Ekonomika
Je to ještě tržní ekonomika? Neměly by nekonkurenceschopné podniky uvolnit místo schopnějším? Takhle vlastně majitelé velkých firem podnikají bez rizika - jako rukojmí mají svoje zaměstnance a když už jim hodně začne téct do bot, pohrozí státu že plno lidí přijde o práci a stát jim jejich neschopnost zafinancuje z daní. Myslím že by bylo mnohem lepší nechat GM zkrachovat. Ať ztratí peníze ti co si to zaslouží. A zaměstnancům ze státních peněz platit podporu klidně ve výši jejich platu dokud si nenajdou místo jinde. Vyšlo by to mnohem levněji a nedocházelo by zbytečně k deformaci tržních principů a dalšímu předlužování USA. Teď může natáhnout ruku každý, protože když pomohl stát jedné firmě, proč by nepomohl i jiné?
Tak sem si přečetl, že se GM a spolková vláda domluvila s Magnou a s tou ruskou bankou. Podle mne je to víceméně konec Opla už jen proto, že si 35% ponechal stále (státní a neschopný)GM a jsou tam teď v podstatě 3 kohouti, každý s jiným zájmem, ale skoro se stejným balíkem práv... Do toho 10% zaměstnanci... Nevím jestli tohle bylo dobré řešení pro opel. Ale mají němci co chtěli (oni podle mne hlavně nechtěli konkuenci pro VW), nebo´t argument v momentě když už Magna propouští byl o ničem. Ale to je jedno asi v tuto chvíli. jedeme dál... Otázka zůstává stále stejná? Je tohle definitivní konc SAABu? Asi ano v tuto chvíli to tak opravdu vypadá.
Magna je v automobilovym průmyslu prověřenej hráč. Nejsou to nějaký spekulanti z pouště. Šance Opelu bych proto neviděl tak černě. Každopádně s někým budou muset navázat/udržovat spolupráci při vývoji. Na to, aby přežíval úplně samostatně, je Opel malej.
Magny bych se nebál (Magna je jen jméno, ale sama má minimum)... Spíš se bojím těch rusů. Notabene pro Opel je dost blbé to, že sdíli hodně věcí právě s Fiatem... a mám pocit, že Sergio svoji budoucí spolupráci s Magnou bude přehodnocovat a podmínky další spolupráce budou asi o něčem jiném...(když se te´d Fiat bdue soustředit na spolupráci s Chryslerem) Ale to je asi jedno. Rozhodně si němci podle mého názoru vybrali tu horší možnost...už jen kvůli tomu an jaké podmínky Magna přistoupila.. Pro Fiat je ještě ve hře SAAB, ale ten už takovou cenu enmá, jako Opel. Snad jedině, pokud by Fiat přišel ještě k GM v latinské Americe, o což má taky zájem... opel by pak byl s prominutím v háji, protože by mu zůstal jen Evropský (okleštěný trh)...
a jen tak mimochodem, pokud vim tak GM chysta do prodeje auto o ktery ma byt celkem obrovsky zajem, je jim Volt 😉
a razem taky hned dodam, ze jsi nemel pravdu a meli ji vsichni ti co zde na Auto.cz psali ze GM nekrachne, vcetne me kdy jsem tvrdil ze vlada USA si nenecha padnout takoveho giganta jakym je GM 😄
Největší automobilka Spojených států a kdysi i největší výrobce vozů světa General Motors (GM) vyhlásil v pondělí bankrot. Jedná se o největší pád společnosti v historii USA. Firma musela kvůli finančním problémům požádat o bankrotovou ochranu před věřiteli.
Tohle tvoje snažení vypadá, jakoby tu někdo ucejtil příležitost dělat chytrýho, tak si něco malinko domyslel a teď to podsouvá druhý straně, aby jí to mohl vzápětí ometat o hubu. :no😒br /> Přtiom oba vidíte situaci kolem GM vlastně stejně.