Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

LED-světla pro denní svícení od Helly

Michal Fokt
Diskuze (64)
Společnost Hella uvádí na trh speciální LED svítilny.

Japonské automobilky vloni přišly na poměrně užitečnou maličkost – přídavná světla pro denní svícení tvořená dnes tak populárními LEDkami. Tyto diody se většinou umisťují do spodní části předního nárazníku a na rozdíl od klasických světlometů nevrhají kužel světla před vůz, ale svou výraznou svítivostí zlepšují viditelnost auta ostatními, aniž by oslňovaly.

Nyní se na jejich výrobu vrhla i německá společnost Hella, což znamená, že si je budou moci pořídit i evropští zákazníci bez obav, že jde o díl neschválený pro provoz na evropských silnicích. Hella začne nabízet sortiment kulatých a hranatých světel s odběrem pouhých 5 Wattů od března letošního roku. Diody mají životnost přibližně 10 000 hodin.

Otázkou je, zda tato denní světla vyhoví českým předpisům a budou-li se moci stát alternativou pro současné zákonné svícení potkávacími světly. To by ocenili zejména ti řidiči, kteří považují odběr hlavního světlometu ve výši přibližně 150 Wattů za příliš vysoký a zhoršující spotřebu paliva.

Michal Fokt
Diskuze (64)
Avatar - white label
12. 9. 2011 17:38
Re: LED Denní Neony
Dej si odchod eSSesáku StandoSpame... :no:
15. 2. 2007 07:50
jó...japonci...
co je to za kravinu, ze na to loni prisly japonske automobilky :-O ...mrknete nekdy na Audi A6 (klidne 2005) a uvidite ledky misto potkavacek (ne u vsech modelu, na prani) P.S.: vyhoda krome spotreby energie je take v nulove spotrebe prasklych zarovek (vymena muze stat napr. 500,-) ;-)
15. 2. 2007 06:52
Re: 150 W
Tak takych by som ani nepustal za volant. Modra farba v osvetleni vozu je zakazana, za to mozes kludne prist o technicak, ze na to policajti kaslu (mnohi z nich to maju na svojich vlastnych autach tiez) je uz druha vec. A blbovi, co v noci svieti hmlovkami by som asi ulamal ruky. Hmlovky svietia dolu popri vozovke priamo vpred, takze prakticky len osvietia trochu viac cestu vyslovene par metrov pred autom, ale neskutocne oslnuju protiiducich vodicov. Za bezucelne pouzivanie hmloviek by mali tiez uctovat mastnu pokutu (na Slovensku tusim 1400 Sk), ale tiez si to policajti prilis nevsimaju.
15. 2. 2007 06:46
Re: 150 W
...jasne, tych 150W citis tak ohromne, ze so zapnutymi svetlami musis vzdy podradit o stupen dolu aby to auto vobec slo, pravda....
15. 2. 2007 06:43
Re: Ina vec
Ale ano. Je pre mna jednoduchsie a lacnejsie raz za cas vymenit halogenku za par korun a svietit beznym tlmenym svetlom ako riesit este nejake "denne svetla" navyse za dalsie peniaze navyse. Tu su vsetci frajeri, ake je to super a ako si to kazdy hned kupi, ale v praxi skutek utek. Nie je v povahe ceskeho alebo slovenskeho cloveka platit za bezpecnost inych. Moju bezpecnost predsa splnaju aj tie bezne svetla, ktore navyse za dna velmi neoslnuju, aspon som si nic take nevsimol. Co mi prekaza, to su zapnute predne hmlovky, tie oslnuju aj cez den aj v noci, to uz nevadi, hlavne ze je soplosko za volantom IN, lebo ma sportovo vysvieteny cely voz. Preto ma LED-ky budu zaujimat az potom, ked uplne nahradia halogeny a xenony co moze byt uz velmi skoro. A potom sa vyvojari mozu hrat so smerom svetla, intenzitou, plochou a vsetkym moznym a bude to realne plus.