Novinky
musím říct, že poslední Vectra předčila moje očekávání a je pro OPEL pěkný propadák!!! VW, Mazda a Ford ho válcuje obrovským rozdílem, tady se OPEL netrfil do gusta zákazníků (narozdíl nádherné Mazdy 6 a Mondea). No a nová Astra to myslím taky nezachrání. Jde to s ním z kopce...
30.9 skončila možnost odpočtu DPH u sosobních montážních a kdo mohl, tak si koupil auto na poslední chvíli. Podzimní sezóna teprve začne.
Zajimave je ze Octavii uz odzvonilo a furt ji unas kupujou.Renault Megane Sedan ma nejvetsi vnitrni prostor,vetsi kufr,auto roku,nejbezpecnejsi ve sve tride,ABS a 6 arbagu v zaklade.Je to malo,asi jo.
To je tím .že u nás se nepočítají airbagy ale koruny.
Už jsem na toto téma do diskuse (k jinému článku) přispíval, takže se budu opakovat: samotná délka vozu není určující pro zařazení do třídy. Důležitý je také rozvor podvozku, šířka auta, nabídka motorů, rozsah výbavy základního modelu a cena. Octavia všemi parametry (kromě délky) spadá do nižší střední. Dávala se do Vectry 1,4 / 44 kW nebo diesel s 50 kW? Základní výbava a cena Vectry byla taky někde jinde . . . Na druhé straně Octavia postrádá oproti autům střední třídy 6-ti válec atd . . .
Posledne jsem to byl ja, kdo to nevydrzel a napsal na SDA (Svaz Dovozcu Automobilu) dotaz, jak to, ze uvadeji Octavii ve vyssi tridu, nez treba Golf, ze ktereho Octavie vychazi. Odpovedeli mi (velmi promptne), ze se ridi (a asi opravdu nemohou jinak aby byli kompatabilni s jinymi organizacemi v Evrope) standardy jakesi Evropske asiciace JATO. Hledal jsem kdo to JATO je, nasel jsem neco, co se tomu hodne podobalo na www.jato.com a tam jsem zadal dotaz stejneho razu. Odpoved jsem nedostal.
SDA mi jeste napovedelo, ze vyrobce sam vzdy prihlasuje svuj vuz do kategorie, kterou sam navrhne a ze je na JATO, jestli to schvali a vuz do teto kategorie zaradi. Skodovka to tak zkusila a JATO to akceptovalo. Me je to proti srsti, i kdyz si myslim, ze Octavka je opravdu dobre auto. Nicmene muze byt stale dobre auto a pritom byt zarazena do stejne (spravne) katerogie jako vsechny ostatni sesterske modely, vyrabene na stejne platforme (Golf, A3, Toled👋Leon). Jestli ma VW takovy rozhodujici vliv jak se jevi, tak pristi generace Octavky uz bude zarazena tam, kde bychom ji vesmes vsichni ocekavali.
Takze stezujte si na JATO pripadne primo u vyrobce. Treba najdete spravnou adresu na JATO a pak se i nekdo ozve. jato.com se urcite auty zabyva, ale jestli je to spravne JATO ....
Stejne, kdo ma trochu rozumu a umi cist, tak si da 2 a 2 dohromady a vi, kam to auto patri. Tak uz se tak nerozcilujme.
Loo