Vedle toho, co správně píše Mitsi, je třeba ještě posoudit další možný faktor. Jestli je rozdíl délky obvodu původního a nového kola? Pokud má nové větší obvod, ujede na jedno otočení delší dráhu. O co je delší, o to později ukáže tacho ujetých např. 100 km. Takže je potom srovnávána předchozí spotřeba na 100 km s novou spotřebou, na třeba 105 km.
Nesmíš se divit, když na 1,5t těžké auto s 90k motorem dáš tyhle pneu. Jsou na něj sice možná homologované (na 1.6 asi ne, spíš na 1.8,20 a 2.5), ale příště doporučuji max. 195/60 x 15.
Šířka 205 se většinou dává na auta s motorem o výkonu cca 100 kW. Jsi si jistý, že jezdíš tak ostře, že tu šířku využiješ ? Nebylo by lepší mít třeba užší, avšak kvalitativně lepší pneu ? Jaké pneu máš obuty ?
Navíc, jak mi tady bylo kdysi vysvětleno, běžné disky z lehkých slitin jsou těžké jako čert, takže i tohle může být problém.
Navíc, jak mi tady bylo kdysi vysvětleno, běžné disky z lehkých slitin jsou těžké jako čert, takže i tohle může být problém.
Ale samozřejmě! Zkuste si např. zvážit standardní plechová kola s gumami 195/65x15 a náhradu v "běžném hliníku" (o kovaných "hořčičácích" raději vůbec neuvažuji) s gumami rozměru 205/55x16. Možná budete nepříjemně překvapeni a pochopíte, proč se zvl. starší vozidlo na tzv. "lepších" kolech chová třeba o i dost hůř...
Já jsem je dal na megana grandtour,ale když už tak už ,v rozměru 215/55 a jsem spokojenej,protože v těch "galuskách"to v zatáčkách byla bída a utrpení.Měl jsem strach,že to bude línější(valivý odpor atd.),ale nestalo se tak. >😁 Spotřeba o 1 litr vyšší.Vzhledově taky super.
To glock: Ono je někdy potřeba silně zvážit, zda je lepší "bída a utrpení na galuskách v zatáčkách" nebo naopak "bída a utrpení na válcích při jízdě po rovině". Nic se totiž nemá přehánět! Moje zkušenost je taková, že větší vliv na kvalitu jízdních vlastností má správná volba pneumatik, než snaha narvat tam co nejširší gumy (tedy samozřejmě v rámci "legálních mezí").
Jinak samotný fakt zvýšení spotřeby o 1 litr znamená, že gumy mají větší valivý odpor, což se už z principu nemůže negativně nepromítnout v podobě zhoršené dynamiky. Pozor, nenechat se oklamat údaji rychloměru, neboť změna rozměru gum/kol (i v rámci "legálních" pravidel) obvykle vede i ke změně "cejchování" rychloměru...
Jinak samotný fakt zvýšení spotřeby o 1 litr znamená, že gumy mají větší valivý odpor, což se už z principu nemůže negativně nepromítnout v podobě zhoršené dynamiky. Pozor, nenechat se oklamat údaji rychloměru, neboť změna rozměru gum/kol (i v rámci "legálních" pravidel) obvykle vede i ke změně "cejchování" rychloměru...
No já už jsem si mezitím něco i přečetl, takže s koly jsem asi opravdu přestřelil (ale jsou moc pěkné 😃, jinak gumy jsom Continental (typ z hlavy nevím, nekupoval jsem je nové), Písmenko je tam myslím V. Ono auto budu asi stejně prodávat, projel jsem se ve stejném autě, ale s 1,8 motorem a je to celkem skok, takže to vidím na tohle silnější a na kola už si dám pozor. Laicky jsem si myslel, že širší kola budou "líp sedět", ale opravdu nejsem závodník (to bych si nekupoval kombika s 1,6), takže se umírním.
To Mitsi:Myslím,že větší vliv na kvalitu jízdních vlastností má podvozek a když je zadní náprava vlečná,tak ať sebelepší jsou gumy,tak to nic nevyřeší.Navíc při brzdění z vyšší rychlosti se mě na těch 195 rozklepal zadek,teď se neklepe.Takže z vlastní zkušenosti převažují dost výrazně plusy.Jelikož jsem předtím měl AR 156,tak jsem se rozmlsal tím podvozkem a to jsem na ní měl 195/65 R15.Proto jsem volil širší gumy.
glock: Ale tady přece neřešíme podvozek! Nebo ho chceš snad kompletně přestavovat?
Samozřejmě, že vliv podvozku je NAPROSTO rozhodující. Ale rozhodně neplatí, že širšími gumami jeho vrozené nectnosti vždy a za všech okolností automaticky napravíš. Např. u aut s výraznými negativy na zadních kolech se montáž širších gum téměř vždy vymstí, byť v rychle projížděných zatáčkách o malém poloměru dochází k nepopiratelnému zlepšení jízdních vlastností. Ovšem jinak se s tím nedá jezdit...
Poněkud mi není jasná Tvoje věta: "Navíc při brzdění z vyšší rychlosti se mě na těch 195 rozklepal zadek,teď se neklepe." Ať už se jedná o cokoli, pak problém rozhodně nespočíval v úzkých gumách! Ba právě naopak: úzké gumy o vyšším profilovém čísle mají totiž větší schopnost udržovat přímý směr jízdy, což je zvláště na zadní nápravě klíčová pozitivní vlastnost - jedině ona (zadní náprava) rozhoduje o směrové stabilitě vozidla, zvláště pak při brždění. Takže na své přesvědčení o tom, jak jsi prospěl zadní nápravě svého vozu montáží širších pneu klidně zapomeň: problém byl nejspíš v samotných pneumatikách (když už je to teď v pohodě), nikoli v jejich šířce!
Jinak já osobně měním gumy už při zbytkové hloubce dezénu 4,0 - 4,5 mm, někdy i dříve. Jinými slovy: na svém voze "otočím" cca 2-3 x větší počet sad pneumatik, než ti, kdož dojíždění až na limit 1,6 mm. A poučení: dojedeš do pneuservisu s "nějakým" autem a po přezutí odjedeš s "úplně" jiným. Tak velký vliv má totiž obutí vozu na jeho jízdní vlastnosti, a to i při stejném rozměru, rychlostní kategorii a zátěžovém indexu pneu!!!
Samozřejmě, že vliv podvozku je NAPROSTO rozhodující. Ale rozhodně neplatí, že širšími gumami jeho vrozené nectnosti vždy a za všech okolností automaticky napravíš. Např. u aut s výraznými negativy na zadních kolech se montáž širších gum téměř vždy vymstí, byť v rychle projížděných zatáčkách o malém poloměru dochází k nepopiratelnému zlepšení jízdních vlastností. Ovšem jinak se s tím nedá jezdit...
Poněkud mi není jasná Tvoje věta: "Navíc při brzdění z vyšší rychlosti se mě na těch 195 rozklepal zadek,teď se neklepe." Ať už se jedná o cokoli, pak problém rozhodně nespočíval v úzkých gumách! Ba právě naopak: úzké gumy o vyšším profilovém čísle mají totiž větší schopnost udržovat přímý směr jízdy, což je zvláště na zadní nápravě klíčová pozitivní vlastnost - jedině ona (zadní náprava) rozhoduje o směrové stabilitě vozidla, zvláště pak při brždění. Takže na své přesvědčení o tom, jak jsi prospěl zadní nápravě svého vozu montáží širších pneu klidně zapomeň: problém byl nejspíš v samotných pneumatikách (když už je to teď v pohodě), nikoli v jejich šířce!
Jinak já osobně měním gumy už při zbytkové hloubce dezénu 4,0 - 4,5 mm, někdy i dříve. Jinými slovy: na svém voze "otočím" cca 2-3 x větší počet sad pneumatik, než ti, kdož dojíždění až na limit 1,6 mm. A poučení: dojedeš do pneuservisu s "nějakým" autem a po přezutí odjedeš s "úplně" jiným. Tak velký vliv má totiž obutí vozu na jeho jízdní vlastnosti, a to i při stejném rozměru, rychlostní kategorii a zátěžovém indexu pneu!!!
ono hodne zalezi aj na tom, ako clovek jazdi. Ja osobne uvazujem o tom, ze tie "16" po zjazdeni pojdu do sveta. Teda tie disky. Ked som prehadzoval letne 16 205/55 za zimne 195/65 sa mi potvrdilo Mitsiho tvrdenie, ze 16 su citelne tazsie. Hlavne tie origos Al. Je tam rozdiel odhadom cca 1kg a viac. Naozaj to je len odhad, mozno je to aj 1,5kg, nevazil som to. Taktiez na 15 mi to auto tak neplave na vyjazdnych kolajach,lepsie drzi smer a lepsie tlmi narazi od nerovnosti. U mna zatial 16 vs. 15 vyhrava 15, kedze krajsi vzhlad 16 prekonavaju minusy. Mozno keby som jazdil ostrejsie, by som hovoril inac, ale momentalne u mna vyhravaju 15. Ina co sa spotreby tyka tazko porovnavat, lebo zimne maju mat vacsi valivy odpor ako letne, ale nemozem v ziadnom pripade hovorit o 1l.
"A poučení: dojedeš do pneuservisu s "nějakým" autem a po přezutí odjedeš s "úplně" jiným. "
Ano, při odjezdu je občas to auto úplně jiné - nahuštěno na absurdní hodnoty (jak to že se nikdy neptají na kolik to mají nahustit ?), nedotažené šrouby na jednom kole ... :roll:
(Vím, že jsi to myslel jinak, ale nemohl jsem si odpustit tuto poznámku při vzpomínce na jeden pneuservis, kde už mě nikdy neuvidí ...)
Ano, při odjezdu je občas to auto úplně jiné - nahuštěno na absurdní hodnoty (jak to že se nikdy neptají na kolik to mají nahustit ?), nedotažené šrouby na jednom kole ... :roll:
(Vím, že jsi to myslel jinak, ale nemohl jsem si odpustit tuto poznámku při vzpomínce na jeden pneuservis, kde už mě nikdy neuvidí ...)
Musim sa zastat glocka. Zhodou okolnosti mam take iste auto ako on a nemozem suhlasit s tymto tvojim tvrdenim😒br />
úzké gumy o vyšším profilovém čísle mají totiž větší schopnost udržovat přímý směr jízdy, což je zvláště na zadní nápravě klíčová pozitivní vlastnost - jedině ona (zadní náprava) rozhoduje o směrové stabilitě vozidla, zvláště pak při brždění. Takže na své přesvědčení o tom, jak jsi prospěl zadní nápravě svého vozu montáží širších pneu klidně zapomeň: problém byl nejspíš v samotných pneumatikách (když už je to teď v pohodě), nikoli v jejich šířce
Prechod z 15 (195/65 H) na 17 (205/50 V) je citelny u tohto auta hlavne v stabilite zadku. Na dialnici je auto ovela stabilnejsie za nizkoprofilovych gumach. A to som, podotykam, netunil auto, so 17kami som ho uz kupil priamo od vyrobcu. Rozdiel sirky 205 vs 195 nepovazujem za taky vyznamny, aby ovplyvnil vyrazne spravanie, skor to bude koli rozdielu profiloveho cisla. Zrejme nejde tak velmi pausalizovat a zalezi od nastavenia podvozku u konkretneho auta.
úzké gumy o vyšším profilovém čísle mají totiž větší schopnost udržovat přímý směr jízdy, což je zvláště na zadní nápravě klíčová pozitivní vlastnost - jedině ona (zadní náprava) rozhoduje o směrové stabilitě vozidla, zvláště pak při brždění. Takže na své přesvědčení o tom, jak jsi prospěl zadní nápravě svého vozu montáží širších pneu klidně zapomeň: problém byl nejspíš v samotných pneumatikách (když už je to teď v pohodě), nikoli v jejich šířce
Prechod z 15 (195/65 H) na 17 (205/50 V) je citelny u tohto auta hlavne v stabilite zadku. Na dialnici je auto ovela stabilnejsie za nizkoprofilovych gumach. A to som, podotykam, netunil auto, so 17kami som ho uz kupil priamo od vyrobcu. Rozdiel sirky 205 vs 195 nepovazujem za taky vyznamny, aby ovplyvnil vyrazne spravanie, skor to bude koli rozdielu profiloveho cisla. Zrejme nejde tak velmi pausalizovat a zalezi od nastavenia podvozku u konkretneho auta.
Kromě toho se zvýší i opotřebení pneu, jelikož s klesajícím profilovým číslem obvykle roste rychlostní index pneu, tedy je na ní měkčí směs. Jinými slovy: nízkoprofilovější guma je širší, musí mít bytelnější konstrukci kostry (z obou faktorů plyne větší valivý odpor) a předpokládá se větší využívání jejích vlastností (rychlejší jízda - měkčí směs - rychlejší opotřebení).
Větší namáhání prvků zavěšení (podvozku) raději ani nezmiňuji (očekávám, že se na mne příznivci "válců" sesypou jako vosy na pivo...).
V porovnani se sluzebni OII na standardnich GooYear NCT5 195/65R15 je Stream v zatackach jistejsi - neporovnavam ale extrem.