Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PR

Zpět na článek

Auto Tip 20/2013: A6 Avant vs. 5 Touring vs. XF Sportbrake vs. E Kombi vs. Superb Combi

28 komentářů

Deathstar
Jsem velmi zvědav jak dopadne Superb v testu kombíků.Bojím se,že se dočtu,že je prostornější a reprezentativnější než Mercedes,jízdně zábavnější než Jaguar,technologicky vybavenější než BMW a z lepších materiálů uvnitř než Audi..

Superb je dobré auto,ale takhle uměle, ho zařazovat do testů jiných kategorií,jen aby se ukázalo,co je české(?) to je hezké,to je novinařina úrovně Blesku a Aha

Jak může někdo srovnávat Supa s Ečkem a 5kou fakt nechápu.To že o kategorii nižší Superb nabízí kufr velikosti Ečka a délku shodnou s těmito auty,(to jsou jediné podobnosti)neznamená že se tyhle auta můžou srovnávat..

BMW 530 kombík má také stejný výkon jako Megane RS a srovnat se nedají
petrumr
ty nechápeš, že ty testy neukazují kdo je nejlepší v dané kategorii, ale kdo je nejlepší za dané peníze a ten test má lidi praštit po palici, že nejdražší nemusí být nejlepší.I ty si myslíš, že když je bmw dražší, tak se nemůže srovnávat s levnější škodovkou :-! Vysvětli proč bmw dává nesmyslný příplatky, za to, že člověk jde k nim pro auto, nebo oni chápou, že pro seladona co dá milion není desítka žádná částka?
Deathstar
Jo,ale smyslem testu je přece otestovat a ne srovnávat nesrovnatelné.

Jako test Oktávky a Mercedesu C v kombíkách,který Oktávka v AutoTipu suverénně vyhrála......
Každý,kdo v těch autech seděl musí vědět,že je to kardinální kravina.Mercedes je jinde úplně vším,zpracování,pohodlí,odhlučnění,možno… výbavy,možnost motorizací,jízdní vlastnosti jsou úplně jiné,podobný je vlastně jen tvar kombíku..
Oktávka je auto pro jinou cílovku..

Stejně tak nemůžu srovnat Superb,který je konkurentem Mondea, s auty která mohou mít motory V8,jejich šasí zvládá 500 koní,jinak jedou,jsou jinak zpracované,jinak vybavené,mají náhony na zadek(Audi na 4)...

Nezlob se na mě to je prostě snaha nacpat česká auta do srovnání pomalu i s Veyronem,jen aby se ukázalo,že jsou česká a že už umíme vyrobit něco jiného než 120tku a Favorita..
Superb a Okta jsou mimochodem jenom znakem Škoda ,jinak je to VW,to asi víš..

Fér test by byl Passat,Superb,Mondeo,Mazda 6..a tam bych si tipnul,že Sup díky všestrannosti vyhraje a zcela přirozeně,díky tomu,že je ve své skutečné kategorii...

A BMW a příplatky?Odpovím ti trochu nefér😜roč musím u základní Fábie připlácet za jinou barvu než bílou,proč nemá ani to nejblbější rádio a proč má okna na kličky?? Nepřijde ti to trochu divné,dát za auto čtvrt milionu a pak si připlácet za základní barvy a za el.okna vpředu?

Asi proto,že obě automobilky můžou,vzhledem k jejich cílové skupině,zákazníkům BMW nevadí si připlatit za kraviny,stejně jako zákazníkům Škodovky nevadí nabízená základní holo-auta...
mino32
Superb nie je určite zlé auto ale s BMW Jagom alebo MB a Audi sa zrovnávať nemôže. Áno je to síce kombi a má podobné rozmery ale to je asi tak všetko. Superb treba radiť k Fordu Mondeo, .... používatel petrumr spomína že test má ukázať ktoré auto je najlepšie za dané peniaze. A hoci Superb je najlacnejší rozhodne si nemyslím že má dobrú hodnotu vzhľadom na BMW MB atď v pomere: čo dostanem za svoje peniaze,,,pretože napríklad inetriér...v Škode nie je zlý no interiér Audi je kvalitnejší a vidno že človek sedí v luxusnejšom a hodnotnešom aute...komfort?? superb nie je zlý ale stačí pár metrov na to aby človek zistil že Mercedes je ďaleko komfortnejší..podvozok?? v superbe nie je zlý ale stačí pár zákrut s Jagom a človek pochopí že Jaguar je omnoho pevnejši a istejší...a motor?? áno v superbe nie je zlý ale stačí vyskúšať motor od BMW a človek pochopí že motor v BMW je kultivovanejší, a má lepší prísun výkonu..takže akokolvek je superb najlacnejší a nie je to zlé auto, nemôže sa rovnať konkurencii prémiovejších značiek...pretože to čo robí superb dobre, BMW alebo Audi robia ešte lepšie
palo77
Presne tak, Jedna vec je porovnanie na papiery, druha sadnut za volant. Porovnavaju neporovnatelne.
mino32
ono to je tak..keď je niekto zarytý fanúšik škody a vidí len Škodu a zase škodu tak sa mu to proste vysvetliť nedá...
petrumr
jak to ten zezulka řekl, na to pole i ten superb je škoda.podívej se já nejsem fanoušek škody, ale uživatel a vy jste bychaři >😁
mino32
som zo slovenska takže by som poprosil a preklad slova bychaři,,,
mino32
a je velmi nádherné že si užívatel škody..to ti nikto neberie a takisto tu nikto netvrdí že je škoda zlé auto...lenže uživatel škody, aj keby bol s ňou neviem ako spokojný, nemôže ju zrovnávať so značkami ako BMW alebo Jaguar pretože tieto auta sú niekde úplne inde..
PTS
On sice nemůže, ale on chce 😉
mino32
ako každý si nemôže kúpiť BMW alebo Jag ale keď budem mať v garáži napr. Kiu Sportage tak nebudem tvrdiť BMW X3 alebo AUDI Q5 sú horšie a že moje je lepšie lebo e lacnejšie..😁DDD
white label
Tak jako se třeba do testů zimních penumatik (pro srovnání!) přidává jedna neprémiová/neznačková pneu, případně i jedna letní, tak se k prémiovým kouskům šoupne (do srovnávacího testu) jeden kousek z mainstreamu. Nikdo tím logicky přímo netvrdí, že se Superb celkově vyrovná vyšší střední D3 a Jagu. Je to pro srovnání co lze dostat za podstatně méně peněz, nebo co naopak nedostaneš za podstatně méně peněz. Zkus nad tím aspoň chvíli zapřemýšlet s chladnou hlavou. 😉
mino32
To je síce pekné..ale do testu kde sa bude zrovnávať napr. BMW X3 a AUDI Q5 nepridám škodu Yeti....tu ide proste o to že každá trieda má svojich členov..tak ako v jednej triede je BMW 5er touring alebo XF sportbrake tak v nižšej triede je Superb a 508 SW...a keď už to spomínam..tu ide jednoducho o zaujatosť..prečo do takého testu teda nepridajú Ford Mondeo?? Pretože určití členovia českej redakcie sú až moc zaujatí-..a vrchol takýchto testov je, ked verdikt je ten že Superb je najlepší a v krajnom prípade zázračne o jeden bod vyhrá...a ako som už videl nejedenkrát, pointou týchto testov vôbec nie je to, že by test dokazoval čo Superb za tú hodnotu ponúkne..skôr ide o to aby Škoda vyzerala ako auto, ktoré za menej peňazí prekonáva konkurenciu vo všetkom...pritom všetci(okrem redaktorov) vedia, že to tak nie je
white label
Aspoň podle obsahu je to zřejmě reakce na mě. Píšeš, jako bys už měl ten AutoTip před sebou. :😉 😉
Jednak ten test na 99% dělala německá redakce AutoBildu, nikoli česká redakce AutTipu, takže v tomto směru budeš zřejmě vedle.
Ano, mohlo tam být klidně třeba to Mondeo (místo Superbu), na druhou stranu proč tam nedat právě Superb, který je v Německu prodávanějším importem v této třídě?
A proč dávají k (prémiové) vyšší střední jen střední (mainstream) třídu. Protože v mainstreamu už prakticky žádná vyšší střední není, viz jak dopadlo nejen takové Scorpio.
Navíc dnešní střední meinstream má prostorově blíž k vyšší střední prémii, než ke střední (viz taky to Mondeo).
Jinak nemám obavu, že to celkově vyjde až tak jednoznačně ve prospěch Superbu, jak se to snažíš předem nastínit.
Samozřejmě, že cena a podélný prostor budou hlavní zbraně Superbu, ale to pochopitelně není všechno.
mino32
beriem že s redakciou som sa troška sekol..moja chyba ;-\ ;-\
tu sa len jednoducho začala diskusia tak, že Superb do toho zrovnania ani nepatrí a bohužial niečo na tom je..je pekné že superb je najpredávanejší ale to nič nemení na tom že to nie je rovnocenný súper pre autá ako BMW alebo Mercedes...ono to je tak aj s kórejskými autami..napríklad Hyundai Santa Fe alebo Kia Sorento..velmi podarené autá ale do testu ich nikto nepostaví proti X5 alebo RR Sport...

Treba pochopiť jednu vec..ludia ktorí majú peniaze na najvyššiu triedu a chcú najvyššiu triedu, tak nebudú uvažovať nad Supom..prečo?? lebo je to nižšie postavené auto..takisto ak budem mať peniaze a budem chcieť nejake drahšie SUV tak nezaradím k napr. X5 alebo Q7 Kiu Sorento...

Ja som sa k tomu vyjadril v predošlých recenziách...Sup nie je zlé auto ale ťo čo robí dobre bude jeho konkurencia robiť ešte lepšie..a či chceme alebo nie je to fakt a nič sa na ňom nezmení...
white label
Ale tím srovnávacím testem ještě přece nikdo netvrdí, že se budou typicky zákaznici rozhodovat mezi D3+Jag a Superbem. Ten test chce (mimo jiné) do určité míry odhalit/nastínit jestli je ten příplatek za prémii relativně přiměřený. Že by při stejné ceně neměl Superb celkově prakticky šanci je jasné každému, včetně redakce AutoBildu.
A to srovnání může být zajímavé bez ohledu na závěrečný verdikt redakce, který je logikcy vždycky (do značné míry) subjektivní. 😉
white label
Ale tím srovnávacím testem ještě přece nikdo netvrdí, že se budou typicky zákaznici rozhodovat mezi D3+Jag a Superbem. Ten test chce (mimo jiné) do určité míry odhalit/nastínit jestli je ten příplatek za prémii relativně přiměřený. Že by při stejné ceně neměl Superb celkově prakticky šanci je jasné každému, včetně redakce AutoBildu. 😉
Deathstar
Tak mám nový AutoTip přečtený a Superb skončil druhý,hned za BMW a porazil A6 Ečko a Jaguara..
Myslím,že ten kdo to testoval musel vykouřit slušný řepeto..
Opravdu to není jen o místě pro nohy a délce,je to o tom,jak tendenčně se dá test udělat,u soupeřů se zmíní jen nevýhody,u Supa se taktně zamlčí a navíc se bude argumentovat těmi největšímy nesmysly..Posuďtě sami,stručný výtah z článků

5. místo Jaguar XF
stísněný interiér(že je Superb užší,ani slovo),špatná kvalita(to jako fakt?),zastaralý vnitřek(budiž,ale že Superb není také zrovna vrchol moderny).O tom že Jaguar jede jak víno a je nejsportovnější a nejlepší pro nadšeného řidiče ani slovo.

4.místo Mercedes E
škubavá převodovka(ano 7gtronic není nejhladčí,ale že škube také DSG-ani slovo),slabší motor(125kW a 400Nm,jako fakt??),zvuk motoru jako z taxíku(WTF???co to * je za kriterium a přirovnání?????Hlavně že TDi je proti Mercedesu vrchol tichosti),o zpracování Ečka a kultivovanosti jízdy jen minimum(aby to nenabylo dojmu,že je to přednost).O největším kufru jen okrajově.

3.místo Audi A6
kritizováno za usedlý vzhled(a co je pak Superb,studie Alfy Romeo??),nudný interiér(hlavně že v Superbu je to technostanice),a menší kufr(to že je praktištější než divně tvarovaný v Superbu-)ani slovo

2.místo Superb
příkladná kvalita(proti tomu hnusu Mercedes,co je taxík),místo vzadu(to,že je Superb nejúžší a sedák má zdaleka nejkratší a vzadu je tak nejméně pohodlný-ani slovo),dobré jízdní vlastnosti(to,co je u Audi jízdní nuda,je u Superba dobrá vlastnost),přehledný interiér(se sto let starou navigací-ani slovo).

1.místo BMW 5
sice vyhrálo,ale jen o kousek,kritizováno za cenu a za malý kufr(jak jinak).To že je vybavené vším možným,že má zdaleka nejlepší automat,a výborně jede jen okrajem

Nezlobte se na mě,tohle je ten nejblbější a nejtendenčnější test,jaký kdy v AutoTipu byl.Test je jak pohádka ,která má ukázat,jak hodné lidové auto Superb,poráží nudnou A6,taxikářský Mercedes a veskrze hrozný Jaguar XF..
Je to tak trapné a asi tak uvěřitelné,jako Zeman na zdravé stravě..

Nejsem hejtr Superba,to auto je dobré ve SVÉ KATEGORII,ale tenhle test mu udělá u soudných lidí službu vpravdě medvědí.
mino32
ono je ťažké to niektorým luďom vysvetliť o čo nám tu vlastne ide Ivoš...
proste to je tá drvivá väčšina ludí ktorí si myslia že Superb by sa mal objavovať v každom teste...

Inak počul som že GT-R sa má teraz postaviť proti novej 911 Turbo tak by tam mohli šupnúť aj SUPERB 3,6 FSI..a jasné že superb je najlepší lebo je z čiech a oproti Gt-R má viac miesta na nohy...
Deathstar
Tak myslí,že do souboje šestiválců by se rozhodně hodil.Vsadím,se že by se ve sprintu neměly 911 a GT-R s launch controlem šanci..😁DDDD

Ne vážně máš pravdu.Marně čekám na test Superb,Mondeo,Passat,Mazda 6,Insignia......

Jinak zrovna dneska jsem viděl sedan 3.6 V6 v jasně modré v centru Prahy.Takové je to docela pěkné a praktické auto,i bez toho aniž by na jeho úkor někdo uměle srážel A6 a Ečko..
A včera jsem jel taxíkem E classe 250CDi.Ty jo to byl kravál,že ještě teď hledám uši 😁..Kdyby byl takhle slyšet(nebo spíš nebyl) každý diesel čtyřválec..E classe je vzorně odhlučněná..
white label
Asi si ten AT ještě dnes (výjimečně) koupím, když je to taková sranda jak píšete. >😒]
Byly časy kdy jsem kupoval skoro všechno, včetně zahraničních motor. časáků.
Dnes už jen EVO a občas AutoZeitung a výjimečně německý AMuS.
white label
Tak jsem si nakonec ten AutoTip koupil a zjistil, že místy pěkně kecáš, takhle objektivní kritika nevypadá, je tam dost kritiky i na Superb, o které "taktně" úplně mlčíš, nebo dokonce tvrdíš, že tam na něj není něco, co tam prokazatelně je. Například ty tvrdíš, že o zastaralé navigaci Superbu tam není ani slovo, ale já tady čtu k interiéru Superbu jasně, cituji:
"Zpracování a výběr materiálů patří "jen" do střední třídy. Dotyková navigace je zastaralá, ale také nejlevnější."
Nebo dále v závěrečném shrnutí k Superbu😒br /> "..., z celku je ale místy dost znát, že do prémiové vyšší střední se vůz nenarodil."
Dále😒br /> "Přední sedáky jsou ale příliš krátké a neposlkytují dostatečné boční vedení."
Nebo k dsg😒br /> "Ta je občas přespříliš horlivá..."
A taky😒br /> "...dávají odhlučnění , zpracování detailů, hubená nabídka asistenčních systémů a hrubší pérování najevo, že Škoda je přece jenom lidovějšího původu."
A ještě jedna citace😒br /> " - například prostor pro kolena ve druhé řadě (o 7 cm větší, než v prodlouženém eSku) rozhoduje u taxikářů a státních úředníků, běžný manažer či otec rodiny sleduje jiné parametry."
Takže když "říkáš" A, chtělo by to říct i B. 😉

To subjektivně (tak trochu za každou cenu vytvořené) konečné pořadí mě na celém testu zajímá nejmíň (osobně bych dal Superb raději úplně mimo pořadí), ale třeba poznámka k interiéru Ečka mi doslova mluví z duše:
"Množství ozdůbek interieru balancuje na hranici vkusu."
Stejně jako u Jagu:
"Kůže Bond Grain za 29 103 korun vypadá jako guma - do takové atmosféry se nehodí."
Že je Jag z této skupiny celkově nejstísněnější
je taky pravda a logicky se dá případná nekultivovanost dieselového R4 akceptovat spíš v "lidové" Škodovce, než v prémii typu XF/E.
Přesto u Ečka píší jasně, že: "kdyby se posuzovaly jenom vlastnosti, byl by bezpečně druhý". A jasně největšímu kufru Ečka je věnovaný celý speciílní odstavec s názvem: "MB je králem kombi."
O BMW zase píší, že udává tón ohledně multimédií, nebo že je "suverénní ve všech situacích".
O Audi píší, že: "...slouží jako měřítko kvality."
"Od jeho celkové kvality by se ale konkurence měla učit."
Tož tak...
Deathstar
Ano já to dohnal ad absurdum,jestli jsi to nepochopil...

Argumentace Auto Tipu,kterou jsi zmínil ty je stejně pro mě pořád na úrovni Blesku argumenty typu "navigace je stará,ale levná",či "Superb se do této třídy nenarodil"(proč ho tedy testují???)..

Sedáky jsou krátké u Supa hlavně vzadu,jsou z Oktávky,o těch vepředu nebyla řeč..

Další,co jsem ani nenapsal😲 7cm pro kolena více v Superbu, než v S klasse long??HAHAHA,jasně 😁DDDDDDDDDDD

Vlastnosti u Ečka by mu zaručily druhé místo,to je krásný argument,proč je tedy čtvrtý??No vlastně to by nebylo kam dát Superba

...ozdůbky interiéru Ečka na hranici vkusu?A co jsou pak ty lištičky z falešného dřeva ve škodovce a lesknoucí se rámy?

Je zajímavé,že všechny ty negativa Škodovky byla ohodnocena druhým místem a ty negativa Mercedesu místem čtvrtým..

Můžeš mi nějak to pořadí vysvětlit??Proč je tedy to lidové,do téhle kategorie vlastně nepatřící a výbavově hubené auto druhé??
Kufr nemá největší,motory nic moc,škubavou převodvku,výbavu horší,komfort pochybný a o zpracování nemluvě...
Proč je tedy druhé????

To nemá logiku,ať budu argumentovat já ad absurdum,nebo ty vyzdvihováním toho co všechno Supovi vytkli..
Stejně nechápu,za co si zaslouží lepší umístění než Mercedes,Audi a Jaguar...
mino32
pozri Ivoš..máš zbytočné sa tu s hádať s luďmi ktorí to absolútne nechápu..jeden z nich tu teraz útočí že na Superba padlo aj krivé slovo..to je síce pekné ale ked je to tak nevidím dôvod prečo by mal byť druhý..hlúpo povedané si redakcia s*rie do huby pretože napísať že to auto sa do danej triedy nenarodilo a nakoniec ho šupnúť na 2 miesto je proste hovadina..a ludia sú tak sprostí že to majú rovno pred očami..možno by ich mali otvoriť aby už videli realitu a aby nežili vo svete kde škoda ničí konkurenciu svojimi NEGATÍVAMI...
white label
pozri Ivoš...viz 20:53 :😉 😉
white label
Ale já přece napsal jasně, že bych dal Superb mimo pořadí a jeho subjektivní konenčné umístění mě vůbec nezajímá a nemá ani žádnou významnější výpovědní hodnotu, pouze zcela zbytečně nasere lidi jako jste třeba vy dva. >😁
Myslíte si, že někdo kdo si přečte tento test a vážně uvažoval o vyšší střední prémii najednou poletí pro Superba. >😒]

Superb tam měl být pouze jako vzorek ke konkrétnímu srovnání středního meinstreamu s vyšší střední prémií.
Deathstar
OK ten poslední odstavec beru😊To je pravda.
Stejně mi to ale přijde divný,cpát to do pořadí.Měli ho napsat mimo jako srovnání na okraj stránky,pod titulkem třeba levnější alternativa..

Dát ho do přímé tabulky je pro mě prostě bulvár.S tím bych to uzavřel pravdu máme oba😊
white label
Superb mohl být klidně i první (dle podélného prostoru a ceny za něj), stejně jako úplně poslední za tu "lidovost" a téměř nulovou image. A co by se zásadní změnou jeho pořadí změnilo? V podstatě NIC.
U toho konečného závěrečného pořadí už vždy záleží především na subjektivním nastavení priorit. Samotný text je u každého testu mnohem podstatnější, ne pouhé konečné pořadí podle nálady, vkusu, potřeb, zkušeností, znalostí a možností testéra/testérů.
Osobně bych v této třídě vybíral mezi A6 a 5er a v těchto konkrétních" ekonomických" konfiguracích bych dal pochopitelně nakonec přednost 5er.
Jinak je ten test velmi jednoduchý/strčučný, aby případným delším čtením odbornějšího textu neodradil většinu povrchní laické veřejnosti, která si laciné časopisy tohoto typu (u nás AutoTipu) kupuje nejčastěji.
Takže si příště si kupte radši to EVO a tomuto testu se klidně zasmějte i s jeho konečným pořadím. 😉