Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

1999 komentářů

Mám Punto 55S, najeto 60 000 km.Spotřeba město

6.3l/100 km na delší cestě 5.3l/100km.Závady

žádné. Ve firmě máme felicii 1.3 combi.

Když srovnám felicie město 8.5l/100km mimo

7.5l/100 km. Jinam má felicie mín místa do šířky vzadu,větší hluk, krátké přední sedačky. Výhodou felicie lepší stabilita v zatáčkách a nižší hluk při přejezdu hrbolů oproti Puntu. Kufr punta je

větší jak u krátké felicie. Jednoznačně bych volil

velice pohodlné Punto
Neviete niekto, ako sa predava nove Punto, kolko kusov uz predali
JTF
U nás to zatím není nic moc,myslím,že cena bude muset jít dolů,zvláště u základních modelů,v západní evropě a zejména v Itálii je situace úplně jiná.
novu studiu FIAT ECOBASIC ???
Tak mezi P 55 a 60 bych volil 60ku nejen kvuli vykonu, ale hlavne kvuli vybave 60ka se una s prodavala od verze SX lepsi a v zakladu byl central a el. okna. Pokud mohu porovnavat (manzelka ma P55S, tata ma P60SX a ja mam P75ELX - dobra rada ne?) tak mezi 55 a 60 je zvlast pri plne obsazenem aute znat kroutak pri predjizdeni, ale 55ka lip toci, sam bych osobne sel zase do 75 nebo 85 16V, 75ka ma oproti 55 a 60 vicebodove vstrikovani a vetsi kompresi je to 75 koni na stejnem motoru (1242) jako 60 a navic ta 75 ka je nejtissi. Zalezi na cene, ale ta je vetsinou vyrovnana, a roku. Na 55 mame najeto 90.000 bez jakychkoli problemu (kupoval jsme nove) 60 ka (taty) - 65.000 (koupeno v 45.000) - r.v. 1993!!! bez problemu a 75ku mam pul roku - najeto 61.000 zatim OK. STACI?
Máte někdo zkušenosti s tímto autem ? Mám jej asi měsíc a zatím jsem velmi spokojen. Před koupí Fiatu mě hodně lidí odrazovalo ale mě se to auto líbí, je za dobrou cenu a s dobrou výbavou. Tak jsem zvědavý na vaše názory. Zatím jediné mínus se mi zdá autorádio, které je dost málo citlivé.
JTF
Známý má bravu 1,6SX 2 roky,má najeto přes 50t.km a kromě běžných prohlídek neměl jedinou závadu.Akorát říkal,že mu na garančce utahovaly zámek 5.dveří.Viděl jste někdo v sobotu jízdu?Byla tam srovnávačka: Fabia,Punto II,Clio,Corsa a Felda.Punto vyhrálo,2.Fabia,3.Clio,4.Corsa,5.Felicie… Pořád nechápu,jak za ty peníze může být Felda nejprodávanější.Fiat má akci na Punta II vyrobená v roce 99,sleva 30tis.Kč!!! Na Bravu dávaj zimní pneu s diskama,závěs a střešní lyžiny.Docela slušná nabídka.
JTF
Ještě k té Bravě,má samozřejmě ještě tu starší,ta Tvoje má lepší plasty,sedačky a podle mě je znatelně lépe zpracovaná. Jakou máš spotřebu?
Spotřebu jsem zatím nijak přesně neměřil ale bude asi kolem 7 litrů. Většinou jezdím krátké vzdálenosti po městě, hodně startů.
Doteď jsem měl Felicii Combi 1,3 a byl jsem s ní spokojený. Pár drobných závad měla a jednu velkou (prasklá pružina na spojce - těsně po záruce) ale jinak OK, prodával jsem ji se 110.000 km. Brava je ale úplně jiné povození, tichý motor, pohodlí. A rozdíl v ceně oproti Feldě (takřka bez výbavy)cca 40.000 Kč. V prosinci byla sleva 10.000 Kč, dostal jsem zadarmo metalízu a 2 roky pojištění. A tak jsem zvědavý na kvalitu a trvanlivost, jezdím docela dost.
Ještě pár slov, jak jsem se dostal k Bravě. Měl jsem zájem o Mazdu Demio, líbila se mi její variabilita, určitá nekonvenčnost a dobrý 16V motor. Ovšem Demio se ukázalo být příliš malým a zkušební jízda mě už úplně odradila, připadal jsem si stísněně a interiér byl útulný jak ve Favoritu. Dalším kandidátem byl Seat Cordoba Vario, ten měl zase v základní výbavě mizerný motor a skoro vše bylo za příplatek. Pak jsem uvažoval o Nissanu Almera, ten má všechna pro - kvalita, dobrý motor, bohatá výbava, 3 roky záruka, jenomže k čemu to je když se mi prostě vůbec nelíbil, připadal mi usedlý a bez nápadu. Octavia je se slušným motorem drahá a v základu nemá ani centrál. O Bravě jsem se dozvěděl z Reflexu (v podstatě reklamní článek - takový ten jakožetest)a zbytek zjistil na webu. No a když mě u prodejce nabídli výborné podmínky, bylo rozhodnuto.

Takže to byl můj příspěvěk do diskuse, jaké vybrat auto v ceně cca 350.000 Kč.

P.S. Kamarád koupil zhruba za stejnou cenu ojetou Oktávku 1,8 20V a tak můžeme v průběhu času porovnávat.
Mate nekdo nejake zkusenosti s timto vozem (radeji s nejakou pred faceliftem)? Ja jenom tak, ze nam uz po par stech kilometru (r.v.96) zcernal tlumic vyfuku, pak se to nenapadne zhorsovalo, a ted, asi pri 40 tisicich, je uz uplne hotovy a rezonuje jak krava, no tak jestli se to taky nekomu nestalo. Diky.
Tak co uz ste o nom citali? Spotreba 2.9 nafty/100 km. A cena by vraj mala byt asi 5000 euro. Vizera dost divne, no mne sa paci. A tym, ktorym sa nepaci Multipla, nach sa radsej nanho ani nedivaju.
Cau Panove,chapu,ze mnozi z Vas tady diskutujicich Fiata maji a neketeri jste s nim mozna i spokojeni.Muj osobni nazor je vsak takovy,ze Fiat nestoji za nic.Pro Italy typicke nekvalitni,odflaknute dilenske zpracovani,lacine pouzite materialy a nizka zivotnost vozidla jako celku ho automaticky stavi na dno soucasneho trhu s automobily.Drive to castecne vyvazovala nizsi porizovaci cena,ale ted Fiat srovnal s konkurenci a uz se absolutne nechyta.Kdyby treba Marea v plne stala nejakych dveste tisic/to by byla cena odpovidajici kvalite a zivotnosti/,asi bych vahal a mozna ji i koupil/i kdyz bych musel kazdy den poslouchat ty priserne zvuky vychazejici z palubovky/.

Takze muj nazor je takovy Fiata ano,ale jen za polovicni cenu a po najeti 100 tis.km prodat a koupit dalsiho...
To Frendl,

Nebud hned sprostej, ja s fiatem nejezdim, ale nemusis to tady fiatakum rusit, pokud Ti to vadi zalos si jinej klub treba "Frendl rozdava rady"😄

a tam si muzem vymenovat nazory.....
Pridavam se k RadkoviG. Netvrdim, ze je fiat naprosto bezproblemovy, ale je * asi jako cokoliv jineho z dnesni bezne evropske produkce (viz ostatni diskuzni skupiny). Nekolik fiatu jsem mel (krome rady jinych aut) a manzelka ma do dneska Punto, takze se citim celkem kvalifikovany prohlasit, ze nizka kvalita dilenskeho zpracovani fiatu je dokola omilany blabol zejmena nemeckeho tisku, ktery si stale dokola vychvaluje jen to svoje. Mimochodem v podobne roli jsou tam i auta francouzska. Takze si kup neco jineho a nemudruj.
JTF
Fred1 tomu "rozumí" i v jiných tématech. Mimochodem Ford Scorpio poslední generace(dnes již pro nízký zájem nevyráběné),které Fred1 vlastní,nebo vlastnil se kromě značné poruchovosti vyznačuje různými pazvuky v interiéru. Mimochodem Punto.Brava jsou jedny z nejspolehlivějších aut ve svých třídách, ale to nemá cenu odpůrcům značky vysvětlovat.
fredl, ci ako sa to pise, viezol si sa v Punte alebo Brave? my mame doma obidve.Punto /very best off/, Brava takmer dokonala. takze ti radim chod sa v niektorom Fiate previezt a prestan tu rozsirovat bludy, ako ze Fiat je *.
JTF
V posledním čísle AMS se píše,že již tento rok napodzim má přijít druhá generace. Myslel jsem,že to bude až v roce 2001, ale tím lépe.Podvozkově má vycházet ze 156 a Marey.
Jarouši, už dnešní Bravo i Brava mají prakticky shodný podvozek s Mareou. 156-ka je ale jiná koncepce a jiná třída, tam fiat asi nepůjde!
Já myslím, že na nový rozvor cca 2.60 m (Alfa 156, Lancia Lybra) nová Brava a Marea půjde, protože stávající rozvor 2.54 m je pro nižší střední a hlavně pro střední třídu poněkud krátkej. Čau, Pavel.
JTF
To že Brava a Marea mají prakticky shodný podvozek samozřejmě vím,ale u nové generace zřejmě budou použity některé komponenty ze 156 a také z Marey(možná uložení tlumičů,apod,to je jiné než na Bravě).Všimněte si,že všechny nové modely představené koncernem FIAT v posledních letech mají špičkové podvozky a to bez použití různých stabilizačních systémů: 156,166,Lybra,Punto II.
wolff
No vzhledem k tomu, že máme Bravu tak sám můžu potvrdit, že jediný auto z německé provenince, se kterým bych měnil je A4. Jenže za cenu A4 mám 2 Bravy. Takže Brava vyhrává.
Dnes jsem si v prodejně náhradních dílů Autocentrum Dojáček koupil CD-ROM s údaji ke všem vozům Fiat za posledních cca 20 let. Funguje to pod Windows95, 98 a víceméně i pod NT. Obsahuje podrobně rozkreslené skupiny vozu včetně českého popisu a včetně cen u firmy Dojáček. Když jsem se před časem náhodou dozvěděl, že jsou ochotni takovou věc prodat, tak jsem se dost divil (s ohledem na konkurenci). Nicméně teď jsem do toho investoval 550,- Kč a už ho zkouším na svém PC v práci. Jedno CD mají na Fiaty a druhé na Alfy a Lancie. Zhruba po čtvrt roce dostávají "updatované" verze. Ahoj Pavel. P.S. Protože to nemusí mít na prodejně, tak je lepší si to telefonicky objednat - telefon k nim je 02-67216720.
Jsem příznivcem a majitelem vozu jiné značky, ale uznáam velké přednosti Punta. Vyzkoušel jsem spoustu konkurenčních vozů stejného segmentu, některé sice bez možnosti sám řídit, ale musím uznat, že žádný neměl tak velký (možná jen subjektivně)vnitřní prostor jako Punto. Taky posezení na zadních sedadlech velmi pohodlné, spotřeba nízká, motor velmi tichý. Nakonec i rodiče se pro něj před rokem rozhodli (55S). Co mě však trochu kazí dojem, je poměrně velká hlučnost od valicích se pneumatik, a na můj vkus příliš poskakující podvozek od sebemenší nerovnosti. Nevím jestli to je dáno nastavením tvrdšího podvozku nebo typem a velikostí (R13)pneu, a taky je fakt že sám jsem zvyklý na Peugeot 106 a to je francouz se vším všudy, no trochu mě to zaráží. V zatáčkách se mi P106 ani nehne narozdíl od Punta. Tak bych se chtěl zeptat na vaše zkušenosti, jsou podobné? Čím je to dáno? P.S. jinak ale Punto fakt dobrá volba, za ten peníz nic lepšího není, o Puntu II ani nemluvě, tam je navic nové uchycení zadní nápravy, takže se to možná odstranilo.
To Hafik: U nás má manželka Punto 60SX 1997. Rád se s ním taky občas projedu. Ve své třídě mi tvrdé nepřipadá. Ten hluk valících se kol tam je, ale zase to bude asi ovlivněno i druhem pneumatik. Včera jsem se byl v autosalónu podívat na nové Punto - měli tam jen jedno, v základu. S takovým modrým čalouněním a výplněmi dveří. Vám se to líbí? Mě to oproti starému Puntu přijde tak nějak fádní a laciné. Ani ta přístrojová deska ve mně nevyvolala oproti starému Puntu žádné nadšení. Hodnotím to ale jen esteticky, já jsem s ním nejel.
to😜avel_ch. Na Puntu 60 SX jsou myslím 14 kola, to trochu pomáhá, ale asi se mi to drncání zdá neobvyklé protoze jsem zvyklý na měkkého francouze. Jinak přístrojovka Punta II se mi líbí, ale uznávám že barevné sladění interiéru není silnou stránkou Italů. Když jsme vybírali Punto tak se nám líbila nějaká barva karoserie a k ní nějak nepasoval interiér, takže konečná volba byl kompromis.
Stare punto je v BA velmi rozsirenym autom. Velmi som bol zvedavy ako sa ujme nove. Na moje velke prekvapenie, i napriek pozitivynm odozvam v roznych forach a casopisoch, ho v BA moc nevidno.

V predaji je pritom uz viac nez 3 mesiace, ale zatial som v BA stretol len jedno. Myslim, ze ostatne mesta na Slovensku by nemali byt na tom o moc "lepsie". Tak isto som bol tyzden v Prahe, a nestretol som ani jedno (OK - ked clovek chodi metrom, moc aut nestretava 😊).

Teraz som vsak v Holansku, a tu nie ze nie je nielenze ziadne nove Punto, ale ani stare. V BA je pomaly kazde 10te "zahranicne" (rozumej ine ako Skoda..) Punto. Tu je pomer asi tak 1:1000 a napriklad P206-tiek som stretol uz cca 20 , kym Punt (starych) asi 2 !!!

Kym u nas je pomer Punto-P206 10:1 tak tu je to 1:10

Myslite, ze Punto je take uspesne iba u nas (i vzhladom na pomerne priaznivu cenu) ?

Neviete niekto statistiky predaja noveho Punta ? Som slepy ked ziadne neviem uz 3 mesiace najst (okrem toho jedneho v Blave) ?

Bolek.
Ja sa tiez divim, kde su nove Punta. Videl som ich za tie tri mesiace asi 10 ks /v BA/. A to je teda na take super auto trochu malo.Bude to asi aj tou cenou, bude musiet ist dolu. P.s.Na www.autovmv-fiat.sk je reklama, ze Punto II je o 40000 sk lacnejsie. Neviem ale, ci to plati vo vs.predajniach.
Vim jen jedno,ze noveho Punta se prodalo do

konce roku99 asi 30ks a to v CR+SR dohromady!

S tou cenou dulu asi bohuzel nepujde,ale chystaj

lepsi vybavu za mensi peniz!
Ja som zistil cenu najnizsieho modelu - je to 329 000 Sk (info z Dec99)

Neviem ci vyska ceny je vzhladom na ostatne okolnosti argumentom ? Ake ostatne okolnosti ? - pisem o nich vo fore Peugeuot206 (pozrite sa ak chcete), a to ze porovnatelny P206 s technologiami o 2 roky starsimi je o 20-30 tisic drahsi !!! - a ze teda sa mi javi nove Punto ako lacne auto.

Vy zasa pisete , ze je drahe - tak potom neviem. To musi byt potom P206 super-drahe auto !! - lenze P206-tiek beha po Slovensku kopec (o Holandsku ani nehovoriac).

Dnes som si zistoval info o aktualnych cenach Punta, a cena je NAOZAJ O 40 000 SK lacnejsia (pokial v tom nie je nejaka habadura...) - najlacnejsi model stoji 289 000. Tak to je parada - teraz je uz nove Punto lacnejsie od P206 o 50 000 Sk

Bolek
JTF
Musíš si uvědomit,že Punto se prodává třetí měsíc a dodávky z Itálie nejsou nikterak vysoké,protože zatím upřednostňují trhy s velkou poptávkou:Itálie,Francie...
U dealrea v Bratislave som sa pytal ako je to s dobou dodania - zaviedol ma na ich vozovy park a povedal, ze ak mi vyhovuje jedno z tychto (asi 30) Punt, mozem si ho hned odviest. Ak nie, tak z centralneho skladu ich su schopny dodat (podla vybavy) do 4-6 tyzdnov. To bolo v decembri99, myslim , ze teraz to je este rychlejsie (inak by nezlacnovali o 40 000 ak by nestacili uspokojovat dopyt !)

Bolek
Dufam, ze tento rok sa mu uz zacne darit aj na Slovensku a CR. A ta 206 je fakt poriadne draha, divis sa ale tiez, preco je ich tolko. Je pravda, ze ten rok aj nieco sa uz predavaju, takze dufam, ze aj Punto sa "preberie"
Dnes som videl v Bratislave 4 nove Punta za jeden den. Dost, ne? zrejme sa to uz /nastastie/ rozbieha.
Zdravim, koupil jsem Fiata Cromu 92/93 rok (92 vyrobeno,93 dovezeno do CR a prodano) a je to 5ti dverak ale s karbenatkem!!! Tedy karburatorem. Je to asi maximalni vybava, elektricka zrcatka, okna vzadu tez, pseudoklimatizace, naznak drevene palubovky apod. Kdyz prochazim bazary a vrakace tak jednak cromy 92 roky vubec nejsou (91 a niz) a hlavne uz od 88 roku je vsechno strikacka. Nevite co to proboha mam? Mate nekdo tuto verzi nebo jste to nekdo videl?
Nechci ti brát iluze, ale na trhu ojetých vozidel může určitě existovat i Croma r.v. 1999. S doklady se dělají strašná zvěrstva a o nezkorumpovanosti naší státní správy se napsalo už dost. Jdi po detailech motoru, po sklech apod. a zjisti si, jaký rok výroby to auto vlastně má. Většinou je to poznat z datumu na relátkách, hadicích, oknech, světlech apod. Jinak sám jsem měl kdysi uno z Německa a to byl takový hybrid, že jsem i pro olejový nebo vzduchový filtr musel jít s tím starým, protože podle katalogu tam nesedělo skoro nic.
No historie to je prave v pohode. To je koupeno nove v CR v roce 1993, mam to od druheho majitele, pricemz v letech 1993-5 s tim jako prvni jezdil snad reditel ceskeho zastoupeni Fiatu a mam podezreni, ze na vlastni zadost si do jedne z poslednich Crom co se vyrobili nechal namontovat karbenatek nebo nevim co to je.Kdyz je na to nekdo kouka, tak jenom krouti hlavou 😄
Tim "93 dovezeno" jsem myslel dovezeno oficielne Fiatem jako nove.
Dělaly se i v roce 93. Zdroj: Autokatalog "Bildu", ten co se dá u nás koupit kaľdý rok. To je jak s Themou. Dělala se i v roce 94, ale kaľdej bazarista ti bude tvrdit, ľe najmladąí jakou kdy viděl byla ta z roku 91. Přitom kolega v Německu má krasavce z roku 6/94 a jeątě v kombiku. Jako nová. Co se týče karburátorových versí, viděl jsem např originál Ford Sierra, r.v. 92 s karburátorem, na motoru, který jsme měli ve firemní Sieře r.v. 1985 se stříkačkou MPI! Pro různé nenáročné trhy se podle mne dělaly karburátory aľ do roku 1994 a "někdy i více" PTD
Diky, to bude asi ono.
JTF
Vyráběla se ještě v roce 95,měla lehce pozměněnou přední masku a ve všech verzích byl Airbag řidiče,jinak o těch starších modelech:vyráběla se verze CHT - což bylo označení pro karburátor.
No mam novou masku a CHT. Shanim motorek k pravymu oknu....nemate nekdo, muzu mit celej mechanismus za 1100 Kc, ale nemam love. Stacil by me jenom ten motorek.
JTF
Ta verze CHT(karburátor) se vyráběla pro trhy, kde nebyl požadován kat.,tzn v té době Itálie,Francie,ČR,apod.,takže k nám se asi normálně dovážela.Vyráběla se taky verze 1,6, ale jen pro vybrané trhy.
No 1,6 na to dvoutunovy auto, to musi byt katastrofa. Uz takhle je to liny. Je to hold limuizina, takze me to nevadi, ale 1,6 bych teda nechtel...
Včera dopoledne jsem si byl pro své první nové auto: Fiat Punto 1,2ELX.Jedná se o ten model,na který Fiat poskytuje 30t.Kč slevu.Jinak mé dojmy jsou zatím velice pozitivní,včera jsem najel cca 300km.Dnes půjdu dřív z práce a někam vyrazím.Kolega co má Octavii 3dny byl překvapen tichostí i samotnou jízdou v tak "malém" autě.
Urobil si dobre, ked si ho kupil. Inac mas motor 8v, alebo 16v a 3 alebo 5dv karoseriu?
Mám 8v motor a 5ti dveřovou karoserii. Spotřebu zatím mám kolem 6 l/100km. V pátek jedu do Rakouských Alp tak ho pořádně "protáhnu".
Aby se do mě někdo nenavážel,netroufám si srovnávat jízdní vlastnosti,ale tišší je rozhodně!Kolega má Octavii 1,6(55KW)LX.
Konečně jsem měl možnost projet se (jako řidič) s novým Puntem na trati cca 15km. Šlo o motor 1,2 8V, s pětidveřovou karoserií. Sám vlastním 4roky staré Punto 1,1 55 5D.

Mohu Vám všem sdělit, že v novém jsem se cítil více než dobře, podvozek prodělal hodně změn a je to poznat při všech manévrech. Asi nejvíce mě překvapilo hladké projetí dírami na vozovce, které jsem skoro nepocítil. V interiéru je oproti starému více ticha (i při rychlostech okolo 120 km/h a motor je dostatečně živý. Věnec volantu je silnější a mě lépe padnul do ruky (a to nemám zdaleka dlaně jako Arnold). Spojkový pedál jde sešlapovat lehce.

Jako zápor vidím nepříliš účinné brzdy a nepřirozenější výhled z auta vpřed (menší čelní sklo, hluboká palubovka, silný A-sloupek) a vzad (tři opěrky hlavy).

Po """jízdě""" jsem nasednul do mého Punta r.v.96, "ztuha" zmáčknul spojkový pedál, s "obtížemi" otočil volantem /bez serva/ a s nepříliš valnou akcelerací jsem vyjel na cesty plných děr a tudíž i patřičnými rázy do přední nápravy. Jsem si ovšem vědom, že mé Punto je koncepčně min. 7 let staré. Dnes mohu konstatovat, že TO nové Punto je opravdu o hodně dál...
Zdravim vsechny Fiatisty a uprimne je lituju.Fiat je to nejhorsi co Vas mohlo potkat.Horsi uz je jenom VAZ.Vlastnim autobazar a to co jsem zazil s Fiaty za ty dva roky mi vzalo hodne zdravi a pohody.Absolutne nesedi papiry,asi devadesat procent dovezenych fiatu je minimalne o pet let starsich nez je uvedeno v TP/jestli se ten car papiru tak da nazvat/.Dalsi vec je absolutni poruchovost,snad vsech modelu co mi prosly rukama.Mizerne dilenske zpracovani-vsechno vrze a skkripe,nekvalitni pouzite materialy a to i u nejnovejsich modelu.Podotykam ,ze to neni jen ma zkusennost,shodli jsme se na to se vsemi majiteli autobazaru v okoli.takze Vam radim zbavte se tech * a kupte si poradna auta!!

P.S.Nechapu jak si mohou Italove dovolit vyrabet takova shitovni auta v dnesnich drsnych konkurencnich podminkach...
To je nazor jak s Bildu 😃)

Ja nez jsem kupoval auto, tak jsem se takto poptaval a to byly paradni cuky 😄

1, Hlavne nekupuj BMW, furt se to sere a jsou drahy nahradni dily. Nedoplatis se.

2, Kup BMW - paradni povezenicko a nahradnich dilu jsou plne srotaky.

3, Nekupuj Japonce, nedoplatis se ND a jsou to sity.

3, Kup Japonce, to jsou drzaci, nic se na nich nesere a jsou toho plne vrakace.

4,5-65, Kup MB, nekupuj MB, kup Peugeota, nekupuj hlavne Reugeota, Renolt je dobre, v zadnem pripade nekupuj Renolta.

Z dost velkeho odstupu jako laik, jsem v prve rade pochopil ze absolutne nejde o znacku, ale o puvod a predchoziho majitele.
Opravdu nazor jak z nejakyho casopisu. To, ze nesedi papiry neni vinou Fiatu, ale podvodniku, co se zabyvaj jejich smelenim. Ohledne kvality, nevim kde jsi to sebral, sam mam uz tretiho Fiata (Regata, Uno, ted Punto) a s ani jednim nebyly a nejsou problemy. Ohledne nejakyho vrzani, tak nejhorsi, ale jen relativne, protoze stejne stary VW Passat souseda vrze jeste vic, byla Regatta, s Puntem tyhle problemy prestaly uplne. Co se tyce kvality pouzitich materialu, tak to je blabol zavedenej nemeckym tiskem, prece neznamena, ze kdyz je neco "lacine pusobici", ze je to nekvalitni. A posledni comment, co se tyce majitelu autobazaru, tak s tema mam jen ty HEJHORSI zkusenosti, takze jim neverim ani dobry den, natoz neco z branze. Jen koukaj jak cloveku vnutit auto a pak se na nej vykaslat. Fiatu zdar, zdravi Octan.
Teď vlastním nový model Punta,je to můj první Fiat,začínal jsem na škodovkách,měl jsem Fiestu,Clio,Polo(poslední model),každý auto mělo nějaký problémy - nebyly nový.Teď jsem max.spokojen - ticho,žádný vrzání,solidní jízdní vlastnosti a poruchovost?To se ukáže časem.Před koupí jsem viděl u kolegy dlouhodobý test v Autobildu Punta 55 na 100t.km. Za celou dobu měl 8 závad(lehkých -žárovky,špatný kontakt,klička u oken...)a to myslím není špatná vizitka.Na Primě v pořadu jízda hodnotili ojetá Punta - podle TUV do 5ti let nadprůměrná spolehlivost,trvanlivé zavěšení,bezproblémová elektrika,...Např. Renaulty,Oply,VW podle anglického prestižního časopisu WhatCar jsou daleko poruchovější.
wolff
Danku ty seš vážně magor. Nesmíš prodávat auta ze šroťáku a snažit se je prodávat co nejlevněji. Fakt je ten, že bych nikdy nekoupil auto dovezený z Itálie, i kdyby to byl samotný Rols, nebo cokoliv jinýho. Auta v Itaálii a stejně tak ve Francii hrozně trpí. A papíry? To je snad vaše chyba ne?
Nejhorsi je,ze si tyhle frajeri stezujou na Fiata

ale,ze ty vraky co prodavaj ve svym bazaru prodelali 2-3 bouracky a cena v Nemcich byla 100DM

to jim asi zrejmne nedochazi!Krome toho ti to

nadelej jako super cena a nazev jezdi dobre!Auto

v bazaru si muze koupit akorat totalni magor!Doufam,ze vsichni bazaristi zkrachujou!
Doma mame uz tretiho Fiata (Uno 84, Croma 86, Croma 91) a se zadnym nebyly problemy. Jedine co na se na nich muselo vzdycky vymenit byl vyfuk.

A k tem papirum: Kdyz kupuju auto, tak ho kupuju podle toho, jak vypada a ne podle toho co je napsane v technicaku. Krom toho vzdycky volam na nemeckou celnici, aby mi zjistili, jestli cislo motoru a karoserie patri k sobe a jestli to auto nrni kradeny (nase databaze jsou peknej * a nechtel bych se vracet z dovolene a z hranic prijet vlakem
To MartinM: To s tím zavoláním na německou celnicí je dobrý nápad. Nevědel jsem, že jsou tak ochotný. Není to tím, že tam máš nějakýho známýho? Pokud to jde normálně, tak mi prosím Tě napiš číslo na jaký voláš. Dík, Pavel.
To muze byt dobre i kdyz bych chtel vedet jak se tam budou tvarit celnici az jim tam denne bude lamanou nemcinou volat 15 lidi a chtit informace...😄

Reknu vam prihodu co se stala kolegovi - pravnikovi. Delal ve firme, ktera smelila s autama a vozili to z Polska, respektive asi ne z polska, ale byli to polaci a odkud to tahali nikdo nevi. Ke vsi spokojenosti obchodovali 1/2 roku a proslo pres nej mnoho aut. Vzdycky si od nich vzali par aut, v jednom jezdil zbyle prodal, pak prodal i to jedno a dostali dalsi varku. Pak se mu jedno auto v kterem jezdil zalibilo vice a rekl si ze by si ho koupil sam. Ale byl to nejakej Saab za 500 000 1 rok starej, tak s tim jezdil dyl a nakonec se rozhod ze si ho necha. Zjistil si na policajtech jestli neni kradeny, zajel do servisu aby se podivali jestli souhlasi cisla a neni to prebrusovany a zajel do nemec a rikal si, ze kdyz bude corovany tak to auto seberou a skodna bude firma a ne on. Vsechno probehlo OK a on toho Saaba koupil. Jezdil s tim k sve spokojenosti a v Francii s nim byl (zase pres nemecko) a za pul roku jel do Mnichova a na hranicich ho zastavili celnik se zeptal jestli je ta barva puvodni a on rekl ze ano a celnik vytahl spachtlicku, odtrhl tapecirung a zalovil v nejake spare...no a dotycny si volal TAxi na cestu zpet. Po 2 letech a nejakych 10 prujezdech celnici. Kdyz se dotazoval co se stalo bylo mu receno, ze auto pred 2 lety melo tezkou havarii (podle databaze), melo byt uplne zniceno a byla vyplacena pojistka. Auto nema pravo jezdit (byl to pojistovaci podvod a dotycneho pojistovaka taky zatkli). Na celnici se to dostalo od pojistovni az ted po 2 letech. Takze kolega - pravnik udelal maximum veci proto aby o auto neprisel a stejne o nej prisel. To je ale extremni pripad...😄
wolff
No ono když se podíváte kolik je dopravních nehod v Itálii a ve Francii tak pochopíte o čem mluvím. Projet Paříží nebo Římem bez toho abyste do něčeho neťukli a nebo někdo do Vás tak to se rovná hotovému zázraku. No a pak tam něco může určitě vrzat.

A k těm papírům. Moje mazda má v techničáku, že je 1,6 a ve skutečnosti je 1,8. A hádejte proč to tak je když ji dovezli z Rakouska?

A myslím, že to auto za to nemůže.
wolff
Prostě a jednoduše na Fiatka nedám dopustit, už z toho důvodu, že je to jediná Evropská konkurence pro germány.
Tak dnes som si pozrel AutoMotorundSport na VOXe. Testovali Nove Polo GTi a Punto HGT. Hadajte kto na vyhral; Polo. Sice ma len motor 1.6l a Punto 1.8l uznali ho za vitaza aj napriek horsim jazdnym vykonm a mesej spotrebe. Asi si nevsimli, ze Punto ma silnejsi motor s vacsim objemom a preto ma prirodzene vacsiu spotrebu, ktoru nevedeli pochopit a dali to ako hlavny nedostatok. Dalej Puntu vytkli tvrdy podvozok /zrejme nevedia ani to, ze sportaky ho taky maju mat/, ze nema ESP a monoho ineho. Takze ako sa hovori nemci su "objektivny". zdar Fiatom
a este nieco> Punto HGT ma standardne aj navigacny system, ktory si u Pola treba doobjednat.
Ja jsem slysel dost chvalu na tichost motoru u Punta.
wolff
No tomu se říká podpora německého průmyslu, což je vcelku přirozené, ale je škoda že to přebírají místní zakuklenci. Představte si, co by asi dělal němcký průmysl bez Wolfsburgu. Asi by byly v *. To je vidět dle dotací, který VW dostal když měl problémy.

Takže zdarec. Jo a porovnávat Punto s Polem je v celku troufalost. To můžeš porovnovávat žiguláka s trabantem, nebo já nevím co ještě. Je to prostě neporovnatelný.
To Polo GTi je v turbu. Jakej to má výkon.
wolff
Já mám takovej pocit, že to nebylo v turbu, že to byl jen ten jejich novej 16V s těma 78 kW.
Nazdar všichni fiaťáci. Dneska jsem si přečetl v novinách , že Sibera by měl jet s továrním FIATem Punto Kit Car .To by byla podle mě bomba.Co vy na to ?
s tím Polem, jsou to asi magoři. Punto kit car to bude asi bomba.
wolff
No každopádně to pomůže Fiatu v prodeji u nás
1) Start Punta Kit by určitě byla bomba, ale poslední zprávy hovoří o tom, že se pravděpodobně kvůli nedostatku financí neuskuteční (dozvěděl jsem se to před pár dny z "rallyových" zdrojů, kromě toho už se to objevilo i v tisku) - sponzoři zřejmě věnovali své peněžní prostředky někomu jinému.

2) Pokud jde o tzv. "špatnou pověst" fiatů, je to spíš záležitost setrvačného udržování určitého názoru navzdory tomu, že skutečnost není vůbec špatná.

Na závěr námět k diskusi: jak vidíte souboj vozů Škoda FABIA vs. nové PUNTO na našem trhu?
wolff
Bohužel Fabia i když myslím, že ne zcela oprávněně vyhraje z důvodu bombastické reklamy a přetrvávjícím názorům, že jde o české auto = nižší provozní náklady. I když Punto nabízí mnohem víc. Co sem viděl ty fotky sedanu a kombi fabie - kombi je v celku povedený, ale bude asi na náš trh drahý a ten sedan je k zblití.

K tomu Kombiku by to chtělo jako konkurenci Palio výkend
No Fabia sa casom zacne asi dobre predavat. Na Slovensku som videl zatial 4 /aj s tymi v predajni/ a nove Punto vidim takmer kazdy den. Doteraz je to dobrych 20 ks, aj ked musim uznat, ze Punto sa predava dlhsie. A co sa tyka porovnania FABIA je podla mna nula s /vraj/ dobrym podvozkom. Kufor len 248 l /Punto 297/ a Fabia je navyse vacsia. Este som v nej nesedel, takze toto je moj nazor.
To wolff a milco: díky za vaše ohlasy. V posledním AutoTipu (č. 4) teď vyšel srovnávací test Fabia vs. Punto a hádejte, kdo vyhrál - no, Fabia, ale jen těsně, díky lepšímu dílenskému zpracování a "komfortu cestování". Punto má zase lepší motor a útulnější interiér. Tak uvidíme... Jinak si myslím, že Punto je jediný skutečný konkurent Fabie na našem trhu, pokud jde o poměr cena-výbava-užitná hodnota. Třeba taková Corsa se taky dobře prodává, ale je už poněkud starší.

To wolff: Určitě, to, že české auto = nižší provozní náklady, platilo ještě u Felicie; u Fabie už ani náhodou. Docela si dovedu představit, jak se "fabiistům" budou protáčet panenky, až přijedou do servisu nebo si budou chtít koupit nějaké doplňky ke svým "miláčkům" (protože Fabia má ještě víc koncernových, tj. dražších komponentů než Octavia).

S tím Paliem Weekend je to docela dobrý nápad. Cenu Fabie Combi v základní verzi odhaduji na 309.900,- (ostatně, uvidíme snad v červenci, kdy by měla být uvedena na náš trh). Palio Weekend se montuje, myslím, v Polsku (?) a mohlo by být cenově konkurenceschopné.

Pokud jde o design Fabie Combi, asi to nebude žádný zázrak a bude se to blížit těm "špionážním" fotkám. Fabia Sedan je fakt děsná - asi to bude něco jako VW Bora. Ovšem na www.automedia-online.de je řada ještě horších obrázků.

To milco: Pukud ses už svezl novým Puntem, vyzkoušej ještě Fabii. Mě Fabie nepřipadá vevnitř nijak přehnaně prostorná a navíc má dost tvrdé sedačky - jsou jak lavice; to je fakt něco.
JTF
V německém autobildu byl srovnávací test Punto,Fabia,Polo,Yaris,vyhrálo těsně Polo,druhé bylo Punto a Yaris a poslední Fabie,jinak ve všech srovnávacích testech,které se mi zatím dostali do rukou vítězí poměrně suveréně Punto II.
V Punte som sa viezol. Konkretne v 1.2 8v a 1.9 JTD. Bol som spokojny. Co sa tyka Fabie> kamos obcas robi v jednom casaku a tak dufam, ze bude mat aj Fabiu.
Ahoj,

přátelé potřebuji radu. Mám možnost koupit FIAT TIPO 1,6i, r.v. 1990 v dobrém stavu, líbí se mi, ale má najeto 190000km. Potřeboval bych vědět, jak jsou trvanlivé motory. Nějaké

zkušenosti s provozem, nebo kde bych se mohl informovat nebo sehnat nějaké technické údaje. Uvítám i zprávu mailem. Díky fupa@volny.cz
no 90 rok, Fiat TIPO to je tak 50 000 Kc, kolik s tim chces najet? to neni na dlouho, ne?
wolff
No nevím, fabia je autem roku v Anglii - To bylo drahý co? No ten kombik od ty Fabie je docel hezkej, ale Palio je hezčí. Myslím, že bude dražší(ten kombik) než těch 309 000.

No nejvíc se mi líbilo, když v hitu porovnávlai Boru s Octávkou - To sou úplně stejný auta, akorát Bora je novější. Myslím, že náhradní díly na Fabii budou dražší než na Punto...

A k tomu Typu - Proč by nemohlo najezdit ještě 100 000 km - motor to zvládne v pohodě, ale horší je to s výfukem, brzdama a podobně. Pokud je ale v dobrým stavu a měl majitele, kterej se o něj staral a není dovežený jako z 2 ruky z Itálie - tak no problema.
Mno to nevim 1,6 italskej motor 300 000 Km...sam mam Cromu 92/93 rok 205 000 km nalitany obsah 2,0 karburator a na 100 000 km si teda uz netroufam. Koupeno v CR, pravidelne servisni prohlidky, garazovane, drahe oleje, setrne zachazeni...
JTF
Znamy ma Tipo 1,6(1xOHC),r.v.91,najeto 280t.km,pokud budes mit zajem,dam Ti na nej kontakt.Jezdi s ním kazdy den do prace cca 100km.
Rodiče mají Tipo 1.6 (DOHC) 66 kW. Je docela hlučné a spotřeba je kolem 8-8,5 l (v zimě i 10 l). Motory DOHC prý nebyly zrovna nejlepší. Výkon je ale slušný a jízdní vlastnosti taky. Verze 1.6 1xOHC má výkon 55 kW (jestli se nepletu), ale také nižší spotřebu a je tišší.
Trefná poznámka, wolffe. 😃 Ale VW na to holt má; Škodovka zase dobře investovala. Např. ve francouzském časopise L´Auto Journal zvítězila Fabia nad domácím Peugeotem 206 - to bych od Francouzů nečekal! Možná by Fabia Combi mohla stát 336.900,- (tolik, co nejlevnější Octavia). To už by se v Křižovnické mohli chytit za nos a popřemýšlet nad dovozem Palia Weekend. Pokud jde o tu kvalitu zpracování, taky nevím. Zkusím se zeptat jednoho novináře, třeba mi to osvětlí. (Nejspíš redaktoři při testech vyrazí s vozy do pole nebo aspoň na kočičí hlavy a rvou to tam tak dlouho, dokud v některém z vozů nezačne COKOLIV drnčet nebo klepat, i kdyby to měly být redaktorovy klíče od bytu, které my vypadly na podlahu. Pak napíšou, že auto má horší kvalitu zpracování.)
wolff
No a už by mě v celku zajímalo jak porovnávají tu kvalitu zpracování? Ať mi to nějaký "odborník" již zodpoví, protože fakt nevím. Když porovnám kvalitu zpracování v Bravě a u Octávky, tak ta působí jak levný bakelit(Octávka). Tak fakt nevím. A ještě sem nejel v hatchbacku, kterej by se na kočičích hlavách nerozehrál jak varhany.
wolff
Jo a to Palio se dělá v Polsku - tak si myslím, že by bylo více než konkurenceschopné, při své kvalitě. Měli by o tom na Křížové začít uvažovat
Uvažuji o koupi Fiatu Bravo HGT. Máte někdo nějaké

zkušenosti s tímto vozem? Když jsem procházel katalogy různých značek,vyšlo mi Bravo HGT jako nejlacinější a nejvybavenější sporťák.
Nemam sice skusenosti, ale co som pozeral prospekty- tak je to slusny sportak a navyse aj velmi pekny. ja by som ho bral.
wolff
Proč by sis netroufal - Jako motor myslíš, že už na to nebude mít? To se mi nechce věřit, ty motory pokud byly udržovaný tak by měly nýt v pohodě. Tam není co zničit a s kvalitním mazáním(Selenia) ti to musí šlapat i 500 tis. No skrátka řečeno přežít auto.
500 000 Km maji bezne mez Mercedesy (obcas i vic), nejake obsahy 380 i vic, S102-120 okolo 90 000 km (pak generalka), FIAT motor 500 000 Km, tomu neverim, na Fordech je 250 000 km taky mez...
Mluvim o benzinech, kamarad ma Peugeota dodavku (asi 2,5l) je to nafta a ma tam pres 1 000 000 km 😄
Děkuji všem, za odpovědi ohledně Fiatu TIPO.
wolff
Tak ony DOHC mají vždycky větší spotřeba a možná i tu hlučnost, ale úplně jinou výkonovou charakteristiku - lepší.
Ani Fiaty si ve zmíněné anketě časopisu What Car? nevedly špatně. Fabia vyhrála anketu celkově a v kategorii Supermini, v kategorii Supermini bylo PUNTO II druhé (následovaly Fiesta a Yaris). MULTIPLA skončila druhá v kategorii MPV (zvítězila Zafira, následovaly MB A160 a Renault Espace). PUNTO II zvítězilo v kategorii Bezpečnost (za ním skončily Volvo-dětská sedačka Isofix a Renault).
wolff
To je dobrý vědět. Tak fajn
Panove,ted FIAT vyprodava vozy r.v.99 za super

ceny napr.MAREA 100SX za 347900,-Kc!!Ma slusnou

vybavu,jestli nekdo shanite karu tak neotalejte,

moc lidi o tom jeste nevi!
Zdravim vsechny priznivce Fiatu.

Mam prosbu o radu na porizeni TIPO 1,7D - 91.

Jedna se o kus se slusnou udrzbou a najetim cca 170t km.

Z Fiatu obecne mam smisene pocity.

Kdekdo ho je pomlouva a ja co vnich jel, tak me pripadali vcelku slusny odpovidajici typu,stari,vybave atak.

Hlavne by me zajimal nazor na motor.

Kolik asi muze jeste najet a jak vydrzi cerpadlo.

Diky za rady.

Honza
Ja mam 2,0 Cromu 92/93 a 206 000 km bez poruchy motoru, ale bylo se o to starano jak v bavlnce.

Zjisti si kdo s tim jezdil a jestli jezdil na prohlidky atd...

Kamarad koupil Cromu z Italie a v 160 000 km mu vyletela ojnice z motoru 😒

Ale diesel by mel vydrzet jeste dyl.
Tipo s tímhle motorem má už asi 3 roky teta a je s ním dost nespokojená - hlavně kvůli častému servisu. Nepamatuji se detaily, co všechno jí zlobilo. Jinak se mi jeví Tipo jako velmi zajímavý vůz (vnitřním prostorem poráží většinu současných vozů střední třídy, malá délka je výhodná při parkování ve městě, pozinkování karoserie měly v tý době kromě Fiatů jen Audi, relativně laciné náhradní díly, atd. - viz. starší příspěvky v téhle rubrice). Já osobně bych šel spíš do motoru 1.9TD/66kW, který mám v Tempře. Tak Ti přeji správné rozhodnutí a šťastnou ruku. Pavel.
Diky za rady.

Z toho co jsem slysel od znamych spis vyplyvala vetsi poruchovost a nakladnejsi opravy prave na motory TD.

Jaky mas nazor na nalitanych 170000 km. Kolik muze tak jeste vydrzet?

Servis by mel byt naprosto v bavlnce-servisni knizka, nejake primesy do oleje apod.

Jaka cena by mela smysl?

Moc dik a jsem s pozdravem.Honza
Pokud to ma 170 000 km a jasny puvod a dokonce servisni knizku s pravidelnyma prohlidkama, tak bych motor vubec neresil. (ja mam taky servisni knizku, ale majitel se na ni vysral asi v 25 000 Km, kazdopadne na pravidlene prohlidky jezdil.

Taky jde o to, jaky mas zdroje nahradnich dilu a spotrebniho materialu. Kdybych mel kupovat brzdovy desticky za 2800 Kc/par a motorek do dveri za 4100 Kc tak by me jeblo.
Na Brave sa nam pokazilo el. stahovanie okna spolujazdca /nastastie v zavretej polohe/. Nejde otvorit ani od spolujazdca, ani od sofera. Mali ste uz niekto podobny problem? co bolo pricinou? dufam, ze sa neposr... cely motorcek? je mozne, ze je to len poistka alebo daco take? moc diky.
Me nefunguje taky okno u spolujezce, ale je to spalenym motorkem kdyz se spolujezdec pokousel otevrit zamrzle okno. Relatko cvaka - motor nejede...Samotny motorek se neprodava, pouze cely system vcetne tahel cena 4500 Kc nove, 1100 vrakac..

Bohuzel tyto informace nejsou k Brave ale k Crome. Ceny budou podobne.
zazrak, dnes nam to okno zacalo z niciho nic fungovat. p.s. dufam, ze to tak aj zostane. nachybe musel byt nejaky kontakt.
wolff
No tohle sou ty věci, který asi Fiatu moc nepřidaj - to nasere - blbůstka, ale nasere. Jen je potřeba si uvědomit, že se tohle stává jen velmi zřídka
V nejbližších letech uvažuji o koupi nového auta (něco menšího). Už jsem přečetl mnoho oficiálních informací o různých autech, hodně se mi zalíbil právě Fiat Punto. Máte s ním někdo zkušenosti?
Přesně před měsícem jsem si odvážel z prodejny svého prvního Fiata.Je to model Punto 1,2ELX,5dv.Mám najeto necelé 3t.km a zatím jsem max.spokojen.Spotřebu mám kolem 6 l/100km.Prozatím jsem nezaznamenal žádné pazvuky,o kterých se občas u Fiatu mluví.
JTF
Četl jsem poslední číslo AutoTipu,kde mě zaujaly dva testy:VWPassatu 1,9TDI kde psali😜ři jízdě se občas ozývalo vrzání plastů a při každém spuštění rádia nepříjemné praskání ze všech reproduktorů.Dále Jaguaru S-Type za více než 2mil.Kč. kde se při jízdě objevoval tentýž nešvar - vrzání plastů.
tak co na to hovorite?
wolff
No vcelku nic, jde jen o zvýšení cen akcií u Fiatu a GM. GM nic nedostalo a mět akcie GM největší automobilky není od věci, ne?
wolff
No doufám, že se to neprojeví negativne na Fiatech. Aby z toho netezil jen GM. GM by mohl prebrat techniku a kvalitu a design a Fiat kvantitu. To by vcelku pomohlo všem.
wolff
Jo a chtějí vrátit alfu na americký trh - tak to je dobrá zpráva.
wolff
No jen sem si teďka uvědomil, že budeme spřátelení s Opelem - žádná radost....
JTF
..... a s Saabem.
Já osobně mám TIPO 1.4 SX r.v.1994 a má najeto 150 000 km a jediné co jsem měnil byly brzdové destičky,filtry,olej,provozní kapaliny a jiné věci, které je nutno měnit i u jiných aut.

Loni na podzim jsem byl na prohlídce ve FIAT servisu a tam mi technici nechtěli věřit, že má motor najeto už 150 000 km - musím podotknout, že ho nijak nešetřím(vytáčím to až k 6000-6500 ot/min.)Já osobně nemůžu říct na fiaty ani jedno špatné slovo. A ještě něco k tomu vrzání:na českých silnicích se rozvrže každé auto-jel jsem v BMW 540 r.v.1998 v kůži a max výbava(cena kolem 2000000 Kč)a taky to sem tam vrzlo.
Mas zpekla kliku a vrze ti asi v hlave.
Jak moc tocit Fiata to by me zajimalo. Mam Cromu 2,0 CHT a radim nahoru okolo 3000-3500 otacek. Otackomer je do 8500, zluta zacina u 5000, cervena u 6000. Kolem tech 3500 otacek me pripada, ze to uz dost rve a chce to preradit...vetsinou radim tesne nad 3000 ot/min.
Mám Tipo 1,6, když jedu na pohodu,tak řadím okolo 3500 ot.když se chci trochu povozit tak točím max.5000 ,do červeného jen vyjimečně to už musím být nasranej.V práci jsem zkoušel Felici do omezovače,Fiátka zatím neje mi ho líto.
wolff
No záleží na tom jestli je to SOHC, nebo DOHC. DOHC je to jedno, ale SOHC můžeš odrovnat. A to se nebavím o OHV u Feldy...
Neviete niekto, ci 30 000 Sk zlacnenie punta (z februara 2000) je "trvale" ? - resp. ak je len doacsne = "akcioveho" charakteru , tak dokedy plati ? Alebo inak povedane - ak chcem kupit Punto, tak kde ho dostanem najlacnejsie ???
Netankujte 30. dubna 2000 ! ! !

Přečtěte si prosím tuto zprávu a předejte ji dále, mohla by se z ní stát geniální akce, pokud budou všichni spolupracovat!

Toto je protestní akce proti stále stoupajícím cenám pohonných hmot!

Neustále stoupající ceny pohonných hmot, získávají pomalu zastrašující rozměry.

Je nejvyšší čas na reakci postižených.

Celosvětově stoupají ceny pohonných hmot neakceptovatelným způsobem, I když jsou miliony barelů v zásobě. Nyní se rozhodli ropní producenti snížit svou produkci o dva miliony barelů denně, aby vyhnali ceny uměle nahoru.

Všichni postižení jsou nutně vyzváni k protitahu.

Rozhodující den je 30. dubna 2000.

Pokud tento dne nebude nikde tankováno, nemůže si trh této skutečnosti nepovšimnout.

Musíme si povšimnout toho, že máme moc; měli bysme ji jen použít. Dnešní moderní komunikační prostředky umožňují informovat o této akci ve velice krátké době obrovské množství lidí.

Tankujte před, nebo po 30. dubnu 2000, ale😒br />
NETANKUJTE 30. DUBNA 2000 ŽÁDNÉ POHONNÉ HMOTY!!!

Tato akce je nutná proto, aby pár miliónů lidí ukázalo ropným multimiliardářům, že se jím přejídá neustálé placení čím dál více peněz za pohonné hmoty a mají toho tak akorát po krk.

Spolupracujte!!! Předávejte tuto zprávu dále!!! Pošlete tuto informaci svým přátelům a známým. Pomožte udělat z 30. dubna 2000 nezapomenutelný den!

Děkuji

----------------------------------------… />
Originál této zprávy byl doručen z Německa, kde se plánuje úplně stejná akce ve stejný den. (a určitě nezůstane jenom u Německa...)

---

Příchozí zpráva neobsahuje viry.

Zkontrolováno antivirovým systémem AVG ([odkaz]

Verze: 6.0.121 / Virová báze: 58 - datum vydání: 31.1.2000

----------------------------------------… />
Ještě tohle. S akcí souhlasím, ty ceny benzínu jsou hrozný, ale asi neprotestujte proti těm pravým. Za 1. ropní magnáti nás asi těžko vyslyší.

Za 2. vyskokou cenu benzínu tvoří zejména

spotřební daň a DPH.

Takže se vlastně výše daně za benzín

zvyšuje úměrně s cenou benzínu.

Protestovat by se mělo proti vládě nebo poslancům,

kteří nás ničí vysokou spotřební daní. A to ji ty magoři chtěj ještě zvýšit (abychom byly u EU dobrý). Už mě to pěkně s..., jak se přibližujeme EU (v německu cena benzínu 2 DM, u nás 30 Kč a těď si spočtětě kolik si koupí za průměrný plat litrů něměc nebo čech).
JTF
Podle nejčerstvějších informací dopadly Crash testy dle Euro-NCAP Fiatu Punto na výbornou. Vůz byl oceněn 4 hvězdičkami(max.je 5😁oslova se tam píše "Fiat Punto je na špičce v bezpečnosti, nejvyšší vyznamenání zasluhuje vynikající ohrana cestujících,což potvrzuje promyšlený bezpečnostní-koncept Fiat Punto. Test obsahuje dvě části:čelní náraz v 64km/h proti bariéře přesazené o 40% a boční náraz v 50km/h. Oba tyto testy zvládlo Punto bravurně.Po nárazu zůstala kabina pro cestující stabilní a dveře šli bez problémů otevřít. Ochraný účinek při bočním nárazu byl velmi dobrý psal tester do protokolu. Výsledek - velmi zasluhující doporučení" Je tam toho ještě daleko více, tohle je jen úryvek
JTF
Mylně jsem uvedl počet bodování 4 z 5. Maximum jsou 4 hvězdičky - Punto tedy získalo maximální ohodnocení!
wolff
to není pro mě překvapení.
wolff
kdo se těší na nový Brav👋a? Já teda jo.
Já, akorát že to dlouho trvá... Jaro je tady a Bravo nikde, prej tak v květnu..
wolff
No snad...
Nazdar,

shanim tazne zarizeni na UNO r.v. 1987, verze 75 i.e. Nevite nekdo o necem levnem, resp na kolik to prijde ? email: karta@marias.cz

Diky. Karta.
Koukám, že fiaťáci už nemaj co psát... No aspoň, že si ve "svíťit mlhovkama..." krásně vynadáme...

Jo a ještě je celkem zábava, jak si z rubrik "škoda" nenechaj sáhnou na ty svý "nádhery"...
Skoda nikdy nedelala nic v te tride jako ja mam Fiata 😄
wolff
Tak je pravda, že teď je malinká pauza - před novým Bravem. A pak nová Marea a pak třeba i něco většího...Jo teréňáček příde co nevidět...
Nové Bravo by snad mělo být každým dnem.
JTF
Podle mých informací přijde nové Bravo až na podzim 2001, letos v září bude restyling Seicenta, v říjnu bude Scudino a zmodernizovaná Barchetta. Kde jsi na to přišel, že bude Bravo už teď?
Včera večer jsem jel kolem Fiatu a už jsem ho tam viděl. A jak jsem na to přišel? No celkem jednoduše: když jsem ho v únoru objednával tak mi řekli tak 2 až 3 měsíce. ...takže už tu bude nové Bravo co nevidět.
panove pomozte, znamy uz shani dva mesice ridici jednotku do Tipa z roku 94 1.6 i.e., nova stoji 20tis, a da se sehnat i pouzita do 5tis, jenomze to shani fura lidi dva mesice a porad nic, nevite nekdo o nekom kdo by to mohl sehnat?
Ahoj fiatisti, prosím, poraďte mi. Chci koupit malé auto s laciným provozem. Myslím, že Punto II bude asi to pravé - ale jaké? Má smysl kupovat diesel? Je o dost dražší, než benzín a spotřeba je úplně stejná, aspoň podle výrobce. A co přestavba na plyn, dělá ji i přímo Fiat? Najezdím ročně cca 25.000 km převážně po Praze. Díky za všechny příspěvky.

Kid Lomihnát
Zkus si zjistit, kdy začnou dávat do Punta nový motor 1.2JTD. S tím by mohlo mít Punto spotřebu pod 4 litry.
Já mám Punto II ELX s motorem 1,2.Spotřeba se mi zatím pohybuje kolem 6 l/100km.Myslím,že za tu cenu je to bezkonkurenční nabídka.Měl jsem na něj slevu 30t.Kč.Jestli Tě budou zajímat nějaké podrobnosti,tak se ptej.Ahoj Zare
Zapoměl jsem dodat,že mám najeto cca 5,5t.km.
Milý Zare, já se zatím spíš hlavně odhodlávám si takhle malý auto koupit. Hodně dlouho jsem si nevezl zadek v autě kratším než 4,9m a pod 3 litry objemu motoru, ale stálo to strašný prachy, a tak se teď z nouze kodrcám v maličkém rezavém Golfu a trochu se v něm bojím... Docela bych uvítal diskusi na téma "bezpečnost malých aut a Punta zvlášť". Neznáte někdo nějaké statistiky nehod z Itálie, zaslíbené země pro malá auta - typy úrazů, následky po střetu fiátka s něčím větším, ... ?
JTF
Podle nejčerstvějších informací dopadly Crash testy dle Euro-NCAP Fiatu Punto na výbornou. Vůz byl oceněn 4 hvězdičkami což je maximum😁oslova se tam píše "Fiat Punto je na špičce v bezpečnosti, nejvyšší vyznamenání zasluhuje vynikající ohrana cestujících,což potvrzuje promyšlený bezpečnostní-koncept Fiat Punto. Test obsahuje dvě části:čelní náraz v 64km/h proti bariéře přesazené o 40% a boční náraz v 50km/h. Oba tyto testy zvládlo Punto bravurně.Po nárazu zůstala kabina pro cestující stabilní a dveře šli bez problémů otevřít. Ochraný účinek při bočním nárazu byl velmi dobrý psal tester do protokolu. Výsledek - velmi zasluhující doporučení".Fiat prý použil při konstrukci Punta II vysokopevnostní ocel "Dualphase" a je to znát. Je tam toho ještě daleko více, tohle je jen úryvek
mozes napisat daku adresu kde sa o tom pise? dik
Když jsem v Puntu seděl, skoro bych takovýmu hodnocení nevěřil... No ale je to pohodička, neznám podobný takhle útulný autíčko. Snad je to pohodlíčko a útulnost až nebezpečný - připadal jsem si jako kotě ve vystlaným košíku a v pohodě bych tam usnul. Taky máte dojem, že nový Fiaty voněj nějak příjemněji než jiný auta? Nechci posuzovat kvalitu podle vůně, ale Fiat je prostě nejvoňavější, tvrdí moje drahá polovička a výjimečně s ní souhlasím😃. Ale abych jen nechválil - nabízejí tady Mareu za 409.000 Kč, pokochal jsem se, poseděl v ní, pak jsem sednul do nový Nubiry (Daewoo) za 420.000, no a ta Nubira je interiérem i výbavou minimálně o půl třídy vejš, než Marea 😒(.
JTF
wolff
Na ten plyn nevím - dělají to, ale stojí to asi tak nějak kilem 30 000 Kč. No to je vcelku dost a ani plyn už není nejlevnější - viděl sem ho kolem 15 korun. Takže s tím plynem nevím...
FIAT=FUJ!!!
Tobě, smrade, namá ani cenu nadávat. Sám ses pojmenoval dost výstižně.
JTF
ve světě motoru z minulého týdne je test Marey S.W. 2,4JTD, stojí to za přečtení. Chválou na tohle auto rozhodně nešetří,podvozek,komfort,ticho,kvalitní plasty....
NIc proti Puntu II, i kdyz ma hezky interier, plasty pusobi velice lacine a po par tisicich km
Nech toho závidění...
No teď mám vic času. To by mě teda zajímajo, podle čeho posuzuješ laciný plasty. To jako ve škodovce jsöu drahý platy? To my teda vysvětli.
cert vem plasty, proste mu to treba prijde laciny... to se asi neda vysvetlit je to subjectivni

Me by spis zajimalo co to je "dualdrive" nebo tak neco, - tlacitko CITY - co ukazuji v reklame. to se meni prevody na volantu?
Teď bych nechtěl kecat, ale myslím si že je to vyšší účinnost posilovače řízení (pro jízdu méně, pro parkování více).
JTF
Je to dobrý hlavně ve městě např. při parkování. Tlačítkem si zapneš větší účinnost posilovače, potom ho můžeš vypnout, nebo po překročení myslím 60 km/h se vypne sám. V itálii se za první dva měsíce letošního roku prodalo 65.000 Punt.
Nazdar lidi.

Sháním někoho, kdo má Cromu 2.0ie r. v. 87, abysme trochu pokecali. Zajímají mě nějaké technické informace -- něco o elektrice (k čemu jsou na motoru jednotlivé sondy, kam vedou -- popis konektoru), třeba taky něco o spotřebě -- čím ji ovlivnit, co brzo odchází.

Konkrétně by mě zajímala ta sonda, co je mezi svíčkama -- tři kaabely, dva do jednoho konektoru. Ty konektory lze navzájem přehodit, tak nevim, jestli jsem je zapojil správně. Taky mi svítí kontrolka oleje (na panelu autíčko vlevo dole) -- to je tlak, nebo hladina? Který čidlo to je a kam vedou kabely?

Zatím se mějte.

BoB
Na auticku je to hladina (potreba dolit), tlak je na hlavnim panelu (okamzite zastavit motor). Mam 2,0 CHT 93 rok, takze s eletrikou to asi moc kompatibilni nebude.
Merkou je hladina v poradku, takze asi zavada na elektrice... A co se tyce tlaku -- to je ten "budik" vlevo, co jsou tam huste carky (bile) a vpravo na stupnici jeste hustsi cervene? (je tam u toho nejaka znacka jakoby stojan na pumpu (benzin to neni) a vevnitr nejake + a -).
To bude ekonoměr - ukazuje jak moc ti to v danou chvíli žere. Např. zjistíš, že když je jedeš z kopce se zařazenou rychlostí (bez plynu), tak to žere míň než na neutrál. Aspoň já to takhle znám z Fiatu Tipo.
Ekonomer? Zezadu k tomu vede hadicka, ze ktere fouka vzduch -- vypadla mi, furt tam neco sycelo, tak jsem to zjistil. Na druhe strane vede k sani (za klapkou). Ze by tu byla nejaka souvislost s ekonomerem?

Vsim jsem si, ze kdyz akceleruji, tak to projede do cervene, tam se to drzi a jak to zrychluje, tak to pomalu leze zpet na bilou. Vyznam mi byl (a je) nejasny... Takze asi neco ve smyslu "mate stlaceny pedal vice nez musite (na soucasne otacky)".
Nemel sem to sice rozebrane ale mel by to byt neco jako ekonomer. Pokud je to mereno podle nasavaneho vzduchy tak by to tak melo byt. Totiz mnozstvi nasavaneho vzduchu by melo bat umerne k mnozstvi vstrikovaneho paliva.
Tak jo. Je to tedy ekonomer. A uz nikdy ho nebudu nutit chodit do cervenych cisel.

Tedy... Ono to tak krasne jede (kdyz se na to slapne) ... 😄

Kdyz uz jsme u te spotreby -- jak s tim jezdit, aby to zralo malo, a aby se to motoru libilo? Ona ta petka tahne uz dost brzo (1500), tak jake jsou minimalni otacky, aby se ten motor nepodtacel? Maximalni vim -- to jsou ty cervene na otackomeru...
To s tou hadickou to jsi presne popsal podtlakovy ekonomer. Mam ho taky. Ohledne vytaceni motoru jsem taky nevedel, mam nalitany pred 206 000 km, takze to tocim mximalne do 3500 -4000 ot/min, a radim nekde okolo 3000. Me teda 5 ani 4 netahne vubec, nejlip tahne 2ka 😄 a trochu trojka, ale to musim mit pedal na podlaze a pockat si asi 0,5 - 1s.
Ja vim, ze ti nepomuzu s tim, proc ti to netahne, ale...

Taky mi to nejelo -- max 120 (jo, to je jako by tomu nekdo upravil chip v pocitaci na nase dalnice), vubec to do kopce netahlo -- musel jsem i pri 90 podradit na trojku, aby to jelo! Tak me to nasralo, a zacal jsem to rozebirat (motor), promerovat vsechny cidla. Nakonec jsem jedno cidlo vymenil a po sundani krytu vackovych hridelu jsem zjistil, ze mezi zdvihatka ventilu a vacku nedam ani mou nejslabsi merku (0.10 mm) -- tak jsem tam dal nove vymezovaci desticky a ted to jezdi jako drak...

Take jsem pri tom sundal rozvodovej remen a div ze malem z nej nezacali odpadavat ty zuby -- byl to original a aouto ma na tachometru 160 kkm. Docela jsem se zapotil, kdyz jsem videl, ze je polovina zubu jiz napul utrzena... Hruza.

Jeste tak zamezit tomu uniku oleje a bude to zas jak novy -- olej tam chcije jak z kropace...
Mam kabenatek, takze chip me asi nepomuze 😄 Olej me chcije taky...ale nic vazneho, musim na wapku a vymenit jednu hadici nebo jenom utahnout.

Jinak to auto jede 180 km/h problem je ze to proste nema kratkodoby vykon, proste se to pomalu rozjizdi, ale pak to jede...

Mam presne 100 koni a 168 kroutak pri 2500 ot.
> Mam presne 100 koni a 168 kroutak pri 2500 ot.

Nevis kde sehnat nejake info? Ja ani nevim, co tam mam za motor 😄 V technicaku je 85 kW, ale ja jsem si koupil knizku k Tipu a tam je jenom 2.0i 83 kW. Zajimali by me treba prubehy momentu, nejake informace o elektrice (popisy konektoru, vedeni kabelu), protoze kdyz tam neco opravuju, tak mi dlouho trva, nez prijdu na to kam to vede. A ono rozebirat pristrojovku kvuli kazdej blbine abych vedel kam vedou kabely je nanic.
85kW ma jenom 2,5 TD, ty mas zrejme 86 kW 2,0i, obsah 1995, vykon pri 5250, kroutak 165 pri 3300 ot/m.

motor 154C3,000
Chtěl jsem se Hanku zeptat co to máš za Tipo. Já mám 1.4 i.e.SX r.v.94 v úpravě od MS DESIGN. Ctěl jsem se zeptat jestli někdo neví kolik by asi stál starší motor 2.0 103kW. Pokud ano tak napište na f.enrico@post.cz Díky moc.
Ja bych sel do motoru (mam Cromu -- dost podobne motory) asi tak od 6000. Ty tam ale zminujes 103 kW, coz bude asi nejakej novejsi = drazsi.
* podobny. Mam Cromu 92/93 a blbej motorek od oken a cely dvere jsou uplne jiny nez u normalni Cromy. Co kus to original 😒
Ono to Tipo není moje, ale rodičů. Já mám Š125 LPG 😉

Ale k tomu Tipu. Je to 1.6/66 kW DOHC, r. 1991. Problém je, že to bylo od předešlého majitele bourané a po té amatérsky (to je slabé slovo) "opraveno". Svařovaný blok motoru (!), místo krokového motorku regulujícího volnoběh byl korkový špunt, na desetkrát svařený výfuk... Atd. No hrůza. Už se nám to ale podařilo (za nemalý peníz) řádně opravit.
Cau lidi,

rad bych zjistil, na kolik se pumpujou pneumatiky u Fiatu Uno s motorem 1 litr.

Kdyztak mi to sdelta na Damonek@post.cz

diky
Zdravim vsetkych Fiatakov !

Zhanam servisnu knihu na Coupe 2.0 16V rv. 96. Aspon prefotit (odmena ho neminie). Fiat distributori na mna seru (pardon ale inak sa to neda napisat). Skusil som aj distributora v Cechach ... a ... prd. Keby mi niekto aspon poradil s elektrikou (aspon popis poistiek).
Nevíte někdo něco o srazu Fiatů, který se má konat 19.-20.,21.5. v Uher. Hradišti kemp Strážnice, V březnu jsem to četl na Fiatculbu 600 a od té doby jsem nic neslyšel ani nečetl.
Můžeš mi Peťáku říct něco o Fiatclubu 600?

Díky j.bad@razdva.cz
ako tak pozeram vidim, ze o Sei. tu nebola este ani zmienka. ved aj to je super auto do mesta, nie?
Doufám, ľe Vás neodradilo vymazání vąech příspěvků a věřím, ľe zde opět bude kvalitní pokec a rady o FIATECH. Vąichni příznivci FIATU piąte.
Ve stredu sem cetl srovnavaci test v MF a na nove punto meli opet stary znamy argument spatne dilenske zpracovani. Mate s timto autem nekdo podobnou zkusenost, zda se mi ze nekdo nekde jednou napsal na adresu fiatu ze ma spatne zpracovani a od te doby to vsechni ti pisalkove opisuji.
Já mám nové Punto více jak 3 měsíce,najel jsem něco málo přes 7t.km a zatím jsem max.spokojen.Mám výbavu ELX a motor 1,2.To Punto, které testují je s motorem 1,9D,prošlo mnoha redakcemi a má najeto přes 12t.km.Žádné pazvuky zatím nepozoruji.
Zdravim vsechny Priznivce FIATu. Mam TIPO 1.4 karb., r.89 130 tis. Sem tam jezdim i pres 160. Uz pri 3000 ot. je motor dost sliset. Neda se to nejak odhlucnit? Taky bych to rad predelal na lpg a chtel bych vedet na kolik mne to prijde, jak to jede atd. V autech se vubec nevyznam, takze mi vsechno dela znamy. Diky za kazdou radu.

jirka.veselsky@atlas.cz
Prestavby se oficialne rozdeluji na hromadne a individualni. Hromadnou prestavbou se rozumi prestavba do nekterych typu vozidel (vetsina Skodovek, velice malo dalsich) a schvaleni na DI za 10 Kc (=zadarmo). S jinym typem (Tipem 😃 bez katalyzatoru, popr s nerizenym musite jit pak na emise. Mate-li auto s rizenym kat., musite do "uznane statni zkusebny" a pak na DI -- za 7500 Kc. Cena zarizeni (samotneho) je 13 000 - 40 000 Kc (myslim, ze jsem se o to na Cromu zajimal a stalo cca 25 000 Kc + prace. Takze 😉

Zdroj www.lpg.cz
Chci se zeptat majitelů TIPáčů, jestli se nesetkali s vrzáním předni nápravy.Myslím si ,že mi to zečlo dělat až při těchto letních vedrech a je to podobný jak to dělaly favority (takový gumový vrzání hlavně při rejdování a přejíždění větších nerovností na pěkné silnici je klid).Taky mi to někdy klepne jako by byl volnej nějakej kulák nebo stabilizátor nebo ramena,ale při prohlídce na kanálu žádný vůle patrný nejsou.Napište své zkušenosti s přední nápravou.Dík.
Koukám, že to tady zase žije, tak si odpovím sám,protože jsem pod to auto v pondělí vlezl.Pořád jsem hledal nějakej "silenblok"kterej bude vymačkanej,ale nakonec to bylo to co jsem si nechtěl připustit-spodní kulový čep ramene.Spravila to injekční stříkačka s trochou oleje.Ale ten kulák se bude muset udělat.Teď je auto zas tichoučký.
Zdar vsichni chtel bycj se optat jesli nema nekdo skusenosti z .... Mam Tipo 1.4 Strikane r.v. 89 a muj problem spociva v tom ze kdyz je motor studeny ale neky i pri teplem motoru se mi kdyz vise zmacknu plynovy pedal auto strati vykon (asi se prechlasta) a po chvilce zase zabere je to neprijemne napr. kdyz se na krizovatce pusti rychleji spojka malem to zdechne a pak z nenadani zabere az se protoci kola. Cidla bych mel mit v poradku meril sem to a ukazujou to co by mely. Nevite tedy nekdo jak by to slo zestelovat ? Predem diky za kazdou radu.
JTF
Možná máš problém s škrtící klapkou, nebo lambda sondou.
Diagnostika na Lambdu vubec nic neukazala. V jakem smyslu skrtici klapka co pravdepodobne (konkretne?) Dik
Sorry za preklepy snad to pochopite. Z klavesnici si moc nerozumim. 😊)
Zdravím příznivce Fiatu. Vím, že to tu není žádná inzerce, ale kde jinde shánět věci na Fiata než zde. Sháním střešní nosič na FIAT TIPO 5dv. i starší, tak do 800-1000 Kč. Pokud někdo má dejte prosím vědět na fupa@razdva.cz.

Mám ještě jeden problém se svým "Fidem". Je to 1.6i DOHC a při jízdě se mi sem tam na chvíli rozsvítí kontrolka vstřikování. Nevíte někdo co by to mohlo být. Prý snad vadné čidlo teploty nasávaného vzduchu ??? Dík za odpovědi.
Tak já se taky přidám ... nemá někdo z Vás pravé přední světlo na Tipo (1991) s manuálním naklápěním - možná b ystačilo jenom sklo, jde-li vyměnit samotné. Díky varenka@post.cz
Ahoj vsichni, mam uz dlouho F tipo a chtelo by to zmenu. Ne ze by mi Tipo neslouzilo, dokonce je v solidnim stavu, ale preci jen jsem zacal hodne jezdit a uvazuji nad autem tak do 200 tis. Kc. Zatim jsou mi kandidati Bravo, WVento, Opel Astra, Peugeot 306. Jaky motor u Brava doporucujete? Staci ten 1,2? MF pise na mozne problemy s motorem 1,6, co je na tom pravdy?Diky za info.
Mno jestli sezenes Bravo s 1,2 motorem do 200 000 Kc tak smekam ...
To Hudy:doporucuji silne VW,nebot od Fiatu muzes cekat jen zklamani.Radeji si priplat na VW,nebo budes nestastny.Pamatuj,kdyz fiat,tak jedine novy-zivotnost tak tri roky/myslim bez problemu/,tedy jestli Ti nevadi,ze vsechno povrzava a skripe uz u noveho.Pokud chces auto do 200 000 Kc,doporucuji Feldu dva roky starou,pomerne slusne zpracovani a bezproblemovy provoz.Zvaz to...
JTF
Co Ty chudáčku pohledáváš tady?? Na ty Tvoje bludy není nikdo zvědavej. Brava dle TUV za rok 2000 dosáhla hodnocení 3,6%, když průměr závad je 4,7%. Osobně doporučuji motor 1,6 16V. Ale nejlepší je se osobně projet, uděláš si obrázek sám.
wolff
Kamil vyšel do protiútoku, chudinka.
JTF
Nedokážu to asi dost dobře popsat, na karburátoru někde zboku je přišroubovaná taková černá krabička z umělé hmoty. Všechny 4 šrouby jsou zaplombované. Prý se musí měnit celý díl, který ale stojí 15t.Kč. Dá se ale sehnat starší za cca 1-5t.Kč. Problémy vyvolané škrtící klapkou jsou mj.: samovolné zvyšování otáček na volnoběh, někdy motor chcípne, jindy tam jde moc paliva(dusí se),atp. Ale samozřejmě netvrdím, že máš zrovna tento problém, ale prý je to poměrně časté u starších aut.
chtěl bych požádat o zkušenosti majitele

těchto vozů.Mám zájem o jeho koupi.

Spotřeba,poruchovost,jízdní vlast.
>chtěl bych požádat o zkušenosti majitele těchto vozů.Mám zájem o jeho koupi.

>Spotřeba,poruchovost,jízdní vlast.

Osobni zkusenost nemam, ale ve starsich prispevcich se o tomto auticku novi majitele vyjadruji kladne, a i u starsich aut je malo poruch. Ostatne takrtka kazde nove auto je dobre. Nektere odejdou driv, nektere dele, ale zalezi na tom, jak se o nej starate.

Asi bych u tohohle noveho (ale i starsiho) Fiata nemel moc obav. U starsiho zalezi na tom (jako jiz u kazdeho ojeteho auta), jak se o nej predchozi majitel staral.
Tady asi nikdo tuhle novou Bravu nema.
Kdo by ji taky kupoval
Fiat Brava - zkušenosti ?
wolff
No nemá, asi má, ale není na těhle stránkách. Ona je asi ta 1,2 na takový těžký auto slabá, takže drak to asi není, ale do města asi bude dostatečná...
Kamarád jí má, jel jsem s ním, a můžu potvrdit, že je to naprosto dostačující motor, pokud nechcete jezdit jen dálnice. Dynamika mi připadala na daný obsah víc než solidní. Jestli se nepletu, tak parametry tohoto motoru jsou o fous (u spotřeby o dva fousy) lepší než starší 1.4 12V. Já bych si Bravu 1.2 16V jako rodinný vůz klidně koupil, pokud bych byl na Fiaty.

Jinak vás tady na Fiatu lituju, Korzičan sem přináší opravdu smysluplné poznámky.
Mas pravdu. Stara 1.4 mela 78 koni nova 1.2 ma 80 koni. Spotreba je suprova. Slovák se sere nejen do fiatů ...
Máte někdo zkušenost s Fiatem Talento 1,9 D ?
Ahoj lidi!

Docela dost se zajímám o tajné projekty.Jestli je mezi Vámi někdo,kdo má fotky nebo nákresy budoucích Fiatů,tak mi je prosím pošlete na ludsimr@volny.cz

Díky
Vím že to tu už v nějakém klubu bylo, ale prohledávat se mi je nechce... Takže jestli někdo víte, napište.

Při rozjíždění mi několikrát dutě něco vepředu klepne. Co to je? 😄 Když e rozjíždím, tak to několikrát klepne jakoby dole u nápravy. Zvuk je to podobný klepnutí masivnější tyčí do částečně utlumené železné plochy. Chystám se na tlumiče (to jsou ale ceny...), ale nemůže to být ještě něco jiného?
Díky.
podle me by to mohly byt dve priciny😒br />
1) silentbloky na uchyceni motoru jsou u fiata zoufale mekke, takze pri prudsim rozjezdu jdou "na doraz". jestli jdou nekde sehnat tvrdsi je otazka

2)nez se pustis do vymeny tlumicu zkontroluj jestli je mas nahore v ulozeni dobre dotazene. stava se ze se povoluji a pak to "klepe".

nevim jestli jsem ti pomohl ale aspon jsem se pokusil
Silent bloky to asi nebudou -- kontroloval jsem je. To uchyceni tlumicu vyzkousím. Diky.
Ty silenbloky bych doporucil zkontrolovat jeste jednou.mel sem totiz to samy.pri rozjedu neco v motoru zabouchalo ale ve vyssich rychlostech byl klid. Duvod : 2 silenbloky zpuchrele 1 napraskly.

Po vymene vsech ,jeden sb cca 800 Kc je vse v pohode.
Tak jsem dneska ujel asi 5 km za obcasneho bouchnuti, zastavim a zacal se valit dym z pod haupny. AUUUU. A to jsem ji chtel koupit tlumice, nove bovdeny na brzdy a dalsi veci! Mrcha! Ted sedim v praci a jsem zvedavej co to bude -- voda tam byla, teplota normalni a smrdelo to po gume. Tak jsem zvedav, co to bude 😒
Koupil jsi nakonec tu Bravu ?
Ja to tipuju na klouby - když se rozjíždíš se zatočenýma kolama, tak to mlátí víc?
Nee. Jestli myslis ty klouby u kol (kolove klouby? Axialni loziska? No proste ty, co jsou na nich nasazeny kola?) tak ty jsou vymeneny -- uz v nich taky lupalo 😄.
Jsem tu nový. Vlastním už přes rok Fiat Tipo 1,6 rok výroby 1990. mejlněte mi

prosím, kde se nachází vrakoviště bohatě zásobená

na "Tipa". Sháním pístky na páté dveře, sklo na pravý přední světlomet, hodily by se i jiné věci. Znáte to. Díky
Alespon kdybys rek' odkud ses... Jinak v Plzni vim o dvou, jedno je specializovane na Fiaty -- na Borskych polich, ulice Ke Karlovu. Druhe je na ulici rovnobezne s Jatecni -- to je zase dost velke na to, aby se tam nejake Tipo sehnalo a kluci co to maj tak jsou docela slusny (nizky ceny a da se s nimi i pokecat a i jinak jsou ochotny).
Ale ty z Plzne urcite nebudes, co 😄
Čau, nemáš na ty Plzeňský vrakáče nějaký spojení (mail/tel.)? Díky
Ten na Borskych polich se jmenuje "AUTO OBA", tel. 0603806305. Ten na Jatecni ma tel. 0197478252, 601267188. Tedko jsem zrovna od tech AUTO OBA neco bral -- jsou trosku drazsi nez ty druhy (predni blatnik na Cromu za 1200, na Jatecni za 1000), ale taky vypadaji solidne...
Jsem tu nový. Vlastním už přes rok Fiat Tipo 1,6 rok výroby 1990. mejlněte mi prosím, kde se nachází vrakoviště bohatě zásobená na "Tipa". Sháním pístky na páté dveře, sklo na pravý přední světlomet, hodily by se i jiné věci. Znáte to. Díky
V Jiynich cechch beykonkurencni na ceste Veseli nad Luynici - j. Hradec je to v Plesich je tam spoustz TIP a UN, tel 0331-383121. 0602 61 00 22
Já myslel, že to bere tagy a vono h...o. Z nějakého důvodu mi to nechce uložit zakončení tagu, tak se omlouvám.
Jsem z východních čech, původem českomoravská vysočina. Spíš ta moravská. Ale to je úplně jedno. Minimálně jednou za rok mám cestu do různých koutů republiky. Rodina v Tachově, kámoš v Plzni atp., atd.
Co se tyce tech pistku na paty dvere. Ty jsem chtel koupit na Cromu novy -- rekli mi asi 1200 za jeden originalni -- tak jsem si koupil na Favorita za 300 jeden, z tech starejch jsem uriz stary koncovky, navaril na tyhle novy a zadni dvere opet drzi nahore 😄
Mě dveře drží, ale těžko se otvírají.

O dalších vrakovištích už nikdo nic neví?
Je tu jeste nekdo, kdo vlastni Tipo 2.0 16V?

Potrebuju poradit jestli jdou nejak snizit predni sedacky, ktere jsou original neskutecne vysoko a to i pres moznost vyskoveho serizeni sedadla ridice. V kombinaci se sibrem, ktery strop jeste o kousek snizi uz moc mista pro hlavu nezbyva. Ted si nejsem jisty jestli se jedna o standardni Tipo sedacky, spolecne s ostatnimi modely, ale mam pocit ze ne.
Moc to tu nezije 😄 Tak jeden dotazek. Doufam ze to napisu srozumitelne - pro ty, kdo uz mely brzdy rozdelany.

Mam Cromu a na zadnich kolech brzdice (tusim ze podobne brzdice ma i Tipo). Zatim nic zvlastniho 😄 Ale nejde mi rucni brzda. Kdyz jsem pod to vlez, tak lanovod od brzdy fungoval (ale stejne jsem si koupil novy). Proste ten lanovod zatahl za tu packu rucni brzdy na brzdici, ta zatlaci tu tycku do brzdice, ale po uvolneni se nevrati. Rucne s ni jde pohybovat, neni tedy zadren a ani brzdy nejsou zavzdusneny.

Kdyz jsem brzdic rozebral, tak tam nebylo "co by se mohlo posrat" -- pistek se v brzdici pohyboval, do pistku byl zastrcen ten zadni sroubovaci sroub se svernou pruzinou a zajisten perkem. Zvenku je tam na ten sroub nasazen klinek a vraceci pruzinka. Tak proc to nejde?
Zdravim vsechny, kteri se uz probrali. Mam moznost koupit Cromu 2.0 ie, 91, 115tis, vse v el., poloaut. klima, atd. Vsechno super, ale ten motor????? Chtel bych vedet kolik to zere a jak to jede. Mate to nekdo? Predem diky za odpoved.
91? To je ta po faceliftu? Asi ano, ze. Tak ta je hezka (me se libi 😃 U tehle byli i pozinkovany(?) plechy, takze by nemela rezavet (jestli neni bouchnuta a vyklepavana). Co se tyce spotreby, jezdim s ni (87', 2.0ie, 170 000 km najeto) po meste za 9.5 litru (maximalne - ted uz sleduju ekonomer, jak mi tu nekdo vysvetlil, ze ten budik vlevo je ekonomer 😃, po dalnici (130 km/h) asi za 8 -- presne to nevim. Prumernou dlouhodobou spotrebu mam 9 litru -- 60 % mesto, zbytek okresky, velice malo ta dalnice. Mozna ze v nekterych dalsich prispevcich najdes zminku o spotrebe 15 l, tak to uz je spraveny (zavada na motoru -- predchozi majitel byl desny prase!).

Zhodnotil bych to tak, ze je to velky auto -- nejen zvenku, ale i zevnitr (zdravim OCTAVIE 😄, ale prez silny motor to neni zadny zavodak -- ano, jezdi rychle, ale mel jsem pruznejsi auta. Je zprevodovany na lehko -- netahne tolik. Ale abys to spatne nepochopil, predtim jsem mel Peugeota 309GTi a to bylo velice rychle a zive auto -- i na dvojku se s tim dalo pomerne rychle rozjet. Ale bylo mensi (na moji telesnou konstrukci), takze jsem si koupil Cromu (A take mi ho nejaka svine ukradla). Takze Croma je subjektivne linejsi, ale v porovnani napriklad s Felicii jede lepe.

Typicke zavady Crom (dle ruznych zdroju) -- problemy se zadnimi brzdici (snizena ucinnost), problemy v elektroinstalaci s cidly. Ale rekl bych, ze u tohohle novejsiho modelu to neni tak strasne.

Co se tyce koupe starsiho auta, tak urcite tu nekde najdes rady na co se obecne zamerit. Asi bych si zajel do Fiat servisu na pocitac -- kontrola ridici jednotky a stavu elektrickych zarizeni, take tlaky ve valcich. Take bych si nechal udelat u nekoho solidniho technickou a emise -- kontrola lambda sondy, katalyzatoru. Croma nejni spatne auto, ale je to uz starsi pan, takze se muze zacit * -- v tomhle veku to uz neni ani tak o kvalite auta jako spis o lidech, ktery ho meli pred tebou.

Takze bud obezretny a nikomu (ani rodinnym prislusnikum) pri koupi auta never!
MOC DIKY, DAM SI BACHA
AHOJTE.Mate nejake skusenosti s FIAT COUPE od r.v.94? Za odpovede vopred vdaka.USA.
Ja ne, ale myslim, ze je Fiat uz prestal vyrabet.
já se ani nedivím, protože co do četnosti závad automobilů se stářím obou kategorií od1-3 a do5let dostává dle DEKRY Fiat Coupé ,Fiat Cinquecento,Fiat Punto spolu s Citroeny a Alfou 145/146 na vrchol žebříčku závad....k tomu pak není co dodat.
RSD tak to jsi trochu narazil, Fiat Punto totiy patri ve vsech kategoriich na 3 misto v bezporuchovosti .....yrovna mi to s udivenim rikal kolega, pracujici v Toyote....😄
aha, ale na mail rsd@seznam.cz by jsi mi to z nějakýho důvěryhodnýho zdroje oscanovaný neposlal viď? No vidíš a já ti to poslat moho třeba hnedle....i barevně😄 Punto srovnatelné s kvalitou Japonců....návrh na vtip týdne 😄)))))))))))))))))))
Sezenu to...a poslu!!!
Oprava kaslu na Tebe!! (po precteni ostatnich ptrispevku nemam chut neco zrovna tobe dokazovat) a uvital ybch kdyby sis hledel prispevku v jinych rubrikach.....FIat nech nam co ho mame radi a chceeme si povidat o tom jak nam slouzi, nebo zlobi, nebo kde se na nem co da vylepsit.

OSTATNI SE MNOU BUDOU ZAJISTE SOUHLASIT
Souhlasit s tebou budu, ale stejne mi to pripada jako kdyz se hadaji maly deti na pisku, kdo ma vetsiho pindu 😄

O co furt jde? Je to v kazdej rubrice -- jedni rikaj "je to *" druhy je zase presvedcujou ze neni... Tak uz toho nechte... Jestli si chcete on-line pokecat, tak jdete na X-chat|IRC, ci neco podobneho. Ja mam FIATa, koupil jsem ho protoze mi nekdo predchoziho PEUGEOTa ukrad (* jedna) -- Croma byla velka, levna, tak jsem ji bral. Protoze jsem ale treti majitel v CR (dovozce, majitel, ja) a predchozi majitel byl prase tak jsem na ni nadaval jak cert -- moh jsem ji prodat a moh tu bejt dalsi poruchovej FIAT. Radeji jsem ji opravil (nefunkcni ruzna cidla, zadna vule na ventilech, praskle tesneni vany + dalsi amaterske opravy) a je to spolehlivej FIAT 😄.

Proste jde o to, jak je auto servisovany a jak se o nej staras. FIAT ma povest * auta -- proto se prodava levne a proto si ho koupi lidi co nemaj penize (treba jako ja) a vubec se o nej nestaraj. Pak ho prodaj a je to sunt, ale hlavne kvuli lidem -- ne kvuli autu!

Fuj to jsem se ale rozepsal a to jsem se zarek, ze do zadny takovyhle diskuze nikdy zasahovat nebudu...
Asi neskoro odpovedam, ale predsa ... Mam Coupe 2.0 16V r.v.96 - plna vybava - klima, servo, ABS, elektrika okna + zrkadla, 2x airbags, 6x repro CD, koza (leather, nie meee eee koza), elektrony. Ma to super jazdne vlastnosti - motor (max.cca 230 km/h na tachaci), super brzdy, stabilita v zakrutach atd. Mam to necele 2 roky a nabehal som ca 15tis.km. Teraz mam 53 tis.km a nic neklepe, nebucha (viz VW rubrika). Zatial som celkom spokojny. Ale, aby som len nechvalil - myslim za rok alebo dva bude treba opravit vyfuk. Raz sa mi dostala nejaka spina do cidla na klimu a nesla.

Stacilo rozobrat a zlozit. Inak skus [odkaz]
Hmm. Fajne.
Jejky omlouvam se za preprnutou klavesnici, ale to prelouskate ze joooo
On je jako OCTAVIAN za volantem. Ještě rudý šátek kolem krku a na prsa šíp, sakra vlastně VW a je blažený.
Italska auta obecne maji spatnou povest i diky tomu, ze se jich k nam v minulosti natahalo hodne z italie, kde jsou auta hodne "ojezdena". A kdyz se doveze auto, co je uz v italii po smrti, tak se neni cemu divit, ze je o nicem i tady. Toz tak.
Kdyz k tomu pripocitate, ze se na kazdem takto dovezenem aute ucil nekdo opravovat ... . Nikdy tu nebyli lide vyskoleni na opravy Un, Temper,...
a já tu někde četl, že jsou autorizovaný značkový servisy Fiat vlastně nejlevnější...tak proč to tam prostě neodvezli ti dovozci jedni škaredí, kteří stáčí kilometry blíže k nule? 😄)))

To: MARCEL :NEPOŠLEŠ PROTOŽE NEMÁŠ!!!!😄 A jinam nepudu, protože doteď jsem vás měl ve škodovkách a Volkswagenech víc jak dost.
NAVRHUJU RSD IGNOROVAT A NEREAGOVAT NA JEHO PRIHLOUPLE A STUPIDNI PRISPEVKY. MARCEL
Jen nikam nechod a bud tu s nami. My te tu radi vidime, alespon mame jasne dokazano, ze nejsme zase tak hloupi (jak se snazi nekdo naznacovat, kdyz jsme si koupili toho FIATa), ale ze existuji jeste "jednodussi" lidi.

Proc si musime stale navzajem dokazovat ze ten druhy je blb, dement a kdo vi co jeste jenom proto ze ma FIATa (Skodu, VW, japonce)? Proc se o nas staras, v cem jezdime? Pochybuju ze by te nejak moje Croma na silnici obtezovala a davala ti tak duvody k tomu me tady urazet (tim nereaguji na konkretni post zde, ale na jine rubriky kde FIATaky urazis). Jestli tuhle znacku tak nesnasis, tak sem nelez.

Opravdu nechapu tvoje duvody proc do tohohle tema prispivas nez to, ze se nudis a nemas co na praci. Nebo nam musis vsem otevrit oci, protoze sami neprohlednem a nepochopime ze jsou FIATy tak strasna auta? JA O TVUJ NAZOR NESTOJIM a myslim ze i ostatni jsou svepravni a dovedou si udelat vlastni nazor a nepotrebuji k jeho formovani tve nesmyslne prispevky.

Mejte se.
Zlata slova a velmi pravdiva. Většina aut z Itl. má kolem 200000 a více km. Udáj na tachometru je jen ilustrační.
JTF
Fiat v prvním semestru zvýšil obrat oproti minulému roku o 26,4 % a očekává další zlepšení.
A kolik tu bylo v roce 1990-1994 autorizovanych servisu Fiatu v republice ? Kdyby si dovazel auta z Italie ve velkem, taky bys je opravoval ve znackovem ? Ja bych se asi pokousel opravit to sam provizorne, at si to nekdy potom budouci majitel spravi. Ja nevim, jestli tu nekdo rikal, ze Fiat servis je nejlevnejsi. Spis nekdo v jine rubrice psal, ze mu pripada, ze servis Fiatu je nejdrazssi ve stredni Evrope a ja jsem mu na to odepsal, ze mne uctuji v Havirove za 1 h 260 Kc bez DPH ( s DPH 330 Kc/h). Myslim, ze je levnejsi nez Skoda u Octavie. Ale ze je nejlevnejsi ( z tveho prispevku usuzuji, ze nejlevnejsi vubec), to nikdo nerikal.
Rika se, ze HLAS LIDU-HLAS BOZI...a take se rika, ze FIAT REZAVI UZ V KATALOGU.
RSD, hezky to tady peres, jsi muj clovek.
Hmmm to se rikalo asi pred 10 lety 😃) nezmrazili Te mezitim? Asi ani moc nevis ze Fiat jako jeden z prvnich presel na zinkovani karoserii, o te se Felicii nezda dodnes a podivej se do rubriky Felicie - koroze... haha nevidel jsem rezaty Punto a jezdi jiz od r. 1993 a Felicii jo ty jezdi od 1995 roku 😃))))
Vidim, ze tomaschko ma taky padne argumenty: "hlas lidu".
Hele bobe a kde se tady vlastně vidíte? To jako že tu máte Web-Cam konferenci , nebo odkazy na svoje fotky? hmmmmmm tak to je zase ten Fijat něják napřed. Jinak Vás taky rád čtu😄))))) a docela si to užívam.
jestli vás uráží muj názor na Fiaty, tak to je mi Vás opravdu líto, ale jednodušší jste asi v tom případě Vy. Jestli jsem tu někdy někoho urazil, aniž by mne před tím neurážel on, tak mne na to upozorněte, zkuste třebas číslem příspěvku a uvidíme....
RSD-nejsi můj mladší -někde ve světě zapomenutej brácha ? Sám bych to líp nenapsal.Ale ,bude to asi tím, že máme stejné poznatky s kluky od Fiata. Někteří si okonce přisvojují domovské právo a jemně tě upozorní, že oni tady byli dříve a mají tak asi nárok na větší důležitost svých příspěvků ( marcel).
doteďka jsem reagoval na názory v tématech příbuzných Škodě od lidí, kteří škodě zrovna moc nefandí a ani nerozumí a teď , když jsem provedl přesun se to některým nelíbí...není divu protože leckdy je pravda trpká!
Zdar RSD.

Ja te taky rad ctu... Asi toho nechame, ne? Ja mam FIATa, ty ne. Vsichni to vime, tak se uklidnime, dame si kafe (caj) a bude klid? Nemyslim ze bych byl meneceny a ani dusevne chory ze mam takove auto jake mam. Vzdyt je to jedno, ne? Vzdyt se hadame o blbostech. Stojim si za tim ze jsem svepravny a dokazu si auto vybrat sam. Kdybysme se setkali osobne, tak bysme se takhle nechovali (alespon ja ne), takze jestli mas pocit ze tu nekdo potrebuje po nekolikate vedet ze FIAT je *, tak pokracuj. Ja se jdu venovat nejake smysluplnejsi cinnosti.
Aspon jsem se ujistil, ze narazka, ktery Fiat (krome ...) je lepsi nez ochipovana Octavia byla pochopena takto nejen mnou, a v tom pripade nechapu reakci RSD, ktery mne opet pozdeji jemne upozornil, ze si stejne odpovim sam.
Ouuuuu, to kopírování ti ale muselo dát zabrat 😄 Jinak na tu tvou otázku s X vykřičníkama, která je sice zcela out ,jsem ti odpověděl již v tom tématu, ve kterém jsi me potazoval ( i když nevím proč bych zrovna já měl švárovi schánět nějaký auto....)Jinak ty tvoje zkušenostui s tím závoděním v itálii a turbodieselama jsou asi mohutný.(Všem ostatním se omlouvám, že jsem tu tímto způsobil takovouto reakci pana Bos_e , který tu takto pěkně a souhrnně okopíroval některá jiná audítka..alspoň se tu zase neukoušete nudou až se denně budete "vídat".)
Dík, ale nemyslím, že by bylo pro někoho zábavné, kdybych tu deně napsal strohými slovy Fiat=*. Ostatně už dlouho jsem to nenapsal, a tak se někteří, diskuze zůčastnění točí mou přítomností sami 😄 Ti kdo Fiata mají na to časem příjdou, a ti kdo ho ještě nemají tak ať si ho ozkouší. Třeba bude někdo spokojený, někdo(spíš víc než někdo) zase ne, a pak si koupí třebas jiný auto. Já nedávám za vzor tu,kterou značku ale rozhodně bych Fiata za vzor nevyzdvihoval, jako někteří zůčastnění. Věnuji se docela smysluplné činnosti při diskuzi na tomto webu ,a to mapování sociologických skupin a jejich názorů na současné dění v automobilovém průmyslu , a přenáším je do marketingových studií pro jednu nejmenovanou společnost. Docela mne to baví.
Jo tak takhle to je 😄 Ja zapomel ze ty pracujes v marketingu... Takze ty nas tu studujes 😄
RSD tady také řádí , tak tu také trochu zařádím, hodím sem pár příspěvků na pobavení, které jsem měl s RSD. S RSD se mluví celkem dobře, je to k věci, na rozdíl od jiných oponentů. Bos

Hele, opět se Tě zeptám , už po třetí : Proč jsi švárovi nesehnal lepší auto , když se "sere" s UNEM 1.3 D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ohledně maloobjemových motorů TDi od VW - životnost - těžko posuzovat, od r. 85 šel vývoj dopředu, co dříve bylo technologicky na hraně je dnes bežné, jsem zvědavý na dlouhodobé zkušenosti. Jinak a to si neodpustím, ....... , ohledně Una 1.3D a jeho výkonu to není o tom, jesli mě předjede či ne. To je o tom, že v itálii jsou "závodníci" a je jich hodně, schopni i to Uno 1.3D hnát za hranicemi možností. To byla jen ilustrativní příhoda, ilustrující podmínky provozu na jihu . To tě tak vzala? A když už jsi opět začal ,přidám si poznámku : Až by Kamilovo TDi s více jak 100KW jelo kolem 5000 ot.(to je režim, který Kamil bežně popisuje, ne můj výmysl) po italské dálnici například mezi Milánem a Veronou (asi 220km) při venkovních 35C , tak si myslím, že jede od Verony odtahovkou. Když se točíš kolem tuningu, jaké máš vzdělání ? Mimochodem přidám jeden krátký příběh. Plzni je jeden pán, který dnes prodává nová auta japonské provinience. Často , ještě ve Světě motorů v TV prohlašoval, jak jsou naftová ( i nová) auta ŠPATNÁ , ojetina by koupil dle jeho slov totální ***. Hádej, co dělal, než si vydělal na nové podnikání. Mimochodem, jeho japonci mají asi v nabídce jenom jeden diesel, a to byl ještě bez turba. Tak ten pán tahal ojetiny převážně z itálie, občas je tak lehce poladil a vařil na každým kusu nejmíň 1000DM. Takže Tvoji poznámku z prostředí tuningu o oblíbenosti Fiat a spol si přepasíruj přes můj příběh a možná dostaneš odpověď. / zvládneš -li to, máš přece u Vás na starosti jednání se zahraničím a tak že? To doufám předpokládá aspoň lehce nadprůměrný intelekt./

Motor 1,7TD se montoval zcela jistě i do Una od r.v. 1988. Jinak já jsem zcela bez ironie milý bosi_ potazoval nové motory 1.2TDI a 1.4TDI , které se montují do VW Lupo, VW Polo a Audi A2, a ptal jsem se, jestli myslíš, že se budou po 100.000km chovat jako zmiňované maloobjemové dieselové motory Fiatu (1,3), u nihž jsi nám vysvětlil jejich konstrukční nešvary dost obecným způsobem. Na opačnou otázku MFilipa jestli znám Škodovku, která je lepší než pětiválec Bravo HGT-20V bych řekl zcela určitě Škoda Octavia 1,8Turbo 20V..která se dá narozdíl od HGT ,kde dosáhnete úpravou max 20PS+ oproti již jezdícím 300PS(150PS+) v 1,8T Octavii ,ale je mi to jedno ,protože potazovaná bylo Kamilovo TDI 81kW přečipováno na 140PS a krouták přes 300....jestli mi tu chce někdo mermomocí tvrdit(třeba bos_), že ho předjede Uno 1,3D(což byla prvotní otázka na kterou si MFilip zase odpověděl jak je mu libo a mně to nevadí...) tak je mi ho upřímně líto.Je zajímavý ,že všichni lidi točící se kolem tuningu mají víceméně obdobný názor na Fiaty jako já ?!

Já tak trocho o voze a Ty tak trochu o koze, tak tedy přímo : Proč jsi švárovi nesehnal lepší auto , když se "sere" s UNEM 1.3 D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To Kamil- pravda , mě moje auto / mohu . li ho tak nazývat, neboť je z Itl./ v naftě nejede vůbec špatně, ale vykládat, jak mi někdo , koho znáš natrhne " * " s upravenou octavii je fakt dobrý a hlavně za školy si pamatuji, že kdo vyhrožoval kamarády, za moc nestál. Já to ale beru, na rozdíl od Vás dvou si nemyslím, že mám nejrychlejší auto na cestách, ani kdyby tam byl vtiptunning made by .... . Zcela jistě bych prohrál, jistě i proto, že u nás si nedovolím překročit 200 a celkově nebudu takový správný chlap jak Kamil*. A když znáš Kamila, prosím jak si při 200 km/h stíhá prohlížet protažené ksichty vozidel, která předjíždí ? A to auta, která předjíždí patří k vozům vyšší třídy a ty mají normálně tónovaná skla? / To je Kamilovo příspěvek/ A ohledně životnosti motorů 1.7 D u Fiatu, dle statistiky, nevím, dle mé ZKUŠENOSTI, zdůrazňuji MÉ ZKUŠENOSTI byla 1.9TD v Regatě či v Tipu a Tempře výrazně lepší, co se týče další životnosti zde v ČR. Statistiky bohužel nesleduji, řídím se radši svým rozumem a snad dělám dobře. No a od kdy se montují TDi 1.3 1.4 VW a do čeho ?. Já nevím a nechám se poučit. Bez ironie.

Taky si myslím, že příklad 1,3D byl trochu vzdálen realitě. Do Una ale prý také cpali 1,7D a 1,7TD(dávali je i do regaty a 1,7d byl u Fiatu podle statistik motor s největší životností) a tam bych těm údajům věřil. Představ si, že před pěti lety jsem potkal na Brněnské dálnici Š1203 a při 160 se mě držela....jenže to tu kvalitu nedokzuje.Prý jsou 1,7 o mnoho méně poruchové, než li byly 1,3D. to:MFILIP Jinak nevím co ti na to mám odpovědět mfilipe, ale ty si vždycky nějak sám odpovíš viď? to:BOS Představ si, že před pěti lety jsem potkal na Brněnské dálnici Š1203 a při 160 se mě držela....ostatně chtěl bych vidět Fiata (vyjma 2,0Turbo-Coupe), který by to napráskal Kamilovi* po tom "Vtiptuningu". Asi by vám spadly trochu bradičky , jak dovede ropožrout pelášit 😲(. Uznávám, že jsou Fiaty levný auta, a na starý Fiaty jsou i jedny z nejlevnějších dílů. Jenže jsou levný podle "zásluh".

Bos

Hele, opět se Tě zeptám , už po třetí : Proč jsi švárovi nesehnal lepší auto , když se "sere" s UNEM 1.3 D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ohledně maloobjemových motorů TDi od VW - životnost - těžko posuzovat, od r. 85 šel vývoj dopředu, co dříve bylo technologicky na hraně je dnes bežné, jsem zvědavý na dlouhodobé zkušenosti. Jinak a to si neodpustím, ....... , ohledně Una 1.3D a jeho výkonu to není o tom, jesli mě předjede či ne. To je o tom, že v itálii jsou "závodníci" a je jich hodně, schopni i to Uno 1.3D hnát za hranicemi možností. To byla jen ilustrativní příhoda, ilustrující podmínky provozu na jihu . To tě tak vzala? A když už jsi opět začal ,přidám si poznámku : Až by Kamilovo TDi s více jak 100KW jelo kolem 5000 ot.(to je režim, který Kamil bežně popisuje, ne můj výmysl) po italské dálnici například mezi Milánem a Veronou (asi 220km) při venkovních 35C , tak si myslím, že jede od Verony odtahovkou. Když se točíš kolem tuningu, jaké máš vzdělání ? Mimochodem přidám jeden krátký příběh. Plzni je jeden pán, který dnes prodává nová auta japonské provinience. Často , ještě ve Světě motorů v TV prohlašoval, jak jsou naftová ( i nová) auta ŠPATNÁ , ojetina by koupil dle jeho slov totální ***. Hádej, co dělal, než si vydělal na nové podnikání. Mimochodem, jeho japonci mají asi v nabídce jenom jeden diesel, a to byl ještě bez turba. Tak ten pán tahal ojetiny převážně z itálie, občas je tak lehce poladil a vařil na každým kusu nejmíň 1000DM. Takže Tvoji poznámku z prostředí tuningu o oblíbenosti Fiat a spol si přepasíruj přes můj příběh a možná dostaneš odpověď. / zvládneš -li to, máš přece u Vás na starosti jednání se zahraničím a tak že? To doufám předpokládá aspoň lehce nadprůměrný intelekt./

RSD : Motor 1,7TD se montoval zcela jistě i do Una od r.v. 1988. Jinak já jsem zcela bez ironie milý bosi_ potazoval nové motory 1.2TDI a 1.4TDI , které se montují do VW Lupo, VW Polo a Audi A2, a ptal jsem se, jestli myslíš, že se budou po 100.000km chovat jako zmiňované maloobjemové dieselové motory Fiatu (1,3), u nihž jsi nám vysvětlil jejich konstrukční nešvary dost obecným způsobem. Na opačnou otázku MFilipa jestli znám Škodovku, která je lepší než pětiválec Bravo HGT-20V bych řekl zcela určitě Škoda Octavia 1,8Turbo 20V..která se dá narozdíl od HGT ,kde dosáhnete úpravou max 20PS+ oproti již jezdícím 300PS(150PS+) v 1,8T Octavii ,ale je mi to jedno ,protože potazovaná bylo Kamilovo TDI 81kW přečipováno na 140PS a krouták přes 300....jestli mi tu chce někdo mermomocí tvrdit(třeba bos_), že ho předjede Uno 1,3D(což byla prvotní otázka na kterou si MFilip zase odpověděl jak je mu libo a mně to nevadí...) tak je mi ho upřímně líto.Je zajímavý ,že všichni lidi točící se kolem tuningu mají víceméně obdobný názor na Fiaty jako já ?!

Bos :

Já tak trocho o voze a Ty tak trochu o koze, tak tedy přímo : Proč jsi švárovi nesehnal lepší auto , když se "sere" s UNEM 1.3 D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To Kamil- pravda , mě moje auto / mohu . li ho tak nazývat, neboť je z Itl./ v naftě nejede vůbec špatně, ale vykládat, jak mi někdo , koho znáš natrhne " * " s upravenou octavii je fakt dobrý a hlavně za školy si pamatuji, že kdo vyhrožoval kamarády, za moc nestál. Já to ale beru, na rozdíl od Vás dvou si nemyslím, že mám nejrychlejší auto na cestách, ani kdyby tam byl vtiptunning made by .... . Zcela jistě bych prohrál, jistě i proto, že u nás si nedovolím překročit 200 a celkově nebudu takový správný chlap jak Kamil*. A když znáš Kamila, prosím jak si při 200 km/h stíhá prohlížet protažené ksichty vozidel, která předjíždí ? A to auta, která předjíždí patří k vozům vyšší třídy a ty mají normálně tónovaná skla? / To je Kamilovo příspěvek/ A ohledně životnosti motorů 1.7 D u Fiatu, dle statistiky, nevím, dle mé ZKUŠENOSTI, zdůrazňuji MÉ ZKUŠENOSTI byla 1.9TD v Regatě či v Tipu a Tempře výrazně lepší, co se týče další životnosti zde v ČR. Statistiky bohužel nesleduji, řídím se radši svým rozumem a snad dělám dobře. No a od kdy se montují TDi 1.3 1.4 VW a do čeho ?. Já nevím a nechám se poučit. Bez ironie.

RSD :

Taky si myslím, že příklad 1,3D byl trochu vzdálen realitě. Do Una ale prý také cpali 1,7D a 1,7TD(dávali je i do regaty a 1,7d byl u Fiatu podle statistik motor s největší životností) a tam bych těm údajům věřil. Představ si, že před pěti lety jsem potkal na Brněnské dálnici Š1203 a při 160 se mě držela....jenže to tu kvalitu nedokzuje.Prý jsou 1,7 o mnoho méně poruchové, než li byly 1,3D. to:MFILIP Jinak nevím co ti na to mám odpovědět mfilipe, ale ty si vždycky nějak sám odpovíš viď? to:BOS Představ si, že před pěti lety jsem potkal na Brněnské dálnici Š1203 a při 160 se mě držela....ostatně chtěl bych vidět Fiata (vyjma 2,0Turbo-Coupe), který by to napráskal Kamilovi* po tom "Vtiptuningu". Asi by vám spadly trochu bradičky , jak dovede ropožrout pelášit 😲(. Uznávám, že jsou Fiaty levný auta, a na starý Fiaty jsou i jedny z nejlevnějších dílů. Jenže jsou levný podle "zásluh".
No nemusels to psat 2x, a je to tak nejak cesky necitene ..... no neva 😃)
A jejej, tak ty jsi v tom rypani profesional. Ty za to dostanes zaplaceno ? Neni to nahodu nejlepsi Skoda, ktera te plati ?
Mozna jsi na to jeste neprisel, ale tady lidi znaji jen pravdu sladkou, a ne trpkou. Taky nemyslim, ze by nekoho porad bavilo psat Skoda=*, nekteri proste stale neveri a neveri. Treba pro nekoho koroze Felicii neni *.
To je skoda, ze nas se svou praci nesmis seznamit. Prace na zakazku je prace na zakazku. Vlastnik studie je zakaznik. Ale az to skoncis, pochlubis se nam k cemu si dospel ? Ktera automobilka je v podvedomi naroda nejhorsi ? Odpovedel jsem si sam ?
mohl bych jen velmi zběžně provést později jakousi rekapitulaci. Samotnou studii bohužel k nahlédnutí na webu nenajdete. Mohl bych tam ale na 311 stránkách(😄 uvést svoji diplomovku, která se zabývá obdobnými věcmi...jestli by někomu nevadilo, že je v němčině 😄To že mi někdo platí za můj čas přece nemůže brát někdo jako něco opovrženíhodného ? Nakonec každý máme nějaké to zaměstnání a jsme placeni více méně za svůj čas.
Ja nemam nic proti zaplaceni vlastniho casu. Jen si vzpominam, jak se mluvilo po listopadu o placenych rozdmychavacich vasni pri demonstracich. Jen mne to napadlo, kdyz sis vzal do oka Fiat, jestli umele nemodelujes nejakou situaci, kterou bys pak mohl pouzit. Nicmene si uz nekolikrat rikal, ze "nemas rad italske ...." ( ted nevim: auta, pekace, sracky ? ), takze asi opravdu pujde o tvuj osobni nazor. Ale prece, nesouvisi tvuj nazor na Fiat trosku s tvou praci ? P.S. Nemecky by mi to opravdu nepomohlo. Ale v polstine se docela chytam. Muzes tu diplomku popsat jen par ceskymi slovy, jestli to pujde.
jo, klidně točí se okolo designu výrobních procesů v součinnosti s proměnlivým veřejným míněním jako ukazatelem trhu, a zpětná vazba na výrobu v co nejrychlejších lhůtách změn. Obhájeno.
můj názor na Fiat je jen ryze osobní....a neplacený!(pro věčné rýpaly...)
dik za odpoved. A rejpal ses ty.
víš ,já jsem zde nikoho záměrně nenařknul, ale potrefená husa se ozve vždycky. V tvém případě se mi to už potvrdilo několikrát...ale jen si poslužte. Docela se bavím.
RSD, ty jeste porad delas ten pruzkum chovani? 😉 Zejo?
Vidis, a ja vzdy vim koho myslis. Co se ti nelibi ne potrefene huse ? Kazdy kdo te obcas zbrzdi v rozletu je potrefena husa ? Je, ja jsem si odpovedel sam, ponekolikate.
wolff
Ale RSD já sem rád, že si se objevil taky někde jinde. Znamená to, že asi nejsi placený... I když kdo ví. *=Fiat - to psát nemusíš. Tvé apatické reakce na články o kterých nic nevíš a nedokážeš na ně reagovat znějí podobně. Mě nejde o to aby si napsal o Fiati že jsou skvělá auta, stejně tak jako já nenapíšu o VW, že jsou skvělá auta, když nestojí za nic. Ale bylo by nejlépe, kdyby si s tyhle názory nechal pr sebe, protože VWplatí za reklamu hodně peněz a další výpomoc již nepotřebuje. Vzhledem k tvé inteligenci je tato reklama vcelku účinná(možná) na rozdíl od patologicky narušených jedinců (kamil*, Pavouk...)a myslím, že to nemáš zapotřebí. Mistrně se dokážeš vyhnot kličkám, které ti tady kdokoliv nastaví. Myslím, že je škoda tímto talentem tolik plýtvat. Možná by ses chytil u lépe placené profsi než v automobilové branži... Uvažoval si o politice? Jestli ne tak o tom popřemýšlej. Nevím odkud si, ale jestli z Prahy tak by se ti to mohlo povést, zvláště k vzhledem k tvé znalosti němčiny - To se dnes nosí...
Víš Wolffie, v zásadě proti tobě nemám vůbec nic, ale ten můj ryze "vyhraněný" názor na Fiaty jsi ve mne vydmíchal právě ty. Jestli chceš, tak se nebudu (..a už dlouho jsem to neprojevil) dál zabývat kvalitami Fiatu vůči ostatním automobilovým firmám, ale pokud někdo vznáší názor, že "jsou němci bez nápadů, vyrábí německé *** atp. , tak to se na mne nezlob ale pak zajímalo mne, čím si tento tvůj názor vysloužili?

Na tuto otázku jsi mi ale doposud pro mne uspokojivě neodpověděl a ani nečekám, že mi na ni racionálně odpovíš. Smažme tu popichovačnou historii a zeptám se tě bez ironie a sarkasmu: Napiš mi ,čím Fiat přispěl do automobilového průmyslu (zajímavá technická řešení, zavedení zajímavých prvků do seriové výroby atp...) Určitě se něco najde, stejně tak, jako se najde u koncernu.
JTF
Fiat(jen Fiat): 61.390ks, Škoda: 1.710ks. Jen pro porovnání. RSD - nevíš, jak v nových stránkách AutoBildu najít archiv? Odjíždím na dovolenou, mějte se tady zatím fajn. Čau.
Koupím i bouračku.

bt@wo.cz
Zdravim, u meho Tipa 2.0 16V mam problem se startovanim za tepla, kdyz to hned nechytne tak se hrozne "zachlasta" benzinem. Vypada to, ze ho tam jde mnohem vice nez je potreba (projevuje se to i na spotrebe). Kdyz se zadari a chytne to, tak to pak sice jede, ale i tak se pri nizsich otackach obcas dusi, pri vetsi akceleraci je to obzvlaste citelne.
Ja bych to typoval ze ti odeslo nektere cidlo teoloty motoru. Asi by to chtelo napichnout. ALe kdyz znas hodnoty a umisteni da se zmerit i obycrejnym ohmmetrem.
Občas se mrknu na webovské stránky brněnské firmy RENOCAR (www.renocar.cz), kde mají nabídku tuningu pro všechny možné motory. Co se týče JTD motorů, tak tam zatím byla nabídka pouze pro Alfy. Včera jsem ale koukal, že to mají "updatovaný" a je tam už nabídka i pro JTDéčka ve Fiatech. Kupodivu je to přelaďovaný na stejný výkon jako motory AR (přitom např. 2.4JTD u Alfy má VTG turbodmychadlo, zatímco u Marey tomu tak není). No nic, tím líp. Takže 2.4JTD se dá přeladit z 96 na 120kW a 1.9JTD z 77 na 100kW. To je celkem dost, co na to asi životnost motoru. Mají tam chybičku, když výchozí výkon u Punta 1.9JTD udávají 66kW - správně je tuším 59kW (po přeladění 85kW). Čau, Pavel.
wolff
RSD, já sem takových věcí uvedl hodně a nejen já. Ty jsi sice taky uvedl věci koncernu, bohužel se mi (tak jak sem předpokládal) nezdály zase až tak zajímavý. No nic to nemá cenu.

Zkráceně bych ti uvedl několik důvodů.

Tak např. nejnovější důvod je, že v japonsku svolávají Pola od roku výroby tuším 94 ke kontrole brzdového systému, pro možnou konstrukční vadu. Totéž se dělo již mnohokrát v Evropě. Jestli ti de o to, že ve VW nedrnčí přístrojová deska tak si na omylu. Jel sem již v dost VW (hlavně v golfech) a v každém drnčela - v jednom víc, v jiném míň. Plastpové díly v interiéru také odpadávají a ulamují a připadá mi, že mnohem více než u jiných aut.

A motorově se VW teď hodně zpravily motorory o Audi, ale i tak mě ty auta připadají línější než všechny ostatní (snad jenom Citroeny jim mohou konkurovat, teda nemyslím samozřejmě zase nějaké špičkové verze) A bylo by toho mnohem víc.
wolff
Jediné, čím si snad VW u Golfa získala svoji pověst je černá přístrojová deska, která opravdu vypadá luxusně a příjemně, jenže v létě?!
Opravdu jsem od tebe nečekal racionální odpověď a mé předpoklady se naplnily.
Mam maly problem nemohu nikde sehnat typove oznaceni vzduchoveho filtru pro motor 1,6DOHC, vyrobeno 1998. Problem je ten, ze je to dovoz z Nemecka a vuz ma mit ovalny filtr, v autopotrebach ani v autorizovanych servisech ho nemaji v pc, tak jestli nekdo nevi. Rad kdyz tak sdelim cislo typu motoru.

poriz@post.cz
Prominte mensi problem, nevsiml jsem si rok vyroby 1988. jeste jednou sory
Ty mas v Ticu motor z Bravy ?
Ty mas v Tipu motor z Bravy ? Jak si to mam jinak vysvetlit, kdyz mas motor z roku 1998 ? To smrdi nejakou opravou.
moj brat sa vratil z cesty okolo europy. na punte 55S najazdil 4845km v mix./mesta,90km/h,120km/h,.../. priemerna spotreba je presne 5.1 l/100km. podla mna je to super a je to doteraz najmenej za cele 4 roky co ho mame./ma najaz.65000km/. ma niekto este mensiu spotrebu v takomto rezime?
Prosim Vás někoho o radu: který čidlo hlásí teplotu motoru pro teploměr na přístrojovce (ukazuje si co chce) teplota motoru je ve skutečnosti OK, větrák to taky nespouští... Jedná se o Tipo 1.6, '92, jednovačkový
Ja mam na Brave 2 cidla na prirube, ve ktere je termostat. Jsou separatni, jedno je pro palubku a druhe pro ridici jednotku. Pokud je nekde najdes, zkus odpojit konektor a prilozit jej ke na vterinku ke kostre, melo by ti to vystrelit rucicku na palubce do maxima. Jinak je pravdepodobnejsi, ze je vadne cidlo ( na Bravu cca 350 Kc ) nez palubka.
OK, je to jedno čidlo se dvěma výstupy nebo dvě oddělená čidla
Jé, sorry, teď jsem si to přečetl pořádně ... Já tam mám jedno čidlo a má dva výstupy (pokud se odpor mění vůči kostře), jinak teda netušim, kde by čidlo mohlo být. Ještě možná na hlavě motoru? Díky
Ja mam Cromu 87 2.0i - dve vacky. Ta ma cidlo na hlave motoru mezi vackama -- tri draty.

BTW: Ty nemas tu knizku od Koppa o Tipech? Tam to IMHO je. Jestli nezapomenu tak se doma podivam.
Diky, bylo to to čidlo teploty (je na tělese termostatu). Knížku mám, ale teď se moc nevyskytuju doma, tak jsem neměl možnost to v ní najít.
Na telese termostatu mam take cidlo, ale to (alespon u me) neni od budiku, ale od logiky vstrikovani. Co jsem koukal do te knizky, tak u Tipa by melo byt cidlo pro budiky schovano asi nekde pod filtrem.
wolff
Sem rád RSD, že sem tě nepřekvapil, ale už by si zase něco mohl napsat...

Teda cokoliv, hlavně něco- vcelku nuda
RSD je mrtvy. Zrazil ho FIAT ;o)
a mám se tu pořád opakovat jako někdo? To mi neba.
...docela bych uvítal veškerý informace o tomhle autu. Hlavně o motoru, kolik může vydržet km, spotřeba, problémy a tak...
Tohle téma bylo párkrát přetřásané jednak v týhle rubrice a taky v "Dieselové motory - tipy a triky". Zkus projít starší příspěvky. Jinak já mám Tempru s tímhle motorem a jsem docela spokojen. Je to skoro v plný výbavě, takže občas se něco porouchá, ale když člověk zvládne jednodušší věci opravit sám, tak to není zas tak hrozný.
Myslím, že jak auto (Tempra nebo Tipo), tak motor 1.9TD/66kW nabízejí velmi dobrý poměr užitné hodnoty a ceny - těžko bys hledal nějakej jinej turbodiesel s takovým výkonem za tak málo peněz (dnes jsou počítám už pod 100.000 Kč). Co se týče auta, tak jako hlavní klady vidím velký vnitřní prostor a pozinkování většiny dílů karoserie. Nech si změřit kompresní tlaky válců - já koupit už dost ojetej kus a dal jsem ho po roce k příbuznýmu na GO. Jinak kdybys někdy měnil těsnění pod hlavou, tak na tom nešetři, kup co nejkvalitnější a nech to udělat v dobrým servisu. Mě tam při GO dali něco obyčejnýho za cca 1200,- Kč a to po roce a půl začalo odcházet a nakonec ulítlo. Tohle je jedno z mála slabších míst motoru 1.9TD/66kW. Držím Ti palce při koupi. Pavel.
Jo a ještě jedna věc - odborníci mi při koupi Tempry doporučovali nebrat provedení s digitální přístrojovou deskou, ale normální "budíky".
Já zas' měl Tempru 1.8 SX i.e. v digitálu, vínovou metalízu na hlíníkáčích a hezkým křidýlkem. Cca před pěti lety jsem ji prodával. S digitální přístojovkou nebyl jedinej problém za 2 roky/70.000 km, jenom jsem vyměnil cca 3x za dva roky nějakou nesvítící žárovku.

Jezdí kupodivu dodnes a myslím, že dobře.
Tak ted uz Cokes vim, proc ses neucastnil v diskuzich o italskych ......
...ma nekdo Punto 1,7 D 1.generace ? Hledam zkusenosti popr.prirucku.
MAM KOMPLETNI PRIRUCKU O VSECH PUNTECH CO BYS POTREBOVAL?
Nemá někdo zájem o BRAVU 1.9TD 75k, r.v.12/97, je koupená v ČR, najeto 90000, se serv.kn.,ABS,klima,

tažný,centrál,okna v el. na ceně by jsme se dohodli. Budu kupovat MAREU Wagon JTD. Kontakt na tel.0602213442
Dobra volba. Cenu 1.9 TD 75 bych si dovolil otipovat na 230 000 Kc. Jinak zkus treba www.avizo.cz, tam se podobna Brava pred 2 mesici nezdrzela ani tyden .
To Baker. Máš příjemný starosti - teda co se týče toho nákupu Marey. Co kupuješ, 1.9 nebo 2.4JTD? Piš potom o zkušenostech z provozu. Dík, Pavel.
tak ymam Mareu Weekend... (1.8 16V)
Ahoj Fiaťáci, potřeboval bych poradit s docela vážným problémem na mým Fiatu Tipo.Je to spíš otázka pro opraváře bouraných vozidel, protože ten můj byl zakoupen jako opravený,původně havarovaný bohužel na předek.Když jsem ho kupoval, tak trošku kmitalo řízení a já si myslel, že to spraví vyvážení kol. Kola byly dost ojetý a tak jsem koupil sice levné ale nové MABOR 185/60-14.Ještě musím dodat , že tam mám litá kola z Alfy 33. Výměnou gum kmitání téměř přestalo tak jsem tomu nevěnoval už takovou pozornost.Od té doby jsem najel cca 16 000 Km a ten problém postupně opět narůstal.Protože se chystám na dovolenou , tak jsem chtěl kola převážit, v pneuservisu mi řekli ,že to nebylo tak strašný a teď je to 100% ok. Jenže to kmitalo pořád.Ještě jsem přehodil přední kola se zadními, taky stejný.Protože mlátila přední náprava ,vůle ramena ,čepy,tak jsem dal nový ramena. Bouchání nápravy sice přestalo,ale kmitání ne.Ještě mám domluvený vyměnit uplně jiný kola ,abych vyloučil chybu tady.Ještě k tomu kmitání: do 100Km/h vůbec nic ,115- 135 katastrofa.Bohužel toto kmitání je patrné pouze na kvalitní silnici nebo dálnici , na okrskách , kde jezdím nejvíc ,zaniká . Taky se mi zdá ,že to nejvíc kmitá ,když auto rozjedu a potom už to jen lechtám, při motoru v tahu je to lepší. Pneu po těch 16 000 nejsou nijak abnormálně opotřebený. Jsem zvědavý na vaše názory. Dík. P.S. V neděli jedu na dovolenou ,tak doufám , že to přečkám.
Mne se tohle delo u Punta a pomohlo jedine a docela mne to prekvapilo zmenit vyvyzovacku, proste ji v tom pneuservisu pry meli super serizenou, ale kola mi nikdy poradne nevyvazili ted jezdim uz jen k jednomu servisu a jsem spokojeny...problem byl uplne stejny i ty rychkosti se shoduji, pokud by nepomohlo tohle tak bych to tipoval na brzdove kotouce...
Pokud mohu poradit.Vzhledem k tomu,že to bylo bouraný na předek.Nech si udělat pořádnou geometri na Laserové stolici.Je možné že je ta kastle pokroucená a špatně se ojíždějí gumy ,které se pak projevují kmitáním.
Pořádně vyvážit gumy. 120 km/h je přeci ta krtiická rychlost. Kdyby to byly zkroucené kotouče, bylo by to poznat při brzdění (i v malých rychlostech). Jinak oněch 15.000 odpovídá, gumy se převažují cca po 15.000 (ibčas ztratíš závaží, guma se taky sjíždí...).
Už jsem to odhalil.Než jsem jel na tu dovolenou, tak jsem si půjčil plechový kola od kámoša z Tempry a vše bylo OK.Dělají to ty al kola z AR 33,který tam nic moc nesedí a navíc jsem měl duralový podložky který to ještě zhoršovaly.To jsem si oddychl , že to není kastle.Jinak dovolená byla super Monte Negro YU...3000Km,ale to je na dlouhý povídání.
mfilipe napis mi sem Tvuj mail nebo napis na marcel@ef.cz DIK
Omlouvám se autorovy z rubriky Š_OCTAVIA, ale byla by škoda tento příspěvek přehlídnout. Ukazuje dle mého očekávání kvalitu vozidla po intenzívnějším používání. Kamil octávii dost intenzivně používá kolem max. rychlostí. Ale zmiňované opotřebení po 18000 km je dle mého názoru dost velké. Toto není útok proti Š..., (poznámka k RSD a podobným ). A tímto děkuji K*, za poznatky.(bez ironie !!!) Až za cca 2 až 3 roky budu kopovat něco nového či novějšího , budu mít dost informací pro rozvahu. Osobně jsem octavie považoval velmi kvalitní vozy. Možná pod dojmem nekritických obdivovatelů . Je vidět, že pokud se octavie provozuje ostřeji, jde do .... Bohužel, sám řidičsky patřím spíše k typu K*, než rozvážným typům. Převzatý příspěvek : autor Kamil* 😒br />
Trochu zde musim poopravit nazor na kvalitu zpracovani Octavii.Pocatecni nadseni z noveho vozu uz trochu pominulo a je cas zminit nektere neduhy jez se mi na mem voze vyskytly. Nyni mam najeto 18000 Km a vrzou mi na kocicich hlavach vsechny dvere/asi zamky,ktere jsem vsak uz trikrat promazaval/ a pate dvere jsou na tom nejhur ty jsou slyset i pri zapnutem radiu.Dalsi vec je vyrazne souvisle duneni predni napravy na nerovnem povrchu/nevim jestli se jedna o vyrobni vadu,nebo je to u Octavky po ctyrech mesicich provozu normalni?/.Potahova latka sedadel a zvlast loketni operky se nadmerne opotrebovava.Uz ted to vypada jako bych v tom aute jezdil leta.Je to osoupane az hruza.Podvozek jako by ,,povolil,, najezdovou rychlost do zatacek/i znamych/ jsem musel snizit,protoze se mi zda,ze to uz,uz ustreli.Gumy zlovestne piskaji na nizsi hranici nez drive. Nekdy mam pocit ze jsem si koupil nejakeho posraneho Fiata a ne kvalitni nemecko-cesky vyrobek.
No a taky by jste si mohli přečíst příspěvek 347 v rubrice Auto do 350 tis.Velmi zajímavé- Fiat Brava jde ukradnout do 2 sekund ! ? Takže pozor.Ještě štestí ,že mfilip parkuje na dvoře.
JTF
Za dvě sekundy je možné vniknout do interiéru, ne vozidlo ukrást! Pleteš si pojmy a dojmy.
Jestli ti jde o slovíčka,tak máš pravdu.Ale na otevření dvě vteřiny stačí nebo ne ? A vykrást auto je jen otázka dalších pár vteřin.A ono kolikrát stačí auto vykrást a můžou ti způsobit vetší škodu ,než když ti ho ukradnou holé.
JTF
Jo to máš pravdu.
V posledním čísle Automobil Revue (9/2000) je pár zajímavých článků o Fiatech & spol. Doporučuji zakoupit - za 30 Kč to tentokrát stojí.
Proc si tak rad kakas do gati. Jako fandovi Skody ti asi utekly problemy se zamky u Octavii, ktere sly behem sekund vypacit sroubovakem a na kriticka upozorneni reagovala Skoda az pri letosnim faceliftu. Predtim museli zase externi vyrobci vymyslet dodatecne ( ostatne, nebylo to poprve ) nejake pomocne zabezpecovaci oplechovani na zamky, ktere se nabizelo za 500 Kc.
ladao radí mfilipovi.Doslova a do písmene.Nečti něco mezi řádky,jen jsem chtěl uporornit majitelé Brav a třeba i tebe ,aby sis na tohle dával pozor.Kdybych se chtěl posmívat tak bych přidal takové oblíbené ((((???):!!!! óóó apod.´Když je potřeba poradit a vím co poradit ,tak poradím.Pokud je třeba se zasmát ,tak se zasměju.Ale pokud by ti vykradli auto nebo dokonce ukradli,tak tomu bych se určitě nesmál ,přesto že je to Fiat.U mě neplatí ,že cizí neštěstí nebolí.Měj se Laďa.
Kdybych se jen chtěl posmívat fiatům a jejic majitelům,tak bych to mohl udělat jako bos v příspěvku 924.A použít na to příspěvky bobrra 295 a 298(rubrika Brava) třeba v rubrice Felicia Total * nebo Octavia-zkušenosti.A nebo použít test Bravy 1,9 JTD ve Světě Motorů v porovnání s dalšími podobnými diesely v předminulém čísle.Taky bych tady našel chyby Fiata,kterým bych se mohl třeba srdečné zasmát.Nemyslíš mfilipe ?
To nebyl výsměch. Příspěvek jsem použil proto, že se jednalo o K*, který je /byl/ nekritickým obdivovatelem Š a koncernových bratrů.V rubrice škoda a její skvosty si její respondenti nejvíce berou do pusy fiaty. A MF DNES,nevím, co fatálního našel u bravy. Motor 1.9 JTD rozhodně nebude špatný, max. rychlost je kolem 190, 0-100 za 10s. /zdroj test MF/. Pro srovnání OCTAVIA TDI/81KW má zrychlení 0-100 za 11s. A to stojí o cca 100 více.Tak nevím, proč by měl být JTD motor špatně hodnocen. Spíše srovnání mělo být s TDI81kw, a to i cenově. Těžko někdo tady popisuje, že fiat je luxusní auto s pověstí jakou má např. BMW, je to vcelku levné auto a mě vždy dobře posloužilo. A příští týden jedu k moři, a tak doufám, že ještě sloužit bude dál.
bosi opravdu trocha objektivity neškodí.Čti pomalu a pořádně.Já jsem uváděl Svět Motorů a ne MF Dnes.Takže si nevybírej něco co se ti hodí do krámu.Já testy v MF zásadně nečtu,protože podle mne jsou jejich testy neobjektivní,spíše možná tendenční.A kdybych se tedy měl něčemu zasmát v těch testech,tak by to byly brzdy Bravy JTD.Byly nejhorší.Možná ,je to tím, že jsou u Bravy v zadu bubnové(ale to je problém Fiatu,že je do tak výkonného auta montuje),jenže na to zasmání je to,že vyhrál v brzdách Peugeot,který má taky v zadu bubny,zatímco druhý a třetí meli kotouče.A ten příklad Bravy JTD jsem nadhodil jen tak,protože mi mfilip někdy někde připomínal ,že Brava se stala autem roku a kde že je Škoda ? A tak si jenom říkám,jestli u Fiatů neusnuli na vavřínech nebo naši republiky šidí těmi brzdami.Je pravda,že nevím co montují do jiných zemí.
JTF
Trochu bych to upřesnil, nejednalo se o Svět motorů, ale o AUTO TIP. Nejhorší dílenské zpracování tam měl Renault Mégane.
Předpokládám výsledky testů při stejné metodice za zhruba stejné. Pokud ne, v čem se test v MF liší? Taky je otázka, co je nejlepší a co nejhorší. Rozdíl např. kolem 3m je dle mého názoru nepodstatný. A dělali testy i za snížených trakčních podmínek ? Nebrzdíš jen za sucha a na rovině. Pokud např. brzdí poněkud méně zadek, může to mít naopak vliv na stabilitu při brzdění v zatáčce. Nevím, já SM a podobné časopisy čtu jen velmi málo. Je možné, že při brzdění hraje roli i pilot a jeho subjektivní schopnosti ? U testů brzd , jak se dělal v SM, neznám metodiku, nevím.
Opravdu si nevzpominam, ze bych nekdy daval do souvislosti nasledujici vety: "že Brava se stala autem roku a kde že je Škoda ", nicmene pokud najdes takovy prispevek, tak mne oprav. K brzdam: v testu jizdy mezi Bravou, Octavii, Almerou a Megane byly brzdy Bravy vychvalovany. K testum: recenze k novym autum v MFDnes, stejne jako v ostatnich casopisech povazuji taky za tendencni. Za objektivni povazuji dlouhodobe testy po 10,20,30,40 000 km na testovanych autech, kde popisuji ne subjektivni dojmy a pocity, ale skutecne pisis skutecne zavady se kterymi se setkali. Da se tento dlouhodoby test nejak obkecat ? Prosim, rozlisuj tyto dlouhodobe testy od nejakeho jednodenniho reklamniho svezeni v recenznim testu popisovanem aute.
Pokud chceš údaje o brzdné dráze,která se měří spínačem na brzdovém pedálu a kole ,které meří skutečně ujetou vzdálenost do zastavení auta od začátku brždění zaměňovat za subjektivní pocity testéra ,jako:ty brzdy jsou měkké a mají pomalý nástup,nebo něco podobného,tak naše diskuse nemá smysl.Ten test v AUTOTIPU prováděli technici AUTOBILDU.A taky tam napsali,že "Na lepší než třetí místo ,společně s vozem Fiat Brava,to ale stejně nestačilo".Toť jenom na ukázku.Ve svém příspěvku 937 jsem napsal "pokud bych se měl něčemu zasmát,tak by to byly brzdy".Byl to jen takový pokus ukázat,že by šlo reagovat občas jako vy od Fiatů.Ten test je už staršího data a tak jsem to nadhodil až teď, jako příklad toho jak by se dalo občas naštvat vás co takhle občas útočíte na Škodovky.Prostě jsem se nechal zatáhnout do vaší hry.Dobře mi tak.Ale kdybyste byli trochu objektivní,tak byste si třeba založili rubriku jako :Brava TOTAL SCHIT,jako to udělali kluci od Felicie a nestyděli jste se za to ,že to auto není zlaté-svaté a má taky své mouchy.No to jsem se rozkecal. P.S to Auto roku bylo asi v rubrice Fabia nebo RSD perly,po našich prvních přestřelkách.
Pár dotazů : Test byl v SM nebo AUTOTIPU ? Na co se vlastně odvoláváš? A brava byla nejhorší nebo byla jenom třetí. Byly tam testovaná tři auta ? Tak to by asi byla nejhorší, jinak tedy nevím. Test brzd se provádí jak ? Komisař zašlápne brzdy co to dá, nebo se snaží brzdit na hranici adheze ? Kolik pokusů a kolik lidí /zkuš. jezdců/ se učastní např. testu brzd - pro statistické vyhodnocení samozřejmě. Testy už dnes příliš nesleduji a proto se Tě ptám.
Už zapomínám, nikdo tady nepsal, aspoň si nepamatuji, o * škodě, jako to udělal fanda a uživatel škody K*,viz: Nekdy mam pocit ze jsem si koupil nejakeho posraneho Fiata a ne kvalitni nemecko-cesky ...
Ja jsem psal o posrane Skode v reakci na k* prispevek. On k* to obcas udela, ze neco hodi na plac, a pak sleduje jak se s tim kdo rve.
Nic si z toho nedělej bosi ,mě se to taky trochu popletlo.Ten test byl opravdu v AUTOTIPU.Ale čtu takovou hromadu časáků ,že jsem v tom měl trochu guláš.V tom AUTOTIPU srovnávali Bravu,Nisana Almeru,Renaulta Megane a Seata Leona-všechno Disely.K tomu zkoušení brzd. Nevím,co používají v AUTOBILDU ,ale obecně se používá buď systém s odpruženou podložkou na pedálu brzdy , kde se pomocí řidiče vyvine potřebný a konstantní tlak na pedál.Tzn.že ať brzdí zkušební ridič nebo bos.ladao,mfilip apod. tak to auto brzdí pořád stejně.Totéž platí i pro to,že tedy v každém autě se brzdí stejnou silou na pedálu a ne vůlí nebo chutí zkušebního řidiče ! Brzdná dráha a rychlost před začátkem brždění se meří speciálním kolem připevněným na autě a spojeným s počitačem v autě,který zaznamenává všechny udaje.Nebo novější je systém elektrohydraulického motoru na pedálu brzdy,který vykonává totéž,jen bez brždění řidičem.Je samozřejmostí ,že podmínky pro test všech aut musí bý totožné a odpovídají tak vlastně podmínkám zkušeben automobilů.Doufám,že jste to pochopili a uvěřili tomu,že testy brzd a tedy potažmo třeba i zrychlení v AUTOTIPU jsou objektivní.
Ja jsem si vzdy myslel, ze tyto cisla jsou objektivni.
Nenapadám objektivitu. Jestli tomu dobře rozumím, znamená to, že na pedál všech vozů působí konstantní síla ? Tzn. například 200N /cca 20kg/pro všechny testované vozy, nebo dle typu vozu se nastavuje síla INDIVIDUÁLNĚ? Mimochodem třetí místo v tom množství vozů u bravy snad není špatné, co ?
Ja si myslim, ze vzhledem k uvedenym nedostatkum u Almery by melo Brave patrit minimalne druhe misto. Pritom je Brava vzhledem k r.v. 1995 koncepcne nejstarsim vozem. Nicmene se uz v teto dobe pomerne presne trefila do designu dnesnich aut
Pokud je prispevek 943 urcen pro mne, tak uvadim, ze ja se o testovani brzd s tebou nehadam. Nevim jak presne se testuji. Jen jsem uvadel, ze podle jinych testu (Jizda) jsou brzdy vynikajici. Dival jsem se tam, ale opak je pravdou, spletl jsem to. Jinak pokud by ses chtel zasmat brzdam na Fiatu, smej se. Ja bych se vice v testu smal neochotnemu spousteni motoru Almery a splouchani nafty, hlasitemu motoru, razeni, razum do kol u Megane atd. U Bravy tam jsou vytky - brzdy, absence 3 bodoveho prostredniho pasu a poskakovani po pricnych nerovnostech. Naproti tomu se ale Brava muze chlubit velice dobrymi motorickym vlastnostmi. Rikas, ze ses nechal zatahnout do nasi hry. Ja jsem zadnou hru nezacinal a krome Wollfa tady nikdo nepouziva hrubejsi vyrazy proti Skodam jako proti Fiatu kamil*, danula,shogun, a drive i ladao. Je snad normalni, ze nekdo jako ja musi reagovat na nesmysly. Nerikam, ze na Brave je vsechno svate, kdyz ma treba Bobrr problemy, nerikam mu, ze me auto je svate, ze by se to nemohlo nikdy stat. Jen si uvedom, ze skoro vzdy, kdyz nekdo vezme do huby Fiat a mysli to zle, argumentuju podlozenymi zavadami, ktere Skody v testech mely. Jak jinak mam padne argumentovat na vety typu "muj kolega ma na Brave 406 000 km, a uz 3 x menil motor ". Bohuzel vetsinou to skonci podobnou argumentaci. Nevim, kdo zalozil rubriku Felicie _ Total *, ale kluci od felicii to asi nebyli, tzn. klidne jako antifiatista muzes zalozit podobnou rubriku o Brave. Ver tomu, ze pokud tam bude prispivat skodovkar, vzdy najdu hodne jinych veci na Octavii, Felicii, Fabii. Ale tyhlety debaty uz davno se stavajicimi ucastniky MC probehly jak jinak bez vysledku, zase se za chvili najde nekdo novy, kdo prestrelku vyvola. Na zaver bych uvedl, ze misto rozepisovani jsem ti mohl treba opacit, ze vice nez brzdy na Fiatu by mi treba vadily vibrace do sedadel u Fabii, se kterymi si fabrika nevi rady.
Taky mam ten autotip. Motoricky je natom 1,9 JTD 105 docela dobre.
JTF
Jo určitě. Mrzí mne ta událost Bobrra. Znám několik lidí z mého okolí kteří vlastní Bravu 1,6 a jsou spokojeni. Můj lékař, který ji má od roku 98 si ji nemůže vynachválit - najeto přes 50t.km. Jediné s čím měl problémy byl povolující se zámek kufru. Věřím, že na Fiaty po této zkušenosti zanevře. Já jsem zatím stále velmi spokojen, měsíčně mi přibyde na počítadle cca 2500-3500km. Přemýšlím o zadním křídle.
Do kridla investuj, pomuze ti minimalne pri kroupach. Uz tak jsem mel podobanou kapotu a strechu, a kdyby jeste zadni dvere ....
promin, stin z tve minulosti porad ve mne zustal. Tvuj prispevek jsem bral jako takovy posmevacny, ale pokud pises, ze to tak neni, omlouvam se. Ale temi testy se moc neohanej, vis jak to chodi s testy. Taky bych mohl pouzit proti Skode dlouhodobe testy MF Dnes, ktere jsou oproti kratkodobym testikum ve Svete Motoru, nebo recenzich v MFDnes, mnohem, mnohem objektivnejsi. Smula pro SKodu je v tom, ze dlohodobe testy dela MFDnes jen u Skody a ne u ostatnich, jako Fiat, Renault.... To uvadim v ramci objektivity. Jak dopadl test Bravy 1.9 JTD ve SM v porovnani s ostatnimi disely ? Mam pred sebou test z Autotipu 18/2000, kde tato Brava vitezila ve vsech parametrech pruznosti a zrychleni nad silnejsimi Megane 1.9 dTi a Almerou 2.2 td. Bravu porazil pouze Seat 1.9 TDi 81 kW. Ten ale mel podobne jak Almera 81 kW ....
Tak jsem se po mesici a pul opet dostal ke cteni MB a jsem rad ze se tu nic nezmenilo -- porad to same hadani 😄
A cos cekal ty blahovy ?
wolff
No k tem brzdám, ten test sem nečetl a hodnoty nevím. Jen přemýšlím jestli ta výtka nebyla třeba z důvodu, že brava nemá vnitřní ventilaci předních kotoučů...
Nevim, myslim si, ze snad zadne z nize uvedenych porovnanynych aut krome snad Seatu nemelo brzdy s vnitrni ventilaci. Jinak na Brave 1.8 mam predni kotouce s vnitrni ventilaci a vzadu bubny. Nekde jsem ale sakra videl v recenzich jako + vyborne brzdy.
Tak jsem se sem po dlouhe dobe zase podival. Kdyz jsem kupoval Fiata, tak jsem tu nasel spoustu dobrych rad a opravdu jsem je zuzitkoval. Tedka koukam, ze toho tu o Fiatech moc neni. Spis takova nudna rozvlekla hadanice. Mrzi mne, ze nejaky nas "odpurce-ladao" se z vas jevi nejmoudrejsi.

No, snad se vas to nejak nedotklo....
Mno to vis, ladao je od fochu. Kazdy delame neco jineho a nemuzeme vsichni vedet, jak se meri brzdna draha.
Díky DAHU. Ale "Nejsem odpůrce" Fiatů.Jen jsem je kdysi nazval Italskejma sráčema a napsal jsem,že můj zájem o tyto auta skončil typem 131. No a mfilip mi to nemůže zapomenout.Toť pointa našich občasných přestřelek.
Na mail se ted vykaslem. Ja ti verim, ze tam je 91 oktanu a ty mi ver, ze ja jsem mel u 40 kW predepsany 95 oktanovy. Vzdyt si to muzem overit u vyrobce. Ale neni to dulezite. S tema italskyma sracema to mas u mne furt schovane ... Kdyz jsi napsal, ze se uz 27 let zivis auty, napsal jsem ti, ze asi jako hlidac na parkovisti. Snazil jsem se ti to trochu vratit, kdyz jsi napsal, ze me znalosti jsou jen z internetu .... Jinak uz presne nevim, kvuli cemu jsme se chytli. Uz vim. Vykazoval si mne z nejake skodovacke rubriky, kdyz jsem psal neco o fabii. Psal si at ty "zvasty pisu jinam", a gradovalo to tema "sracema". Nic, pisu to jen proto, ze si myslim, ze by jsi reagoval stejne na "skodovacke srace". Nechci byt s nikym v krizku.
S tím mailem je u mě stejnej problem.Teď jsem byl pár dní mimo-nefungoval mi net a možná i chvíli ještě nebude. TO😲LL-až bude chvíle času- přečtu a odpovím.
Docela mne prekvapilo, kdyz jsem ve vcerejsi Kobre 11 videl parkrat policejni Fiat Marea. Myslel jsem, ze policejni auta jsou domenou pouze nemeckych vozu.
wolff
No oni ti němci mají taky rozum
Dobra poznamka,wollfe. Na Kobru se zrovna divala manzelka a povida:"Jeje, Brava", ja jsem ji rikal, ze to neni mozne, ze Nemci by Bravu brali pouze pro nejakou demolici auta na dalnici. Ale fakt, byla to policejni Marejka.
Mate tu niekto Punto, alebo iny Fiat, s automatickou prevodovkou (CVT)?
[odkaz]
Mám Fiat Uno 75 i.e z roku 1988 a když prší nebo je vlhko, nemohu ho nastartovat. Palivové čerpadlo,které po otočení klíčku v zapalování "zahučí", ani nehlesne. Do soustavy nedodá benzín, a bez toho to nepojede. nevíte někdo prosím Vás co s tím? Jestli má někdo podobné zkusenosti nebo ví co s tím, napište mi prosím na adresu rencj@centrum.cz Předem děkuji. Čert
Fiataci, mam problem. Kdyz startuju a auto delsi dobu stálo (aspon 8 hod) tak motor naskoci, ale asi 10 vterin ma problemy s volnobehem, cuka potrhava a nekdy chcipne. S druhym otocenim klicku je vsechno naprosto OK. Na teplym motoru se to neprojevi a je jedno jestli tak startuju v +25 C nebo 5 stupnich C! Ukazatel teploty chl. kapaliny na palubce se chova normalne. Dodavka paliva je OK, vsechny kabely jsem ocistil a nic. Jedine co pomohlo bylo ze jsem misto teplotniho cidla dal potenciometr a misto 3,8 kOhm tam dal tak 4,5 a pak to nastartovalo upne super. Je posahany cidlo, nebo potenciometr na skrtici klapce? Nemuze to byt lambda sonda? nebo jiny cidlo jehoz udaje pouziva vstrikovani k nastaveni spravneho pomeru smesi??? Poradte cokoliv ja na to musim vyzrat, uz mne to trapi pul roku.

Diky
petous
Ukazatel teploty na palubce nema nic spolecnyho s teplomerem pro ECU. Cidlo polohy plynu TPS to taky nebude, to by delalo i za tepla. Muze to byt teplomer pro ECU nebo ztrata tlaku v paliv. vedeni jestli to nedela po opakovanem startu, lambda spis ne, ta nabiha az po ujeti nekolika kilometru, do te doby je regulace vstriku v otevrene smycce.
F-vrakoviště-Brava, Tipo, Tempra 1.4, 1.6, 2.0ie, 1.7 D, 1.9 TD, Croma, Lancia Dedra-karos. a jejich části, nápr., nárazn., světla, elektroinst., interiéry, motory, převod. aj. T: 0602 549 929, 0655/420 487, večer.

Edice: AVÍZO severní Morava

Datum vydání: 11.10.2000
Ja jsem velky fanda italskych vozu znacky FIAT a jsem rad,ze existuje takovy to chat.ZDa se mi ale, ze je zde ponekud mrtvo.
Tak se podel -- co mas, jaky mas problemy (nerikej ze ti vsechno jde dobre 😄
pokud ma Bravu 1.8, se nedivim😉
Nevite nekdo o malem ojetem fiatu na prodej (punto, cinquecento, seicento...). Shanim neco cca 1.1., 3dv. s malou spotrebou. Napiste prosim na e_losenicka@zdas.cz. Diky!
No ja o nicem nevim, ale radsi si priplat za Punto. Do cinquecenta bych asi nelez.
Mam super faro FIAT UNO 1.4turbo,najeto pres 100 000KM bez vaznejsich problemů.Ale ted touzím po TIPU II s 2,0L motorem 16V se 103kW.TO je u mě italský skvost všech dob.Ale potřeboval bych zjistit,kde na webu získat jakékoliv informace o TIPU(jakýkoliv stránky)DEKUJI
[odkaz]

Jinak k tomu vykonu, tridverove Tipo 2.0 16V ma 102kW, petidverova varianta (kterezto jsem stastny majitel) ma o 6 kW vice, zase je ale potreba o malinko vice vytacet.
wolff
Hele nemá to Tipo náhodou 110 kW. Já vím hrátky s koníkama, ale kde najdeš na ulici 10 koníků?
Tipo 1.4,89, netopi, Je tam fakt kosa. Ze prej je tam nekde klapka na uzavrani privodu vnejsiho vzduchu, ale kde? Potrebuju vedet co mam vsechno vyndat. Janom doufam, ze se s nejakou radou ozvete brzo . . .

Moc diky
Já mám Tempru, což je skoro stejný, ale mám v ní automatickou klimu, tak nevím jestli Ti moje těžce nabité zkušenosti budou k něčemu. V mým autě je klapka vnitřní cirkulace, která dělá něco o čem mluvíš. Myslím ale, že tahle klapka je jen u Fiatů Tip👋Tempra s klimatizací nebo polo-klimatizací. Je nad ventilátorem a tam se dostaneš pokud vymontuješ "kastlík" před spolujezdcem (cca 6 šroubů). U Tvého problému ("netopí to") bych v ní ale nehledal zakopaného psa - pokud v autě je, tak buď pouští na sání ventilátoru čerstvý vzduch z venku nebo vzduch z kabiny. Ten pak z ventilátoru jde do topného modulu, kde se ohřívá (ev. předtím přes výměník klimy, kde se ochlazuje) a pak teprve jde přes různé výdechy do kabiny.

Teď si ale uvědomuji, že všechny Tempry a asi i Tipa mají jednu specialitu a to možnost přívodu teplejšího vzduchu k nohám a chladnějšího vzduchu nahoru do výdechů na palubce. Tohle řeší taková "profilovaná" klapka přímo v topném modulu, ale dostat se k ní je dost složité - musíš rozebrat skoro celou palubku. Ale ani ta by nemohla způsobit, aby Ti foukal studený vzduch k nohám. Pokud Ti to k nohám fouká a je to studený, pak bych problém hledal jinde - pokud topení nabíhá pomalu, tak v termostatu, pokud to netopí vůbec, tak na ventilu přívodu "chladící" kapaliny k topnému modulu (přístupné při oddělání plastového krytu nalevo od středového panelu - tj. napravo od pravé nohy řidiče).

Taky by to mohlo být něco úplně jinýho - chtělo by to radu někoho zkušenějšího.

Mimochodem co těsnost chladícího okruhu - nemáš s ním nějaký problémy (kolísání teploty, častý dolévání vody, olej ve vodě, voda v oleji apod.)?
Pokud bude radiator teplý, tak hol demontuj celý systém ven a uvidíš, pokud nemáš klima. Je to trochu časově náročnější, ale pak můžeš ke všemua snadno apěkně uvidíš závadu.Asi bych tipoval, mimo vypadlého táhla, poškození klapky před rádiátorem. Pár jsem jich měnil. Je to klapka, sloužící k regulaci poměru množství vzduchu, proudícího přes a mimo radiátor.Pokud praskne uložení , klapka pak pustí všechen vzduch obtokem mimo radiátor.

PS : Ale nejdříve prověř : Teplota vody, půchod teplé vody radiátorem / je tam kohout / funkčnost táhel a určitě tě ještě něco napadne.
Chtelo by to taky zjistit, jestli je radiator teply, nebo jestli nejsou vypadla tahla z knofliku na ovladani teploty.
nemel jsem mos casu, ale uz jsem to vsechno precetl. Takze to trochu upresnim.

1. Klimu nemam.

2. Topny modul pod nohama je uplne horky, testoval jsem ten kohout a tahlo - vse funkcni.

V autech se vubec nevyznam, takze mi to bude trvat dele. Pokud se z toho zblaznim, tak to dam do FIATu a za velke penize budu mit velke horko.

Vsem diky. Du na to a pak dam vedet.
wolff
Na malou spotrebu ideal Punto 1.1, nebo Punto 1.7 TD...
Na www.rsautorevue.cz jsem se v článku "Fiat v roce 2001" (č.69) dočetl o změnách v motorizaci Fiatů. No, spíš mě to zklamalo než potěšilo. U Marey hodlají zrušit 2.4JTD a u 1.9JTD zvýší výkon díky VTG turbu ze 77 na 81 kW (nic moc). BTW nevíte někdo jaký bude mít tenhle nový 1.9JTD maximální krouťák? U 1.9JTD pro Bravo naopak výkon sníží na 74 kW (?). Možná to souvisí s doběhem těchto typů (Brava/Bravo, Marea), ale stejně mě štvou.
Lidi vnasim dotaz kdo ma tohle auto. Z jakou jezdite spotrebou? Ja sem si zapisoval za posledni 3000Km a dosel sem k dost neuspokojivym vysledkum. Na dalku mi to vzalo neco malo pod 6l to neni az zas tak spatne ale v celkovem prumetu se nemuzu dostat pod 9l na 100 Km pomer dalka k mesu je 1😁. Jak ste na tom vy podelte se zajimalo by me to dost jestli to neni moc. Jo jeste se mi zatim zlobi potenciometr skrtici klapky (ma to vliv na spotrebu) ? Diky vsem za odpoved. Doufam ze jsem to napsal srozumitelne. jinac je to spotreba za leto a bojim se co to udela v zime. 😞
jo,stou spotrebou to tak zhruba odpovida.

Mimo mesto kolem tech 6l.Ale v meste je to zrout,dela tak asi tech 8,5 az 10 v zime.

Jinak jak tam pises o tom potenciometru , tak

ten muj zacal zlobit taky.Byl jsem u Fiat servisu

a tam mi rekli,ze novej stoji tak kolem 15 t.

Nastesti to zazlobi akorat pri startu,staci to trosku proslapnout a vse je zase OK.
Tak to s tim potenciometrem to mas dobry ja sem na tom hur budu muset sehnat na nejakem srotu. Snad se mi podari sehnat nejaky dobry kus. Me to dela ze kdyz na to prudce slapnu tak brzdim motorem 😞((( Ji dik za odpoved 😊
Mám Tipo r.v.94 novy model. Je to 1.4 a spotřeba na delší trasy při asi 110-120 je 6.0 litrů na dálnici při 150-170 km/h asi 9.0 litrů. Ve městě kolem 9 litrů. Mám ho jemně upravený-snížený o cca 15mm, rozpěra, pneu 205/50/15 na litých kolech, lišty prahů a nyní mám koupený střešní spojler, který se musí ještě nalakovat. Mám najeto asi 150 000 tkm a nijak ho nešetřím spíše naopak-účast na automobilovém slalomu. Jsem s ním velice spokojen.Je sice trochu tvrdší, ale sedí na cestě jako "přibité". Ještě poznámka k netopení: Loni mi taky netopil a ukázalo se, že byla zlomená klapka ( přepínání teplo-zima a byla nastavena v poloze na studeno) oprava stala asi 200 KČ. Mnoho zdaru s Fiaty přeji.
Nemáte někdo zušenosti s výměnou silentbloků motoru na Tipu 1.6?
Nejprodavanejsi auta za 7-8/2000 v Evrope: VW GolF (101 500), Renault Megane/Scenic ( 91 100 ), Fiat Punto ( 82 300 ), Opel Astra/Zafira ( 80 700 ), Peugeot 206 (80 300 ), Ford Focus ( 72 300 ), Clio ( 72 000 ), ....
wolff
mfilipe, ty jsi velký čtenář mf DNES. Viď?
Ani tak ne. To jen tak vypada. Kupuji ji kvuli Autopriloze jen ve stredu. Kdyz si prectu neco zajimaveho, rad se podelim. Myslim si, ze pokud denni tisk, tak jedine MFDnes. Ale v sobotu Pravo kvuli prilohy, jinak az na Sport pomerne des.
wolff
Nápodobně
Po dlouhé době jsem se sem přišel podívat. Ta spotřeba mě taky tuhle dost zarazila. (Tipo 1,6 r.91) Jeli jsme do Chorvatska ještě s jednou Feldou (kombi) a když jsem měl prázdnou nádrž, tak on tam měl ještě třetinu 😒(( Když jsme se vrátili tak jsem si řek, že to zkusím trochu změřit - není to digitál, tak to není moc přesné. Měřil jsem pouze kombinovanou spotřebu (bez agresivní jízdy - tu někdy jindy - podle nálady 😄 == 7,4 l/100km....

Mnoho zdaru všem Fiaťákům!!
To ja sem jel z Fackem (jako druhe auto furt sem dojizdel nebo brzdil) asi 400 Km a spotreba byla zhruba stejna tak 6,5 (totalne pretizene auto a kopce) a meli sme plus minus autobus spotrebu stejnou. Ta Felda musela byt Deasel ne 😊)))
Prave jsem v Radiozurnalu slysel poctvrte recenzi na Fiat Coupe za posledni snad 2 mesice. Ctyri testy po 3 mesicich po ukonceni vyroby tohoto modelu. Coupe se vyrabelo 6 nebo 8 let, celou dobu o nem nebyla pomalu ani zminka, rocne se prodavalo ve 2-3 kusech, a kdyz se Fiat rozhodne ukoncit vyrobu, najednou je na Prime, CT 1,Radiozurnalu, www.autonovinky.cz plno vet o vyjimecnem aute, o lidovem Ferrari, o vynikajicim Pininfarinove smylu, super jizde bez omezovace, super turbo motor atd. Samozrejme v recenzich nechybi zminka o ukoncene vyrobe a rada pripadnym zajemcum k rychlemu rozhodnuti, protoze uz je v CR par poslednich exemplaru. Dela to snad nekdo schvalne ? Co si o tom myslite ?
cetl jsem jen ten clanek na autonovinky.cz a hned mne napadlo, ze se nekdo potrebuje jeste par kousku zbavit.
[odkaz] akce=zpravodajstvi &subakce=aktualne&id=35160
Zdravím Fiaťáky. Otec vlastní Tempru SW z roku

1992 s motorem 1.6 (55kw). Koupil ji v roce

1996 se 70000 km na kontě. Závada potenciometru škrtící klapky se projevila taky (kolísání otáček

na volnoběh). Servis (Fiat Litomyšl) ji provizorně vyřešil namázáním dráhy potenciometru

grafitem. Jelikož se tento díl samostatně nedodává, je třeba výměna celého vstřikování v ceně asi 11000 Kč. Nám se tehdy podařilo sehnat

jej na inzerát za 1500 Kč. K tomuto problému musím ještě dodat, že v servisu říkali, že takto zřízený zmiňovaný potenciometr neviděli ani u aut která měla přes 200000 km. Ten náš někdo evidentně vyměnil, jelikož byly poškozeny plastové krytky na šroubech, které zabraňují manipulaci s tímto dílem. Že by to auto mělo tolik najeto v servisu nepotvrdili. A teď ke spotřebě. V roce 97 jsem s tímto autem podniknul cestu do Chorvatska a při mírném překračování rychlostních limitů a plném zatížení vozidla byla spotřeba 6,4 l/100 km. Což si myslím docela jde. Ještě jednou zdravím a čau.
A vite co? Uz jsem se na to tady dlouho nezeptal, tak bych mel dotaz ohledne elektroinstalace v Crome 87.

Na check panylku (u auticka) uz se mi dela vanocni stromecek 😄 Stale mi tam sviti u znaku motoru leva dolni dioda -- nejake mazani? Ted se mi k tomu pridaly diody svetel -- pricemz vsechny zarovky jsou OK.

Takze nevite nekdo proc to dela? Kde jsou nejaka cidla? Nemate popis elektroinstalace, kam vedou kabely, kam je to pripojeny do toho "pocitace" -- v tech kabelech je opravdu problem se vyznat.
To mazani, tusim, sviti implicitne 😄 Uz sem zkousel dolevat i odpoustet olej a nic, nekdy sviti jindy ne. Budik tlaku oleje se zda v pohode, i kdyz vlastne nevim kolik ma spravne ukazovat, varovna dioda u neho ale nesviti, tlak tedy snad OK. S tema kontrolkama svetel bud rad. Me se nerosvitila ani, kdyz nesvitilo jedno predni svetlo. Nic se z toho sice nedozvis, ale pro ten pocit 😄 Musim ovsem rict, ze mi ten srandovni control panel obcas i pomaha, mam prorazeny chladic a obcas je potreba doplnit vodu, nebyt te kontrolky, tak na to vzdy zapomenu. Ted na zimu ten chladic stejne asi zalepim 😊
Jeste k tomu controlnimu panylku, nejsou k zahozeni ani ty kontrolky zavreni dveri, zvlaste tech patych. Loni jsem byl se znamima v chorvatsku (octavia combi), na ceste zpet ridic zastavil nekde v rakousku na odpocivadle, ze uz toho ma plne zuby a chce vystridat. Nekdo otevrel kufr. Po ujeti dalsich asi 20km jsem neco hledal v tasce, co byla na platu a mezerou mezi baglama, kterych tam bylo az po strop, jsem uvidel svetlo, tak jsem se tam natahl podivat se proc to sviti i pri zavrenem kufru a ono to pri zavrenem kufru nejspis stejne nikdy nesviti 😊
😄 Koukam ze problemy s check panelem mame asi vsichni 😄 Kdyz me to ale sere, ze to sviti jak vanocni stromecek. Kdyby nekdo vedel odkud kam (konektory) jsou vedeny ty kabely, tak bych byl vdecen. Nebo jestli mate nekdo schema elektro instalace na Cromu... Nechcese mi rozebirat celou palubku, lezt po celem motorovem prostoru a ocistovat kontakty.
Pojistka na ABS je u Bravy v motorovem prostoru u baterie. Je na 60 A. Staci ji vyndat.
No jo, ale u Tipa neni pojistka ABS mezi ostatnima, je nekde extra a nevim kde.
Na Brave prave mam pojistky vlevo od volantu. Pojistku pro ABS mam spolu s dalsimi asi 4 v mot. prostoru. Jsou to vetsi pojistky nez klasicke. Jsou pod plastovym deklem, ve kterem je schovan konektro spojeni cidla ABS. Zkus jit po kabelu cidla ABS na LP kole. Anebo to muze byt vse jinak
Pojistka je u Tipa v motorovem prostoru? Muzu se podivat do Etzolda...
Tak to pojistka ABS neni v motoru, ale mela by byt u ridice, ale ne v hlavni pojistkove skrini, ale vedle, v samostatne, spolu s dalsimi dvemi (vyhrivani sani, a asi stahovani oken).
Fiat ma ted do konce roku akci 10% slevu na veskere ND a 15% na veskere originalni autoprislusenstvi.
bob_ > diky, nejake pojistky tam jsou, jen jsem jeste nemel cas je vyzkouset.
Chtel bych u sveho auta (Tipo 2.0 16V) udelat vypinac na ABS, abych mohl vyzkouset jak se to kdy chova (delka brzde drahy, atd.). Nevite jak na to? Pry se to obvykle dela pres pojistky (kde jsou?).
Ahoj Fiaťáci !

Potřebuji poradit. Kamarádovi na Fiatu UNO 1,5 55KW zhořela elektron. součástka (ani jsem to neviděl a nevím jestli to je řídící jednotka nebo zapalování ) , která má označení DIGI PLEX 2 MAGNETI MARELLI MED 434 A. Bohužel ji nemůže sehnat a na vrakáči mu nabídli taky z Una jenže označení 435A. Nevíte ,zda je to možné zaměnit. Dík.
Všechny stránky ADAC jsou do 8.1.2001 přístupné všem.
A ADAC je co (kdo, kde)? Zkusil jsem www.adac.cz (jestli by mi to nezajimalo) a ono nic... Jedine tak ADAC.com, to je ale o pocitacich... ADAC.org Nejaci fetaci? ADAC.net?

Aha, asi ADAC.de...
Cim to je, ze v bazarech jsou Fiaty levnejsi nez skodovky,je jich tam az moc a vypadaji jako by byly o pet let starsi nez je skutecnost???Oproti srovnatelne konkurenci jsou stejne rocniky az na polovicni cene.Cimpak to asi bude??
To proto, že nezištní majitelé FIATů hledají další nadšené pokračovatele tradice..
Clapci od VW, to už tady bylo. Převtipkujte si Vaše vozy, aby Vám to přidalo pár koní, které holt potřebujete, aby jste se slušně svezli. Nejlepší je, když dojedu střelce s nakrmenou TDI OCT, který jede normálně jen do okamžiku, než ho začnu předjíždět. Pak by to roztrhl,přidělává mě starosti a myslí si, že má auto z jiné třídy, asi jako K*. Ještě že ta můj ITL. krám naftový vcelku nemá problémy , holt musím šlápnout na plyn. Pravda, nerad se z borcema přetahuji na okresce, ale holt když musíš tak musíš. PS : Kolega má felcku, r.v.95, první majitel, asi kolem 80000km, a před týdnem mu pružina prošla miskou tlumiče, vpředu./koroze/ Oprava cca 5000,- . To jsem ještě na cizině neviděl. /Včetně koncernu Fiat/, To je fakt dobrý.
😃 Co to zase meles ? Zase si vedle sebe videl zrezivelou Pandu a Felicii se zatim nerezavejicim zadnim celem a prahy, v ocekavani zatekani do kabiny a motor. prostoru, s unikajici chl. kapalinou pres netesnici vicko,s nacnutym vyfukem ?
A ty si tady lecis co?

BTW: kdyz sem koupil fiata tak sem predevsim docela hodne za usetril image (zdravim majitele golfu a jinych "drzaku" 😊)))
Hele, hvězdičkovej Kamile, odpověď je jednoduchá - neznalost lidí. Kdyby měli ty zkušenosti co já, tak si jiný auto než Fiat nekoupí, namísto toho tady zůstává jakási nedůvěra z minulosti. Takže opravdu - kupujte za dobrý peníze auta který mají co do sebe. Je to jiná řeč než ty stáda škodověnek, vždyť už i Ostavii má každej, kdo má v * díru - jakou má pak mít takový auto "osobnost", když nic jinýho nejezdí (kromě Felicií).
Cukají Vám stěrače ? Takový trhavý pohyb, hlavně když je chladno. Čím to?
JTF
Před týdnem jsem se jel podívat do Áček na auta, jaký jsou ceny,apod. Měli tam 3 Punta,jednu Mareu,jedno Cinquecento a zástupy Škodovek, tak nevím Kamile*´co jsi viděl, mám spíš dojem že se chceš zase nesmyslně dohadovat, mimochodem, jak Ti vrže oktávka???
Kamil* nema cas, furt nemuze najit takove auto, ktere by bylo stejne stare jako konkretni Fiat, stejne jete jako konkretni Fiat, se stejnou vybavou jak konkretni Fiat, ve stejne tride jako konkretni Fiat atd. a pritom 2 x drazsi.
wolff
Někdo se zase probral z letargie. Asi ho předjelo Seicento a on by si rád zpravil mindráky, ale neví jak... A taky ho asi hdně vytočila 147. Ty K.... Italský to mají určitě podplacený, Viď Kamile?! Jen se nedej
K* nebude reagovat, vzdycky neco hodi do placu a pak sleduje, jak se to vrbi. Neco jako zkouska emoci.
a vzdycky mu na to skocim
Nedávno sem ho koupil , zdá se mi , že docela baští . Za kolik jezdíte ???
Za štyri roky som najazdil 90000 km s priemernou spotrebou 6,4 l/100km, pričom som denne jazdil do práce 25 km a z práce 25 km. Pri dlhších trasách bola spotreba pod 6 l/100km.
Krom Marey mam Punto 55S (1996) a jezdim s nim denne v lete i v zime do prace (35 km jednim smerem) a nemam zrovna lehkou nohu, nikdy jsem neprekrocil 7 l, v lete pod 6 ted lehce pres 6 litru. Pneu 165/55/13. S Puntem 75 ELX jsem mel na dovolene prumer se zapnutou klimatizaci 7,2 - jel jsem do Dubrovnika. No a kamrad jel s Octavii, takze pomalu to nebylo...trochu jsme chvatali
A docela mne bavi cist prispevky neznalcu Fiatu, docela je lituju maji asi trochu omezeny prehled, pripadne zkreslene esteticke citeni pokud ho vubec maji .-))) v Rusku je Octavia urcite uvnitr velmi vydarene auto....ale svezte se cimkoli nemusi to byt Fiat krom nemeckeych koncernovych aut...treba francouzema...No ale na druhou stranu chapu totalitni rezim zanechal svoje stopy a vernost Skode chapu 😃) preji hezke svezeni panove a piste ja se rad pobavim 😄
FIATY nejvíc nejlepší auta na cestách!!!!!!!!!!!!

Mám takový dotaz. Vlastním 4 FIATY, 2x600D, 128, 125, chtěl bych se zeptat jestli existuje nějaký seznam aut nebo FIATU kde bych se dozvěděl jestli můžou jezdit na bezolovnatý benzín protože olovnatý se od nového roku nemá prodávat? Prosím poraďte někdo!
[odkaz]
Myslim ze u vsech cerpacich stanic budou k dostani aditiva, ktera zabezpeci bezpecne mazani ventilovych sedel, ono o nic jineho nejde, o toho F 125 bych mozna rekl ze by slo jezdit bez aditiv, nevim jesli mel lit. nebo hlinik. hlavu, ale asi to vychazi ze 124 takze asi by to slo.
Jde mi spíš o to jestli existuje nějaký seznam aut které můžou jezdit bez olova.

Slyšel jsem že v polsku se přídáva do benzinu nějaký (mylím) hořčík a ten prý nahrazuje olovo?

Poraďte někdo!!
[odkaz] nebo [odkaz]
Není lepší Auto než FIAT!!!!!!!!!!!!! to: mfilip co máš doma za káru?
No ze by byl FIAT nejlepsi auto, to zrovna neee, ale nejni o moc horsi nez jine... Jinak mfilip ma Bravu 1.2, je tak?
Ja mam tuseni ze Filip ma 1.8 Bravu ne?
Ty to nevis jiste ? Jo Brava 1.2, tak tu jsem chtel strasne moc, ale zrovna za 185 00 Kc nebyla zadna. Nakonec jsem ale rad, ze mam Bravu 1.8 ELX 83 kW 115 PS, protoze i s timto autem mam na 11 000 km prumer 6.2 l/100 km a o nizkou spotrebu na silnem aute mi vzdy slo. Skoda jen, ze mam Otika trosku podobaneho od cervencovych kroup, takze spolu cekame na nestastnika, z jehoz povinneho ruceni bychom se vylecili. Anebo Zivel + odcizeni u C.P za 5 000 Kc a cekat na dalsi kroupy.
Panove, vse nejlepsi v Novem roce.
Tak na tu spotřebu u 1,8 verze teda zírám - jezdíš někdy rychleji než 60 km/h ? Nechci tě podceňovat, ale ta spotřeba je fakt až neuvěřitelná, když ji porovnám třeba s průtokáčem Škoda Octavia 1,8 - a to je přece podle novin to nejlepší auto na světě.
Manzelcina kamaradka ma Punto,ono Nove Punto.Na pohled skutecne desingnove pekne,ovsem nez se v tom svezete.10000 km,vsechno mlati,kulisa razeni je vykvedlana az hruza,pri razeni dve az tri se me nepodarilo zaradit bez drhnuti zubu.Dvere nelicuji,za ridicem dokonce profukuji.Nepravidelny chod motoru na volnobeh.V celem aute to vrze a skripe jak v orloji.Nad 120 to tahne doprava.Pokud budu srovnavat treba s Toyotou Yaris,kterou provozuje moje manzelka,tak je to sto a jedna ve prospech Yariska.Proste * italsky *,nechapu jak si vubec v tak napjatem konkurencnim prostredi muze vyrobce dovolit uvolnit na trh takovy vyrobek.

Vzdy kdyz me manzelka nastve,tak ji staci pohrozit ,ze ji prodam toyotku a koupim Punt👋auto za trest/.Kamil*
wolff
Šťastnej Novej rok. PS Ten člověk je zamindrákovanej od hlavy až k patě. On je fakt chudák
VŠEM přeji Šťastný Nový rok. PS : Také ITALOBIJCI K***. A nezapomeň opět napsat perlu.
Stastny Novy rok preji vsem.Chlapi uz neblbnete,fiaty hodte do zmole a do noveho tisicileti vstupte s poradnymi vozy.Kamil*
wolff
Kamile seš Fajn borec - Mám rád lidi se smyslem pro humor a ty si ho tady předvedl víc než dost - A to myslím vážně(žádný cinismus)..
Mozna uz Octavie prestala vrzat, a proto je zase Skoda nejlepsi.
neboj, nejezdim jen 60 km/h. Jednou mi vyskocila spotreba na 6.5l /100 km, ale to jsem na 600 km jel 3 x 5 km kolem 160 km/h a same jizdy po meste pri hledani adres pri rozvazeni kolacu.
Pri posledni prohlidce jsem v Brne u Rosse udelal takovou muru, ze to cely promazali a dotahli palubovku, tak ze to skutecne temer prestalo vrzat.Mozna je to vsak i temi zimnimi gumami, ktere jsou znatelne mekci.
Zdar lidi, videli jste nekdo z vas film ..TAXI.. ?????????? je tam Peugeot, jenze jsem nezjistil jakej a nevite jakej?? docela blba otazka, ale me to zajma
Co tu blbnes s Peugeotem ? k* O.K. klid pri cestovani je nejdulezitejsi. Jak neco drnci, tak ... A kdyby aspon clovek vedel, co drnci.
petous
406 s 3.0l 24V
JTF
Tak Punto je za rok 2000 druhé nejprodávanější vozidlo(první je Golf) s počtem 535.684 ks. Třetí je astra.
Tak to bude asi Punto II hodne srackove auto se spatnou povesti automobilky Fiat. BTW: A Robert ? ( "Hostinec na mytince" ) A Fabia ?
Ze frede ?
Pokud se skutecne prodalo tolik Punt 2, musi byt spousta lidi nestastnych.Me stacila odradit ta jedna projizdka.Mozna ma Fiat dobre presvedcovaci metody pri prodeji/nekoupis,nedozijes rana/.Nebo je to jen dobry marketing/za malo penez zadna muzika/.Tezko rict,pokud to neni ani jedno, docela by me zajimalo z jakych skupin obyvatelstva se rekrutuji potencialni kupci jakehokoliv modelu otresne znacky Fiat.Kamil*
to KAMIL*: Nezahla ti stara s nakym talianem? Jinak si tvuj komplex nedovedu vysvetlit...
Kamile, fakt nemuzes byt svepravny........ Jen tak na okraj muj kolega ma na Puntu II uz 36.000, navic si ho nechal predelat na plyn. Predtim mel Punto I a je to opravdu o dost lepsi hlavne co se tyce tichosti, i kdyz I Punto bylo hodne tichy. Proste Punto II je v nabitem konkurencnim prostredi to prave auto! Proto se prodava, clovek ktery chce utratit 300.000 za auto uz o tom premysli a nekoupi si Yarise, ktery je opravdu jen nakupni taskou....
Měl jsem podezření, že jezdíš rychleji než 60 km/h ale chtěl jsem to slyšet od tebe. Takhle rychle s koláčema...(kdyby s tchýní, rozuměl bych tomu, ale pak by byla spotřeba místo 6,5 kolem 10,0 - aspoň s tou mojí).
Tedy mfilipe, prum spotrebu s 1.8 kolem 6.2 je dobra... Bavi te vubec jezdit? 😄 Ja take obcas jezdim na spotrebu, ale pak me to vezme a spotreba je pryc 😄 No jo, on ten motor obcas potrebuje protahnout na tech 5500 ot/min 😄 (nebo-li 90 km/h na II).

Taky Vam preju happy new year.
Bavi, bavi. Ono to vypada, ze jezdim jak snek, ale jezdim normalne, jako kazdy podle nalady. Naladu mam vetsinou pohodovou, a nekolikrat za nadrz si vychutnam zrychleni a jizdu v krapet vyssich otackach. Posledne kdyz jsem si vytocil 3. na 140 asi na 1 km useku uz se ani nas Rocky ( Prazsky krysarik ) nevydrzel divat pres celni sklo. Sila ho zarazila do manzelcina klina 😃
Ted mi spotreba pres ty mrazy kapku stoupla na 6.4. Furt starty v mrazu, nez se to zapne termostat, je 8 km pryc, furt brzdim motorem, atd.
No vidis a ja prave nechapu, proc se kazdym rokem v CR proda tolik Skod. Navzdory spatne povesti 😄A zajemci o ne se rekrutuji prevazne z takovych skupin obyvatelstva, ktere jsou mi vzdalene. Myslim si, ze 90% lidi, kteri si koupi novou Skodu si mysli, ze maji nejlevnejsi auto s nejlevnejsim servisem 😃)
wolff
Jo asi tak nějak.

Jo Kamile, příště nemusíš dělat můru u Rossa, stejně si myslím, že je to zbytečný, ale úplně postačí WD 40. Spolehlivá jako slunce. Ono je tayk docela možný, že vrzání přestane i se změnou teploty. Kdy bylo to tvoje auto vyrobený - Jestli v zimě, tak je to jasný...

Ciao
wolff
S tím zahnutím s Italem to je dobrá otázka... Je všeobecně známo, že slečny v době normalizační rády v momentě, kdy chtěli kožich, obšťastnili kluky z jihu. No možná právě tam je ten kámen úrazu. Jinak Kamile dobrej pokus.
wolff
Je to pravda. Chápu ty co si koupí Punto. Chápu ty co si koupí Yarise. Ale v životě nepochopím ty co si koupí Polo, nebo snad dokonce Fabii. Auto, který se prodává s motorem o stejném obsahu s x výkonama u mě nemá důvěru...
Ani jsem se nepochlubil minulou stredu mne z boku v 50 km/h dalo babu protijedouci Uno.... vystrelila mi pyropatrona v pasu u Punta airbagy nemam... a aut je na odpis - dvere, blatnik. sloupek, prah, strecha...ale nic se mi nestel...este ze to nebyla Felicie to bych tu s vama nebyl...
smula, to uz vypada, ze bude pro pojistovnu lepsi , zaplatit cele ojete auto podle tabulek. Jinak bych prave ted potreboval taky nejakou babu, nejlepe na LP blatnik ( sloupek ), svetlomety ( trosku spinave zevnitr ), kapotu motoru + strechu ( kroupy ). Hlavne, ze se nic nestalo. SKoda, ze bude na silnich o 2 fiaty min ....
neboj nebude Punto uz je po laku davali cely novy bok a srovnali strechu jsou neskutesne rychly!!!!!!! ted uz geometrie , gumy...dostrojit a jezdime dal a Uno urcite pujde opravit .-)
Já si myslím, jen ať proboha lidi kupují (ve své iluzi hodně muzály za málo lováčů) ty škodovky, hlavně v cizině. Víte jaký by pak bylo pasivní saldo obchodní bilance, kdyby to tady Auto Škoda netáhla ? A proto si koupím Fiat.
Je na [odkaz] /news/Autonovita/ autonotizia.cfm?Codice=111
nevim jak vam ale ten odkaz mi nechodil
No tak to sorry, nevím, jak zkopírovat odkaz, napíše to, že je moc dlouhej... Tak jinak: na stránce www.quattroruote.it vlevo ve sloupci kliknout na "NEWS", pak úplně dole vpravo na "LA LISTA COMPLETA" a je to tam (v září).
wolff
Vždyť nám to zruší...pište lidi!
Tak uz mam Puntiko ze servisu....cena opravy po bouracce z boku 58.000, hmmm a vzhledem k roku (1996) mi podnikatelska pojistovna odecita 20% z ceny dilu, to si zaplatim sam ...dobry no.... a to mne naboural nekdo jinej... jo jo amortizace, jeste ze mi nenavalili MAreu to bych asi vrazdil..
Jezdite na zimnich gumach? a retezy?... A pa k, mate nekdo v zimne tak jako ja elektrony na autiku?
Uz jste si nekdy vsimnuly ze ti co na fait nejvic nadavaji ho vlastne nikdy nemely ?
pripadam ti jako zenska ?
Jo vsimnulI !! .-))) jsem povetsinou panove 😃 Sambii
tak uz vim proc to nestartovalo ta Marea ten kolik co mi delal rozvody se spletl o nejakykousicek a ono to cidlo ktery je pod rozvodovym kolem nekdy nekouslo...v patek mi to bude znova uhlovat....jojo lina huby holy nestesti...zeptal jsem se jinde
Nabízím FIAT 850 za symbolickou cenu + mnoho náhradních dílů i nových a motor navíc. Pouze fandovi.Oprava karoserie nutná - koroze .Motor super.Bohužel odhlášený.Chtěl jsem ho renovovat, ale nezvládnu to. vlcekpetr@quick.cz nebo 0618/860212
Prosim zda nekdo nevi jestli je možná záměna převodovky z dvoulitrový Cromy r.v 88 do dvoulitrového Tipa r.v.91, nebo jaký jsou převodové poměry v těchto převodovkách a zda někdo nemá plastové prahy a křídlo. A co se ještě na nich nejvíc sipe
Zavolej 038-7411458 je to AUTO VP a maji tma jednoho FIAT fandu ktery vi uplne vsechno...tedy temer 😄
Jestli chceš tak mám jedno křídlo nad zadní okno. Je ale bohužel bez brzdového světla, proto ho nemám namontované. Sháním s brzdovým světlem. U MS designu ho mají, ale cena kolem 5000 kč. Jestli máš zájem cena je 1000 Kč, tak napiš na můj mail.Taky jsem viděl v Ostravě prahy, ale nevím jaká byla cena, protože už je mám. f.enrico@post.cz
to mas 16v nebo 8v? jestli tam ta prevodovka pasuje sice nevim, ale muzes vyzkouset adresy [odkaz] a [odkaz]

Jsou zamerene na 2.0 16v, ale i pokud mas 8v tak ti tam mozna nekdo poradi.

BTW: by mne hodne zajimalo jestli jde do tipa 2.0 16v sestirychlostni prevodovka z coupe. To by pak nemelo chybu (az na tu spotrebu, ted mam ve meste 11 az 13 litru 😊
Jednou jel muj dobry pritel se svym golfikem s Insbrucku a v Salzburku mu rekl dost. Samozrejme oprava v Rakousku by byla moc draha a proto jsme se rozhodli, ze ho odtahnu se svou Natalkou-Uno 1,5ie. Dojeli jsme na misto, kde uz byly za steracem zastrceny tri pokuty, 3krat 300silinku a

hned jsme vyrazili. Zaprahli jsme auto a kupodivu

jelo vcelku bez problemu. Behem jizdy jsme dokonce prekvapili, kdyz jsme ho predjizdeli ve 130km/h ale nebojte, nejsem blazen hned jsem brzdil, chtel jsem jen na moment skusit, jak to pojede. behem cesty jsme dokonce strhali 3krat lano, ale nastesti bez nejake ujmy. Ale pak to prislo. U Ceskych Budejovic jsem prijizdel ke krizivatce, ktera byla pomerne dost zamrzla a nemohl jsem prudce zabrzdit a proto jsem jel dal,

nacez jsem skoncil mimo silnici a v zapeti jsem s sebou stahl i golfika, ktery do me jeste zezadu narazil. Byli jsme oba mimo silnici a po kolena ve snehu. Nastesti jel kolem kdosi s Fordem Transit a zacal nas vytahovat. Prave kolen projizdeli policiste, ale co myslite? Nezastavili.

Vse dopadlo dobre. dodavka nas vytahla a jeli jsme vesele dal. Ikdyz jsme za cestu spotrebovali asi tak pres tri nadrze, tak moje Natalka tahl na lane golfika 510km a vcelku bez problemu. A na to ze je uz taky babicka(rv.1986) jsem na ni hrdy.
Až to zas někde rozstřelím tak s tebou počítám
hezkyyy 500 kilaku nalane to je zabava....kor v Rakousku se divim ze nemeli s necim problemy policiste...
Ahoj, chtěl bych se zeptat na spotřebu mého Una 1.4 i.e. Najeto 80 tis. km, r.v. 91.
Teď v zimě mám spotřebu po městě (asi 3 až 6-ti km trasy se studeným motorem) 10,5 l/100 km. Zatíženo 2 osobami a nějakým nákladem, normální jízda, žádné závodění. V létě na dlouhé trasy je to 6 l/100 km. Je to normální ? Není to příliš velký rozdíl ?
Jak jste na tom se spotřebou vy ?
To muze byt mozna normalni, ja mam v zime na plnou nadrz asi 40 studenych startu ( zhruba co 22 km ) a spotreba je 6.3-6.5 l/100 km ( 1.8 ). V lete na stejny prubeh 5.8- 6.2. Zkus nezapinat topeni. Muzes mit nevhodny mineralni olej, ktery v zime je prilis tuhy, ale i tak je tech 10 takovych, no, mozna ne az tak normalnich. Mozna ti tece nadrz.
Na mfilipa vubec nedej, vono to jeho auto jede na krev z jeho nohou (takovej malej ferat 😃 Ale jinak na 1.4 je to dost velka spotreba -- pneumatiky, olej, rozvodovy remeny, ventily, svicky+kabely, termostat, a mozna jeste neco.
😃) Jak tech 10 l muzete dokazat ? Ja si to moc nedovedu predstavit. Snad jen celych 100 km najezdit stylem studeny motor-brzda-plyn. Ted kdyz je benzin "relativne" levny, tak jezdim mimo mesto 110-130 km/h, do kopecku pekne vytocenou rychlost, ze semaforu prvni a stejne to nemuzu dostat nad 6.5 ( podle pal. ukazatele odhad zatim, presne to bude za tyden ). Rychlost z kopce vyrazuju furt a k semaforu dojizdim tak, abyh jej projel na zelenou nejvyssi moznou rychlosti. Marceli, ty bys dostal nasi 1.8 16 V na 10 l ?
Je to přesně tak, jak píšeš - studený motor a brzda plyn. Jak jinak, když se jezdí pár km po městě.
Svíčky, olej, řemeny jsou v pohodě. Jak moc můžou mít vliv na spotřebu špatný kabely ? Jo a děravou nádrž nemám.
Mfilipe, promin ten prispevek byl moc starej - pro mne- tak jsem ho necetl, ale ted pres zimu jezdim s Mareou za 9 l...., spis se niz nedostanu... 😒
mam 1.4 Bravu jazdím štýlom: prejdi 1-2km (mesto)potom na 3-4 hodimky zastav nechaj vychladnúť a potom pokračuj a toto stále dookola. A spotreba? V zime 90% mesto cca.9,7 l /100km a leto mesto 8,5 l/100 km, medzimesto rôzne podľa štýlu jazdy od 6,1-7,5 l/100km
Budu rád, když mi napíšete Váš názor😒br />
Chtěl bych koupit Mareu Weekend - starší. Nevím

přesně jaký motor je dobrý - snad 1.8 16V. Nebráním se ani dieselu, u staršího auta nevím jestli by to nebylo riziko diesel koupit.

(momentálně jsem měl Felicii 1,9Dcombi v kompletní výbavě - ABS, 2*airbag,okn.v el. atd.)

Od Fiatu si slibuji živější motor a pohodlnější

vůz. Byly u Marey nějaké výrazné inovace např.

mezi rokem 97 a 98?. Díky za radu
Mezi 1997 a 1998 u Marey nevim o zadnych zmenach....sam mam Weekend 1.8 16V v plne vybave a jsem nadmiru spokojen 😄 kdybys chtel podrobnejsi informace, pripradne ji i sehnat - writeme@quick.cz
ten motor ber vsemi 10
marcel nechce odpovedet, nechce.
JTF
Modernizace Marey proběhla v roce 1999 a to zejména zesílením karoserie v předních sloupcích, dále detaily v interiéru, novým označením, např. staré - 1,8 16V ELX a nové - 115 16V ELX, také se standardně začal montovat AirBag pro spolujezdce,nové potahové materiály, zvýšení výkonu motoru 2.0 20V, obohacení nabídky o motory JTD, apod.
Tato anglicka firma prodava zaruky na starsi auta a kazdy rok vyhodnocuje, jak casto vozy danych znacek potrebuji servis a vysledek oznacuje indexem kvality: 1. Mazda 59 ( index ), 2. !!!!!!! FIAT !!!!!! 63, 3. Honda 75, 4.-5. Ford 78, 4.-5. Mercedes 78, 6.-7. Volvo,Toyota 82,8. BMW 87, 9. VW 93,10. Peugeot 94 ....... 17. Saab 144, 18. Renault 151, 19. Alfa Romeo 219, 20. LandRover 239 ...... Dost dobry ne ?
si tady z nas delas nehoraznou *, ne?

pokud ne, tak nahod nejaky link.
je z MFDnes, zase 😃) Ja ty noviny miluju. A tady to je i ve verohodnejsi podobe: [odkaz]
Ta MF Dnes zas takový lumeni nejsou, jenom zveřejnili reálný fakta. Že je Fiat dobrej, o tom jsem nepochyboval, jen to mám potvrzený. A ještě jedna docela pozitivní zpráva pro Fiaťáky - zatímco u nás zaznamenal Fiat pokles prodeje meziročně o cca 20 %, v celoevropským měřítku jako jedna ze tří automobilek (ještě Citroen kvůli Picassu a BMW) zaznamenala nárůst prodeje, zatímco všichni ostatní - VW, Renault atd. měli dost poklesy. To taky svědčí něco o tom, že u nás je ten trh s autama nějakej deformovanej, asi kvůli tomu že sousedíme s fašistama. Nebo jsme na úrovni Bosny a Hercegoviny, když jsem to tam projížděl, potkával jsem kromě vojenskejch vozidel samý Golfy (dosti zubožený).
NASEL BYCH ZDE NEKOHO, S KYM BYCH MOHL HOVORIT O RALLY A SPORTU FIATU A TAKE O RUZNYCH VECECH,TYKAJICICH SE FIATU?
nerozumim tomu, jak to delas ?
wolff
Jo ten článek mě potěšil - doma Mazda a Fiat!!!!To potěší, že člověk umí nakupovat - KE VŠÍ SPOKOJENOSTI!!!Jen ta Alfa mě trochu naštvala, ale to je dáno pravděpodobně staršími a spotovně zatíženými modely!
wolff
Nová Bravuška a Lancia!!!!Asi začnu šetřit na auto!!!!!!!!!!!!!!!
Nemate nekdo Fiat Uno 1.0

zajimalo by me za kolik jezdite a jestli

je rozdil mezi setrivou jizdou a jizdou bez

ohledu na spotrebu. diky Berus
Aké máte skúsenosti? Rozdiel pred a po tunningu je badateľný? Spotreba po? atd. Vdaka za všetly informácie.
No tak mám teda trochu smíšený pocity z toho nástupce Bravy. Vypadá to na kombinaci Fabie, japonských polovanů a AR 147. Čekal jsem od Italů víc tvůrčí invence, třeba tomu za pár let přijdu na chuť, jako Bravě. Co se týká technické stránky, tak to bude určitě klasa. Jo, ještě jsem (snad) definitivně zjistil, že JTD 110 je zase jen Unijet, pouze s turbodmychadlem s proměnlivou geometrií lopatek, (JTD 2,4 měl turbo s var.lopatkama hned odzačátku) takže v motorech nás ještě čekají nějaký trumfy.
no stejne si myslim, ze Fiat ma pomerne malo inovaci posledni dobou. Mozna se mi libi pocet inovaci u Renaultu, Fordu, .....
U 2.4JTD je asi třeba rozlišovat motory pro AR (a Lancii) a motory pro Fiat Marea. První mají VTG turbo a výkon 100 respektive 99 kW. Motor v Maree podle mně nemá VTG turbo (má obyč) a výkon je 96 kW. Pokud se mýlím, tak se rád nechám poučit.
Tak jsem se podíval na fotky nástupce Bravy/Brava a z tří-dveřové verze jsem unešen. Ostré hrany jako u Alfy Romeo 155, prostě nádhera. Pěti-dveřová verze je prostě rodinný vůz, takže pro pohodlí se asi muselo trochu zvýšit. Trochu jsem zklamán u pěti-dveřové verze se zadní partií. Doufám, že tří-dveřové Stilo bude mít zadek trochu dravější.
Tak jsem to dneska viděl i z čelního pohledu a odvolávám co jsem ukvapeně vyřkl. Viděl jsem teda jen třídveřák, to je pěknej otesanej dravec. Ty fotky co se nabízí na tomto serveru jsou asi zrovna z takových pohledů, kde vůbec nevyniknou ty rafinovaný linie. Ten třídveřák zepředu je úžasnej. U pětidveřáku se mi moc nelíbí ta zvětšená výška, už jsou ty proporce trochu rozhašený.
....
Nevíte někdo, kde je mání trochu víc informací o Stilu ?
wolff
No na Fiatu něco píšou. A o thesis taky. Mají vcelku nový povedený stránky se slušnýma odkazama. Když sem četl o výbavě stila, tak sem se zhrozil. Nevím co budou dál vymýšlet. To auto má úplně všechno včetně 8 airbagů, automatickýho rožíhaní světel a spousty hovadinek. Jestli sem to četl dobře, tak už to ani nemá klasickej starovcí klíček. No spousta blbostí. To uže se dá skoro koupit P 607. To je taky posraný elektrikou....
Můžeš mi napsat, který fiaťácký stránky myslíš ? Na www.fiat.cz mají mezi novinkama jen Dobló, který mě zrovna 2 x nebere a o Stilu ani ň. Díval jsem se i na www.fiatauto.it, ale tam jsem nenašel nic v angličtině.
wolff
www.fiat.com. No a pak tam jsou odkazy a jsou tam nějaký "živý" sity v souvislosti s Ženevou, jejky Schwartz zase odstoupil S Octavií, bože to je šmejd a co peněz to stálo!, no a tam to už najdeš. Je tam odkaz na Stilo, i tu Lancii, je tam taky Thesis a Nea....
Ď, už jsem si početl a je to fakt věc, k té výbavě není co dodat. Údajně ani podaba ze Ženevy není definitivní, tak se možná ještě dočkáme nějakýho (příjemnýho) překvapení.
wolff
No mě se ta 3-dveřová verze líbí moc moc, snad jen zadní světla bych trošičku pozměnil. No a ta 5-dveřová zase nebude mít konkurenci v prostoru, takže to taky nebude zas až tak zlý....
Na stránkách www.carsfromitaly.com jsem se dočetl, že motor 1.9TDid v Cromě dostal v roce 1991 VTG turbo. To mě docela překvapuje - domníval jsem se že první aplikace VTG byly u motorů Audi/VW 2.5TDI/103kW a 1.9TDI/81kW. Nevíte někdo jestli je to s tou Cromou pravda? Pokud ano, došlo v souvislosti s touto změnou k nějaké změně výkonu (90 hp) nebo krouťáku?
JTF
Nevím jestli jsem to tady už někde nepsal, jestli ano - omlouvám se. Fiat má nový rekord, po 19 měsících od náběhu výroby se nového Punta vyrobilo 1 milion kusů, předchozí verze k tomu potřebovala 22 měsíců. Dále se Punto stalo nejprodávanějším dováženým automobilem do německa za rok 2000. Takže jak je vidět je nové Punto oblíbenější než předchozí verze, bohužel u nás je tomu přesně naopak.
Taky jsem to cet. I u nas to bude lepsi a lepsi, fiat v prodejich klesl, aby se mohl odrazit 😃). Nevim jestli jste si vsimli, ale ja mam pocit, ze se Bravy drzi porad na stejnych cenach jako loni. Napr. 1.8 z 1996 s 97 tkm za 220 tKc, Brava 1.6 SX r.v. 95 !!! v zakladu se 88 tkm za 205 tKc. Ze bych prodal Bravu dokud to jeste jde ? 😃))
MFILIP> jo, prodat Bravu a nez bude Stilo, tak jezdit na kole 😊
wolff
Kvůli Fabce, no co sedá dělat? Nebo, že by velká spolehlivost předchozích modelů a tudíž zatím nenutnost výměny vozu...
Kdo mi podá co nejlepší a nejpodrobnější informace o FIAT PUNTO 75SX, rok výroby 1995? Rád bych se o tomto typu dozvěděl co nejvíce a nevím kde. Případně uvítám nějaký odkaz na www. Pokud někdo takové info máte, dejte mi vědět na: roman.nemo@quick.cz

Děkuji moc.
V novém čísle Automobilu (4/2001) je zajímavej článek "Fiat Auto 2001". Mě pochopitelně nejvíc upoutaly avizované dieselové motory (1.9JTD/81kW, 1.9JTD/85kW, 1.9JTD/103kW 16V !!!, 2.4JTD/???kW 20V atd.). Myslím, že se máme na co těšit.
hmmm, jabka v zime, hmmm. Znate ten chtip ?
Boha jeho, JTD 1,9 103kW ? Nevíš jakej to má krouťák ?
Co se týče krouťáku u 1.9JTD 16V, tak to tam bohužel nepsali. Pokud ale vyjdeme z krouťáku 275Nm pro 1.9JTD/85kW, který letos bude v AR147 a dále z parametrů prototypu 1.9JTD testovaného loni v AR156 (105kW, 280Nm), tak by šlo tipnout oblast 280-320 Nm. No na pár Newton-metrech nesejde, hlavně ať je ten motor co nejdřív v produkci.
Zdar lidi. Mam dotaz na TIPO mam 1,4ie a mam takovy problem. Za studena mi strasne litaj otacky a skoro to vubec nechce jet. Za tepla je to lepsi ale porat to neni ono. navic se mi zda ze se mi nejak moc vysplhala spotreba. Pri porovnani s brachovym fatanem se mi zjezili vlasy na hlave. 7,4 vs mojich ted necelych 10 je to pumerna a porad leze nahoru 😒 Resim to z jednim servisem ale porad tam neco udelaj a porad to neni ono. Tahne se to dlouho. Nevite nekdo o nejakem dobrem a levne servisu na fiaty v karvine nebo Ostrave? Diky za rady.
aaa kolega z Ostravska. Mam vyborne zkusenosti s FIAT Nordex Havirov tel. 069/644 10 20. Je tam dost mechaniku s Tipy, urcite ti poradi. Je to na rondlu v Suche, kdyz pojedes od Karvine, tak za Frantiskem doprava na 4- proudovou silnici a je to po 2 km. Od Ostravy: rondl v Havirove pred nadrazim, smer Orlova, furt po hlavni a po 3 km prijde rondl s Nordexem. Mozna bys mohl ztratit slovo pred prijimacim technikem p. Motlochem, ze se to dozvedel od toho s tou modrou Bravou 1.8, co furt chvali ty fiaty. Mozna bych mohl dostat slevu na blatnik 😃)). Podle mne to muze byt spatna lambda sonda, ktera vyhodnocuje spatne slozeni vyf. plynu a timpadem ridici jednotka nevi, jakou ma nastavenou smes a motor pak blbne. Dej vedet, jak to dopadlo.
Fiat v Ostrave bych bral jako posledni staci. * tam auta a jsou dost drazi. Nemam s nima zkusenost, ale znam 3 pripady, z nichz jeden po oprave brzd musel dojet domu na rucce a druhem upadl cerstve vymeneny vyfuk .... Pak jsem cetl, ze otevrel novy FIAT v Hlucine.
Dik za radu po vyplate vyskousim. Kolik si zhruba uctujou ? Nevis ?
Mno asi tam zajedu. Jen at uz je teplo a muzu vyresit cinkajici vyfuk je to katastrofa jezdit s takovou rolnickou ktera navic skoro vubec nejede 😊) jE TO SPIS K PLACI TAKZE 😞(
jsou o 1/3 levnejsi nez ostrava. hodina prace stoji 260,- ( 320 s DPH )
Tak sem pres vikend zhodil vyfuk a snazil se zbavit cinkani. A cekalo me nemile prekvapeni. Ono to nebylo ani tak vevyfuku ale v katalysatoru 😒 Tak sem to vysypal a uz tam neni vubec nic. Ale moc tam toho nebylo. Rek bych ze sem koupi peknej...... Kolik muze vyjit starsi Kat ? A kolik novej ?
Zdravím.Ja mam na Tipu 1,4 nalitano 150,000 km katalyzator tam nemam uz asi 50,000km. Zdá se mi ze bez katu to lépe jezdí. Jinak mam super mechanika, ktery opravdu Fiatům rozumí a taky není tak drahý jak v servisu. Je z Frýdku-Místku. Kontakt na mě je: f.enrico@post.cz
Kdyz tam nemas Kat tak jak delas emise a Technickou ? Jeste by me zajimalo ktery to mas rok jakou mas spotrebu jestli te elektronika posloucha nebo ti to hapruje jak me.
univerzalni kat pro motory do 2 500 cm3 stoji 4300,- Kc. Takze parada oproti 14 tKc za original.
wolff
A co si počnou Němci? Chudáci, ti zase budou mít brouka v hlavě!
Proč?
Ahoj fiaťáci, koupil jsem si Tipo a zbyla mi doma Regata.Jsem první majitel v čechách,má původní lak - zelenou metalízu,je to 1,5 i.e., r.v.88,nebouraná,čerstvě po STK, za 25t.Kč.Mám k tomu ještě 4x pneu,tak kdyby měl někdo zájem,tak na mail B_Buba@seznam.cz
Cavte vseci. Naskytla sa moznost doviezt nove auta talianskej vyroby (Fiat, Alfa, Lacia) za super ceny. Ide o starsie modely, ktore sa nepredali pocas produkcie, tak su teraz za super ceny. Napriklad Brava 1.3 z roku 96 za cca. 3000US$ Ide o auta roku vyroby 95-98. Myslite, ze by o taketo auta bol zaujem?
Jestli počítám dobře😒br />
3000USD x40Kc/USD =120T

+19% /cl👋 142.8T

+22% /DPH/ 174.2T

+STK, emise(cca10T) 184T

a jestli ne, opravte mne
to wolf: Tu ide o velke odbery, radove stovky kusov, pod 500ks sa to ani neda zacat realizovat. Takze ziadna anonce, ale rozbehnutie obchodu vo velkom. Len neviem, ci by to malo u nas (tym este stale myslim Slovensko a Cechy) sancu.
wolff
No já auto mám, ale myslím, že jo. Hókni to do nějaké anonce.
wolff
Proč? No jestli Fiatova 1,9 bude dávat skoro takovej výkon jako 6-válcová 2,5 u VW, tak si myslím, že je to důvod k zamyšlení...
To nemáš pravdu. VW 1.9 TDI existuje ve variantě 110kW a 310Nm. Je nějaký JTD lepší? Nebo dokonce má 1.9 JTD parametry lepší než VW 2.5 132kW a 370Nm?
Zakoupil jsem Fiat Uno 75 i.e. turbo, rok výroby 1990 a sere se jak může. Sháním vše o tomhle autíčku, nějakou dokumentaci, navody na opravy a udrzbu a pod. Budu rád za jakékoliv info i vaše názory na tuhle káru. Mail: prg@atrack.cz
petous
Mas to nejaky popleteny. Bud mas 75ie coz je 1500 s vykonem 75HP nebo mas turbo a to je 13 ne 14 stovka s vykonem 105nebo 112HP. Mozna se vyrrabela 1300 turbodiesel, tak ta mela 75HP, ale je to unikat.
Já nenapsal, že je to 1,3 turbo s výkonem 105HP, ale motor to má označený jako 75.
No ono je to spíš označený jako 1.4, i když nevím proč, když to má zdvih 1301ccm.
wolff
No možná bych věděl i o nějakých prostorách...Ale musel bych se poptat....
wolff
O těch 110 kW nevím z té 1,9 TDI. Vím o 66, 81, 85 kW, ale o 110 kW nevím. Co se týká toho 2,5 TDI, tak zatím ne. Jediný JTD a to je silnější je Common Rail od Mercedesu a potom komůrkový BMW. To má dokonce 8 válec. Ale výkon takhle z prstu nevycucám
wolff
Pokud vím, tak to uno z roku 90 mělo výkon 76 kW
wolff
S těma 110 kW ses Autokomplex asi trošičku možná zmílil, neboť co jsem našel, tak 110 kW má 2,5 l, což není špatná hodnota, ale ani nijak závratná...
Nevím, jestli tady nebo někde jinde jsem četl, že Němci mají metodiku měření výkonu odlišnou od Italů, že jim jako při stejným reálným výkonu vycházejí lepší hodnoty ( o kolik % ale nevím). Common rail se zdá perspektivnější, trochu se divím proč ho VW tvrdohlavě odmítá (možná je to něco ve smyslu koncernových pravých pidizrcátek), když třeba Audi common raily používá.
to Wolff et al: Musím Tě Wolfíku zarmoutit, s těmi výkony TDíček se Autokomplex nemýlí a v tomto ohledu mají němci před zbytkem světa dost značnej náskok. Motory 1.9TDI existují ve verzích 66, 74, 81, 85, 96 a 110 kW, přičemž kromě 66 a 81 s "klasickýmů rotačním vstřik.čerpadlem se jedná o motory se sdruženými vstřikovači (pumpe-düse, PD).

Nejvýkonnnějí 1.9TDI/110kW/320Nm se od letošního roku dává do Golfů, Bory a Seatu (Leon tuším). Takže pokud v druhé polovině roku přijde na scénu Fiat s 1.9JTD/103kW 16V, tak TDíčka výkonově netrumfne. Možná ale bude lepší, co se týče kultivovaného chodu - 1.9JTD jsou v tom myslím už nyní lepší než 1.9TDI/PD a až na JTDéčko posadí 16-ventilovou hlavu, tak by to mohl být ještě lepší zvuk. Volkswágni plánují přechod na 16V u svých 1.9TDI až v roce 2003, přičemž avizovaný výkon má být okolo 130 kW.

Jinak nabídka Fiatu, co se tyče turbodieslů je na velice dobré úrovni už nyní - když nepočítám němce, tak žádná automobilka nenabízela a nenabízí do aut velikosti Fiatu Marea (nižší stř. až střední třída) motor na úrovni 2.4JTD. Tady se může našinec za méně než 700.000 Kč dostat k vyjimečným naftovým požitkům.
to Theo: Taky si myslím, že commom-rail je perspektivnější, ale sdružené vstřikovače (PD) mají něco do sebe. Laicky bych to viděl tak, že CR má výhody v kultivavanějšího chodu motoru (vstřikovací tlak nezávisí na otáčkách, libovolný počet libovolně časovaných vstřiků atd.) a ve větší unifikaci dílů. Naopak PD v současnosti umožňuje vyšší vstřikovací tlak (přes 200 MPa) a taky bych to u PD odhadoval na menší hydraulické ztráty v palivové soustavě (nemusí tlakovat tak velké objemy jako CR + minimalizace hydraulických rázů). Určitě exitují další rozdíly a výhody těchto dvou systémů. Pokud se nepletu, tak jsem někde zaslechl, že PD motory vyžadují extrémně kvalitní motorové oleje, kvůli zajištění mazání vačky, co pohání jednotlivé vstřikovače (?).
Ten systém PD bude asi opravdu extremně náročnej na olej i naftu, možná díky tomu je ten systém tak úžasně poruchovej - alespoň v našich podmínkách, co mám reference z Ivacaru, a to jsou ty slabší verze. Verze 110 kW asi u nás moc nefrčí, protože Octavii nebyla dopřána. Kultivovanost chodu, v tom asi nemá JTD konkurenci, obzvlášť 2,4 pětiválec.
wolff
Jo Pavle souhlasím, taky sem se už o těch 110 kW dozvěděl. Jenže to pravděpodobně nebude tak zcela sériový motor a je určen jen pro vyýrobu limitovaného počtu aut. Na autosalonu to představovali společně s Cuprou. Jojo vím o tom. A co se týká kultivovanosti chodu ....tak s tím se nedá nic jiného než souhlasit
wolff
O spolehlivosti PD pšššt, to je zase rozohníš!! To zase budou škodovkáři útoční...

Jo, ale principielně máš pravdu. Teď se tam dohadovali o tom, že PD u passata má mít servisní interval 50000 km. Totální hovadina, když vemeš v úvahu, že ještě před 6 lety si musel chodit třeba se SEATEM 55 kW po 7500 km...No ale budiž, určitě bych si to nelajznul
To je fakt, nebudu pichat do vosiho hnizda, jeste by na mne vylitl nejakej trubec... mimochodem vyuzil jsem nabidku bezplatne prohlidky autorizovaneho servisu a mel jsem trochu fedry co tam vsechno odhali a oni mi po hodine sdelili, ze mam prasklou cedulku pod SPZ a jinak je vsechno OK. Hlavne me prekvapily tlumice, mam to uz nejakych pet let, ani jsem na ne nesahl, nalital jsem s tim 80.000 km, auto je asi z pate ruky a podle mereni je vsechno ( brzdy, tlumice, sbihavosti,...) v azuru. Behem te hodinky jsem si prohlidl katalog origos doplnu a valil jsem bulvy (sakra proč píšu bez diakritiky!). Byly tam různý volanty, spoilery atd, ale i kravat Marea Weekend, šátek Barchetta, deštník Mutipla, froté župan Fiat a hromada takovejch věcí, co jsem vůbec netušil. Taky knížka o vzniku Fiatu Brava, nemáte ji někdo ?

Ta sleva na Bravu je 17.000, pouze v kombinaci s vozem r.v. 2000 je to - dalších 13.000, takže dohromady 30.000 ( aspoň v Imos autu v Brně).
Hledám jakékoliv články, návody a rady ohledně týhle káry. Díky. prg
Na mailík: prg@atrack.cz
wolff
No počítej , hmmm hodně
Má někdo Punto HGT,jaké máte zkušenosti s tímto vozem?

Velmi se mi líbí a uvažuji o koupi.
wolff
Jo theo, ale ty ceny v tom katalogu, viděls? Taky se mi tam spousta věcí líbila, ale ty ceny!!!!
vypadá to, že mě Škodovkáři neodhalili... pohledu do ceníku příslušenství Fiatu jsem byl ušetřen... STK a emise jsou jen formalita, když přitlačíš na peněženku cca 500,-Kč, tak můžeš z emisí i se sazometem, s technickou je to podobný
kat se pry da koupit i z druhovyroby, napr. na Punto pry stoji 8000,- Kc. original na Favorita stal nejakych tusim 14 000,-
Musím pochválit motor v mojí Tempře (1.9TD/66kW). Když jsem jel před pár dny po D1 přes vrchovinu, spěchal jsem víc než obvykle a tak jsem jel víceméně konstatních 150 km/h. Na tom by nebylo nic zvláštního, ale všimnul jsem si Roveru 820 Si, který se motal pořád okolo mě - z kopce jel víc, do kopce mu zřejmě docházel dech. Tak jsem si říkal, že tenhle fiaťácký turbodiesel má stále ještě docela slušnej zátah. Předpokládám, že takový JTDéčko by dokázalo jet výrazně víc - BTW není tu nějaký šťastný majitel auta s JTD, který někdy zkoušel co to dá do kopců na D1 ?
wolff
Tak s tím problémy (STK) nemám. To bych si nedovolil. Vždy jsem pochválen jako vzorný motorista. P.S Jsem vzorný motorista!!!!
Wolffiku, moc jsi to nepamatuju, ale nekde jsem tu drive cetl, jak jsi psal o autu, ktere ma 6 airbagu a ESP za 544000Kc(myslim), co je to za auto, nikde jsem ho totiz nevidel?
Alfa 147 a stoji 529 000,- ....
wolff
Za těch 544 000 Kč nebo tak, tak u té 147 byly píplatková litá kola. Opět viz dubnový AUTOHIT...
Cenik jsem na tu Alfu nenasel, ale jediny typ, ktery ma VDC serii je 2.0 T.SPARK a ten za tu cenu urcite nebude, pockam, az vyjde cenik!
stilo v yakladu a s 1.4 motorem bude po 400 000,-
wolff
Čemu říkáš VDC...no já se na to pak mrknu....
U Alfy jsem fakt ESP nevidel, ta pouziva VDC (Vehicle Dynamic Control = dynamické ovládání vozidla)! Ale v podstate je to to samy jako ESP!
wolff
Jo tak to pak jo. Znáš to obchodní název...Někdo tomu říká ESP...
Nejaka bida v prodejich Fiatu za 1 kvartal .... 200 brav, zadne bravo, 13 mareek, 251 punt, 173 seicent .... fiat dale ztraci, celkove pokles o 456 aut ( cca 40% ) oproti 1 kvartalu 2000 .... muze fiat jeste hloubeji klesnout ?
ze by cekani na stilo?
Kdy vubec ma prijit?
to mfilip: kde se dají najít takový podrobný statistiky prodeje?
wolff
To by mě taky zajímalo...kde jsi na ty čísla přišel, i když podle rozložení počtu aut vcelku odpovídají. jen těch 600 se mi zdá být hodně.
Tady to je panove .... [odkaz] ... jaky jsem ?
Moc hezký statistiky dělají ti Autoperiskopové. Škoda jen, že tam nemají nic před 4.čtvrtletím 2000. Ale i tak je to fajn a pokud to budou průběžně doplňovat, tak to bude paráda. Thnx to mfilip.
Je skoda, ze je to kvartalni statistika, nejlepsi by byla on-line. Chybi ale rozliseni sluzebni-soukroma vozidla. Tato statistika by mne velice zajimala, zejmena dopad na Skodu a VW. Protoze jsem snad jine auto nez skodu ve statni sprave a nejen tam nikde nevidel. Byl bych rad, kdyby byl Fiat vys. Myslim si, ze bohuzel ani Stilo s tim nic neudela. Stejne jako A147. Lidi oni moc nevedi, a radsi daji 529 tKc za mene vybavene konzervativnejsi auto. Maji z toho strach ?
Ahoj. Je tady nekdo kdo ma novy Punto ?? Nejlepe 1.2 16V ELX. Ten si totiz chci poridit. Zda se mi bezkonkurencni ve sve tride a zajimaly by me prakticke zkusenosti. Diky.
Punto 2 nemám, ale mám možnost s ním dost jezdit (1,2 16V ELX). Zdá se mi dost povedený, snad jediná výtka je, že neni možný v noci ztlumit osvětlení přístrojovky. Jede to velice slušně - tachometrově 180 a je hodně živý. Doporučuju!
Diky za zpravu!
Zdravim ! Neviete mi niekto poradit kde by som mohol zohnat literaturu ku Fiat Croma ? Pokial mozno v AJ alebo CZ, SK.. Dakujem
Na www.techbooks.cz su rozne automobilove prirucky, je tam aj Croma od 87 do 93r.,benzin aj nafta. Ja som si prirucku Cromy kupil, je celkom dobra, ale je po francuzsky, stalo ma to 750 kc.

Mozu to poslat aj postou na Slovensko. Treba si vyplnit internetovu objednavku, peniaze poslat vopred medzinarodnou slozenkou ,stoji 100sk a k tomu este manipulacni poplatok 120 alebo 100 kc.

Potom to pride na colnicu..., alebo lepsie je to vybavit si cez niekoho kto byva v Cechach, tam to pride normalne dobierkou bez tychto poplatkov.

Peniaze poslat na c. uctu 271581660297 kod 0100 Komercni banka Praha.

Nejake .pdf su na internete

[odkaz]

Ak sa mi niekedy bude chciet tak to z tej knihy skusim prelozit a potom by to mohlo byt na CD-R.
Jde o 1.6 s 65kW. Pokud ho někdo vlastníte, napište mi jakou máte spotřebu. Jak velký vliv na spotřebu má klima?

Dík.
Klima si vezme 3-5 kW, t.j. 1/13 tveho vykonu ci spotreby.
Potřebuji ještě jednu radu. Originálně jsou tam gumy 175/14 na lit. kolech. Jdou tam dat podle techničáky i 185/55. Cenově vychází nejlépe 185/60, protože patří mezi nejrozšířenější. Nakolik zvedne spotřebu ta 185 guma?
Ke spotrebe 185/60/R14. Mam je na aute a mam celkem nizkou spotrebu, nejak dramaticky narust spotreby vuci 175 bych necekal. Muze se stat samozrejme, ze nejaka 185 od nejakeho vyrobce muze mit lepsi valivy odpor nez nejaka 175 od jineho vyrobce ( teoreticky ). Sirsi guma sice bude o neco drazsi a prece jen o nejake promile zvysi spotrebu, ale na druhou stranu dele vydrzi.
Mám problém se vzduchovým filtrem, už jsem o tu jednou řešil. Mám Fiat Tipo r.v. 1988 1,6 DOHC 66kW nemohu zjistit typ filtru. Filtr je oválný, ne hranatý. Děkuji za typ Championu i Framu. Venca

Stačí SMS na číslo 0605430745 s kodem a vyrobcem.
Fiataci poradte. Mam Fiat UNO 1,3D, rv.90-LOGO. Jiz 2x jsem daval novy vyfuk-Bosal, Walker a vzdy se "uklepe". A to nejlepe primo pri vstupu trubky do prvni zadniho tlumice, takze pak se to neda zavarit. Instalace probihala v orig. servisu Fiat, takze chyba v montazi nebyla. Pri motoru na volnobeh se prave vyfuk docela klepe (+-1cm), takze je logicke ze se ukrouti. Tedka jsem zvysil otacky na volnobeh ale myslim si ze je to o dost. Mate nejake podobne zkusenosti?

A jeste bych mel jeden dotazek na UNO 1,3D-prevodovka, na 5 mam optimal rychlost 80-90, pri 100 vylozene motor trapim. je to tohle normalni?
Už přes rok se potýkám s tímto problémem.

Auto při přechodu z volnoběžných otáček do provozních otáček 1. stupně karburátoru se dusí a v některých přípádech se i zastaví s oblibou zvláště ve středu křižovatky.

Při překročení do 2. stupně karburátoru již normálně akceleruje.

Byl jsem již v několika servisech, kde mi většinou rozebrali celou karboraci, ale bohužel neopravili. Následkem jejich činnosti se mi většinou zvýšila spotřeba.

Nemá někdo zkušenost s podobnou závadou, případně mi poradit jak to řešit.
Nedavno jsem koupil TIPO 1,6 58kW studeny motor po nastartovani ztraci otacky a ma tendenci zhasnot (pokud trochu nepridrzim plyn), par set metru musim davat vice plynu (motor hure tahnne) pak je vse v poradku a jsem s vykonem spokojen. Tto se stava vetsinou rano a pri chladnem pocasi, pokud auto stoji cely den na slunci, je to OK, poradte, nebo mi napiste kde je v Brne nejlepci servis FIAT (slysel jsem ze Motortec na Cejlu neni nejlepsi)