Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

13656 komentářů

Proč teda v Rally vyhrává takový prcek jako Peugeot 206 WRC? Myslím, že krátký rozvor, pokud máš v každém rohu karoserie kolo, není na škodu. 😄

A přestaň mi vnucovat ojetiny. Já fakt nesnáším bazary ani sekáče. Mé další auto vude pravděpodobně o kousek větší, ale maximáně o třídu. S3 nebo Leon Cupra. Je vidět, že jsi v malých naladěných autech ještě nejezdíl. Neplácal bys nesmysy o stabilitě. V zatáčkách bude prcek vždy obratnější. To ale neplatí o vysokých rychlostech na dálnici.
Saab
to Huf: pokud podřizuješ vše jízdním vlastnostem na zatáčkovité trati, tak proč máš malé auto ? Kratký rozvor není zrovna ideální na prudké průjezdy zatáček. Pokud se nepletu, tak auto s větším rozvorem má lepší stabilitu (obecně řečeno). V tém případě bych volil Civic Type-R.
Saab
to Huf: za 600-700tisíc koupíš SAAB 9-5 ročník 1998 s najetými cca 100tisíci km (+- něco). Samozřejmě s mnohem větší výbavou než má Fabie, nehledě na prostor a bezpečnost. Jeden ukázkový příkla😜 SAAB 9-5 2.3LPT 125kW, 1998, 135.000 km, cena 699.000,- kč, koupeno v CZ, servisní knížka, prodává to autorizovaný dovozce a výbava je: originál autorádio, CD přehrávač, telefon, centrál - dálkový, alarm, imobilizér, zámek řadící páky, el. okna, el. zrcátka, vyhř. zrcátka, tónovaná skla, přídavné světl., ostřikovač světl., aut. klima, dělená zad. sed., síťka mezistěny zavazadlového prostoru, vyhřívání sed., el. seřiditelná sed., výškově nastavitelná sedadla, potah kůže, nastavitelný volant, 4 x airbag, počítač, venkovní teploměr, otáčkoměr, Al kola, ABS, protiprokluzový systém kol (ASR), posilovač řízení, tempomat, ventilovaná sedadla, zimní pneu.
mkral: samozřejmě, že je letní do -5, jelikož a protože obsahuje lihové substance(např.jako OKENA IRON apod) nutné k odmaštění a čístění okna a proto mrzne až při těch -5 st.
Diamant
Ja ich mam spravene. Napis co chces a ja ti to poslem. Mam vsetky motory. Ale pocitaj aj s faktom, ze vyrobca udava aj pre otackomer odchylku +-10% diamant@ke.telecom.sk

Ja riedim destilovanou vodou uz roky a no problem! Co sa tyka vrzgania, tak by to mohli byt aj gumove lozka prednej napravy. Najskor tie spodne na trojuholnikovych ramenach.

Aj ja preferujem radsej novucicke auto. Proste mat stare, to nie je ten pravy pocit. Radsej si priplatim. Hoci je pravda ze za prvy rok straca auto najviac percent svojej ceny. Ako priklad uvadzam Skodovky na Slovensku, kde auto straca rocne 11% svojej zostatkovej ceny (VW tusim 18 a korejci az do 30😖. V praxi to znamena, ze za prvy rok auto strati 11,0% kupnej ceny ale za siesty rok je to len vyse 6%.
A o bezpečnosti radši mlčíš, co? 😄
Tvou reakci ohledně technologii jsem čekal již dřív. Většina laiku takto neuvážlivě (až hloupě) mluví 😄

Mám ve výbavě (po technologické stránce)😒br />

- ABS+ASR+EDS(el.uzav.dif.)

- elektricky poháněné servo s nastavitelnou sílou účinku

- tempomat

- vyhřívaná přední sedadla s 5ti stupňovou regulací

- poloautomatickou klimu (udržuje přednastavenou teplotu)

- uhlíkový kabinový filtr (filtruje škodliviny)

- vyhřívané trysky ostřikovačů př. skla

- kontrolní systém (světla, bezp. pásy, kapaliny včetně ostřikovačů...)

- centrál s DO (solidní výklopný klíč) včetně dálkového otevírání kufru při zamčeném voze.

- vše v el... (to má už asi každý vůz)

- po 30s se dálkově odemčený avšak neotevřený vůz sám zamkne

Atd atd. Můžu pokračovat.

Doporučuju Ti tudíž nebýt směšný a nebrat do úst věci, o kterých víš málo.
Bingo! Tak bych to napsal i já. Díky, ušetřils mi práci ;o)
Nerikam, ze Fabia je technologicky zaostala, spise jsem mel na mysli srovnani vozu o tridu ci dve vyssi, byt ojeteho, a Fabie za stejne penize.. tam se proste Fabia nekde nedostane..
Trace - s lecsčím co tvrdíš souhlasím (o výhodnosti koupě ojetiny), ale co se týče technologie tak plácáš. Nová fabia je technologicky na úrovni ostatních nových vozů (fiat stilo,206,307) a pokud nemluvíme o motorech (moje 44 kW sice na obyč ježdění stačí, ale...) .

je to dobrej a moderní auťák.

Dilema mezi ojetinou a funglovkou bych shrnul takhle - pokud u vás převládaj spořivé rysy a nevadí vám, že jste "druhej" - volíte ojetinu.

Důležitý je taky to, že musíte počítat s tím, že během nejbližších let do toho auta ještě X peněz musíte vrazit.

Pokud nesnášíte používat něco "po někom" (syndrom mladších sourozenců 😄 a máte na to - volíte fungl nový auto. Výhoda je i v tom, že několik (1-5) let do takovýho auta nemusíte investovat.

Já kdybych si mohl vybrat tak volím druhou volbu.

PeeKaa
K tomu vrzani.Jestli to ma stabilizator,nemuze to vrzat v pouzdrech?
Jo, to dilema zna asi kazdy. Bylo 300.000 Kc a co koupit. Pred tim jsem mel dve auta kupovana jako nova a jedno jete. Co muzu mit za ty kacky? Bazary, ceniky novych aut, porovnani vybavy a uzitnych vlastnosti, co vlastne ocekavam..? To bylo dotazu a dotazu.. nejvic asi rozhodlo pocitani penez, tak to uz byva. vychazel jsem z nejhorsi zkusenosti co jsem mel. Nova Felicia s dobrou vybavou me stala 320.000 Kc, za rok a pul jezdeni a nalitanych 120.000km jsem za ni stezi dostal 140.000Kc prestoze vypadala jako nova.. a jiny protipol: MAZDA 626 rv. '89 za 150.000Kc, pohodovy auto, za rok a 80.000km (celkem 180.000km) jsem za ni dostal 100.000Kc.. jezdila bez problemu. Proste jsem nemohl jinak. Pravda, dnes prodejci nabizi spoustu veci navic zdarma(havarijni pojisteni, povinne ruceni atd.) nez tomu byvalo drive, mozna dnes bych mel nejake to dilema navic..
Koupit raději 8 roků starou Mazdu nebo Fabii ?? No já mám teď týden tu Fabii - tedy manželka 😃 A taky jsem váhal. Jenže nové auto je nové auto. I tu tvoji Mazdu někdy nějaký " magor" koupil jako novou 😃 . Tři roky havarijní, 1 rok povinné zdarma. Záruka. Není kradená ...( i když kdo ví ) 😃. Je voňavá, nepodrásaná..... a za tři roky ji seknu jako tři roky zánovní auto. Tvá Mazda už bude mít 11 let.........Samozřejmě že jde o peníze a o pocit z nové věci, pokud jde jen o to ušetřit a spokojit se z obnošeným, můžeš tak kupovat v second handu všechno, od hader přes mobily, nábytek.......A graf výskytu poruch je neúprosný, i když ty už jsi najezdil 60 tis jen se spořebákem, jiný si ty opravy vybral za tebe, statistika je neúprosná.......
To Huf: Kdejaka vykopavka, jak Ty rikas, je technologicky mnohem vyse nez nova Fabia. Kdyz jsem to koupil, byl jsem samozrejme v servisu, nezavislym servisu, a koren mi rika, ze vypada lepe nez kdejaka Octavia po roce provozu..
Jo. Čerpal jsem z www.crashtest.com a tam je to rozděleno takto. Ale nějak zvlášť mně tyto staré auta nezajímají, to máš pravdu 😄 Fakt je, že se mi to zdálo divné. Stejně. Tak jak tak je to vykopávka.
Uz tam davam aj ja scheibenklar od omv a je to ok aj ked to trochu zriedim (destilkou samozrejme😊 Inak to vrzga to aj mne ked mrzme, prvych par km a potom uz nic. Podla mna to je tlmicmi.
letna do -5? destilovana voda, tj cista mrzne pri cca 2.5 stupna. pokial si dobre pamatam.
Pánové, to je jasný, každej se cítí dobře v jiným pekáči.

K pocitu z jízdy ve Fábce😒br />

Je obrovský rozdíl v pocitu z jízdy v Clasiku, v Comfortu a v Eleganci (Juniora jsem nezkoušel).

Clasic se zdá jako skutečně levné auto (zvlášť je-li třeba z půjčovny), Comfort mi přijde docela slušný a Elegance je docela příjemný pokojíček (pro mě určitě s lepším dojmem než třeba staré Mondeo).

A co teprve zkusit různé motory.(Podle téhle diskuse a podle testů jsme myslel, že 1.4/44 je líná mrcha k ničemu, ale teď ho mám a jsem v pohodě, Chce to ale umět s ním jezdit: Např. paradoxně na plný plyn jede výrazně pomaleji, než s jemným lechtáním plynu.)
To Huf:Je vidět,že jsi teď trošku mimo mísu a nemáš ponětí o jaký Mazdě je řeč:2,5l se dával do modelu 92-96.
Jinak, mam ten novejsi model, jak Ty rikas 94-97...
Destilovaný vody se neboj. Já kupuju kapalinu pro tuhý mrazy a ředím destilkou. Je to levnější než kapalina pro slabý mrazy.

Z normální vody se za chvíli zanesou trysky nějakým vodním kamenem nebo čím.

Kapalina do ostřikovačů by taky měla být určena pro rozprašovací trysky, a, jakjinak, schválená AZNP.
To Huf: Srovnavame nesrovnatelne, navic mame oba uplne jine nazory. Ja bych treba nikdy ani okem nezavadil o FIATa a mam znamyho ktery nic jineho nechce.. a muzeme se prit a prit jak dlouho chceme. Ja jsem spokojenej, Ty jsi spokojenej a tak to asi ma byt. Proto je tolik vyrobcu na svete a tolik modelu abychom si mohli vsichni vybrat...
to ladao: Díky takze budu kupovat dle teploty
Když tak o tom přemýšlím, já 626 vlastně znám. No není to bůhvíco. Taková stará améboidní loď. A mrkni někdy na Fabku v Elegance a ještě třeba se sportovním paketem. No prostě bych negeneralizoval.

BTW, 626 je v bezpečnosti nic moc. Už model 94-97 neexceloval, tak co teprve 88-92 😄
Já mám 215/40 SP Sport 9000 a navíc sportovní pruž+tl+podl. pod kola... nechytal by ses 😄

Změř 0-100. To by mě zajímalo.

BTW, jsem uvažoval, že si koupím M5 (tak za 500.000), ale pak se mi to rozleželo. Nemám rád šrot. Někomu to neva, ale já mám rád fungláče.
Má stolice i svěrač jsou na tom dobře 😄))

Ä nepodceňuj inteligenci zdejšího osazenstva 😲(
To Huf: jasne, jde o nazor na vec a je to hrozne subjektivni, nicmene budu jeste polemizovat. Jizdni vlastnosti: Mazda je hodne nizko, je siroka, mam tam 205/55 takze sedi jako prisita. Protoze s sebou vozim motor 2.5l V6 tak mam taky malicko napred, ale zase jsem mnohem tezsi, v tom ztracim, kazdopadne je malo aut co s semnou muzou zavodit a pokud jsou tak naopak ztracim ja, nemam problem s jakoukoliv i chipovanou Fabii. Kdyz sedim za volantem, musim videt auto, tzn. haupnu, ve Fabii jsem si pripadal jako v dodavce a to i vyskou posezu. Kdyz sedam do Mazdy nekdy se prastim do hlavy, sedim dost nizko. A kdyby jsi videl moji Mazdu i kdyz 10 let starou, urcite by se Ti libila. Nakonec mne se taky libi spousta dobre upravenych Fabii.. ale MAZDA je MAZDA. Mel jsem nekolik novych aut, ale uz bych za to nikdy ty prachy nedal. Jo, kdybych byl v situaci, ze bez mrknuti oka vysolim 3.000.000 Kc za nove BMW rady 7, to by bylo jiny kafe..
STAVROSI: obyčejnou vodou neředit, když tak destilovanou.Obyčejná voda po čase ucpává trysky, ničí čerpadla apod. Na trhu je ale dost kapalin v ředění do -20,-30,-40,-60 a -80, takže spíše kupovat naředěnou podle venkovní teploty. Ty můžeš potom míchat mezi sebou(tedy radši stejné značky) a udělat si tak naředění podle sebe. Ona i letní by měla vydržet do -5.
Ty bejvalej Hugnágle: aby ses hned ne***, když si s tebe někdo vystřelí. Co to je Vmax zde asi ví všichni a o tom VMaxu bych pochyboval.
Medo, jen jsem na něm seděl, ale občas se profičím na R jedničce a na tu by zase neměl ten Max, ale když on má tak fantastický zvuk, pane bóže jak já ho miluju 😄))
Chichi chuchu VMax zná asi každý. Já mluvil o Vmax. Časem pochopíš. BTW, chtěl bych Tě viděl jet 220km/h při -18 st. 😄))))))
Hele chlapi jak je to s tou smesi do ostrikovacu, to se nema redit obycejnou vodou? Ja jsem asi * motorista, ale poradte mi. Dik
pepin>nojo, ale ve 140 te to z VMaxe sfoukne 😃. Tys na nem jel? Nebo ho nedejboze mas?
Hufe: věř mi, že ani ty by ses nechytal na VMax ani jeho 0-100 a o zatáčkové trati ani nemluvě. Teda jestli víš co nebo kdo je VMax. chicht😄)))
Nevíte někdo kde jsou pilové diagramy Fábií?

Když jsem mezi svátky po najetí cca 1000km zkoušel kolik ta moje 1.4/44 jede, tak jsem na 5-ku měl s větrem v zádech na dálnici okolo 4500 tis.otáček a tachoš ukazoval tak 175.Potom jsem kvůli kamionům v obou pruzích musel brzdit, jelo by to ještě víc. Z pilového diagramu bych tak mohl posoudit skutečnou rychlost podle otáček motoru na jednotlivé kvalty.
No, máš asi jiné priority... Já mám Fabii za 670.000Kč a jsem spokojený. Vše podřizuju jízdním vlastnostem a prostor mně netrápí. Věř mí, že by ses nechytal ani na Vmax, ani 0-100 o zatáčkovité trati ani nemluvě. Ale Ty máš zase loď a to asi upžednostňuješ. Pohoda. Já bych teda tak starý pekáč doma nesnesl. 10let... Nejsem sběratel 😄
Ahojte Fabiani, podelala se mi moje deset let stara Mazda zrovna na Vanoce takze jsem nikde nemohl koupit nahradni dil (remenice) a byl jsem nucenej pujcit si auto z pujcovny. Dali mi Skoda Fabia, takovou tu kratkou verzi. Najel jsem s ni cca 1.000km a muj dojem? Naprosto nechapu jak nekdo muze dat takovy kacky za novou Fabii. Tusim, ze to stoji kolem 300.000Kc, za tydle kacaky mam dost dobre ojety auto ve stredni tride s vybornou vybavou co jede a pojede jeste dyl nez Fabka.. kluci, to jste vazne uvalili sve penize za tu hromadu zeleza co je tak mala, ze do ni nedam ani tydenni nakup, kdyz se chci rozjet tak mam stale nohu na podlaze atd atd. Jediny co bylo pozitivni, ze v tech mrazech to topilo par minut po nastartovani.. jako firemni auto bych to snad snesl, kazdopadne moje MAZDA 626 rv. '92 je pres ty roky uplne nekde jinde a za mnohem nizsi peniz. Jen prosim neargumentujte proti me, ze jsem stale v servisu. Ujel jsem na ni za posledni rok skoro 60.000km, kdyz jsem ji bral mela 150.000km na tachecu, a menim akorat brzdovy desky a podobnou spotrebku. Prvni problem byl ted s remenici.. jak ja byl rad, kdyz jsem mohl po oprave presednout do sve Mazdicky, ktera vypada mnohem lepe, mnohem lepe jede, no, proste je ve vsech ohledech mnohem lepsi..
Tak ja vas Rozsoudim,ta tryska je v 3.brzdovem svetle jen u kombika,u kratky fabie je ve steraci,a sedan sterac nema.
Mě taky nevržou pružiny. To bude tím, že mám Eibach... Ale vážně, to může být cokoliv. I tlumiče.
Howard
Sice vas nerozsoudim, ale ja mam trysku v zadnim steraci. A pruziny mi nevrzou ani pri -20 (coz jsem vyzkousel docela nedavno). Mozna je to tim, ze mam Octavku 😄
Nie som si isty, mari sa mi ze 3. brzdove svetlo je v hornej liste kufra a v nom je tryska, ako pri kombi tak aj pri hečbegu. Ale ruku do ohna by som za to nedal. Rozsudi nas niekto?
Že by to bylo v brzdovém světle? Nevím, nevím, to se mi nezdá. Já mám hečbek z 8/2001, a 3. brzdové světlo mám schované za sklem. Kdyby tam měla být tryska, museli by buď provrtat sklo, nebo dát brzdové světlo nad sklo, jako je to u kombíku.
Ja tam lievam Scheibenklar od OMV.

S tymi tryskami neviem ci mas pravdu, novsie Fabie, vsetky to maju v 3. brzdovom svetle lebo v stieraci sa to spinilo tak ako sa to zaspinilo mne a bolo to poruchove. To mi povedali v servise. Nastatie mne sa to pokazilo prijemne.

Predne pruziny mi tiez vrzgaju, teraz ked je kosa, okolo -10.
Možná je to tím, že tam lejete Sharon. Já dávám Glacidet, a je to v pohodě.

Taky jsem viděl šílence, který tu kapalinu ředil normální vodou, ale tím Vás nechci urazit, takže to ani nezmíním.

Myslím, že všechny hečbeky (staré i nové) mají vzadu trysku dole, všechny kombíky nahoře.

Btw. Hrozně mi v mrazu (kolem -10) při zhoupnutí vržou přední pružiny, děje se vám to taky?
Dobre som si pamatal, ako som to od teba cital uz to automaticke vytahovanie okien nepouzivam.
Ja mam do -50 riedenu na -25 a veru minuly rok som mal ako ty no -10 a pri cca -6 mi to v tryske zamrzlo.

Ta zadna tryska sa mi zasekla tak ze mi teraz chodi spolu so stieracom. He, he, ani v servise ju nevedeli opravit a takto je to celkom fajn, otaca sa so stieracom a stale strieka pred stierac. Ale na novsich Fabich je ta tryska hore a nemoze sa tak prijemne zaseknut.
Slavos: To sklo při stáhnutém okně se rozbilo mě. A bylo to na Fábce. Ještě teď mě to ser. .
ja som si tiez kupil zakladny nosic DIHENG a celkom v pohode. Tu nadstavbu na drzanie lyzi mam inej znacky. Zatial ziadny problem, drzi to dobre aj pri 150.
predne trsysky mi rozprasuju uplne ok aj pri -15, ale raz mi zamrzli pri -6, pricom podla tabulky riedenia zimnej kvapaliny by to malo vydrzat do -10, tak uz tam radsej davam neriedenu do -30.

inak ta zadna tryska, ktora strieka v jednom prude sa mi vobec nepaci, je to dost neprakticke. Musim sledovat poziciu zadneho stieraca a dat mu davku kvapaliny v pravu chvilu, inak to vsetko stecie...
Dik skl, prave dneska som bol u riaditelov a oboznamili ma s novou funkciou. Ty mas 44kW motor ak sa nemylim a tam problemy s tesnenim pod hlavou neboli. Bude to zimou a kontrolka sa mi ozve len ked stojim dole z kopca lebo to cidlo je na jednej strane nadobky. Ked sa pohnem a som na rovnom tak je to ok a to je podstatne. Ked mi tiekla voda, ci uz prasknuty chladic alebo tesnenie pod hlavou tak mi kontrolka hulakala aj na rovine. Takze klidek. Teda podla mna.
Mam tu istu Metu, M996 SC1 a ten modul mi k tomu namontovali automaticky, cele to stalo aj s montazou v Skoda servise nieco vyse 14.000 SKK. A mam dojem ze ked chces v lete zavriet auto a nechat spustene okna musis odblokovat vnutorne cidla (tie ultrazvukove) a to sa da tak ze podrzis tracitko na dialkovom asi 3 sekundy a vtedy sa okna nezavru a neaktivuju sa cidla vnutorneho priestoru. Myslim ze tak to funguje. ALE POZOR!!! Mam dojem ze tu niekto pred polrokom pisal ze ked zavrel dvere so stiahnutym oknom tak sa mu to sklo rozbilo ale ak si dobre pamatam tak to bolo na Oktavii.
rad by som vedel aky olej tam davate....

pretoze v autoriz. servise mi ponukli rovnaky

aky davaju bezne do Oktavie TDI 66/81kW...

ale ziaden z nich nesplna pozadovanu normu

VW 505.01.... TAKYCHTO 505.01 olejov je strasne malo a niektory predajcovia o nich tvrdia, ze su vhodne pre predlzeny interval vymeny, co vsak nie je mozne u FABIE. Dakujem.
Ahoj, ahoj, ahoj... (ahoj tome, ahoj bobe)

😄

Tak jsem tady po svátcích zas...

Doufám že vám ježíšek naježil a že jste si užili zimní rally.

Já vrchovatě protože jsem udělal školáckou chybu a zimu jsme podcenil 😒. Před vánocema jsem si říkal, že ten pitomej sníh hnedka roztaje (i předpovědi byly - vánoce na blátě) a tak jsem nechal na autě letní gumy (zimní zůstaly v garáži). Obvykle toho v zimě stejně moc nenajedím. To sem si já blbec dal. Jak to vypadalo o vánocích a mezi svátkama všichni určitě víte... No a když jsem zjistil, že bez zimních je to sebevražda, tak už na garáži ve který byly schovaný leželo navátejch 2 m sněhu - a taky před ní a za ní a vedle ní 😒(. Tak jsem se na to vykašlal a to byla moje druhá chyba 😒.

A co čert nechtěl - letos jsem měl hodně zařizování, takže jsem jezdit musel. V životě jsem nejezdil tak pomalu a se staženejma půlkama 😄. Hrůza - hlavní tahy byly "jen" hrůza, ale peklo byly trojky a dvojky. Na těch silnicích se pluh neukázal - o sypači ani nemluvě. Největší lahůdkou byla silnice z MB do Kopidlna na která jsem se dostal 2x do závěje a poté co se ujezdila tak i 3x smyk. Naštěstí se vše obešlo bez vážných následků 😃.

TAKŽE - NIKDY NEPODCEŇUJTE ZIMU A NIKDY NEVĚŘTE PŘEDPOVĚDI POČASÍ NA DELŠÍ DOBU...

Jo mimochodem - jak jsem žertoval (2x motor) o škodě fabia rs - tak bude na 100%. A pravděpodobně s upraveným 2l motorem...

BTW - faceliftovaná octavia (jaro-léto 2003) vypadá jako kdyby hybrid s mondeem a C5kou. brrr...

PeeKaa
Saab
to fija: foto klimy 10 let starého SAABu máš na [odkaz]
Saab
to greggie: je to zimou, úbytek chladící kapaliny jsem zaznamenal i na Corolle a SAABu 9000.

to fija: jo SAAB to má automaticky přes klimu, ale má i tlačítka, takže mu do toho můžeš klidně kecat 😄 Zkusím sehnat foto.
wolff> Mám alarm Meta M996 SC1 + modul zatvárania okien M8. Ten pri zatvorení auta vyšle impulz a zavrie otvorené okná, podľa aktuálneho cenníka stojí 1600 Sk. A netreba ho dávať na každé okno 😊
Toppower> Tak proč jsi koupil Juniora? 😄 Ostatní mají nárazníky ve stejné barvě jako karoserii.
Fija> Jsou situace, kdy to bodne. Třeba když nasedne do auta pár mokrých lidí (děšť) a zamlží se okna, tak proč vyhřívat zrcátka 😄))))

Jindy jedeš při -5ti krajinou (kolem vody) a začnou se Ti mlžit zrcátka a skla ne. Tak pustíš vyhřívání zrcátek. Mně to připadne chytré. Ale jde o *... Hlavně, že hřejou 😄
slavos> Nemáš ohřev 😲(
cau slavos, fasa novy sefovsky rok prajem.
co sa mojej chlad.kvapaliny tyka, tak ja mam uz par tyzdnov hladinu za dobre dva palce pod minimom - ale kontrolka ani teplomer sa vobec nestazuju... (naj.8000km) Takze neviem, je to v norme a mam dolievat, alebo mam panikarit (kym som este v zaruke) ?!
wolff
Na to dovírání těch okýnek k Metě. Taky jsem to chtěl, ale jedná se o nějakej přitroublej krámek (tuším se tomu říká doraz), kterej tohle zabezpečí, že když zamkneš auto, tak se automaticky dovřou okýnka. Jenže jeden prý, když sem se na to ptal stojí něco kolem 1500 Kč.Což se mi zdálo hodně za takovej bazmek malinkej. Nehledě na to, že v létě by s tím při větrání stojícího auta byly jen a jen problémy. No a dávat to na všechny okýnka včetně střešního (což jde taky) je přeci jen drahej špás.
ehvie: Takze aj tebe sa ohli tie stahovacie sroby? A zevraj to ma atest, aj nejaku nalepku, by som bol zvedavy co by urobil vyrobca keby sa mi to utrhlo v takej 100km/h aj s lyzami a narvalo by to cele do auta za mnou. Dufam ze sa to nebudem musiet dozvediet.
Mam podobny "efekt", teraz v zime som si vsimol ze ked parkujem na sikmej ploche tak je dokonca chladiacej kvapaliny tak malo ze sa mi aktivuje kontrolka "Nedostatok chladiacej kvapaliny". Mam meneny chladic (12/00) aj tesnenie pod hlavou (3/01) a od vtedy som nedolieval. Tiez by som rad vedel ci je to zimou alebo to zas unika alebo je to v norme a staci doliat. Len pre uplnost, mam 50kW Comfort, 03/00.
Slavos: Presne taky som si minulu zimu kupil a nadaval som presne ako Ty. Takze uz asi budem radsej kupovat predrazene vyrobky zn. Thule.
Nevítě , proč koneně někdo neprožene jednu trubku s chladicí soustavy přes nádržku ostřikovače ?? Takové umývání skla teplou vodou by bylo určitě příjemné v zimě v létě ........ATX, to by byl tunning 😃)
mi pri -16 stupnich to rozprasuje jako dive, nemuzu si pomoct ....
00. Ale nijak mi "extra button" nechybi. Proc mackat 15 ruznejch, kdyz to vsecko muze obslouzit jeden (nebo u SAABu dokonce zcela automaticky 😃)) ?
po 13 000 km mam ma 44kW fabii chladiacu kvapalinu pri studenom motore cca 1 cm pod min, co je predpokladam tak 2-3 deci na doliatie, je to v norme, alebo mam ist hned do mototechny kupit tesnenie pod hlavu? 😒

auto som kupil v lete, stav kvapaliny bol tesne nad min, je mozne ze je to len zmena objemu koli teplote?
Aj Comfort ma rozprasovace, ale pri -10 a menej to len tak cika, teda mne ;o))))
Nekupuj si nosic Diheng, je lacny ale je to *, ja som ho kupil a cakam kedy mi odpadne aj so 4 parmi lyzi. A okrem toho ked je prazdny tak klepoce, je to humus ale tuto sezonu dufam ze este vydrzi.
Ja chodim do Samorina, skus tam zavolat mozno sa nieco dozvies, Eurodanubia sa to vola a cislo je 031 5624145. Tam mi menili chladic, tesnenie pod hlavou, servo ;o)))) aj alarm mi tam montovali.
ja mam alarm original od vyroby (tiez asi META) a tam ked zamknem auto, tak sa okna nezatvoria... existuje nejaky servis v BA, ktory by mi to urobil bez straty zaruky?
hufe> těch -10 byl překlep
ehvie: Doporučuju ti mrknout se na stránku "www.hakrbrno.cz". Objednal jsem si u nich na dobírku nosiče na krátkou Fábku a všechno v pohodě. A ceny poměrně přijatelný na rozdíl od "originál Škody" ......., ale to už jsem tady tak před měsícem rozebíral. 😉
Mám téměř novou Fabii, barva šedá stone, a nejsem moc spokojený s odlišným odstínem plastových nárazníků. Oproti karoserii jsou nárazníky o dost tmavší. Máte někdo zkušenosti s reklamací u takové záležitosti? Dík
ladao> To je +10st. Ne -10. Nebo je to u Tebe míněno jako pomlčka? 😄 BTW, ta kapalina určitě stříká z vyhřvaných trysek znatelně líp i pokud neatakuje bod zmrznutí. Znáš to určitě z vlastní zkušenosti, když to v -15st. tak tak čůrá.

BTW, jám mám to vyhřívání v ceně, ale nové Elegance už musí připlácet 600Kč 😄)) Stejně jako 4.900Kč za vyhřívané ***ky nebo 1.000Kč za upozornění nezapnutých bezp. pásů. Prostě někde Škodovka ten rozdíl v kurzech Kč/DM musí nahnat 😄))
fija> Dává to smysl. Těch 10 stupňů. To jo. A s tím butonem máš smůlu. Novější škodovky už to mají všechny sólo. Ty máš MR 99 nebo 00?
Saab
to fija: co je na tom divného ? Na 10 let starém SAABu se při nízkých teplotách automaticky aktivuje i vyhřívání zpětných zrcátek a zadního skla. Vše jde přes klimatizaci.
Mno myslím si, že ta spínací teplota -10 má opodstatnění. Ty trysky jsou na nárazníku a představte si jaká teplota na nich může být při rychlosti např.130 na dálnici. To by mohla kapalina do ostřikovačů na -20(možná i -30) v těch tryskách zamrznout, si tedy myslím já.
koukam, Helenka perli jako vzdycky. Ale TEORETICKY z toho vyplyva, ze by se melo vyhrivat pri zapnutem apalovani permanentne, je-li teplota nizsi nez 10 stupnu. Coz se mi zda stejne divne. Ale muze bejt. K vyhrivanejm zrcatkum - ja na zrcatka nemam "specialni button" - vyhrejvaj se pri zapnutym vyhrivani zadniho skla ....
Fabia má rozprašovače. Alespoň Elegance, ale to bude asi u všech stejné...
Tak už mám i odpověď z MB.

Vážený pane "Hufnágl",

Váš dotaz jsem konzultovala se specialistou servisních služeb. Vyhřívané trysky ostřikovačů čelního skla se automaticky aktivují, pokud venkovní teplota klesne pod 10 st.

Helena Brůchová

služby zákazníkům-Internet

Eto vsjo.
Chcem kupit stresny box vedla ktoreho by sa dal este na streche nainstalovat nosic na minimalne 1 bicykel. A to vsetko na kratku Fabiu. Ma niekto skusenosti?
Diamant
To spriahnutie sa mi nepáči. Ja by som skôr povedal, že tie vyhrievané trysky majú dosť veľký tepelný výkon a vyhrievanie nastane v momente, kedy chcete ostrekovač použiť. To by bolo najlogickejšie. Prípadne majú veľmi malinký výkon a vyhrievajú sa pri zapnutom zapaľovaní. Ale skôr to prvé. Ozaj, aké ostrekovače má Fabia? Také ako Felicia (bodové) alebo ako trebárs Golf, také rozprašovacie.

Ešte by ma zaujímalo, ako sa komu odisťuje posúvanie sedadla vodiča? Kedysi som videl také nechutné uško, čo fest trčí ale otec má teraz novú Fabiu a tam je taká trúbka pozdĺž prednej hrany sedadla. Zdá sa mi to elegantnejšie. Majú to teraz všetky tak, alebo len Classic?
Michale na zrcatka je special button. Ja myslim ze to bude sprazeny prave nejspis se zrcatkama. Ale jistej si nejsem. Kazdopadne jeste se mi nestalo, ze by ostrikovace nefachcily hned nebo minutku po nastartovani...
Myslim ze zatvorenie elektricky ovladanych skiel je spriahnute s alarmom. Ale mohlo by byt aj s klasickym DO ked sa daju zavriet aj klucikom ak je central. Staci ho podrzat v polohe "zatvorit" asi 2 sekundy a skla sa zavru. Mne domontovavali alarm (v Skoda servise - META) a pri zavreti s DO alarmu sa zavru aj okna ak su stiahnute.
Vyhrievanie vonkajsich zrkadiel sa zapina otocenim ich ovladaca "hore". Na vyhrievanie zadneho skla je ine tlacitko. To je jasne. A vyhrievanie trysiek je podla mna spriahnute s jednym alebo druhym vyhrievanim. Asi s tym zrkadlovym.
Tak jsem svých 44 kw strčil do garáže, že až přestane sněžit to prověřím.....tak čekám a čekám 😃
Pokud je máš, tak tlačítkem vyhřívaní zadního okna pustíš zadní okno+zrcátka+trysky.
Mne to servo nastavene na 3 celkom vyhovuje, ale urcite by ma potesilo nastavit si zapnutie osvetlenia po vytiahnuti klucika (to nemam, comfort 04/01) a zatvorenie skiel po zatvoreni cez DO.

Urcite to ide, v servise by sa na mna mozno pozerali ako na blbca, ale keby som mal ten spravny konektor a soft hned by som sa s tym pohral 😃
smarty> 😄

oddie> Není to tak jednoduché. Není k nim přístup. Kdyby byl, tak je to na pohodu.
Snadná pomoc, Hufíku, vezmi voltmetr (nebo malou žárovičku), připoj k těm tryskám a zapínej co ti přijde pod ruku... (a pokud nenajdeš u trysek žádné dráty, tak vyhřívané ostřikovače asi nemáš 😊)))
Zdarec HUFiku, taktez ti preji the best hlavne zdravi. No a tvoje otazka je presne to, na co se uz sam sebe ptam taky nejakou dobu 😊
Zdravím Vás v novém roce, mí internetoví přátelé.

Mám vyhřívané trysky ostřikovačů. Jak se pouští popř. s čím jsou spřažené? (zrcátka, z. okno)

V manuálu o tom neni ani slovo.

mám vůbec vyhřívané ostřikovače? ;o)
na 9 pumpách z 10 nevědí do kolika stupňů mají naftu! Ještě navíc jsou arogatní! To by se majiteli nestalo! Zničit zaměstnance!!!
Diamant
Ja som sa ohľadom tej kalibrácie písal do Škody, ale z marketingu mi ako obvykle napísali, že sa to nedá a že počítač je výlučne informatívny. Ale neverím, že by sa to nedalo, keď aj starý PP vo Felicii sa kalibrovať dá (stav paliva v nádrži, okamžitá spotreba, teplota). Ten posilňovač riadenia sa skutočne dá nastavovať, ale ako sa k tomu postavia v servise netuším.
Jasné, že sa dá! V servise treba povedať, že chceš nastaviť servo, mali by to dokonca robiť zadarmo 😊. Rozsah môže byť 1 až 5, default nastavenie z výroby je stred = 3. Myslím, že to je písané aj v príručke. Skontroloval som, je to tam, strana 109: "Zmena charakteristiky riadenia sa dá nastaviť v servise Škoda".

Myslím, že toho nastavovania tam bude aj viacej, akurát že to nikde nie je zdokumentované, resp. určite je, ale nie pre bežných ľudí 😞. Viem, že aj Škodovácke autorádiá majú servisné menu... Takisto sa nejak musí dať kalibrovať aj palubný počítač... Ale ako?
cože se dá nastavovat na servu ? Citlivost ? To by bylo zajimavé a poměrně použitelné.
No, mne sa tiež po vybratí kľúčika svetlo nerozsvieti. Ak otvorím auto diaľkovým, svetlo sa rozsvieti, ak ho zavriem diaľkovým, hneď zhasne. Mám Comfort 01/2001. Že by sa to dalo nejak nastaviť cez VAG, podobne ako servo?
Po vyndání klíčku ze zapalování se mi rozsvítí osvětlení vnitřku vždy, nezávisle na rozmarech RJ nebo čehokoli jiného. Horší už je to s DO, tam si ti dělá co chce.
wolff
Tak všem pěkný Vánoce a Nový rok. A hlavně bagristům...Ciao
bluedream: Jestli se nepletu, tak Cimbu ti na přání ten výkon na brzdě změří před i po chiptunningu. BTW, kde si kdo případně necháváte dělat chiptunnig? Já pokukuju právě po Cimbu (to není reklama ani skrytá!!!!) protože se mi podle toho co píšou a slibujou zdají (a jestli to opravdu splní 😉 být celkem dobří.
Ovšem, mě se taky vždycky po vyndání klíčku světlo rozsvítí (comfort vyr. 8/2001).
"rozsvecuje se vam svetlo pri vyndani klicku ze zapalovani ?"

to si myslel ci sa rozsvieti vnutorne svetlo ? Jasne, ze hej ! (ak mas vypinac vnut.osvetlenia v spravnej polohe, tj. uplne vpravo). Vam to snad takto nefunguje ?!
Ne ne. Fabia toto bohužel neumí. Je to k zlosti. To by asi dalo spoustu namáhavé práce tuto funkci v AZNP odblokovat.
Me to se to vnitrni svetlo taky obcas nerozsviti (1.4 16V, comfort, DO). resim to tak, ze zmacknu jeste jednou otevrit a pak se svetlo rozsviti. Nevypozoroval jsem zadnou zavislost kdy to dela. Dalsi vec - rozsvecuje se vam svetlo pri vyndani klicku ze zapalovani ? - oktavka to dela, ale moje fabka ne, i kdyz jsem nekde cetl, ze to ma umet.
Já taky při volnoběhu občas cítím vibrace do sedadla (a otáčky znatelně nekolísají). V servisu říkali, že je to normální a že to mám brát jako masážní funkci.

Při přebírání mělo moje auto najeto 8 km.
....nejde o kolísání otáček, ono se to prostě jenom třepe.....
Mne aj po 15t km obcas na krizovatke zacnu kolisat otacky +/- 400, staci restart RJ (vypnutie a nastartovanie motora) a je to OK. Bol som teraz v utorok na garancke, ale nespomenul som si na to im to povedat, mozno som dobre urobil, keby sa v tom zacali rypat... ktovie ako by to dopadlo 😃

K tomu chiptuningu, naozaj by som bol zvedavy keby niekto na brzde odmeral vykon pred a po tuningu. Ci tam je naozaj slubovany rozdiel, pretoze pri atmosferickych motoroch je podla mna efekt sporny.
To ze jsou hnusny je mi putna, horsi je ze stale nejsou na přáni... Ach jo bye bye "Ace2" nebo "Speedy1" nebo "Caddy" 😞((((((
Hehe, me by se nejvic libilo kyby pridelovali SPZ zacinajici na BLB - u spousty ridicu by to byla naprosta pravda a ostatni by se pred nima mohli alespon trochu mit napozoru 😄.

Jinak ty novy SPS jsou fakt hnusny. Stejny fonty jako driv (ktery jsou taky hnusny), ale jeste debilnejsi kombinace cisel a pismen. To jsem si naivne myslel ze ty SPS budou vypadat alespon tak, jak to maj v nemecku. Holt marne.

Jinak to s tim tresenim, tatovi to ve 50kw Fabii dela i po skoro 2 letech a ma najeto urcite pres 20 tisic. V servisu mu udajne rekli, ze je to normalni - ze to delaj vsecky Fabie se skodovackejma motorama (brachovo sluzebak to dela taky - Fabie combi 50kw).
to je lepsi ma SPZ: Pohone HMoty
No , možná se třásl strachy z počasí : asi 10 cm nového sněhu všude, na kolech jen " univerzální " gumy, vítr a mráz .......no ideální na vyjetí z prodejny......tak jsem skvělé dynamické vlastnosti vyzkoušel jen v garážích Carrefouru 😃 A ty nové značky jsou hnůůůůůssssnnnééééé 😃) 1T1........
Myslis nedockavy motor, ktery tu svou silu chce vsem ukazat? 😄
Joo, to je normalni i u 50kw. To jsou holt ty vykony motory, maj takovou silu, ze to trepe autem i na volnobeh 😄 (niz ve zlym 😃
Jo, Fabie 2,0 jede dobre, je pruzna a pomerne rychla! To jo!
PeeKaa-neda Ti to, vid? 😃)
DIM: klud, don't panic, mne otacky tiez skakali celu cestu domov z predajne. (a potom sa to stalo este 2x). To sa upravi. Snad. 😉
Tak jsem ji právě vytáhl z Autosalonu a první na co se zeptám je : je normální, že se to na volnoběhu trochu třepe ?? A taky jsem uvažoval, kde najezdilo úplně nové auto 56 km.....podle tachometru.
jo bagr to je ono ! Ja jsem vedel ze mi to evokuje neco ! Ale tohle je naprosto presne... 😊
wolff
Tak sem viděl toho Juniora a musel sem zastavit, neboť se mi udělalo nevolno ze stresu, neboť sem v prvním momentě nevěděl, co to na mě jede za obludu s otevřenou tlamou. Vypadalo to jako malej bagr... Všechna čest...
Přečti si příspěvek 2532 od jiri99,kde popisuje své zkušenosti s chiptuningem.Po novém roce do toho po zajetí auta cca 2000 km půjdů.
Příspěvek ke spotřebě- převzato z internetu.

Srovnávací test spotřeby Škoda Fabia s třemi různými motory proběhl s velmi zajímavými výsledky. Jako první se umístil redaktor Ondřej Běhal ze Zemských novin, který spotřeboval pro projetí třech testovacích okruhů – tedy na 387 kilometrů celkem 10,844 litrů pohonných hmot, což odpovídá průměrné spotřebě 3,615 litru na 100 kilometrů.

Srovnávacího testu spotřeby se zúčastnily tři vozy Škoda Fabia. První s dieselovým motorem 1.9 SDI, který je již znám solidním výkonem a úsporností v provozu. Druhý měl taktéž dieselový motor 1,9 avšak TDI se systémem „čerpadlo – tryska“, který má dobré dynamické vlastnosti a v současné době přichází na náš trh. Třetí Fabia měla benzinový motor 1,4 o výkonu 44 kW, který je pozoruhodný příznivým průběhem točivého momentu. Fabia s tímto motorem má poměrně nízkou prodejní cenu - 259 400 Kč.

Každá z osmi posádek projela postupně se všemi třemi Fabiemi za normálního provozu testovací 129 kilometrů dlouhý okruh, který vedl po silnicích první i druhé třídy s průjezdy četnými vesnicemi i městy. Trať okruhu byla bohatá na četná stoupání i klesání a mnohé i prudké zatáčky. Na projetí tratě byl limit 1 hodina 50 minut s časovou tolerancí 10 minut. Nejnižší požadovaný průměr byl tedy 64,5 km/h. – dá se říci, že za normálního provozu byl stanovený průměr opravdu vysoký a nepřipouštěl styl jízdy jako kdyby šlo jen o nejnižší spotřebu bez ohledu na průměrnou rychlost.

S dieslovým motorem 1,9 SDI šest posádek docílilo průměrnou spotřebu pod 4 litry na 100 km. Nejnižší spotřebu dosáhl Jan Hamza z internetového magazínu Periskop - 3,364 litru.

S dieselovým motorem 1.9 TDI docílily průměrnou spotřebu pod 4 litry dvě posádky. První byl Ondřej Běhal ze Zemských novin s docílenou průměrnou spotřebou 3,471 litru na 100 km. Další čtyři posádky měly spotřebu pod 4,5 litru a zbývající dvě posádky mezi 4,5 a 5 litry.

S Fabií s benzinovým motorem 1.4 docílily spotřebu pod 4 litry na 100 km tři posádky: první byla posádka ve složení Martin Smolík a Petr Jansa z Radiožurnálu Českého rozhlasu 1 s průměrnou spotřebou 3,714 litru na 100 km. Další účastník měl spotřebu těsně nad 4 litry, další pak těsně nad 5 litrů a ostatní pak do 6 litrů na 100 kilometrů.

Dosažené výsledky jednoznačně ukazují, že vozy Škoda Fabia s výše uvedenými třemi druhy motorů jsou výkonné a hospodárné automobily a že s nimi lze docílit nízkou spotřebu i při vysokých průměrných rychlostech.

Test uspořádala redakce časopisu AutoE😜ERT, motoristická redakce Radiožurnálu Českého rozhlasu 1 a motoristický pořad Jízda České televize.
"A jestli nekecaj a dostanou z toho 53kW, tak je to skvelej ofuk"

no neviem, ja som davnejsie cital v nejakom ceskom casopise, ze seriovej 44kw bez uprav namerali na brzde po zabehu realnych prave 53kw - takze (ak nekecali) je to skor otazka kolko ten chiptuning naozaj prida (tj. chcelo by to nejake doveryhodne meranie pred chipom a po na jednej brzde...). Nemoze tych nameranych cca 8kW naviac zodpovedat prave euro2 verzii ? (44kw je tusim oficialne cislo pre euro4 verziu - ta ma nejaky kat.naviac, nie ?)
> to mracek: dík, jsem zvedavej jak dlouho to vydrzim. Uz sem doma, ale rikal jsem si, ze se este dneska (naposledy) kouknu co je v praci novyho a vyridim postu 😄.

Nastesti jedem na vanoce k pribuznejm, kde neni signal, takze budu mit ntb offline 😒. Pevnou linku si jim netroufnu blokovat dyl jak na 20 minut, takze me to snad od prace odradi 😄.

PeeKaa
bluedream: Zkus chiptunning. Já se na to napřesrok se stejným motorem taky chystám. A jestli nekecaj a dostanou z toho 53kW, tak je to skvelej ofuk oproti o cca 20.000 kč dražší 50kW Fábce.
Diamant
Už koncom novembra som naznačoval, že od nového roka (nie od nového MR) bude cudobnejšia výbava ale našťastie cena tentoraz ostáva. Nechcel som však nič príliš konkretizovať.
Ad TDI originál. Co pořád máte s tím, že je to nejlepší motor do Fabie??? Prd. Sériový TDI PD je zdechlý až běda. Zrovna dnes se mnou závodil nějaký floutek ve Fabii TDI Kombi ("Škoda Official car") a jelo mu to dost bídně. To auto potřebuje doping a kdo ho nezkusí, nepochopí. Origoš 2.0 je znatelně živější, než origoš TDI.
No jo, ale spousta lidí hodnotí spotřebu vs. výkon a v tomto parametru je dériové TDI s lehkou nohou lepší než sériová 2.0 s lehkou nohou. Hufe, ty mít 2.0 tak jezdíš za 12!
nojo, s 1.4 44kW se vůbec nedivím, že to nejede. Tyhle motory prostě nejsou motory. Ale jsou relativně levný, to jo. Jedinej dobrej motor ve Fabii je bohužel 1.9 TDI. Bohužel proto, že je drahej. 1.4 74kW není žádný zázrak a 2.0 85kW mě vůbec nenadchnul.
Osvetlenie sa sprava aj mne presne tak isto (comfort+DO+alarm). Obcas ked odomknem cez DO, tak sa nerozsvieti svetlo a pri zamykani obcas nezhasne... Nevidim v tom ale velky problem, horsie je to s predbiehanim ked cestujem nalozeny 😃) To ma (a motor 1,4 44kW) trapi viac 😄
Tak pánové to osvětlení není pouze "vlastnost" Elegance verze. Mám Comfort (1.9 TDI) s centrálen na DO a dělá mi to taky. V servisu jsem to ještě neříkal, zkusim to.

Co jsem se ale chtěl zeptat - mám auto od října, teď najeto necelých 11tis. a musel jsem dolévat olej. V servisu říkali, že je to normální. Je to normální ?
zaplat panbuh ze uz to mame 😄 Vyhrivana ***ka, kulky a zada ted kdyz rano vlezu do studene kary jsou bozi vec 😊
skl> Maserati má své 24karátové hodiny uprostřed palubky a my zase dálkovým ovládáním náhodně spínané vnitřní osvětlení. Za příplatek bych to teda taky bral 😄

BTW, nový modelový rok Fabku Eleganci celkem ojebali. Vyhřívané ***ky a ostřikovače už nejsou ve standardu... A nejen to. Prostě zdražují a šetří. To bude tím silným kurzem koruny. Někde to musí nahnat 😄
ad osvetlenie: asi to teda bude specificka zavada vyhradne Fabie Elegance, na ktoru nemaju chudobnejsi narok 😄 Len sa divim, preco ju skoda neponuka za priplatok aj pre nizsie vybavy, ucite by som to zvazil 😊
Hufe... 😄
Mráček> Ty buď rád, že máš kvalitní francouzský automobil a do nás chudáku s "německou kvalitou" nerýpej. Je to holt náš úděl něst svůj kříž v podobě špatného dílenského zpracování a nízké spolehlivosti...
Ad osvětlení. To není závada. Na to seru. Asi se jedná o specifickou výbavu Fabie Elegance 😄
peekaa- taky teda vesely vanoce a zavidim Ti to volno... 😄
Dik, aj tebe pekne vianoce a Stastlivy Novy Rok bez nehody.

Slavo
Hufe, to jsou ty Skodovky aneb nemecka auta... 😄
Rozhodl jsem se si letos vánoce pořádně užít a tak od zítřka řeknu práci "letos adiós" - takže jsem tu letos naposledy 😒

Takže vám VŠEM přeju hezký vánoce (ať vám ježíšek naježí 😄, veselýho silvestra a hlavně bezpečnej návrat ať už jedete kamkoliv...

PeeKaa
No jo, v tom máš pravdu - pro předjiždění to musíš vytočit...

Srnky nelituj:

1) na víně

2) se smetanovou omáčkou

😃

PeeKaa
Howard
igicom> DO mam.
Huf> Bolo by celkom logicke, keby sa to rozsvietilo iba vtedy ked je tma. No nefunguje to tak. Asi som to zle opisal: chces s DO otvorit auto, stlacis DO, auto sa otvori a svetlo sa rozsvieti - tak by to malo byt. Ale mne sa stava, ze sa mi svetlo po stlaceni DO nerozsvieti, ale az ked otvorim dvere. Opacne to funguje normalne. Vystupim, zamknem s DO a svetlo zhasne. Inac preto som pisal o vecernom case, pretoze cez den si to clovek nevsimne, kedze je svetlo. Vecer to vsak bije do oci, ked auto otvorim a nerozsvieti sa mi svetlo.

Skl> otvaranie klucom nie je moj pripad.

Tomplee> precitaj si odkaz pre Skl 😉

Howard> mas DO?

Snehulak> no comment 😒
Diamant
Nazdar Igor! No ani ja ťa nepoteším. Na Golfe to tiež fungovalo korektne. Vždy sa to rozosvietilo pri odomknutí a vždy zhaslo pri zamknutí. Ale DO sme nemali.
Me to taky funguje tak jak ma. Mozna to ale bude tim, ze mam japonsky auto 😃)).
Howard
Huf> Mne se vzdy pri odemknuti/zamknuti rozsviti/zhasne. Zatim bez vyjimky, at je svetlo nebo tma (leto nebo mraz 😊
Já mám comfort (centrál ale ne dálkový) a světlo se rozsvítí vždy po odemknutí a po zamknutí vždy zhasne (ovšem pokud svítí). Jednou se mi stalo, když jsem zamknul podruhé (abych vypnul alarm a umožnil otevření zevnitř), tak se světlo také rozsvítilo. Ale to bylo jen jednou, takže si už ani nepamatuju, jestli jsem si to nevymyslel.
ad hukacka: neviem ako je to vo fabii, ale v starom Tipe boli take dve male hukacky a jedna sa mi raz svojvolne odpojila a potom to malo zvuk presne ako popisujes....tak neviem.

ad svetlo: ja nemam original skodovacky central a tak nemam taketo features ani taketo problemy 😄 u mna sa svetlo chova tak, ze ignoruje ci je zamknute/odomknute - zapina sa az po otvoreni dveri (resp.vytiahnuti kluca zo zapalovania) a zhasina same az po urcitej dobe po zavreti dveri (resp. po vytiahnuti kluca zo zap.)...
igicom> Jo. To mi dělá taky a navíc mi to občas ani nezhasne. Večer zamknu auto a světýlko uvnitř svítí dál. Zmáčknu to ještě jednou, světlo zhasne a je pohoda. Kdo ví? BTW, to rožínání na dálku funguje podle mně, když je tma. Jinak až po otevření. To jsem teda alespoň vypozoroval.
Oukej, PeeKaa, máš pravdu, že občas mám dynamickou náladu. Líné auto mi vyhovuje ale právě proto, že můžu využívat naplno potenciál motoru a přitom se ale držet v rychlostních limitech a nebýt tak nebezpečný. Taky jsem přesvědčen, že s pomalu akcelerujícím vozem lze předjet bezpečně jen ve vysokých otáčkách, a předjet občas prostě nutné je, ať jsem kliný nebo psycho. Situace, kdy mám v protisměru vedle traktoru čtyřku s dvěma tisíci otáček by mě asi klidným nenechala.

Kromě toho, motor si taky potřebuje občas trochu zacvičit a dobít akumulátor, ne? 😉

BTW, těch srnek je mi líto.
Zdravim Nezamrzla niekomu hukacka vo Fabii? Moja trubi ako nejake detske auticko 😄 Vcera som sa aj zastavil v servise, pocul som, ako ju v dielni skusaju, nakoniec trubila tak ako sa patri. Tak som odisiel, nedalo mi to a mimo mesta som zatrubil, a zase ten slaby zvuk... 😒 Podotykam, ze v noci parkuje auto v garazi, co by bolo, keby stalo auto teraz v tych mrazoch vonku? (ako vela inych Fabii, ktore ale asi s trubou nemaju problemy...).

Inac zimne gumy som kupil Matador MP58, a musim povedat, ze su vyborne.

Uz ked po dlhom case opat prispievam do MotorCafe, neda mi, aby som nenapisal o jednej zahade, ktoru mi ani v servise nevedeli vysvetlit: mam Fabiu Combi Elegance 1.9TDI PD. Dostal som k nej vyklapaci kluc s dialk. ovladanim. Vsimol som si, ze ked vecer (cez den to clovek neregistruje) otvorim auto, niekedy sa mi vnutorne osvetlenie zapne hned, inokedy nie, az vtedy, ked otvorim dvere. Nevsimol si to este niekto iny?

Zatial je na aute 18.000 km (od marca), priem. spotreba v lete 4,6 (!), teraz vsak vyskocila na 5,0 l, ale necudujem sa v takejto zime, a vacsinou su to v poslednom case iba jazdy na kratke vzdialenosti. Technicke problemy som s autom nemal, zacinaju sa ale objavovat chybycky krasy: vpredu v pristr. paneli mi nieco ticho klepoce, no viac ma znervoznuje vrzganie roletky vzadu na lavej strane. Vopred dakujem za pripadne rady a napady.

P.S.: Cau Diamant! 😉
matuS
mozem pravdivo povedat, ze jedna z veci, ktora mi v australii vobec nechyba su skodovky. ale objavil som v novinach clanok, ze prve dve a to oktavia a fabia, uz su tu a chcu zacat s predajom. hroza! 😄
Milý Tomplee,

byly časy, kdy jsem byl také "mladý a neklidný". Pak jsem sejmul pár srnek, rosekal pár aut (obvykle ne mou vinou 😄 a vyřádil se s různejma autama dosytosti. Od té doby jezdím "obvykle" rozvážně a nikam nespěchám. Na důležitější vtrječi jezdím radši o chvilku dřív, takže mě nic nenutí vytáčet trojku na 5t. Nehledě na to, že mě celej den hučí v práci počítač, takže si rád užiju trochu klidu, což ve fabii jde tak do 3-3,5T. Testu zrychlení jsem se divil proto, že fabie 44(aspoň si myslím) je určena právě takovejm lenochům jako já. Dynamicky založený řidiči by se jí měli obloukem vyhnout, nebo zvolit silnější motor. That's all.

PeeKaa
Přídavný elktrický topení? Kde se dá sehnat na Škodovky? Není to problém?
Diamant
Tie Matador Winterra (MP 5😄 su podla mna skvele gumy. Ja by som ich vrele odporucil. Inak aj v nejakom teste som ich uz stretol ale ani za svet neviem kde. Vo vysledkoch boli obklopene renomovanymi svetovymi znackami. Barum bol az niekde nizsie. Sakra, ze som si to neopisal podrobne 😲(
A co takhle přídavné elektrické topení má někdo zkušenosti kde se dá sehnat?
Chi chi, jsi všímavej 😄 Ale nečetl jsem nic, pouze jsem nechal otevřený okno ... do zahrady 😄
luf, to nejsi prvni, kdo mi to rika... 😃)
Tak jsem si pročítal starší příspěvky (dosud pasívně), ale tohle mě donutilo se přihlásit😒br />
PeeKaa, v 5542 píšeš, že v 60ce normálně řadíš čtyřku a že se divíš testu zrychlení 60-90 na 3. stupeň.

Z toho mám dojem, že jsi buď ve Fabii nikdy neseděl, nebo že jsi nikdy nepředjížděl.

Na trojku jezdím v 1.4 MPI normálně do stovky, a to sotva překročím 5000 otáček. Klidně by to sneslo ještě víc.

Takhle si tvůj motor asi s Tebou moc neužije.
Koupit Fabii 1,4 44 KW Comfort, metalíza, od prodejce 294 000,- ??
luf> 😄))
mracek - si blbec. Ty mas ozajstne auto, oni maju iba Fabie 😄
Ja mam tiez Matadory MP58 uz druhu sezonu, 165R14 (minuly rok nemali 185 ked som ich kupoval) a tiez mam dobre skusenosti. Mozno som to tu uz pisal ale stalo sa mi ze pocas dna na lyzovacke napadlo asi 15 cm snehu a z parkoviska sa nedalo odist bez retazi. Ja som ich vsak nepotreboval. Myslim ze su to dobre gumy aj ked som Fabiu s inymi nejazdil.
A co Kleber Krisalp 3?
Nepřečetl jsi náhodou celou mou rubriku, když jsi tam byl potichu tak dlouho😊)
Matadory MP58 mam teraz obute v rozmere 185/55 R14 a zatial spokojnost. Polarisy nepoznam, takze nemozem porovnavat. Matadory som testoval v 10 cm vrstve nejazdeneho snehu, ked som ako prve auto sa brodil v Nizkych Tatrach a slo to bez problemov, brzdna draha je na snehu urcite lepsia nez na letnych, s tymi som tiez zazil este sneh tak mozem priamo porvnavat. Polarisy nepoznam, takze k tomu sa ti musi vyjadrit niekto iny, ak kupis Matadory neprohloupis...
A pak ze jsem sam blbec, shanet zimni pneu v prosinci... 😃)
Co na zimu? Barum Polaris nebo Matador MP58? Má význam dávat užší!
Tak jsem na ní mrkl (www.skoda-auto.de) a je to fajn vybavené vozítko.

2.0, TDI PD nebo 2x1,4 16V.

+ optický tuningový paket (P+Z+kř+stř spoiler, koncovka výfuku, rozšíření bl.)

+ sportovní paket (sed+vol+kůže na ruč.br. a řadičce)

sportovní podvozek (oh!)

5ks 15" liťáky

Hm...
Hm... tak to teda kvituju tak nějak s povděkem. Asi by mně sralo, že existuje Fabia 1,8T nebo podobná. RS 2.0 85kW 170NM mi opravdu žíly trhat nebude 😄 Podotýkám, že to není špatný motor! Ale ani nějak extra dobrý... Třeba bude mít nějaký fešný (a po vzoru Octavie RS snadno zaměnitelný) přední spoileronárazník.
ale ved v DE sa uz predava Fabia GT s tymto 2.0l motorom (85kW). Ale ktohovie, ci to pride aj do zemi ceskych alebo na horne uhry... 😊
a> Si robis srandu, ale pred nejakymi cca. 15 rokmi, nejako tesne po uvedeni VW Corrado, existovala jeho verzia s dvomi motormi. Len sa uz nepamatam, ci sa to vyrabalo aj seriovo alebo nie.
Údajně se Fabia RS chystá, ale jako agregát má mít impozantní 2.0 MPI!!!
Omlouvám se všem, kteří podlehli malé mystifikaci, kterou jsem zde včera drze roznesl. Omluvit mě může jen to, že jsme měli firemní vánoční večírek a již od 10 hodin jsem byl ve velmi rozverné náladě.

Omlouvám se všem za všechny psychické škody a slibuju že v podnapilém stavu budu dávat roce od pc dále.

Ale byl jsem spravedlivě potrestán. Bohemia sekt s fernetem mě vytrestaly na 14 dní dopředu 😒

Ale stálo to za to 😉

PeeKaa
2 motory má například Mercedes A-Klasse, tedy jak který, ale má.
What is it? Dvoumotorova kara...
Tak jsem nevidel a neslysel ani o jedne... Co bude mit RS za motor? 1,8T 110kW? nebo bude pouzivat tu 1,6 16V 96kW s Pola GTI? To by si asi moc nepomohla, protoze i 2,0 ji dodava hodne sily!
Dvoumotorová kára! Něco jako Clio ale motor vpředu zůstane! A bomba nakonec bude to dvakrát nadupané TDI!
Už je na cestě!
Úž se staví a příští rok má nastoupit celkem 5 posádek do MS!
Fabii WRC jsem nevidel a ani jsem o ni neslysel...
Jo, ten motor by mohl byt dobry, ale ta cena bude urcite taky dobra... 😃)
Jak myslíte, že se prosadí?
Jasne, asi som mal pripisat smajliky na cely riadok. BTW ten FSI motor vyzera celkom fajn, zeby sa nemci konecne naucili robit aj benzinaky?
Zpomeň na 74kW u V8 dvoulitru, to by si moc nepomohli! Vžyť už teď je nachystán 4-válec 2.0FSI 110kW 220Nm!
A navic je v Brne minimalne o 3 kachle levnejsi beznin jak v praglu 😊
BTW 2x37kW je iba 74kW, ak ma kalkulacka neklame, 2x84Nm = 168Nm. To je akoze ten priemerny vykon na dvojliter? A co spotreba, tiez bude 2x7l = 14l/100km???
peekaa - ako vtip dobre 😄
No konečně nějaký dobrý nápad. A to bude VW nebo original Škoda ? Jo ještě mě napadlo to budou ty slavné OHVéčka ? Kdes sehnal tu informaci ?
Lufe lufe...

Zase si děláš srandu z našeho nejlepšího podniku. Aby ti sklaplo, tak ti prozradím jednu tajnou věc. Podle posledních zákulisních informací je montáž tohohle motoru jen test. Od roku 2003 chce totiž škoda motnovat do všech větších automobilů (octavií počínaje) speciální motor - dvoulitrový osmiválec. Ten má vzniknout právě spojením dvou litrových motorů (podobně jako v pasatu W8 - ale tam jsou jiný motory). Vznikne tak unikátní motor s průměrným výkonem ale vynikajícím točivým momentem.

PeeKaa
Ace, radsej to nerob. Mohol by si nahodou zistit, ze motor 1.0MPI je to prave orechove a zastavba do tvojho auta by bol riadny kus roboty. Do stieracov by bol vykonom urcite dostatocny 😄
Docela * by byla objednat si Fabii junior a az by si ji prebiral tak mit s sebou 4 kola s tim, ze jsi myslel, ze nejsou ve standardni vybave 😄 To by me zajimalo jak by na to koukali 😊

Jinak bych se s nim taky rad projel, jen abych si vyzkousel ten neobycejne vitalni motor 1.0 37kw 😊))))))))
Pumpy jsou OK. Distace mam dle pocitace kolem 550-600km na nadrz tak to do Brna dojedu v pohode. Ročně najedu minimum. Jestli ujedu tak 3,5 tis mil, tak to bude hodne. A ted v zime nejezdim vůbec. Ted ho jen leštím... 😊
Hlavne, ak MB tvrdi, ze znizovanie ceny a ochudobnovanie vybavy neslo na ukor bezpecnosti. Mozno sa im torzna tuhost nezda dost dolezita 😃)

Ale rad by som sa v tom (iba😊) previezol.
ace2> Jak to, že nedostaneš? Já myslím, že pumpy na D1 mají tak velké zásoby, že pokryjí i Tvou spotřebu ;o) BTW, kolik s tím vehiklem najedeš za rok?
A nebo American Car Weekend v Brne 😄 Jinak se do Brna asi nedostanu. Jo mozna jeste Invex pristi rok, to jsem tam na tyden...
No stejne jednou nejakej meeting bude 😉 Treba u prilezitosti nejaky tuning show zas v Brne 😊
Spíš nějakou dobrou hospu, kde s dáme všichni po hubě 😄
To uz aby jsme si pomalu zamluvili kongresove centrum... 😄
ja som sa sekol huf s tou cenou. som to prepocital a nechal ATS. 😞
> to mracek, ace, huf...

Až se budete srážet v praze, dejte mi vědět...

PeeKaa
Saab
Na www.idnes.cz do kolonky "hledej slovo" napiš "fabia" a klikni na hledej a pak klikni na článek "Škoda Fabia je dvouletá".
matuS
ak je pravda, ze vybrali z fabie junior tu traverzu, tak by sa mal opakovat crash test pre NCAP.
Diamant
Akosi som to nenašiel. Nepošleš mi ten článok?
mráček> Jo!
Diamant
Som zvedavý, dokedy môj otec bude prevádzkovať 486/66 MHz s 8 MB RAM a 520 MB HDD 😄 Ale k veci. Ja by som chcel mať starý autobus. Lenže kam ho dať a kde ho zohnať? Ja by som chcel Karosu ŠM 11. A také mestské autobusy končia ako prvé 😲(
Hufe, taky bych Te rad videl... Tak nekdy, az bude cas a budes mit cestu nach Prag, tak dej vedet a dame si sraz i s ace2 a podebatujem...😄
A jeste jedna srandicka k tomu autu, to je benzin, lepe receno nadrz, ikdyz je totiz v nadrzi temer 20l a auto se rozhoupe, tak se stava, ze to nenasaje fuel a auto jako se vyplo a kdyz uz si clovek mysli, ze mu to chcipne, tak vystreli dopredu...😃)
ace2-jestli chces vedet kroutak, tak ti ho reknu, 325Nm pri 3000ot!
Jo muzu potvrdit, ze ACE2 car je pojizdny obyvak, navic se mi libi, ze to vubec nelaka k rychlosti, pritom sily to ma hafo, fakt je to vychytany, samy srandicky to ma! Ale co mne fakt dostalo jsou kontrolky na svetla atd, ktere jsou v predu na kapote a taky jsou jeste vzadu a jeste se mi libi rozsveceni bocnich svetel pri zataceni...😃)
150ats nestal to je pravda. Na druhou stranu je to coupe důkaz zde: [odkaz] a těch bylo vyrobeno jen 2438 kusů 😄 a to má ještě pozlacené emblemy 😄 zadni stojí 16 kKč 😄 tak jsem zvědav kdy mi bude ukraden 😞
peekaa> Hm... To já jsem měl ještě před rokem (mimo můj) ještě jeden comp. Byla to 386SX 25MHz koprocesorem (!), 250MB HDD a 4MB RAM. Daroval jsem ho charitě pro postižené děti. Pak mě ale napadlo, jestli to byl vůbec dárek... 😲(
U nás to bude zcela jistě levnější než v raichu.
joo to znám, taky mám doma zakonzervovaný P100 s 32MB edo-ram a S3 s 1MB.

PeeKaa
ace2, buicky hentoho rocnika a hentej kategorie sa v Rakusku predavaju za cca 150l ATS (vo velmi dobrom stave). dvojzonova klima, automat, koza. neviem, co presne to mas ty.
ace2> I když mám odlišný názor na auta, tak Ti tak nějak vnitřně závidím (v dobrém slova smyslu). Taková pojízdná pevnost. Tak řekni cenu. Zaokrouhli a hoď to sem. Pretty please!
No až na to, že mám vymontovanej sytič, a když má blbou náladu tak zablně starter 😒 No má svůj věk. Nicméně mám vypozorováno že se protočí jen když je nizká teplota 😄 Asi zatuhlej pastorek. Na jaře se na to vrhnu a tyhle serepetičky vyřeším 😄 A hurá na srazy 😊
Papá to velmi málo. Je to PFI tedy "Port Fuel Injection" česky tedy MPI 😄 Po Praze je spotřeba 14,6/100 a na dálnici pri tempomatové rychlosti 110-120km 9,6L/100. Výkon 188HP krouták netuším, ale "dostatečný" a položený někde témeř u volnobežných otáčkách. Maximální rychlost 185km/hod (el. omezovač). Vzduchové odpružení, ABS, Airbag + elektrický ovladané asi všechno včetně sedačky spolujezdce, víka kufru a aut rozvěcování světel a další serepetičky. (Přece s ním nebudu bouchat). Plně automatická digitální klimatizace je už někdy od konce 70. let. a bla bla bla.

Jen taková zajímavost. Tachometr je do 85MPH -tedy 140km(tradice od 60. let). Je tedy zajímavé když na konci tachometru, člověk sešlápně plyn a auto vystřeli a prudce se zarazí až o omezovač a to více méně doslova. Jinak by to jelo podle mě kolem 230, a to je to hranatá krabice kde aerodynamika není důležitá. A nehledě na to že podvozek a brzdy nejsou na takovou rychlost koncipovány (přirozeně bubny na zadku), takže takový rychlost je spíše teoretická a je dobře že je rychloměr do 140 alespon to nesvádí o trhání rekordů.

Jinak rok 1990 (poslední hranatý) do 96 jezdil v USA a já jsem 3. majitel v ČR.

Jinak Mracek v něm jel a dokonce řídil, tak vám může říct nějaké referance jako osoba to nezavislá.
"Jinak cena je důvěrná, to je jako, kdyby se někdo chlubil kolik už ho stála jeho milenka "

To mi pripomina jedneho mojho byv.spoluziaka, ktory je magor do americkych aut a ten mal svojho casu nejaky Buick s neviem kolko litrovym motorom (tustim tiez 4.5 ?), ktory kupil za nejakych 90 tis.Sk (tusim to malo 150tis. mil najazdene). Bola to neskutocna krava so vsetkym luxusom. No a vzdy ked som sa s nim viezol (asi 3x) tak sme niekde ostali minimalne na 15 minut stat (napr. na semafore) s tym, ze motor naskocil zase az po tom, co sa kamos v nom nejaky cas hrabal... Z doveryhodnych zdrojov mam, ze vraj preinvestoval len na opravy a diely niekolko krat viac, nez bola nakupna cena vozu (ale on sam tu sumu nechcel vyzradit..😊)
Nice 😄 Jeste ze sla cena benzinu dolu co? 😄 Kolik to papka po praze s automatem ? Neni to sice styl aut co se mi libi, ale na druhou stranu tam musi byt spoooustu mista na .... 😄 . I kdyz takovej "roadhead" se da praktikovat v kazdym aute (ovsem kdyz to vemu kolem tak automat ma v tomhle smeru vyhodu, protoze ve chvili takoveho roadheadu a necekaneho prerazeni muze dojit k osklivemu urazu 😊))))
Howard
ace2> Teda me milenka moc nestoji (spise vubec nic), ale nevim, jak to mas ty 😄

Aspon napis, jestli s to kupoval nove a nejake ty udaje (vykon, motor, spotreba...)
Na mín něž mnohem méně luxusní S-Klasse 😄)) Jinak cena je důvěrná, to je jako, kdyby se někdo chlubil kolik už ho stála jeho milenka 😄 To je prostě láska a peníze se neřeší 😊
ace2> Hm... Pěkná kára. Na kolik to vyšlo???
Howard
ace2> Hmm, opravdu krasavec (myslim samozrejme to auto 😄 Na kolik te vysel, jestli to neni tajne?
Vy chcete fotku ? Moment já jí dokonce někde i mám 😄 Moment jenom to musím najít... kde pak to je jenom je a tady...

[odkaz]

Tak to sů já 😊
All: Houby high society 😊) Na všechno jsem si vydělal vlastní prací. A to bez legrace. Jinak me fakt nebavi, jezdit s manualem (nicmene musim se slizebnim autem) je to zbytecna práce, navíc se držím filozofie, že když to může dělat auto za mě tak co bych to dělal já. Proto jsem si pořídil auto, kde musím držet jenom volant 😒 Nicméně ten stejně držím povětšinou jen kolenem, tak mi to zase až tak nevadí, když to dopravní situace umožnuje tak nohy mám někde v místech spolujezdce, takže tak nějak v autě ležím jako doma v obýváků u televize 😄 Samozřejmě když je volná dálnice. V Praze se to neda moc praktikovat 😒 Bohužel 😞
huf: svého času jsi sliboval, že vyfotíš OCTAVIE-ho. A kde nic, tu nic...
>to huf

Svýho času jsem měl na škole svůj web (museli jsme to dělat kvůli zápočtům) a tam jsem měl hned několik svejch fotek. Pak jsem si uvědomil jak je to úchylný a smazal to.

Znáte to - takový to - narodil jsem se v (a fotka), zš jsem absolvoval (stupidní fotka z 2. třídy)... Nejlepší pasáž byla "moje koníčky"...

😃))

PeeKaa
peeka> Monitoruješ mi mozkové operace. Taky bych moc chtěl vidět Vás ostatní, especially wolffa, aceho a mráčka. A Tebe taky ;o)

No nic, potřeme se olejem, nafotíme se a rozešlem si své akty, ať to má spád 😄))))
Saab
[odkaz] c=A011205_094209_ automoto_sid&r=automoto

Raději tedy 2 mezery 😄
Saab
[odkaz] c=A011205_094209_automoto_sid&r=automoto… />

Je tam vložena mezera.
Někdy mě fakt překvapuje, co za "lidi" se tady sejde. Nemyslím to nějak hanlivě, ale je to někdy docela zábava číst si ty příspěvky a představovat si ty lidi za kompama. Zajímalo by mě jak vypadá "ulítlej" huf, "línej" 21 letej ace2, "pracovitej" ATX...

Sory za offtopic, ale nemohl jsem si to odpustit 😄

PeeKaa
zkus projet idnes a www.mfdes.cz

a pokud to nenajdes, tak to oskenuju a pošlu ti to...

PeeKaa
Dalsi High Society ? 😄 no V8 4.5 to pofici trosku lip nez 1.9TDI 😊) hihi delam si srandu a provokuju... 1.9TDI zase fici lip nez moje 1.4 16V (hmm co takhle 1.4 V16 ? to je deci na jeden valec heh 😄

BTW: ace2> Co jsi vlastne zac?
matuS
ved napisal ze ma 21, ale najlepsia je ta hlaska, ze je moc stary na to, aby sa blaznil s manualom, tak na tom sa kosim este aj teraz 😊))
ace2> You´re 21?
matuS
howar😜 Ale po pravde, jeste jsem neridil auto s automatem, takze nemuzu rict. Jenom kdyz jedu s nekym, kdo ho ma, tak me rozciluje, ze nemuze ridit otacky motoru, ktere si dle me delaji, co chteji 😄
prave o to ide, ze musis sa previest a nie iba jedno popoludnie. ja som si na automat navykal zakazdym asi tyzden, na kazdom aute je to troska ine, ale da sa to naucit pekne ovladat, podradovat bez zmeny rychlosti (samozrejme nemyslim manualne podradenie 😄 ) atd. kazdopadne ked si soft automatu nesadne s naladenim motora, tak ako to bolo na alfe166, tak je to na***.
navyse tieto automaty sa dokazu troska prisposobovat vodicovi, takze zrejme aj preto ten cca tyzden a je to potom fakt super. ace vie o com hovori.
cloveka len serie, ze to este stale predsa len zvysuje spotrebu (v meste) a odobera vykon 😒 , co ace pri 4.5 v8 neciti, na 3.0 v6 to citit je.
matuS: Ach ano, automat je pošušňáníčko, už nikdy bych neměnil a to jsem byl za mladých let ta¨kove odpurce automatu. Zvlaště ve spojení s V8 4.5 je automat pěkné vyžití 😄 Ne vážně, až si budu kupovat normální auto tak musí mít automat, už jsem starej na to abych bláznil s namuálem, nehledě na to, že jsem z manualu unavenej v Praze otrávenej a bla bla. Prostě ve svých 21 letech jsem moc linej. Jo no jo, fakt jsem moc línej na manuální řazení.
Diamant
PeeKaa> Nemôžeš mi to na môj mail poslať? Akosi u nás MF Dnes nepredávajú. diamant@ke.telecom.sk
Diamant
Môj otec sa dnes rozlúčil s Feliciou (95.000 km) a presadol do novučkej Fabie Combi 1,4/50. Takže časom ju budem môcť aj trochu popreháňať a napíšem snáď viac. Dnes som na nej spravil prvých 100 km. Aj napriek opatrnej jazde s ohľadom na zábeh či 4-om osobám v aute som mal veľmi dobý pocit. Tých 50 kW fakt nie je veľa ale je to celkom dobre sprevodované. Fabia behala pomerne ľahko a hluk je veľmi prijateľný. Neviem ako ukazuje palivomer na začiatku a na konci ale po 100 km jazdy (mesto aj mimo) z nádrže ubudla cca 1/8 paliva.
zimní gumy vždy dopředu!
Teď tam mám 185/65 R14 co místo toho na zimu?
slavos: kde si mal prehliadku po 15000 za 2000Sk? Ja uz mam 14000 a tak ma to dost zaujima, lebo ja som uz pocul aj o 7000 za 1. pr. Bola to len vymena oleja alebo v rozsahu rocnej prehliadky? Dik za info.
Ja som so svojou 1.4MPi Comfort platil po 15.000 asi 2000Sk a po 30.000 asi 4.000Sk za prehliadku (najdrahsi po oleji - cca 800Sk bol pelovy filter).
Jo, nevím esli jste to někdo viděl - minulou středu byla v mf dnes čtyřstrana o fabii... Výhody, nevýhody, problémy, atd.

Docela zajímavý čtení.

PeeKa
Joo servis na Fabii uz neni to co na Favo nebo Filcku. Skoda totiz nejak musi smazat "image levneho vozu" a musim uznat ze jsou to kabrnaci. No ted vazne, zalezi asi hodne servis od servisu, jak kvalitativne, tak cenou.
Howard
matuS> Jak rika muj sef, atutomaticka prevodovka je pro baby 😄

Ale po pravde, jeste jsem neridil auto s automatem, takze nemuzu rict. Jenom kdyz jedu s nekym, kdo ho ma, tak me rozciluje, ze nemuze ridit otacky motoru, ktere si dle me delaji, co chteji 😊
matuS
howard> prave pre to je uplne super mat k tempomatu aj automaticku prevodovku. to je ti parada, to pekne dlho nemusis pouzit ani jednu nohu, motor sa nepodtaca, nevytaca...ze ace? 😊
Diamant
Ale samo, že ten plyn u Avie nie je tempomat. Veď to je len sranda.
1. Jsou dva druhy tempomatu, mechanický a elektronický. Např VW TDI má elektronický a např. starší BMW nebo MB má mechanický. Vesměs auta s elektronickým plynem mají elektronický a s manuálním plynem mechanický. Mechanický tempomat na základě zjištěné rychlosti se snaží pomocným motorkem a dalším lankem plynu udržet zvolenou rychlost. Jeho funkce je omezena pouze na udržení předvolené rychlosti a kvalita funkce odpovídá jeho technické podstatě. Oproti tomu elektronický tempomat nabízí celou řadu možností, jakožto limitovanou maximální rychlost, a tak stejně sloučení s radarovým či jiným čidlem. Jeho funkce je mnohem přesnější a dokonalejší.

2. To co se tady psalo o Avii je ruční plyn, a pamatuji si, že něco podobného měl i Polský Fiat ála Žiguli. Ovšem s tempomatem to nemá nic společného.

P.S. Já u TDI bez ASR ve sněhu využívám tempomatu při jízdě do kopce, kde je takříkajíc nepříjemný mohutný nárust kroutícího momentu, který v těchto podmínkách takřka znemožňuje citlivé přidání plynu, tak aby se kola neprotáčela. S pomocí tempomatu lze vyjet kopec s maximální akcelerací bez protáčení kol.
Howard-nejak tak, jinak na pristrojovce bylo tlacitko tempomatu, kterym se zapinal, aby nahodne nedoslo k jeho spusteni a na volantu byly dve, jedno, ktere pri delsim stisku ulozilo do pameti rychlost a pak slouzilo ke zrychlovani a druhe slouzilo ke snizovani rychlosti, pripadne k odpojeni nikoli vypnuti tempomatu!
Diamant- takovy tempomat ma kazdy traktor... 😃)
U SDI 1.prohlídka za 3400,-. Původně se mi snažili vnutit předběžnou cenu 5000, po diskusi co a jak a za kolik a to detailně ... byla najednou předběžná cena 3 500,-.
Howard
mracek> U Skodovky se odpoji pri jakemkoliv snizeni rychlosti, pri zvyseni pouze pokud jedes delsi (musel bych si precist kolik minut) dobu rychlosti vetsi o X km/h(zase bych si musel precist kolik 😄 nez bylo na tempomatu nastaveno. Posledne nastavena rychlost samozrejme zustava v pameti (do vypnuti motoru). Pro presnejsi specifikaci bych si znovu musel precist navod, do cehoz se mi prilis nechce 😄

To neodpojeni pri zvyseni rychlosti rad vyuzivam pri predjizdeni a k tomu je to taky urceno. Neodpojeni u Mazdy 626 pri snizeni rychlosti trosku nechapu - znamena to, ze tempomat nereagoval na brzdu (ci presneji reagoval jen kdyz jsi pribrzdil o vice nez 20 km/h)?
Diamant
Ja poznam tempomat MB-E classe a Volva S80 celkom dobre. Ten vo Volve mi akosi viac prirastol k srdcu. E-cko ma na to taku nezmyselnu dalsiu packu pod volantom. Takze princip dobre poznam. Ale zujalo ma to slovko "obmedzovaci", co sa mi zda nie je celkom normalny tempomat. Inak aj Avia, s ktorou som jazdil mala tempomat. Hocli dost primitivny. Na pristrojovke je take koliesko, ktore mechanicky nastavuje spodnu uroven plynu (t.j. volnobeh). No a ked sa to koliesko natocilo fest, tak sa dalo na najvyssej 4. rychlosti valit povedzme 70.
To odpojeni bylo z duvodu bezpecnosti... Ale takhle to bylo u Mazdy u Skodovky nevim, nejel jsem Skodovkou, ktera by mela tempomat...
Howard-u Mazdy 626 se tempomat odpojil pri zvyseni nebo snizeni rychlosti o 20km/h vuci nastavene rychlosti a to bud plynem nebo brzdou...Pri zrychlovani tlacitky se neodpojoval...
Howard
Diamant> Mozna pro nekoho zbytecne, ale presto vysvetlim: Tempomat nastavis na nejakou rychlost zmacknutim tlacitka. Kdyz zmacknes plyn, tempomat se neodpoji (odpoji se pouze pri zmacknuti spojky, brzdy nebo tlacitka k tomu urcenemu), auto pouze zrychli a po sundani nohy z plynu rychlost klesne na predeslou hodnotu.

Dalsi funkce - tempomatu muzes plynule pridavat ci ubirat rychlost dvema ruznymi tlacitky. Taky vyvolavat posledne ulozenou rychlost v tempomatu zvlastnim tlacitkem. Vlastne s nim nepotrebujes plyn - muzes vse delat rukou 😊

Jedine nebezpeci je, pokud vyvolas ulozenou rychlost na jinem prevodovem stupni, nez na kterem jsi ji zadal - motor pak muze byt podtoceny nebo se pretaci az k omezovaci. Toho si ale celkem lehce vsimnes 😄

To jsou hlavni funkce, existuji jeste dalsi male finesy, ale to by bylo na dlouho.
Diamant-na to mas plyn, kdyz slapnes na plyn, tak se tempomat odpoji, tohle co popisujeme se nastavuje na palubni desce a pak plyn ovladas jen tlacitkama na volantu!
No ja nevim ale myslim ze na mou 16V 74kw jsem pri prohlidce po 30tkm platil neco kolem 4800kc (aspon myslim) ale rozhodne to nebylo 10tacu. A to jsem si tam dal full syntetic olej. Tak nevim. Takovyhle ceny jsou mozna pri vymene tlumicu a nebo napinacich kladek u TDI (rikam to spravne?)
Diamant
Ale keď ti to nedovolí ísť rýchlejšie ako nastavená rýchlosť, môže to byť nebezpečné, nie? Veď niekedy potrebuješ chvíľkovo pridať a vyhnúť sa nejakej problémovej situácii.
Howard
to a: No Mracek uz ti odpovedel a ja jen doplnim, ze takto se da vlastne pouzit kazdy tempomat. Jenom si rychlost, kterou si prejes, musis odchytit a zaznamenat. Pak jen staci vyvolat rychlost z pameti a je to.
V MF Dnes kritizoval nejaky zastupce autoparku v TV cenu pravidelnych prohlidek (Classic 1.4 - 1.pr. cca 6000, 2.pr. cca 10000 Kč) Kdyz jsem videl drive ceny v casopisech, tak se pohybovali okolo 2000 az 4000. Jake mate vy zkusenosti? Uvazujem totiz o koupi Fabie. Dik za odpovedi.
No druha vec je jak je NS integrovan s nejakou online sluzbou podavajici informace o zacpach, objizdkach atd. coz se tyka asi nemecka, ale nemam s tim osobni zkusenosti, ovsem videl jsem demo SW na EPOC kdy ve chvili kdy se k SW dostala informace o zacpe tak se nasla jina cesta atd.. coz nemusi byt spatne, ovsem co je nejdrazsi a nejhur dostupne? Aktualni informace... to se plati zlatem
No a k te objizdce, myslite ze ty mapy pro navigaci jsou tak casto aktualizovany? Nic o tom nevim, jen se ptam ...
Luf: souhlasim ze navigace je sice dobra vec, ale neskutecne draha za to co nabidne. Jezdim vsude mozne po evrope a nedela mi problem skouknout trasu v napr. Route66, vzit si s sebou pro jistotu autoatlas Evropy za 400Kc a mam po problemech. Jeste jsem nezabloudil a kdyz uz jsem si nekde zajel, tak se jednalo max. o par kilometru. Navic s navigaci bych se asi krute nudil. Proste bych si pripadal jak otrok, zaboc doleva, za mostem po 100 doprava, fakt hezky ... 😄
Nebolo to cez den, ale v noci. Napriek tomu to bol fakt poriadne adrenalinovy zazitok. Vsetko sa to zbehlo tak, ze sme vosli do jednosmerky v protismere a na jej druhom konci boli carabinieri. Tak sme pokorne zastavili a cakali, co bude - nakoniec sa ale situacia vyvrbila tak, ze sme ich nasledovali 140 cez krizovatky az k hotelu 😄
a-dela ho Renault, kde si nastavis max. rychlost, kterou chces jet!
Ale ja lufe nemluvil o navigaci za 80tkc. Ja prave mluvil o te variante s PDA a GPS, ktera je multifunkcni a splni to co potrebujes, tj. navest te z mista do mista A do mista B s tim ze te upozornuje na odbocky atd. Takovou konfiguraci pri cernobilem display koupis kolem 21tKc a mas hned nekolik hracek ktere muzes vyuzit X zpusoby. Samozrejme ze jsem nikdy neuvazoval o "FULL" NS za 80tKc. No s tim Milanem bych to tak neprehanel. Ja tam byl rok a nezda se mi ze by auta z tech precpanych ulic byly schopny uhybat tk rychle abys tam valil 140 ! 😄 Mozna na Autostrade 😉
smarty - no vacsinou jazdim po dialniciach a po "zapadnom nemecku" a dalej na zapad a nestalo sa mi, ze by som zabludil. BTW za tie 3 hodiny, co stratis zabludenim zarobis 80tis na navigaciu? Ak ano, potom klobuk dolu 😄
Boli ste uz autom na Ciernej hore? Ak sa da niekde zabludit, je to prave tam. Odbocky neoznacene, cesty na mape vyznacene ako medzinarobne hlavne tahy su kvalitou horsie ako u nas 3. trieda, miestne cesty casto nie su ani asfaltky... Myslite, ze tam bude navigacia fungovat? Iba ak lakat zlodejov. BTW neviem ako vo Francuzsku, ale v Taliansku si clovek moze stopnut carabinierov a povedat im, ze zabludil a kam potrebuje ist a oni pustia majak a zavedu vas na miesto, kam potrebujete ist. Len sa pripravte na to, ze budete jezdit akoby ste sa nahanali (140 po Milane v plnej premavke!) 😄
Trocha som zmiesal nedotacavy a pretacavy smyk. U S120 by to kontra spolahlivo zabralo pri pretacavom smyku zadnych kolies. Cital som dva clanky, kde kazdy autor popisoval ine riesenie smuku prednych kolies. Zaujimali by ma vase skusenosti zo snehu. Samozrejme na Fabiach, 😉)
DP> No jo, udelals kauf. Tos chtel slyset, ze jo, aby ti nekdo tvuj vyber pochvalil. 😄) Ale jo, fakt to tak je. Kdyz jsem kupoval ja, byla tahle 406ka za 745 tisic. Holt na jare Jezisek nechodi ... 😄 Za tuhle cenu je 406ka v tyhle konfiguraci svetova.
Idem do pravej zakruty a predne kola na snehu dostanu smyk. Co urobite ? Na S120, by som dal volantom kontra (otocil by som ho do lava). Ale na Fabii, mam ubrat plyn, stlacit spojku, otocit volantom (vlavo, alebo vpravo) ? Poradte, zima je na krku.
luf> hmm 200km po socialistickem nemecku to uz je hodne moooc casu navic, navic v takovych snehovych podminkach.... chtel bych mit tvuj cas 😉
Tak tak 😊)) Nejlepsi byly nocni projizdky 😊
ace2: Máme na věc naprosto stejný názor. BTW: Už se těším na ten batoh za 3000 SMARTbodů. Ale ještě si budu muset počkat 😒
Dělá se něco jako tempomat, který neumožní jet více než si zadám.

Přijedu do města dám mu 50 Km /h a víc mě to nepustí.
matuS
howard> jo, tych 700km po dialnici, to beriem. ale do mesta tempomat nie.
Howard
matuS> Nohu (presneji receno nohy 😄 mam pred pedalama a je jim tam vic nez dobre. Kdyz se blizi neprehledna situace, pripravim si obcas nohu na brzdu nebo vypnu tempomat. Ovsem ze by reakcni doba nohy z pohody a z plynu smerem k brzde byla nejak moc rozdilna, se mi nezda.

Co se tyka toho strehu - zkus mit nohu pres 700 km (moje obvykla trasa) ve strehu na plynu a pritom nemit krec. Zkratka s tempomatem a dobrym autem po tech 700 km nejsem nijak zvlast unaveny (tudiz i reakce za volantem jsou ok), ovsem kdyz jsem byl parkrat nuceny jet to ve Felicii, tak to byl docela porod (malym vykonem, pocitem nejistoty, spatnym posezem, atd. atd. atd.) A ta unava potom, to abych si skoro bral dalsi den dovolenou (a uz vubec nezminuju az o 2 hodiny horsi cas 😄
Koupil jsem Dunlop wintersport M2 na fabii 185/14 a jsou hodne cool oproti barumkam z fabriky. Fakt cool. A shell V-Power RULEZ!!!!
Diamant> Hm. No já měl Climatronic ve své Octavii taky i můj tata ho má a je to na pohodu. Intuitivní a přesné. Vidíš... a pak se má chudák výrobce něčím zavděčit ;o)
Já něj jezdím pořád a netankuju nic jinýho. Zatím maximální spokojenost. A nehledě na rychle přibejvající SMART body 😊
matuS
peekaa> obchadzka? neviem, pozri, vzdy ked niekde idem, tak idem na smer. cize aj ked je

obchadza, nestratim sa. ak je to uz lokalna obchadzka, tak je to problem, hoci zvacsa

si vytlacim aj detailnu mapu lokality kam idem. ale nieje nad priatelsky pokec s cudzincami 😊

len je niekedy problem najst cudzinca o tretej rano, ak tade vtedy ides, ze 😄
ale to

su take vynimocne situacie, nestava sa to casto.

co sa tyka velkych miest - na prvej pumpe kupit aktualnu mapu, a nemozes sa stratit. ta mapa nemoze byt drahsia ako 20dem
Dlho som jazdil na N95 od OMV, neveril som reciam, ze V-Power moze byt lepsi. Pred tyzdnom som mal skoro prazdnu nadrz a nablizku len Shell, tak som si povedal, ze to skusim 😃) Subjektivne to bolo skutocne citit, ze je auto zivsie, takisto sa dalo ist 5-kou tam kde predtym stvorkou. (1,4MPI 44kW). Spotreba podla palubaku asi o 0,5l nizsia. Vyzera to tak, ze budem nejaku chvilu podporovat Shell 😄
Diamant
Peekaa> Výdrž iPaq-u je vec, ktorá sa dá riešiť. Bežne mi vystačí na cca 2 dni práce pri mojom používaní. Keďže ho každý deň synchronizujem s PC, tak ho nechám aj v kolíske a vždy vyrážam s plne nabitými batériami. Mám dostatočnú rezervu. Navyše všade kde som bol je elektrina alebo aspoň 12V. Takže načo mi je taká výdrž? A ty si vieš v pohode prehrávať na Palme muziku? Ja to robím bežne. Pozrel si si už film v aute, na ktorý nemáš doma čas? Spracúvaš si obrázky z foťáku a posielaš cez GSM?

Viados> Ja mám objektív od Canonu s optickým stabilizátorom v Olympuse. Tomu sa hovorí ideálny kompromis. Ale nie vždy sa to tak super podarí.

Huf> No neviem, ale ja som do Climatronica aj po troch rokoch stále musel šahať. Ten auto režim mi akosi neprirástol k srdcu. A vyzerá, že sa s ním zase stretnem, takže vážne uvažujem, že to rozoberiem a reguláciu teploty a ventilátora nahradím otočnými ovládačmi. A bude. Niečo na vzor Climatic-u. Inak to riešenie Climatronic-u je neskutočne debilné. Fakt som stále a pomerne dlho čumel na displej, kým som sa zorientoval. Pri hľadaní správneho tlačidla detto. Nemáte niekto fotku rozobratého Climatronicu. Ide mi hlavne o to, či sa ten zvyšok elektroniky dá posunúť o čosi hlbšie, aby ostalo miesto na to ovládanie.
smarty> Paříž je nádherná. Bloudil bych v ní i celé dny...
BTW ked som bol mladsi a hraval som sa pocitacove hry (D&D), pouzivali ma v bludiskach na najdenie cesty von. Stacilo mi na chvilu ukazat mapu a z kazdeho bludiska som sa velmi rychlo dostal, pripadne ked sa hralo na stvorcekoch, aj bez pohladu na monitor.
No dobre, ja som genius, dakujem za uznanie. Nevidim stale dovod kupovat navigaciu do auta. Najblbsie clovek moze zabludit v taliansku s ich nenormalnymi jednosmerkami, ale stale mam hubu aby som sa opytal a ked aj urobim 200km navyse, nezruinuje ma to. Proste je podla mna navigacia uplne zbytocna. Howgh a nemienim sa tu bavit o stupiditach, ktore aj tak nikto z vas nielenze nema, ale ani nikdy nevyskusal v praxi!
Viados> Naco musis v zime ten Climatronic stelovat? Podla mna rychlost, ktorou sa ti interier zohreje nezavisi od toho, co ho mas nastaveny na max alebo na nejaku normalnu teplotu. Ked sa ohreje motor na teplotu ze to dokaze kurit, tak si climatronic predsa sam zvysi otacky ventilatoru a po dosiahnut nastavenej teploty ich opat znizi aby tuto teplotu iba udrzoval.
to bylo pro lufa
Hmm ty ses zrejme genius anebo jezdis po okreska na SK, tam se moc zabloudit asi neda. No muzu ti rict ze kdyz jsem predminulej vikend jel ze Stuttgartu na Hintertux v poradnym snezeni tak by se me NS zatracene hodil. Nakonec jsme dojeli ale bloudili jsme... Nebo treba Pariz, to bylo taky maso...
Já mám notebook, tam žadný patra šachet nejsou 😲( fňuk
Viados: Jo jo přesně Big Tower a DVD od Pioneera mam až uplně na vrchu 😄 Přesný odhad
Viados: Já: 406-ka Break ST 2.0HDI (81kW), 4xairbag, metalíza, aut. klima + stěrače, vyhřívaná sedadla, hliníková kola atd... po slevě 690tisíc Kč.
DP> Cena? Auta? Astra Caravan Comfort, 2.0 DTI, klima, ABS, 4xAB, metaliza ... 620 tis. Kc. V podstate stejne jako Octavia Combi DTI.
Musis stelovat furt? To v zime Klimatronik taky. Nejdriv si to pustis nejteplejc a naplno, aby se ti odmlzily okna a pak az si nastavis nejakou fyziologickou uroven (20 st.) a to uz drzi. Jenze u manualu to po rozehrati auta taky nemusim skoro vubec menit. A udaj kolik je venku stupnu. K cemu je mi to 15 cm nad podlahou auta? Ja a kolegove jezdime v noci pres Rozvadov a zatimco na jedne strane je -2 st, na druhe muze - a prave v teto dobe to tak je - treba +5 st. V tu dobu je dost dulezity vedet, jestli ta leskla silnice je mokra nebo namrzla. Ja jsem Octavii jezdil malo (tak 2000 km), mnohem vic jsem jezdil s kolegou, kterej ridil. Moje zazitky s pohodlim klimatronicu? Ridicova slova: Nastav to vic na sklo! ... Kolik je venku? ... Kolik je ted venku? ... Trochu ochlad! ... Kolik je venku?

Pritom jako zarizeni je to urcite dobry, o tom nepochybuju. Podle me stacilo vymyslet nejaky lepsi umisteni. Takhle mi to prijde, ze to vrazili tak, kde jim zbylo misto. Na PC s big-tower skrini, co ti stoji vedle stolu, si taky nedas novou skvelou DVD-ROMku do te nejnizsi sachty, nebo ... ?
No to hraje a docela postatnou jenom VW a jeho ekonomicke oddeleni to nechape. Se podivej jak ma aut. klimošku udělaný Volvo. Takhle se děla inteligetní ovládání. Nebo Mercedes M-Klasse (po omlazovací kůře) taky inteligetne udelany. A s cenou auta to nesouvisi. Klimatronic je asi nejhůře řešený ovládání co jsem zatím používal 😒 Kdyby bylo ovladaní budiž stejné, ale taky se mohlo posunout více nahoru. Takhle je velmi s odpuštění debilně umístěný. Když se chce člověk podívat co tam na to ubohým displeji svítí, tak se nesmí dívat na silnici, což je nesmysl na n-tou, nehlede na to že řidič potřebuje hodně času na zorientování co je nastaveno. Prostě špatně.
Viados: A cena???
Viados> Ad klimatronic versus manuál. Ono na klimatronic se téměř nešahá, takže ta dostupnost nehraje až tak velkou roli. Manuál musíš štelovat skoro furt...
No jo ale GPS je "IN" 😊)))) nehlede na to, ze potom interier auta vypada primo božsky 😄 I taková palubní deska Octavky, ktera je nemecky ergonomicka se s displejem GPS promeni na super hi-tech auto 😄 nicmene 90 kKc je 90 kKc 😞((
Teda vy mate ale problemy. Ja ked idem niekam, kde som este nebol, vytlacim z autoroute mapu s idealnou cestou, nastudujem ju a nemusim sa dat poucat nejakym navigacnym systemom, do tej mapy sa vacsinu cesty uz ani nepozriem. Asi mam lepsie orientacne schopnosti ako vy 😄 A ked hrozi, ze budem musiet ist aj niekde inde, hodim si do auta tlsty autoatlas europy velkosti notebooku avsak ceny 20DEM (obsahuje aj frekventovanejsie polne cesty 😄 ). Najlacnejsie riesenie!
Nakonec jsem koupil Opla Astru (kombi) s DTI 2.0 (74 kW). Sice to neni nejak svetove moderni diesel, v porovnani s TDI od VW nebo nedej boze s novejma CDi. Vic zere naftu (tak o 0.5 lt/100 km) i olej, ale podle referenci na netu je porad lepsi nez 1.8 od Forda nebo japonsky. Az na tu relativni nenasytnost se chova slusne, po zahrati je relativne tichej, perfektne tahne. Osobne jsem mohl porovnat s TDI 81 kW v Octavce a vyhoda motoru v Oktavce byla, ze tahnul od nizsich otacek (asi od 1500 misto od 1900), ale vyhoda oplackyho je IMHO ta, ze od tech 1800-2000 tahne jaksi ocekavatelneji (linearne) porad vic az pres 4000. TDI melo jakysi vykonovy skok okolo tech 1500-1800 a pak jeste kolem 3000.

Hlavni vyhoda Astry je, ze nevzbuzuje v CR ani v SRN (zatim?) zajem, ze je o temer 30 cm kratsi, takze vypada jako maly auto, pritom mista vzadu je o 6 cm vic, o neco mensi je sice kufr (ale taky mensi previs vzadu) ale je IMHO lepe vymysleny (uplne bez hrany), ale hlavne je kratsi predek a mensi polomer otaceni. Rekl bych: podstatne lepe vyuzita zabrana delka auta nez u Octavie.

Nejdriv mi u Opla chybel Klimatronic, co mela Octavie (letos uz nabizi svoji automat-klimu do Astry i Opel), ale zatimco analogovy volice najdu po hmatu, zatimco hmatat po tlacitkach klimatroniku nesikovne umistenym prilis nizko a pocitat, ktery tlacitko z leva nebo z prava zmackout, byl trochu vopruz. Takze ackoliv mi to zpocatku prislo u Opla jako minus, ted mi to uz vubec nevadi.

Dalsi detaily jako treba ovladani radia na volantu, nezavisle rozsveceni mlhovek vpredu a vzadu, displej palubniho pocitace + teplomeru + radia v "kaplicce" nahore na palubni desce, kterou mas porad na ocich, normalni pravy zrcatko (ne ten pahejl co ma/mela Ocatvie a krerym je prd videt) to jsou vychytavky, ktery u me mely dohromady velkou vahu. Octavie nebo jeji nastupce je asi taky casem vychyta, ale kdyz jsem se rozhodoval, tak je proste nenabizela.

Zaver: idealni auto pro me v teto kategorii by byla kastle Astry a diesel motor Octavie. Ale to je stejne jako s fotografovanim, kdo by v poslednim roce nechtel mit telo Minolty Dynax 7 a k tomu objektivy IS od Canonu? 😄))
Matus: Vzhledem k tomu, že v autě nemám žádnou středovou konsoly, tak mám nohu někde směrem spolujezdec
Jo bejt ve střehu je super, ale možná když jedeš max 50 km. Když jedeš 600 km tak dáš rád nohám odpočinek....

😄

PeeKaa
To viados:

s tou oktávkou tě chápu 😒(

A co sis vybral? Ford nemíval moc dobrý dýzláky, ale zas podvozek focusu - mňam. U opla nemám s dázlama téměř žádné zkušenosti...

PeeKaa
to matus: NS stojí 80T

ad spektrum ot: jenže těch 2T - (až 3t) bohatě na nejhorší část předjížděcího manévru stačej.

No jo mapa z autoroute je dobrá, ale co když přijde objížďka? tak to seš nahranej. Nemluvě o tom, když potřebuješ změnit cíl jízdy nebo se z cílovýho místa přesunout jinam. Já to prozatím v extrémních případech řeším tak, že si ssebou vezu i notebook 😒.

to Diamant> Ipaq? Jak dlouho ti vydrží? na baterky? Mě palm měsíc. (s podsvícením 14 dní).

😄

O množství softu ani nemluvě. Tyhle handheldy s CE a barevnejma displejema jsou dobrý tak na lokální "hraní". Když jezdíš mimo nebo potřebuješ delší životnost, pak je palm jedinečnej. Ne nadarmo si jeho OS zvolil i mr. Sony 😄

Ad oochrana oktávky> téměř nemožné. Jediná rozumná cesta - zaslepení zámků. Ale ani to tinepomůže. Když ti to auto chce někdo ukrást, tak ti ho uradne... Kámoška (z HK) si koupila 1,8T v nejlepší výbavě (ne L&K) a i přesto že v něm měla téměř všechno zabezpeční (alarm, defendlock, páku na volantu) tak s ní jezila 2 měsíce. Teď má už půl roku Carismu a je v pohodě. Není sice tak spokojená s autem, ale zato chodí klidně spát.

PeeKaa
matuS
este tempomat> prave ta pohodicka je za volantom nebezpecna, som o tom presvedceny, ze treba byt stale v strehu.
matuS
peekaa> navigacny system - kolko stoji priplatok u skodovky? sa mi zda ze bezne sa tato

suma pohybuje medzi 50 az 100.000 korun. zda sa mi to moc vela. urcite je to fasa vec, ale

nie za tieto peniaze.
spektrum otaciek- to mas pravdu. ale aj podradim a som v tom spektre

hned. tdi podradit nemusis, ale prejdes 2000ot a musis tiez radit, takze v konecnom dosledku

je to jedno, akurat tdi stoji o vela penazi viacej.
siber - na to nepotrebujes priplatkovy

siber, ale staci ti otvorit zadne okna...

moj otec cestuje vela, tak mu vzdy vytlacim mapu z autoroute e😜ress europe (je vyborna)

a este sa nestratil. a je to takmer zdarma.

howard, ace> kde mas nohu, ked mas zapnuty tempomat?
pre mna je unavnejsie mat nohu nad akcel.

a nedotykat sa ho, ako mat tam tu nohu. ale ak si nohu polozim vedla, podla mna je reakcna

doba na brzdenie dlhsia, a tym padom to nieje najbezpecnejsie. (ani v jednom aute som nenasiel

odkladaci priestor na pravu nohu vedla akcel..tym padom si ju musim dat pred pedale, a to je

na**😉
takze preto mam taky nazor. btw preco mas problem obcas sa pozriet, kolko ides?

ace> Takže tempomat je OK, ale je dělaný na americký široký dálnice. presne tak

s dodatkom, ze tam sa ide cca 60-70mph (?)
a kde mas ty tu pravu nohu?

este sa vratim k tej nohe - podla mna ked mas nohu pred pedalmi, pohodicka, uvolnenu,

a stane sa nieco necakane, tak som presvedceny o tom, ze to trva dlhsie skocit na brzdu (a trafit)

lebo ked pridavas nohou na plyne, tak nieje taka uvolnena, v podstate je stale pripravena.
Diamant
wolff> Škoda síce chráni lepšie tých majetnejších, ale 5 hviezdičková Laguna nie len chráni ale aj vozí len tých majetných. A keby som si kupoval auto ja, tak len so všetkými airbagmi.

peekaa> Kúp si radšej PDA iPaq (cca 30.000 Sk) a k tomu si dokúp TV/FM modul, prípadne GPS modul a máš to lacnejšie než za 100.000 Sk navigácia, dokáže to omnoho viac, nemusíš to nechávať na noc v aute a môžeš to používať aj vo viacerých autách. Ja zatiaľ mám ten iPaq, takže by mi už tak veľa toho nechýbalo, ale ani tak mi to GPS nechýba. Pracujem na mape Slovenska, ktorá sa zmestí na cca 16 MB. Palm by som nechcel.
Diamant
A ako sa tie Octavky daju pred vykradnutim chranit? Neradte predat, zamknut do garaze a podobne nezmysly. A ako je to u Fabie? To nie je ten mechanizmus rovnaky s Octaviou?
Howard
to Karizma: Tu bezpecnost jsem myslel ve meste tak, ze nikdy s tempomatem nejezdim pres 60. Chce to samozrejme byt na nej zvykly, umet s nim zpomalovat a zrychlovat bez preruseni jeho funkce (je to stejne jako rucni plyn 😄 Kdyz potrebuju zabrzdit, zabrzdim, pak rychle zaradim 1,2,3 a obnovim tempomat, ktery mi zrychli na predeslou rychlost. Kdyz je moc aut nebo moc lamp, je tempomat samozrejme k nicemu.

Co se tyka dalnice, je to stejne. Tempomat pro me znamena, ze kdyz potrebuju nekoho z meho pruhu predjet a za mnou je auto v levem, pak jenom v predstihu dam nohu na plyn, bezpecne predjedu a neomezim rychlejsi auto v levem (mam na to dostatecny vykon), pak jenom sundam nohu z plynu a auto v klidu zpomali do tempomatove rychlosti. Naprosto bezpecne, naprosto bez problemu.

Zkratka je to pohoda, jen si na nej clovek musi zvyknout. A s nohou na brzde nejezdim nikdy. Stejne rychle, jako bych ji dal z plynu, dam ji tam i z prijemne polohy, ve ktere je s tempomatem a ktera se muze menit 😊
Situaci 0,6 - 0,7 M a co za to jsem resil.

Vybiral jsem hlavne mezi Octavkou, Astrou, Focusem. Octavka to prohrala, jelikoz neznam pravdepodobne nikoho, komu by ji neukradli, nevykradli nebo se o to alespon nepokusili ...

Kdybych nechtel diesel (90% jezdim streky 500 km 2x tydne), sel bych asi do nejakyho japonce. Nissan primera s 3 letou / 100 tkm zarukou by nebyl k zahozeni.
V beznej prevadzke to 2 sekundy moze byt, to uznavam. Ale ked idem sportovne, niekedy sa ludia nestacia divit, ako rychlo tak supem rychlosti. Aj tak by ale sekvencna prevodovka bodla.
zkus si změřit interval od sešlápnutí pledálu spojky po zašoupnutí rychlosti. Pod 1 sekundu to zvládneš pokud seš hóóódně rychlej a to auto má krátký dráhy u řp. Já to v běžným provozu u sebe odhaduju tak na 1,5-2s.

peekaa
peekaa - preco by malo podradenie trvat 2 sekundy? Synchrony v prevodovke su ovela rychlejsie (teda okrem patky, ktora sa vo vacsine aut neda rychlo vrazit a ist dalej) - 2,3,4 sa da zaradit zrejme za kratsie ako 1 sekundu. Ale nikdy som to nemeral, iba viem, ze je to okamih. Alebo mozes radit s medziplynom...
No jo, ale při 140-150 už nemůžu řídit kolenem 😄 A vůbec ja nikam nepospicham. Ve statech jsou na dalnicich skupinky auto co vyjeli na zelenou na dalnici kazdej si tam hodi na tempomat 75mph a jedou ve skupine, za dalsich 400 metru je dalsi takova skupina. Kdyz vsichni jezdi stejne tak je to pohoda. I tamnejsi kamioni diky absenci tachografu jezdi těch 75 mph,takže nebrzdí žádný provoz.
to ace2> no jo - mít na našich dálnicích na tempomatu 110-120 je volba trpělivce nebo sebevraha. Rozumnejch je 140-150. Favority a felicie ti obvykle už nestačej a medvědi a bavoři tě předjížděj bez problémů.

PeeKaa
Ten test je sice zajímavej, ale některejm věcem nerozumím. K čemu je někomu dojezd? Taky brzdnej test s různejma pneumatikama je na 2 věci...

A ještě bych měl jeden malý poznatek. Jako majitel benzínové verze bych měl mít radost, že v pružnosti motoru benzín vyhrál, ale běžná praxe je zcela jiná. 60 - 90 měřit u na třetí rychlostní stupeň je jako testovat u ferrari jak těžkej dokáže táhnout přívěs. V 60 běžně řadím 4ku. Kolik bude točit trojka při 90ti si netroufám odhadnout ale málo to nebude. to samý 90-120. V praxi bych měřil o stupeň výše a k naměřenejm hodnotám přidal asi tak 1-2 sekundy na přeřazení (u benzínu). Pak by to mohlo vypovídat o tom, jak daný auto bude v praxi předjíždět...

😄

PeeKaa
Radarovej tempomat rulez 😄 Jinak s těma nohama jsem to nepochopil. Levou nohu pochopitelne nepouzivam na nic a pravou kdyz jedu na tempomat mam pohodlne natahnutou mimo pedaly. Na brzde ji mam pripravenou az kdyz je moznost ze se muze neco dit. Jinak tempomat je prave o tom ze nemusis mit zadnou nohu na pedalu a kdyz ji budes nechavat viset nad brzdou tak tempomat pozbyva smyslu 😊)
Pro porovnání článek z jednoho testu😒br />
Fabia 1,4 MPi: základ, ktorý bohato stačí

Najskôr treba spresniť údaje o spomínanom motore. Základná Fabia totiž nabiehala na jar s motorom 1.4 MPi s výkonom 50 kW, teda 68 k. Neskôr mal byť najlacnejším základom model s 37 kW motorom a objemom jedného litra. Tieto plány však škodováci zmenili a Fabie "začínajú" s motorom 1,4 l a výkonom 44 kW, čo je 60 koní.

Tento agregát poznajú mnohí motoristi už z väčšej Octavie, tej však určite nepasoval tak ako Fabii, ľahšej o dobrých 100 kg. Mladoboleslavská 60-koňová 1400-vka má oproti volkswagenovej - 68-koňovej - menší prierez nasávacieho potrubia, iné naprogramovanie elektronického manažmentu motora a zmenené načasovanie vačkového hriadeľa. Výkonový rozdiel týchto motorov je síce 8 koní, na dynamike sa to však zásadne neprejavuje.

AJ NEPOROVNATEĽNÉ SA DÁ ASPOŇ POSÚDIŤ

Porovnávanie zrýchľovacej dynamiky auta s naftovým a benzínovým motorom v dnešných časoch vôbec nie je od veci. Potvrdili to aj fabie. Prvá testovaná s motorom 1.9 SDI má výrobcom udávanú hodnotu zrýchlenia z 0 na 100 km/h skromných 18,7 s. V našom meraní sa ukázala svižnejšia - zrýchlila za 16,3 s. Benzínová verzia ju napriek tomu zdolala, a čo je zaujímavé, aj v tomto prípade bol nami dosiahnutý čas zrýchlenia lepší ako tabuľkový o 4 desatiny sekundy.

Pri meraní pružnosti motora mala benzínová Fabia so 60-koňovým motorom oproti naftovej so silou 64 koní bola výrazne lepšia. Zo 60 na 90 km/h bola rýchlejšia o 0,5 s, z 90 na 120 už o 1,2 s.

NIELEN MOTORY BOLI INÉ

Testované sestry mali odlišné motory, iné bolo aj interiérové vybavenie. V júni testovaný model mal bohatšiu druhostupňovú výbavu Comfort. Základná najlacnejšia Fabia má o čosi menej, ako ponúka prvostupňová výbava Classic. Nemá napr. determálne sklá, delené zadné sedadlo či prípravu na rádio. Pochvala škodovákom však patrí za to, že zachovali v sériovej výbave posilňovač riadenia a airbag pre vodiča. Plánovaný "záklaďák" s litrovým motorom to nemal mať.

POROVNÁVANIE POKRAČUJE

Porovnávali sme parametre rozdielnych motorov, pozrime sa na brzdovú sústavu. Tá je konštrukčne samozrejme zhodná, Fabia s naftovým motorom mala výhodu v protiblokovacom systéme bŕzd ABS, ale malú nevýhodu v pohotovostnej hmotnosti vyššej o 60 kg. Brzdila však podstatne lepšie. Pri štyridsiatke bola lepšia o 1 m, pri šesťdesiatke o 4 m a pri brzdení z 80-kilometrovej rýchlosti až o 12 m. To už je teda vážna devíza modelu vybaveného systémom ABS.

KEĚ NAFTA NEDÁ ŠANCU BENZÍNU

Pri spotrebe paliva sa vždy dá čakať jasné víťazstvo "naftovej" verzie. Aj my sme na čerpacích staniciach Avanti dopĺňali 45-litrovú

nádrž benzínom častejšie ako naftou. Výsledok priemernej spotreby: 7,2 l benzínu na 100 km. Esdéíčko 1.9 pýtalo priemerne len 5,6 l nafty na 100 km.

Ak v predchádzajúcom porovnaní jednoznačne vyhrala Fabia s naftovým motorom, pri porovnaní presnosti rýchlomera bola lepšia o pár mesiacov mladšia "benzínová" Fabia. Zrejme sa v Mladej Boleslavi dostáva výroba fabií do lepšie vykryštalizovanej formy, lebo všetky tri merané údaje sú presnejšie v priemere o 3 km.

Aj pri meraní dráhy dojazdu sa základná Fabia pochlapila. Chválili sme už prvú testovanú za dojazd na hranicu jeden a pol kilometra. Za rovnakých poveternostných podmienok to bolo teraz ešte o 125 m lepšie.

EŠTE RAZ ČOSI ZVNÚTRA

Interiér Fabie sme charakterizovali v predchádzajúcom teste slovami: "Nesie v sebe ideové prvky z

väčšej Octavie. Najmä oblý, až technokraticky riešený prístrojový panel. Štvorramenný volant je nastaviteľný v dvoch osiach, sedák aj operadlo predných sedadiel si zaslúži pochvalu, príjemne sa sedí aj na zadných sedadlách." Súhlasíme aj po druhej skúsenosti a dodávame, že k celkovej pohode prispieva aj dobré odhlučnenie. Potvrdili to aj meracie prístroje. Naftový motor sa k pasažierom vo Fabii predieral výraznejšie len pri voľnobehu - hladina hluku bola o 7 dB vyššia. Pri jazdení sa už rozdiely zmenšovali, až sa pri 130 km rýchlosti vnútorný hluk z benzínového a naftového motora dostal na úplne rovnakú úroveň.

DOBRÁ RODINA SA NEZAPRIE

Z dnešného porovnávania dvoch sestier jednoznačná víťazka nevyšla. Dynamické schopnosti majú navzájom podobné a konkurencieschopné vo svojej triede áut. Naftová verzia s príplatkovým systémom ABS vyhrala pri brzdných skúškach. Aj v spotrebe bola o konskú dĺžku vpredu, lenže základná Fabia so 44 kW benzínovým pohonom to dokáže tromfnúť nákupnou cenou 299 900 Sk. Ťažké by bolo radiť pri výbere, obe sú spoľahlivými služobníčkami, treba len vedieť, komu a na čo majú slúžiť. Za požičanie patrí vďaka importérskej spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

V teste Moto Revue sme vám už predstavili najmladšieho potomka mladoboleslavskej Škodovky

– Škodu Fabia. Poháňal ju naftový motor 1.9 SDI a právom dostala prívlastok najúspornejšia. Importér

Škoda Auto Slovensko nám po mesiaci poskytol na test druhú Fabiu, tentoraz s benzínovým motorom

1.4 MPi, a patrí jej prívlastok najlacnejšia.

HODNOTY NAMERANÉ V TESTE MOTO-REVUE (prvý údaj je pre verziu 1.4 MPi, druhý pre 1.9 SDI)

Zrýchlenie 0-100 km/h

16,01 s

16,27 s

výrobca: 16,40 s výrobca: 18,70 s Pružnosť motora 60-90 km/h (3. prev. st.)

6,78 s

7,16 s Pružnosť motora 90-120 km/h (4. prev. st.)

11,52 s

12,76 s

Brzdná dráha 40-0 km/h

9,2 m

7,8 m

60-0 km/h

21,7 m

17,8 m

80-0 km/h

39,5 m

28,1

Dojazd 80-0 km/h

1 625,2 m

1 496,7 m

Presnosť rýchlomera pri 60 km/h

skutočná rýchlosť 57,4 km/h

55,9 km/h

pri 90 km/h

skutočná rýchlosť 86,7 km/h

84,2 km/h

pri 130 km/h

skutočná rýchlosť 125,3 km/h

120,9 km/h

Vnútorný hluk pri voľnobehu

44,5 dB(A)

52,0 dB Vnútorný hluk pri 60 km/h na 4. prev. st.

61,0 dB(A)

62,5 dB pri 90 km/h na 5. prev. st.

63,0 dB(A)

66,5 dB pri 130 km/h na 5. prev. st.

70,5 dB(A)

70,5 dB Priemerná spotreba paliva (mesto, diaľnica)

7,23 l/100 km 5,62 l/100 km

Zimné pneumatiky

Michelin 165/70 R14 Continental 185/60 R14

Fabia je čoraz populárnejšia.
to Howar😜 já jsem také nějak nepochopil význam tempomatu a to z pohledu bezpečnosti. Když občas jezdím v autě s tempomatem po dálnici tak jsem ho samozřejmě i vyzkoušel. Při vypnutém tempomatu mám chodidlo pravé nohy „opřené“ o plyn a když potřebuji náhle zbrzdit jen ho přemístím na brzdu, ale u aktivovaného tempomatu nemohu mít chodidlo „opřené“ o plyn a musím ho držet nepřetržitě těsně nad brzdovým pedálem z důvodu potřeby náhlého brždění, což není zrovna pohodlné. Co vím tak tento problém snad řeší až radarový tempomat.
to peekaa: ano, benzín nahoní chybějící krouťák otáčkami, ale to má vůči dieselu „jen“ tu nevýhodu, že optimální dynamiku poskytuje až ve vyšších otáčkách kde je ho nutné také udržovat. Z mého pohledu u točivějšího benzínu nevidím žádný problém, jestliže chce řidič jet klidným způsobem tak využívá nižší spektrum otáček a pokud chce jet svižně tak jen podřadí, tak aby se dostal do vyššího pásma.Je to všechno o prioritách, někdo má rád když motor podává co možná nejvyšší výkon od co možná nejnižších otáček a přitom chce minimálně řadit a někdo má zase rád když má k dispozici slušný výkon až ve vyšších otáčkách. Samozřejmě pro pohodovou jízdu je vhodnější ten první motor, ale buď si jist, že i ten druhý má něco do sebe.
No ja bych to zase az tak nevidel. Tempomat je ve meste na nic, nebo jsem se ho aleposn nenaucil pouzivat. Vzhledem k tomu, ze se musi temer brzdit nebo pridavat plyn tak je radsi nepouzivam a to ani kdyz jedu v noci autem pres Prahu. Na dalnici je OK, kdyz neni ovsem provoz. Co se tyce bezpecnosti tak bych to videl jako spise negativne. Kdyz mam zapnutý tempomat tak se nevedomky snazim delat cokoliv jen abych ho nemusel deaktivovat. Vzhledem k tomu ze na tempomat jezdim 110-120 km/h tak modelova situace je nasledujici. Jedu v pravem pruhu, několik stovek metrů předemnou jede camion pochopitelně pomaleji než je má tempomatová rychlost v levém pruhu se začne lečit komplexi auto typu, Favorit, Felicie, Fabie a predjizdi snečím tempem. Nechci mu tam vjet, protože jsem slušny řidič, ale zase nechci nebourat do camionu co jede předemnou a přibližuje se. Mno takže občas se povede, že mě to Fxxxx předjede a já se těstně vyhnu camionu. Horší případ je ten že musím začít brzdit a tím se příšerně naseru 😄 (sorry, ale je to tak) Potom se pověsim na zadek Fxxxxx a poctvím chromovaným narazníkem s podcema ho vytlacim do praveho pruhu. No a když tempomatovou rychlosti přejedu do levého pruhu a chci pokojně předject ten camion tak ve většině pípadu se ta Fxxxx pověsi na můj zadek a děla jak strasně ho zdržuju a někteří si u toho i zablikají. S rychlíkama je to v pohodě. Ty vidím jak se přibližují, frnk a jsou pryč a já mám prostor. Jednou se mi stalo, že sem se takhle priblizoval k camionu vedle me stejnou rychlosti jela Felda s rodinou a čumali všichni na mé auto místo toho aby mě předjeli, takže jsem musel zase brzdit 😒 Takže tempomat je OK, ale je dělaný na americký široký dálnice.
Howard
matuS> Tempomat ze neni prispevkem k bezpecnosti? Nesouhlasim. Ja ho napriklad velice rad vyuzivam i ve meste, kdyz neni veliky provoz. Nemusim pak kontrolovat, jak rychle jedu a nejedu nikdy prilis rychle. Taky kdyz pribrzdim, nemusim pak zbytecne dupat na plyn, ale necham auto samo zrychlit na mnou pozadovanou "mestskou" rychlost.

No a o dalnici pri spatne viditelnosti nebo kdyz je clovek unaveny, nespecha a jede hodne dlouho, o tom uz vubec nema smysl diskutovat.

Zkratka jsem prijemne prekvapeny, jak casto a s jakou spokojenosti vyuzivam tuto hracicku (vcetne zrychlovani a zpomalovani). A dle meho bezpecnost provozu bud zvysuje nebo na ni nema vliv 😊
hmm tak nic, delat se mi nechce s redirect strankou nekde na mym webu takze kdo chce tu adresu at si klidne napise na jan.kokes@centrum.cz a nebo si to najde na tom online shopu mediamarktu v oddeleni PDA... je to GPS Magellan
[odkaz] ProductDisplay?scnr=8826&scna=PDAs%2FOrg… />
v tom /command/ ProductDisp... jsem schvalne udelal mezeru!!!! takze ta tam nepatri
Tak koukni sem!

[odkaz]%2FOrganizer&…
S tim SW nemas pravdu!!!!! Nevim jak moc se v tom vyznas, ale vetsina tech novych PDA dneska podporuje ruzne pametove karty (SD, Smartcard, ) a tam ty mapy klidne nacpes. A SW k tomu taky existuje takovej kterej ti normalne ukazuje cestu, kde odbocit atd. Proc by taky ne? Pokud mas mapu a polohu tak proc neukazat 200m pred odbockou ze mas odbocit? Pravda je ze si nejsem presne 100%ne jistej jak je to se SW na palm ale na WinCE jsem tenhle SW videl v akci. Sipecka, pipani a popis, kam odbocit...
No ja jsem uvazoval o zakoupeni GPS od Garminu coz je cca 15-17 tis za komplet s Č/B displejem. Pravda neukazuje objizdky a zakladni mapa je zakladni, ale zase celeho sveta. Vyhodny to je kdyz se jede treba z ČR do Francie. Tam polni cesty nejsou dulezite. Vyhodou je ze dalsi mapy se daji dohrat, takze az bude podrobna ČR tak neni problem. Dalsi vyhodou je ze se da vzit do kapsy nebo na kolo. Da se oskenovat papirova mapa a tu nasosat do GPS a potom ziskam podrobnou mapu daneho uzemi. No a dodava se k tomu i prislusenstvi do auta, takze cestou si to sosa energii z CL a diky elektroluminiscenčnímu podsvícení je dobře čitelný i za tmy. Zvlada samozrejme 12 satelitů a spustu funkci. Sice nebude efektne zabudovany do palubni desky, ale za ty prachy a ta univerzalost se pocita.
Palm mám (pětku), ale nechci ti brát iluze, ale NENÍ to výhodnější. Když si odmyslíš náklady na novej palm (nejlépe barevnej) - což je cca 20T, a připočítáš náklady na GPS modul, tak ti sice vyjde těch 20-25T, ale máš JEN ZAŘÍZENÍ, KTERÝ TI URČUJE POLOHU. Nic víc. Neumí ti ukázat kde zahnout, kde je jaká ulice, jakou zvolit objížďku... Nehledě na spotřebu - jak dlouho si myslíš, že ti vydrží palm s tímhle modulem zapnutej?

Problém je hlavně v tom, že ty data (mapy) do palmu nenacpeš. Pokud vím, většina handheldů neumožňuje připojení externí cdromky a případná komunikace přes irda je na nic. Já sám to využívám maximálně pro mejl a smsky. Pro navigaci je to nepoužitelný. Až "někdo jednou" konečně rozeběhne "modrý zuby" 😄, tak možná... Ale dřív jak za 2-3 roky to nebude.

Do tý doby bude vždycky navigace v autě odkázaná na mapu nebo zabudovanej NS...

PeeKaa
Hmmm k tomuhle je vhodna alternativa PDA (nejlip barevnej Palm i kdyz i ta barva se da ozelet) s GPS a vhodnym SW!!! A pri cernobilem displayi te cena takoveho NS vyjde neco kolem 22-25 tKc a navic ma clovek navigaci kterou pekne vytahne z auta muze si ji vzit treba na turu + PDA. Tuhle variantu bych zvolil ja (viz. Golf e-generation ci jak se to jmenuje- ten teda ma myslim IPaq s WinCE coz me nejak nebere)
To víš že se jich prodá málo. Já bych to bral do služebního auta. Kdybych měl firmu, kde by potřebovalo jezdit cca 5-10 lidí častěji ven, tak bych to koupil. Na co oktávii? Do fabie 1,9 tdi a slušnou výbavu a netrápí tě nic.

PeeKaa
Saab
to peekaa: a ty by jsi byl ochoten dát těch 85.000,- kč za navigační systém, který bys využil např. 2x ročně když pojedeš do zahraničí na dovolenou ? Lidi, kteří aktivně využívají výhod nav. systému mají auta střední nebo vyšší třídy. Zajímavá by byla informace o tom kolik se jich v této třídě prodá (procentuelně k prodaným vozům), tipuji, že to bude v řádech promile.
Ad - navigační systém - já vím že mapa pro čr zatím není, ale pro okolní státy je...

A věřím že nejen já do nich občas musím. A NS je určitě pohodlnější než mapa na vedlejším sedadle...

Jo - mimochodem podle mých informací by se mapa čr měla objevit do poloviny příštího roku 😉

Ad vyhřejvání sedadel - co na to moje spermie? Nevím , neptal jsem se jich, ale řekl bych, že těsný slipy jsou pro ně horší 😄

To matus - no ale k čemu ti je větší spektrum, když ti nějakou dobu trvá než se do něj dostaneš... V tdi při normální jízdě jedeš furt v optimálních otáčkách neustále máš k dispozici max krouťák. Kdežto v benzínu ti chvilku trvá než se dostaneš na nějaký 4-5 T, kde ten benzín nahoní chybějící krouťák otáčkama. Nemám pravdu?

Ad šíbr - já třeba na jaře a na podzim mám radši když autem "vane" čerstvej vzduch ze šíbru než když ti kolem hlavy cirkuluje suchej vzduch z klimy... Klimu používám jen v největších vederech v létě.

PeeKaa
wolff
Nevím jestli si * nebo ne to musíš vědět nejlíp sám, ale s tím porovnáním hmotností si prostě ustřelil. Stilo i v nejhorší výbavě má stále vyšší stupeň výbavy než Fabie Elegance. A to, že si si nevšiml markantního rozdílu v šířce je bohužel tvůj problém. Dle mého názoru délka není to co posouvá auto do vyšší třídy, ale je to především šířka (viz Octavie - délka střední třída, šířka nižší střední a do té je také pasována). v případě porovnání Punta a Fabie při stejné výbavě se dostáváme úplně někam jinam a znovu podotýkám, že Punto dopadlo lépe na CT. To že Octavie a Fabie měly jen jeden Airbag neuváděj jako klad, ale pouze jako zápor - všechny modely jsou testovány v základní verzi. Je fakt, že do teď je brán ohled na to zda má auto boční airbagy, nebo ne. To se však časem změní....Pak by bylo potřeba si položit otázku, zda škoda chrání bezpečí svých zákazníků i při středu z boku dostatečně, nebo zda tato ochrana je jen pro majetné....NCAP
wolff
Já to četl moc dobře - Na takovou pitomost, že se seriovou neupravenou Fabií TDI by si ty Hondě ve zrychlení asi nestačil na tom jsi musel hodně dlouho dumat. 1,4 Civic předchozí generace bez problémů (díky zpřevodování)do rychlosti 90 km/h držel krok s Octavií 1,8 5V 92 kW.Asi si nikdy nejel v Hondě. Ta 81 kW by ti i te tvé upravené Fabce ukázala záda okamžitě. Maximálku by si měl možná větší (to i proti mému autu - ta je ti však na prd), ale ve zrychlení by si jenom valil kukadla. A další věc - tyhle motory na rozdíl od motorů Fabie vůbec pro běžný provoz nemusíš upravovat. To není polotovar jako Škodovka...
Saab
to Diamant: když to využiješ, tak si to klidně kup. Otázkou je spíše jak se to projeví na prodeji a jestli se to tedy výrobci vyplatí. Já tempomat taky používám. Honda do Civicu navigační systém asi dělá, ale možná se k nám nedováží - můj odhad, nezjišťoval jsem to. Byl by to logický krok a to z důvodu toho, že mapa ČR pro navigační systém zatím neexistuje.

to peekaa: já jsem si to pojistil ještě Vánoční kometou, na první los jsem vyhrál 600,- kč, tak jsem si za výhru vzal ještě jeden a své naděje tak zdvojnásobil, v případě výhry si koupím SAABa, který dostal v anketě Auto roku můj hlas 😄

to matuS: Civic už tak malé auto není, je dost prostorný a velký. Koukni se na auta střední třídy staré cca 5 nebo více let. Kolik z nich mělo rozvor větší než 2680 mm atd. Na cesty po Evropě to ale nebude to pravé, tam je optimum střední nebo vyšší střední.

to Huf: motor Hondy jde zcela jistě upravit, starý Civic 1.6 VTi měl 118kW. Problém zvyšování výkonu je v emisích, jinak by už byli výkonější motory. Např. Corolla měla v letech 1983-1987 1.6ku se 121k, v letech 87-89 1.6ku se 116k, v letech 92-97 114k a od 1997 má 110k. Jak je vidět tak postupně výkon klesá. Od ledna bude v prodeji Corolla TSport s 1.8 VVTL-i se 141kW bez turba (je to motor z Toyoty Celica).
matuS
saab> ja myslim ze taka vybava je aj u civika zbytocna. je to tiez len male auto do mesta.

peekaa> no vidis: bezne otacky u tdi 2000, taha do 4000. bezne otacky benzin

3000 a taha do 6500-7000. to je ten rozdiel. vacsie spektrum pouzitia.
male auto s vybavou

resp velke auto bez vybavy - zalezi na viacerych okolnostiach, na financiach a pod, ale vacsie

auto bude aj bez vybavy vzdy pohodlnejsie a pasivne bezpecnejsie.
ano, je pravda ze u

nas ludia maju rodinne auto take velke (male) ako na zapade druhe ci tretie auto v rodine. ale potom

nechapem, naco chces ako volitelnu vybavu do civica navigacny system...
ano, uz som sa

vela krat viezol v aute s vyhrievanymi sedackami, a namiesto priplatku za vyhrievanie sedadiel

by som si dal naistalovat nezavisle kurenie, ktore ohreje aj motor.
na klady siberu som

zatial nedosiel, ak mas klimu. pretoze ked ides rychlo, tak to robi hluk, ked stojis, tak sa

nevetra, a ked to otvoris uplne, tak ti prazi na hlavu. vzhladom na to, ze priplatok za siber

je imho podobny ako priplatok za manualnu klimu, tak je jasne co by som si vybral...

Ono nejde o to jestli to TY využiješ nebo se ti to líbí. Tady spíš jde o to, proc to u

jedný automobilky jde a u druhý ne.
no vidis, niektora automobilka ma vo volitelnej

vybave aj kryt schranky pred spolujazdcom 😊)
ale vazne - mna zaujima ci to vyuzijem

alebo nie.
saab - ANO 😊

hufe> kua, teraz neviem aky je kurz, ale podla mna 1.25sk=1kc, cize 220kc je 275sk 😊

btw ked das KN do hondy?

ad tempomat - podla mna to nieje prinos k bezpecnosti.
Karizma> 😄)) Spermie na to mlčí. Zatím a ještě dlouho žádné potřebovat nebudu. Jestli zdechnou v pytli nebo v p..i je přece *, ne?
to peekaa, to Huf: ad vyhřívaní *-co na to říkají vaše spermie? 😃)Nejste jediní blázni i já bych šel do nějakýho malýho hodně výkonnýho a vybavenýho auta i za 0,7M.
Diamant
MatuS> Nie každého srdce túži mať Alfu. Vieš?

Saab> Vysvetli mi, či je cestovanie po diaľnici dlhá trasa? Asi povieš ÁNO. Lenže k mojim svokrovcom je to 35 km po diaľnici. A to podľa mňa nie je dlhá trasa. Chceš však povedať, že si preto nemám dávať do Fabie tempomat? Hoci tadiaľ jazdím pomerne často a chcem mať z tempomatu radosť? Nemôžeš robiť také jednoznačné uzávery a tvrdiť, že Fabia je len do mesta a tempomat nemá zmysel.

AUTOKOMPLEXCZ> V podstate som to napísal tak isto. Len som možno prehodil poradie v prevodovom pomere 1😶 namiesto X:1. Ale napísal som, že je to do pomala, výsledok je po malinkej oprave myslím správny. Akurát som mal dodať, že straty neuvažujem. Ale bral som to akosi za samozrejmosť.

mrkal> Stále sa tu oháňate triedami. Jasné, že o zaradení do triedy rozhodujú rozmery, použité motory a výbavy (základného modelu). Ale ak porovnávane auto so zhruba rovnakým motorom (aspoň po výkonovej stránke - Fabia nemá 1,6 a Fiat 1,4). Ak zoberieme Fabiu Combi 1,4/74, ktorá dĺžkou zhruba zodpovedá Stilu 5d a vo výbyve Elegance (to snáď nie je až taká chudobná výbava - ja viem, Stilo má všetko lepšie), tak nech Fabia váži povedzme 1160 kg (podľa prospektu 1100-1190). Aj keď som si predtým nevšimol, že Stilo je širšie, myslím, že jeho 1205 kg nie je hodnota, ktorá by tým rozmerom Stila nezodpovedala. Ale ani hmotnosť Fabie sa mi nezdá prehnaná. Asi toľko som chcel povedať.

wolff> Veľmi pekne ďakujem za titul "*". Veľmi si to vážim, najmä od teba. A nezabúdaj, že Fabia a Octavia mali v teste NCAP iba JEDEN airbag. A majú **. Renault Laguna má ***, ale vieš koľko airbagov má? Takže ten test síce hovorí o bezpečnosti auta, ale s danou výbavou. A verím, že keby Fabia mala 4 airbagy, tak by to bolo omnoho lepšie.
wolff> BTW, nevím o moc členech MC, kteří by měli míň vědomostí, než Ty ;o)
wolff> Až si pořádně přečteš, co jsem ohledně Civicu a Fabie TDI psal, budu se s Tebou možná bavit.

BTW, tak kám Tě mám přijet porazit Ty smrade.
wolff
Příjemnou zábavu "odborníci"... ATX na tebe to nebylo...
wolff
Porovnávat hmotnostně Stilo s Fabií může opravdu jen *!!! Vzhledem k porovnání bezpečnosti a výbavy obouch aut je to naprosto bezprecedentní. Mimo mísu. Fabie (hlavně 5D) je malej jakoby nakopnutej p.d. Neskutečně úzkej. Samozřejmě, že nikdo neví, jak Stilo dopadne na crash testu, ale určitě lépe než Punto (které bylo lepší než Fabie) a očekával bych 5 hvězdiček.
wolff
Opět si mne skvěle pobavil. No je zajímavý, že uvažuješ o tom, že by tě Honda s 81 kW možná porazila. to by si neměl, to totiž ztrácíš kredit...Vzhledem k tomu, že moje auto je jěště lehčí než ta Honda při prakticky stejném výkonu (Již zmiňovaných 78 kW při 91 oktanovém benzíně), tak by si i se mnou dopadl velmi zle ty smílku...
do mdlob nepadej, ale mě 1,4 44kw občas žere 10 taky - je ovšem rozdíl město a město - už jsem o tom jednou psal. Pokud jedeš 15 km ráno do práce stylem klokana s epilepsií od semaforu k semaforu, tak 10L no problemo (obzvlášť v zimě se studeným motorem).

Pokud jedeš víc jak 20 km a nechytneě rote wave tak se dá jet i za 7. A záleží i na noze. Pokud máš na ní cihlu, tak lze jet i za 12. 😄

PeeKaa
hmm to zalezi.. nevim kolik sezere treba 1.4 44kw ale kamos si stezoval ze 74kw mu ve meste zere kolem 10l !!! tak to jsem malem padl do mdlob...
no to jo, ale ve městě je zase o dost hlučnější... U 1,4 o motoru do 90 nevíš. A pro běžný ježdění po městě stačí i akcelerace.

Tady je otázka, zda se ti na popojíždění ve městě vyplatí dávat o X desítek tisíc víc za dýzla. To si musíš spočítat sám - někde jsem čet, že se dýzl vyplatí když ročně najedeš cca 25-30T km.

PeeKaa
Hufe, i mne se libi tvoje Fabie, ty jsi to pochopil zase jinak! Vic by ji ale slusela ta perletova cerna, to je super barvicka i na Octavii. A s "vyhrivanyma ***ema" mate tak pravdu... 😃)
Hmm to bych prave rekl, ze do mesta bude lepsi SDIcko, kdyz houby zere ne?
Na obyčejný ježdění dobrý pro nenáročného člověka. Hlučnější!! S vectrou D sem nejezdil, ale hluk - míň než felicie a víc než tdi u octavie. Spotřeba slušná - dá se s tím jezdit za 5-6l. Oproti 1,4 44kw lepší akcelerace (subjektivně)v rozmezí 50-110 km/h. Spíš bych ho bral na středně dlouhý trasy - do města je je lepší ta 1,4ka.

Ještě něco? 😄

PeeKaa
Hello tady. Mate nekdo zkusenosti s SDIckem u Fabie? Je to vubec na jezdeni nebo je to az moc pomale a line? Ja jezdil s Vectrou 2.0 DI coz by se asi dalo porovnat ne? Dik
Hele mispule, vysvětli mě, pro jakejch 600T si půjdeš? Ty už mám já - poslal jsem 4 kupóny (na nejbližší příbuzný) a eště hlasoval na netu. To by bylo abych nevyhrál 😄

PeeKaa
Saaaabe> to víš že jsem hlasoval - ách jo a už jsem si (nadšenej jako malej kluk) nakonfiguroval fabii sedan TDi - za těch 600T - to je parkticky kopletně vybavená fabie se VŠEMA serepetičkama (o sci-fi vypadajíchích vysouvacích ostřikoačích ani nemluvě).

Uááááááá - doufám že vyhraju 😄

Přiznám se, že jsme koketoval i s 307kou, jelkož je prostorově výhodnější, ale pak dostaly všechny ty hračky co si lze přiobjednat k fabii.

Jsem blázen co? 😃)

To howard> no nejradši bych řek octavia kombi tdi 66kw s plnou výbavou a chipem, ale poté co jsem zjistil, jak se tyhle auta kradou bych šel asi do nějakýho japonce... toyota?

PeeKaa
Howard
Peekaa: A do ceho bys sel za 0,7 M? U me z toho vysla Octavka a jsem naprosto spokojeny.
peekaa: Mám na to naprosto stejnej pohled 😉

saab: Já volil Peugeot307. Opravdu pěkný a "vyspělý" autíčko. Už se těším, až si ji za těch 600t půjdu vybrat. 😃)
Saab
to peekaa: hlasoval jsi už v anketě Auto roku 2002 (www.autoroku.cz) ? První cena je 600t kč na nákup jednoho z nominovaných aut mezi nimiž je Fabia sedan i Honda Civic 5D. Já si vybral Hondu 1.6ES (na SAABa mi schází necelý milion) 😄
peekaa> Hm... jsme evidentně podobně postižení jedinci... ;o)
to mkral>

Ale to není pravda - já netvrdím, že bvsme měli jezdit všichni v mikrách. To je přeci blbost. Opakuju to snad po desátý - jen tvrdím, pro určitou (a podle prodejů nemalou) skupinu lidí je fabie výhodná. To víš že by určitě brali hondu (nedělám si iluze, že by honda byla a je ve spoustě věcí míň než pět let před VW), ale prostě na ni nemaj. Věřím, že pokud máte na auto 0,5M pak určitě nemusí bejt škodofka pro každýho nejlepší volbou a fabie obzvlášť!

Všechno je fakt otázka osobní volby. Možná si budete myslet že jsem blázen, ale já bych šel (i za 0,6 M) do nějakýho malýho auta - ale hodně dobře vybavenýho).

PeeKaa
Este som zabudol - bola to iba 1.2, 8V motor, jedno z prvych Clii.
No ako som uz pisal, majitel jazdil dost dietne, takze skutocne spravanie auta sa nedalo posudit. Najma som chcel vyskusat, co robi po tomto pritvrdeni zadok. Moj rozum mi hovori, ze pritvrdeny zadok bude este viacej pretacavy. Ad hupanie - nepostrehol som ziadne, rolety na ceste kopirovala cela karoseria a bol to skorej pocit, akoby to nemalo tlmice vobec. Najviac tym trpela palubovka, ktora je z tvrdeho plastu a tak ma tendenciu sa vyhrkat aj pri makkom perovani, s tymto podvozkom a po 60tis najazdenych to bolo dost zle. Pozitivom sa mi zdalo, ze sa auto spravalo akoby malo odlahceny predok. Bol to trojdverak a teda bol pevnejsi na krut a to bolo citit tiez dost. BTW mal aj chip a otvoreny filter a motor dost ozil. Celkovo to bolo o nieco ine ako seria, ale cakal som viacej. Mozno keby ma nechal soferovat, pejem tu ody ...
peekaa nemozes to ratat tak, kedy sa ti oplati ten podla teba ,,skvely'' civik oproti fabii. tie peniaze na viac nieco poskytuju, nehovor, ze nie. takto by sme vsetci mohli chodit v nissane micra a hovorit, ze drahsie auto sa neoplati. lebo investicia sa ,,nevrati''.
luf> Tak si vzpomínám, že jsi se vozil v jen pružinami snížené a přitvrzené 1,4. Nebylo to houpavé? Já jsem si jistý, že pokud měl originální tlumiče, tak to muselo být celkem nepohodlné a přitom taktéž nesportovní.
Sněhulák> Ale já fakt netuším, kdo by to u nás v ČR mohl dělat. Myslím, že v USA nebo Japonsku bude situace jiná ;o)
nie je nahodou fabia trieda malych aut a fiat stilo aj oktavia nizsia stredna? rozdiel v pouzitych materialoch, vybave a vsetkych somarinkach, ktore rozdiel medzi malymi autami a nizsou strednou triedou robia, spravia hmotnost. co je na tom divne. a ak vybrakovana fabia vazi tak isto, ako fiat stilo, je potom naozaj tazka.
Hmm, vidim, ze koni su tie iste pre vsetky okrem 1.2 a 2.0. Kdesi som videl podrobnejsiu stranku, ale neboli to koniky. Uz si nepamatam a kazdopadne je to aj tak jedno, lebo uz mam moju 1.4.
Huf: To asi bude v jinejch cenovejch dimenzich, ale stejne by me to zajimalo co by s tim slo delat a i kolik by to stalo. On ten VTEC, tam se pripadnej ladic muze docela vyradit, co se tyce programovani RJ.
luf> Prostě nás východoevropany ojebávají o solidní výběr v autech. No co, hlavně, že u nás lze koupit Bentley Arnage ;o)
luf> Mrkni na www.koni.de/…ste/sportstd/htm… a uvidíš, že na 1,4 a 1,6 Clio II. jsou stejné.
No neviem, napriklad 1.4 16V ma inak naladeny podvozok ako obycajna 1.2. V UK sa predavaju 1.4 16V a 1.6 16V ako verzie Si, co je akoze sportova rada. A naladenie je na tychto autach ine (podla testov v UK casakoch). Tazko povedat, 1.6 je v SR iba na objednavku, clovek nema sancu sa s nou previezt. BTW v nemecku su zase pre vsetky verzie az do 1.4 16V rovnake tlmice a 1.6 a 2.0 maju ine. Asi je to individualne podla trhu.
Sněhulák> Hm... Řekl bych, že to bude v cenově zcela jiných dimenzích, než cca +35PS u FABKY TDI (ten kit KN fakt přidá, jak prase). Navíc, kdo ví, co všechno má ta VTI 150PS jiné. O spotřebě a životnosti samozřejmě nemluvě.
luf> Ser na klávu. Nová stojí 220Kč (350SK). BTW, koupil jsem onehdá novou, programovatelnou za 700Kč a druhý den jsem na ní vyklopil pomo džus (sice jen zbytek, ale bylo po ni). Toš jsem ji vysprchoval a vyreklamoval, že je pokažená ;o)

Ale vážně, nefandil bych Renaultu, že bude kvůli 7kW ladit jinak podvozek. Spíše bych tuto variantu vyloučil.
to Huf ohledne Hondy: Stejne by me zajimalo, jak by sla ta 1.6 od hondy vytunit. Prece jenom, predchozi verze mela pres 110 kw (asi na ukor zivotnosti a spotreby). Podle me by vytunena Honda 1.6 ukazala vytuneny TDI PD taky zada, ale to je jen teorietickej dohad. Dela vubec nekdo tuning hodnovskejch motoru ?
Hmm, veru su. Tak to som smutnejsi este viacej (a predpokladam, ze aj podvozok bude inak naladeny, ako pri niszich vykonovych variantach). Uz nemozem viacej pisat, mam celu klavesnicu mokru od slz 😄
Huf> ano, maju obute 185/55R15
homar> Pokud je to tak, pak je cenový rozdíl přiměřený. BTW, ty 15" jsou al.?
Ono za tych 40000,- Sk navyse mas v porovnani s Clio1.4/16V okrem 7kW a 20Nm aj mechanicku klimu, R15 disky ...
On Renault CZ je takovej celkově divnej. Stačí jen porovnat jejich web s Renault UK nebo i Renault SK. Clio s 1.6 16V se k nám ještě nedostalo, přitom si myslím, že takovéto autíčko je to ideální síla. 80HP 1.5 dCi bude kdoví kdy. To ale vůbec nevadí, protože si každej může koupit skvělý krásný Renault Thalia již od... 😒(.
Sorry, spatne som to pochopil. Bolo este moc zavcasu rano 😄 Ja som si nevsimol, ze davas do pomeru otacky kolesa a otacky motora, samozrejme ze jednotky ti sedia. Odteraz sa o fyzike bavim az po 10😁0, vtedy uz fungujem naplno 😃)))
Nie, ide o vykuroavny vankus pod zadok a za chrbat, za 150 ATS sa daju kupit dva a spojit ich dohromady trva chvilku. Jedina nevyhoda je, ze po aute sa tahaju kable od zapalovaca (no zase take strasne to neni). Velmi mi ale chyba vyhrievanie volantu a radiacej paky, to by bodlo tiez. Neviete o nejakom rieseni?
luf> BTW, 1,6 16V nemá zase o tolik víc PS, ale zato NM... Bylo by to pohodové svezení. 7kW a cca 20NM ale těch 40.000 nevykoupí. Navíc jsou to tytéž motory, jen s jiným objemem. Holt cenová diskriminace.
luf - jednotky su spravne Nm, o hnacej sile na obvode kolsa mozno hovorit ak tento krutiaci moment prepocitame na vzdialenost od osi otacania t.z. na polomer kolesa : r=0,29m. Potom F=M/r. Napr. pre M=330Nm bude F=1138N.
luf> O jakém "vykurovaniu" za 150ATS je řeč? PePo? (pevný podpalovač) ;o)
Ad vytapené * - s tym mate pravdu. Ked auto stoji celu noc na mraze -20, take vykurovanie cloveku bodne. BTW ja mam vykurovanie za 150ATS, hodim ho do auta, ked je potrebne a mam pokoj, nemusel som podporovat vyrobcu s jeho predrazenymi doplnkami.
Toho 1.5dCi 80PS je mi luto, po chipe by mohol mat okolo 100PS ale spotreba by bola oproti mojmu o tretinu nizsia. BTW od roku 2002 na Slovensku bude aj 80PS. A 1.6 16V sa v SR predava, najviacej ma stve, ze stoji iba o 40tis viacej vo vybave, aku mam teraz. Ked som kupoval bol ale rozdiel az 80tis a to som v tej chvili uz nezvladal. Skoda, tu 1.6 by som si nechal pacit 😄
luf> Ad německo. Co je mi divné, že Clio se u nás neprodává v dCi 80PS a 1,6 16V 110PS. Obě auta by byly velmi výkonově pohodové (dCi až po čipu). dCi 65PS se mi jeví jako žebrák. Nemá ani mezichladič...
peekaa> Ad vytápěné * - tos vystihl přesně ;o)

S tou dynamikou TDI při 2 a Civicem při 2,5tisíc ot. máš pravdu v tom, že TDI by jelo líp, ale zase Honda se nechá bezbolestně a myslím, že i bez většího řevu, vytočit výš a pak ukáže TDI záda.

Záleží na řidiči, jaký styl jízdy upřednostňuje. BTW, chip + KN mění radikálně situaci a Civic už by se nechytal vůbec. Takže, porovnáme-li tuto Fabii (+25.000Kč čip + KN) s origoš Civicem (z něj už víc PS těžko dostaneme), bude dynamikou zcela jinde a při tom bude statečně rvát do sedadel až k omezovači (4.900ot/min) (od čehož origoš TDI upouští při cca 3.500ot/min).
peekaa - no to vies, v CR a SR sa predava drviva vacsina Fabii s navigaciou, sibrom a podobnymi kravinami. Ale Hondu chce kazdy iba holatko, v ktorom sa ale nikdy nebude citit, ze je okradnuty (ako vo Fabii Classic, nadajboze Junior). Za svoje peniaze dostane presne to, co potrebuje. BTW si si isty, ze napriklad v nemecku nema Civic aj navigaciu a siber v moznej vybave? Napr. Clio sa da v nemecku kupit s kozennymi sedadlami, drevom vykladanym interierom a navigaciou, tak preco nie u nas? Zamysli sa nad tym.
homar - nie Nm ale iba N. Takymto sposobom si vypocital hnaciu silu a preto sa ATX nepaci diamantov vysledok. Obaja totiz pisu o inych veciach, Diamant o hnacej sile, ATX o tocivom momente kolesa (sila na paku, v tomto pripade polomer kolesa).
Asi máte s tím sprintem pravdu - to jsem ale uváděl. Mě by ale zajímalo, jak by srovnání dopadlo při normálním provozu. Běžný otáčky považuju dejme tomu u tdi 2000 a u hondy 2500 nebo 3t. Fakt by mě zajímalo, jaký by bylo porovnání dejem tomu z 80-120. No ale už toho nechám...

to saab> ad výbava - víš tohle bych řek je individuální věc. Abych ti pravdu řekl - pokud bych si měl vybrat mezi velkým, ale střídmě vybaveným autem a mezi malým ale luxusně vybaveným, volím to malé. A co se týče dálkových tras - věřím že na západě tomu tak není, ale u nás je to trochu jinak - tady jsou lidi schopný jet v corse do yugošky nebo řecka. Jinak co se týče fabie - její odlišnost od těhlech malejch je právě v tom, že s i vní nepřipadáš jako v malým autě. (apoň to je můj dojem a potvrdilo mi to i pár známých). Byl jsem s fabií v německu, rakousku, polsku a nedávno i v itálii a neřek bych že se na delší cesty nehodí - akorát to nechce motor 1,4 44kw 😄 Přes alpy je to s ním trošku krize... A menší výhoda je i v rozměrech - když jsem byl v itálii služební 626kou nebo oktávkou, parkování bylo dost porod. S fabií to bylo bez problémů.

to matuS> jel si někdy v autě s vyhřejvanejma sedačkama? V zimě je to slast... Topení se teprve snaží, ale zadeček už máš v teple 😄.
šíbr taky není k zahození... O ostřikovačích toho moc nevím - nikdy jsem je nezkoušel.

Ono nejde o to jestli to TY využiješ nebo se ti to líbí. Tady spíš jde o to, proč to u jedný automobilky jde a u druhý ne.

Já netvrdím že NEEXISTUJOU LEPŠÍ (A LEVNĚJŠÍ) AUTA než fabie. Já vždy pouze tvrdil, že pro mě a cílovou skupinu mých blízkých (odborně řečeno 😄 je fabie nejlepší volbou. o důvodech jsem se několikrát rozepisoval - najdi si můj příspěvek - hledej výraz "servis".

Já bych srdcem kupoval saab (nejlíp vigena) ale nepohrd bych abi obyč 95kou s "nejslabším" motorem, nebo volvo (mé vysněné V70 😄.

Ad výbava:

- dýleři škodfky jsou DOST přeplacený, takže z nich každý máslo při koupi vyrazí zdarma výbavu aspoň za 10t. Já vyrazil defendlock, autoradio (slušnej panasonic) a alarm 😄. Ale chce to nenekupovat u prodejce, kde se točí denně 50 aut... Tam se vám při slově "zdarma" jen vysmějou.

PeeKaa
...mrkni do rubriky Clio II, je tam nieco, co by ta mohlo zaujimat.
mráček> Má Fabie se naštěstí líbí nejen mě ;o)
matuS> Máš pravdu, jako vždy ;o)
Myslim, ze Diamant sa vo svojich vypoctoch nemylil. Krutiaci moment na hnacich polosiach je mozne urcit aj bez toho aby som poznal celkovy prevodovy pomer (sucin staly prevod, prevodovka, diferencial). Ak su pouzite 185/60R14 je ich priemer D=0,58m => obvod kolesa o=1,8m. Pri rychlosti 100Km/h (27,8m/s) maju kolesa otacky n=15,5👋s alebo 930👋min. Ak vychadzam z toho, ze TDi ma pri 4-ke a 100Km/h 2648👋min a 231N.m, potom krutiaci moment spolocny pre obe polosi je M=2648/930x231=660N.m. V pripade idealne rovnakeho torzneho zatazenia oboch polosi vychadza krutiaci moment na jedno hnacie koleso 330N.m. Podobne to plati aj pre 5-ku😒br />
M=2053/930x240=530N.m resp. 265N.m na koleso
Hufe, vsak Ti tu tvou Fabii nikdo nebere, dulezite je, ze se libi tobe, na ostatnich to nezalezi... Bylo by totiz drsny, kdyby se kazdymu libil jen jeden model auta... 😃)
Asi tezko, k nam se totiz tak vybavene vozy nedovazi...
Saab
to Huf: Civic váží od 1120kg (1.4 v "základu") do 1161kg (1.6 v max. výbavě)

Jinak u Fabie mi nepřipadá tempomat a navigační systém příliš praktický. To auto je určeno do města a na krátké vzdálenosti kde tyto věci člověk moc nevyužije. Na západě v tak malých autech nejezdí dlouhé trasy a u nás zase firmy nebudou vrážet peníze u takového auta do takové výbavy. Ale u Civicu už by to bylo přínosem, jestli tyto věci má ale nevím.
matuS
mrácek> Ad krouták na kole. Bavil jsem se o tom s Michalem nekolikrát. MK na kole je hlavne u vyšších kvaltu jednoznacne na strane TDI. Chrocht. Už musím.

aha, hufe, takze napr na takom 5.prevodovom stupni

potrebujes ASR, ze? heheh...

peekaa: ty by si si ten navigacny system,

vyhrievane sedadla,siber atd kupil? a co ostrekovace prednych svetiel, naco su ti? mali sme to

na 2 autach a ani na jednom to neumylo tak dobre ako to umyjem pri tankovani ja.

len hladas hlupe zamienky, jednoducho si ale

treba uvedomit, ze existuju lepsie auta ako je fabia a dokonca aj lacnejsie.

ja som zatial pre seba auto nevyberal, ale pomahal som vyberat otcovi. a obaja

sme sa rozhodovali viacmenej z racionalnych pohnutok, na zaver ostala honda a citroen. citroen

to vyhral lebo za rovnake peniaze toho ponukal viacej. na srdce ostala len farba exterieru

a interieru.
ja si myslim, ze ked da clovek svoje tazko zarobene peniaze (hufe, to ide

mimo teba 😄 )do takeho zruta penazi, ako je auto, tak nemoze vyberat hlavne srdcom.

to by sme potom kupovali iba alfu romeo...
1. Obecně nějak víš, jak převody fungují, prakticky ne. Když nebudeme počítat ztráty, tak vstupní a výstupní výkon musí být totožný. Existují dvě varianty, buď převod do rychla, nebo do pomala. Převod, který zvýší otáčky hnaného hřídele vůči hnacímu se nazývá do rychla a v tomto případě bude krotutící moment hnaného hřídele výsledkem podílu kroutícího momentu hnacího hřídele a převodového poměru a dále otáčky hnaného hřídele budou výsledkem násobku otáček hnaného hřídele a převodového poměru. Druhá varianta, kdy převod, který sníží otáčky hnaného hřídele vůči hnacímu se nazývá do pomala a v tomto případě bude krotutící moment hnaného hřídele výsledkem součinu kroutícího momentu hnacího hřídele a převodového poměru a dále otáčky hnaného hřídele budou výsledkem podílu otáček hnaného hřídele a převodového poměru. Je li více převodovek za sebou, jejich převodové poměry se znásobí.

2. Co se týče diferenciálu, opět když nebudeme brát v potaz ztráty, jedná se o pouze klasický převod do pomala. Čili, když je na vstupu do diferenciálu určitý kroutící moment, je na jeho výstupu tento kroutící moment znásobený jeho převodovým poměrem a otáčku poděleny jeho převodovým poměrem. Ale pozor, tyto hodnoty platí za ideálních podmínek pro obě kola stejně. V případě, že se jedno kolo netočí, otáčky druhého se zdvojnásobí a tak jsou opět poměry kroutícího momentu a otáček vyrovnány.

3. Teď ke konkrétnímu příkladu kde nebudeme počítat ztráty: Fabia 1.9 TDI, motor 2000 1/min, Mk 240Nm. Tyto hodnoty platí pro motor, spojku a hnací hřídel převodovky. Když zařadíme 1° s převodovovým poměrem 3,778:1, bude na hnaném hřídeli 906,72Nm a 529,4 1/min, dále potom na výstupu z diferenciálu s převodovým poměrem 3,158:1, čili na poloosách a potažmo obou kolech bude 2863,4Nm a 167,63 1/min. Takto stejně si to můžeš vypočítat pro 2°, 3°, 4°, 5° a různé vstupní otáčky. Když to zaneseš do grafu, dostaneš krásné výsledky, co bude reálně na kolech při různých otáčkách motoru a různých převodech.
No já bych něco podotkl. Stejně i přes veškeré věcné a jistě i logické argumentace nakupujeme vozy také (hlavně/někteří jen) srdcem. Co pomůže, že je to či ono auto vybavenější nebo levnější. Pokud se mi líbí a zkušební lizda proběhla bez závad (a slosovaná čísla jsou tím pádem platná ... hm, to mi uteklo), tak jdou často úvahy o té či oné výhodě stranou.

Mohl jsem mít o dost výhodnější auto, než upravenou Fabii TDI. Co s ní, neměm-li bych s ní radost (při jízdě i na pohled).
sněhulák a peekaa> Sériová Honda Civic 81kW by to určitě na sprintu sériové Fabii TDI 74kW natřela. Sám jsem asi 3 týdny jezdil s touto konfigurací a byl to dost vopruz. Opravdu jsem byl z dynamiky Fabie zklamaný. Prostě zdechloň. Samo, teď už je to o dost lepší a na druhé straně s té Hondy už toho moc nevýmáčknete, ale prostě bez úprav na vozech na tom bude Honda o něco líp.

BTW, kolik váží ten Civic?
Diamant
AUTOKOMPLEXCZ> Pokiaľ dobre viem, tak pri prevode 1:2 (t.j. otáčky sa redukujú 2x) sa točivý moment násobí 2x. Konkrétne pre Fabiu 1,4/74 idúcu rýchlosťou 100 km/h na 4 prevodovom stupni s ohľadom na stály prevod a daný prevod som vypočítal otáčky 3.434 a týmto otáčkam podľa krivky točivého momentu motora zodpovedá maximálny točivý moment motora 120 N.m. Je zaradený 4°, ktorý sprevoduje otáčky motora smerom dolu v pomere 1:1,079 a stály prevod zase smerom dole v pomere 1😁,353. Keby sme jedno koleso zablokovali, tak je celý tento točivý moment iba na jednom kolese. Predpokladám však, že sa otáčajú obidve. A tu som zrejme spravil chybu, naokoľko ak uvolním aj druhé koleso, tak sa znížia otáčky kolesa o polovicu a točivý moment sa tým pádom zvýši 2x a rozdelením na 2 koesá sa delí 2. Takže tie hodnoty pre jedno koleso by mali byť dvojnásobné, než som uviedol.
Saab
Jen dodám, že v přibližně stejné výbavě tě to TDI vyjde o více než 10.000,- kč dráž než ta Honda, což mi za malé auto připadá víc než dost.
Saab
Takže ty jsi se dostal na 470.000,- kč, ale aby jsi dorovnal deficit výbavy musíš si mimo tebou udávaných bočních airbagů, ABS+EBD a metalízi připlatit ještě za alarm, litá 15" kola a autorádio. Autorádio jsem vybral typ 402, tedy zlatý střed. Bohužel je to jen autorádio s kazetovým přehrávačem, zatímco Honda má autorádio s CD, no a už jsme u ceny cca 490.000,- kč.
Saab
to peekaa: původní srovnání, se kterým přišel Diamant (viz. 5433) bylo Fabia Combi 1.4 74kW vs. Fiat Stilo 1.6. Já jen místo Stila dosadil Civica, proto jsem při tom srovnání uváděl to Combi. Já pak srovnal "nejúspornější" benzínovou Fabii, což je krátká 1.4 55kW s Civicem 1.6 s pohledu spotřeby.
No zalezi co povazujes za bezny otacky. U takovy hondy bych to videl tak na 3000 - 3500. Tam bude mit tocaku dostatek. Jo a zrychleni 0-100 - Fabie 11.5 (nic moc), Honda 10.2. To bych si dovolil tvrdit ze je docela znatelnej rozdil.
A proč si myslíš že by fábie prohrála?

Honda 81 kw při 5600 ot

a 152 Nm při 4300 ot

Fabie 74 kW při 4000 ot

a 240 Nm - 1800 - 2400 ot

Základní otázka zní jestli těch 7kW navíc může vyrovnat deficit téměř 90Nm. Nevím - to nedokážu odhadnout. Věřím tomu, že při nějakým souboji 0-100 by to mohlo bejt vyrovnaný možná i honda vyhraje. Ovšem při běžným provozu (kdy nedržíš motor v otáčkách) ji fabie ujede.

To je můj názor

PeeKaa
Omouvám se, že to eště jednou vytahuju na světlo, ale nedá mit to.

Saab tady srovnával CivicES (1,6) za 549T a srovnal ho s Fabií 1,4 55kW Elegance + plus příplatky = 490 T. Jelikož základní cena týhle fabie je (asi) 430T a oproti hondě ji chybí metalíza, boční airbagy a ABS+EBD - což dohroamdy dává cca 470T. Za co je těch 20T? Popelníčky s briliantem?

Saabe, můžeš mi prosím vysvětlit - hledal jsem špatně, nebo jsi jen nepovedeně fabuloval?

A ještě prosím - můžete mi vysvětlit jednu věc? Na webu hondy - u civicu jsem prohlížel ceník a výbavu. A přijde mi to dost chudý. Prosímvás - je tohle jen příklad? Existuje ještě nějakej rozsáhlejší seznam příplatkový výbavy? Například mě je divný, že honda nenabízí např ostřikovače předních světel, šíbr, navigační systém, tempomat (?!) nebo výškově nastavitelný sedadlo spolujezdce, vyhřejvaný sedadla... Zdá se mi to nějaký divný.

PeeKaa
No, docela by me zajimalo opravdovy srovnani ty Hondy 1.6 a TDI ve Fabii. Rekl bych, ze kdyz by se vzal seriovy vuz, tak by ta Fabie asi prohrala (pokud nepocitam spotrebu). V pripade nejakyho tunningu to uz muze bejt uplne jiny (i kdyz, predchozi rada ty 1.6 mela tusim pres 110 kw) ..
to snehulak> Ja vim je to nefer, ale oni s tim zacali 😄

(nebo je snad fer srovnavat fabku s autama, ktery maj zakladni cenu o hodne (50T?) vetsi?

Nekdy me ty hadky pripadaj jak z piskoviste - kdyz sme se jako maly hadali kdo ma hezci babovicky. Pak prisly maminky a pochalili kazdymu tu jeho a my sli spokojeny domu...

Mami kde jsi? Mamííííí

PeeKaa
pokud vím tak srovnání bylo 1,4 55 kw vs 1,6 (né že by tyhle auta měli něco společnýho, ale ty jsi s tím začal...)

Jo a mimochodem kdybych měl těch 550T tak si vyberu 1,9tdi - je sice předraženej, ale i tak mu honda nesahá ani po kolena - snad jen ten výkon motoru - ale v jakejch otáčkách???

PeeKaa
Vzdyt je tam taky uvedeno, ze byla prezkusovana znova, protoze vyrobce udelal nejake upravy kvuli bezpecnosti!
Jen tak prihodim polinko do ohne. Nissan Almera 1.5/66kw, hmotnost kolem 1200 kg, spotreba: 8.6/5.5/6.6. Cena zacina na 365 tis., max. vybava 463 tis. S 1.8/84kw a spotrebou 10.2/5.9/7.5 max vybava za 488 tis.

Nevim, nevim, ale Fabie je za ty prachy ve vykonejsim benzinu proste predrazena a rozezrana.

to peeka: je docela nefer porovnavat Octavii z roku 2001 a Bravu z 1998, ale budiz. Rekl bych ze Octavie z 1998 by dopadla stejne jako ten Fiat (nebo mi snad muze nekdo uvest lepsi duvod, proc byla oficialne otestovana az letos, a ne uz pred 4ma rokama ?)
Saab
to peekaa: já netvrdil, že je Fabia úsporná a lehká, ale budiž 😄 Fabia 1.4 55kW Elegance + doplatky = cca 490.000,- kč, Fabia Combi 1.4 74kW Elegance + doplatky = cca 530.000,- kč, Civic 1.6 ES 81kW 549.000,- kč. Myslel jsem, že je Fabia levnější. Když to srovnám s Combikem, tak připlatit si 19.000,-kč za lepší podvozek, prostornější a spolehlivější auto s trojnásobnou zárukou, s úspornějším a výkonějším motorem mi připadá jako nízký příplatek 😄
esp. to Saab>

víš - když už jseš u toho srovnávání, porovnej taky cenu...

A jestli seš dobrej matematik, tak nám i spočítáš, po kolika kilometrech (oproti uvedené fabii) se "skvělá" honda vyplatí...

nedýchám napětím 😉

PeeKaa
když už tak srovnáváte...

Jsem zvědavej, jak dopadne stilo v crash testech. Její předchůdce Brava dostal (octavie*😉.

😉

PeeKaa
Saab
Ještě dodám malé srovnání spotřeby😒br />

"nejúspornější" benzínová Fabia je krátká verze s motorem 1.4 55kW a ta má spotřebu 9.2-9.3/5.2-5.3/6.6-6.7 a když vezmu Hondu Civic 1.6, tak ta má spotřebu 8.5/5.5/6.6 při hmotnosti 1135-1161 kg proti Fabii s 1060-1150 kg. Navíc je Civic o 6.3cm delší, o 4.9cm širší a 4.3cm vyšší než Fabia Combi. A ještě dodám, že Fabia Combi 1.4 55kW váží 1095-1185kg, tedy může být těžší až o 24kg než Civic.
No a jeste si zjisti kolik zere 1.4 a 1.2 misto te 1.6.
Srovnej si to s Puntem (stejna trida), pokud mozno stejne vykonnym. Nebo si srovnej Stilo s Oktavkou, pak to res ...
Saab
to Diamant: když porovnáš Stilo a Fábii Combi, tak zjistíš, že Fiat je o 3.1 cm delší, o 11cm širší a 7.3cm vyšší ! Tudíž si těch 15-105kg může dovolit. A spotřeba jenom podtrhuje "nenažranost" motorů Fabie, vždyť menší a "lehčí" Fábia s menším motorem má velmi malý odstup od Fiatu s 1.6kou. A cena je pro Fabii Comfort 423.900,- kč a Fiat Stilo 1.6 Active 464.000,- kč. Když se kouknu na cenu, tak ten rozdíl za auto o třídu víš není velký.
To se montuje do aut? Ja to videl jenom na motorkach a to jeste nekde v indii, a mozna to byl i 2-valec...😃) To uz je sila... 😃)
1. Největší pecka je jednoválcové TDI, tak pozor ty značko Mitsubishi pohozená v "kelu"😊)!

2. Jak jsi přišel k hodnotám kroutícího momentu na kole v řádově několika stovek Nm (217 a 265)?

To by se to auto ani nerozjelo! Pokud jsi neopoměl započítat jak konkrétní rychlostní převod tak diferenciál, musíš se dostat k hodnotám v tisícech Nm.
Je to fakt. Stilo je o třídu výš. I když tak nevypadá ;o)

Ale vážně, nic proti němu. Dokud se v něm dost nepovozím, nemůžu pomlouvat. Teoretizování nechám na jiných ;o)
nemuzes porovnavat fabii a stillo, nezapomen, ze fabie patri mezi male vozy a stillo je nizsi stredni trida.
Diamant
To je v tom chaos. Kel = kapusta! A pritom kapusta je vlastne zelí 😄 Ale kvoli tomu trojvalcovému TDI by som išiel zháňať všetko - kapustu, kel aj zelí. Len aby som mal najsamlepšejší motor - TDI!
Diamant
Zaujímavé je, že sa tu stále kritizuje hmotnosť Fabie. Tak som ju porovnal s novinkou - Fiatom Stilo. Fabia Combi 1,4/74 s dĺžkou 422 cm váži 1100-1190 kg a Fitat Stilo 1,6/76 5 dv. s dĺžkou 425 cm váži 1205 kg. Len pre zaujímavosť je to presne toľko isto, ako Octavia 1,6/75 (prípadne o 15 kg menej ako Octavia Combi). Pritom Octavia meria 451 cm.

Pozrime sa aj na tú "otrasnú" spotrebu Fabie. Fabia Combi 1,4/74 spotrebuje (mest👋mim👋mix) 9,7/5,6/7,1 a Stilo 1,6/76 spotrebuje 10,3/5,8/7,4. Tak ešte stále má tá Fabia takú zlú spotrebu?
povsechna=hezky slovo... 😃) tak zase nekdy...
Ta přestávka mi nevyhovuje. Jsem v dobré formě. Ale musím. To víš, ženské...
Psal jsem o tom, že průvodním jevem aktivace EDS (modul ABS) je mj. i lehké zašramocení. Tvůj názor, co to je, je rovněž irelevantní nehledě na to, že odpověď "ABS" je asi tak povšechná, jako "auto".
Jo taky si rikam, ze prestavka by byla dobra, tak zase nekdy, cau
Hufe ano, v rezu jsem ho nevidel, ale videl jsem opticke cidlo v dobe, kdy jsem studoval hardware a komunikace!
Musím letět, tak čau.

V přestřelce můžeme pokračovat kdykoliv později. Baví mě to. Moc.
Zacal jsi to tim, ze slysis hukot pri aktivaci EDS, navic principem je mozne se dostat k samotne podstate veci, ktere ty nechces akceptovat! Jinak opticke cidlo bylo nejen mnou popsanou v jinem tematu.
mráček> A ohledně Tvého optického čidla jsi nemusel nic přiznávat. Já to věděl a názor chytráka je irelevantní. Pochop, jak komicky působíš, když mě přesvědčuješ (notabene Tvým způsobem) o něčem, co jsi nikdy neviděl a co já viděl (navíc v řezu) a ohmatal to vlastníma rukama.
😄 Tak vytočený říkáš... Hm...
Ale *, princip nebyl předmětem diskuse a navíc jsem ho popsal ještě líp, než Ty. Šlo o to, jaké čidlo se používá a Ty jsi byl mimo. Navíc, princip indukčního a optického není stejný. Zítra přinesu důkazy. Jak jsem řekl, nejsem elektrotechnik. Připadneš mi, jako žáček, co dostal pětku z písemky a šel si stěžovat, že zadání měl přece napsané dobře ;o)
Hufe, nevytacej se tak, vis ze nejsi vysokootackovy... 😃) Jinak jsem tvoji rekapitulaci lehle nepochopil!
Hufe, kdyz ti dojdou argumenty, tak pouzij "opticke cidlo", to je ono! Priznal jsem, ze se misto toho u vetsiny aut pouziva civka, ale princip jsem popsal presne(narozdil od Tebe) a kdyby se pouzivala optika, byla by na stejnem principu! Tot vse!
Mráček> Tak to zrekapitulujme.

Já Ti píšu, co slyším, když se aktivuje EDS a Ty mi napíšeš, že to je EDS (jak oba víme, součást ABS). Nejsi náhodou retardovaný?
Zase odbočuješ. Mně Tvé názory nezajímají. Bavme se očetnosti aktivací EDS při rozjezdu s prokluzem.
Ja nikam neutikam? Ja se bavim jen o tom samem. tot vse. Teda pokud se jeden nebavime o voze a druhy o koze... 😃)
mráček> Klesáš hluboko. Mrkni se na své poslední příspěvky a zamysli se. Proč mi vkládáš do úst ty blbosti? To Ty ty býváš mimo mísu (viz optické čidlo ABS) ;o)
A za to vsechno pozaduje VW cca jen 2000Kc, to jsou fakt levny, jen mi nejde do hlavy, proc jsou ty auta tak drahy, kdyz vlastne tolik veci stoji tak malo... 😃)
Aha. Tak se vyjádřím, ne? To je jasné, že slyším čerpadlob ABS (ty to nazýváš pumpou). Proč se o tom ale bavíme? Že je EDS přídavný modul k ABS je jasné. Stále utíkáš od tématu.
Fakt jsi me dostal, ono EDS urcite podle Tebe vyuziva svuj vlastni okruh, sve vlastni cidla a sve vlastni brzdy... 😃)))
Hufe, tak ted jsi mne dostal... 😃) Kdyz jsi tak chytry, tak mi napis, jaka vec ti pribrzduje kola pri aktivaci EDS? Asi nejaky trpaslik... 😃)
mráček> Tak dost. 5409 mě přesvědčil o Tvé idisponovanosti (snad né latentní).

Tak podle Tebe při prudkém rozjezdu s průhrabem slyším ABS. O.K. Přestaň o víkendu nasávat levný tuzemský rum a dej se dohromady.

Nejsi nemocný? Klidně tudo debatu odložíme, až budeš zase zdravý. ;o)
A na to, aby se mi kourilo od pneu mam sve auto docela rad a nerad bych menil kazdou chvilku pneub a tak podobne... 😄 ( jo se snehem jsem se jeste nesetkal, jenom s ledem)
Co jsi pomuzu, kdyz vytahnu pojistku ABS??? To totiz neni nic prukazneho, mnohdy si totiz ani nemusis vsimnout, ze je aktivovany EDS, jediny soudna vec je ta, ze budes mit na vystupu data nebo ze ti to popise ten kdo tento primitivni system vymyslel nebo nastavil... 😃)
Hufe, ono to co slysis je ABS, ale to je jedno, to jiste vis... 😄
mráček> Tak včera večer jsem jezdil po Zlíně. Bylo hodně slizko. -1 a *** na cestě. Nevím, jak se pozná EDS u Tebe, ale u mně je to znatelné jednak podle zvuku (tlumené zachrčení) a jednak velmi lekým pohybem volantu směrem k bržděné straně. Až na výjimky, kdy jela jedna strana po přechodu pro chodce nebo když byla jedna strana pruhu suchá a druhá slizká, se to vůbec neaktivovalo.

Připadne mi to jako uzavřená věc. Vlastně nechápu, proč o tom uvažuješ. Odpoj ABS (vytáhni pojistku - jde-li to) a testuj. Připadne mi to, jako bychom se hádali o tom, jaký Tvar má značka STOP dej přednost v jízdě.

Na můj vkus moc teoretizueš a chybí Ti ten zápal proto to vyzkoušet a otestovat. Teorie a praxe (viz Tvé optické čidlo ABS) se mnohdy neslučují.
Jo km ty jsou previt, taky mi naskakujou ani nevim jak... 😃)
Hufe, to beru, ale jak jen to dokazat? pripojit PC nebo na brzde(jestli to jde?)? Bylo by to docela zajimave ziskavat data z jednotky ABS o urcitem kole a porovnat otacky jednotlivych kol! Vzdy kdyz protocis kola a nemas uzavren diferencial, tak jsou otacky ruzne, to plati i pri prujezdech zatackama,ale tady proto musi byt urcita tolerance protaceni kol! No, bylo by to zajimavy...
Karizma> Ale vždyť jo. Já Ti rozumím. Někdo má rád krouťák s jiný zase otáčky. Nic proti tomu. Já jsem si na svůj celkem slušný MK zvykl a třeba včera mi dělalo problém jet normálně s Cliem 1.4 16V, který otáčky pro svižnou jízdu potřebuje. Mně sedlo TDI, i když 20V turbo je ještě o něco vpředu. Jo, ale do Fabie se nedává a provoz by asi taky nebyl tak levný. Palivo platím ze svého a najezdím toho hrubě mnoho (netuším kde). Mám najeto 33.000km a auto jsem kupoval 11.5.01. Na to, že nikam daleko často nejezdím, se mi to jeví jako nadprůměrné...
Hufe, komu se chce furt ždímat maximum záběru kolem omezovače? Třeba mě. Čím více mám najetých kilometrů a čím více pronikám do podstaty motorů tím více zjišťuji, že právě benzínový a zejména vysokootáčkový motor je v současné době pro mě to pravý. Působí mi radost když lze motor patřičně vytočit a neustálým řazením ho udržovat v těch správných otáčkách. Díky točivému motoru mám tak pocit, že jsem s autem v lepším kontaktu než např. s dieselem, kde díky vysokému MK v nízkých otáčkách řadíš minimálně. Před nějakými x lety jsem nechápal lidi co si koupí takovou Hondu VTEC, no a teď se pro mě právě tato značka stává v dané třídě favoritem.
Diamant> Hm... Do kelu? Kel = kapusta. Kde mám teď sehnat kapustu? ;o)

Ale vážně. Smrad - ani ne, ale benzín je v tomto jednoznačně lepší.

Třepající se pedál - asi jsi měl zmetek. Ani mně, ani kámošovi s TDI 110PS to vůbec nědělá.

Podřazení u benzínu - souhlas. Jen je otázka, komu se chce furt ždímat maximum záběru kolem omezovače, když TDI ho podává ve velmi příjemných 1500 a výš.
Diamant
Huf> Akých 100 N.m? Neporovnávaj rovnaký prevodový stupeň! Bavíme sa o jazdných vlastnostiach auta a nie jediného prevodového stupňa. Ak porovnáš 100 km/h v TDI na 5°, tak motor pri daných otáčkach dosahuje výkon 49 kW a na kolese je 265 N.m - adekvátne je porovnať u 16V 4° kde motor dosahuje 45 kW a na kolese je 217 N.m. To je pokiaľ dobre počítam rozdiel 48 N.m, nie? A nikto ti nebráni tam dať 3° a ideš. Proste som chcel naznačiť iba toľko, že tie dva motory sú diametrálne odlišne sprevodované. Ale to sú len čísla. Ja som s TDI 81 kW jazdil 3 roky. Je to skutočne výkonný motor, ale ďakujem, neprosím. Už mi stačilo toho klaklaklaklak a ráno ešte viac. A ten vibrujúci spojkový pedál, to tiež nie je pre mňa. No a napokon zápach spálenej nafty - už si neprosím. Ale to je len môj názor.

A ešte pre všetkých! Choďte s vaším TDI-PD do kelu! Kto bude mať trojvalcové TDI 1.4, až ten bude frajer. Tak, a tu to máte.
Mracek: Díky, s tím ABS na štěrku jsi to pochopil narozdíl od někoho naprosto přesně. Ono se brzdí docela blbě, když na jedne straně je štěrk a na druhé asfalt 😞
Jo, a tá sázka by mohla být třeba: Huf říká, že většinou při razantním rozjezdu není EDS potřeba, zatímco mráček mu to vyvrací a tvrdí i přes to, že nemá zkušenosti to, že je tomu právě naopak.
mráček> Ne, díky. Na politika se i přes svou aroganci a chování nehodím. Přestože jsem možná opravdu tak trošku arogantní, jde mi o pravdu a ne o to obalamutit protějšek pro vlastní prospěch.
Hufe, ace2 to pravdepodobne myslel jako ze pri brzdeni na sypkem povrchu se dostane auto rychleji do smyku a ne v tom smyslu, ze zabrzdi rychleji! Jinak ano, na sterku auto bez ABS zabrzdi rychleji, protoze sterk se ke kolum chova jako klin!
Hele Hufe, nepochopil jsem, s cim se chces vsazet? Ted mne napadla jeste jedna vec, nechtel by jsi delat politika? Tam by jsi si vydelal i na S4 a svou aroganci a chovanim by jsi tam zapad uplne perfektne!
Diamant> Já osobně jsem ohledně MK zastáncem TDIček. Možná právě proto, co jsi spočítal. Vždyť v MK na kole je na tom TDI lépe o hodně moc. Asi závisi na úhlu pohledu, ale rozdíl 100NM bych považoval za značný.
ace2> Máš na autě ABS? Pokud ano, řekni mi prosím, ja jsi přišel na to, že na štěrku je to výhoda. Já osobně považuju právě štěrk (ještě hůř hrubozrný) za největší nástrahu pro ABS.
wolff> Přestaň blbě žvanit a zadej čas a místo zchůzky. To co umíš psát Ty, zvládne i 15ti letý kluk. Mně zajímají činy a fakta.

Přijedu Ti ujet kamkoliv chceš. Jen počítej s tím, že se Ti budu smát před i po tom ;o)
mráček> Jo. Když chci, jsem moc vtipný. Mohl bych se tím živit. Neříkáš mi nic nového.

Víš, né, že bych Tě chtěl okrádat o krásné chvilky strávené nad mými příspěvky, ale fakt jsi mě omrzel. Jdi si koupit Trnky Brnky a zamysli se nad tím, co tu píšu.

BTW, já se klidně vsadím. Proč uhýbáš od této výzvy? Nebuď jako malý Jarda a vsaď se se mnou. Jde jen o čest. Nebudu Tě obírat o Tvé peníze.
Ne, ne wolffe. Nejlepší jsou 1.4 a 1.6 benzíny. To jen my ubožáci, co si tyto jedinečné a vynikající pohonné jednotky nemůžeme dovolit jezdíme s TDI PD, co vibrují jak robertky, jsou hlučné jak tanková divize, vysoký točivý moment je jim na*** kvůli nízkému rozsahu otáček a nikdy nevyhrají F1.
Tolik legrace pri snidani jsem uz dlouho nezazil... 😃) Alespon ze tu prispivas a vetsina se skvele bavi... 😃) A o mou logiku nemej starost, spis by jsi se mel zamyslet nad sebou... 😄
Hlele Hufe, nechtel by jsi delat komika v tv? Mozna by jsi s¨i vydelal i na S3... 😃)
wolff
O čem diskutujete? Přece TDI je nejlepší!!!A i když něco vypadá, že je stejný i na jiným autě, třeba na Boře 1,6 , tak na autě s TDI je to rozhodně lepší, protože je to TDI!!! Ach můj Bože!!TDI, jak božsky to zní...TDI a k tomu PD!!!JO,a ještě jednou JO!!!Už se těším, jak VW PD vyhraje Rally a vyhraje F1 a R8 bude jezdit v Le Mans s TDI. TDI PD!!!
diamant> Jo. Absolutně souhlasím. ABS je supr i na suchu. Dodávám ale, že je třeba mít velmi dobré obutí. Třeba Octavia standartně dodávaná na 195/65R15 ContiSuperContact (přestárlá a přesluhující pneu) má s bržděním na suchu problém, protože ABS se aktivuje brzo a velmi nečitelně. Já měl na Fabii podobný pocit z Uniroyalů Rainsport 1 (* všech 😉. Pak jsem obul SP Sport 9000 a brzdný účinek se markantně zlepšil (směs byla evidentně o poznání měkčí - přilnavější). Navíc bylo velmi dobře poznat, kdy to guma přestává snášet a tudíž kdy se hodlá bloknout. Podotýkám, že zablokovat na suchém a teplém asfaltu tyto pleušky bylo dost problém a o to líp se udržovaly v tom momentu "šustivého polosmyku". Ze 100 na 0km/h jsem opakovaně (3x) měl čas 2,4s.

=> Kdo chce moc dobře zpomalit, musí investovat do obutí.

Abych nezapomněl, když zašlápnu brzdy v autě bez ABS ve vyšší rychlosti a dojde k zablokování, můžu po zastavení ty gumy jít vyhodit, jelikož se na nich utvoří nepříjemná drncající ploška.
Diamant
Ešte by som sa chcel vrátiť k brzdeniu s a bez ABS. Ak zoberieme brzdenie na suchej vozovke v priamom smere. Ako iste všetci viete, maximálny brzdný účinok sa dosahuje u kolesa otáčajúceho sa tesne pred momentom šmyku. Takže to je stav, ktorý pri krízovom brzdení chceme dosiahnuť. Ak bude vodič vo vozidle bez ABS, tak musí na brzdový pedál vyvolať presne takú silu, aby ešte ku šmysku nedošlo. To by skúsený vodič mal zvládnuť. Lenže to by musel úplne ideálne pracovať mechanický rozdeľovač brzdného účinku (medzi prednú a zadnú nápravu). Ak nepracuje dôjde ku šmyku alebo nedostatočnému brzdeniu zadnej nápravy (čo tak či tak predlžuje brzdnú dráhu). Taktiež by musel byť asfalt úplne homogénny, úplne rovný bez dier, prasklín a vlniek a samozrejme by na ňom nesmeli byť žiadne nečistoty. Inak môže dôjsť ku šmyku hociktorého z kolies. Taktiež by vozidlo muselo byť úplne rovnako zaťažené na ľavej ako aj na pravej strane a muselo by ísť v úplne priamom smere. Inak môže dôjsť ku šmyku. No a napokon by museli byť úplne rovnako nahustené aj pneumatiky na ľavej a pravej strane (rozdiel medzi hustením predných a zadných by musel byť zohľadnený rozdeľovačom brzdného účinku). No a uznajte, že takéto ideálne podmienky môžu nastať "maximálne raz za 10 rokov".Takže ja tvrdím, že aj pri brzdení v priamom smere na suchom asfalte je ABS prínosom ku skráteniu brzdnej dráhy a nemám chuť ho vypínať.
Diamant
Nemám nič proti zástancom TDI, ale už ma nebaví stále počúvať len o vysokom, ešte vyššom a najvyššom točivom momente. Berte do úvahy, že TDI funguje zhruba do 4500 otáčok a 1,4/74 do 6500 otáčok. To logicky vyžaduje aj iné sprevodovanie. V reči čísel to vyzerá tak, že na 5° a rýchlosti 100 km/h točí TDI teoreticky 2.053 ot. (výkon cca 49 kW) a 1,4 teoreticky 2774 ot (33 kW). Za takýchto podmienok poskytuje TDI točivý moment cca 240 N.m a 1,4 cca 113 N.m. To je samozrejme točivý moment motora. Pokiaľ však zoberieme do úvahy prevodový pomer 5° a stály prevod, tak na jedno koleso pripadá točivý moment u TDI 265 N.m a u 1,4 cca 168 N.m. Všetky hodnoty sú v tabuľke. Ako sa zdá, tak keď zoberieme do úvahy aj sprevodovanie, tak tie rozdiely už nie sú až také závratné. Takže už konečne neporovnávajte iba 240 N.m vs 126 N.m!

A ešte prehľad😒br />
TDI

4°; 2648 ot.; 60 kW; 231 N.m; 329 N.m

5°; 2053 ot.; 49 kW; 240 N.m; 265 N.m

1,4/74

3°; 4530 ot.; 62 kW; 125 N.m; 305 N.m

4°; 3434 ot.; 45 kW; 120 N.m; 217 N.m

5°; 2774 ot.; 33 kW; 113 N.m; 168 N.m
Karizma> Díky za osvětu. Za ty prachy bych vzal S3 a ani 0,01s bych neváhal. Proč Clio za 1,33milionu? Nechápu.
mráček> Ad krouťák na kole. Bavil jsem se o tom s Michalem několikrát. MK na kole je hlavně u vyšších kvaltů jednoznačně na straně TDI. Chrocht. Už musím.
OIDIPUS> To, že to Fabia 1,4 16V 100PS natře Octavii TDI 110PS, je úplná blbost. Argument zahřívání chápu. Studené TDI se nemůže (nemělo by se) vytáčet a tudíž nemůžeš delší dobu využívat jeho potenciál.
mráček> Nepochopíš. Bohužel.

A slovo logika bych v Tvém případě neužíval, hodí se k Tobě asi stejně jako hermafrodit (doufám) ;o)

BTW, auditorium samo uzná, kdo z nás má pravdu (jako v případě čidla ABS ;o)), neboť jsou zde i lidé znalí. A za aroganci vůči Tobě se ostatním omlouvám. Nemůžu si pomoci. 😲(

Nuže, zas pádím. Jen jsem se stavil doma mj. zkontrolovat, cos opět úsměvně hlupučkého vypotil a vidím...
Hufe, Clio 3.0 V6 se u nás prodává a to za cenu 1 330t.Kč.
Hufe, nééé tak jsem to nemyslel! To máš absolutní pravdu s tím šátráním po vypínači. Já to myslel tak, že když vyjedeš zhodnotíš situaci a buď ABS necháš zapnuté nebo ho vypneš. Vypínatelnost ABS bych chápal asi jako vypínatelnost ESP, u něhož se musíš před nebo v průběhu jízdy rozhodnout dle stavu vozovky zdali ho vypneš nebo zapneš a určitě bys také někde nehledal vypínač ESP během smyku. Já ESP nemám, ale aspoň tak ten smysl (de)aktivace chápu.
Jinak zkusto, logicke argumenty pochopim...
Hufe, ty cihas za dverma, ne? 😃)
mráček> Sorry, ale nemyslím, že tohle pochopíš.
To totiz neni stejny jako brzdy, ktere musi krotit tezsi vuz. Kdyz kroti tezsi vuz, musi byt vice dimenzovane brzdy, ale nedokazu si predstavit vice dimenzovany ASR, pravdepodobne by asi obsahoval Pentium P4 na 2 GHz! 😃)
Hufe, tobe se zase neco zdalo, ne? 😃) Jaky je rozdil v ASR? Kdyz uz jezdis k ATX, tak at ti prosim vysvetli, co je kroutak na kole, aby jsi tu zase nevaril ze svych snu...😃) Jinak myslim, ze se to tu nedavno rozebiralo. A jeste jedna vec, ASR je elektronicky system, kteremu je jedno, jestli kroti 50 nebo 200kW, protoze vzdy musi vykonat tu samou funkci!
Tak já myslím, že je to jasné: 1.4 je lepší než 1.9PD, 126 Nm je víc než 240 Nm, 1.6 55kw je lepší než jakejkoliv jinej motor(OCTAVIE v. r.), 1.6 obecně je taky lepší než 1.9PD, 1.4 16v 126 Nm 100 PS je výkonější než tdi 235 Nm 110PS, klimatizace-elektrika a podobný blbosti jsou v autě na*** atd, atd.

Co je to za argument, že se 1.4 rychleji zahřeje než tdi? Ty na tom motoru ohříváš klobásy?

Pokud by snad šlo o vytápění interiéru, tak k motorům tdi se do fabie montuje přídavný topný element, který začne topit už po 1 minutě od nastartování. A to, že se 1.4 rychleji rozjede vzals kde? Tos to osobně stopoval? Podle všech testů (včeně německých a britských) je 1.9PD rychlejší v 0-100km/h o 2 vteřiny oproti 1.4 100PS.

A věděl vůbec ten řidič v Octavii TDI 81kW, že s ním závodíš? Já se svou octávií tdi 81Kw jsem už taky předjel spoustu papírově silnějších aut, aniž bych z toho vyvozoval, že je ta Octavie silnější.
Karizma> Jak jsem tak dnes jezdil po Zlíně, snažil jsem se najít odpověď na Tvou dobrou otázku. A mám to. ABS je systém, jehož potřebu nelze narozdíl od ASR předvídat. Př.: Jedeš po městě, je mokro a vběhne Ti tam dítě. Máš čas šátrat po palubce po vypínačí ABS? Naopak, ABS je zaplé a Ty potřebuješ na ideálně rovném úseku maximálně zpomalit. Máš čas hledat vypínač? Ne.
skl> Jo, jo, přiznávám, 2.0 a V6 jsou velmi fajn vozítka, ale to neberu jako konfekční Clia. Kolik se jich asi u nás prodá? BTW, prodává se u nás vůbec V6? Já myslím, že ne.
huf: ako ktore...😊
luf> To není nutné. Ani to není pravda. Fakt ale je, že Clio jí v ničem nepřevyšuje.
Riaditel Skoda-Auto Slovensko byl asi taky peknej masochista 😄
No to mas pravdu. Nicmene problem je v tom kdyz se dostanes na sterk nebo blato z pole. Potom budes rad ze se ABS vypnout neda. Mno a nehlede na to, ze drtiva vetsina ridicu brzdit neumi a bezmyslenkovite splapne na brzdu a pak je udiveno ze auto jaxi nezataci, tak tam diky ABS muzou udelat uhybny manevr
Mracek: No asi by me nepotesila 😄 Nicmene predpokladam ze kdyz to dostalo * tak je to vyreseno tak aby se motor do kabiny nedostal. Teda kdyz pojedu rozumne. No a ve 185 je to stejne jedno, jestli se motor dostane do kabiny nebo ne. To budu mit zlamanou páteř a z mozku kaši, tak nebo tak 😄 Ale na druhou stranu at me telo splyne s V8 nez s 1.3MPI nebo nedejbože s dieselem No jsem zvedav kdo se na tuto poznamku ozve 😊
mracek: ale pokud budu chtít zabrzdit v přímém směru na suché vozovce na co nejkratší vzdálenosti tak se mi stane, že s autem s ABS to neubrzdím, ale s autem bez ABS ano. Můj smysl otázky byl, že by z mého pohledu bylo dobré mít možnost v tomto případě ABS vypnout. Samozřejmě pokud se rozhodnu během brždění pro úhybný manévr tak bez ABS jsem v nevýhodě.
Sakra, uz tu niekto napiste, ze Fabia TDI-PD je najsamlepsie auto na svete, nech Huf konecne dosihne ten svoj vytuzeny orgazmus!
STAVROS> Na pojížďky po městě je TDI PD nevhodné. Dlouho se zahřívá a 50.000 navíc je taky argument.
mráček> Nejenže unikneš od svého totálního debaklu ohledně optických čidel ABS 😄)))), ale Ty ještě vypotíš další kravinu. ASR je závislé na charakteristice motoru a jeho možnosti okamžitě a přitom minimálně měnit otáčky a s tím spojený výkon. Myslíš, že je v tomto ohledu 1,4 16V (128NM) a TDI PD (240NM) porovnatelné? Jestli to nechápeš, tak to tu klidně rozeberu, ale moc se mi už nechce. Dochází mi z Tebe síly psát... ;o)
Toppower> Už jsem to tu psal. ASR omezí prokluz, aby se auto dalo řídit a kontrolovat. Tím, že mu naprosto zamezí, znemožní regulaci rychlosti plynem, jelikož pokud by se měla kola otáčet absolutně bez průhrabu, tak je tím znemožněno zrychlit. Nemůžeš prostě chtít do kopce na sněhu akcelerovat, aniž by měla hnaná kola alespoň o 5% vyšší otáčky, než nehnaná. Já myslím, že je to jasné. Ne?
to Huf: asi máš recht. Já bych si radši taky koupil TDI-PD ale, mojí žábe tohle stačí, byl tam rozdíl asi 50 000,- a ona toho zase po tom městě tolik nenajezdí.
Hufe, ano ridici jednotka TDI je vychytanejsi z toho duvodu, ze ridi vice funkci, ktere normalni auto nema, coz ale nema s ASR vubec nic spolecnyho! To je u vsech aut stejny!
ace2-o to nejde, jde o to, co vydrzi vnitrnosti...Jinak kdyz uz mluvis o ty bezpecnosti a 3 metrech deformacni zony, predstavil jsi si nekdy, co by s tebou provedl ten krasny V8, kdyby se nastehoval do kabiny?😄
STAVROS> Mám vypozorováno, že zajetá TDI 66 nebo 81kW startuje znatelně hůř, než PD.
Toppower-jsi si jisty, ze mas ASR? Mas na palubce vypinac? Jinak nejdrive zasahuje EDS a pokud se mu to nepodari, tak zasahuje ASR(ale je to temer nepostrehnutelny-myslim rozdil zasahu😃!
to peekaa-dobry prispevek... 😃)
Karizma-Je to jednoduchy, malokdo totiz dokaze zabrzdit bez ABS lepe nez s ABS, navic ABS je tam odtoho, aby udrzelo drahu auta, coz i na suchu ti muze jit auto do smyku. Tot vse k ABS(pravdepodobne zatim). ASR je vypinatelny z toho duvodu, ze pokud zapadnes, tak nikdy nebudes mit dostatecny vykon motoru, aby jsi se vyhrabal, protoze ASR ti to neumozni! ESP je vypinatelny proto, protoze vyuziva system ASR a ma stejny vypinani jako ASR... 😄
Howard-EDS zustava aktivni i pri vypnutem ASR, nema co zkazit, muze jenom vylepsit... 😄
to Toppower: ¨zase se tolik v tom nevyznám, ale moje slečna má tu 100 HP a určitě to funguje stejně jako u tý tvojí, to je jasný. V zimě když se rozjíždim, tak i když šlápnu pořádně na plyn, tak to samo ubere a rozjede se to líp. Ale určitě se to taky trošku protočí,ale ne tolik jako bez ASR. Zrovna to ASR moc nemusim, v létě ho vypínám. Nikdy jsem si na to nezvykl. A uzávěrka diferenciálu tam asi neni myslim teda. Do Fabii se nedává.Ale nejsem si jistej.
Ná téma ASR je tady už hodně příspěvků, ale pořád mě nikdo neobjasnil jak je možné, že se mě kola stále protáčí.

Je to snad proto, že určitý rozdíl v otáčkách obou kol nejdřív vyrovná EDS - uzávěrka diferenciálu? Tzn. že kola se protáčí, ale oboje stejně? A až při větším rozdílu se zapojí ASR a některé jedno kolo teda přibrzdí? Jsem z toho fakt jelen.

To: Huf (mám obyč. 50kw)
Peekaa: No trochu jsem to přehnal, 3 metry to nejsou 😄 jinak je to Cadillac DeVille Coupe. Dostal * hvězdiček při crash testu. Pravda v 90. v USA jiné normy, ale 5 hvezdiček bylo v 90. maximálním maximem. No jezdim s ním pomalu a opatrne, tak i kdybych do nečeho v takove rychlosti narazil, tak by se mi snad nic nestalo, i kdyz je to relativni. No zkuset to nebudu, protoze kdybych ho nekde skrabnul, tak bych si šel hodit mašli (vyrobeno jen 2438 ks)
Když už tady běží debata o různých bezpečnostních systémech, tak bych zde položil dotaz. Proč výrobci také nenabízí ve svých autech vypínatelné ABS, kdy za určitých adhezních podmínek (suchá vozovka) by to bylo ku prospěchu, když zároveň umožňují vypnutí ASR či ESP.
Dobrý, fakt dobrý 😊))
Tak abysme si rozumněli - souhlasím s většinou v 5332, částečně i v 5312 a koncem 5155. Zcela nesouhlasím s 5006 a 5009. Při přihouření pravého oka lze souhlasit i s 5017. Naopak zdrcující kritice bych podrobil 5119 a 5268 - darmo mluvit... Prosím také všechny, aby se vyjádřili k 5545 a 5578. Děkuji.

😉)))

Prosím omluvte mou veselou náladu - je pááátek.

PeeKaa
to Huf: já si myslim, že ta 1,4 16V /má jí ta moje žába/ je srovnatelná s 1.9 TDI. Ujedu s ní Oktávce 1,9 TDI 81 kW /ale to neni supernejlepší PD/ Ale jinak jí ujedu na chvíli teda. Ta 1.4 16V je opravdu dobrá. Těch 100 koní na tak malý autíčko pro holky je až dost. Jo a jinak startuje mnohem líp než TDI, rychleji se zahřeje atd. Speciální grafy jsem nesledoval, jenom jsem s nima jezdil. Žere mín TDI to je jasný, ale koho to štve? Tankuju do všech aut na fakturu, takže mně nějakej půllitr nemrzí. Jinak za cenu Fabie bych nyní koupil několik jinejch aut. Toť vše. Když někdo jezdí sám nebo ve dvou tak to jde. Psa tam ale nenacpu, to si beru něco většího.
Jo ja mam stare dobre ABS (a airbag) a 3 metry deformacni zony v predu a to mi k pocitu bezpeci staci 😄

Tak to ehm znamená buď, že máš dloooouhou ameriku nebo jiný vééélký auto, nebo?

Řídíš ze zadního sedadla 😃))

PeeKaa
Howard
Huf (5343)> No konecne si rozumime. Takze s Diamantovym 5311 souhlasis... Mne napriklad ASR i pribrzduje kola (i kdyz to neni ASR, ale EDS) a jednim tlacitkem pravdepodobne vypinam oba systemy. Ono s ASR si moc nezahrabu, ale bez nej je to jako na lede (kdyz ho vypnu a pritlacim naschval plyn 😊

Na mnou kritizovanem prispevku 5325 se mi nelibilo, ze jsi psal o okamzitem padu rychlosti i otacek, coz je logicky nemozne, protoze pak by MSR muselo delat to, co jsem uz popsal v 5332. Holt to chapeme stejne, ty jsi to jenom trosku nestastne popsal a ja se toho chytil (nejak nemam rad nepresnosti, mozna je to ma pracovni deformace 😊

Mozna jsem napsal trochu moc cisel prispevku, ale snad se v tom nekdo vyzna. Ja teda zatim jo 😄
Howard
Huf (5342)> Hmm, toto opravdu neznam a vlastne ani nevim, co tim bylo mysleno.
howard> To nepochopení beru zpět a vysvětlím. TDI má brutální brzdný účinek motoru. Ty to s 20vT zdaleka tak moc nepotřebuješ. Holt komprese je prevít. MSR nic nebrzdí, stejně jako ASR nic nebrzdí. ASR MK ubírá a MSR MK přidává.
howard, mráček> Svezte se Fabii TDI PD (klidně bez přečipování) a pak s 1,4 14V. Testněte startování za studena a všechny ostatní přechodové režimy. Mráček jako znalec jistě ví, o čem mluvím (SM). O reakci na sešlápnutí plynového pedálu snad ani nemusím mluvit. Jo, a taky linearita nárustu výkonu v závislosti na poloze plynu... Je toho spousta. Ale Vy to přece určitě všechno víte ;o)
No jo no, za chvilku budeme mit do auta kombinézu jako mají piloti ve stíhačkách 😊
ace2, v dnesni dobe jde spis o to, co vydrzi clovek, ne auto... 😄 auta jsou uz relativne hodne bezpecna, ale clovek je porad stejny!
Ja nemajitel techto el. vychytavek jsem to nepochopil, ale bylo mi to vcelku dobre vysvetleno. Jo ja mam stare dobre ABS (a airbag) a 3 metry deformacni zony v predu a to mi k pocitu bezpeci staci 😄 Holt kdyz to nejam napalim tak z nejvetsi pravdepodobnosti preziju, ale pak se stejne zalem zabiju, tak je to vlastne jedno... 😊
Jinak drive s tim pribrzdovanim kol u ASR jsem samozrejme myslel, ze to udela EDS, pokud to nekdo nepochopil...😄
Howard
Huf> Co jsem nepochopil? Vzdyt jsem jen napsal jediny mozny dusledek toho, co jsi ty uvedl.
Jo, ta veta byla pekna... 😃)
Howard
Huf: A tato veta (prisp 5300): "TDI má určitě vychytanější SW řídící jednotky, než 16V" je taky dost dobra. A ma TDI vychytanejsi SW i nez 20V?
Howard> Nepochopil jsi to.
Howard
Bych doplnil - plne souhlasim s Diamantem (5311).
Howard
Huf> Uff, tak to jsem si nemyslel. Podle tve teorie teda vubec nestoupnou otacky motoru, ale okamzite padaji i s rychlosti? To jako MSR pribrzduje kola a vyrovnava otacky motoru do te doby, nez vse bude odpovidat II. stupni a 30 km/h rychlosti? Tak to bych chtel mit!!!! (i kdyz nevim, k cemu by mi to bylo 😊
Ale asi to bude tim, ze MSR je soucat ESP... 😃)
Ohledne ABS jsem jiz odpovedel jinam! 😄
Hufe, tak MSR asi mam, protoze kdyz podradim a pustim spojku, tak motor trochu prida a pak zase klesaji otacky!
ehvie: Ty máš na mysli patrně střešní box. Ale já mluvím o těch dvou příčnících na který by se eventuelně ten box přidělal. A za ty dvě ohnutý tyče se zámkem a nápisem Škoda si účtujou 4.000,- !!!!!!!!!!!!!!! Promiň, ale to, že jsem dal 3oot za nový auto neznamená, že mám 4 litry jen tak na vyhození.
Ja pouzivam nosic Fapa a som s nim uplne spokojny. Najviac ma potesilo, ze stal 1/2 ceny Thule.
mispul> Ja som pred rokom postupoval presne tak isto a kupil som si neznackovy "uplne rovnaky" nosic za asi polovicu toho co stoji original Skoda. Mal som s nim rozne problemy a to som ho mal na streche len 1x: Ked bol prazdny tak od rychlosti 60 km/h rezonoval. Nedal sa poriadne namontovat kedze nebol uplne rovny. Plastove krytky neisli zasunut do otvorov na to urcenych. Atd. Kup si ten original, je to Thule. Ak chces No-Name, 1x pouzity, kludne Ti ho predam za 1/3 ceny co som ho kupil.

Ked si vyvalil 300-400K za auto, tak snad este mas 4K na nosic nie?

Ten original Skoda je Thule.
mráček> Kde jsem to vyvracel? Najdi to. Asi jsi to nepochopil. ;o)

MSR poznáš tak, že tam v 70km/h vlomíš II. a prudce pustíš spojku. Otáčky i rychlost okamžitě spadne na 30km/h. Co čidlo ABS, už jsi na to přišel? ;o)
Tak jsem se nechal včera Škodovkou pěkně vytočit. Jsem zajel do salónu, že si koupím na Fábku nosič lyží. Tak základní střešní nosník měli jen originál Škodováckej za téměř 4.000,-. Oni se asi posra..! Myslí si, že když na umělohmotný kryt vyrazí název Škoda, tak že se cena hned zvýší víc než jednou tolik. Tak jsem tam koupil jenom "neznačkovej" samotnej držák lyží (650,-) a střešní nosníky jsem si právě telefonicky objednal od stejný "neznačkový" firmy v Brně za 1790,- (taky zamykatelný a na pohled vypadají úplně stejně jako Škodovácký - jen ten nápis za 2210,- chybí). Ta Škoda ze sebe fakt dělá víc, než na co na našem trhu má!!!
Jinak nevim, jestli ma Renault MSR, ale deje se mi to, ze kdyz podradim, tak se zvednou trochu otacky a pak zase padaji!
A ted napis, jak jsi to poznal? Myslim MSR!
Hufe, to je zajimavy, nedavno jsi to vyvracel... chicht😄
MSR nemám. Testoval jsem to brutálním způsobem na ujetém sněhu při 0 stupních (klouzalo to jako potvora) a nic.
mráček> ABS jsme neuzavřeli. Ty jsi unikl, poněvadž Ti došly argumenty. A třeba takový audino potvrdil mé údaje... Zkus přijít s fakty.

BTW, ASR je nezávislé na EDS. ASR jde vypnout, EDS je ale stále aktivní (nevypinatelné). Někdy funguje jen ASR, někdy jen EDS. Tak jsem to alespoň vypozoroval.
Huf - jsi si jisty, ze MSR nemas???
Jinak jsme myslel, ze jsem tema ABS uz uzavreli, proto jsem se k nemu nevracel!
Hufe, tak ty mas ASR bez EDS? Hmm, to jsem nevedel, ze se to dela... 😃) Ta ma asi jenom Fabie TDI...ryyyp 😃)
Diamant> Já MSR nemám. Do TDI PD to začali škodováci dávat až nedávno. Včera u nás napadlo, tak jsem celý večer testoval. MSR mi nijak nechybí. Možná, že by se spíš hodilo neznalým turistům.
mracek> Opět mimo mísu. Kde jsi se dověděl, že ASR přibržďuje kola? ASR omezí MK. Přibrždění kol má na starostí EDS, popř. ESP.

BTW, co optické čidlo ABS? Nějak jsi to přestal hájit. Tak na co jsi přišel? ;o) Možná, že čteš Svět motorů, ale něco k dokonalosti Ti ještě schází ;o) Rýýýýýýýp
mracek, ace2> Já to myslel jinak. U TDI se díky značnému MK o dost lépe upravují otáčky v reálném čase. Toť má úvaha.

BTW, když už mě budete chtít napadnout za to, že hájím, co mám, tak se napřed zamyslete, proč to mám. Měl jsem na výběr. Vzhledem ke svým znalostem a zkušenostem jsem volil to, o čem jsem přesvědčen, že je lepší.
díky za osvětu
Diamant
No pozri. Pokiaľ má auto ABS, tak má vlastne čerpadlo so sústavou ventilov a snímače na všetkých štyroch kolesách. A keď máme tento základ, môžeme na to vešať všakovakú elektroniku. Základným vylepšením ABS je EBV, čo je vlastne náhrada mechanického ovládania pre rozdelenie brzdnej sily na kolesá prednej a zadnej nápravy v závislosti na zaťažení vozidla. Ďajej nasleduje EDS, čo je vlastne elektronická uzávierka diferenciálu realizovaná výlučne pribrzďovaním prešmykujúceho kolesa. Jeho vylepšením je ASR, ktorého jedinou podmienkou je opäť prítomnosť ABS. ASR po vyhodnotení signálu od poháňaných a nepoháňaných kolies pribrzďuje prešmykujúce koleso. Ak ani to nestačí alebo sa prešmykujú obidve, tak uberá motoru plyn. A je to jedno, či je to 16V alebo TDI. U motorov s vysokým točivým momentom je súčasťou ABS aj MSR. Tento systém zabraňuje preklzu kolies prednej nápravy na klzkom povrchu pri brzdení motorom. Realizuje sa to pridávaním plynu. No a napokon najvyššou "nadstavbou" systému ABS je ESP. To však vyhodnocuje okrem signálu od kolies aj rýchlosť vozidla, natočenie volantu a signál snímačov snímajúcich odstredivú silu. A na základe toho všetkého pribrzďuje jednotlivé kolesá tak, aby sa zabránilo vznikajúcemu šmyku alebo aby bol vzniknutý šmyk maximálne potlačený. A to bez ohľadu na to, či vodič brzdí, alebo nie. Dúfam, že teraz je to už jasné.
Diamant
diamant@ke.telecom.sk - díki!
Aha a to ho přibrzdí i když nemá auto ESP ? Spoluučast obou systému bych pochopil, ale pokud není auto vybaveno ESP, ale jen ASR tak ho to asi pribrzovat nebude a bude ubirat jen vykon na motoru, ne ? Nebo je to jinak ?
ace2- dokaze ho omezit tak, ze ho pribrzdi... Je to uplne proste, ale ucinne... 😄 Tak mne tak napadlo, ze 4-kolky to maji s ASR asi tezsi, spis teda ASR s 4-kolkama... 😄
Nicmene jsem nevedel ze ASR funguje nezavisle na kolech. Takze on dokaze omezit vykon na kazdym kole zvlast ? Jsem si jako ne-majitel myslel, že to jen ubere vykon motoru a tim ho hasne.
Pri TDI je vsetko lepsie! To este neviete?
Ach sooooo... 😃)
Ne u TDI funguje lépe protože je to TDI 😊)))))
Hufe, ASR pracuje uplne stejne u 16V i u TDI! 😄
ASR by melo temer uplne zamezit protaceni kol, ale chvily mu to trva nez najde spravnou kombinaci... 😃)
Dej sem mail a pošlu ti to.
Toppower> ASR je omezení prokluzu, ne jeho úplná eliminace. To ani technicky nejde. Zkus se nad tím zamyslet. ASR Ti dovolí na kluzkém povrchu zrychlit, aniž by Tě to "potahalo" ze strany na stranu. Ještě lepší je to, že můžeš do zatáčky na sněhu přidat a projedeš ji úplně v pohodě.

BTW, máš TDI, 2.0 nebo 1,4 16V? Já mám TDI a pracuje to perfektně. TDI má určitě vychytanější SW řídící jednotky, než 16V.
Saab
Už vím kde byl problém, před nedávnem jsem tady srovnávali Fábii TDI se Civicem a TDI mělo přes 1200kg, což mi utkvělo v paměti.
Mám na Fabii ASR tak jsem to včera na sněhu trochu zkoušel a docela mě to překvapilo. Kola se vesele protáčejí dál. Až potom co jsem na to opravdu dupnul tak se spustilo. Znamená to teda, že ASR nefunguje, pokud se obě kola protáčejí stejnou rychlostí? A zafunguje až potom co některé z těchto kol se začne protáčet rychleji než to druhé?
Je něco takového na Webu? Aby tam byl celý vůz po součástkách taknjak tomu bývalo dřív v papírové podobě plus další informace schéma el. zapojení a pod. Kde to sehnat?
Na Fabii ať už dálková či mlhová. Jak to nejlépe vyřešit? Nebude to zlobit s tím jejich CAN BUSEM a kontrolou žárovek? Jaké kabely, kolikátky pojistky, odkud brát napájení, jak silné žárovky vydží atd . má někdo zkušenosti? Co přidat 4x 130W H3?
Diamant
Na tej adrese som nenasiel nic o tom zapojeni konektorov. Nemate niekto stiahnute to zapojenie pripadne navod aj s nejakym nakresom, ja som hladal asi nespravne.

Este by som sa chcel opytat, ci neviete nahodou nieco o moznosti kalibrovat palubny pocitac Fabie alebo Octavie? U Felicie sa to dalo.
Vy vsetci, co kritizujete Juniora ste obycajni nepranici

V novembrovom cisle casopisu Auto Motor a Sport bol rozhovor s riaditelom Skoda-Auto Slovensko a ten predsa povedal, ze mal moznost zajazditi si na Juniorovi a ze to auto "napriek opticky nizkemu vykonu dobre jazdi" 😃)))))))))) A ze vraj to bude totalny bestseller 😃)))

Takze az ma prestane bavit Audi, tak idem do toho 😃)
Doporučuji:

😄

[odkaz]

PeeKaa
Ak to chces nasilu robit bez Skoda servisu poprehadzuj napajacie kable, tusim 4-ka a 7-ka pin na konektore. (zlty a cerveny, ale radsej to omeraj merakom, lebo pri povodnom zapojeni, po vypnuti klucika strati radio napajanie a nepamata si stanice). A este vytlacil z konektora tusim modry kabel a zaizoloval ho. Ale preco, uz si nepamatam. Aha uz som to nasiel : "Kostra je na 8, tak jak je obvyklé, další starosti ale může přinést druhé trvalé napájení, které je také na kontaktu 5. Ten je u mnoha autorádií určen pro výstup ovládacího napětí pro napájení zesilovače, což bývá tranzistorový spínací obvod. Přivedení trvalého napětí na tuto dutinku může v určitých případech (v závislosti na konstrukci autorádia) poškodit jeho elektroniku. Proto je vhodné ji preventivně vyjmout z konektoru a zaizolovat, případně k ní vodič přerušit. Na kontaktu 1 je přítomen „tachometrický“ signál umožňující automatickou regulaci hlasitosti vzhledem k rychlosti vozu, pochopitelně u příslušně vybavených autorádií. Dutinka 6 slouží k přenosu napětí při zapnutém vnějším osvětlení vozidla, což u některých autorádií umožňuje ovládat jas displeje, případně osvětlení tlačítek." Najdes to na http😡stereovideo.cz ,inak tie repraky v prednych dverach ma prekvapili. Nie je to az tak fuckerska banda boleslavska.
Ja som tam chcel fuknut Kenwood-a. Vselijako som spekuloval. Zohnal som zapojenie konektora, prehadzoval som napajanie...az som sa vzdal a vbehol som do najblizsieho autoservisu v malom mestecku. Elektrikar to mal hotove za 5 minut. Ja som bol spokojny, ze mam napajany predzosilovac autoanteny, (hraju mi aj slabe stanice z Rakuska a pod). Nechal som tam asi 200 Sk za pracu, asi 200 Sk za bazmek co zapojili do cesty medzi predzosilovac a radio. A este 200 Sk.- mi uctovali za vymedzovaci ramik o rozmeroch 10 x 200 mm. Zaokruhlene asi 650 Sk.- a este sa mi aj podakovali. P.S.: ked niekde uvidite v reklame napisane "priprava pre autoradio" doplnte si "ponukane firmou Skoda, ostatne radia za priplatok". Fucker banda boleslavska !!
Nevite nebo napamatujete si, jak si menil ten konektor u Fabie pro radio v pripade ze tam chci dat jine nez Skodovacke ? Hledal jsem , ale nenasel jsem. Dik
Jen aby to také nebyl konec Škody Motorsport po zařazení do klasické skupiny.
Opravdu dobrá cena. Jenomže někomu se to auto nemusí líbit (mě😉
Diamant
Hmotnosť Fabie sa pohybuje od 1.010 kg (Junior 1,0 MPI) do 1.270 kg (Elegance Combi 1,9 TDI). To je asi tak všetko.

Viados> Presne to isté hovorím aj ja. Veľmi záleží, kto bude za volantom Juniora sedieť. Ak to bude prchký mladík či mladší človek vo firemnom aute, tak to bude jazdiť rýchlejšie, než bežný priemer. Inak aj ja som kľudný človek, ale takým blikajúcim indivíduám som zvykol pred nos "fúknuť" dymovú clonu (no čo už, TDI 😄 a po chvíli som sa zase vrátil späť na svoju cestovnú rýchlosť. Inak ja chodievam po diaľnici tak povedzme 120. Či s Feliciou či s Golfom.
Cetl jsem o tom a asi to bude konec i luxusnich modelu typu Superb! Naznacil to novy riditel VW, ktery prohlasil, ze neni mozne aby stejnou techniku a vybavu, kterou pouziva Audi, pouzivala take Skoda, ktera ma 1/3 cenu!
Dle informací MF Dnes bude koncern Volkswagen rozdělen novým šéfem již od počátku příštího roku na konzervativní a sportovní divizi a Škoda bude patřit do té první. Bude to tedy znamenat konec škodováckých modelů s výkonnějšími motory viz. Octavia RS nebo případně do budoucna neuvedení Fabie RS a nástup dietních motorů?
No jo to asi ne. Ale pri narazu to asi znat bude 😒 Nicméně netuším, jestli jsou opravdu demontovany)
To: ace2. A neupadnou tomu Juniorovi blatníky bez té tvé deformační traverzy?
Smrdí? Co v týhle republice nesmrdí? (nechci to rozvádět, aby to nesklouzlo k politické debatě jako v jinejch auditoriích)

PeeKaa
Vaha hole Fabie Junior 1.0 je 1010 kg oproti az1235 kg Fabie 1.9 Tdi Elegance.Spotreba u litroveho juniora 9.0 5.4 6.7 je oproti me Almere 1.5, 8.6 5.5 6.7 taky vysoka.
No on se Warťas dělal i jako čtyřdobej motor...
ten tvůj známej je pěkný čuně. Dokážu ještě pochopit, když stoletej důchodce jezdí v Trabantu, protože na nic jinýho nemá. Ale když má někdo prachy a smrdí jen tak z legrace je mi z něj na blití 😄)))))
Já z toho nejsem na prášky...

já jsem jen chtěl uvést na pravou míru zdejší "opojení rychlostí".

Mimochodem - pokud se chcete pobavit nebo aspoň podivit - jeden můj známej má (už asi 4.) wartburga. Jezdí s ním 35 let a je s ním nadmíru spokojenej. Jezdí opatrně, nikam nespěchá, občas si něco spraví...

Prostě pohoda. Jo - pokud byste řekli - chudák - nemá na nic lepšího - nemohli byste se plést víc. Je zástupcem ředitele v jedný velký firmě na boleslavsku. Příjem slušnej. Velkej barák s bazénem...

Jooo holt lidi různý koníčky maj 😃

PeeKaa
Viados: jo je to tak.
Jo nicméně Junior by nemel mit deformacni traverzu. Prý....
ad Corsa: 1.2 8v mel 33kW, vzhledem k hmotnosti stare Corsy na tom bude dynamicky stejne jako ten Junior. Alespon vis co ty lidi za 250kKc ceka 😃) Rozdil je v tom ze ta Corsa sice nejela, ale taky nezrala. Asi to fakt nema cenu uz pitvat.
peeka: nebud z toho hned na prasky ... sorry ... proste nevedel jsem ze jeste existuji takovi masochisti, ze si koupej auto, ktere bude zrychlovat na 100 za 22sec a bude zrat jak protrzeny. Jak jsem rekl, chapu lidi, kteri nikam nespechaj, kteri jezdi na spotrebu, jsem jednim z nich a proto nechapu smysl Juniora. Leda ze by fakt byli ujety na Skodu a museli ji mit za kazdou cenu. To pak komu neni rady tomu neni pomoci. Pak uz je mi to jasny 😃) PS: nechal bych si tu S105 ...
😃)))))))))

Absolutní souhlas!!!!

Líp bych to asi nenapsal

Ad hmotnost 1065 váží: 1,4 - 44kw

ostatní v udávaném limitu...

PeeKaa
Jeste k Junioru. Mozna z nej bude brzdic, ale zalezi, kdo v nem bude sedet. Pokud opravdu nejakej junior, pak tezko. Hormony dostanou i z Juniora zavratny rychlosti, stejne jako dostavaji z Favoritu nebo Clia 170ku. 😄)) A 90-100 kmh na okresce ze sebe i Junior urcite dostane. Nejvetsi brzdici jsou vikendaci a ti jsou doslova k posrani v jakymkoliv aute. Potkavam Favority, Felicie (a dokonce jsem potkal i Vectru) s postarsima manzelema, ktery po relativne uzkejch ale rovnejch okreskach jedou stabilne 65 kmh (a navic se ridici asi rozhlizej po krajine nebo se vyhejbaj i minimalnim diram v silnici, a proto klickujou od levy krajnice k pravy) a na druhou stranu potkavam 105ky a 120ky, ktery jedou v 5 lidech v pohode 90 kmh. Jsem asi relativne klidas, takze mi fakt nevadi jet za nekym par kilaku predpisovejch 90, ale stve me

jet 65, kdyz se neda rozumne predjet. A ze na dalnici jede skudka jen 110 kmh? Nejezdim po D1, ale na D5 pravidelne - skodovky tam celkem poctive jedou v pomalem pruhu mezi kamionama a neprudej. Prudej spis pubertalni blboni s ksiltovkama ksiltem dozadu ve starejch GSI golfech a kadetech, ktery 2 metry za vama klickujou ve 160ce jak Spitfire za Messerschmittem ... iluzi doplnuje to blikani dalkovejma - je to jak strelba z palubnich kulometu ... 😄) Na takovy plati jen specialni tlacitko rozsvecejici i pri zarazeny 5ce couvaci svetla 😄))))
a> Mas uplnou pravdu. Vzdyt kdo by si nevsim, kolik novejch Almer se na silnicich objevilo!

Za cenu 400 litru asi fakt nejlepsi auto.
Kolik vazi Junior a kolik Fabia TDI? Bude dost velkej rozil mezi litrovym benzinem a dvoulitrovym dieselem ... Rikat ZZZ vazi XXX je blbost. Musite rict s kterym motorem.
škoda fabia má, měla, a bude mít hmotnost 1065 (1010-1100) 😉

Problém většiny lidí je právě v tom, že slepě přebíraj to co jim někdo nakuká...

PeeKaa
Saab
to Diamant: no vidíš, Micra 1.0 ti připadá líná a přitom je mnohem lepší než Fabia Junior, Micra je lehčí o cca 200kg, lepší zrychlení o 6 vteřin apod. A dokonce je Micra i levnější (nevím co má za výbavu, ale Junioru určitě konkurovat bude 😄

Jakou má ve skutečnosti pohotovostní hmotnost Fabia ? Před měsícem ještě uváděli hmotnost přes 1200kg a najednou je to necelých 1100 kg, to na ní udělali po crashtestech nějaké úpravy (když už je má za sebou) ?
Na Fabii máte odzkoušený co radíte?
Je Nissan Almera nezdá se Vám? 407 000Kč klimatizace a další výbava daleko vetší kufr i celý vůz a spolehlivost a záruky. 1,5l 90k.

20 000 Kč na benzín.
Díky za tip. Vzal jsem kladivo a pořádně do té příčky třísknul (přes dřevo samozřejmě). A najdenou je to v pořádku 😉)) Vrzání v palubovce lze trošku zmírnit vložením něčeho měkkého (molitan) mezi kopeček s přístroji a plastový kryt; je tam malá dírka.
No vidíte taky jsem mněl možnost jezdit s Corsou toho samého objemu,a bylo to v pohodě rozhodně lepší než Fabie 1,0,ale když už jsme u toho nikdo neodsuzoval 1,4,ale 1,0 to je podle mne slabota!V pořádku, i když jezdí někdo v klidu,tak se určitě dostane do kritické situace,a potom je lepší risk nebo holý život,(pro ty co nechápou,nemusí jet rychle,ale je hodně *,kteří si myslí,že jim patří cely svět a i když jedete v klid tak nikdy nevíte co se může stát!!!!!!)
peekaa > plne stebou souhlasim co jsi napsal.Neni dulezite jet rychle ale dojet do cile.Nekteri by potrebovaly slabsi auta aby nemeli odvahu predbihat v mistech kde se nema...Zajimava stranka o Junioru [odkaz]
Diamant
Ešte som zabudol. Jazdil som pár dní aj požičanou Microu 1,0 a musím povedať, že takýto vysokootáčkový motor mi nepasuje. Keď som s tým jazdil ako bežne, tak to zdochýňalo a vôbec to nešlo. A to neusále vytáčanie zase vytáčalo mňa. Takže ďakujem, neprosím. Predsa len vyšší obsah (hoci s rovnakým výkonom) je o inom. Proste pohoda. Hoci aj za cenu mierne vyššej spotreby. Keby nebolo také šialene vysoké zákonné poistenie, tak najväčšia pohoda by bol ten 2,0 vo Fabii.