Novinky
Ta bleděmodrá nádhera je Cadillac Coupe de Ville vyráběný v této podobě od 1959. Obrovské zadní ploutve symbolizují americký motorismus víc než cokoliv jiného. De Ville je dodnes nejcadillacovštější ze všech Cadillaců. Když v roce 2000 byla krize prodejů Cadillacu u svého závěrečného vrcholu, jeden jediný model zastupoval více jak 70% prodaných Cadillaců po celém světě. Byl to De Ville. Jen jeho loajální kupci drželi značku nad vodou. Pak naštěstí nastoupily dva další klíčové modely: faceliftovaný Escalade a od základu nový CTS. Oba dokázaly, že legendy můžou vzniknout přes noc. DeVille představuje ale stále nejprodávanější model v nabídce. Dnes je to již 20 let po sobě nejprodávanější luxusní automobil v USA. Vždy uváděl do praxe vynálezy jako první na světě. I nová verze, která se objevila v prodeji roku 2000, byla nositelem mnoha technických prvenství. První sériový automobil se zadními svítilnami ze světlo emitujících diod (LED). První sériový automobil s infračerveným systémem nočního vidění (night-vision). Ten se montoval za příplatek $ 2 250. První rok si ho objednalo 7000 zákazníků. Tento počet se ale rok co rok snižoval. Nakonec byl revoluční systém vyřazen z nabídky, protože se stal prodělečným. Podobný osud ale kdysi potkal i jiný vynález Cadillacu: airbagy. Další lahůdkou je systém OnStar pracující se satelitní sítí GPS (global positioning system). Na území, kde má systém pokrytí (48 států USA, chybí Havaj a Aljaška) zajišťuje například automatické volání pomoci v případě e😜loze airbagů. Dále stopování vozu v případě odcizení. Také lze zavolat operátorovi, pokud si zabouchnete klíče v autě, a on vám vůz přes satelit zase odemkne. Systém též předává z auta nemocnicím vaše zdravotní údaje jako krevní skupinu, alergie a další pokud dojde k nehodě. 300koňový osmiválec Northstar známý svým sametovým chodem dokáže těžkou limuzínu vystřelit z nuly na stovku za 7 vteřin. Přitom na dálnici jede za pouhých 8,7 litru/100km.
Stejný předek si pamatuju i ze sanitky, kterou jezdili Ghostbusters, to bylo co za model?
...se jen tak nevidí, ale mým favoritem je stejně to "nenápadné" zelenobílé MGA, následuje Sunbeam a samozřejmě bonbónek - růžový Thunderbird Z pohledu na šestnáctiválcovou Bugatti 41 Royale se mi roztřásly kolena, ale hluboký respekt k tomuto šperku by mi patrně nedovolil se s ním ani projet.
Totéž platí o všech pohádkových Rollsech, Isottách, Lagondách, Packardech a Caddilacích.
Btw, ta červenobílá škodovka taky není vůbec od věci a obě Alfy Romeo taky ne. Ovšem MG je jen jedno.
Ještě malý dotaz - hluboce se stydím, ale nepoznal jsem tu vínovou limuzínu s francouzskou značkou a křížkem na masce, poradí mi někdo?
Totéž platí o všech pohádkových Rollsech, Isottách, Lagondách, Packardech a Caddilacích.
Btw, ta červenobílá škodovka taky není vůbec od věci a obě Alfy Romeo taky ne. Ovšem MG je jen jedno.
Ještě malý dotaz - hluboce se stydím, ale nepoznal jsem tu vínovou limuzínu s francouzskou značkou a křížkem na masce, poradí mi někdo?
Jo, tehdy mělo cenu uvázat si kolem krku červený šátek. Tehdy za to stálo mít dvě kožené kabely od Hermes. A toulat se Evropou. Jezdit zásadně v jelenicových rukavicích. Proklouzávat Alpské průsmyky a k ránu snídávat horkou kávu v bistru na trase. A přes kapotu tomu zelenému MG přehazovat kostkovanou deku, aby nevychladl... A v Paříži se ubytovat v hotelu Ritz... kde také jinde než tam a v pokoji č.31. V pokoji kde po osvobození bydlel Ernest Hemingway... P.S. Krása krás...
Škoda, že jste o tom nenapsali dříve, rád bych to viděl na vlastní oči. Nestálo by redakci za úvahu, založit rubriku chystaných událostí nebo o nich častěji psát v sekci NEWS ?
jak nepatřičně, neautomobilově zní v takovém sousedství renault, a přitom je nejstarší z vyrábějících značek zastoupených na spanilé jízdě.
mým favoritem je tmavomodrá osmička pana packarda - nebo snad kompresorový auburn či růžový thunderbird?