Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Odboráři Škody Auto: Růst platů o 2,5 % je nedostatečný

Odbory mladoboleslavské automobilky Škoda označily dnešní návrhy firmy k nové kolektivní smlouvě za nedostatečné.
Zpět na článek
8. 2. 2012 09:17
8. 2. 2012 10:56
8. 2. 2012 12:07
8. 2. 2012 22:07
9. 2. 2012 13:50
8. 2. 2012 15:53
8. 2. 2012 22:09
8. 2. 2012 09:17
bezesporu
toto skandální jednání, kdy jsou zvyšovány mzdy ...... Je třeba dát příležitost soudruhům v Číně nebo Jižní Americe.......
Rozbalit vlákno
6
Avatar - sansk8
8. 2. 2012 10:56
Re: bezesporu
Asi tak nějak, nechci nikomu šahat do svědomí, ale myslim si že zaměstnanci Škoda Auto by asi měly být ti poslední co si stěžují na platové podmínky ;-\
8. 2. 2012 11:18
Re: bezesporu
Potvrzujem. Naozaj by zamestancom Skody trochu pokory nezaskodilo. I v Hy v Nosoviciach sa, ak sa nemylim, zarabe podstane menej. Aby raz Skoda na tych odborarov nedoplatila.
8. 2. 2012 12:07
Re: bezesporu
Myslíš, že soudruzi v Latinské Americe jsou kompetenější, pracovitější a disciplinovanější než třeba ti v Itálii? Že nějak ty výrobky zrovna v LA jsou pokud možno co nejjednodušší a jejich kvalita je ehm. nějak tak problematická je dost zřejmé, stačí se podívat, co se tam dělá. On ten problém s kvalitou pracovní síly začíná už ve východních částech Evropy a ve Středomoří. Takže bych byl s podobnými vyhlášeními hodně, ale hodně opatrnej.

A Čína? Ono je to taky trochu jinak, než si to představuješ, bez trvalé technické a logistické podpory z těch upadajícíéch zemí by tam dělali tak leda plyšáky....dva mí kolegové tam dlouhodobě pracovali, takže od nich dobře vím, která bije.
8. 2. 2012 14:52
Re: bezesporu
no to máš sice částečně pravdu, ale já bych zase byl hodně opatrný, co se týče odborářů ve Škodovce. Sázet na to, že jsou "šikovnější", pracovitější a vůbec..... Podcenění soupeře je prvním krokem k porážce.... A to, že je pracovní síla u nás drahá a platí doposud silná ochranářská opatření v podobě cel a jiných bariér zatím - opakuji zatím - hraje do rukou odborářům. Jenže v dnešní době - a to podle toho, co píšeš, nejspíš dobře víš, jde o náklady. V okamžiku, kdy risk manažément zjistí, že náklady na "opravu" průšvihů, plynoucích z eventuální nekvality pracovní síly, bohatě pokryje zisk z její nižší nákladovosti - budou mít souzi ve škodě vymalováno... Jistě - představa, že by se celá výroba a všechno sebralo a teleportovalo do Asie, kde by exploatovalo místní lidskou základnu, je poněkud nadsazená, ale nepodceňoval bych lidi v jiných zemích - třeba to déle potrvá, náklady budou zpočátku vyšší( i když nižší vůči evropě) , ale pak se to bude rentovat - a například Ford Ranger vyráběný v Thajsku tuším, nemá nějaké výraznější kvalitativní problémy a to nepředpokládám, že thajští souzi mají platy jako MB guerilla....
8. 2. 2012 22:07
Re: bezesporu
Částečně souhlasím, Thajsko je ale něco jiného něž Brazílie nebo Argentina. Obecně si myslím, že spíše se prosadí Indie než Čína, už dneska se setkáváme s indickými firmami (inženýrskými a projekčními), které jsou schopné konkurovat našim třeba zrovna v těch mimoevropských zemích, kde není dostatečný potenciál technické inteligence. Zrovna ale Latinská Amerika je na tom svým systémem školství hodně špatně (už historicky se preferují humanitní obory a cílem je obligátní místo ve státní správě), naproti tomu Indové jsou technicky jasně vzdělanejší a komplexnější. Navíc na rozdíl od Číňanů, Japonců a Korejců jsou mentálně daleko chápavější a přizpůsobivější a teprve při práci s nimi, jsme si uvědomil, proč se říká Indoevropané.....Pokud vím, tak nejen v Thajsku se dělají auta, Honda tuší montuje i ve Vietnamu a Malajsie má dokonce svoji vlastní značku - Proton. Jenže třeba Thajci jsou precizní a ukáznění lidé, o Vietnamcích ani nemluvě.

Jinak to, co píšeš o opravě průšvihů je naprostá pravda, nicméně těch výrob jednoduchých dílů a součastek, u kterých se to opravdu vyplatí, bych až azs tolik nelitoval. Stačí se podívat do nějaké fabriky s podobnou výrobou a polovinu dělníků tvoří cizinci. Čím sofistikovanjší výrobek, tím platí to, co píšeš méně. A v praxi posledních let jsme už i dvakrát zažil "návrat" investice - jednou to byly biotechnologie (z Číny) a podruhé dokonce výroba nápojů (z Rumunska a Ukrajiny...).
8. 2. 2012 12:01
Každoroční folkór
Každý rok ve stejnou dobu se zde objeví podobná série článků. Nejdřívě rozpory mezi vedením firmy, pak stávková pohotovost, pak hrozba přerušení dodávek a nakonec bude podepsána dohoda a všichni si budou plácat po ramenou, jak to dobře vyřešili a jak jsou všichni spokojeni. Odbory musí prokázat, že ve fabrice nejsou zybtečně a jejich placení funkcionáři si svůj plat z peněz zaměstnanců zaslouží.

Pořád mi to přijde normálnější a férovější, než počínání státu a jeho nejrůznějších složek, který se ani nesnaží brát ohled na potřeby těch, kdo ho platí. Povšík a spol. mají aspoň tolik cti v těle, že se alespoň snaží (byť možná formálně) zastupovat zájmy těch, z nichž "žijou". Jinak co se týká výše platů ve škodovce, všichni tady píšou, jak by měli být spokojeni a jak jsou na tom dobře a na to se dá dívat z různých úhlů pohledu. V Německu má tentýž montážní dělník dvakrát až třikrát vyšší plat, ve Španělsku má taky víc než u nás a když někdo bude argumentovat rozdílnou cenovou hladinou v těchto zemích, tak ať mi vysvětlí, proč tohle platí pro ony platy a ne třeba pro cenu benzínu, kde posloucháme argumenty přesně opačné.

Hloupé bláboly o levných čínských dělnících už neberu vůbec, co jsou Korejci jako zaměstnavatelé zač, by asi nejlíp mohli vyprávět lidé z Nošovic nebo třeba ti, co byli zaměstnáni v Avii v době, kdy ji k nejsvětlejším zítřkům vedl management dnes již zkrachovalé firmy Daewoo. Zatímco Němci odbory zorganizují a berou je vážně (protože umějí vytěžit i ony výhody, které jim odborová organizace přináší...), tak Korejci na ně kašlou a nahodlají respektovat ani fakt, že jsou v zemi s jinou kulturou ani to, že zde platí trochu jiná pravidla. Japonci nejsou lepší a ten rozdíl v chápaní je kolikrát tak velký, že pokud na to člověk není připraven, může mu to způsobit šok.

No a co se týká odborů ve škodovce, oni zatraceně dobře vědí, kam mohou jít - nakonec, my daňoví poplatníci je ze svcýh daní neplatíme a zkrachují-li, bude to mít sice určité dopady jak lokálně tak celorepublikově, ale rozhodně je to něco jiného, než odboráři a zaměstananci ze státních institucí, kteří žijou z peněz všech (stejně jako jejich "ovečky") a ještě mají tu drzost se neustále domáhat vyšších platů a prebend, ačkoliv svým počínáním ekonomiku nejen zatěžují, ale přimo brzdí a devastují. A je jedno, jestli se jedná o armádu státních úředníků, učitele nebo železničáře.

Nošovickým bych skutečně přál platy na úrovni škodovky a TPCA (o které se paradoxně mluví nejméně...), nicméně to by v této zemi stejně jako v řadě jiných oblastí musely být vymahatelnost práva a nesměl by se projevovat známý čecháčkovský syndrom - lezdo***ezectví, kompenzované siláckými řečmi v hospodě nebo třeba na internetových diskuzích.
Rozbalit vlákno
0
8. 2. 2012 12:19
Když jsou šikovný
...tak ať si za svý odměny bojujou. Když už i ceny jsou na úrovni Německa, tak ty platy by mohli být taky.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - Egi
8. 2. 2012 15:46
¨Taky by se jim mohlo stát
že to tady jednou škodovka zabalí a bude vyrábět v Číně nebo v Rusku. V Čechách by nechala jen velitelství, protože je to blíž Německu kvůli různým jednáním a možná vývoj, i když už i ten je dnes z malé části přesunut do Číny. Nojo, holt kdo chce víc, nemá nic
Rozbalit vlákno
1
Avatar - twistedTSD
8. 2. 2012 17:13
Re: ¨Taky by se jim mohlo stát
:yes:
Avatar - petrumr
8. 2. 2012 15:53
Sbalit vlákno
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Rozbalit vlákno
1
8. 2. 2012 22:09
Re: komunisti
A to s těmi odbory souvisí jak? Je to asi stejné, jako kdyzž ti tebou tak nenávidění komunisté házeli do jednoho pytle demokraty, fašisty a třeba i věřící....
8. 2. 2012 21:53
to je bezna prax
odborov...pustat tieto info o jednaniach do medii? Ze si to skodovka necha...to je divné...na druhu stranu pri tom ako sa im dari je legitimne,ze 2,5% je malo...
Rozbalit vlákno
0
8. 2. 2012 22:48
Odbory vždy přinášely pokrok
- nebýt miliard prostávkovaných hodin třeba v Německu, tak by tam rozhodně nebyla taková životní úroveň - a že by německé automobilky nebyly úspěšné, to se také říct nedá...odbory :yes:
Rozbalit vlákno
0
9. 2. 2012 01:36
Navýšení platů.
Tohle mi připomíná situaci, kdy o své budoucnosti rozhodovali piloti ČSA. Jak jim národ spílal a nadával do nenažranců; jak si můžou dovolit bojovat za své statisícové platy....

Je taková doba, kdy má každý zaměstnanec právo žádat takovou výši platu, jakou považuje za adekvátní tomu, jakou práci odvede a zaměstnavatel má právo mu přiřknout plat dle svého uvážení.

Ten, kdo nadává a závidí někomu vyšší plat, je blb, protože je neschopný sám si zajistit práci s platem podle svých představ.
A za blbce platí i manažeři firem, kteří podlehnou a přistoupí na mzdové náklady, které snižují zisk firmy.
Normální záležitost "poptávky a nabídky".

Pro upřesnění: jsem zaměstnanec/dělník. Dle mého beru málo (ač mám plat dost nad republikovým průměrem) a každý rok chci přidat. Tím vedu bitvu se zaměstnavatelem, kterou jednou vyhrajeme my zaměstnanci, jednou zaměstnavatel. A až narazím na práci, kde bych dostal víc, okamžitě ji přijmu....
Rozbalit vlákno
1
9. 2. 2012 15:33
Re: Navýšení platů.
Souhlas - člověka potěší, když sem někdo napíše názor, kterej ukazuje, že zdravej selskej rozum ještě někteří jedinci mají a umí ho užívat.... :yes: