Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

18 komentářů

Zdravím všechny příznivce Fordu MOndeo. V pátek jsem se stel šťastným majitelem Fordu Mondeo 1,8 16V 91kW. V inzerátu bylo napsáno, že má ABS,ESP,ASR a tak by mě zajímalo,jak to poznám že opravdu má. ABS to asi má , protože při otočení klíčku se rozsvítí a za chvilku zhasne kontrloka ABS. Ale jak poznam že má ESP a ASR to nevím. Děkuji,za každou odpověd a snad nezdržuji trapnými dotazy. :?:
Na ESP má myslím vypínač a určitě také kontrolku. Je to v návodu.
Právě že návod nemám,jinak bych s neptal. Nevite někdo kde by se nechal stáhnout??
ještě se to taky asi nechá odzkoušet, nejlíp na mokru nebo sněhu, ale toho teď moc není... zkus s tím na rozjezdu zahrabat, jestli to má asr, tak to ubere a odjedeš rozumně, esp se dá zkusit taky, ale radši na volným placu, prostě se rozjezď a blbě prudce (asi jako kdybys byl na palici) zkus zahnout, jestli to má esp, tak to zahne a něco se na tebe asi rozsvítí na přístrojovce, jesti nemá, dostaneš smyk. 😁

edit: než jsem to nadatloval, napsali to jiní
martin.z
to 136L😒br />
no moje zkusenost je bohuzel takova ze v malych rychlostech, kterych se ja na zradnem povrchu nekde na parkovisti atd odvazim tak esp nedela vubec nic, vcetne kontrolek.

ASR se teda probudit da, ale ESP na me pusobi dojmem ze spi a ceka az se neco stane pri 150 km/h 😃
Zdar,

ABS zjištíš při plném brždění, že ucítíš ťukání do brzdového pedálu.

No ASR, tak zkus na to při rozjezdu šlápnout a uvidíš. když to začne hrabat, tak by se Ti měla rozvítit kontrolka. je to takový oranžová kolečko. Nejlépe to zjistíš, když se budeš rozjíždět na sněhu, tak mě to dělá třeba to, že mi to ubírá plyn až mi to třeba chcípne(když na to teda dupnu). Jo a to ASR by mělo jít vypnout? >😁
martin.z
ESP by melo mit vzdy na stredovem panelu tlacitko kterym jde vypnout.

Co se tyce ASR tak si uz nejsem tak jistej, ale myslim ze se vypne zaroven s tim esp
ESP kontrolka sa musi rozsvietit pri zapnuti zapalovania. Ak sa nerozsvieti, tak sa nerozsvieti ani ked budes vyberat 90 stupnove zakruty v 100kmh rychlosti.

Okrem toho by niekde mal byt vypinac ESP.

Ak ziadne z tychto dvoch nemas, nemas ani ESP.
martin.z
to TV: ja mam vypinac a jestli se mi rozsvecuje pri startu nevim, sviti tam toho totiz vic...

Ale kdyz jsem zkousel auto dostat do smyku nekde na parkovisti v malych(bezpecnych rychlostech) tak to jednak do smyku dostat moc neslo (byl jen snih) a druhak se mi nepovedlo docilit aby ta kontrolka blikala stejne jako pri prudkem rozjezdu ASR-kontrolku maj totizi myslim spolecnou..
Ta kontrolka byva vo forme trojuholnicka a v nom smykajuce sa auto. Moze to vsak byt aj vo forme LEDky priamo na vypinaci, ja Ford nepoznam. Fakt to je najlepsie vysledovat niekde na smyklavom povrchu, ked nie zasnezenom, tak aspon mokrom. Ak si vsak ESP predtym este nemal, moznoze ani nespoznas, ze Ti ESP zasiahlo do riadenia. Ta blikajuca kontrolka by bola najjednoznacnejsim indikatorom.
to marperr: ABS je standard a ESP má tlačítko vedle vyhřívání sedaček, jestli nemáš vyhřívání sedaček tak tam je díra. Je to úplně dole na středovém panelu (ESP).
Přečti si to v návodu, v TP nebo se podívej pod kapotu a na tlačítka. Na hlouposti se neptej.
Ital: kdyby jsi cetl, zjistis, ze nema navod. A v technicaku a byt taky nemusi. Ja tam treba ASR zapsany nemam. Zrejme proto, ze mam TCS 😄 Jinak ABS a TCS zjistis bez problemu pri rozjezdu a brzdeni. S ESP to je tezsi. Presne tak jak tu pisou ostatni. Me se podarilo rozsvitit ESP jen jednou v OII, kdyz jsem jel jak prase pres Opatov.
omyl -- odeslano 2x
Ital, Ty si vsade najmudrejsi. Ked Ti vadi, nevsimaj si.
lorenzlubos
Na nasom Vivare je sice vypinac na ESP (ESP stalo len 7000Sk!!!!), ale da sa vypnut len pri stojacom vozidle a pri pohnuti sa, sa samocinne zapne. Mozno sa mylim, ale v tom pripade by ani vypinac nemusel na takomto aute byt, nie? Nemoze to byt teda tak?

Ale, na pristrojovom panely je kontrolka pripominajuca znacku "pozor smyk" (zlta). ESP tam mame urcite, ocovi sa minule podarilo uviest ho do cinnosti. Len dodavam, ze to bolo pri pomalej jazde v serpentine smerom hore a ze v ramci ESP mame teda aj "kontrolu trakcie", cize predpokladame, ze slo len o pribrzdenie z dovodu mozneho presmyknutia sa kolies po prudsom zoslapnuti plynu. Tolko teda na obhajobu.

Kontrolka sa rozvietila (rozblikala?) a auto ubralo z plynu.
janodespota
No vidis, keby si si kupil 2.5 V6 tak tam sa ESP montuje ako sucast zakl. vybavy ... 😉
Jozef0351
Pred pákou vedľa vyhrievania sedačiek je tlačítko s nápisom ESP a na prístrojovke sa ti rozsvieti pri štartovaní oranžová kontrolka - auto v šmyku myslím. Ale je spoločná s TCS alebo ako sa to volá. Min od r. 2005 mali ESP všetky mondea myslím. Ak nemáš to tlačitko tak esp nemáš. Dá sa vypnúť aj za jazdy samozrejme.