Ekonomika
1975ak
1
Hydrodynamické měniče jsou ztrátové, CVT (pokud to chápu dobře - variátorovky) opotřebitelné. Tohle je dobrý krok ty roboti. výroba shodná s mechanikou a když se dobře odladí soft, nevidím v tom chybu. Jezdím s robotem od doby co jsem přežil vážnou havárku a jsem za něj rád - vrátil mě do auta. Jen se to s ním chce naučit jezdit. Nedržet plnej kotel, ale trošku zvolnit v oblasti kde bude řadit. Popravdě si přiznej, kolikrát jsi se s fofrklackem v ruce spletl , blbě vymáčkl spojku??
Přejít do diskuze
Robotizovaná převodovka by teoreticky mohla fungovat dobře a řadit extrémně rychle. Jenomže to by muselo mít auto řízení zcela drive-by-wire, víc senzorů a odladěný software.V takovém případě by mohl robot řadit zcela přesně včetně ideální regulace otáček. Stačilo by přesně snímat otáčky hřídelí a otáčky motoru upravovat podle otáček rozvodovky, sklonu terénu a příkazu k brzdění/akceleraci. Dnešní natvrdlé robotizované převodovky jsou zatím k pláči.
No ale popravdě ani skvělá dvouspojka od VW neřadí nic moc a často se plete - měl jsem tu "čest" v Oktávce.
No ale popravdě ani skvělá dvouspojka od VW neřadí nic moc a často se plete - měl jsem tu "čest" v Oktávce.
Měl jsem robota skoro rok a půl (Selespeed JTS) a docela to po krátkém zvyknutí si šlo i ve městě. Taková SMG (M5) a Cambiocorsa (Spyder) byly co se týče škubání a předvídatelnosti daleko horší. 😄
Na druhou stranu je fakt, že se musíš přizpůsobit ty té převodovce, ne naopak...a to je špatně.
Na druhou stranu je fakt, že se musíš přizpůsobit ty té převodovce, ne naopak...a to je špatně.
Suhlas a nesuhlas zaroven, s robotizovanou prevodovkou mam za sebou viac ako 30k km
1) ano, radenie v automatickom rezime je vyrazne pomalsie ako klasicke hdm automaty, alebo dvojspojky, neda sa to vobec porovnavat
2) radenie v manualnom rezime nie je pomalsie ako radenie bezneho vodica (vacsiny) s manualom 😉 a v pripade rucneho radenia a pri troche spoluprace s plynovym pedalom sa vyhnes hadzaniu, trhaniu. Faktom je, ze pri inych automatoch sa nemusis prisposobovat a obmedzovat, tu je nutna tvoja spolupraca 😉
1) ano, radenie v automatickom rezime je vyrazne pomalsie ako klasicke hdm automaty, alebo dvojspojky, neda sa to vobec porovnavat
2) radenie v manualnom rezime nie je pomalsie ako radenie bezneho vodica (vacsiny) s manualom 😉 a v pripade rucneho radenia a pri troche spoluprace s plynovym pedalom sa vyhnes hadzaniu, trhaniu. Faktom je, ze pri inych automatoch sa nemusis prisposobovat a obmedzovat, tu je nutna tvoja spolupraca 😉
Tak nevím, ještě jsem nejel ničím s robotizovanou převodovkou co by mě nadchlo. Většina hází jak stará karosa a při manuálním řazení má prodlevy. Obyčejný manuál mi tam přijde lepší. Obyčejný automat taky. Měl jsem 2 malá auta s CVT převodovkou a ta byla výborná, auta zrychlovala jako když by je někdo táhnul na gumičce. Byl to úplně jiný zážitek z řízení malého auta než s manuálem a nebyl to zážitek nepříjemný! Škoda, že skoro platí rovnice, že v malém autě buď automat není anebo robot...