Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Škoda Kamiq 1.0 TGI (66 kW) – Když alternativou není elektřina

Aut na CNG dnes už moc není. Škoda se ale s jednou novinkou vytasila a zamířila s ní do populární kategorie malých SUV. Má povedený Kamiq šanci zaujmout i s alternativním tříválcem 1.0 TGI?
Zpět na článek
30. 10. 2020 08:34
???
fakt nekomu stoji 28 usetrenych haliru na kilometru za komplikace s dojezdem, kdyz navic plynova verze je o 30tis drazsi nez benzinova ve srovnatelny vybave, tedy teoreticka navratnost po 107142km ???
kdybych uz musel tuhle kisnu mit, tak misto plynovyho trivalce ve stylu za 496tis si radsi koupim ctyrvalec 1.5tis s o 2/3 vyssim vykonem v ambition, nebo s priplatim 30tis za style.
Avatar - Ham.
30. 10. 2020 10:07
Re: Nadrz
Malá nádrž na benzín je důsledek evropské legislativy (viz poznámka v textu o homologaci), kdyby byla větší, tak se auto z hlediska emisí podle nových předpisů automaticky počítá jako benzínové a tedy s emisemi 116 g CO2/km a s pokutou za neplnění 95 g, kdežto takto (s nádrží pod 10 l) se počítá jako auto spalující CNG a tedy s emisemi 93 g/km a tedy nezatížené pokutami. Jinak řečeno, dnes už žádný výrobce nedá na trh auto na CNG s větší nádrží než s touto nouzovkou. To auto je úzce zaměřené na podnikové flotily s vlastní plničkou na CNG pro provozy, kde denní nájezd nepřevyšuje dojezd na CNG.
30. 10. 2020 10:31
Zkušenost
Vzhledem k tomu, že jsem jezdil se třemi různými vozy na CNG dlouhodobě přidávám své zkušenosti.

Touran 1.4 TSI
Velká nádrž na CNG, benzín pouze 10l jako zde.
Auto jelo vcelku pěkně a plná CNG stála kolem 400 kč. Dojezd tak 400 km max.
Ale ta malá nádrž to úplně srážela a když jsem jel někam mimo známé teritorium, musel jsem na to myslet a cestu dopředu dobře plánovat.
Auto spolehlivé, nevím o nějakých větších nákladech na opravu.
Passat 1.4TSI
Víceméně to samé, jen mělo větší nádrž na benzín. Dalo se s tím jet někam dál s tím, že plánování bylo stejně nutné, pokud jste nechtěli tankovat každých 400km.
Octavia 3 před FL
Za mě nejlepší varianta. 15 Kg CNG což stačilo krásně na 300 km cesty Tedy pouze o 3 kg méně než passat a touran. Nádrž na benzín 50L.
Dohromady to znamenalo dojezd větší než 1200 km.
Nemusel jsem řešit CNG - když jsem jel někam dál, stačilo mi prostě být na CNG až pojedu kolem a ne přímo plánovat cestu přes CNG stanici v určitou dobu.
Brno - Koper a zpět na jednu nádrž. Tankování zpět v mikulově CNG.


Za mě tedy současné modely obrovský krok zpět. Nechápu proč nezůstali u modelu jako používali u O3 před FL. Asi emise nebo tabulky.
Vůbec bych v tomto stavu o CNG nepřemýšlel jako o vozidle pro domácí použití. Pouze jako něco co jezdí pravidelně podobné trasy kolem CNG stanic.
30. 10. 2020 09:56
Zbytečnost
Nevidím žádný přínos tohoto auta a vůbec nechápu, proč je takový paskvil v nabídce. Naopak, motorizace které dávají smysl jsou pryč. Když budu počítat s aktuální cenou benzínu u nás, tak dokonce vychází provoz na CNG dráž, jelikož je u nás benzín za 26 Kč. Když k tomu přidám podstatně zhoršený dojezd, zmenšený zavazadelník, riziko závad CNG systému, kovové lahve na plyn pod autem, které se jednou budou muset vyměnit, nízký výkon a vyšší cenu, tak si říkám, proč by to vlastně někdo vůbec koupil? Nechápu podstatu takového auta a peníze vložené do jeho vývoje. Zlaté LPG s obrovskou sítí čerpaček a nízkou cenou paliva.
30. 10. 2020 09:08
zcela špatná komobinace
CNG malé SUV s 66kw - kdo může takové auto chtít? Aby se to vyplatilo, CNG bych viděl do větších aut s větším nájezdem jako lepší alternativu proti nafťákům. Ale musí to mít nějaký rozumný výkon a dojezd, jinak je to k ničemu. Malá nádrž na benzín tak nevadí, pokud bude dostatečně velká na CNG. A těch 66kw v dnešní době? To už ani důchodci nekupují. Je to (Š)škoda...
30. 10. 2020 09:26
Nadrz
S tou mrnavou nadrzi na benzin to proste zabili, 10 litru je uplne na novho. To samy nova oktavka gtec.

Mel jsem passata na CNG a tam byla benzinova nadrz aspon na tech 25 litru (oktavka Mk3 mela jeste vetsi tusim), takze kdyz jsem jel na dovolenou do Srbska a o rok pozdeji do Norska, kde ani v jedne zemi skoro zadny cerpacky nebyly (pred 5 lety), tak jsem proste ujel aspon tech 300km na benzin. Nebylo to idealni, ale jednou do roka se to prezit da. Po zbytek roku pochopitelne jezdeni skoro zadarmo na plyn.

Cili ja bych do CNG klidne sel, mam s tim dobre zkusenosti, ale staci tahle jedina vec - mrnava rezervni nadrz - a je to pro me no-go... a pak budou akorat vyrobci nadavat, ze si to nikdo nekupuje a ze to tim padem teda nebudou vyrabet.. skoda.

Jo a jeste neco... spotreba 5kg cng s timhle malym chcipakem? To samy jsem mel s passatem, ktery vazil o pul tuny vic, byl v automatu, a mel nenazranej motor TSI twincharger. https://www.spritmonitor.de/…icht/883688.html
Avatar - Ozzman
30. 10. 2020 10:01
Re: Zbytečnost
Tak trochu jsem to psal u testu Skály na CNG a dostával jsem tu mínusy a přesvědčování, že je to dobré auto :D
30. 10. 2020 09:41
Re: Nadrz
Bohužel, když se to auto vyvíjelo, tak se nevědělo, že se budoucnost CNG zazdí. Naopak, očekávalo se, že plnicích stanic časem bude jako benzinek. V tom případě ta malá benzinová nádrž nevadí. Ale ta plynová měla být alespoň na 600 km reálného dojezdu. Kupovat auto na CNG a řekněme z třetiny s tím jezdit na benzín (navíc třeba v Norsku, kde je extrémně drahý), tak je blbost.
Stejně si myslím, že CNG není ztraceno, sice ne do rodinného auta. Mně přijde sympatické, že si to člověk může plnit doma, podobně jako elektromobil. Takže, pro firemní flotilu by to bylo ideální, kdyby na firmě byla plnička. Mně ani nevadila ta řídkost plnicích stanic, ale strašně malý výběr aut. A 66kw Kamiq tomu rozhodně nepomůže.
30. 10. 2020 09:21
Re: Captur
Neviem ako v Čechách, ale u nás natankuješ LPG skoro všade, CNG nie. V osobnom aute tiež vidím LPG ako lepšiu alternatívu, CNG skôr do nákladiakov a autobusov.
30. 10. 2020 12:21
Re: Zkušenost
V tom případě jsem zase v bodě.
,, Mohli bychom vyrobit lepší produkt, ale nemůžeme, protože tabulky/nařízení/směrnice"

To je smutné no.
Avatar - _Karel_
30. 10. 2020 11:36
Re: CNG vs LPG
Souhlas, taky bych daleko raději bral LPG. Škoda, že jeho nabídka mezi novými auty je tak tristní. Moc tomu nezájmu automobilek nerozumím.
30. 10. 2020 11:31
CNG vs LPG
Zrovna včera som mal k dispozícii nový captur s trojvalcom na bután. Vyfasoval som ho ako náhradné auto počas výmeny čelného skla ;-) Nejdem rozoberať auto ako také, prešiel som s ním 60km, čo je ťažké na nejaké závery. V rýchlosti len toľko, Že červená mu sekne, interiér vyzerá solídne, nikde nič nevŕzgalo ani nehučalo, motor je slušne utlmený a aj keď počet valcov nezaprie, hlukom neobťažuje. Ovládanie je intuitívne, oceňujem, že tlačítka ako deaktivácia start stop zostali v dosahu a vo podobe tlačítka a že sa netreba hrabať niekde v menu na dotykovej obrazofke Auto s ľahkým motorom celkom ochotne zatáča, jazdná dynamika bola primeraná papierovému výkonu a ako základ je to slušné. Ale teraz k veci

LPG považujem stále za zaujímavejšiu alternatívu ako CNG keďže existuje oveľa hustejšia sieť čerpačiek, konkrétne ten rendlík má dve normálne nádrže (myslím, že 48 benzín a 40 plyn) z čoho vyplýva vyšší dojazd už len na samotný plyn voči kamzíkovi s CNG, x násobne vyšší dojazd na benzín (na strane druhej chápem výrobcu, resp Škodu, keďže emisné normy a nezmyselne nastavené pokuty vytvoril úradník a Škoda sa len prispôsobila aby to malo zmysel aj z ich pohľadu). Výhody CNG nespochybňujem (najmä vjazd do podzemnej garáže), len v mojich očiach to zráža chatrná infraštruktúra a v prípade, Že nemám kde dotankovať, tak musím jazdiť na minimum benzínu od pumpy k pumpe
Avatar - Ozzman
30. 10. 2020 10:09
Re: Zbytečnost
Není tu snad ještě Oktávka CNG s 1.5tkou ? Tam to trochu smysl dávat může, alespoň to jede a jeden čas to bylo levnější, než TDI.
30. 10. 2020 09:50
Re: zcela špatná komobinace
Ono na papíře to se spotřebou a tudíž i s provozními náklady vypadá dobře. Ale v reálu spotřeba 5-6 kilo CNG už teda ne. Švagr měl Golfa 7 s 1,4 a ten jezdil za 3,5-4 CNG. Nedávno testovaná Arona jim taky jezdila za 6. Takže downsizing alespoň v kombinaci se CNG nefunguje. Jinak kupodivu pro Atecu, Karoq, Tiguan se CNG nenabízí vůbec.
Avatar - mariov8
30. 10. 2020 10:02
Re: Nadrz
Nevím jak to zcela aktuálně je, ale pár let dozadu byla podmínka pro monovalentní CNG vozidlo benzínová nádrž maximálně 15 litrů. Což dávalo nějaké homologační a emisní výhody. Samozřejmě jako zákazník v tom také vidím problém. Bohužel aktuálně jsou výrobci systémem nesmyslně za každou cenu tlačícím do elektromobily spíše demotivování řešit LPG, CNG nebo dokonce hybridy...
Avatar - žlababa
30. 10. 2020 16:36
Není to tak dlouho
co VW prohlašoval, že CNG má příliš malý význam pro emise ve srovnání s tím, co je stojí vývoj, a prohlašoval, že ho brzy zařízne, jelikož budoucnost vodí v elektrifikaci.
Nyní asi zřejmě i v VW pochopili, že pokud EU elektromobilům neudělá nějakou monstrózní dotační podporu, tak růst prodejů elektromobilů nikdy nedosáhne takové výše, aby to ovlivnilo celkové emise flotily do té míry, aby vyhověli neustále se snižujícím předpisům.
Avatar - rohYpnol
30. 10. 2020 13:08
Re: Dlouhé zpřevodování??
Psali 140 tacho, což stejně bude 130 real...
Avatar - Emel
30. 10. 2020 12:15
Re: Dlouhé zpřevodování??
Jj, 3400 na šestku je dost... byť teda při 140, při 130 to vychází na 3157... ale pořád je to dost.
30. 10. 2020 11:36
Re: Nadrz
Neslo mi o to, ze je blbost jezdit na drahy benzin, ale o to, ze se tim autem da relativne v pohode jet i nekam, kde cng nemaji.
Bydlet nekde, kde plnicky nemaj, tak si auto na cng samozrejme nekoupim, to je snad jasny.

U plynove nadrze je problem s hustotou energie. Plynova nadrz srovnatelna s 60l nadrzi na benzin pojme treba jenom 10kg plynu. Pokud bys chtel na plyn dojezd 600km+, tak budes mit nadrze pod celou podlahou..
Avatar - rohYpnol
30. 10. 2020 11:28
Dlouhé zpřevodování??
Opravdu dlouhé zpřevodování??

Na čtvrtý převodový stupeň motor při 50 km/h točí 1900 otáček...Na šestku pak motor při dálničních 140 km/h točí 3400 otáček.

Tohle rozhodně není dlouhým zpřevodováním. 3400 ot. na dálnici je opravdu hodně na turbomotor, 1.2 TSI točil kolem 2900. Naopak jízda ve městě na 3. stupeň je vcelku adekvátní.

Převody jsou poskládány podle mě opravdu divně. Přijde mi že těžký bude základní převodový poměr a následné převody budou do krátka. Mohli byste uvést jednotlivé převodové poměry ve srovnání s 1.2 TSI?
Avatar - Ham.
30. 10. 2020 10:45
Re: Re: Nadrz
V Praze jich je několik, většinou jsou to kurýrní služby nebo servisní organizace, typicky Octavia CNG v kombajnu, vejde se do ní co technik potřebuje, plnička na dvoře znamená daleko nižší náklady než je uvedené v textu a rádius 100 km (Praha a okolí) bohatě stačí. A pořizovací cena je poloviční proti EV autu. Jediné EV auto, které u nás nějak funguje ve flotilách je CitiGo iV (pizza, převozy krve po Praze, carsharing) ostatní EV jsou kusovky.
Avatar - wakantanka
30. 10. 2020 10:28
Re: Re: Nadrz
Súhlasím s tebou o zameraní tohto auta, len rozmýšľam nad tým ktorá firma bežne nakupuje osobáky na CNG. Vidím často Babišove pekárenské dodávky, niektorých kuriérov, teda zväčša úžitkové vozidlá a aj medzi nimi pribúda čoraz viac EV vozidiel.
30. 10. 2020 08:56
Re: Captur
Dobrý den, cena 410.000 Kč za Captur LPG skutečně odpovídá aktuálnímu ceníku na stránkách Renaultu. Ceník ji uvádí jako "akční cenu"
Avatar - SKAY
30. 10. 2020 11:17
Re: Zkušenost
9 l nadrz je kvuli emisim homologacim kde se pocita pouza plyn.
30. 10. 2020 11:26
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
30. 10. 2020 09:40
nezdá se mi spotřeba
Netvrdím že není reálná jen mi přijde vysoká. Usuzuji sice jen z jediné jízdy cca 400 km během víkendu, a v roce 2014 ,s Doblem Long 1.4 88kw,kdy mi vycházela spotřeba 1 Kč na km
Kg byl levnější o 1 Kč
Avatar - SKAY
30. 10. 2020 08:53
Re: ???
Někomu ano ,ale ten výkon je bída. Užje system cng spolehlivy nebo tam majitel nastrká sto tisíc za 200TKm Relativně málo plniček. Ajako bonus celkem škaredé auto.
Zlaté LPG :yes:
30. 10. 2020 08:41
Captur
Zplynovaný Captur stojí minimálně 440, ne 410. Ale i tak je to solidní cena. Duster LPG je samozřejmě ještě mnohem lacinější, v plné výbavě se zaškrtanými příplatky kolem 420.
CNG se nějak neprosazuje, prodeje jsou mizivé, i když se Škodovka hodně snaží. Přitom ty náklady na přestavbu jsou nemalé, už jen ten motor je hodně upravovaný.
30. 10. 2020 18:00
Re: CNG vs LPG
Pokles CO2 u LPG je zhruba 8 až 10 % oproti benzínové verzi. Problém je spíše v tom, že LPG nikdo politicky neprotlačuje a že automobilky nechtějí "soutěžit" s individuálními přestavbami, které jsou většinou levnější.
30. 10. 2020 17:50
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
1) Jenže u jiných motorů těch 160 Nm v 1900 otáčkách stačí k pohodovému proplouvání městkých provozem. Je to totiž výkon přibližně 30 kW.
2) Zrychlení auta je dáno výkonem. Ve svém autě mám udáván točivý moment 200 Nm v 1400 až 4000 otáčkách. Čili například z 60 km/h můžu zrychlovat na dvojku, trojku, čtyřku a pětku, přičemž ve všech případech motor poskytuje točivý momentem 200 Nm. Ale zrychlení se liší, na dvojku je samozřejmě nejlepší, na pětku nejhorší.
Avatar - twistedTSD
30. 10. 2020 17:36
Re: Nadrz
Ano, homologační předpisy prakticky zabily CNG.
Avatar - Emel
30. 10. 2020 12:31
Re: Zkušenost
Když se podíváš na ten graf... je tam 50Nm někdy při 1600... a pak to jde rychle nahoru. Osobně bych čekal, že reálně tam těch 160 bude až někde kolem těch 2000 a ne při 1800... a pak tam bude třeba 170-175 vrchol.
Avatar - Emel
30. 10. 2020 12:12
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Jsou dvě věci
- ano, opravdu reálné grafy z brzdy vypadají trošku jinak, než to, co prezentuje výrobce. Obvykle je to tak, že nejvyšší krouťák není od-do, ale je to bodový vrchol... i když ta křivka je docela placatá. Viz třeba tady ty spodní černé křivky
https://www.profi-chiptuning.cz/…-kw_56548565.jpg
- ten točivý moment tam možná je a možná není, ale je ještě jeden problém - motor se chová jinak pod zátěží na brzdě, kdy je roztočené turbo... a jinak ve chvíli, kdy jedeš na volnoběh a šlápneš na plyn
30. 10. 2020 11:56
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
To máš pravdu jen napůl. V oblasti nejvyššího točivého momentu by motor určitě neměl být "prakticky mrtvý"
A pokud do chceš rozebrat důkladněji, tak síla motoru a tedy i zrychlení auta by na čtverku mělo být stejné v 1900 otáčkách i v těch třech tisících. Moment je dle výrobce v obou případech stejný
30. 10. 2020 11:49
Re: CNG vs LPG
Povětšinou už nejsou motory... Do přímovstřiků to už ekonomicky nabastlit skoro nejde (i když Poláci dokážou leccos, viz jejich přestavby TSI motorů) a i s těmi málo zbylými motory je trochu problém. Renault nejspíš s LPG počítal už při konstrukci a je to myslím dobrá volba. Fiat snad ještě nabízí LPG k 1.4 T-Jet, ale už to taky pomalu balí.
30. 10. 2020 12:08
Re: CNG vs LPG
Tak potom už len to Subaru s atmosférou. ;-)
30. 10. 2020 10:03
Re: Zbytečnost
Také Škoda prodala za 9 měsíců asi 750 aut na CNG. To je takový drahý koníček...
30. 10. 2020 10:03
Grandpa vs Managerung
Tohle v 60 letech abych se dostal k doktoru a nebo do lidlu. Jenze ja aspon vim, ze kdyz ten kamion v lese nemuzu s timhle vykonem predjet, tak mam nechat dle zakona mezeru pred sebou aby borec managerung z praguet with superb za mnou me mohl predjet a pak elegantne ve 120 vzal i ten kamion. Jo a jeste se jezdi pri pravem okraji. Krabicim na koleckam pres ktery neni videt zdar!
Avatar - Emel
31. 10. 2020 20:15
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Ono to takhle vypadá divně, ale uvědom si, že auto na čtyřku při 2000 jede poloviční rychlostí než při 4000...
31. 10. 2020 14:16
Když alternativou není elektřina...
... tak to Škodovka po*ere litrovým 3hrnkem s výkonem 90k a 2 miniaturními nádržemi a zmenšeným kufrem na 280l... a udělá z celkem slušného auata mrzáčka :no:
31. 10. 2020 12:36
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
"Auto bude při každém převodovém stupni nejlépe zrychlovat tam, kde má nejvyšší točivý moment" - nebude.
Avatar - Ozzman
31. 10. 2020 12:04
Re: Zbytečnost
To jsem vůbec neznal, to vypada jako zajímavější volba. Tedy pokud to proti 2.0tdi nestojí raketu.
30. 10. 2020 20:20
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Jenže problém je právě v tom, o jaké rychlosti se bavíš. Auto bude při každém převodovém stupni nejlépe zrychlovat tam, kde má nejvyšší točivý moment (platí zejména pro nižší, neboť u vyšších už stoupají odpory). Takže jestli je to při 1900 rpm mrtvé, tak je to divné, protože tam by mělo mít nejlepší akceleraci na všechny převodové stupně (v rámci toho daného převodového stupně). Což odporuje zjištěním.

Pokud budeš mít daný stejný převodový stupeň (tedy stejné násobení převodovým poměrem z kliky na kola), třeba dvojku, tak při stejném momentu (např. konstantních 180 Nm/1800-3000rpm) bude auto táhnout stejně při 1800 rpm i při 3000 rpm, ačkoli výkon bude jiný (zanedbáme-li aerodynamický odpor a podobně). Protože rychlost bude jiná při 1800 rpm a 3000 rpm.

Nicméně pokud budeš porovnávat různé(!) stupně při stejné(!) rychlosti (např. 40 km/h), třeba dvojku 180 Nm při 3000 rpm a trojku 180Nm při 1800 rpm, tak na dvojku pojede lépe, protože bude mít při stejné rychlosti vyšší výkon (díky vyšším otáčkám). Jednoduše proto, že motor sice dává při stejné rychlosti na kliku stejný točivý moment (180 Nm), ale nižší stupeň je lehčí, a tedy výrazněji násobí tento točivý moment (převodovým poměrem), který jde pak na kola = tady je to, co způsobuje vyšší výkon.
30. 10. 2020 19:29
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Obávam sa, že si trochu pletieš krútiaci moment s výkonom. Nižšie to Tycoon vystihol lepšie jak ja.
30. 10. 2020 19:26
Re: CNG vs LPG
No neviem, poznám dvoch subaristov jazdiacich na LPG a popravde o žiadnych problémoch som od nich nepočul. Jeden jazdí so staršou Imprezou, pokiaľ viem, LPG tam má už aspoň desať rokov. Druhý dotiahol amerického Outbacka asi pred tromi rokmi. Myslíš, že ich čakajú nejaké problémy?
30. 10. 2020 18:04
Re: CNG vs LPG
Zpočátku místní zastoupení Hyundai nabízelo přestavby na motory bez upravené hlavy. A byly s tím neskutečné problémy. A ani když nakonec zavedli montáž jiných hlav, tak se to nevyřešilo, jelikož ty jejich motory neumožňují seřízení vůle ventilů.
Avatar - Ham.
30. 10. 2020 18:01
Re: Nadrz
Jak se počítá CO2 u LPG jsem nezjišťoval, ale v tabulkách má LPG Captur psáno 114 g/km tedy o 21 g víc než tohle CNG a tedy 19 g nad limit, takže jej musí Renault "kompenzovat" prodejem Zoe, protože zhoršuje flotilové emise.
30. 10. 2020 17:55
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
"Špatně" je turboefekt. V těch nižších otáškách může po sešlápnutí pedálu trvat několik sekund, než turbo dává maximální plnicí tlak. No a v městském provozu prostě několik sekund čekat nejde, zrychlení je potřeba hned.
Další věcí je marketing, kdy se výrobci snaží upoutat tím, že ten moment uvedou co nejvyšší a co v nejjnižších otáčkách, aby to vypadalo na "zátah vocpoda". U výkonu to dělat nemůžou, protože ten je víceméně normovaný a hlavně se v mnoha státech zdaňuje podle výkonu, takže je lepší uvádět výkon spíše nižší.
Avatar - žlababa
30. 10. 2020 16:48
Re: CNG vs LPG
Ten důvod je jednoznačný. LPG nemá na emise téměř žádný vliv, a tudíž je pro výrobce absolutně nezajímavý. Menší množství pevných látek dnes nikoho moc nezajímá, a v CO2 je LPG srovnatelné s benzínem.
Avatar - wakantanka
30. 10. 2020 15:49
Re: Re: Re: Nadrz
O.k. dik, Praha je v tomto smere trošku špeciálna ako iné veľkomestá.
30. 10. 2020 14:42
Re: Nadrz
Je rozdiel platit za 10, alebo 20 g CO2 nad limit. Nizky priplatok za plyn je dany tym, ze cast naklodov ide na vrub usetrenej pokute. Pred erov pokut bol priplatok za plyn nasobne vyssi. Tak bud sa z Renaultu stala charita, alebo sa pocita CO2 pri jazde na plyn.
Avatar - Ham.
30. 10. 2020 13:04
Re: Nadrz
U LPG je to jedno, protože ty se na 95 g nedostanou ať jedou na benzín nebo LPG. U CNG máš jenom dvě možnosti, dát větší nádrž na benzín, ale pak se auto počítá jako benzínové a musí plnit emisní limity pro benzín (a mít tedy i to GPF) a u benzínového motoru se nikdo u krabice jako je Kamiq nedostane na splnění emisí CO2 95 g/km, nebo dát jen dojezdovou nádrž na benzín a tím pádem se vejít do 95 g/km, protože se počítá jenom jízda na plyn. To ušetření GPF je jenom side efekt, primární zaklínadlo je 95 g/km.
Avatar - Emel
30. 10. 2020 12:57
Re: Zkušenost
Jo, je to tak.
Osobně čekám, kdy podobná sekera dopadne na PlugIn hybridy, až si všichni naplno uvědomí, že s tím lidi často jezdí prostě jako s hybridem.
30. 10. 2020 12:34
Re: CNG vs LPG
V Subaru bylo LPG vražda už před léty, natož dnes. Jedna věc je atmosféra a druhá tvrzené ventily a ventilová sedla. Ostatně i Hyundai mělo pro LPG upravené ventily, když tedy ještě přestavbu 1.4 CVVT "polotovárně" nabízelo. Kolega jí měl, ale stejně z toho nebyl nijak nadšený.
30. 10. 2020 12:14
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
To sem taháš něco jiného, přece se nebavíme o faktu že když podřadíš tak auto táhne líp. Tohle nikdo nezpochybňuje.

Já se ptal proč se motor chvá jinak než říká výrobce. Správně by měl táhnout prakticky konstantně a plynule v celém rozmezí 1800 - 3800 otáček. V testu ale zjistili něco jiného
"Pod 2000 otáčkami je prakticky mrtvý a většího elánu se nedočkáte ani ve vyšších otáčkách, snad jen kolem hranice 3000 otáček dojde k jistému zátahu, který ale rychle pomine"

Výrobce teda lže v datech, nebo testovali vadný kus ?
30. 10. 2020 12:05
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Záleží na tom, čo si autor tohto konštatovania pod "prakticky mrtvý" predstavuje ;-). Povedal by som, že ide o čiste subjektívny názor. ;-) Na druhú stranu, ide o zrýchlenie, keby na to stačili iba Nm, neťahali by sa otáčky pretekových špeciálov niekde do neba. Čísla samotné nepovedia všetko.
30. 10. 2020 11:57
Re: Zkušenost
Ano ale nie CO2, ale EURO normu.
30. 10. 2020 11:56
Re: Zbytečnost
Ja jsem pokukoval o A4 avant G-tron... tam je cng spojene s 2.0TSI 125kw.. porad zadna raketa, ale hejbe se to. Navic je to typicky dalnicni wagen :)
30. 10. 2020 11:55
Re: Nadrz
Neslo o CO2, ale len o usetrenie za GPF pripadne dalsie emisne systemy. Renault/Dacia ma k LPG velku nadrz na benzin a CO2 sa pocita len z prevadzky na LPG. Rozdiel je len v tim, ze ze LPG litrak nema priamy vstrek.
30. 10. 2020 11:50
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Najvyšší krútiaci moment neznamená najvyšší výkon.
160 Nm pri otáčkach 1900 dáva podstatne nižší výkon ako rovnaký moment pri 3000 otáčkach, takže logicky to na tej štvorke a nízkych otáčkach bude oveľa letargickejšie ako keď to trochu vytočíš.
30. 10. 2020 11:31
Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
"Pod 2000 otáčkami je prakticky mrtvý .....na čtvrtý převodový stupeň motor při 50 km/h točí 1900 otáček, tudíž se nacházíte v pásmu, kdy se toho zase tolik neděje"

To je divné, podle technických dat by přece motor měl v těchhle otáčkách poskytovat maximum krouťáku.
Co je špatně ?
Avatar - SKAY
30. 10. 2020 10:16
Re: Zbytečnost
A kvuli pry lehcima vetším nadržím z kompozitu přišla o viceprvek.
30. 10. 2020 09:55
Re: Captur
Pravda, díky. V konfigurátoru tahle sleva není započítána.
Avatar - caliban
31. 10. 2020 03:12
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Z 60 na pětku v pohodě rozjede jakýkoliv moderní turbobenzin.
31. 10. 2020 00:27
Re: Nadrz
Takze CNG auta maji maly nadrze kvuli idiotsky legislative made in Brusel. Vyhazet je z oken hovada!
30. 10. 2020 12:18
Re: Lže výrobce nebo testovali vadný kus ?
Jasně křivka momentu může být trochhu zvlněná, ale pokud je to tak hodně poznat přímo v projevu motoru tak je to mimo všechny tolerance

A s tím (ne)roztočeným turbem - to může akorát trochu zpozdit akceleraci, ale pak motor zatáhnout musí naplno. Jinak to mají blbě
30. 10. 2020 18:17
Škoda komik
To auto je rozbité, někam se ztratil jeden válec. Na semaforech se to klepe jak drahý přes.