Technika
Citroenjehistorie
0
Mimo neni behem roku 2krat menit turbo,praskajici hadice,neustale pretesnovani motoru,obcas praskajici hlavy motoru apod.....a to nemluvim o elektrice,ktera si vzdy zila vlastnim zivotem 😉
Přejít do diskuze
Pokud to beres tak,ze nekdo zanedbal predepsanou udrzbu!A to je jako kdyz nekdo nemeni celou zivotnost auta paliv filtr a ve finale se vysype cele vstrikovani...Rozleteni kompresoru G40-G60 mel za nasledek jeho rovodovy reminek,ktery jak znamo je z pryze tak jako je tomu u rozvodu a podleha starnuti a opotrebeni.... 😉
Může být. Ale ve výsledku to u G40/G60 obvykle končilo odstavením auta, protože oprava spirálního dmychadla nebyla možná a výměna by stála víc než celé auto. U turba nebyla problém repase za přijatelnou cenu.
Jsi trochu mimo, díly na Uno stály asi stejně málo jako na Favorita. Pamatuju si, jak jsem měnil oba přední tlumiče (originální díly ze servisu Fiat) plus ještě nějaké čepy na přední nápravě a platil 1.500 Kč vč. práce 😄 😄 😄
Tehdejsi ,,foukacky,, odchazely vsechny.A konkretne G40 a G60 bylo spolehlivejsi nez turbo....jen melo jednu velkou nevyhodu.Po urcitych km se melo cistit a kontrolovat stav opotrebeni tesnicich list,coz prakticky nikdo nedelal.U tehdejsich turb zase velke opotrebeni zpusoboval olej,ktery nebyl na takove urovni jako je dnes a material,ktery nebyl schopen takove otacky dlouhodobe vydrzet...
Je to hlavne idealni auto na zvedak....kdo ho mel tak si velmi brzy skubal vlasy za neustale se opakujici stejne nakladne opravy....
Co já vím tak ale motorka nemá 11 metráků, takže ten motor pak ale tahá úplně jinou váhu a spotřeba je úplně jinde.
ono jet s 1,2 HTP a nehnat to jak zdutou kozu jde tak po městě. Mimo město a s víc než 1 člověkem se prostě musí stát hrozně na plynu čímž pádem to začne dost chlastat. Tenhle motor by díky turbu mohl mít dostatek kroutícího momentu aniž by se musel roštovat čímž by ta spotřeba mohla být slušná. Uvidíme.
co to je??dvouvalec??jakej vosel si tohle koupi.jak nekdo tohle muze vubec vyrobit.na *!!
Uno 1.3 Turbo i.e. mělo i spoustu jinejch výhod - hlavně jde dobře upravovat 😄 Se svým Unem jsem bezproblémů potupil 330i E46, Prelude 2.2, R5 Turbo, 205 GTi, Civic Type-R, Porsche 928 a spoustu dalších... Je to ideální auto na úpravy na sprinty na 1/4 míly :yes:
Pěkný text je třeba tady😒br />
[odkaz]
Tech. specifikace😒br /> [odkaz]
Blíže k turbu😒br /> [odkaz]
Tech. specifikace😒br /> [odkaz]
Blíže k turbu😒br /> [odkaz]
Mohl by jste mi prosím vás vysvětlit proč je z hlediska vyvážení lepší řadový dvouválec než tříválec? podle mých informací je to přesně naopak.
no nic jinýho sem nečekal, zřejmě tvuj další test inteligence.. :-! ale na mě už si to zkoušel..
No.. nemáme se o čem bavit.Možná si něco nepochopil ty odemě hm.. 😉
No.. nemáme se o čem bavit.Možná si něco nepochopil ty odemě hm.. 😉
Rendlik... >😒] >😒] >😒]
To je jako s temi pohadkami, ze vsechno vynalezli Rusove, nebo Americani...
Realita je jina: "The turbocharger was invented by Swiss engineer Alfred Büchi. His patent for a turbocharger was applied for use in 1905." ... "On 16 November 1905 Swiss engineer Dr. Alfred Büchi received patent No. 204630 from the Imperial Patent Office of the German Reich"... [odkaz]
..."The history of turbocharging is almost as old as that of the internal combustion engine. As early as 1885 and 1896, Gottlieb Daimler and Rudolf Diesel investigated increasing the power output and reducing the fuel consumption of their engines by precompressing the combustion air. In 1925, the Swiss engineer Alfred Bchi was the first to be successful with exhaust gas turbocharging, and achieved a power increase of more than 40 %. This was the beginning of the gradual introduction of turbocharging into the automotive industry"... [odkaz]
To je jako s temi pohadkami, ze vsechno vynalezli Rusove, nebo Americani...
Realita je jina: "The turbocharger was invented by Swiss engineer Alfred Büchi. His patent for a turbocharger was applied for use in 1905." ... "On 16 November 1905 Swiss engineer Dr. Alfred Büchi received patent No. 204630 from the Imperial Patent Office of the German Reich"... [odkaz]
..."The history of turbocharging is almost as old as that of the internal combustion engine. As early as 1885 and 1896, Gottlieb Daimler and Rudolf Diesel investigated increasing the power output and reducing the fuel consumption of their engines by precompressing the combustion air. In 1925, the Swiss engineer Alfred Bchi was the first to be successful with exhaust gas turbocharging, and achieved a power increase of more than 40 %. This was the beginning of the gradual introduction of turbocharging into the automotive industry"... [odkaz]
Nějak ti nedocvaklo, o co v této diskuzi šlo. Zkus projevit více inteligence, takto s tebou nehodlám nějak diskutovat. :-!
Pokud by se testovala akcelerace Trabantu a VW Golf do rychlosti 50kmph (mestsky provoz), vyhral by Trabant s vykonem pouhych 20kW. Predevsim proto, ze dvoutaktni motor ma podstatne vetsi kroutici moment, nez stejne vykonny ctyrtakt a v neposledni rade proto, ze Trabant vazil pouhych 620kg.
BTW - s Trabosem jsem zazil "barierovou zkousku" - celni stret v rychlosti cca 50kmph se Zigulem - a odesel jsem po svych a s vyjimkou odrenych kloubu na ruce, nezranen.
BTW - s Trabosem jsem zazil "barierovou zkousku" - celni stret v rychlosti cca 50kmph se Zigulem - a odesel jsem po svych a s vyjimkou odrenych kloubu na ruce, nezranen.
Ano, 22 by samozrejme bylo lepsi, nez 20. Musi tomu ovsem odpovidat konstrukce a vstrikovaci tlak.
Fiat prokázal vývojem, a teď už snad i uvedením tohoto dvouválce na trh velkou odvahu. Já mu ale věřím. Na motory byl Fiat mistr vždy, Italové motory tak nějak umí. Když třeba srovnám vlastnosti motoru ve Fiatu Ritmo co si strejda dovezl po revoluci, se vším, co tady v té době jezdilo, živostí motoru a celkovou koncepcí Fiat jasně vedl. Lítal jako drak, ale bohužel jako všechny Ritma totálně zreznul a rozpadl se. Stejně tak když si brácha koupil obstarožní Fiat 128 kupé, mimochodem s motorem zřejmě z nějakého zrezlého Ritma, ještě trochu poladěný, 1,5 l. Neskutečný výkon v tak lehkém autě, bohužel taky zreznul. Nebo potom Fiat Uno 1.3 turbo, tak agilní lehké auto se už dnes nevyrobí.
Co se týká koncepce tohoto motoru - skutečně z hlediska vyvážení je lepší dvouválec než tříválec. Tříválec nejde nikdy vyvážit dynamicky, vždy bude při některých otáčkách vibrovat. U dvouválce dynamické vyvážení možné je. Trochu se bojím tak malého objemu do hodně těžkého Fiatu 500. Ale Fiat určitě ví co dělá a za pár týdnů snad budeme moct všichni u nějakého dealera vyzkoušet výsledky jeho snažení.
Co se týká koncepce tohoto motoru - skutečně z hlediska vyvážení je lepší dvouválec než tříválec. Tříválec nejde nikdy vyvážit dynamicky, vždy bude při některých otáčkách vibrovat. U dvouválce dynamické vyvážení možné je. Trochu se bojím tak malého objemu do hodně těžkého Fiatu 500. Ale Fiat určitě ví co dělá a za pár týdnů snad budeme moct všichni u nějakého dealera vyzkoušet výsledky jeho snažení.
hele ber to takhle.. co vim, tak TSI taky není převratný vynález od VW.. Poprvé tenhle nápad použila Lancia při rallye skupiny B... 😉
proč srovnáváš auto staré 25let a takhle nový vozidlo? není to trochu rozdíl? :-!
myslím, že autor chtěl říct, že i na to jak starý Fiat byl,tak jak špičkové měl motory (nebudem brát v potaz elektroniku) a může se s nimi do teď srovnávat v oblasti výkonu. Otázka bezpečnosti je o něčem jiném..
A pokud bys chtěl srovnávat stejně stará auta.. co mělo VW v době zmiňovaného Una? 😉
myslím, že autor chtěl říct, že i na to jak starý Fiat byl,tak jak špičkové měl motory (nebudem brát v potaz elektroniku) a může se s nimi do teď srovnávat v oblasti výkonu. Otázka bezpečnosti je o něčem jiném..
A pokud bys chtěl srovnávat stejně stará auta.. co mělo VW v době zmiňovaného Una? 😉
Teď by nám marianek měl vysvětlit, v čem že je to šrotovné tak dobré, jak onehdá prohlašoval. :-!
To tě zklamu, chlástá se furt stejně. Spíš bych to viděl tak, že dělníci, kteří nebudou chodit do práce, tak budou chodit víc do hospody. >😒]
V tehdejší době, za tehdejších podmínek, tomu nemohlo být ani jinak. Ale to myslím není přímo ten případ co se tady řeší.
Tvá věta je trochu nesmyslně napsaná. Tvoje teze o 1 hluché době by platila v případě, že by klikovka 3-válce byla stejná jako u 4-válce (jen by jeden válec chyběl). U 4-válce jsou "kliky" vůči sobě pootočeny o 180° - to znamená, že každou půlotáčku klikovky pohání e😜anze ve válci. 3-válec má "kliky" pootočeny o 120°. To znamená, že jedna e😜anze pootočí klikovkou o 240°. Žádná 1 hluchá doba není. Jen se prostě klikovka otáčí 60°setrvačností. U 2-válce se klikovka otáčí setrvačností již 180°. Chybějící energie se pak řeší různými setrvačníky apod. - to je ale již vědecká debata do které se pouštět nebudu, protože tomu moc nerozumím.
HTP - Horko Tažko Predbieha , to sú autá pre takých ktorý nesedeli ešte v ničom inom a nie vo svojom lebo nemajú nato
Myslím že neumíš číst a chápat psanej text, viděl jsi někdy tu 1,9 v holý a turbo verzi rozebranou, asi ani z rozjetýho vlaku ne. 1,9 s turbem má úplně jinou hlavu, ojnice, zesílený ložiska, čepy apod. Myslíš že to staví jen tak a bouchnou k tomu turbo? Slyšel jsi někdy o chlazení pístů olejem, kde se asi používá? Proč se používá. Jsi úplně mimo. Ty moderní TSI motory ekvivalenty nemaj a víš proč? Protože dnes je nasazení turba in, protože se tu pořád mluví o downsizingu, protože se dnes hlídá CO2 a spousta jinejch důvodů pro který je dnes atmo motor na ústupu, tak trochu přemejšlej chytráku.
Takže 2,0 TFSI asi bude taky "dodělávka" z 2,0 FSI? A 1,4 TFSI náhodou není "dodělávka", když existuje příbuzný motor bez turba?
Hlavní problém nevidím ani tak v hmotnosti jako v emisních limitech které musí nové motory plnit.
ak možem dodať tak ten dvojvalec nie náhodov je testovaný teraz v 500- ke , v taliansku podľa najnovších informácií už ho testujú s elektromotorom ako hybrid , priestorovo to sedí aj v menších autách
Ono je hlavně otázka, co už je a co ještě není "stejný" motor.
U některých (možná u všech) Tebou jmenovaných mohl být třeba stejný blok, ale zcela určitě se liší hlava se vším všudy vč. vstřikování, písty, ojnice a velmi pravděpodobně taky kliková hřídel. Navíc u turba máš obvykle (ne vždy) navíc minimálně jeden chladič (vzduch), někdy dva (ještě olej), samozřejmě jiný hlavní chladič, výfuk atd.
Usnadnit si to můžeš tím, že motor už od začátku konstruuješ jako turbo (atmo verze neexistuje) nebo ho navrhuješ pro obě verze.
U některých (možná u všech) Tebou jmenovaných mohl být třeba stejný blok, ale zcela určitě se liší hlava se vším všudy vč. vstřikování, písty, ojnice a velmi pravděpodobně taky kliková hřídel. Navíc u turba máš obvykle (ne vždy) navíc minimálně jeden chladič (vzduch), někdy dva (ještě olej), samozřejmě jiný hlavní chladič, výfuk atd.
Usnadnit si to můžeš tím, že motor už od začátku konstruuješ jako turbo (atmo verze neexistuje) nebo ho navrhuješ pro obě verze.
Potkat G40 dnes by byl svátek, ona ta spirální dmychadla jaksi odcházela, byl problém je opravit / repasovat a výměna byla šíleně drahá. Totéž bylo u Golfu/Corrada/Passatu G60.
Naopak u Una nebo R5 je normální turbo, repas umí kdekdo a stojí tak 15 tis. Kč.
Naopak u Una nebo R5 je normální turbo, repas umí kdekdo a stojí tak 15 tis. Kč.
a ty si přistál odkud? Z marsu? Sylšel jsi někdy něco třeba o motorech např 1,9TD Peugeot (1905ccm), nebo calibra2,0 T 16v, lancia delta Hf Turbo, Audi 200 Turbo atd. atd. to byly všechno "dodělávky" vycházející z atmosférickejch ekvivalentů. Moderní Turba 1.2TSI, 1.4TSI 1.8 TSI ty atmosférický ekvivalenty nemaj.
Nejlepší je řadovej osmiválec, ale dneska si už nikdo nelajzne kvůli tomu udělat rozvor 4 metry >😁
Jo, Uno měl kamarád, ale G40 potkat, to byl svátek, u nás jezdí jen pár kusů. Jestli ještě vůbec jezdí.
Myslet si ze k atmosféře jde přidělat turbo a máš turbomotor je tak nějak mimo. Kdybys znal trošku konstrukci motorů atmo a přeplňovanejch nevypustíš takovou blbost do světa. Dole ti to Beaumont jasně vysvětlil. Dnešní turbomotor je jistě jinej, a to především v použití elektroniky, řízení a regulace takže máš částečně pravdu, ale ne zcela.
Taky zajímavé auto, mělo spirální dmychadlo. Ale moc se jich nevyrobilo, Uno Turbo nebo R5 Turbo byly mnohem rozšířenější.
Ten motor 1.3 turbo z Una sice existoval i v atmo verzi (měla ho tuším Lancia Y10 GT), ale pokud vím, byl od začátku vyvíjen pro provedení s turbem, nebylo to přizpůsobení existujícího motoru.
Zajímavé na něm bylo použití kombinace turba, mezichladiče vzduchu, vstřikování a elektronického řízení motoru, zatímco hlavní tehdejší konkurent Renault 5 Turbo měl ještě karburátor. Uno mělo taky sodíkem chlazené ventily a pozdějí verze 1.4 (112 koní) dokonce chlazení vstřikovacích trysek extra ventilátorem.
Výsledek: Motor Una byl dobře použitelný na denní ježdění, perfektně startoval, nezdechal a držel volnoběh bez ohledu na teplotu. Turbo zabíralo relativně nízko, už od nějakých 2300 otáček auto jelo pěkně a od 3000 už to byl ten správný zátah. Prakticky jediné negativum byla spotřeba, já jezdil celkem ostře tak za 10 - 11 litrů na 100.
Samozřejmě Uno Turbo i.e. bylo auto té kategorie, jako je dnes Punto Abarth nebo Polo GTI, nikoliv jako Polo 1.2 TSI. Však opak tu taky nikdo netvrdil... :-!
Zajímavé na něm bylo použití kombinace turba, mezichladiče vzduchu, vstřikování a elektronického řízení motoru, zatímco hlavní tehdejší konkurent Renault 5 Turbo měl ještě karburátor. Uno mělo taky sodíkem chlazené ventily a pozdějí verze 1.4 (112 koní) dokonce chlazení vstřikovacích trysek extra ventilátorem.
Výsledek: Motor Una byl dobře použitelný na denní ježdění, perfektně startoval, nezdechal a držel volnoběh bez ohledu na teplotu. Turbo zabíralo relativně nízko, už od nějakých 2300 otáček auto jelo pěkně a od 3000 už to byl ten správný zátah. Prakticky jediné negativum byla spotřeba, já jezdil celkem ostře tak za 10 - 11 litrů na 100.
Samozřejmě Uno Turbo i.e. bylo auto té kategorie, jako je dnes Punto Abarth nebo Polo GTI, nikoliv jako Polo 1.2 TSI. Však opak tu taky nikdo netvrdil... :-!
Jo mělo by to bejt polo gti? >😁
A to by ses nestyděl postavit dnešní polo gé-té-í proti dvacet let starýmu fiatu? To pak by pak už o něčem vypovídalo, v neprospěch vw 😄
A to by ses nestyděl postavit dnešní polo gé-té-í proti dvacet let starýmu fiatu? To pak by pak už o něčem vypovídalo, v neprospěch vw 😄
srovnáváš hodinky a holinky - 1,3T byl motor pro "sportovní auto". A kůli nízkejm nákladům ho udělali tak že (zjednodušeně) na 1,3 přidělali turbo. Takže to byl vastně spíš bastadr. Nebyli jediní kdo to tak dělal, ale ukázalo se to jako špatná cesta - turboefekt, turbodíra, nízká spolehlivost a vysoká spotřeba. Moderní turbomotory, jsou od začátku vyvíjený s turbem, většinou nemají ekvivalent bez turba a jsou pořádně odladěný na komfortní ježdění, což ty staré (třeba 1,3T moc nebyly). A je to znát,všechny neduhy výše popsaný jsou buď odstraněný, nebo velmi utlumený. Takže pokud chceš s tehdejším unem 1,3T něco srovnávat pak by to mělo bejt polo GTI. A to by byla asi trochu jiná písnička,ne?
Když ho budeš honit jak zdutou kozu, tak nepochybně ano. U turbomotoru to nebude problém. :-!
Malý uhol rozovretia valcov (známa VR konstrukcia VW) je taká z núdze cnost, a to kvoli mensej dĺzke a lepsej moznosti zástavby, napr. i napriec. Tento priestorový problém ale u dvojvalca nehrozí. 😉
Ostatné vlastnosti VR motorov nijak výhodnejsie nie sú; najma nie sú také kultivované, ako vidlicové motory s klasickým 90° rozovretia valcov (vid napr. testy Superbu 3,6).
Ostatné vlastnosti VR motorov nijak výhodnejsie nie sú; najma nie sú také kultivované, ako vidlicové motory s klasickým 90° rozovretia valcov (vid napr. testy Superbu 3,6).
tak to aj bude, topolino má byť v prvom rade lacné až potom malé..verím však že časom sa mu ujde aj dvojvalec
Pevně věřím, že ten Fiat na tom bude zvukem a vibracemi PODSTATNĚ líp než HTP. Řekněme alespoň tak, jako tříválec Toyota v Aygu/C1/107, ten funguje celkem dobře.
S tím uspořádáním máš asi pravdu, i když si dovedu představit i všelijaká zajímavá řešení - vzpomeňme třeba na Lancii a její motor V4 s velmi malým úhlem toho V...
S tím uspořádáním máš asi pravdu, i když si dovedu představit i všelijaká zajímavá řešení - vzpomeňme třeba na Lancii a její motor V4 s velmi malým úhlem toho V...
No vidlicový motor to na 110 % nebude (uvedom si, o kolko by vzrástli náklady, ked by museli byt vackové hriadele na kazdú radu (= na kazdý valec 😉 ) zvlást, rovnako i hlava valcov. Bude to R2.
Inak tiez by som sa kultivovanosti nebál, kto dokáze akceptovat zvuk HTP, resp. iného R3, prezije i R2 (ako bolo vyssie písané, z princípu práce stvordobého dvojvalca vyplýva teoreticky pravidelnejsí chod ako R3, kde je jedna doba hluchá).
Inak tiez by som sa kultivovanosti nebál, kto dokáze akceptovat zvuk HTP, resp. iného R3, prezije i R2 (ako bolo vyssie písané, z princípu práce stvordobého dvojvalca vyplýva teoreticky pravidelnejsí chod ako R3, kde je jedna doba hluchá).
Aktuálně dělá tříválce jen Triumph a Benelli.
Kdybych si měl vybrat já italskou motorku, tak jedině MV Agusta. :-!
Kdybych si měl vybrat já italskou motorku, tak jedině MV Agusta. :-!
Já Uno Turbo měl dost dlouho, ale maximálku (kolem těch 190) jsem taky zkusil jen párkrát. Měl jsem tam standardní pneu o rozměru 175/65 R13 a na ty už to bylo docela na hraně... 😉
Zato v oblastech kolem 130 - 150 km/h jsem se pohyboval dost často a to jsem nejezdil po dálnici 😄
Zato v oblastech kolem 130 - 150 km/h jsem se pohyboval dost často a to jsem nejezdil po dálnici 😄
Ale aktuální Guzzi už jsou taky všechno dvouválce, ne? Kdybych už si někdy měl kupovat motorku (sotva), tak zrovna třeba Guzzi V7 nebo California by se mi líbily...
Třeba italská legenda Benelli. Nebo starý kousky od Moto Guzzi a Laverda. 😉
Jinak tříválce v motocyklech jsou poměrně dobře přijímány. Mají lineární ztah už od nízkých otáček a nehází tak strojem jako velké dvouválce.
Jinak tříválce v motocyklech jsou poměrně dobře přijímány. Mají lineární ztah už od nízkých otáček a nehází tak strojem jako velké dvouválce.
Já jsem s Unem přes 190 letěl, no nedoporučuju, to jsem byl ještě mladý a hlúpý, teď by ma to nenapadlo ani ve snu.
Ono taky bude dost záviset na specifikaci toho motoru, např. na uspořádání válců (boxer to asi nebude, takže buď řadové nebo do V, jaký úhel případného V...), (ne)přítomnosti vyvažovacího hřídele atd.
Možná kultuře prospěje i MultiAir, když půjdou zážehy (a tudíž impulsy vibrací) velmi přesně časovat i v průběhu pracovního cyklu...
Možná kultuře prospěje i MultiAir, když půjdou zážehy (a tudíž impulsy vibrací) velmi přesně časovat i v průběhu pracovního cyklu...
Nicméně i u motorek se mnohem víc používají dvou- než tříválce, ne? V motorkách se moc nevyznám, ale dvouválcové motorky dělá kdekdo, tříválec mě napadá jen u Triumphu, má ho ještě někdo jiný?
Na škodovku není ve vláknu jediné špatné slovo, pokud chceš vidět jak vypadá plivání na značku, mrkni sem: [odkaz]
Jasně, srovnávám starej pelech s novým autem a Fiat opravdu turbo nevymyslel, ale už v té době, a velmi masivně, používal velmi podobnou koncepci tj. maloobjemový motor a turbo. To, že auta za těch cca 25 let „ztloustla“ to je věc jiná. Srovnání zrychlení v onom testu, bylo navíc jen teoretické, asi se nikdo neodvážil testovat to ve skutečnosti a riskovat svou vlastní kůži. 😉
Máš pravdu, Uno bych osobně opravdu nechtěl testovat jak je na tom s bezpečností 😉 I když, za sebe musím říci, že bych to nechtěl testovat ani v současném Polu.
On toho TSI od VW opravdu moc společného se starým turbem od Fiatu, nemá. Krom turba a stejného objemu. A Fiat turbo opravdu nevymyslel. 😉
nic neadoruji, jsem rád, že se VW vrací k osvědčeným technickým řešením, která používal Fiat už před 25 lety. 😉
Težké auta dělají všichni, nejen VW.
Je to z důvodu nepoměrně vyšších nároků na bezpečnbost. Uno by v crashtestu nezískalo ani hvězdu, je to obyčejná pojízdná rakev, zato Polo má hvězd pět. :-!
Je to z důvodu nepoměrně vyšších nároků na bezpečnbost. Uno by v crashtestu nezískalo ani hvězdu, je to obyčejná pojízdná rakev, zato Polo má hvězd pět. :-!
ano, máš pravdu i Punto je těžší, ale Uno je rychlejší 😉. je to jen zajímavé srovnání. Jaká se dělala auta před cca 25 lety u Fiatu a jaká se dělají dnes v u VW.
Opět mystifikuješ?
Uno Turbo váží nějakých 850 Kg. VW Polo 1.2 TSI přes jednu tunu. To je rozdíl, co?
Uno Turbo váží nějakých 850 Kg. VW Polo 1.2 TSI přes jednu tunu. To je rozdíl, co?
jasně, že je to ovlivněno váhou, ale zajímavá je také prohra Pola 1,2TSI vs UNO 1,3 Turbo 😉
Nejsem takový trouba, abych zde adoroval pětadvacet let starý vergl a zavrhoval špičkovou novinku od VW. :-!
Nebude to tím, že Uno váží tak maximálně tunu, kdežto Golf se v závislosti na výbavě bude blížit půldruhé tuně???
Tím ale nezpochybňuji fiaťácký schopnosti u motorů do objemu 1,6; jen mi toto nepřijde jako argument.
Každopádně doufám, že tahle devítistovka nebude slepou uličkou... počkáme si a budu netrpělivě očekávat další info a testy k tomuto agregátu.
Tím ale nezpochybňuji fiaťácký schopnosti u motorů do objemu 1,6; jen mi toto nepřijde jako argument.
Každopádně doufám, že tahle devítistovka nebude slepou uličkou... počkáme si a budu netrpělivě očekávat další info a testy k tomuto agregátu.
Že bude tento motor povedený, je více než jasné. Fiat to je mistr malých motorů. Viz. třeba velmi povedené motory 1,3 TURBO už z roku 1986. Na netu je test ve sprintu na 100km/h kde Fiat UNO 1,3 Turbo z roku 1986 poráží zcela nový Golf 6 s 1,4 TSI. :yes:
tak ty jsi taky dobrej teoretik. Na tom, co píšeš je tolik pravdy jako na tom že 3 válec jede podobně jako šestiválec. Sedni si někdy na něco se 2 válcema nebo si to aspoň poslechni. Se 4 válcem se to opravdu srovnat nedá. Kdyby to bylo jak říkáš, tak už 2 válce dělaj všichni.
Auto ma mit alespon 4 kola a 4 valce. A motor by mel byt vznetovy, s kompresnim pomerem alespon 20. :-!
Na čtyřtaktním dvouválci mám něco odjeto a můžu ti garantovat, že o otřesy a "zajímavý" průběh kroutícího momentu není nouze, stejně jako o poměrně vysokou spotřebu cca 6-8 litrů. :-!
Hmm, jenže teď tu bude vlákno zabývající se nezajímavým HTP, přičemž mě teda daleko víc zajímá tento fiaťácký kousek a případné spekulace o jeho budoucnosti. Sport s názvem "Plivání na škodovku a její tříválce" bych nechal pod nějaký článek o HTP...
Ale toť pouze můj názor.
Ale toť pouze můj názor.
3 válec nemá vyvážený chod protože u 4 taktního motoru je prostě 1 doba hluchá. 2 válec ale takovým problémem trpět nebude protože pracuje prostě každou druhou dobu. Naprosto běžně se vyrábí 2 válcové 4 taktní vysokootáčkové motory a běží hladce a klidně. Myslím, že tento motor nebude co se týče vibrací žádný problém.
To bylo malé odlehčení při pondělí.
Reaguji tak na kamaráda, který v lednu přišel pro radu, kde si otevřít účet - z vlastní dobré zkušenosti mu říkám "jdi do Mbank nebo Fio a nenech se oškubávat nesmyslnými poplatky.
Skončil v České spořitelně ...
Reaguji tak na kamaráda, který v lednu přišel pro radu, kde si otevřít účet - z vlastní dobré zkušenosti mu říkám "jdi do Mbank nebo Fio a nenech se oškubávat nesmyslnými poplatky.
Skončil v České spořitelně ...
Správny motor v správnom aute je ten najlepší recept. A najlepšia cesta pre Fiat. Len aby sa niečo podobné maličké dostalo aj do Topolina, bolo by trochu absurdné, keby vo väčšej päťstovke bol ľahký dvojvalec a v menšom Topoline iba z cenových dôvodov niečo väčšie a ťažšie.
Proč debatu o technice vždycky nějaký tydýt strhne k tlachání o "fóbiích"??? 8-s To chce opravdu notnou dávku inteligence :no😒br />
Každopádně fandím, ať se agregát osvědčí, což ukáže až čas :yes:
Každopádně fandím, ať se agregát osvědčí, což ukáže až čas :yes:
Nemám, preto sa pýtam.
Čiže ešte raz a po lopate: ako sa bude chovať dvojvalec v takomto aute, keď všetci vieme, ako sa správajú troj- a viacvalce?
Ďakujem za zrozumiteľnú odpoveď bez zbytočností. 😄
Čiže ešte raz a po lopate: ako sa bude chovať dvojvalec v takomto aute, keď všetci vieme, ako sa správajú troj- a viacvalce?
Ďakujem za zrozumiteľnú odpoveď bez zbytočností. 😄
mas aspon trochu paru o kontrukci motoru? jak jsou vyvazeny motory u motorek? vis, ze vvyvazovaci hridel likviduje otresy pouze u vymezenych otacek?
Nemá to chybu. Výkon 63KW, spotřeba 3,5 litru benzínu. Motor bude lehkých a i kroutící moment nebude malý.
Poznáte už nejaké podrobnosti o tomto motore? Ako to chcú vyvážiť, aby to netriaslo? Lebo už vyvážiť trojvalec je celkom umenie, tak si neviem dosť dobre predstaviť, čo potom s dvojvalcom...? Ak to bude aspoň porovnateľné s HTP, tak potom klobúk dolu! Do malých mestských vozidiel sú podľa mňa takéto motory ideálne a svojim výkonom úplne postačujúce (aj 48 kW vie byť veľa...) :yes: