Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: LED-světla pro denní svícení od Helly

Společnost Hella uvádí na trh speciální LED svítilny.
Zpět na článek
Avatar - white label
12. 9. 2011 17:38
Re: LED Denní Neony
Dej si odchod eSSesáku StandoSpame... :no:
neregistrovaný "Standaneony"
12. 9. 2011 17:00
LED Denní Neony
Kopupil jsem si LED Denní Neony od Philipse a je to pecka, svítěj fakt hodně. Koupil jsem to na KUPZAROVKY [odkaz] svítí to mnohem víc než nějaký čínský diody. Standa
anonym
30. 10. 2007 11:14
Re: Svietiť treba aj bez LED
nehnevaj sa ale to čo si napísal je hlúposť už kedrosvietiš svetlá tak motor to značne pocíti bež na motorovú brzdu a uvidíš kolko kW kleslo a okolko musíš viac zošlapnuť pedál a zlá akcelerácia ťa niekedy tiež môže stať život asi tolko
anonym
30. 10. 2007 11:07
celý zákon je o ničom
A prečo práve zákon ? nemala by to byť samozrejmosť? nikde vo vyspelých krajinách to nie je dané zákonom len primytívy u nás si myslia že je to potrebné dať zákonom aby mohly zasa tý tupci na niečom zarábať ako vždy presné ako s pneumatikami pri dnešných zimách už nemá pomaly ani zmysel nahadzovať zimné lebo ked náhodou stúpne teplota nad 7°C tak ste nebezpečnejší na ceste ako ten kto má letné skratka nové autá to majú už vo výbave automatické uapínanie svetiel a preto sa vo vyspelejšých krajinách svieti.
A prečo svietenie? vysvetlím Vám to ako človek ktorý sa opravami áut zaoberá už pekných pár rôčkov je to o peniazoch pri rozsvieteních svetlách ide hore spotreba paliva viac sa opotrebováva alternátor akumulátor žiarovky atď.čiže kolký vyrobcovia sa nabalia? A to isté aj tá novo stará 50km rýchlosť v obciach je to hlúposť umrtnosť vôbec neklesne skôr naopak nie je to o tom jedyne čo sa stane bude to že budeme dýchať viac toho smradu čo tám tie autá nechajú lebo samozrejme cesta cez obec ím bude trvať dlhšie a arogantný vodiči sa budú snažiť stratu času dohnať medzi obcami a tam nehodovosť stúpne a pri trošku iných rýchlostiach čiže automaticky aj úmrtnosť.
neregistrovaný "kroupa"
26. 10. 2007 12:08
Re: Ina vec
Mluviš o halogence za par korun a co vypalena parabola za nekolik tisic? samozrejme dvojmo pac svetla sou dve pro to je lepsi koupit svetla pro denni sviceni navic jsou lip videt nez obyc tlumeny ;-)
neregistrovaný "palmer126"
23. 10. 2007 17:44
Re: omezenost ridicu
kto si mysli, ze netreba svietit pocas celeho dna, tak to je sofer co ma najazdenych 100km!!!! Na ceste je mnoho prekazok co pocas slnecneho dna zatienia cele vozidlo a protiiduce vozidlo zacne predbiehat, a ked si ho vsimne, nie vzdy sa stihne zaradit

TEN KTO JE PROTI JE BUD ENORMNE NECHAPAVY, NEVODIC, SEBEC ALEBO UBOZIAK CO MU JE PREDNEJSIE USETRIT ZA ROK PAR STOVIEK
KORUN NAMIESTO TOHO ABY SPRAVIL NIECO PRE BEZPECNOST!!! AZ KED NA TO DOPLATI JEHO MILOVANA OSOBA, VTEDY SA SPAMATA!!!
neregistrovaný "svetlusko"
14. 10. 2007 21:15
Re: omezenost ridicu
dené svietenie?? Jednoznačne po celý rok!! A pokuta za nesvietenie - Odobrať * vodičák na min 2 roky!!! asi toľko,m ale jednoznačne svietiť a svietiť!!!!
neregistrovaný "e.t."
7. 8. 2007 21:19
chyba v clanku
Zádnou zákonou povinnost svítit potkávacími světly v zákonu nevidim. Opravdu ne.
Je tam jen svítit světly pro denní svícení nebo potkavacimi světly pokud auto tamty nema.
Ale zádná povinnost svítit potkávacímí.. no nic
anonym
7. 6. 2007 20:14
Re: Svietiť treba aj bez LED
cisloclanku=2002011001
neregistrovaný "StandaT"
7. 6. 2007 20:13
Re: Svietiť treba aj bez LED
spotřeba je větší, je potřeba brát v potaz účinnost motoru a alternátoru.
www.dfens-cz.com/view.php?…
neregistrovaný "asker"
7. 6. 2007 13:30
k svieteniu
no len taky postreh ja jazdim zachrankou a aj ked idem za niekym na koho blikam majakom, dialkovymi svetlami(tie dialkove su v urovni spatneho zrkadla os. auta) a navise hukam sirenou a aj tak sa neuhne, a to iste aj vodici ktori idu aj v protismere aj tak sa neuhnu..... nebude to aj tym ze teraz svieti kazdy a tak preco davat prednost niekomu kdo svieti, blika, huka?...... ja si myslim ze to nebude svetlami ale tymi vodicmi co nevedia jazdit sposobia nehodu a vyhovaraju sa na to, ze auto s kt. mali nehodu, nebolo osvetlene(nevideli ho za bieleho dna)
neregistrovaný "milan"
1. 6. 2007 12:13
Svietiť treba aj bez LED
aj bez zákona.
Ak niekto tvrdí, že povinné svietenie áut za jazdy počas celého roka je zbytočná buzerácia, tak buď nie je vodič, alebo je len veľmi sviatočný vodič bez skúseností.
Každý, kto aspoň raz predbiehal, určite vie aká dôležitá je informácia, či auto jazdiace pred ním v protismernom pruhu jazdí v jeho smere (tiež predbieha), alebo jazdí proti nemu. V dnešnej hektickej premávke, na prepchatých cestách je stále menej času na váhanie zapríčinené odsledovaním smeru pohybu áut. Treba sa rozhodovať i konať rýchlo, ale hlavne správne. V takejto situácii poskytujú veľmi jednoznačnú informáciu rozsvietené svetlá. Okrem informácie o smere jazdy vozidiel svetlá poskytujú aj informáciu o tom, či auto na ceste jazdí, alebo stojí. Myslím si, že zavedenie povinného svietenia počas celého roka by malo navodiť situáciu: "Kto svieti, ten jazdí, kto nesvieti, ten na ceste nie je". Toto pravidlo platí rovnako v meste, ako aj mimo neho. Všimnite si, že aj na slnkom zaliatej ceste, hlavne ak slnko svieti proti vám, oveľa ľahšie spozorujete auto ktoré svieti. Až mám nutkanie navrhnúť povinnosť svietiť pre všetkých účastníkov cestnej premávky. Znamenalo by to povinnosť svietiť cez deň aj pre cyklistov a chodcov pohybujúcich sa po cestách. Uznávam, že táto posledná myšlienka je zatiaľ v ríši snov. Ale kto vie? S rozvíjajúcou sa technológiou svietiacich diód nebude možno už v blízkej dobe problémom vybaviť všetkých účastníkov cestnej premávky účinným osvetlením. A to myslím naozaj vážne!
Niektorí odporcovia svietenia argumentujú proti svieteniu zvýšenou spotrebou žiaroviek a paliva. Svietim už 12 rokov. Počas 7 rokov a 90 000 km nepretržitého svietenia na Felicii sa mi vypálila jedna stretávacia žiarovka, jedna žiarovka osvetlenia EČ a jedna kontrolka stretávacích svetiel. To určite nie je veľká spotreba žiaroviek. Aj po 7 rokoch bol vo Felicii pôvodný akumulátor vo veľmi dobrej kondícii.
Je jasné, že na presné určenie nárastu spotreby paliva po zapnutí osvetlenia auta by bolo treba laboratórne testy. Skúsim to ale iba zjednodušene odhadnúť s použitím sedliackeho rozumu. Vo svojich úvahách a výpočtoch použijem odhadnuté priemerné hodnoty. Motor môjho auta sa pri ustálenej rýchlosti 90 km/h krúti 2 200 ot/ min. Podľa výkonového diagramu je motor schopný podať pri týchto otáčkach výkon 50 kW. Pri úvahe o priemernej rýchlosti 90 km/ h, použijem vo výpočte polovičný výkon - 25 kW. Trochu preženiem a budem predpokladať, že pri tejto rýchlosti má auto spotrebu 7 l benzínu na 100 km. Opäť preženiem a predpokladám, že na osvetlenie auta dnes bežnými halogénkami a obyčajnými žiarovkami potrebujem cca 200 W, tak z jednoduchej trojčlenky mi vychádza, že na vykrytie výkonu žiaroviek spotrebuje moje auto 0,056 l/ 100 km. Podľa mňa nárast nákladov o 2,13 Sk/ 100 km z 266 na 268 Sk/ 100 km je zanedbateľná daň za vylúčenie pochybností, resp. zavedenie jednoznačnosti o objektoch vyskytujúcich sa na cestách.
://www.milankosut.host.sk
neregistrovaný "PavelF"
9. 5. 2007 15:36
Pro a proti
Nejde ale jen o zvýšenou spotřebu. Ta je celkem zanedbatelná v poměru jak dlouho to auto člověk vlastní, resp. kolik km s ním najezdí, než koupí nové... Prostě k tomu, co člověk ušetří na benzínu si člověk musí přičíst cenu těch SPDS + u někoho i cenu montáže a ten kdo si to dělá sám, tak taky musí zvážit, jestli místo jejich montáže nemohl dělat něco jiného (čímž opět přichází o čas=peníze).
Ale abyste to špatně nepochopili ... nejsou jejich odpůrce - taky o nich uvažuju a to z několika důvodů:
1. Menší výkon žárovek (popř. LED) = menší odběr elektriky = menší spotřeba.
2. Menší výkon žárovek (popř. LED) = menší, nebo téměř žádné zahřívání (není potřeba chladit náporem vzduchu za jízdy) = menší spotřeba žárovek (a LEDky auto i přežijí).
3. Při častém svícení např. v kolonách, nebo právě ve městech dochází častějšímu k praskání žárovek (viz předchozí bod), ale parabola tímto přehříváním navíc i rychleji "slepne" a zákon stanoví (prozatím je docela benevolentní), že parabola může být neúčinna na max. 25% svého povrchu a to ještě v její dolní části = může to dospět až tak daleko, že bude potřeba koupit nové lampy ;-\
4. Člověk nesmí zapomínat na pokuty a bodíky. Díky nim se investice za ty SPDS může velice rychle vrátit. Jasně, zatím je nemám a zapínat nezapomínám, ale potvdí mi to jistě ti, kteří jezdí, každou chvíli někam zaparkují, odběhnou něco vyřídit a opět jedou o kousek dál. V takových okamžicích se na rozsvícení docela snadno zapomene...

Ale určitě si počkám na ty LED
neregistrovaný "Bisio"
1. 4. 2007 11:26
Re: 150 W
Člověče dejte si opravit auto ! Nebo je pořádně
zkontrolujte asi Vám nejde dobíjení!
anonym
20. 3. 2007 22:42
Re: omezenost ridicu
ty si asi taky truhlik co prejde 5 km za mesiac a si asi aj hrozny drzgros.
neregistrovaný "Rex"
21. 2. 2007 10:00
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
A to je len pre jedno auto. Pocet aut v EU nech je priblizne 250mil. To dava 75000000000l benzinu.
anonym
19. 2. 2007 14:23
Re: Novinka ?
Myslím si, že ešte väčšia blbosť je ísť na motorke väčšieho kalibru 200 po normálnej ceste z diaľkovými svetlami. Stáva sa mi to čím ďalej častejšie a potom ešte niekoľko kilometrov mám pred očami keď ich zatvorím vypálené svietiace ,,Diery". V tých dierach nevidím. Okrem toho si každý skúste spomenúť ako ste mali odvahu predbiehať, keď išlo oproti auto bez svetiel a keď svieti. Prídete na to, že keď auto svieti sa zdá oveľa bližšie ako keď nesvieti a na prdbiehanie zabudenete. Čiastočne je aj to príspevok k bezpečnosti.
neregistrovaný "Tom"
16. 2. 2007 21:35
Re: hmm
volové, kvůli dennímu svícení mi nemusí svítit vše uvnitř auta - ovladače oken, palubka atd. + zadek vozu. se nad sebou zamyslate, inteligenti!!!!
neregistrovaný "toudy"
16. 2. 2007 16:27
Re: Ina vec
LED presli za tych niekolo rokov neuveritelnym rychlim vyvovoj svietivosti, kavlity farby svetla,... asi nevies co je to vlastne LEDka. Ziarovku treba menit, LEDku nie,...denne svietenie na baze LED maju stadardne A6,A8,Q7,...za dna je zbtycne aby svietil zadok, aj tak ho nie je vidno, iba v tme.
neregistrovaný "Heyde"
15. 2. 2007 14:54
Re: hmm
Asi vám ušlo, že se zapnutím normálních světel SPDS zhasnou... takže nic nesvící "navíc" ;o)
neregistrovaný "freezer"
15. 2. 2007 09:49
Re: svícení
.... nebo svetly pro denni sviceni. zakon je porad stejny, ale noumu, co ho nechapou, je hodne
anonym
15. 2. 2007 09:30
Re: Novinka ?
Aha, takže chceš říct, že denní svícení je k ničemu, protože máš naježděné miliony kilometrů. Asi za ideálních podmínek, jak na to koukám. Měl jsi vždz štěstí na skvělou viditelnost bez problémů. To je docela úlet, namyslíš? Nebo když je slabá mlha, tak jedeš po okresce 30, abys náhodou nepřejel ježka? A co v noci? Taky 30? On totiž člověk v tmavém oblečení taky není vidět, když Ti svítí protijedoucí auta do obličeje... Zvláštní přístup u světoběžníka, jako jsi ty.
anonym
15. 2. 2007 09:00
Re: omezenost ridicu
vis, omezence, ona neni jen silnice pres nuselak, zkus nekdy jet o par km dale a uvidis, jakou zhovadilost si zplodil. Sviceni behem dne MA smysl, auto je mnohem lepe videt i za takovych extremu, jako slunce pres horizont apod. nehlede na to, ze mozek zaregistruje svitici auto za polovicni dobu oproti auta bez svetel.
neregistrovaný "Ada"
15. 2. 2007 08:43
Re: Novinka ?
Tak chalani - a viete co je este vacsia zhovadilost? Ist tak, ze oproti slnku vidim len dva svetle body protiiduceho auta. A co ked tam tam pojde chodec, alebo mamicka s kocikom?
Ak nevidim, neidem. Ak ste toto jednoduche pravidlo 100 percentne neakceptovali ako zakladny zakon prezitia na ceste, nemate za volantom co hladat.
A s komentarmi na toto tema prijdite az budete mat za sebou prvy milion km
15. 2. 2007 07:50
jó...japonci...
co je to za kravinu, ze na to loni prisly japonske automobilky :-O ...mrknete nekdy na Audi A6 (klidne 2005) a uvidite ledky misto potkavacek (ne u vsech modelu, na prani) P.S.: vyhoda krome spotreby energie je take v nulove spotrebe prasklych zarovek (vymena muze stat napr. 500,-) ;-)
15. 2. 2007 06:52
Re: 150 W
Tak takych by som ani nepustal za volant. Modra farba v osvetleni vozu je zakazana, za to mozes kludne prist o technicak, ze na to policajti kaslu (mnohi z nich to maju na svojich vlastnych autach tiez) je uz druha vec. A blbovi, co v noci svieti hmlovkami by som asi ulamal ruky. Hmlovky svietia dolu popri vozovke priamo vpred, takze prakticky len osvietia trochu viac cestu vyslovene par metrov pred autom, ale neskutocne oslnuju protiiducich vodicov. Za bezucelne pouzivanie hmloviek by mali tiez uctovat mastnu pokutu (na Slovensku tusim 1400 Sk), ale tiez si to policajti prilis nevsimaju.
15. 2. 2007 06:46
Re: 150 W
...jasne, tych 150W citis tak ohromne, ze so zapnutymi svetlami musis vzdy podradit o stupen dolu aby to auto vobec slo, pravda....
15. 2. 2007 06:43
Re: Ina vec
Ale ano. Je pre mna jednoduchsie a lacnejsie raz za cas vymenit halogenku za par korun a svietit beznym tlmenym svetlom ako riesit este nejake "denne svetla" navyse za dalsie peniaze navyse. Tu su vsetci frajeri, ake je to super a ako si to kazdy hned kupi, ale v praxi skutek utek. Nie je v povahe ceskeho alebo slovenskeho cloveka platit za bezpecnost inych. Moju bezpecnost predsa splnaju aj tie bezne svetla, ktore navyse za dna velmi neoslnuju, aspon som si nic take nevsimol. Co mi prekaza, to su zapnute predne hmlovky, tie oslnuju aj cez den aj v noci, to uz nevadi, hlavne ze je soplosko za volantom IN, lebo ma sportovo vysvieteny cely voz.
Preto ma LED-ky budu zaujimat az potom, ked uplne nahradia halogeny a xenony co moze byt uz velmi skoro. A potom sa vyvojari mozu hrat so smerom svetla, intenzitou, plochou a vsetkym moznym a bude to realne plus.
Avatar - bxs
14. 2. 2007 22:37
Re: 150 W
Nový zákon? Asi sem něco zaspal :-) Každopádně omluva. :yes:
Avatar - bxs
14. 2. 2007 22:36
Re: 150 W
Tak to jsi duševní krypl! S pozdravem bxs.
anonym
14. 2. 2007 22:15
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
já myslím, že tam nebyly žárovky ale výbojky (či jak se tomu říká). No, vyspělé...holt asi drahé :-!
neregistrovaný "johny"
14. 2. 2007 22:13
svícení
ono se musí svítit potkávacíma světlama? Asi jsem četl nějaký jiný zákon, >:D
14. 2. 2007 22:05
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
a jak se dozvime ze mame vyspele zarovky? :-!
14. 2. 2007 21:57
Re: 150 W
ja svitim ve dne v noci modrejma neonami na podvozku pycowole, jo a taky modrejma ledkama na ostrikovacich. A v noci pro jistotu mlhovkama. vzdyt i noc je znizena viditelnost ty krawo.
neregistrovaný "Heyde"
14. 2. 2007 19:12
Re: ?
Filosofie je taková, že za dne je třeba zvýraznit vozidlo jen zepředu, tedy ve směru jeho pohybu. Je tedy zbytečné, aby zároveň svítila všechna ostatní světla (parkovačky, halogeny/xenony, osvětlení značky, osvětlení přístrojovky apod.). Proto se začala vyrábět tzv. "světla pro denní svícení" (SPDS nebo RL Running-lights). Ta svítí jen vpředu a zapínají se automaticky s otočením klíčku do první polohy popřípadě po nastartování(zhasínají po vyjmutí klíčku nebo po zapnutí parkovaček/tlumených světel. Většinou to ještě bývá příplatková výbava, popřípadě se dají domontovat (ale pozor, má to svá pravidla). Rozdíl je v tom, že potkávací světla, mají za úkol svítit převážně na cestu a tím jde většina jejich světelného výkonu vniveč a to, že je vidíme svítit, je vlastně vina nedokonalé optiky. SPDS svítí přímo před sebe (podoně jako např. dálková světla) a tím jsou i při minimálním výkonu dostatečně viditelná.
neregistrovaný "Heyde"
14. 2. 2007 19:04
Re: 150 W
Tak to bylo ve starém zákoně, v novém to už je skutečně tak, že můžete svítit výhradně světly pro denní svícení a byl tím odchycen další úřední šiml, který přikazoval použití parkovaček...
Avatar - bxs
14. 2. 2007 18:18
Re: hmm
Čím víc to svítí, tím víc to jede! >:D >:D >:D
Jinak ale Led-diodi pro denní svícení je dobrý nápad!
neregistrovaný "blue.sun"
14. 2. 2007 16:48
Re: hmm
Poněkud trapný výkřik. Já bych tahle světla taky uvítal a s rozsvícenými mlhovkami rozhodně nejezdím. Někdy se vyplatí myslet, než plácnete ubohou hlášku.
anonym
14. 2. 2007 16:12
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
je to jednoduchy jak facka - takovy svetylka nemaji vubec smysl...
anonym
14. 2. 2007 16:11
Re: hmm
dvakrat souhlas

a jeste silnejsi svetlo na osvetleni podvozku :-!
anonym
14. 2. 2007 15:34
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
audi dělalo výzkum a je to prý tak málo (u vyspělých žárovek)že je to na hranici měřitelnosti ;-)
neregistrovaný "MC_Fly"
14. 2. 2007 14:38
Re: Novinka ?
Na "Adu" sa hned spustila palba. Predpokladam, ze to bolo myslene tak, ze je nezmyslel svietit cez den v meste. Ja osobne cez leto svietim tiez len ked idem mimo mesta, v zime je to prikazane zakonom, tak mi nic ine nezostava ako svietit nonstop(pre chytrakov - pri horsej viditelnosti svietim samozrejme aj v lete :-) ). LED denne svetla su super vec, mohli by sa seriovo montovat do aut, zbytocne sa nebudu palit halogenky/xenony a aj dizajnovo by sa dali zaujimavo zakomponovat...
neregistrovaný "nevim"
14. 2. 2007 14:33
ale jo
je to drsnejako cip :-)
neregistrovaný "coxx"
14. 2. 2007 13:40
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
Nic proti výpočtu ale chtel bych videt ten běžný spalovací motor s účinností 40% ;-)
neregistrovaný "rout"
14. 2. 2007 13:16
hmm
Cílová skupina pro tyhle světla v ČR je jasná - idioti, co už teď jezdí s rozsvícenýma mlhovkama a kteří tak dostanou další světýlko na svůj "vánoční stromeček" - čím víc to svítí, tím víc je to auto. 8-s :no:
neregistrovaný "blue.sun"
14. 2. 2007 12:59
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
Během kterých vozidlo ujede cca 700 tisíc km při uvažovaném průměru 70 km/h (neberu městská vozítka, která dojedou nejdále na předměstí do hypermarketu). Takže si z těchto hodnot můžete odhadnout, kolik to ušetří během běžné životnosti vozidla (200-250 tisíc km)
neregistrovaný "Urbi"
14. 2. 2007 12:23
Re: Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o k
Takže 150w = 540kJ/hod. Při výhřevnosti benzínu 43MJ/litr a účinnosti spalovacího motoru 40% to vychází na spotřebu přibližně 0,03l na hodinu... Když bych teda uvažoval těch 10000 hodin životnosti, je tady úspora 300l benzínu.
neregistrovaný "Honza"
14. 2. 2007 12:03
Denní svícení
§ 36, odst. 1 zákon č. 361/2000 Sb. k 1. červenci 2006. Tam je opovědˇpokud to bude možno
neregistrovaný "PROTON"
14. 2. 2007 11:37
Opravdu se zvysi SPOTREBA, vyznáte se v tom nekdo? A o kolik
Díky :-)
Avatar - bxs
14. 2. 2007 11:36
Re: 150 W
Zvýšený odběr elektřiny Ti zvýší spotřebu! V zákoně je napsáno že se svítí celoročně po celý den a to zapnutými obrysovými světlomety a světli potkávacími nebo světli pro denní svícení! To znamená že obrysová světla (tj. parkovačky) vpředu i vzadu musí být zapnuta vždy. S nimi se pak rosvěcí potkávací světla nebo světla pro denní svícení. PS:Kdo svítí například mlhovkama je duševní krypl.
neregistrovaný "PROTON"
14. 2. 2007 11:34
Re: Novinka ?
Promin, ale Tvuj komentar mne nenechal chladnym, opravdu si myslis, ze svitit ve dne je pitomost? To snad nama ani cenu se rozcilovat nad totalni pitomosti tohoto tvrzeni . Jo a pokud jezdis jen pres Nuselak, tak chod radeji pesky, jeste zbusobis nejakou nehodu. 8-s
neregistrovaný "MartinN"
14. 2. 2007 11:33
Re: Ina vec
O čem to tady proboha plácáš? Pochopils o čem vůbec jsou světla pro denní svícení?
neregistrovaný "miro"
14. 2. 2007 11:31
Re: Novinka ?
presne tak, oproti oslepeniu slnkom su zasvietene svetla omnoho lepsie, ako zhasnute. ak si niekto extremne dolezity mysli, ze je to "zhovadilost nejvyssiho kalibru", je obycajny vol. vacsi od neho su uz hadam len ti s neustale rozsvietenymi hmlovkami :'-(
Avatar - bxs
14. 2. 2007 11:27
Re: Novinka ?
Přesně tak. A každý byť by to byl jeden zachráněný život díky dennímu svícení má smysl!
anonym
14. 2. 2007 10:57
Re: Novinka ?
Zkusil sis někdy jet přímo proti sluníčku? Myslíš, že uvidís auto bez světel při oslnění? Neuvidíš. Uvidíš jenom dva světlý body. Ty dva světlý bodíky Ti můžou zachránit život.
neregistrovaný "Ada"
14. 2. 2007 10:21
Re: Novinka ?
Nechci delat zbytecne chytreho - ale: dosud svetla pro denni sviceni Hella vyrabela s klasickymi zarovkami s pomerne malou zivotnosti. Pokud je udela s LED se zivotnosti 10000 hodin, tak ty svetla vydrzi celou zivotnost auta, a potom bude mit denni sviceni konecne trochu smysl. Jinak (a nejsem sam) denni sviceni povazuji za zjevny nesmysl. Za jasneho slunecniho dne povinne svitit pri popojizdeni po Nuselskem moste povazuji za zhovadilost nejvyssiho kalibru. Fakt, ze nekteri ridici nebyli predtim schopni vcas rozsvitit v seru a pri prujezdu misty s ostrymi stiny byla samozrejme hloupost, ale proc byla kompenzovana jeste vetsi hlouposti povinneho sviceni? A vubec: proc nezavest take treba povinne troubeni?
neregistrovaný "spokojený"
14. 2. 2007 10:15
150 W
Někomu vadí odběr 150W z výkonu motoru a tím zvýšená spotřeba >:-[] To snad nepotřebuje komentář :no: Bastl pro denní svícení jsme již viděl u několika votuzidel, zoufalost umístěná v nárazníku. Svítící plochou a svým umístěním nenahrazují potkávací světla, pouze oslňují a matou (jede to? stojí to? co to je?) Světla pro denní svícení měla Mitsu Sigma určená pro severské státy, svítila pouze potkávací, budíky a zadní lampy nikoliv.
Avatar - davy
14. 2. 2007 10:08
?
Co jsou vlastne svetlomety pro denni sviceni? Alternativa k potkavacim svetlum? Vsiml jsem si, ze napr na Audi, VW maji blize k masce kulkata svetla s beznou zarovkou (nemyslim ted parkovaci), ktera casto pouzivaji pro denni sviceni, misto potkavacich xenonu. Ma toto vubec opodstatneni v zakone? Na Passatu ani nevim, jak je zapnout, jezdim vyhradne se zapnutymi xenony.
14. 2. 2007 09:33
Ina vec
Mna by zaujimalo, kto si bude priplacat za to, aby neoslnoval inych. Kto chce platit, tak kupi nieco pre vlastny uzitok. Ak to budu montovat v serii tak pojde cena zase o kvapku hore. Takze nevidim v tom nejaky prakticky dopad. Ibaze by LEDky plne nahradili klasicke halogeny, potom ano.
neregistrovaný "Carman"
14. 2. 2007 09:20
Novinka ?
Mám tyto světla namontované přes rok. Zakoupeno přímo u Helly