ... :arrow:
Stojí to do 200 Kč. Je to lahvička se štětečkem, návod je na tom.

V kostce postup😒br />
- umýt poškozené místo

- protřepat pořádně "tužku"

- odšroubovat uzávěr/šteteček a opatrně nanést barvu na poškozený lak

- nechat zaschnout (myslím asi hodinu, viz návod)

- vyleštit ono místo

A máš-li netalízu, tak to samé ještě jednou s bezbarvým krycím lakem.

Ale je to jen na malé škrábance a ďubky od kamínků, velké plochy s tím neopravíš. A potřebuješ na to stín a plech nesmí být rozpálený.
jenik1
Nevíš kolik to stojí a jak se s tím pracuje?
Vypadá to jako větší lak na nehty. Máš-li metalízu, jsou tam ty tužky dvě (barva + vrchní lak), k dostání u dealerů.
jenik1
Tak už k tomu došlo, mírně jsem si odřel lak. Prý existují nějaké retušovací tužky na opravu drobných oděrek laku. Nevíte o tom něco?
@ jenik

Také jsem pamětníkem dob, kdy člověk motorista s sebou vozil "kufr" náhradních dílů, svíčky a kondenzátor rozdělovače byl základ. Můžu tě ujistit, že v dnešním autě si na motoru neopravíš ani nevyměníš nic, tedy skoro nic >😁 Na vše potřebuješ spec. nářadí apod. Snad jen vzduchový filtr je možné "laicky" vyměnit. Svíčky jsem na Seicentu měnil asi 40 minut a pak jsem to odvezl ke kamarádovi do dílny, kde na to měl to správné nářadí. Jediné co se dnes na novém voze dá vyměnit amatérsky, tak to jsou pojistky, žárovky (jak které :roll: ) a rezerva (pneu).
no oni maju predpisany interval kedy sa maju menit..a to do vtedy musia vydrzat..takze velky vyznam v tom nevidim..
jenik1
Zdravím,

má nějaký význam vozit v Pandě náhradní zapalovací svíčky? U starších aut a motorek to bylo téměř nutností. Třeba Trabant, Wartburk apod. Ani nevím kde v motoru u Pandy svíčky jsou a mám-li na ně ve výbavě klíče. Jaký opravy vůbec je možné s tím nářadím co mi dali provádět? Kromě pochopitelně výměny kol, žárovek a pojistek.
gtv6
Zásadní nebezpečí nehrozí. Nejlepší zajíždění je na jaře a na podzim ;o)
jenik1
Dík. Hrozí nějaké nebezpečí pro novou Pandu v těchto tropických vedrech? Je lepší nové auto zajíždět v létě nebo v zimě?
gtv6
Nebezpečí žádné nehrozí, pokud zopakuješ pozpátku postup kterým jsi to rozdělal. Auto bez filtru můžeš startovat, jen dej pozor, aby ti do sání nic nespadlo. Jo, nasune do odklopené části.
jenik1
Dotaz. Hrozí nějaký nebezpečí, když se vyndá vzduchový filtr a zase se zasune zpět? Pochopitelně se nesmí startovat motor bez filtru. Nejsou tam nějaké mechanické pojistky? Filtr se nasouvá zpět tak, že se nasune do té odklopné části? Mám na mysli pochopitelně novou Pandu
gtv6
Nechej tam ten originál, možná seženeš nějakej sportovní ( KN, Green, atd. ) změna filtru u tohoto motoru a auta nemá žádný smysl.

To Panda CZ: jezdím 40 tis ročně - no problem.

To Andre : Pokud na to nepřijdou nyní, vyměň servis a staň se arogantním zákazníkem.
jenik1
Mám dotaz na údržbu vzduchového filtru u Pandy. Je nutné ho pravidelně čistit? Existují prý tzv. Sportovní vzduchové filtry, které dokonce sníží i spotřebu benzínu. Existují také pro Novou Pandu?
jenik1
Chudinka Pandička, takhle jí honit. Já jsem za měsíc najel jen 1300 kilometrů.
Ahoj všem Pandám,

tak jsem za ten měsíc, co mám Pandu, najel bezmála 15tis. km a bez jediného problému. Spotřeba 6,8L/100 s klimou trvale puštěnou. Olej bez vady (příští týden budu měnit), vše funguje, až se sám divím. Motor moc nešetřím, Panda je v provozu každý den tak 10hodin i víc (2x Praha-Košice-Praha, 2xPraha-Stuttgart-Praha apod.) Po prázdninách vyměním gumy, pokud nevydrží do listopadu. Poraďte gumy na zimu, jaké máte zkušenosti, díky.
jj mam 1.2 dinamic. po druhé reklamaci mi řekli že to hlásí Moc směsy a ptali se jestli to víc žere tak sem řek že ne a je to tak spotřebu mam jen 5.5 litru. Vymenili mi jen Lambda sondu tu před katalisatorem. nevim no v pondeli to tam vezu.
jenik1
To máš Pandu 1,2 Dynamic?
Nazdar Panďáci. Mam Pandu rok a pul najeto 17500 Km. No celkem v pohodě auto až na pár věcí a to že po 1500Km přestali fungovat stěrače. A po 12000km se dosvítila kontrolka poruchy motoru. V servisu už to bylo 4x a do teď neví co s tím je a kontrolka se občas na pár desítek kilometru rozvití. Samozřejmě sem objednanej na další servis ale jestli se to vyřeší to nevím. Ale jestli ne tak mi to bude mrzet protože je to skvělí auto a nerad aby mě z klamalo.

spotřeba je 5,5 jizdní vlastnosti taky v pohodě prostě Panda je Panda. Jinak kdo má náký podobný problému ať to sem hrne ať víme co nás muže čekat. Zatím *

😁
to jenik

gumy kontroluji pravidelně vždy než vyjedu, ale pouze pohledem, jestli nějaká nedělá bačkoru. Jinak 1x za 14 dní zajedu k pumpě nechám Pandu vykoupat >😁 , vyluxuju a dofoukám pneu, dělá to tak asi 1 až 2 desetiny. Jezdím na liťákách Alessio 14" SanRemo a mohu potvrdit, že jsou o něco těžší než plechové disky, ale vypadají dobře s Goodyear GT2 175/65 14"
jenik1
Nevíte jak dlouho vydrží nahuštěné pneumatiky u Nové Pandy? Zatím jí mám měsíc a drží tlak dobře všechny čtyři. Dík za info.
jenik1
Je to na [odkaz] Vyhledej si Fiat a značku Panda.
MPV - Multi-purpose Vehicle, víceúčelový vůz. Tedy, když potřebuješ, nabídne pohodlné cestování lidem, rychle z toho uděláš "dodávku", atd.

Asi prvním takovým vozem je Renault Espace, jako MPV se uváděl na trh i Renault Twingo. Panda se tam někdy počítá také (vyšší stavka karoserie, posuvná sedadla v určitých verzích...)

Vzhledem k tomu, že tato definice není technická, ale marketingová, je hranice mezi vozy docela gumová. Některé vozy mají i prvky MPV - vyšší výška, posuvná zadní sedadla (Fiat Stilo, Peugeot 307), některé vozy sice jako MPV vypadají, ale mezi MPV se nepočítají - Seat Altea (Seat si vytváří "vlastní" kategorii, SPV)
jenik: kdes to čet, s tou karoserií?? to za nějakej "odborník" nepoznal, že je to malej hatchback 😄
jenik1
Panda prý má karoserii MPV. Nevíte co to znamená? MPV je třeba i tohle auto

[odkaz]

Co mají Panda a tahle Mazda společného?
jenik: jestli to bylo na mě, tak ano 😉
jenik1
To Grande Punto jsi koupil nové?
jenik: jasně, je tam folie, lze odstranit.
jenik1
Na opačné straně slunečního stínítka spolujezce je zrcátko, které je ovšem nějaké "zakalené". Je na něm ochranná fólie?
Vím, že Panda (současný model) má i lišty z výroby nalepovací, šroubované se dnes snad na nových autech ani nepoužívají. Přesto jsou na trhu i lišty šroubovací a chci jenika varovat, aby mu někdo nechtěl do Pandy vrtat.
@ jenik

ad lišty - samolepky jsou nejlepší, jdou celkem snadno namontovat (přilepit), můžeš použít vícero druhů (nejen origoš) a jsou relativně levné. Rozhodně doporučuji, dementů "kolegů" je mnoho.

ad lůžková úprava - tohle nevím jistě, ale u Pandy to snad ani nejde. Přední sedadla nejdou posunout vpřed tak, aby opěradlo zapadlo před hranu zadní lavici, pokud vůbec jdou sundat opěrky hlavy (na Siecu mi nešly) Já tohle v MWčku neřeším, složím zadní sedadla a mám letiště >😁

ad ALU kola - dle mě je to estetická záležitost (kola dělaj' auta). Určitě auto vypadá líp s liťákama než s plecháčema, ale vezmi v úvahu poměr cena a účel. U Pandy odhaduji 13" ALU kola na min. 8tis originály FIAT a jiné +/- 2-3tis, spíš +. Netroufám si tvrdit, že ALU kola mají citelný vliv na spotřebu, ať kladný či záporný.
gtv6
Cukání auta - mě to dělá nejvíc v plným rejdu při lehkým rozjezdu s malým plynem, moje teorie je, že se buď v tom rejdu přetahujou kola, nebo může odskakovat spojková lamela, ale jelikož už mám najeto 82. tis a je všechno v pořádku, nechám to polámat úplně ( v servise si nevědí rady a radí : specifická vlastnost zařízení 😄) )

Lůžková úprava - nejde. Neposuneš přední sedadlo tak, aby zapadlo před zadní lavici ( mám verzi 5-místnou )

Lišty: Viktor - nejsem si vědom, že ve dveřích pand bez lišt jsou díry. Tudíž asi budou samolepící. Origo lišty se dají objednat přes servis jako náhradní díl. Cena nebude lidová.

Kola: mám daný 14" v rozměru 165/70 R14 spotřeba se zvedla dle počítače o cca 0,2 L ( Michelin MX )

Světla: verze 1.2 bez klimy se mění žárovky v pohodě. Ve verzi JTD a nebo možná i 1.2 s klimou je jinej chladič s e😜anzkou mimo, tak tam může být míň místa.

Pandám zdar !
jenik1
Tohle mně sere😒br />
[odkaz]
Lišty bývají dva typy - první se šroubuje nebo "nacvakává" do děr, druhý se lepí ("samolepí"). Rozhodně jsou lepší ty samolepící. Ty jsou na trhu buď jako metráž, nebo už připravené pro konkrétní auto. Rozhodně je ale doporučuji, blbců, co neumí otevřít dveře svého auta je u nás dost.

Litá kola, nevím, podle mě to je jen estetická záležitost. Standardní litá kola jsou těžší než ocelové disky a jsou choulostivější. Osobně mám letní gumy na litých discích (byly součástí výbavy) a zimní na ocelových.
jenik1
Rád bych si nechal udělat na Pandu ochranné lišty na boky vozu. Nevíte jak se tam připevňují. Někde jsem slyšel, že se lepí.

A ještě dotaz. Má význam si namontovat kola z lechkých slitin? Má to vliv třeba na spotřebu auta?
No, v návodu se o tom nepíše?

Lůžková úprava už nebývá zvykem, ale Idea ji třeba má. Ostatně, nejlepší ji měl Trabant 601 Combi, tam bylo "letiště" (s v podstatě) rovnou plochou...
jenik1
Nevíte jestli jdou sklopit přední sedadla tak, aby se na nich nechalo ležet?
Tak moje Panda má najeto něco málo přes 26000km a vše OK. Žádné cukání při rozjezdu jsem nepozoroval ani teď, ani dřív. Spotřeba se drží kolem 6litrů, olej neubývá, vše funguje, jsem spokojen. >😁

ad cukání - je možné, že je to nějaká vadná série spojkového obložení a projeví se to až po pár stovkách km :shock:
Jenom pri rozjezdu a to dost razantne.Pri razeni ani skubnuti.Jo jeste jsem si vzpomel ze kdyz se skousim rozject na dvojku tak je to taky uplne v pohode, ani cuknuti.Jenom ten rozjezd na jednicku, zvlastni.Musim se rozjizdet razantneji aby to neskubalo s celim autem.
jenik1
A to škubání se projevuje jenom při rozjezdu? Při řazení během jízdy je to OK?
To skubani Pandy pri rozjezdu se me deje take.Mam Pandu 1.1 najeto 40000km a asi od tech 10000km me to dela taky.Pri garance sem na to poukazoval a taky si moc nevedeli rady.Vymenily me svicky a vycistili skrtici klapku a bylo to stejne.Me se take zda ze to dela neco okolo spojky a nebo jako by byl spatny nejaky silemblok motoru.Ale zase kdyz jsem vzal benzin u Shellu tak to ptestalo.No proste zahada, nekdy to dela a nekdy ne.
@ jenik

Pokud má průměr okolo 10mm a je čirá, tak to bude přední obrysovka, event. někde ve voze osvětlení ("cigaretová" zásuvka apod.).
jenik1
Zdravím,

koupil jsem si za 390 korun sadu náhradních žárovek a pojistek na svoji novou Pandu. Když jsem krabičku otevřel, tak nejmenší ze žárovek vůbec nemá kovovou objímku. Pouze ve skle jsou videt kovové přívody. Marně pátrám, kam taková žárovka patří. Dík za radu.
Neberte to tak úplně vážně, ještě jsem nic neměnil a jenom jsem to tak trochu omrknul. Když to není problém, jak tvrdí Arnost, tím líp. Panda mi šlape i svítí OK. Mám dalších 600km.
jenik1
To rád slyším 😄
Jaky mate problem se zarovkama u Pandy? Ja sem mel vymenene za cca 5 minut obe dve - predni H4 - rozhodne lepsi nez u Fabie.

Jinak, Panda je skvele auto, mam najeto 34 tisic a absolutni spokojenost. Pekna spotreba, na svoji velikost pohodlne auto ... no proste parada 😄
jenik1
Tam mě dali jenom trojúhelník, lákárničku, lano a nářadí s klíči plus hever. Zádný pojistky a žárovky jsem zatím v autě nenašel
Jj, ten přístup k levému přednímu světlu je i v Pandě v pr...i. S autem jsem dostal "kapsu" s náhradními žárovkami a pojistkami, "kapsu" s nějakým nářadím a hever. Sám jsem si přidal děděnou sadu gola klíčů (8 - 22), sadu šroubováků plochých i křížových (celkem 6ks), hever panenku i se skládací tyčí, a malou tašku s drobným el. nářadím. Toť vše.
Já je teda vozím, ale výměnu (u Stila levá potkávačka) na silnici si dost dobře nedovedu představit. Je to práce tak na hodinku a budu mít dodřené ruce a "děsnej vztek". A co jsem tak pozoroval u kolegy Pandisty, tak je na tom stejně. Správně by měla být ve voze sada žárovek a pojistek, od každého typu jedna.
jenik1
Dík, to mě taky mohlo napadnout. Ještě mám dotaz. Je povinností vozit u sebe náhradní žárovky do světel?
Existuje Fiat asistent (nebo tak nějak se to jmenuje), služba, která je dodávána s novým vozem (v záruce). Měl bys to nalézt v papírech, které jsi dostal od prodejce. Pokud je vůz ve 2 leté záruce, vše je hrazeno Fiatem (myšleny jsou závady funkčnosti vozu, nikoliv nehody a poškození vlastní či cizí vinnou). Dále v papírech nalezneš také veškeré kontakty v ČR+SK, v Evropě i ve světě, kam se lze obrátit. Nehledě na to, že domovský servis (prodejce) by tě měl o všech těchto věcech informovat již při prodeji nebo alespoň na vyžádání.

Při dopravní nehodě se v mnoha případech postarají poliši sami o zavolání odtahové služby atd. (mají z toho provize) >😁

Mohu ti ale za sebe říct, že za dobu vlastnictví Fiatů (ať starých ojetin nebo nových vozů) jsem potřeboval odtah pouze jednou (Fiat Uno - odešel mi rodělovač uprostřed slušně frekventované křižovatky), jinak mě i mou rodinu dovezl Fiat vždy do cíle cesty.
jenik1
Zdravím,

ještě mám dotaz, co dělat případě, že budu 100 km od domova a auto najednou vypoví službu. Existuje nějaká tísňová linka, kam se nechá zavolat?

Asi jsou dvě možnosti. Je-li auto na kolech normálně pojízdné, lze o odtáhnout třeba do nejbližšího autoservisu. Ale kam zavolat? Jak řešit tuhle nepříjemnou krizovou situaci? Dík za radu.
Je to malinko jinak - ze tachometr nesmí ukazovat méně, než auto jede ve skutečnosti, a to se všemi typy pneumatik, které jsou pro toto auto zapsané v techničáku - např. pro Ideu jsou homologovány minimálně rozměry 195/60 R 15 a 185/65 R 14, každá z těchto pneumatik má trochu jiný obvod.

Je tedy logické, že automobilky dělají tachometry tak, že ukazují vyšší rychlost, než je realita. Typicky to ukazuje cca o 10% víc, ale nelze na to spolehnout.

Tachometr lze "kalibrovat" několika způsoby - klasicky podle kilometrovníku na silnici (jedeš kilometr konstantní rychlostí, změříš čas a vyjde ti rychlost, v=d/t), nebo s GPSkou, která měří rychlost podle pohybu vůči satelitům.
jenik1
Zdravím,

před chvilkou jsem se dozvěděl, že každý tachometr u každého auta ukazuje větší rychlost, než je skutečnost. Nevíte jak je to s tachometrem u Nové Pandy? O kolik ukazuje víc? Dík. Podle mně, když pojedu podle tachometru 100 km/h, tak jedu stalé v normě. Kromě toho, že rychloměr ukazuje víc, policie prý toleruje rychlost "plus mínus" deset procent. Je to tak nějak?
Klídek, centrál je OK, ale klíček s dálkovým ovládáním (pokud je ve výbavě) může neopatrným zacházením v dešti lehce "nacucnout" vodou. Centrální zamykání vozu je dobře uschováno.
jenik1
Tak jestli jsem to správně pochopil, tak centrální zamykání je citlivé na déšť?
A jéje, tak nejsem sám, také jsem "dálkáč" předevčírem řádně "vysprchoval", ale funguje!!! 😁
jenik1
No já myslel, že zatekla voda do vnitřku auta třeba od střechy nebo netěstnostmi okolo skel 😉
jenik: čím čteš??? napršelo mu do klíčku >😁
jenik1
To s tím, že Ti do Pandy napršelo myslíš vážně? A kudy tam teklo?
U Stila jsou signalizovány poruchy blinkrů, všech zadních světel a obrysových světel, čelní - potkávací, dálková i mlhová nejsou pod kontrolou, ale žárovička podsvěcující zapalovač pod kontrolou je, to by se z toho jeden zjevil :roll: . Pokud má výbava Pandy palubní počítač s funkcemi kontroly žárovek, tak to bude stejné jako ve Stilu, všechno možné ano, přední světla ne.
jenik1
Mám dotaz. Bohužel od soboty se musí celý den svítit. Signalizuje nějak Panda 1.1 aktive prasklou žárovku během jízdy?
to všichni

najel jsem dalších 2000km a vyměnil olej (u kámoše v garáži), původní celkem čistý, chyběla asi decka. Nový Selenia 20K. Spotřeba něco málo přes 6, (dálnice v D + klima). Celková spokojenost.

to mikulast

díky, také jsem slyšel ne zrovna dobré zvěsti o vršovickém showroomu i servisu. Asi IMOFA nebo Smažík na KL, tam jsem dostal dobré reference.

to Viktor + zabezpečení Pandy

good rozbor, snad ještě bych přidal opilce, ale spíše auto poškodí než ho ukradnou. Sám mám zajištění pouze z výroby. Klíč "vyhazovák" s dálkou.

Jo, jak teď byly ty lijáky, tak mi do něj napršelo :roll: , ale zatím funguje >😁

to jenik

když je motor pořádně rozhicovaný (po delší jízdě), ozývají se z něj různé zvuky jak při volnoběhu tak i když stojí. Je to normální vlivem tepelné roztažnosti materiálů. Časem rozlišíš, které jsou ty "normální" a které jsou "podezřelé". Je dobře, že nasloucháš motoru a že se na vše hned ptáš, furt je to lepší než se na to vykašlat a mít problémy.
Všechno (IMOFA,ROŠKOTA apod.) NE Dojáček!!!! Jinak se budeš tvářit asi takto 😞
Nevím, jak se kradou Pandy, ale obecně platí, že😒br />
1. auta kradou ti, kdo se chtějí jen povozit. Na ty stačí v podstatě jakákoliv ptákovina, která je rozhodí. Tchán má ve svých autech tajný vypínač na zapalování, páky na volant a pod. jsou podle mě na nic. Příhoda: známému se zasekl zámek, autorizovaný servis sdělil, že je nutné uříznout volant (nekecám). Kolega e😜olicajt zavolal jednomu, co byl zrovna puštěný z basy, a ten to za 5 vteřin sundal.

2. auta se kradou na náhradní díly. Zde je Panda dost ve výhodě (nejezdí jich tolik a není aa náhradní díly odbyt). Tady stačí, aby to auto část dílů mělo znehodnoceno - vhodné je pískování skel.

3. Auta se kradou na zakázku. Tady ti nepomůže ani svěcená voda - auto ti ukradnou i z 24hodin hlídané garáže bezpečnostní službou. To ale nebývá případ Pandy, protože je levnější si to auto koupit nové, než najmout ty lidi, co se tím živí.

První krok k ochraně auta jsi udělal už při nákupu - Panda nebude zloději moc vyhledávané auto. To jsou spíš škodovky (zdroj ND pro vrakoviště), dále Audi, VW, Mercedes, BMW (ty se vozí dále na východ a Balkán). Takže zbývá první skupina, která se chce svézt a je jim v podstatě jedno, čím. A tam vítězí cesta nejmenšího odporu - vyberou si nejméně zajištěné auto a s tím odjedou.
Tommy100
no já myslím že jo,když ti to budou chtít ukradnout,tak ti to stejně ukradnou.... >😁
jenik1
Zdravím,

Je postačující zámek na volant spolu se zámkem pedálů? Vše ještě doplněno nějakým levným akustickým alarmem.
jenik1
Přijel jsem z delší jízdy a při volnoběhu jsem otevřel kapotu a kromě zvuku motoru je slyšet i podivný zvonivý zvuk, který nevím odkud se bere. Nelze ho přesně lokalizovat. Nevíte co je to. Mám pochopitelně Pandu 1.1. Aktive

Takže změna. Když motor vychladnul, tak již šel tiše. Tak asi vliv roztahování materiálu 😊
RRAAFF1
jenik: 207 je už větší. Panda se moc líbí přítelkyni. Jinak mně taky, ale v základní výbavě nic moc interiér (prostě hodně podřízeno ceně). Ale jinak pěkné auto, taková 1,2 Emotion by nemusela být špatná 😉
Ahoj všem,

tak mám najeto něco přes 21tis. km a bez problémů a potíží. Spotřeba se pohybuje okolo 6 litrů, může za to klima, ale když jsem viděl rozpálené fábky s otevřenými okny a ugrilovanou posádkou, jak smutně kouká na uzavřenou Pandu s člověkem, kterému je evidentně fajn, měl jsem prima pocit dobře investovaných prachů.
Je to stejný proncip, jaký se používá u vstupních karet do firem, na skipasy atd. Proncip je takový, že čtečka karet (immobilizéru) dokáže naindukovat v anténě v klíči takové napětí, že tento čip dokáže do čtečky vrátit nějakou informaci - typicky své výrobní číslo, ID. To si pak immobilizér v autě porovná s povolenými ID, která mohou auto nastartovat.

Pokud vše souhlasí, auto nastartuje, pokud nesouhlasí, budeš vyzván k ručnímu zadání kódu. A to je to těch asi 5 číslic na kartě Fiat Code. Zadává se to tuším plynovým pedálem - v životě jsem to nedělal. Druhý kód slouží jako servisní zámek k immobilizéru - servis tam může dokódovat další klíče, zrušit platnost klíčů ztracených, atd.
jenik1
No to snad nechces říct, že by autorizovaný prodejce Fiat prodával kradená auta. Já jsem žádný "Fait code" nedostal a ani v klíči žádné elektronické obvody nejsou

Takže oprava, už jsem "Fiat code" našel, kartička byla u náhradního klíče. V tom klíčí je skutečně anténa? Kde se bere napájení?
Immobilizer "odpojuje" elektrické obvody auta, typicky zapalování. Pokud jsi k autu dostal modrou "kreditku" s nápisem Fiat Code a během startování ti bliká kontrolka "code", máš immobilizér. na kartičce je jednak kód, jak v případě poruchy pedálem plynu odstavit immobilizér, jednak kód pro doprogramování např. dalších klíčů.

Nikdy jsem to nepotřeboval, bez této kartičky je ale auto při prodejí rázem podezřelé (že je kradené).
jenik1
Zdravím,

ještě dotaz. V návodu k použití Pandy 1.1 aktive vůbec není zmínka o imobilizeru. Dokonce ani v rejstříku na konci knižky. Ale podle prodejce by ho Panda měla mít. Nevíte jak se imobilizer projevuje? Zamyká to volant? Dík za radu. Mám normální mechanický klíček, který neobsahuje žádnou elektroniku.
Že se někomu nějaké auto nelíbí, s tím se smiř 😄 Důležité je, jestli to auto vyhovuje tobě, jestli jezdí tak, jak má, atd. Ty sis ho koupil, za své peníze.

Že se nějaké auto někomu nelíbí... Já si dodnes nezvykl na záď Bravy, a to jsem ji 6 let měl (byla to nabídka, které nešlo odolat, nikoliv ve smyslu Luca Brasiho). Mohl bych tady uvést řadu aut, která se někomu nelíbila, ale proč bych to dělal.
jenik1
Musím uznat, že se Panda v mém okolí moc lidem nelíbí. Jsou hezčí auta, údajně Peugeot 207. Je pravda, že zadní část vozu nepůsobí na první pohled lákavě, ale jde o zvyk. Znám i škaredější auta, třeba Kia.

Jinak spotřeba Pandy 1.1 zatím super. S první plnou nádrží jsem zatím najel 320 km a je tam ještě 18 z 35 litrů. A to jsem jezdil hodně po městě.
S vypnutým motorem ti auto brzdí i zatáčí, ale nejdou posilovače. Brzdíš i zatáčíš výhradně vlastní silou.

K roztlačování - může (za určitých okolností) "odejít" katalyzátor - to když se do něj dostane nespálený benzín, motor pak chytne, katalyzátor se zahřeje na na provozní teplotu a ten benzín se vznítí. Jak je to pravděpodobné, nevím, ale cena katalyzátoru není malá. Ale naposledy jsem nenastartoval a tlačil Š130 GL, jak Brava, tak Idea startují v pohodě.

Když ti odejde baterka, startuje se přes kabely z baterky jiného auta.
S vypnutým motorem ti auto brzdí i zatáčí, ale nejsou posilovače. Brzdíš i zatáčíš výhradně vlastní silou.
jenik1
Mám novou Pandu a byl jsem důrazně varován před jízdou bez motoru. Prý nejde točit volantem ani brzdit. Také se prý Panda nesmí startovat roztlačováním. Co je na tom pravdy?
Montážní otvor z automatické linky ve fabrice.
Tak to zvedal to auto naprosty diletant jinak to neni mozny..
jenik1
No já jenom, že ty díry již byly používány a okolo nich je sedřená barva až na kov.
gtv6
to RRAAFF: mám najeto 80 tkm 1.2 dynamic a zatím, všechno funguje o.k.

to jenik: každý auto potřebuje zajet, je to v návodu, 1500 lehkou nohou a potom můžeš co to dá, vubec se toho neboj, ať nezleniví. Tutela 75 ZC je v převodovce, tu nekontroluješ a nedolíváš. 20K selenia je v motoru stačí kontrolovat cca po 5.000 km a potom dolít do maxima cca 1 dcl. Díry pod autem jsou na hever, nic neřeš, auto ti neshnije a 20 let ho mít nebudeš. Pandám pandicím i pandistům zdar !
RRAAFF1
Snad již brzy by měl vyjít test Pandy v AutoTipu na 100tkm. Zatím má najeto kolem 80tkm a až na malé drobnosti jsou z ní překvapeni, jak je toto auto spolehlivé 😉
jenik1
Zdravím,

je potřeba novou Pandu zajíždět?

ještě mám dotaz. V návodu použití k Pandě 1.1. aktive v části o objemech provozních náplní je psáno, že kliková skříň a kliková skřín a filtr používá olej Selenia 20K. Jenže pak je tady ještě Mechanická převodovka a diferenciál, kde se používá náplň s názvem Tutela Car ZC 75 Synth. To se mají dolévat všechny nezávisle? Mně při prodeji řekli kontrolovat jenom olej pomocí vysouvací kovové tyčky. Tak nevím. Poradí někdo?
@ Viktor & jenik

s tou tvrdostí vody máš pravdu, ale jezdím něco přes 30 let a v létě jsem dával vždy vodu z vodovodu s pár kapkama Jaru (máte pak hebké ručky) a hadičky, motorky ani trysky se mi nepodařilo zanést. Spíš jsem měl modrobílé usazeniny po Ironu (asi po modré skalici ???), nikdy se mi ale ostřikovače neucpaly.
Zdvojený příspěvek - smazán.
Ta destilka je v návodu podle mě proto, že je zbavená rozpuštěných nerostů (a to úplně) a proto se nezanáší hadičky ("vodní kámen, to je prevít - ten vám sežral pračku"). Faktem je, že destilka je mírně agresivní. Pokud máš doma měkkou vodu (tj. ve varné konvici ani po 10 letech nemáš kamenolom, mýdlo se nesráží a do myčky na nádobí nepotřebuješ sůl), klidně lej do ostřikovače vodu z vodovodu.

Jinak tvrdost vody by ti měl sdělit ten, kdo ti vodu dodává. Jestli máš vlastní zdroj, dá se tvrdost změřit.
jenik1
No nevím, v návodu použití je napsáno, že do ostřikovače se má lít destilovaná voda...ale asi jde i obyčejná 😄
to jenik

Pandu mám asi týden, už měla najeto asi 15tis. km (viz. dřívější příspěvek), já na ní najel zhruba 3tis. km za 4dny. Olej jsem nedoléval, ostaní náplně mám také v normě, ale dochází mi kaplina v ostřikovačích, tak tam teď naleju litr vody z vodovodu a 3 kapky Jaru 😄 bezvadně to odmašťuje sklo a ještě nepění.

Teď odjíždím, budu až zase v noci nebo brzy ráno.

to všem

Hezké léto >😁 :-! >😁 :-! 😁
jenik1
Kolikrát jsi už doléval olej a chladící kapalinu. Jak máš Pandu dlouho?

Ty díry pod oběma předními dveřmi tak jsou a v autorizovaném servisu mi řekli, že slouží pro zvedaní auta. Stejně si ale myslím, že by tam mohli být zátky.

Jěště mám dotaz...jsem z Jižních Čech. Nevíte někdo, kde je tady specializovaná prodejna Fiat?
Tak mám najeto dalších 1200km naprosto vpoho. Klima jede na plný pecky, spotřeba do 7litrů.

to janik

díval jsem se po těch dírách, cos o nich psal, ale já tam nic takového nenašel (kulaté díry??? Ale byla už tma). Na hever je tam takový podélný lem, který zapadne do žlábku na hlavě heveru. (já mám teda panenku - pantograf, svůj vlastní, jde z auta do auta, je to dědictví, které nikdy nezklamalo >😁 ). Abych se přiznal, tak do té tašky s nářadím jsem nekoukal, ale něco tam snad je.
@ jenik

S tím olejem to nemusíš nijak přehánět, kdyby došlo k velmi dramatickému poklesu hladiny oleje pod minimum (nějaký únik blokem, prasklý pístní kroužek, netěsnost vany apod.) okamžitě je tento stav indikován červenou kontrolkou (olejnička). V případě, že dochází k úbytku postupně, projeví se to problikáváním této kontrolky v zatáčkách event. při prudkém brždění. Bohatě stačí kontrolovat stav oleje tak 1 - 2x v měsíci. Ostatní náplně - brzdová kapalina, chladící kapalina, voda v ostřikovačích zhruba stejně a stačí jen omrknout je-li hladina mezi ryskami min/max a zachovat se podle toho. Únik chladící kapaliny a pokles hladiny pod kritickou mez se ti projeví zvýšenou teplotou motoru, tzn. že ručička teploměru přeleze svou středovou polohu a nevrací se, event. stále stoupá až do okamžiku, kdy se rozsvítí červená v ukazateli teploměru. Pokles hladiny brzdové kapaliny (v některých výbavách také kritické opotřebování brzdových destiček) je indikováno také červenou kontrolkou (většinou stejnou jako indikace zatežení ruční brzdy - (!) v kroužku. Vyplatí se s sebou vozit 1L pixlu oleje, 1 balení brzdové kapaliny a 1 balení chladící kapaliny (pozor jsou různé barvy a nejsou slučitelné). Poradí ti v prodejně nebo servisu. Jo, a do ostřikovačů litrovku destilované vody v létě, v zimě nějaký modrý sajrajt, který koupíš u každé pumpy nebo v marketu.
jenik1
No to vím, ale přeci to nebudu kontrolovat každý den...
to sa musi individualne sledovat,aspon pri zabehu....a ked je malo oleja tak doliat
jenik1
Dobrý den

Mám dotaz na spotřebu oleje v Pandě 1.1 Aktive. Jak dlouho v ní olej vydrží, než se musí dolít? Má tady s tím někdo zkušenosti?
@ panda_cz

Servis IMOFA Praha-4, zatím plná spokojenost, mimo lakování (ale to dávají stejně jiné firmě). Tu klimu ti chválím, já ji taky dřív neměl a teď bez ní ani ránu. Dej vědět jaký má vliv na výkon a spotřebu.
Máme v rodině 1.2 Dynamic. Až na otevírání kufru klíčkem a že nádrž je volně přístupná pohoda. Matka přesedlala z Matize a je maximálně spokojená. Motor super a spotřeba do 6,2l/100km a to jezdí popojíždečky do 10km. Já jsem s Pandou jezdil za 5,2l/100km. Opravdu příjemné auto.

Jinak koupili a servisujeme kousek od Říčan u Prahy

Autocentrum Roškota - Janoušek

Křenice 91

250 84 Křenice

Tel: 323 603 646

fiat.krenice@seznam.cz

Dokonce Vám udělají kafe 😄
Bravu po záruce jsem dával ke Kavčím horám, autoklempířství Šafář Říha. Neměl jsem důvod si jakkoliv stěžovat.
jenik1
Mám na Tě dotaz. Máš také na Pandě pod předními dveřmi řidiče i spolujezce kulaté díry pro zvedák? Mě prodejce řekl, že to má každé auto
No, já jsem 2 majitel (dovoz z I), najeto měla Panda asi 15000km podle palubního compu, nehavarovaná, neškrábnutá. Najel jsem s ní za 2 dny asi 800km a maximální spokojenost. Kdysi jsem měl favorita, nebyl špatný, ale slušně reznul a měl své mouchy, najel jsem na něm asi 80000km. Pak jsem měl Twingo, to už bylo o něčem jiném, sice také ojetina, ale kromě malé žárovičky v blinkru a výměny brzdových destiček vůbec nic. Najeto cca 40000km, nedávno mi ho ukradli 😒 Tak jsem se rozhlížel po něčem podobném, nemusím velká auta, a známý mi dohodil tuhle Pandu za 145000Kč. Hodně jezdím soukromě i služebně stejným autem a tyhle malé berušky mi vyhovují, všude se vejdou a zdaleka nepatří k brzdám provozu. Když jsem to kupoval měl jsem jedinou podmínku: klimu, už mě nebavilo se koupat 10 i 12 hodin denně ve vlastním potu. Poraďte mi nějaký servis v Praze nebo středních Čechách, Pandě bude v říjnu končit záruka. Díkec 😄
Ač Fiaťák /mám Punt👋 tak bych si dovolil nesouhlasit. Za konkurenci bych bral Hyundai Atos Prime - motorově tak nastejno, jízdní vlastnosti taky, zepředu dle mého vkusu hezčí, z boku zase vyhrává Panda. Atos má ale o dost větší kufr a hlavně jeho variabilitu.....Osobě bych se v kategorii mini rozhodoval mezi těmito dvěma
Krome toho problemku co jsem psal nize jsme maximalne spokojeni. Panda se skutecne povedla a za ty penize nema proste konkurenci.
jenik1
Já mám nejlevnější Pandu půjčil jsem jí jedné známé, která má Peugeota 206 a byla z Pandy nadšená. Vše prý jde lépe ovládat..řazení a tak
Ahoj všem Pandám,

jsem zcela čerstvým majitelem Pandy 1,2 Dynamic, Black, Alu 14", klima, ovládání rádia na volantu, mlhovky, červené sedačky. Asi všechno, jo, je to mé 3 auto, první Fiat. Najeto asi 800km, jezdím hlavně sám, spíše město občas mimo po CZ, A, D a SK. Jaké máte zkušenosti s tímto autem???
@ ALL

buďme na jenika hodní, je to úplný začátečník - jak řidič, tak Fiaťák >😁

@ jenik

Ciao,

přechod byl opravdu rychlý >😁

buď tady vítán!

co týká těch děr, tak to bych ani neřešil. Pokud tam mají být gumové špunty, tak ti je dodá servis-prodejce. Záleží také od typu výbavy vozu, buď si je budeš muset koupit nebo ti je dodají v rámci záruky zdarma. Ale nelam si s tím hlavu, karosérie je pozinkovaná. Psal jsi také o oleji, jak a kdy měnit. Sice Fiat všude píše, že Selenia 20K vydrží 20.000km, ale já měnil ve 4.500km sám (mimo servis) a pak v 11.000km na roční prohlídce. Uznávám, přijde to dráž, ale Panda ti to vrátí na spotřebě. Co se týká zručnosti v jízdě, je to vše věc cviku. Čím víc budeš jezdit, tím to bude lepší. Dej si dozadu trojúhelník se zajíčkem (není za co se stydět, nikdo učený z nebe nespad') a za volantem se přestat bát. Dávej hlavně pozor na chodce a cyklisty a potom na ty "piloty", co pořád někam pospíchají, vyplatí se jim uhnout.
jenik1
Zdravím,

teď jsem se díval pod svoje nové auto (Fiat Panda 1.1) a objevil jsem tam dvě chybějící gumové zátky, takže je tam díra, kde dokonce je videt až kov. Podle jednoho známého se pomocí těchto otvorů auto zvedá. Neměli by ale tam ty zátky vrátit. Jsou tam tyto díry dvě. Jedna je pod dvěřmi řidiče, druhá pod dveřmi spolujezce. Nevíte o co jde? Je to závada? Dík
@ cz_iceman

Ciao,

tak to začni ale hodně rychle honit, ať neprošvihneš záruku. Jinak, párkrát jsem s Pandou jel a super auto, vše padne do ruky, jen je na mě holt moc malé (mám Stilo MW) >😁 , ale lepší polovičce se moc líbí, chtěl jsem ho koupit už letos na jaře, ale nějak nejsou lováky 😞
Ahoj No problem je ten ze se nikdy nevyjadrili pisemne, ale to je asi moje chyba. JInac Panda to je 1,2 Dynamic. Je to auto pro manzelku, ale rad s nim po meste jezdim i ja jak sem psal uz drive supr auticko za vice nez rozumny peniz.
@ cz_iceman

Tlačit, tlačit a znovu tlačit na servis, pokud máš písemně potvrzenou prohlídku s uvedením závady, která nebyla odstraněna, požadovat další prohlídku s uvedením závady (písemně) a co s tím dělali, pokud neodstraní ani potřetí, požadovat výměnu vozu pro neodstranitelnou závadu na výrobku. A při každé návštěvě servisu jim toto omlátit o čumák, event. pohrozit písemnou stížností na Fiat ČR. Chce to mít ale zdokumentované případy neúspěšných oprav. Jaký model máš?
Máme tohle supr autíčko rok a půl- naprostá spokojenost až na jeden malý problém. Asi po 6 měsících používání a cca 8 000 Km sem začal pozorovat sem tam při normálních rozjezdech silné vibrace celého vozu -pomohlo jen vymáčknutí spojky. Normálním rozjezdem myslím tak otáčky motoru mírně nad 2000, prostě pohodový rozjezd. V servisu už to bylo 2x ale na nic nepřišli a to sundavali převodovku z motoru. Průšvih je ten , že to dělá opravdu v nepravidelných intervalech. Jednou nám to udělalo i při zkušební jízdě s technikem ze servisu - jeho názor byl , že to odskakuje přítlačak od lamely protože jsou podle něj malé otáčky motoru. Jeho vysvětlení bych bral kdyby se to takhle divně chovalo pořád a už od začátku, ale není tomu tak. POkud je je to oki tak se dá bezproblému rozjet "téměř" z volnoběhu. Kolegové co se mnu v tom jeli a zrovna se závada projevovala tak jednomyslně tvrdili, že to je spojka. V servisu s tim , ale než se to projeví napořád nechcou nic dělat - a záruka za chvilku skonči.. co teď ?