Ekonomika
V mnoha věcech budu opakovat kolegu, ale trochu to rozšířím.
Tržby = v podstatě všechno, co vyfakturují - a vše co souvisí s jejich hlavní činnost - výroba a prodej aut (je to největší součást výnosů). Nemusí se jednat o peníze, co přijdou do VW, faktury mají doby splatnosti a některé nemusí být uhrazeny vůbec.
Provozní zisk = od veškerých výnosů z hlavní činnosti se odečtou všechny náklady s tím související (materiál, mzdy, energie, ...)
Čistý zisk = zisk po zdanění (disponibilní zisk), o něm rozhoduje valná hromada, jak s ním naloží - zda si ho nechají (rozdělí mezi sebe), nebo budou investovat; (část se vždy odvádí do rezervních fondů).
Snad je to nějak srozumitelné.
Tržby = v podstatě všechno, co vyfakturují - a vše co souvisí s jejich hlavní činnost - výroba a prodej aut (je to největší součást výnosů). Nemusí se jednat o peníze, co přijdou do VW, faktury mají doby splatnosti a některé nemusí být uhrazeny vůbec.
Provozní zisk = od veškerých výnosů z hlavní činnosti se odečtou všechny náklady s tím související (materiál, mzdy, energie, ...)
Čistý zisk = zisk po zdanění (disponibilní zisk), o něm rozhoduje valná hromada, jak s ním naloží - zda si ho nechají (rozdělí mezi sebe), nebo budou investovat; (část se vždy odvádí do rezervních fondů).
Snad je to nějak srozumitelné.
sice nejsem ekonom,ale tržby by pro automobilku měli být to co dostanou za vyrobené vozy a náhradní díly,které dodají prodejcům a distributorům.
Provozní zisk jsou peníze co jim zůstanou po odečtení nákladů,daní a odvodů,ale bez započtení investičních operací,což by u VW měl být třeba nákup podílu v Porsche,který jim snížil celkový čistý zisk. snad jsem se moc nespletl a někdo erudovaný ti to zítra ráno z práce vysvětlí 😉
Provozní zisk jsou peníze co jim zůstanou po odečtení nákladů,daní a odvodů,ale bez započtení investičních operací,což by u VW měl být třeba nákup podílu v Porsche,který jim snížil celkový čistý zisk. snad jsem se moc nespletl a někdo erudovaný ti to zítra ráno z práce vysvětlí 😉
Potreboval by som vysvetlit nejake ekonomicke fakty...vzdy som bol skor na dejepis a psychologiu😄...cisty zisk je to, co mi pride do kasy ked odratam naklady na vyrobu, dopravu, vyvoj, dealera...servis v ramci zaruky?.....celkove trzby su vsetky peniaze, co prisli do koncernu?...a co je to provozni zisk?...coho sa to tyka? Dakujem.
Ja tomu tak rikam od te doby, co jsem jednoho bohuzel vlastnil 😒
Ke sve skode jsem tehdy take patril mezi postizene :no:
Ke sve skode jsem tehdy take patril mezi postizene :no:
Jo jo, copak Renault, Fiat nebo PSA. Hlavně by podobný výsledek nejspíš uvítal Mercedes, není-liž pravda... 😉
Mě jako spotřebiteli nejde ani o jedno ze dvou vyše jmenovaných. Mě zajímá jakou mi auto nabídne kvalitu, design a poměr cena/výkon.
Jasně existují kategorie kde je cena čím dál méně důležitá...
A dobře vím, že sotva někdy to nejlepší bývá i nejprodávanější...
Jasně existují kategorie kde je cena čím dál méně důležitá...
A dobře vím, že sotva někdy to nejlepší bývá i nejprodávanější...
Ja docela fandim VW a jejich ambicim se stat No.1 jelikoz je mi uplne jedno zda Toyota ci nekdo jiny v budoucnosti prodava nejvice aut na svete, protoze takova vlastnost nevypovida vlastne o nicem kdyz se podivam do historie.
Rozhodne si nikdo nepujde koupit auto daneho vyrobce jen protoze jeho vyrobce prodava v Indii nebo Cine nebo Brazilie/ USA o par set tisic ci milionu aut vic!
BYt nejvesi automobilkou na svete jen zene aby automobilka zkupovala dalsi znacky a rozsirovala svuj pomyslny monopol.
Rozhodne si nikdo nepujde koupit auto daneho vyrobce jen protoze jeho vyrobce prodava v Indii nebo Cine nebo Brazilie/ USA o par set tisic ci milionu aut vic!
BYt nejvesi automobilkou na svete jen zene aby automobilka zkupovala dalsi znacky a rozsirovala svuj pomyslny monopol.
Ještě jsi Ádo zapomněl říci, že ten propad je způsoben ukončním prodeje TDI-PD. Zlá konkurence (Rendlík, Fiat a spol.) pomocí špinavých triků donutila koncern přejít na CR a toto je výsledek. 😄
Bravo Rendlík a spol. !!!
Bravo Rendlík a spol. !!!
Jinak řečeno, VW ustál finanční krizi a i v nejhorších časech je schopen produkovat zisk, zatimco jine evropske automobilky se propadaji do stale hlubsich a hlubsich dluhu... BraVWo! :yes😒br />
Kdyby podobny vysledek mel rendlik, nebo fijat (jako ze je nemaji a nikdy mit nebudou), to by tady byly ovace a slavobrany, neni-liz pravda ... :no😒br />
Koncern VW miri na metu nejvetsiho svetoveho vyrobce osobnich vozu. Zkratka kvalita, design i promyslena konstrukce se na trhu prosazuji stale vice, a to bez ohledu, jak hodne tady budou rendlikovi pubertaci zase kricet. :-!
Kdyby podobny vysledek mel rendlik, nebo fijat (jako ze je nemaji a nikdy mit nebudou), to by tady byly ovace a slavobrany, neni-liz pravda ... :no😒br />
Koncern VW miri na metu nejvetsiho svetoveho vyrobce osobnich vozu. Zkratka kvalita, design i promyslena konstrukce se na trhu prosazuji stale vice, a to bez ohledu, jak hodne tady budou rendlikovi pubertaci zase kricet. :-!
Ještě ekonomická poznámka: nelze firmu hodnotit jenom podle zisku, ale také podle Cash Flow (toku peněz), zda má dostatek peněžních prostředků, aby dostála svým závazkům. Nesmí se prostě stát, aby se firma dostala do situace, že s penězi je v mínusu; u výsledku hospodaření to jde (ale ne napořád). Pak firma může zaniknout, zkrachovat. Stejně to platí i pro stát, ač se neustále zadlužujeme, tak se nesmí stát, aby nám nikdo nevěřil a nechtěl půjčit, pak nebudou peníze a zkrachuje (málem se to stalo v Lotyšsku a Řecku, to si běžný občas někdo neuvědomuje a chce ten třináctý důchod). 8-s
Sakra, kam jsem to odbočil, zde se říší auta ne politika, snad to nikoho nepobouřilo. 😉