Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Poprvé za volantem Renaultu Arkana. Nové SUV-kupé sází na komfort

Renault uvádí na trh kompaktní SUV-kupé Arkana, první takové auto svého segmentu. Jaká Arkana je, jsme poprvé zjišťovali přímo na českých silnicích.
Zpět na článek
Avatar - Emel
28. 4. 2021 20:41
Re: A to jako vážně?
Kdo chce vyšší auto a tohle se mu líbí... prostě jako zvednutím kombíku dostaneš SUV, tak zvednutím liftu dostaneš tohle... vlastně proč ne.

BTW, redakce... galerie pěkná, ale ani jedna fotka kufru? To jsem se zrovna chtěl mrknout.
28. 4. 2021 20:31
Re: A to jako vážně?
Tlaci sa tu nova moda, je ich coraz viac. V poslednych dnoch som videl niekolko c4, strasne skarede, ale viditelne sa to predava dobre
Avatar - 3_diamanty
28. 4. 2021 22:29
Ano ... pekne
Aj motoricky prijatelne.... cakam velky uspech...arkana sa zda sa podarila :yes:
28. 4. 2021 20:55
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
28. 4. 2021 19:41
Obluda s tabletem naštorc....
.... víc k tomu nemám.... ;-)
29. 4. 2021 09:10
Re: Pro mě je něco takového...
Jo, jsem se trochu rozjel... ;-) Mě to strašně štve - tohle nerespektování názorů a potřeb druhých i v naprosto podřadných záležitostech. Projevuje se to v posledních letech v celé společnosti a poslední rok dva ve zvýšené míře i na diskuzích tady... Speedfred s jeho fantastickou Giu QV s manuálem asi rozhodně takto nevybíral aby ušetřil, ale prostě proto, že mu to vyhovuje...

Allo - nic ve zlém ;-)
Avatar - iudex
29. 4. 2021 09:06
Dobrý ťah
Na rozdiel od väčšiny si myslím, že toto auto je od Renaultu dobrý ťah. Presne kopíruje obľúbený štýl prémioviek, SUV-kupé je trendy, ľudia to kupujú. A označenie X4 pre chudobných celkom sedí, ten štýl je veľmi podobný. X4 je pritom z môjho pohľadu rovnako dosť nevzhľadné auto, ale predáva sa, tak je možné očakávať, že štýlovo veľmi podobná Arkana sa bude tiež. Proste rovnaký štýl, teda aspoň zvonka. Inak je ale X4 o triedu väčšie auto a technikou o 2 triedy. Fakt, že Arkana technicky vychádza z Clia, akékoľvek snahy tváriť sa ako lacnejšia alternatíva k X4 a spol. zarazí v začiatku. Na druhej strane si nemyslím, že by to kupujúcim Renaultu vadilo, proste dostanú pomerne veľké a priestranné auto so štýlovým trendy dizajnom za dobrú cenu. A to môže rozhodnúť o úspechu.
29. 4. 2021 08:28
Re: Pro mě je něco takového...
Protože rád řídí?

Já nikomu neberu právo na to, mít raději automat. Respektuji to. Tak Ty, prosím, respektuj právo volby lidí, kteří mají rádi jízdu s manuálem a preferujího ho. Ne, nejsou to "fosilové", hlupáci nebo socky. Jen asi rádi řídí. Od někoho, kdo příspívá na stránky, kde se schází milovníci aut bych čekal alespoň toto bazální pochopení a respekt k právu volby jiného.
Osmaosmdesátý příspěvek na ACZ, pět vykřičníků a tři palce dolů... Zamysli se na sebou a nedělej ze sebe pit... hlupáka.
29. 4. 2021 07:00
Re: Pro mě je něco takového...
Tak třeba proto, že rád řadí? Aktuálně mám OIV s automatem a že by mě to nějak bavilo se říct nedá… Automat je nuda a člověk tak nějak při řízení otupí. Když jedeš pomalu ve městě tak budiž, ale nesmíš od DSG chtít aby stejně řadila jak ty zrovna potřebuješ, nedej bože rychle a ani pádla pod volantem pocit z manuálu nenahradí… O co raději pak sednu do auta s manuálem a zakvedlám si ;-)
28. 4. 2021 21:41
Re: Obluda s tabletem naštorc....
Do puntiku podepisuju.Divna to doba. Zlatej klasickej sedan.
Avatar - Emel
28. 4. 2021 20:46
Re: Výborně!!
Vnitřek fádní? Ani se mi nezdá... kolečka na klimu (byť teda jen jedno na teplotu, divný), hezký sedačky v té alcantaře... dobře no, ten tablet je trošku overkill, ale jako celek mi to přijde slušný.
Avatar - Olík13
28. 4. 2021 20:40
Výborně!!
Výborně?? Ne, to ne! Prostě se mně celkově nelíbí, dokonce vnitřek vozu je fádní a jakoby v něm někdo odložil (a blbě) tablet. Poslední kroky Renaultu jsou ale celkově "fádní"... Takže mě to auto nepřekvapilo, nenadchlo a cenou urazilo!! :-! :no:
29. 4. 2021 13:30
Re: Pro mě je něco takového...
FCA se s někým spojilo, mám dojem že s Teslou, a na další roky mají v rámci emisních pokut vystaráno...
Avatar - 3_diamanty
29. 4. 2021 12:01
Re: Trendy kára
Suhlas. ....jak pisem vyssie aj mne arkana dava zmysel presne tak.... vyborne napisane... a som rad ze nie som sam kto ma podobny cit a videnie v tomto smere ....

Vyborna svetlost.. pekny dizajn... s 1,3tce je to aj motoricky ideal.... slusny kufor... kralovsky razvor... aj ako rodinne auto uplna supa....
29. 4. 2021 11:45
Re: Pro mě je něco takového...
No, já jsem v tomto případě hlavně alergický na ty automobilky... ;-)
Avatar - Ji/Ri
29. 4. 2021 11:33
Trendy kára
Mi tohle auto dává smysl. Vůbec bych tu netahal x4,6 atd... není důvod, aby si člověk nekoupil takovou kastli, když nemá na D3. Vlastně je super, že se do toho už někdo pustil z mainstreamu.
Oproti klasickému HB je to vyšší, praktičtější, lepší rozhled. Kdo chtěl doteď auto vyšší konstrukce, tak jedině klasická cross krabice. Tohle je fajn, fresh a trendy. Pokud bych lovil v těchto vodách tak bych se určitě rád svezl. Interiér je moderní a zároveń si zachoval klasická řešení. Celkově mi to smysl dává. Co bych si ale dal pozor, tak tu torzku. Jinak 9 z 10 bodů.

Bravo Renault!
Avatar - woody-alien
29. 4. 2021 10:28
Re: Dobrý ťah
Ty tvoje úvahy mi dost často připomenou úvod Psa baskervillského, kde se dr.Watson pokouší dedukovat z vycházkové hole. Samozřejmě všechno zcela špatně, ale od Sherlocka dostane pochvalu za to, že ho inspiruje svými mylnými závěry. ;-)

Tak Arkana si na nic nehraje ? Osobně mám ten dojem, že nic jiného nedělá. Hraje si na SUV, hraje si na kupé.....naštěstí se zdá, že přesto přese všechno aspoň docela slušně funguje, je docela prostorná a tudíž by mohla získat i nějaké ty zákazníky.
Avatar - woody-alien
29. 4. 2021 10:18
Re: Pro mě je něco takového...
Dvě věci k tomu. Za prvé, to nerespektování názorů a potřeb druhých jde i z druhé strany barikády. Proč mám neustále číst kecy o tom, že kdo si koupí automat, buď neumí řadit nebo je línej....nebo mu případně tam dole něco chybí. Aktuálně sice ve svých autech automat nemám ale v tomhle jsem naprosto otevřenej tomu koupit to, co v autě funguje líp. Tvrdit, že manuál je za každých okolností v autě zábavnější je podle mě nesmysl.

A to mě přivádí k tomu, že zrovna speedfred (právě proto, že to není salónní jezdec s teoretickými poučkami) už několikrát zmínil, že automat v QV je líp sladěnej s motorem než manuál a že vybírat znovu, tak by ho rozhodně vzal do úvahy. Jasně, dneska už je to pasé, když jiná možnost než automat u Julči není.
Avatar - del42sa
29. 4. 2021 10:06
Arkana
nic proti gustu, ale co mi na téhle té "módní vlně" takovýchto aut vadí je to, že se tváří být něčím jiným než jsou. V podstatě to jsou fejky. Tohle auto dělané po vzoru BMW mělo mít uplně jiný motor než tyhle "prdítka" o nastavení podvozku ani nemluvím..... ale asi si to kupce najde, nakonec dneska zřejmě opravdu prodává jen ten "dojem" nebo vzhled a nikoliv to co je skryté pod tím
Avatar - 3_diamanty
29. 4. 2021 09:38
Re: Dobrý ťah
Mne sa paci ze sa arkana na nic nehra a nespravili z toho nasilu nejaku umelu stylovku za mega ... ale posobi na mna ako normalne a kupodivu aj hodne prakticke auto.... vyssia svetlost je vyborna vec... k tomu 1,3tce tu bude dokonala kombinacia.... inak sranda ze x4 ma vobec netankuje a nepaci sa mi uz ale arkanu doslova zeriem... takze nie kazdemu sa zase musia pacit obe auta aj ked su koncepcne podobne... kazdopadne arkana na mna posobi velmi prijemnym prirodzenym dojmom normalneho pouzitelneho vozu ktory sa ale na nic nehra... vyzera to na skvely tah od renaultu :yes:
Avatar - 3_diamanty
29. 4. 2021 09:05
Re: Ano ... pekne
Nie je to zase az tak velke auto... a za mna je arkana fakt zaujimava volba ak chces nieco s vyssou svetlou vyskou ale nechces plnotucne vysoke a objemne suv typu kadjar koleos a pod... navyse zda sa aj kufrom je arkana dost prakticka ... k tomu velky razvor... a mas vcelku zaujimavu rodinnu volbu... s 1,3tce v podstate idealna kombinacia... aj napriklad oproti C4 za mna daleko atraktivnejsia a kupitelnejsia volba.... rovnako urcite radsej arkanu ako megane a mozno aj radsej ako kadjar ( ak u neho berieme len dvojkolku ).... ako mne sa arkana paci a dava mi zmysel ... :yes:
Avatar - twistedTSD
29. 4. 2021 00:18
Re: Zrazu fádne
Z mého pohledu jsou důvody pro válcování Clia a Capturu úplně jinde. Zejména v tom, že Clio neumí lepší benzínový motor než 1.0 TCe s výkonem 67 kW a Captur sice lepší motorizaci umí, ale za nemalý příplatek. Tohle u Peugeotu neřešíš. Ale souhlas, že E-Tech je celkem fajn.
28. 4. 2021 22:52
Pro mě je něco takového...
...naprosto, ale totálně nepřijatelné. Navíc to Renault nabízí jen jako hybrid a s automtem, brrr :-O :-( :no: . Pokud se ale něco takto nevkusného a funkčně nesmyslného (čímž myslím zcela absurdní spojení SUV a kupé) někomu líbí, a vysolí za to 600 000 Kč, je to samozřejmě jen a jen jeho věc. Pokud mu to udělá radost, proč ne. :-)
28. 4. 2021 20:57
Re: A to jako vážně?
Upřímně ta nová C4 mě napadla taky a tam ten zvláštní design tak nějak beru (prostě Citroen). Arkana mi přijde taková těžkopádná až otylá ;-\
Avatar - twistedTSD
28. 4. 2021 20:38
Rencek
Poslední dobou jsem z Renaultu víc a víc zklamaný, ale tohle docela ujde. Sice mi to nedává smysl, ale vypadá to dobře a asi se to prodávat bude. Zajímavé jsou motorizace, za skoro stejnou cenu výborný benzín a jeden z uživatelsky nejpřívětivějších hybridů, to by bylo zajímavé rozhodování.
28. 4. 2021 20:59
Re: A to jako vážně?
Jako jo, ale tak nějak mi to nesedí. Vůbec nic ke mě z toho auta nemluví, žádné emoce, jen otylá hrouda z plechu, plastu a skla, takový ocucaný bonbon… asi nejsem cílovka aktuálního designu Renaultu ;-)
Avatar - Allo
29. 4. 2021 05:52
Re: Pro mě je něco takového...
A proč by si někdo kupoval v roce 2021 archaický manuál do auta na daily drive????? :no: :no: :no:
Avatar - Petr_Cizek
28. 4. 2021 20:09
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
28. 4. 2021 20:11
A to jako vážně?
Nějak vůbec nechápu zaměření tohoto auta, kdo by si to chtěl koupit? Jakože kdo nemá na BMW X4 si půjde koupit Renault? S tímhle nevzhledným oteklým designem a LED kly. Vnitřek mě tedy neuchvátil vůbec. Fakt nevím :-( Připomínám mi to čínský "fake" design :-[]
9. 5. 2021 22:09
Divné
Včera jsem jel za nějakou obyčejnější verzí a zezadu je to podivně vysoké, jakoby nakopnuté a úzké.
Avatar - del42sa
30. 4. 2021 07:08
Re: Trendy kára
....."do klubu Alfréde" ... pardon chtěl jsem říct do džungle velkoměsta :D
29. 4. 2021 14:28
Re: Pro mě je něco takového...
Jj kupují emisní odpustky od Tesly :-[]
29. 4. 2021 13:26
Re: Pro mě je něco takového...
Ale to se nestane, protože pokuty za emise ;-) Ač by to pro řidiče byla božská mana…
29. 4. 2021 13:26
Re: Pro mě je něco takového...
Už jsem to tu nedávno psal v jiné diskuzi, takže stručně - jel jsem ji před cca dvěma lety a to auto je úžasný, zamiloval jsem se. Pro mě - 200Hp, RWD, manuál a kombík (který se údajně chystal). Dle tehdejších cenníků a hovoru s prodejcem by tato hypotetická verze (fakt odhad, prosím nechytat za slovo), stála cca o 200 víc, než co jsem byl tehdy připraven za auto +/- dát. A to si piš, že těch 200 by se někde našlo ;-)

A ano, u RWD není žádnů důvod nenabízet to v silnějších motorizacích, kdežto u FWD je strop cca 300 koní... A QV je RWD vlastně, takže to auto na to je ready...

Jak píšeš, taky to absolutně nechápu...
29. 4. 2021 13:22
Re: Trendy kára
A nebo nižší než klasika...Třeba MG GLC má 123 mm, I-Pace 140 mm a terénní značka Jeep nabízí Cherokee se 142 mm. Taková Octavia Combi má 141 mm a Superb Combi hned 150.
29. 4. 2021 13:18
Re: Dobrý ťah
Naopak, má chyb jak blech! :-( :no:
29. 4. 2021 13:15
Re: Pro mě je něco takového...
S tou Giu tisicinásobný souhlas! A to trvdí, že vyrábí "nejřidičtější" sedan střední třídy! :-O :-O :-O :no: Pokud by nabízeli čtyřválcovou benzínovou zadokolkovou verzi 2.0/280 k se 6st. manuálem a typickým alfáckým zvukem, Alfisti po celém světě by jim utrhali ruce! :-O :-O :-O :no:
Avatar - Ji/Ri
29. 4. 2021 12:05
Re: Trendy kára
Přesně tak... pangejt killer :yes: :D
Avatar - Ji/Ri
29. 4. 2021 12:04
Re: Dobrý ťah
Je tady pár kluků, včetně Tebe, iudexi, kteří mi chyběli. :-) ;-)
29. 4. 2021 11:44
Re: Pro mě je něco takového...
Neberu, jak už jsem psal, nic ve zlém ;-)

Borec manželce - rád bych upozornil, že tohle si 85% české populace tak nějak nemůže dovolit...

Manuál - jo, poslední dobou je to o levnějších výbavách/slabších motorech. Což mě osobně fakt štve. Vtipné je, že takový korejský SsangYong (Korando) to v pohodě umí - u jakékoli výbavy máš prostě možný příplatek za AT a 4WD (lze kombinovat) a vyřešeno... Auto za +/-500...

BTW - když už jsem zmiňoval tu Giu - MT to nyí nemá vůbec a RWD pouze s "nejslabším" benzínem (200Hp) a v nižších výbavách... Takové řidičské auto. Probůh, proč?
Avatar - iudex
29. 4. 2021 11:40
Re: Dobrý ťah
Topper má neskonalý talent hovoriť presný opak reality, či už sú to jeho predpovede predajnosti, potrebách kupujúcich až po vyjadrenia o jazdných vlastnostiach. :D
Presne ako píšeš Arkana je predovšetkým hra na niečo. Že tá hra má reálnu šancu presvedčiť zákazníkov a teda auto si nájde miesto na trhu je druhá vec.
Avatar - iudex
29. 4. 2021 11:36
Re: Trendy kára
A kladom bude aj svetlá výška 200 mm, to je v dnešnom svete SUV, ktoré sú častokrát len o 2-3 cm vyššie ako klasika, pomerne vzácne.
Avatar - iudex
29. 4. 2021 11:35
Re: Dobrý ťah
Servus Jirko, dlho si tu nebol. :-)
Avatar - iudex
29. 4. 2021 11:34
Re: Dobrý ťah
Tak rovnako to mám s Capturom a sú ho plné cesty (dokonca jeden máme v rodine). Je to nejaké super auto? Rozhodne nie, ale páči sa a je za dobré peniaze, to stačí.
Proste Arkanu vnímam ako takú alternatívu k Fluencu vo svete SUV: klame telom, hrá sa na vyššiu ligu, než v akej reálne je, ale mnohých to presvedčí.
29. 4. 2021 11:24
Re: Pro mě je něco takového...
A proč si myslíte, že jsou vyznavači manálů na automaty tak "alergičtí"? No samozřejmě proto, že jim automobilky čím dál víc zužují výběr modelů, kde si manuál mohou vybrat! :-O :-( :no:
Avatar - Allo
29. 4. 2021 11:22
Re: Pro mě je něco takového...
Neber mě tak vážně prosimtě :D
A nikdy jsem uzivatele manualu takto nenazval..
Auta tohoto typu stejně koupí borec manželce takže by stejně sahli po automatu, takže zrovna u tohoto modelu to že nabízí pouze automat je imho ok...
Stále pokud neberu premiovky tak je manuál vždy levnější a dostupnější, a většinou neexistuje kombinace low vybavy s automatem, takže ti co se spokojí s manuálem mají větší možnosti + cena.
Osobně v manuálu mám rád třeba mazdu mx 5 + pevná střecha, tam se ten hydromenic vůbec nehodí no, ovšem kdyby tam byla rychlá dvojspojka tak je to něco jiného :-)
29. 4. 2021 11:03
Jedno zásadní zklamání
Cena OK - u Renaultu je ceník dobrý k tomu, aby zákazník věděl, od jaké částky může cenu ukecat. A že to jde....
Tablet je OK, nečouhá moc ven. Hejtování je zase obvykle od těch, kteří neseděli v Cliu, kde je to stejný. Výhledu rozhodně nezavazí. Naopak se na něm dá poměrně rychle orientovat. Arkana má ještě k tomu třeba regulaci kolečky a tlačítky.

Nicméně, když je to větší než Kadjar, není to budget, tak bych chtěl fakt něco lepšího než torzka. Pro mě je tohle důvod, proč nekupovat.
29. 4. 2021 10:36
Re: Pro mě je něco takového...
S prvním odstavcem naprostý souhlas, ano, jde to i z druhé strany barikády a nesouhlasím s tím naprosto stejně (to bych byl pěkný pokrytec, kdyby ne). Ostatně ve svém prvním příspěvku to jasně píši.

K druhému - na věci to nic nemění, ale díky za info.
Avatar - woody-alien
29. 4. 2021 10:21
Re: Dobrý ťah
Já bych k tomu řekl jenom to, že mě to překvapivě rozčílilo míň než jsem čekal. :-[] Z mé strany naprostej nezájem, ale nedivil bych se, kdybych Arkanu začal vídat na silnicích.
29. 4. 2021 09:49
Re: A to jako vážně?
X4 je za více než dvojnásobně naceněná obludka :-[]
Doplnění 11:15 Právě jsem se vrátil z (kamiony zaplaveného) ČK a jeden z nich zrovna vezl tyhle nové Renaulty a omlouvám se za označení obludka (které dle mého vkusu naprosto splňuje X4). Je to docela hezké auto.
29. 4. 2021 08:59
Re: Pro mě je něco takového...
Dík, líp bych to neřekl! :-) :yes:
Avatar - iudex
29. 4. 2021 08:49
Re: A to jako vážně?
Nezabúdaj, že X4 je rovnaká obluda, takže komu sa páči X4, tomu sa bude aj Arkana.
Avatar - sorpersa
29. 4. 2021 08:26
Re: Zrazu fádne
Presne tak... toto som chcel napísať :-)
Avatar - sorpersa
29. 4. 2021 08:26
Re: Ano ... pekne
No neviem mne tieto veľké renaulty nerežú, po Captur je to v poriadku, už Kadžar no... budiš... Koleosom sú úplne mimo o čom svedčia aj predaje a Arkana nebude žiadny hit...
Avatar - sorpersa
29. 4. 2021 08:20
Re: Re: A to jako vážně?
A hlavne Cactus nie je žiadny crossover, keď som mal punto a zatsal som vbedľa neho nebolo to o nič vyššie od punta. Posed takisto nízky... obyčajný drahý hatch. C4 predtým mala zmysel a na nič sa nehrala...chcel som ho kúpiť a dnes neľutujem že som to neurobil, zlá spoľahlivosť, korózia a NCAP ani nevravím... proste kachna
Avatar - sorpersa
29. 4. 2021 08:17
Re: Obluda s tabletem naštorc....
Podpisujem, mám silnú tendenciu vrátiť sa z SUV do sedanu... možno jediný :-)
29. 4. 2021 07:45
Re: Re: A to jako vážně?
Tak ano, ale akurat vcera som parkoval vedla kaktusu a to auto vyzera ako 25 rocna starina a podla mna to caka aj novu c4, ze velmi rychlo zostarne a okuka sa
28. 4. 2021 22:45
Zrazu fádne
Pamätám sa, keď prvýkrát ukázali ruskú Arkanu a vtedy bolo okolo toho auta nadšenie, ale mám pocit, že príliš veľa času ubehlo, kým sme sa dostali k tejto prvej jazde. Jednoducho SUV so skosenou líniou strechy, ktoré je fajn, ale veľa emócii z toho nejde.
To je všeobecne akosi problém Renaultov v posledných rokoch, že už neexperimentujú a začínajú byť príliš všední. Aspoň tak si vysvetľujem prečo 208 aj 2008 v posledných mesiacoch valcuje Clio s Capturom. V každom prípade Renaultu dlžím palce, full-hybrid E-Tech je mi sympatický, tam by s tým mohli urobiť väčšiu dieru do sveta ako Stellantis spoliehajúci sa len na elektro a plug-iny.
Avatar - 3_diamanty
29. 4. 2021 12:00
Re: Dobrý ťah
Bude to pecka... arkana nema chybu ;-) :yes:

Renault jede
Avatar - Petr_Cizek
28. 4. 2021 21:58
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
28. 4. 2021 20:04
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Petr_Cizek
28. 4. 2021 19:53
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.