Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Citroën C1: Nový automat ETG5 s příplatkem 15 tisíc Kč

Citroën přichází s novou robotizovanou převodovkou pro nejmenší model C1. Příplatek se nemění, všechny ceny jsou ale o 10 tisíc vyšší než v červnu.
Zpět na článek
Avatar - 1975ak
30. 7. 2013 19:55
Re: Já robot
Hydrodynamické měniče jsou ztrátové, CVT (pokud to chápu dobře - variátorovky) opotřebitelné. Tohle je dobrý krok ty roboti. výroba shodná s mechanikou a když se dobře odladí soft, nevidím v tom chybu. Jezdím s robotem od doby co jsem přežil vážnou havárku a jsem za něj rád - vrátil mě do auta. Jen se to s ním chce naučit jezdit. Nedržet plnej kotel, ale trošku zvolnit v oblasti kde bude řadit. Popravdě si přiznej, kolikrát jsi se s fofrklackem v ruce spletl , blbě vymáčkl spojku??
31. 7. 2013 23:55
Re: Já robot
Robotizovaná převodovka by teoreticky mohla fungovat dobře a řadit extrémně rychle. Jenomže to by muselo mít auto řízení zcela drive-by-wire, víc senzorů a odladěný software.V takovém případě by mohl robot řadit zcela přesně včetně ideální regulace otáček. Stačilo by přesně snímat otáčky hřídelí a otáčky motoru upravovat podle otáček rozvodovky, sklonu terénu a příkazu k brzdění/akceleraci. Dnešní natvrdlé robotizované převodovky jsou zatím k pláči.
No ale popravdě ani skvělá dvouspojka od VW neřadí nic moc a často se plete - měl jsem tu "čest" v Oktávce.
30. 7. 2013 22:23
Re: Já robot
Měl jsem robota skoro rok a půl (Selespeed JTS) a docela to po krátkém zvyknutí si šlo i ve městě. Taková SMG (M5) a Cambiocorsa (Spyder) byly co se týče škubání a předvídatelnosti daleko horší. :-)
Na druhou stranu je fakt, že se musíš přizpůsobit ty té převodovce, ne naopak...a to je špatně.
30. 7. 2013 20:57
Re: Já robot
Suhlas a nesuhlas zaroven, s robotizovanou prevodovkou mam za sebou viac ako 30k km
1) ano, radenie v automatickom rezime je vyrazne pomalsie ako klasicke hdm automaty, alebo dvojspojky, neda sa to vobec porovnavat
2) radenie v manualnom rezime nie je pomalsie ako radenie bezneho vodica (vacsiny) s manualom ;-) a v pripade rucneho radenia a pri troche spoluprace s plynovym pedalom sa vyhnes hadzaniu, trhaniu. Faktom je, ze pri inych automatoch sa nemusis prisposobovat a obmedzovat, tu je nutna tvoja spolupraca ;-)
Avatar - shamal
30. 7. 2013 14:21
Já robot
Tak nevím, ještě jsem nejel ničím s robotizovanou převodovkou co by mě nadchlo. Většina hází jak stará karosa a při manuálním řazení má prodlevy. Obyčejný manuál mi tam přijde lepší. Obyčejný automat taky. Měl jsem 2 malá auta s CVT převodovkou a ta byla výborná, auta zrychlovala jako když by je někdo táhnul na gumičce. Byl to úplně jiný zážitek z řízení malého auta než s manuálem a nebyl to zážitek nepříjemný! Škoda, že skoro platí rovnice, že v malém autě buď automat není anebo robot...