Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Mercedes slaví 25 let airbagu

36 komentářů

A kolik slaví Cadillac? 😉
Cadillac, Buick a Oldsmobile slaví 31let od uvedení airbagu v sériově produkovaných modelech. >😒] To je náhodička.
nevim, jestli uz to tu nekde neprobehlo, moc jsem ted diskuse necetl, ale Charouz ma u Cadillaca to GTcko (s 4M marzi 😄 BTW je tam i nova Corvetta
Když jsem tam byl, tak jsem Vettu viděl, ale GT tam ještě nebylo.... že bych jim to tam šel poslintat podruhý? 😄
Ale poklusem! 😄 I kdyz nebyl bych ani moc prekvapenej, kdyby jim s tou skoro 100% prirazkou a v ty prapodivny barve zmizelo tak maximalne pod vrstvou pavucin. Puvodni cena je $150k, tady maji cedulku "7.999.000 (cena k jednani)"; a v te cervene barve BEZ JEDINYHO PRUHU vypada vazne ponekud divne.
K GM airbagu 1974 mám doma i servisní manuály...

www.sweb.cz/…3/airbag1974.jpg
jen ty airbagy se za jizdy otviraly a vic lidi zabili jak zachranili. prvni skutecne funkcni a bezpecni airbag pochazi od mercedesu, pametnici kteri zili v 70letech v usa ti reknou ze nikdo nechtel ty GM z airbagy kupovat protoze mel kazdy strach, cadilac si tak hodne pokaslal jmeno v usa, mercedes (tenkrat znacka kvality cislo 1) si nedozralou techniku nemohl dovolit prinezt na trh a prisel az v roce 1980 kdyz uz airbag v usa vsichni odepsali a byli stahnute z vyroby
Žeby další zaručený "američan", který čerpá informace zásadně z německojazyčných serverů jako AutoKiste? A k tomu navíc pamětník. >😒] Prostě němci vymysleli všechno. >😒] I ten head-up displej mělo vlastně BMW dřív, protože v Cadillacu asi způsoboval oslepnutí.
lol head up neni z cadilacu ale z helikoptery, kterou vymysleli nazisti 😃 ale tam asi jeste head up nebyl, jednoduse head-up pochazi z letectva, kdo ho vymyslel nevim pocitam ze briti.
Chytání za slovíčka. Opravím tedy "vymyslel" na "první instaloval do osbních automobilů".
i tak mi prijde ze prvni head-up do auta nainstalovali briti james 007- ktery byl i skutecne funkcni a v male seriove vyrobe.
Rád se poučím. >😒] Jaký to byl prosím automobil, do kterého jsem si mohl koupit head-up dříve než do aut koncenru GM?
In the James Bond story Licence Renewed, Bond's car, a Saab 900 turbo, was fitted with a HUD - zdroj wikipedia.
No jo, limitovka Saab 900 Silver Beast postavená podle Bondovky. Ovšem v sériové výrobě bylo první GM.
A kde to píšou?? Jak to že patent má MB??? Nech konečně těch lží o amerických autech... Nalháváš si jen sám sobě..
Hold MB je MB, má na to patent, stejně jako na ostatní (ABS). Nedávno se mi dostal do ruky AutoTip a tam článek o vývoji brydových systémů. Samozřejmě Mercedes-Benz jako výrobce a vlastník patentu ABS. Prostě MB je :yes:
Svý jsem odjezdil bez pasů... ne, že bych se nepásal, ale nebylo čím. Pak jednou táta přinesl domů krabici a v ní - pasy. Tak jsme to montovali do auta... Nebyly samonavíjecí, takže sis je musel pokaždý naštelovat podle svýho panděra... Já jezdil zásadně jak F1 - pod pas jsem nezastrčil ani ukazováček... naučil jsem se dejchat jen částí plic, ale byl jsem v bezpečí... Pak přišly samonavíjecí a ty tě tak obemkly, žes nemohl dejchat vůbec... a vytáhnout ho z držáku musela pomáhat posádka navzájem. Dnes... je to paráda. Hlavně se nezapomínej poutat, aby ti pytel nevystřelil mozek. když máš pas a pytel i na bočním okně... máš naději, že přežiješ i svý auto... a to je fajn... tak BRAVO VW... teda - BRAVO PYTEL :yes: :yes:
Jo jo, bez pásů je to na pytel >😒]
😄 :yes:
5.srpna 1952.- John W. Hetrick si nechává patentovat airbag / konec 50.let - Ford i GM intenzivně vyvíjí airbagy / 1966 - nový druh detonátoru vyvinutého americkou armádou umožňuje finální práce / 1971 - Ford společně s vědeckým centrem Eaton plánuje osadit full-size limuzíny značek Ford a Mercury airbagy, crash-testy ale končí "smrtelným zraněním" figurín / 1973 - GM s pomocí AC Electronics úspěšně osazuje 1000 Chevroletů Impala funkčním airbagem / 1974 - airbag je v prodeji u značek Cadillac, Buick, Oldsmobile
:yes: :yes: P.S. Tu Impalu mám od Matchbox. Ani jsem nevěděl, jaký mám klenot.
Jen tak pro doplneni😒br /> 1973 - tech 1000 aut bylo pro testovaci provoz a byly nabidnuty pouze fleetovym zakaznikum, 1974 - GM airbagy o 3 roky pozdeji stahl z nabidky pro maly zajem, 1979 - GM oznamil, ze konci s montazi pridavnych airbagu od modeloveho rocniku 81, protoze mohou zabit nebo tezce zranit deti, 1980 - Mercedes byl prvni v tom, ze nebidl airbagy spolecne s napinaci pasu
Posledni veta je trochu divna. Nechtel bych, aby to vyznelo, ze neuznavam prvenstvi koncernu GM. Melo jit jen o konstatovani, ze MB byl prvni, kdo nabidl airbagy spolecne s napinaci pasu.
Ano, ano. Těch 1000 Impal nebylo normálně ke koupi. Snad to jasně vyplývá z mého příspěvku, kde to píšu až u 1974.
to víš, že airbagy testovali na prasatech........
V roce 1953 nemec Walter Linderer a american John W. Hendrik prilasili nafukovaci balon, "ktery se v nebezpeci nafoukne" jako patent. v 1967 zacal mercedes delat pokusy z e😜losivnim materialem a pouzival raketovou techniku.
V USA prisel diky obrovskemu narustu mrtvych zakon, ktery prikazuje od 1 ledna 1973 kazdemu nove vyrobenemu auto airbag,- ozyvaji se skeptici kteri varuji ze vzduchovy balon vic lidi zabije jak zachrani. termin se posunuje o 3roky na rok 1976. v roce 1974 se po smrtelnych nehodach z airbagy v USA situace meni, zakone je zrusen a airbag plati jako nemozne dokonale vyvinout.
V roce 1980 prinesl mercedes pres protihlasy v USA seriove vyvinuty airbag
A že v tvých lexikonech vždycky vyzní Američani jako totální ***i? >😒] Ty a Paul jste vážně vzor nezaujatosti ve zdejších diskusích.
Jediná stránka na celém netu, kde je jméno HENDRIK a tato prazvláštní interpretace celého vývoje airbagu je na německém(!) serveru www.autokiste.de! Všude jinde je uváděn Američan HETRICK. Proč někdo z NY neustále používá chybná data z německých stránek a snaží se zdiskreditovat americká auta?
cti napr. tu : [odkaz] - posledni odstavec. Hendrik prihlasil jako prvni v roce 1951 v mnichove airbag. najdes i plno jinych angl. textu
Si děláš legraci ne?! >😁 V tom článku není nikde slovo Hendrik! A poslední odstavec zní: "“Germans want high-performance cars that they can drive at full speed into the corners and count on state-of-the-art brakes to keep them safe,” said Schade. “With no speed limit, the car technology is very important in Germany. That drives the inventiveness.” —Reuters" A vůbec celý ten článek je jen opěvování německého automobilismu.
myslel jsem -The car air bag was invented by Walter Linderer in 1951- daily times je anglicky tisk, ktery je znamy svojimy komplexami vuci nemecku, chtel jsem najit jiny ne nemecky a "seriozni" zdroj ke kterym reuters urcite patri
Co to plácáš? Před chvílí jsi mi napsal: "posledni odstavec. Hendrik prihlasil jako prvni v roce 1951 v mnichove airbag. najdes i plno jinych angl. textu" Ty si prostě doplatil na hrubku na německém serveru, který odhalil v plné nahotě, co tu tvrdím dávno. Ty nejsi žádný Tom z NY, maximálně Thomas ze Stuttgartu, ale spíše jen Tomáš z Horní Dolní. Neexistuje anglicky psaný text, který by se zmiňoval o John W. Hendrikovi. Umím používat Google, víš? Nevím, čím je známý Daily Times, nečtu ho, ale celý ten článek je jedna velká oslava na německé vynálezy. Takové články čteš předpokládám dost často.
GTI
Tomáši, pozor na Lonese... hodně ví... znalec... autoagent z USA 😉 Dobře se sním komunikuje, ale pozor na ameriky (auta), tam na něj nikdo tady nemá. Hodil bych jeden airbag do ringu... 😉
Uf. Chválu prosím ne. >😁 Mám dežavů (ZZ promine mojí fonetickou francouzštinu). Teď přijde urážení mojí osoby od Free, Briza a Paula. Tak to vždycky končí. >😒] Že vím prd atd atd. Každopádně ještě tu je jeden, co má za nickem "z LA" a ten zase vždycky napíše, když má příležitost napsat, že v USA je Lexus auto pro chudý. Tyhle e😜erty vážně miluju. Petr Zvěřina z Václaváku. Ten tu chybí. >😒]
GTI
😄 Naštěstí je nás tu dost na to, abychom věděli kdo ví... :yes:
..třeba je ten z LA na dovolené v NY.... >😁 😉 :yes: