Testy
Emel
13
Základní Rapid proti základní Mazdě? Základní Rapid je 1.2MPI, který jaksi z Volkswagenovské podstaty žádnou šestku nemá. Pak je 1.2TSI 63kW... a hádej co 😉 .
Přejít do diskuze
To je překvápko, že pokud chceš z atmosféry dostat to nejlepší, musíš dokonce i podřadit >😁 Ono je logické že druhá nejvýkonnější motorizace Rapidu ujede základu Mazdy 3 😄
Určitě, kdo jezdí po dálnici je jeho jednoznačnou volbou 1,5 >😁 Holt kdo si nevidí ani na špičku nosu, musí se chytat pomyslného stébla 😉
Mazda 3 je auto , které se fakt povedlo.
Je krásná a ještě dobře jezdí! :yes: 😉
Multilink je i v základu!! :yes:
A Skyactive? Super.
Je krásná a ještě dobře jezdí! :yes: 😉
Multilink je i v základu!! :yes:
A Skyactive? Super.
Lehce OT: Pamatuju si, že jako kluk jsem hrával s kamarády takovou hru s kartama na kvarteto, na kterých byla auta...
Na každý kartičce byly údaje jako váha, rychlost, zrychlení a tak - no a my jsme soutěžili, kdo má zrovna v ruce "lepší" papírový údaj. Kdo skončil s komplet balíčkem, vyhrál. Nejlepší auto v jednom paklíku bylo Porsche 928, protože bylo největší, nejrychlejší a nejtěžší.
Tahle diskuse mi přijde podobná 😄
Asi tu není nikdo, kdo by raděj jel v tom Rapidu TSI 105 než v M3 1.5 - za jakýchkoli okolností. A to je ten Rapid moc fajn auto.
Na každý kartičce byly údaje jako váha, rychlost, zrychlení a tak - no a my jsme soutěžili, kdo má zrovna v ruce "lepší" papírový údaj. Kdo skončil s komplet balíčkem, vyhrál. Nejlepší auto v jednom paklíku bylo Porsche 928, protože bylo největší, nejrychlejší a nejtěžší.
Tahle diskuse mi přijde podobná 😄
Asi tu není nikdo, kdo by raděj jel v tom Rapidu TSI 105 než v M3 1.5 - za jakýchkoli okolností. A to je ten Rapid moc fajn auto.
Normálním lidem je jasný, že turbo je v mírné výhodě. Ta se ale (a zrovna u 1,2tsi) ztrácí ve spolehlivosti a životnosti. Alespoň u toho, kdo nekupuje auto na 3 roky.
Promiň, ale tohle postrádá jakoukoliv logiku 😄 Respektive srovnáváte jablka a hrušky >😁
Když chcete tedy, tak zase když se potkají předmětní jezdci TSI 77kw Rapid a Mazda 3 120kw, s prstem v nose si Rapida dá ten kovboj... 😄 A to víš moc dobře že já nejsem žádnej MaKo, kterej Mazdu vynáší do nebes >😁 ....... a tomu zas ujede Oktávka RS... a tý zas třeba BMW M3... atd atd atd.. >😁
Když chcete tedy, tak zase když se potkají předmětní jezdci TSI 77kw Rapid a Mazda 3 120kw, s prstem v nose si Rapida dá ten kovboj... 😄 A to víš moc dobře že já nejsem žádnej MaKo, kterej Mazdu vynáší do nebes >😁 ....... a tomu zas ujede Oktávka RS... a tý zas třeba BMW M3... atd atd atd.. >😁
Rapid na mazdu 3 nema absolutne nicim okrem kufra - uz len to porovnanie je hriech. Aj najlacnejsia mazda ma multilink, hodnotnejsi interier, je spolahlivejsia, vyzera spotrovejsie, menej sa kradne atd.
Rapid ma navyse tusim este prvu generaciu TSI s tymi nestastnymi rozvodmi.
Rapid ma navyse tusim este prvu generaciu TSI s tymi nestastnymi rozvodmi.
asi si blbě rozumíme, zkusím to po lopatě i pro méně inteligentní. 1,2tsi je o kousek rychlejší.Je ten kousek pokořením? pro tebe jo, neb rapid pochází od wv. Být to naopak (o kousek rychlejší jakýkoliv jiný motor než wv, už tu vidím tvé oslavné ódy na konkurenci a kydy na koncern. Seš fanatik.
Hodnoceno čistě čísly (čas na dráze pro testování handlingu, rychlost mezi kuželkami) je Focus rychlejší. Stejně tak je lepší v tlumení nerovností. Ve slovních hodnoceních je naopak Ma3 hodnocena jako zábavnější.
[odkaz]
[odkaz]
To máš sic pravd, ale stačí jen trochu děravá silnice a zatímco majitel Rapidu bude mít plné ruce práce, auto mu bude poskakovat a hlavně bouchat, takový ten pocit, kdy "auto trpí", tak řidič Mazdy 3 má jednu ruku na volantu a ukazováček druhé ruky v nosní dírce a jede na pohodu, ačkoliv o cca 15 km/h více. Bez jakékoliv diskuze.
No dobře, ale to, že středová motorizace jednoho modelu stačí na základní motorizaci jiného modelu snad není žádné super překvapení, ne? Ostatně... tak jako u Rapidu doporučuju 1.2TSI 77kW s šestikvaltem, tak u Mazdy doporučuju 2.0Sky s 88kW.
Řidičsky je Mazda určitě lepší. Focus je měkčí, reálně by mohl v zatáčce být podobně rychlý, však má taky velmi dobře naladěný podvozek. Ale Mazda je jednoznačně zábavnější a komunikativnější, pokud by toto mělo být hlavní kritérium, pak není nad čím přemýšlet.
Je rozdíl, když přijedeš na servis ke člověku co ti to auto i prodal - dá se kafe, zeptá se jak jezdí, proveze předváděčkou, přiveze, odveze, umeje a další serepetičky, který ti sice moc nedají, ale potěší a rád se vrátíš. Když otec dojel s CX-5 na garančku k prodejci, od kterýho jí neměl, tak se nic výše uvedeného nedělo, žádný přednostní "odbavení" atd. Možná to tak není všude, ale nezažili jsme to jen u Mazdy, ale i u ostatních značek.
Ad HB - zde volí manželka a i mě přijde trochu moc useknutý, sedan se nám oboum líbí mnohem víc.
Ad 500L - já právě myslím, že ani ne, "value for money" je Fiatu hooodně nakloněno
Ad HB - zde volí manželka a i mě přijde trochu moc useknutý, sedan se nám oboum líbí mnohem víc.
Ad 500L - já právě myslím, že ani ne, "value for money" je Fiatu hooodně nakloněno
Už první Mazda 3 měla jízdní vlastnosti minimálně podobné jako Focus protože dokonce sdíleli platformu pokud se nemýlím. Nová M3 ale bude jízdně podle mě dál. Ne proto, že by se tolik zlepšovala (ikdyž i to je jistě pravda) ale spíš proto, že Focus víc změknul 😄 Kde jsou ty časy co novináři o Focusu psali jako o top jízdním autě ve své třídě... A co víc, Mazda = menší riziko problémů se spolehlivostí.
"...V roce 2014 a v dané cenové hladině je ovšem těžko pochopitelná přítomnost automatické dojezdu pouze u elektrického stahování okna řidiče..."
Uz sme vam to tu par krat pisali: tuto funkciu si musite na kazdom okne AKTIVOVAT! Uz si to presne nepamatam, ale tusim treba otvorit okno aspon na 10cm, potom zavriet, a drzat ovladac este aspon 5 sekund stlaceny. Tusim sa to da deaktivovat tri krat kratkym stlacenim pri otvarani, potom je to zas bez automatickeho dojazdu. Podobne sa to vypne aj ked sa odpoji bateria.
Uz som s mazdou dost dlho nesiel, ale stacilo ze mi to niekto povedal raz a uz si to zhruba pamatam. A takto to maju mazdy uz hadam 10 rokov a neverim ze zrazu tuto funkciu vyhodili...
Mimochodom, na to ze ste ju v clanku tak vychvalili sa mi zdaju 4 hviezdy hadam trochu slabe hodnotenie.
Uz sme vam to tu par krat pisali: tuto funkciu si musite na kazdom okne AKTIVOVAT! Uz si to presne nepamatam, ale tusim treba otvorit okno aspon na 10cm, potom zavriet, a drzat ovladac este aspon 5 sekund stlaceny. Tusim sa to da deaktivovat tri krat kratkym stlacenim pri otvarani, potom je to zas bez automatickeho dojazdu. Podobne sa to vypne aj ked sa odpoji bateria.
Uz som s mazdou dost dlho nesiel, ale stacilo ze mi to niekto povedal raz a uz si to zhruba pamatam. A takto to maju mazdy uz hadam 10 rokov a neverim ze zrazu tuto funkciu vyhodili...
Mimochodom, na to ze ste ju v clanku tak vychvalili sa mi zdaju 4 hviezdy hadam trochu slabe hodnotenie.
Nejlepší podvozek a jízdní vlastnosti v dané třídě! Shodný s Fordem Fokus, pochopitelně nic jiného než víceprvek nehrozí! A pokud bude lepší korozní ochrana, tak ten motor už bude jen třešničkou na dortu! >😁 :yes:
A ještě menší připomínka. Video nejspíš e😜ortujete s jiným počtem snímků než jaký měl originální záznam a video není plynulé ale cuká se. Například z 30fps vye😜ortováno do 25fps. Navíc je video pravděpodobně prokládané což dokáže zobrazit pouze crt monitory ale nikoliv lcd a plazmové monitory. Výsledkem je že se líché a sudé řádky obrazu spojí do jednoho a vytváří ve videu rušivé příčné pruhy. Dejte si na to pozor. 😉
Redaktor brečí nad tím,že v kopci musí podřazovat na pětku.Co dělá u Octavie GreenTec,která má pouze pětikvalt?
Jo..pak to chápu.
Jen mne zaráží strategie KIA prodejce na Slovensku.
U nás aby se KIA Cee'd prodala , musí být levnější o 30-50 tis. od konkurence.. 😉
Jen mne zaráží strategie KIA prodejce na Slovensku.
U nás aby se KIA Cee'd prodala , musí být levnější o 30-50 tis. od konkurence.. 😉
Vám to tedá pálí pane Vachmaistr 😄 Bohužel ,Ti to ale nehoří 😄 Člověk,který si kupuje motorizaci 1,5 ,necílí na závody na D1 😄 Ten jezdí po okreskách,dělá malé přesuny do města atd. a nějaké podřazování na D1 neřeší 😄 Už se probuď probůh do reality >😁
fuuuha , nedavno som mal moznost sediet v obidvoch autach (Clio a Captur ) a bol som dost sklamany , Clio je asi najmensie auto v kategorii ... Ja to berem ze je stylove atd ..pre mladeho cloveka , lenze pre potreby rodiny absolutne nevhodne .
Nic nehaním, naopak, tak trochu bráním mazdu, je to poměrně nevýkonná jednapětka, kterou nemá význam stavět do duelu proti předmětnému Rapidovi. Mazda to střihla dobře, tuhle motorizaci ovšem asi těžko někdo bude kupovat k překonávání dálničních met, je to základ tohoto modelu a tedy nepochybně bude své místo obhajovat úřevážně v městské (příměstské) džungli. A jak se dá zjistit z testu, v téhle džungli se rozhodně neztratí.
nejslabší mazda dostane od třetího téměř nejsilnějšího rapidu 0,5s z 0/100. Fakt na ručník.
No neviem.
Mazda: 74 kW / 6000 ot., 150 Nm / 4000 ot.
Rapi😜 77 kW / 5000 ot., 175 Nm / 1550 - 4100 ot.
Nezdá sa mi to až taký rozdiel. Ale ja podraďujem rád, takže aj keby to tak bolo, rozhodne mi to nevadí
:-!
Mazda: 74 kW / 6000 ot., 150 Nm / 4000 ot.
Rapi😜 77 kW / 5000 ot., 175 Nm / 1550 - 4100 ot.
Nezdá sa mi to až taký rozdiel. Ale ja podraďujem rád, takže aj keby to tak bolo, rozhodne mi to nevadí
:-!
Ten na tom ale nenidobře kufrem. Jak jsem si přečetl, že Yeti ho má pro manželku malej, tak Captur neni o nic větší 😄
Na základě zkušeností (bohužel krátkých). Ta poznámka o moturu byla spíš pro řidiče, kteří si rádi s motorem hrají, manželka by určitě neocenila ani jeden dvoulitr 😄
To jsou ale ve výběru dost rozdílná auta!
K Mazdě 3 v hatchbacku bych asi jako variantu volil Seat Leon , VW Golf , slevy v Autosalonech VW Porsche - největší prodejce v ČR - se dají domluvit kolem 8-10%..
Možná i Ford Focus , Peugeot 308 a KIA cee'd.
Jasně , že nová Mazda je designem asi nejkrásnější.. 😉
A jízdně i kvalitou to bude asi TOP auto.
Jinak z toho jiného soudku .. do Citroenu bych se osobně moc nehrnul..zkušenosti s kvalitou byly v rodině dost bídné.
To Fiaty byly vždy OK.
Zajímavé je taky např. nové Suzuki SX4 Cross..
K Mazdě 3 v hatchbacku bych asi jako variantu volil Seat Leon , VW Golf , slevy v Autosalonech VW Porsche - největší prodejce v ČR - se dají domluvit kolem 8-10%..
Možná i Ford Focus , Peugeot 308 a KIA cee'd.
Jasně , že nová Mazda je designem asi nejkrásnější.. 😉
A jízdně i kvalitou to bude asi TOP auto.
Jinak z toho jiného soudku .. do Citroenu bych se osobně moc nehrnul..zkušenosti s kvalitou byly v rodině dost bídné.
To Fiaty byly vždy OK.
Zajímavé je taky např. nové Suzuki SX4 Cross..
V 500L (ne living, tu nechceme) jsme projeli oba benzíny a na to hrkání po městě by se manželka spokojila i s 1.4. Řídí ráda, ale nepotřebuje mít stádo pod kapotou, víc jí potěší pohodlný sedačky, rádio nebo prosklená střecha (což jsou zase věci co neocením já).
Snažíme se vybírat ze zanček, co mají zastoupení přímo u nás ve městě, ono jen to auto koupit jsou klidně 4-5 návštěv salonu a jednou ročně do servisu, to je prostě otrava. Jednou už jsme to tak měli a nikdy víc..
Snažíme se vybírat ze zanček, co mají zastoupení přímo u nás ve městě, ono jen to auto koupit jsou klidně 4-5 návštěv salonu a jednou ročně do servisu, to je prostě otrava. Jednou už jsme to tak měli a nikdy víc..
Zajímavá volba..Rapid bych tedy asi nevybral.
Ta Astra a Cee'd jsou o třídu výše..
A pokud stály stejně..byla by asi Astra jasný vítěz...
Ta Astra a Cee'd jsou o třídu výše..
A pokud stály stejně..byla by asi Astra jasný vítěz...
znáš ten o Chucku Norrisovi, který přejel pohodlně ze Stodolní na Václavák v Rapidu 1.6 TDI s fofrklackem na 6. převodový stupeň a ujel při tom policejnímu Passatu, přitom jel na rezervu v nádrži, a v kufru převezl 550 litrů balené vody ... 😉
Nova 3-ka s automatom ma spotrebu 9 litrov v meste?
To je dost. Som cakal tak 7,5-8.
Ja jazdim tiez len mesto a vazne som nad nou uvazoval. Tusim skoncim s Aurisom hybrid aj ked v dizajne sa na Mazdu nechyta.
To je dost. Som cakal tak 7,5-8.
Ja jazdim tiez len mesto a vazne som nad nou uvazoval. Tusim skoncim s Aurisom hybrid aj ked v dizajne sa na Mazdu nechyta.
Jel jsi ty dva motory nebo ne? Já ano a k 1,5 od mazdy leda 1,2 TSI 63 kW. Nesouhlasím ani s redakcí ohledně snadnosti vytáčení, naopak, ten dlouhý zdvih proti starším atmosférám opravdu moc lehké vytáčení nepřináší. a žádná výkonová špička se nekoná.
Ad spolehlivost. Věřit můžeš, Mazda má taky motor plný novinek a oproti Golfu TSi tam není v podstatě jen turbo.
Pokud vynecháš "tahá to odspodu" čili pružnost, bavme se třeba o uzeném sýre a ne autech, nemá smysl podstatné argumenty ignorovat.
Ad spolehlivost. Věřit můžeš, Mazda má taky motor plný novinek a oproti Golfu TSi tam není v podstatě jen turbo.
Pokud vynecháš "tahá to odspodu" čili pružnost, bavme se třeba o uzeném sýre a ne autech, nemá smysl podstatné argumenty ignorovat.
Ale jo. No nahoře to k dané motorizaci máš v testu - na déjedna musel pan testér podřazovat. To je vše. Ostatní přenechme plakátovým mistrům, ti už zde vysvětlí, zač je toho atmosférickej loket 😄
ja by som vyberal ( na tvojom mieste ) asi medzi leonom kombi a ceedom kombi.
ceed kombi mas v top vybave exclusive 1,6 GDi za 405 000, mas tam fakticky vsetko, natacacie prisvetlovanie do zakruty , klimatizovany box pred spolujazdcom, sklopny kluc, chromovane klucky aj ramceky hmloviek , sietka v kufri, 16tky hlinikove disky v serii , fakticky parada , a tuctove tu auto urcite nebude rovnako leon s TSi , krasne auto :yes😒br />
[odkaz] [odkaz]
ceed kombi mas v top vybave exclusive 1,6 GDi za 405 000, mas tam fakticky vsetko, natacacie prisvetlovanie do zakruty , klimatizovany box pred spolujazdcom, sklopny kluc, chromovane klucky aj ramceky hmloviek , sietka v kufri, 16tky hlinikove disky v serii , fakticky parada , a tuctove tu auto urcite nebude rovnako leon s TSi , krasne auto :yes😒br />
[odkaz] [odkaz]
Gratulujem, dobrá voľba.
Akurát ešte trochu popracuj na tej gramatike, takéto fackovanie si slovenčina nezaslúži. 😉
Akurát ešte trochu popracuj na tej gramatike, takéto fackovanie si slovenčina nezaslúži. 😉
Toto auto som včera prevzal s 2l motorom, kúpil som ho pre ženu, nakoľko ide na materskú, neskor ho bude mat na firemne učeli. Jedno rodinné auto máme ako druhé auto bude super. Nemám čo vytknúť tomu autu. Lakťová opierka, mi vôbec nevadila, dokonca som mal pocit, že je akurát, sú aj drahšie auta a s ďaleko horšou opierkou. Odkladacích miest nie je tak veľa ale vale pozitív to ľahko vyváži. Na 4-rku sa ladi trochu tachsie, chce to zvyk, a auto signalizuje preradit uplne nizko, ani na diesly tak neradím. Podvozok super, radost jazdit, teším sa ked si so zenou na par mesiacov vymenime auta.
Presne tak, slabší dvojliter nominálnym výkonom neláka, jeho naladenie je však také, aby sa blížilo turbobenzínom: dostatok výkonu a krútiaku v nízkych otáčkach, bez potreby naháňať výkon pri 6000 rpm. Preto subjektívny odstup od 1,5ky bude oveľa výraznejší, ako to podľa papiera vyzerá. A práve tento nízkootáčkový charakter by mal byť užívateľsky príjemnejší pre ženy, ktoré typicky neradi vytáčajú motor.
Pokud se ženě líbí styl zvětšené 500L , myslím , že bude spokojená.
Pro ženu ideální volba.
Na mne to auto působí právě moc holčičím dojmem.. 😉
Pro chlapa by museli udělat malé MPV ve stylu Grande Punto L.. 😄
Pro ženu ideální volba.
Na mne to auto působí právě moc holčičím dojmem.. 😉
Pro chlapa by museli udělat malé MPV ve stylu Grande Punto L.. 😄
...jen doplním, že JInba ittai je ve volném překladu spíše něco jako "souznění jezdce a koně" a na Mazdu to sedí skvěle :yes:
No... zrovna s 2.0Tdi (neplést s TDi CR) se jezdí lépe tak do servisu.... pokecat s kámošema od Rendlíků co? Ale ne.. oni už tam moc nejezdej? >😁
A už je to tady, chlebíčky, propisky, katalogy >😁 To podřazovaní ovšem nenakázal generální VW, tím si můžeš být jistý 😉
To víš, tobě asi nemusím vysvětlovat, jaká jízda je s atmosférickým motorem, ausgerechnet v této kubatuře. O tom snad nemusíme diskutovat, co je ovšem diskusně smutné, že se najdou kolegové, kteří se domnívají, že když má mazda "atmosféru" tak že jako je to prostě dělo a nějakej konkurenční oturbenej motůrek jim do toho nemá co kecat. Jenomže... má. A minimálně z tohoto pohledu ta diskuse jistou logiku má. Původně jsem ovšem předpokládal, že to společně všichni stočíme právě k tomu, k čemu jsme to stočili my dva, že totiž ten motor není na kritiku, jen je potřeba vědět, kde je jeho optimální teritorium.
To víš, tobě asi nemusím vysvětlovat, jaká jízda je s atmosférickým motorem, ausgerechnet v této kubatuře. O tom snad nemusíme diskutovat, co je ovšem diskusně smutné, že se najdou kolegové, kteří se domnívají, že když má mazda "atmosféru" tak že jako je to prostě dělo a nějakej konkurenční oturbenej motůrek jim do toho nemá co kecat. Jenomže... má. A minimálně z tohoto pohledu ta diskuse jistou logiku má. Původně jsem ovšem předpokládal, že to společně všichni stočíme právě k tomu, k čemu jsme to stočili my dva, že totiž ten motor není na kritiku, jen je potřeba vědět, kde je jeho optimální teritorium.
Nechcem LV brániť, ale tie 4* sú zrejme aj so zohľadnením základnej motorizácie (predpokladám, že dvojliter by dostal 4,5). Nemôžeš predsa dať 74 kW jedna-päťke plných 5*, čo by potom mal dostať taký 221 kW Golf R?
Sympatické na Mazdě 3 je především to, že funguje i v základních specifikacích, a i auto v ceně "již od" není nedotažený žebrák. Takový koncern VW by mohl vyprávět...
Co ale zasluhuje metu nejvyšší - to je design. Ne design samotný, ale především jeho dokonalé propojení s funkčností. Nádherná karoserie, každá linka pevně usazená. S citem promyšlené detaily - zajímavé, přitom zcela prosty jakékoliv kýčovitosti či prvoplánovité líbivosti. Mazda 3 nepotřebuje být postavena na 18kách, dokrášlena polepy nebo sportovními doplňky.
Je to zkrátka pořádný kousek, kde si opravdu každý přijde na své nejen při oblizování křídového papíru z katalogu. Za to má u mě Mazda obrovské plus :yes😒br />
Interiér, o co prostší, o to lépe postavený. Moderní technologie neobtěžují jako u PSA, bezprostřední pozice za volantem, kvalita sezení pak umocňuje skvělý zážitek pro řidiče, který hledá víc než jen kam položit svůj i-pod, i-phone, i-tab či jestli je ten či onen kus plastu dostatečně změkčen ftaláty...
Mazda 3 zkrátka nehraje na první dojem, ale na city. Řidičské city.
BRAVO Mazda :yes: :yes: :yes:
Co ale zasluhuje metu nejvyšší - to je design. Ne design samotný, ale především jeho dokonalé propojení s funkčností. Nádherná karoserie, každá linka pevně usazená. S citem promyšlené detaily - zajímavé, přitom zcela prosty jakékoliv kýčovitosti či prvoplánovité líbivosti. Mazda 3 nepotřebuje být postavena na 18kách, dokrášlena polepy nebo sportovními doplňky.
Je to zkrátka pořádný kousek, kde si opravdu každý přijde na své nejen při oblizování křídového papíru z katalogu. Za to má u mě Mazda obrovské plus :yes😒br />
Interiér, o co prostší, o to lépe postavený. Moderní technologie neobtěžují jako u PSA, bezprostřední pozice za volantem, kvalita sezení pak umocňuje skvělý zážitek pro řidiče, který hledá víc než jen kam položit svůj i-pod, i-phone, i-tab či jestli je ten či onen kus plastu dostatečně změkčen ftaláty...
Mazda 3 zkrátka nehraje na první dojem, ale na city. Řidičské city.
BRAVO Mazda :yes: :yes: :yes:
Dajte to auto testovat poriadnemu chlapovi a nie Vaverkovi...
Laketna operka? To je puk...v Rapide sa vdaka opierke neda pouzit rucna brzda...nikomu asi nevadi.
Musi byt hodne impotentny,ked mu interier 308 pride honosnejsi...ten velky "čínsky" displej z 308 stoji za prd.
Laketna operka? To je puk...v Rapide sa vdaka opierke neda pouzit rucna brzda...nikomu asi nevadi.
Musi byt hodne impotentny,ked mu interier 308 pride honosnejsi...ten velky "čínsky" displej z 308 stoji za prd.
Kluci proč to video nedáte na youtube nebo vimeo když to neumíte nastreamovat tak aby se to dalo přehrávat i na mobilních zařízeních? Dokonce i na pc musím video nejprve nechat načíst a po nějaké době teprve spustit a i pak ukazatel načteného videa svádí předem prohraný boj s ukazatelem aktuální pozice přehrávaného videa.
Ovlivňuje a sakramentsky. Některé dlouhé převodovky mají dnes odstupňování takové, že na 4stupeň dosahují vyšší než maximální rychlost, na pátý dosahují teoreticky třeba 270km/h a na šestý zcela nesmyslnou teoretickou rychlost třeba 320km/h. Jeden redaktor to vtipně pojmenoval tak, že auto má jedničku, dvojku a trojku a pak desítku, dvanáctku a šestnáctku, které jsou nepoužitelné. Výsledek je takový, že místo šestistupňové převodovky má auto reálně čtyřstupňovou. A méně stupňů znamená daleko větší přesahy mezi rychlostmi a daleko větší přesahy mezi rychlostmi znamenají, že při přeřazení spadnou otáčky do pásma daleko nižšího výkonu ze kterých se motor hrabe neskutečně dlouho. Výsledek je, že taková převodovka ve zrychlení té krátké nestačí ani omylem. Samozřejmě řadit se musí umět, o tom žádná, ale délka převodů je zásadní věc a zvláště v dnešní době, kdy se délkou převodů nahání EU normy je dynamika auta potlačená právě převodovkou. Příkladů je celý kopec, nejvíce tím trpí atmosféry, které již z podstaty mají výkonovou špičku v úzkém rozmezí otáček a motor, který ještě v minulé generaci jezdil jak z praku je dnes najednou udušený tak, že jej vlastníci starých generací nepoznávají. A vedle motormanagementu je na vině většinou více jak z 50% právě dlouhá převodovka.
Jsem zastáncem spíše delších převodů. Pokud Mazda na pětku točí na dálnici tolik, co nějaký konkurent na šestku, tak to není problém... můžeš jezdit pořád na 5 a jsi na tom stějně. A nebo si tam na rovinkách tu šestku dáš a máš větší pohodu. Otázka je, jak moc ti ten kvalt bude chybět v menších rychlostech... což se odvíjí od šířky pásma rozumně využitelných otáček.
Vynechajme "argumenty" typu "to je nezmysel" a bavme sa racionálne. Ja to vnímam tak, že sa hodnotí auto v kontexte triedy, t.j. nižšia stredná trieda. Žiadna "trieda 100 koňových áut" nejestvuje. Ďalšie segmentovanie v tomto Tvojom duchu je už tenký ľad. To by sme si potom mohli vytvoriť toľko kategórií, že by sa v nej ocitlo auto samé. Keď hovoríš o "kategórii 100 koňových kompaktov, odkiaľ pokiaľ to siaha? Od 90 do 120 koní? Alebo od 96 do 103 koní? Ako sa nastavia tie hranice? Uznaj, že je to absurdné. Preto považujem za plne dôvodné rozdeľovanie iba na veľkostné triedy/segmenty a typy karosérie; ďalšie členenie podľa výkonu/výbavy a pod. je nonsens.
Tak ten mazdacky dvojliter beha v roznych verziach cca. 2 roky v cx-5, m6 a starej m3 s novym motorom v ramci USA a zatial som o problemoch so spolahlivostou nikde nic necital. A skusenosti so znackou mazda a japoncami - toyota, mazda, honda - nedavaju ziadny dovod na pochybovanie, amici si ich kupuju kludne na 300000 a viac kilometrov a pritom do toho leju 88-oktanovy akoze benzin.
Osobne si myslim, ze je lepsie zobrat jeden velkoobjemovy neznicitelny dvojliter stvorvalec, vylepsit ho, urobit jednu verziu 165k a niekolko utlmenych 155k, 145k, 120k, ako zobrat 1,2 l stvorvalec, nedajboze este mensi trojvalec a vymackat z neho maximum aj za pomoci turba.
Druha vec je, ze nejde iba o technologiu, ale aj o serioznost vyrobcu. Ak prijde napr. s turbomotormi Honda, tak pevne verim, ze to budu najspolahlivejsie turbomotory v automobilovom priemysle...
Osobne si myslim, ze je lepsie zobrat jeden velkoobjemovy neznicitelny dvojliter stvorvalec, vylepsit ho, urobit jednu verziu 165k a niekolko utlmenych 155k, 145k, 120k, ako zobrat 1,2 l stvorvalec, nedajboze este mensi trojvalec a vymackat z neho maximum aj za pomoci turba.
Druha vec je, ze nejde iba o technologiu, ale aj o serioznost vyrobcu. Ak prijde napr. s turbomotormi Honda, tak pevne verim, ze to budu najspolahlivejsie turbomotory v automobilovom priemysle...
Tak ono není město a město. S dvoulitrem od Hondy mám jednu městskou trasu za 9 (semafory, vyzvedávám dva lidi) a jinou městskou trasu v tomtéž městě paradoxně za 12 (krajem města po sídlištích bez semaforů, bez vyzvedávání lidí, takřka pořád na hlavní, ale furt odbočování, proplétání se úzkými uličkami). 9 litrů ve městě s automatem mi tak přijde dobrá spotřeba, ale jak říkám, hodně záleží na trase.
Za mne, je od věci porovnávat Mazdu a Rapida.
Mazda cenově začíná tam, kde smysl Rapidu končí. Auta jsou postaveny pro jiné skupiny zákazníků. Mazda patří na špičku C-segmentu, Rapid na jeho konec.
Konkurují si zcela minimálně.
Mazda cenově začíná tam, kde smysl Rapidu končí. Auta jsou postaveny pro jiné skupiny zákazníků. Mazda patří na špičku C-segmentu, Rapid na jeho konec.
Konkurují si zcela minimálně.
blázníš? To by dnes bylo simply clever "Lidl comfort camping pack". Přirozeně by víčko nádrže bylo dále doplněno o držák na žetony do vozíku.
>😁 >😒]
Tak v tom případě by měla Škoda v rámci výbavového stupně Mototechna nabízet i stan a sadu skládacích židliček.
Tak v tom případě by měla Škoda v rámci výbavového stupně Mototechna nabízet i stan a sadu skládacích židliček.
No já nevím, Rapida MPI natře i padesátikilowattová Felda nebo Fávo s karbecem...ono je to pitomý být u slev poslední 😄
Ano, s základní výbavou to ještě dává smysl, ale tady tuto výbavu, co je v autě bych u tak výborného podvozku vyměnil za silný motor všemi deseti.
No, s tou špičkou to u té Mazdy také není nějak moc slavné. Přijde mi, že je to nahoře trochu přiškrcená atmosféra, a že ten motor by sám o sobě vytáhl okolo 85 kW. Ostatně téměř nejvyššího výkonu (cca 73kW) dosahuje už při 5000 rpm (ve stejných otáčkách jako TSI), ale tahá jej až do 6000 rpm, kde je pak maximum - ten vršek je dost plochý. Každopádně TSI má rozhodně lepší spodek, to je bez diskuze - tam jsou ale také otázkou převody.
[odkaz]
[odkaz]
Jsou prostě situace, kdy i výkon nestačí... Rapid i s 1,4 TSi by pro mne nebyl volnou proti Mazdě 3 s tímto motorem a to jsem jel oba auta... Jako celek mi Mazda smysl nedává, myslím toto auto, autor dobře zmiňuje, že jen 25t za dvoulitr a s ním už excelelentní podvozek Mazdy 3 dává smysl....
V místech, kdy řidič Rapidu zpomaluje a začíná nadávat na stav našich komunikací si řidič Mazdy 3 říká "docela slušný asfalt"... a to bez legrace. S jakou grácií a tichostí tohle auto umí projíždět naše děravé silnice, to je pomalu o třídu výše... a o 3 třídy nad Rapidem.
V místech, kdy řidič Rapidu zpomaluje a začíná nadávat na stav našich komunikací si řidič Mazdy 3 říká "docela slušný asfalt"... a to bez legrace. S jakou grácií a tichostí tohle auto umí projíždět naše děravé silnice, to je pomalu o třídu výše... a o 3 třídy nad Rapidem.
Jistě, ovšem zde musím dodat, že "rychlý" design nové mazdy žádá "rychlý" motor. Osobně cením tu mezigenerační designovou změnu, ten posun k opravdu pohledné karoserii, a souhlasím, ten dvoulitr sluší.
kdybych věděl, že si furt děláš p.r.d.e.l, asi bych to bral jinak. Ale vypadáš, že ty kydy myslíš úplně vážně.
Takto to nefunguje. Aj základná motorizácia môže (mala by) dostať 5 hviezd, ak je v porovnaní s konkurenciou najlepšia.
Mazda má méně výkonný motor, navíc je těžší. Jak to tu čtu, budeš tu asi jedinej, co se domnívá, že slabší motor je v daných souvislostech výhodou. Ale máš recht, auto, to je především volant a ruce... >😁 😉
No nepotvrdím, protože s Mazdou 3 1.5 jsem nejel 😄 Potvrdím ti jen to, že TSI 77kw udrží kopce na dálnici ve 130km/h na tempomat 😄 (dlouhé táhlé, né prudké stoupání v horách)
15tku si umim představit do města a okolí na okrsky pro mladý pár na výlety o víkend? Proč ne 😄
Jen dodám trochu protikladu: 1.6Mpi 75kw od VW (5tikvalt) těch 130-140 na tempomat udrží taky (5.stupeň). Bavíme se tedy o dálničním dlouhém táhlém, né o horských vlásenkách... V těch si troufnu tvrdit, že ta vytočená atmosféra při správném řazení pojede minimálně stejně jako to TSI 😄 Mpi se dělalo i s 6tikvaltem tuším do Exea, tak by taby bylo záhodno zkusit srovnat s předmětným 6tikvaltem od Mazdy 😄
15tku si umim představit do města a okolí na okrsky pro mladý pár na výlety o víkend? Proč ne 😄
Jen dodám trochu protikladu: 1.6Mpi 75kw od VW (5tikvalt) těch 130-140 na tempomat udrží taky (5.stupeň). Bavíme se tedy o dálničním dlouhém táhlém, né o horských vlásenkách... V těch si troufnu tvrdit, že ta vytočená atmosféra při správném řazení pojede minimálně stejně jako to TSI 😄 Mpi se dělalo i s 6tikvaltem tuším do Exea, tak by taby bylo záhodno zkusit srovnat s předmětným 6tikvaltem od Mazdy 😄
Nikdo nic nesrovnává, kolega nahoře napsal poměrně logickou otázku - jak je na tom předmětná mazda proti předmětnému rapidovi. Výsledek snad potvrdíš i ty. Skutečnost, že si tu (asi) mnozí myslí, že v dané motorizaci nemá šanci mazdu zdolat ani cayman mi nepřičítej k tíži, já nahoře jen skromně odpověděl kolegovi.
myslim ze svou roli v tom taky hraje zustatkova hodnota...
rozdil 25ti tisic na vstupu bude po ctyrech letech k dobru.
uz jen kvuli tomu se podle meho ten silnejsi motor vyplati
rozdil 25ti tisic na vstupu bude po ctyrech letech k dobru.
uz jen kvuli tomu se podle meho ten silnejsi motor vyplati
Jo, 10% rozdílu ve výkonu (točivém momentu na kolech), tomu říkám s prstem v nosu 😁 Rapid je dynamičtější, ale 10% nepovažuji za tak dramatický rozdíl, aby se to dalo označovat za "prst v nose".
myslím si,že dvoulitr smysl má kvůli krouťáku. Není žádný dělo, ale jede jako malý turbo- bez špičky, ale dobře umí nízké otáčky.
Dvojkovy fokal byl sice nadprumerne agilnim autem, jenze za tuto agilitu obetoval neco z jizdni vlastnosti, ve kterych se radil mezi vysloveny prumer tridy. Soucasna generace naopak ubrala na agilite a pridala na jizdnich vlastnostech, pricemz na spicku mainstreamu (auta na MQB) stale neco schazi.
S kombajnem domů fakt prijít nemůžu, už i Carens moc žena nechtěla vidět, že je výrazem stejnej jak všechny kie, kterejch tu jezdí taky moc.
Jenže 500 L je pěkná - image car pro ženu ideál.. 😉
A jak jsem psal , motory má Fiat výborné!
A jak jsem psal , motory má Fiat výborné!
No přiznám se toho jsme zatím vůbec nezkoumali, ale myslím si, že to bude moc malé. Každopádně ceny jsou sympatické, uvidím co na něj poví manželka a co nabídne prodejce 😄
Ty poznámky k motoru jsou na základě zkušenosti nebo podle papírů? Totiž... rozdíl mezi oběma dvoulitry nastává až nad 4000 otáček, opravdu by manželka ocenila ten silnější? Naopak rozdíl mezi 74 a 88kW sice nevypadá velký, ale 150Nm a 210Nm už je zajímavější.
Osobně se mi líbí Attraction se slabším dvoulitrem, ale je fakt, že na kratší trasy je to asi zbytečné
Osobně se mi líbí Attraction se slabším dvoulitrem, ale je fakt, že na kratší trasy je to asi zbytečné
a mozem aspon vediet ake znacky su zastupene vo Vasom meste?
mozno tak skor clovek bude vediet poradit, inak ako pise kolega nizsie, raz rocne skocit par km ( hoci aj 100 ) kdesi mimo mesta nie je pre vacsinu ludi problem do servisu sa nechodi zase kazdy den.
mozno tak skor clovek bude vediet poradit, inak ako pise kolega nizsie, raz rocne skocit par km ( hoci aj 100 ) kdesi mimo mesta nie je pre vacsinu ludi problem do servisu sa nechodi zase kazdy den.
Já jsem ho řídil jenom krátce, jízdně byl fajn. Ale tmoc se mi nelíbíl. Z venku ještě, ale ta palubní deska mi do oka nepadla ani trochu. Jinak kolega ho do dostal po škole od rodičů, kteří jej měli od nova a překvapivě rychle mu rezl.
Kolega z práce měl Focus první generace který si nemohl vynachválit. Teď přesedlal na současnou generaci a vybíral si ho údajně taky kvůli jízdním vlastnostem. I když tvrdí, že na první generaci nemá. Možná je to tím, že teď má těžší naftu a předtím měl 1.6 benzín, možná nostalgické vzpomínky. Řekl bych, že jestli starší generace jízdně hodně předčila konkurenci, současná konkurence se minimálně hodně dotáhla (třeba právě s M3 jsem ještě nejel)
Vybíráme auto pro ženu a Mazda je také v hledáčku, má to však několik háčků- dealeři spolu nespolupracují, takže sice skladovky v malé míře jsou, ale co naplat když nejbližší je 150km daleko a v místní prodejně se na vás s "cizím" autem (servis) od konkurenčního dealera nekoukají s radostí - vyzkoušeno na CX-5. Dodací lhůty na skládačku neakceptovatelně dlouhé. Základní motorizace na naše potřeby fajn, 15km do města a zpět, děti do školky, na nákupy, jednou za 14 dní 50km po dálnici do Prahy, slabší dvoulitr není o tolik lepší, aby měl smysl, to má až ten silnější. Druhá věc je že sedan nelze ve výbavě Emotion (tj. nejlevnější) a obligátní stupně výbavy, kdy vyhřívaný sedačky až s kupou jiný výbavy. Jako konkurenci máme v hledáčku Fiat 500L a C4 picaso. Jsou to dost odlišná auta, ale dal jsem manželce volnou ruku takže volí "srdcem" podle vzhledu a výbavy. Zatím tedy ještě skláníme hlavy nad ceníky a nabídkami, časem snad přidám nějakou tu recenzi.
Paneboze chtel bych videt cloveka, ktery se rozhoduje mezi Mazdou3 a Rapidem. A pokud s Mazdou3 budu jezdit po dalnici, tak si ji prece nekoupim s motorem 1.5. Naprosto nesmyslna diskuze. Mazdu3 jsem objednal zene, vybirali jsem mezi Minim, Citroenem DS4 a Mazdou3.
Tvé příspěvky mají opravdu smysl a hlavně jsou k danému problému. Jo odborník se hned pozná. A blbec taky.... :-! Skvěle Adolfe >😒]
Mazdu som nemal príležitosť, tsi 77 kw áno. Ale aj z tabuľkových údajov sa dá vyčítať, že výraznejší rozdiel v dynamike tam proste nemôže byť. Ak je niekomu zaťažko dať ruku z volantu a podradiť si..to je už iný problém.
To "cahanie vodspodu" ber ako eufemizmus pre placebo efekt oturbených motorov- pri 2000 otáčkach nakopne a subjektívne pociťovaná dynamika je väčšia než tá reálna.
Ad spoľahlivosť- verím a kľudne sa s tebou aj stavím. Tu nejde len o množstvo použitej modernej techniky, ale aj diametrálne odlišný prístup automobiliek ku kvalite svojich produktov. Mazdy vždy boli poctivé šedé myši, kým celý rad TSI je plagátové dieťa, ktorému sa prúsery odpúšťajú len kvôli dávno neopodstatnenej dobrej povesti otca. Zvlášť vtipné sú škodovácke fóra, kde zvyknú analyzovať čísla motorov do posledného dvojčíslia. aby sa vyhli "tomu nesprávnemu motoru". Bitka vopred prehratá..
To "cahanie vodspodu" ber ako eufemizmus pre placebo efekt oturbených motorov- pri 2000 otáčkach nakopne a subjektívne pociťovaná dynamika je väčšia než tá reálna.
Ad spoľahlivosť- verím a kľudne sa s tebou aj stavím. Tu nejde len o množstvo použitej modernej techniky, ale aj diametrálne odlišný prístup automobiliek ku kvalite svojich produktov. Mazdy vždy boli poctivé šedé myši, kým celý rad TSI je plagátové dieťa, ktorému sa prúsery odpúšťajú len kvôli dávno neopodstatnenej dobrej povesti otca. Zvlášť vtipné sú škodovácke fóra, kde zvyknú analyzovať čísla motorov do posledného dvojčíslia. aby sa vyhli "tomu nesprávnemu motoru". Bitka vopred prehratá..
Cena v základní výbavě:: 349,900,.Kč
Cena v testované výbavě: 468,300,-Kč (lak 15.900+ navigace 12.500,-Kč)
Také nevěřím ani náhodou, že Mazda nevyjede jakékoli stoupání na D1 na 6R. Jedině snad, že by jela v koloně. Na 6R ale nepojede po dálnici ani po rovině většina OCII a Rapidů 😉
Cena v testované výbavě: 468,300,-Kč (lak 15.900+ navigace 12.500,-Kč)
Také nevěřím ani náhodou, že Mazda nevyjede jakékoli stoupání na D1 na 6R. Jedině snad, že by jela v koloně. Na 6R ale nepojede po dálnici ani po rovině většina OCII a Rapidů 😉
Až budou na severní smyčce stejné výmoly jako na našich silnicích, budu s tebou souhlasit. Já absolvoval s M3 asi 20 km jedné z nejhorších silnic jihomoravského kraje a zcela suverénním stylem, tam by Rapid skákal jako koza. Přečti si na co reaguješ a hlavně si ujasni čím, když se tady argumentovalo nedávno severní smyčkou u HH, tak jste tady všichni pořvávali, že to s běžným ježděním nemá nic společného, ale u Rapida to nááájednou smysl má.
clovek, co nechce preradovat, si kupi automat. S 1,2 TSI som mal tu cest v golfe a okrem vysokej spotreby ma nic ine nezaujalo...
mam mazdu 3 sedan 120 PS a tiez som riesil podobny problem, ze zle poskladane vybavy. Nakoniec som sa vykaslal na asistentov - jazdne pruhy a pod. a doplatil si parkovacky a navigaciu a maximalna spokojnost. Vyhrievane sedadla mozes riesit napr. vyhrievanymi potahmi za 15 EUR... Osobne by som siel do dvojlitra, priplatok oproti 1.5 je minimalny a rozdiel v spotrebe tiez bude urcite minimalny - ja mam momentalne spotrebu 6,7 s mestom a dialnicou, bez dialnice sa da jazdit za 5,5-6 litrov bez problemov, ked to prilis netocis.
Slaby dvojliter nie je vobec slaby - do 4000 otacok je to ten isty motor ako 165G, akurat ma dlhe prevody - podradis o jeden stupen viac ako pri silnom dvojlitri a zrychlenie 8,8 nie je len papierovy udaj, ten rozdiel v zrychleni je dany len priskrtenim motora nad 4000 otacok, pri zaradeni spravnej rychlosti si uzijes dynamiky az az.
Slaby dvojliter nie je vobec slaby - do 4000 otacok je to ten isty motor ako 165G, akurat ma dlhe prevody - podradis o jeden stupen viac ako pri silnom dvojlitri a zrychlenie 8,8 nie je len papierovy udaj, ten rozdiel v zrychleni je dany len priskrtenim motora nad 4000 otacok, pri zaradeni spravnej rychlosti si uzijes dynamiky az az.
Já tedy s tebou Lukáši souhlasím, ale jak už jsem se jinde zmínil, mě Mazda 3 s tímto motorem za tuto cenu nedává smysl.... pokud si ji někdo takovou koupí, tak proto, že věří japonské spolehlivosti, pokud si ji někdo koupí pro radost z jízdy, bude ji mít do chvíle než narazí v podstatě na skoro cokoliv na našich silnicích a bude to potřebovat předjet na kratším úseku... prostě motor na tak výborný podvozek nestačí.
Já bych při touze po základní motorizaci sáhl i na levnější auta segmentu, tady to je taková pro mne chiméra.
Já bych při touze po základní motorizaci sáhl i na levnější auta segmentu, tady to je taková pro mne chiméra.
Jsem přesvědčený,že v kopcovitých zatáčkách bude tvá dokonalá škodovka daleko daleko v zadu 😄
Jo stačí. Bohatě ne. zapotí se. Ani nepodrtí,ani s prstem v nose. jen jakž takž vyhraje v dynamice.Zatím to tu ani já ani nikdo jiný nepopřel.jen ty hledáš v garáži a na plakátech jak to víc obarvit.
Nejde o ódy, jde o fakta, a ta sem vnesl kolega - Rapid x Mazda - tohle jsme vyřešili - Rapid je silnější, mazdu podrtí. Máš tam ještě něco?
To víš, pokud se domníváš, že na dálniční limity potřebuješ aspoň 200 kobyl a s atmosfrou neumíš jezdit, pak ale netřeba hanit auto, ale nutno zamslet se nad sebou a svými schopnostmi >😁
Píšeme nyní o vyprovokovaném duelu, já to sem nezatáhl, já tu rukavici jen... sebral >😁 V tomhle dueul je to tedy opravdu drtící převaha, samozřejmě mazdu nyní musím trochu bránit, je to atmosférická jednapětka, a z té umí vymáčknout zázrak jen grifith, jak čtu nahoře >😁
jak jezdí nový focus nevím, ale v nějakým časáku co mám srovnávali 10 hatchú a mazda v jízdě porazila leona i golf.
Tak to je pěkný nesmysl, zamysli se trochu nad tím, cos řekl. Proč by dvoulitr měl dostat 4,5 hvězdy? Pokud by teoreticky např. byla M3 1,5 nejlepším autem v třídě 100koňových kompaktů, měla by dostat 5 hvězd a nemělo by to přece nic společného s tím, jak si stojí dvoulitr ve třídě 120koňových aut. Je nutné brát ocenění vzhledem k třídě (i cenové a výkonnostní), ne k tomu, zda existuje nebo ne auto stejné řadě, ale ve výkonnově úplně jiné třídě.
Příklad. Mějme teoreticky (!!!) novou Mazda 3MPS, která bude nejlépe ovladatelným, nejrychlejším hot hatchem s dobrou cenou, spotřebou, prostě nejlepší auto ve třídě hot hatchů. Právem si zaslouží pět hvězd. Mazda 3 1,5 bude stejně tak nejlepší hatchback ve své výkonnostní a cenově třídě, ať už jde o spotřebu, prostor nebo jiné parametry. To má mít tři hvězdičky jen proto, že existuje MPS? Když je i ta 1,5 nejlepší auto ve své cenové třídě? Říkám, bavíme se čistě teoreticky.
Pokud bude teoreticky 221kW Golf R nejhorší hot hatch, tak nevím, proč by měl dostat více hvězdiček než nejlepší hatchback v cenové hladině třeba do 300 tisíc korun, přestože bude mít leší výbavu, bude rychlejší.... To jsou naprosto jiné kategorie. Golfu R přeci také nesrážíš hvězdičky za to, že neprojede terénem jako Defender. Hodnotíš ho přeci v rámci hot hatchů a kritérií, které jsou v této kategorii důležité (a ta jsou jiná než u rodinného kombi, MPV, kabrioletu, autobusu nebo traktoru - každý produkt hodnotíš v rámci konkurence a M3 1,5 není konkurencí pro Golf R stejně jako Golf R není konkurencí pro Ferrari nebo Tatru 815).
Příklad. Mějme teoreticky (!!!) novou Mazda 3MPS, která bude nejlépe ovladatelným, nejrychlejším hot hatchem s dobrou cenou, spotřebou, prostě nejlepší auto ve třídě hot hatchů. Právem si zaslouží pět hvězd. Mazda 3 1,5 bude stejně tak nejlepší hatchback ve své výkonnostní a cenově třídě, ať už jde o spotřebu, prostor nebo jiné parametry. To má mít tři hvězdičky jen proto, že existuje MPS? Když je i ta 1,5 nejlepší auto ve své cenové třídě? Říkám, bavíme se čistě teoreticky.
Pokud bude teoreticky 221kW Golf R nejhorší hot hatch, tak nevím, proč by měl dostat více hvězdiček než nejlepší hatchback v cenové hladině třeba do 300 tisíc korun, přestože bude mít leší výbavu, bude rychlejší.... To jsou naprosto jiné kategorie. Golfu R přeci také nesrážíš hvězdičky za to, že neprojede terénem jako Defender. Hodnotíš ho přeci v rámci hot hatchů a kritérií, které jsou v této kategorii důležité (a ta jsou jiná než u rodinného kombi, MPV, kabrioletu, autobusu nebo traktoru - každý produkt hodnotíš v rámci konkurence a M3 1,5 není konkurencí pro Golf R stejně jako Golf R není konkurencí pro Ferrari nebo Tatru 815).
Je jasné, že turbomotor bude mít větší dynamiku v nízkých otáčkách, protože prostě foukne turbo, alespoň podle testů má Mazda solidní zátah v otáčkách středních, nechybí jí výkonová špička, špatný motor nebude ani základ 1,5. Spotřebou se navíc downsizovaným motorům vyrovná, ne - li je předčí. Kdo chce TSI ať bere turbo, já bych měl jasno
moj kamarat este zo strednej skoly ( byvame par metrov od seba ) ma dodnes mazdu 2 ale taku tu hranatu vies ( nastupca demia ) z r 2003 tusim ju ma, strieborna , autoradio na volante, stale ako nova, samzorejme vek uz citit ale paradne auto, vzadu je vsak trosku moc prudko a strmo ten sedak aspon co som zvyknuty z feldy fabie lancera alebo starej i30 , dodnes vsak skvele auto kvalitne.
Co som vsak chcel povedat bolo to ze v case ked hmazdu 2 kupoval som bol s nim , boli sme spolu ako kamosi a sedeli sme v tedy aj v mazde 3 ( prva generacia ) v showroome a zdala sa nam nat ie casy neskutocne bomba a velka proste parada, lenze ta doba tak ubehla ze dnes uz kamarat lutuje ze nepriplatil a nekupil 3ku, peniaze vraj aj mal len vtedy nechcel vssetko minut a stacilo mu mensie auto ale po skusenostiach ake ma s kvalitou a spolahlivostou mi vravel ze mohol rovno ist do 3ky ze to auto sa casom svojou spolahlivostou splati same a oplati sa to. Verim mu, stale je ta jeho mazda fajn aj ked krabicoidny dizajn starej 2ky dnes uz na mazde neleti ale kvalita je fan, ma tam 1,25 i tusim 55kw nejaky tkayto motor ale slape v pohode , a co sa mi tiez pacilo ked som s nim siel ze ked som sa ho pytal ci nechce nieco ine tak ze nie, ze proste mazdu, ze su spolahlive a neriesil ani ceny, tomu vravim jasna volba, ked ma clovek jasno co chce tak to ide samo :yes: takze chapem tvoj postoj k mazde :yes:
Co som vsak chcel povedat bolo to ze v case ked hmazdu 2 kupoval som bol s nim , boli sme spolu ako kamosi a sedeli sme v tedy aj v mazde 3 ( prva generacia ) v showroome a zdala sa nam nat ie casy neskutocne bomba a velka proste parada, lenze ta doba tak ubehla ze dnes uz kamarat lutuje ze nepriplatil a nekupil 3ku, peniaze vraj aj mal len vtedy nechcel vssetko minut a stacilo mu mensie auto ale po skusenostiach ake ma s kvalitou a spolahlivostou mi vravel ze mohol rovno ist do 3ky ze to auto sa casom svojou spolahlivostou splati same a oplati sa to. Verim mu, stale je ta jeho mazda fajn aj ked krabicoidny dizajn starej 2ky dnes uz na mazde neleti ale kvalita je fan, ma tam 1,25 i tusim 55kw nejaky tkayto motor ale slape v pohode , a co sa mi tiez pacilo ked som s nim siel ze ked som sa ho pytal ci nechce nieco ine tak ze nie, ze proste mazdu, ze su spolahlive a neriesil ani ceny, tomu vravim jasna volba, ked ma clovek jasno co chce tak to ide samo :yes: takze chapem tvoj postoj k mazde :yes:
ja som ho zene kupil, dvojliter automat...je s nim velmi spokojna...jazdi iba po meste, spotrebu ma ca 9l/100km.
v kufri chybaju haciky na tasky, vraj sa daju dodatocne dorobit (dufam, ze nie za 50-100e).
blbost vsak je, ze auto sa musi otvarat klucom, ale na start uz kluc netreba...take zbytocne.
inak vrelo odporucam 😄
v kufri chybaju haciky na tasky, vraj sa daju dodatocne dorobit (dufam, ze nie za 50-100e).
blbost vsak je, ze auto sa musi otvarat klucom, ale na start uz kluc netreba...take zbytocne.
inak vrelo odporucam 😄
kua tak to ti nezavidim takuto vyberavu zensku >😁 , nic v zlom 😉 ber to s humorom
mas to tazke 😉 uznavam :yes😒br />
takze nakoniec to vyhra 500L? ale aje ten captur ako spominal ozzman by som omrkol
mas to tazke 😉 uznavam :yes😒br />
takze nakoniec to vyhra 500L? ale aje ten captur ako spominal ozzman by som omrkol
Yeti by šel, jenže v Boleslavi jich jezdí tři zadele a proto ho manželka nechce. Navíc ten kufr není žádná hitparáda, to je spodní hranice..
Jak píšu výše - pro manželku je priorita vzhled auta, jistý punc "exkluzivity", že to samý auto nebude potkávat každý den. Takže kdybych jí nadhodil golfa tak se mnou vymete 😉 to je pro ní neskonalá nuda. P 308 je určitá alternativa, ale tam nám ta základní 1.2 přišla slabá a skok na 1.6 zbytečně velký. Navíc je to novinka a ochota k výraznějším slevám taktéž malá.
Mazda CX 5 je střední SUV , dost velké pro ženu na 15 km jízdy denně..
Ford C-max je OK , i B-max je pro ženu s dětmi fajn..
Auta typu Verso čí Touran už jsou asi moc zbytečně drahá..
1.4 motor ve Fiatu nejede špatně. Pro tyto účely asi zcela postačuje.
A Fiat má motory výtečné! 😉
Ford C-max je OK , i B-max je pro ženu s dětmi fajn..
Auta typu Verso čí Touran už jsou asi moc zbytečně drahá..
1.4 motor ve Fiatu nejede špatně. Pro tyto účely asi zcela postačuje.
A Fiat má motory výtečné! 😉
Carens jsme taky byli okouknout, ale cena je přes rozpočet. Dealer nebyl moc ochotný k jednání a výši nabídnuté slevy jsem považoval za vtip. Manželčina podmínka je "extravagantní" auto, takže seat padá a stejně nemá u nás prodejce.
Focus 1 byl super! Já s nim jel ale jen v naftě, kde bylo pouze základní TDDi 55kw, i tak to auto jelo fajnově 😄
Mazda 3 navázala designem ve svém třetím vydání na již představené modely značky a osobně se mi design v Kodo stylu líbí a považuji jej jako za jeden z nejpovedenějších ve své třídě. Samozřejmě se nebudu pouštět na tenký led, co jednomu sedne mže druhého odrazovat, takže názor ať si udělá každý sám. Vzhledem k shodné ceně verze hatchback a sedan vidím dilema ve volbě karoserie. HB ne náhodou připomíná mou oblíbenou "Julču", avšak ani sedan nelze za vzhled nijak hanit. Někomu se možná nebude zamlouvat výrazně kratší zadní převis v poměru k dlouhé kapotě, ale i tak bych díky většímu objemu kufru dal přednost sedanu.
Musím předeslat, že jsem již měl s Mazdou 3 tu čest, byť se jednalo o nejnižší výbavovou verzi Emotion. Na mě celek působil opravdu příjemně, vše se nachází na svém místě a nebylo třeba cokoliv hledat. ako zcela nevhodnou jsem také shledal loketní miniopěrku. Zde udělali japonští soudruzi chybu, protože aby sloužila svému účelu, je potřeba mít nejspíš ručku velikosti anorektické modelky... Dalším menším problémem bylo originální radio. S ovládáním samotným probém nebyl, ale v dnešní hi-tech době zarazí nemožnost zobrazení ID3 tagů při přehrávání hudby z flashky. Koukají na vás pouze čísla, což jako praktické považovat nelze.
K prostoru lze říct asi tolik - jelikož jsem velikostně nad normálem (190cm), pak bych zejména vzadu nad hlavou uvítal trochu více místa. Jelikož byla mnou zkoušená verze hatchback domnívám se, že v sedanu bude situace ještě o fous horší. Ale prostor pro kolena se mi zdál jako dostačující a o místě na předních sedadlech nemá cenu pochybovat, tam je vše bez problémů. Kufr v mých očích menší, proto bych aději volil verzi sedan.
Testovaný dvoulitr se mi do ruk nedostal, proto jej hodnotit nemůžu. Pokud ovšem dle testu zaručuje lepší dynamiku při prakticky shodné spotřebě, pak stojí investice 25 tisíc korun opravdu za zvážení. Nepochopte mě špatně, ona i základní patnáctistovka je na dnešní poměry velmi solidně jezdícím motorem, který bude dostačovat velké většině jezdců. Dokáže se i přes své parametry vyrovnat dnešním základním "malorážkám" a to i díky skvělé, standardně dodávané, šestistupňové převodovce. Řazení byla jedna báseň, snad jen šestý stupeň bych považoval za dálniční rychloběžku, protože její převod je neskutečně dlouhý. Vím, šetří se tím palivo a kdo chce, tak má možnost vzít fofrklacek do ruky a kvedlat jak je libo. Spotřeba mě osobně překvapila, při mém stylu jízdy na hranici dovolených limitů se lze bez problémů držet kolem číslice 6, což považuji za slušný výsledek.
Naladění podvozku bylo pro mně zcela vyhovující. Limity vozu jsem sice neměl možnost okusit, při běžných jízdních režimech na mě Mazda zapůsobila solidním komfortem a to i díky použití 16" kol na vysokoprofilových gumách 205/60. Na české tankodromové cestování ideální stav.
Mazda 3 mě velmi mile překvapila, v základní výbavě i motorizaci je velmi příjemným vozem, bez vážnějších nedostatků. Krom mnou vyjmenovaných drobností tu mohou dva další negativní faktory. Prvním z nich je podivná možnost kombinací motoru, výbav a karoserie (např. sedan nelze v základu ani nejsilnější benzínové verzi) a také minimální možnost individualizace, což je ovšem obecný fakt u japonských automobilek a dle mě s tímto lze žít.
Pro mě je Mazda 3 velmi zajímavou alternativou k zavedeným třídním lídrům a zákazník tak má o jednu možnost výběru navíc. Skvěle Mazdo :-! :yes😒br />
PS: Nevím, proč vypadá zadní část zadních opěradel jako by auto bylo stěhovákem? >😁
Musím předeslat, že jsem již měl s Mazdou 3 tu čest, byť se jednalo o nejnižší výbavovou verzi Emotion. Na mě celek působil opravdu příjemně, vše se nachází na svém místě a nebylo třeba cokoliv hledat. ako zcela nevhodnou jsem také shledal loketní miniopěrku. Zde udělali japonští soudruzi chybu, protože aby sloužila svému účelu, je potřeba mít nejspíš ručku velikosti anorektické modelky... Dalším menším problémem bylo originální radio. S ovládáním samotným probém nebyl, ale v dnešní hi-tech době zarazí nemožnost zobrazení ID3 tagů při přehrávání hudby z flashky. Koukají na vás pouze čísla, což jako praktické považovat nelze.
K prostoru lze říct asi tolik - jelikož jsem velikostně nad normálem (190cm), pak bych zejména vzadu nad hlavou uvítal trochu více místa. Jelikož byla mnou zkoušená verze hatchback domnívám se, že v sedanu bude situace ještě o fous horší. Ale prostor pro kolena se mi zdál jako dostačující a o místě na předních sedadlech nemá cenu pochybovat, tam je vše bez problémů. Kufr v mých očích menší, proto bych aději volil verzi sedan.
Testovaný dvoulitr se mi do ruk nedostal, proto jej hodnotit nemůžu. Pokud ovšem dle testu zaručuje lepší dynamiku při prakticky shodné spotřebě, pak stojí investice 25 tisíc korun opravdu za zvážení. Nepochopte mě špatně, ona i základní patnáctistovka je na dnešní poměry velmi solidně jezdícím motorem, který bude dostačovat velké většině jezdců. Dokáže se i přes své parametry vyrovnat dnešním základním "malorážkám" a to i díky skvělé, standardně dodávané, šestistupňové převodovce. Řazení byla jedna báseň, snad jen šestý stupeň bych považoval za dálniční rychloběžku, protože její převod je neskutečně dlouhý. Vím, šetří se tím palivo a kdo chce, tak má možnost vzít fofrklacek do ruky a kvedlat jak je libo. Spotřeba mě osobně překvapila, při mém stylu jízdy na hranici dovolených limitů se lze bez problémů držet kolem číslice 6, což považuji za slušný výsledek.
Naladění podvozku bylo pro mně zcela vyhovující. Limity vozu jsem sice neměl možnost okusit, při běžných jízdních režimech na mě Mazda zapůsobila solidním komfortem a to i díky použití 16" kol na vysokoprofilových gumách 205/60. Na české tankodromové cestování ideální stav.
Mazda 3 mě velmi mile překvapila, v základní výbavě i motorizaci je velmi příjemným vozem, bez vážnějších nedostatků. Krom mnou vyjmenovaných drobností tu mohou dva další negativní faktory. Prvním z nich je podivná možnost kombinací motoru, výbav a karoserie (např. sedan nelze v základu ani nejsilnější benzínové verzi) a také minimální možnost individualizace, což je ovšem obecný fakt u japonských automobilek a dle mě s tímto lze žít.
Pro mě je Mazda 3 velmi zajímavou alternativou k zavedeným třídním lídrům a zákazník tak má o jednu možnost výběru navíc. Skvěle Mazdo :-! :yes😒br />
PS: Nevím, proč vypadá zadní část zadních opěradel jako by auto bylo stěhovákem? >😁
o skvelej kvalite interieru P308 ( a jeho utoku na spicku triedu ) sa vyjadrili velmi pozitivne aj nasi slovneski redaktori ak sledujes okolo seba co sa deje, zhodou okolnosti auto roku u nas vyhral peugeot 308 prave pred mazdou 3,
pozri si nejaky test 308micky ci uz od rasta chvalu alebo misa karpata aby si bol v obraze
pozri si nejaky test 308micky ci uz od rasta chvalu alebo misa karpata aby si bol v obraze
Tak to jsem tady teda svojí otázkou rozpoutal peklo 😄 Nicméně jí teda doplním, když tady máme majitele: zvládá D1 Mazda bez podřazování při 130km/h a nesvítí ti rádce řazení, že máš podřadit?
Jo a ptám se proto, že Mazda 3 se mi líbí a docela bych si jí dokázal představit doma. Jenom budíky jsou dost divný, mám raději dva stejný (otáčky + rychlost).
P.S. U nového Aurisu 1,6 to totiž prý také zvládne bez podřazování, ale prý jim svítí šipka, že mají podřadit. A protože mám Aurise I v dieselu, tak vím, že Toyota má rádce fakt docela vychytanýho a i když mám 300Nm, jak se mi rozsvítí šipka podřadit, už je cejtit, že to trápím.
Jo a ptám se proto, že Mazda 3 se mi líbí a docela bych si jí dokázal představit doma. Jenom budíky jsou dost divný, mám raději dva stejný (otáčky + rychlost).
P.S. U nového Aurisu 1,6 to totiž prý také zvládne bez podřazování, ale prý jim svítí šipka, že mají podřadit. A protože mám Aurise I v dieselu, tak vím, že Toyota má rádce fakt docela vychytanýho a i když mám 300Nm, jak se mi rozsvítí šipka podřadit, už je cejtit, že to trápím.
Já s tím autem ujel asi 50 km, v této konfiguraci, co máš zde v testu, není to mnoho, pořád ale více než ty a taky mám projeto zaručeně více aut než ty, takže si dokážu bez čísel s chutí porovnat. Na porovnávání číslíček se vrať někde na píškoviště mezi plakátové kovboje-
A máš pravdu, o CO2 jde, to může za tak špatné výkony atmosférických benzínů Euro5, ty se nedají s Euro 3 srovnat, hlavně charakterem.
Nikde nepíšu, že šestikvalt je mínus, napsal jsem, že by mi bohatě stačil pětikvalt, důvody tam máš uvedené. Pokud ty neřídíš, nemáš řidičák, beru, že to neumíš pochopit, že ne vždy je větší počet převodových stupňů plusem.
A máš pravdu, o CO2 jde, to může za tak špatné výkony atmosférických benzínů Euro5, ty se nedají s Euro 3 srovnat, hlavně charakterem.
Nikde nepíšu, že šestikvalt je mínus, napsal jsem, že by mi bohatě stačil pětikvalt, důvody tam máš uvedené. Pokud ty neřídíš, nemáš řidičák, beru, že to neumíš pochopit, že ne vždy je větší počet převodových stupňů plusem.
Ty, co klames, prekrucas, vymyslas mi ides rozpravat o dakej sebareflexii??
Ale no tak, to je zle aj ako vtip, ty bariera >😁
Ale dajme si este raz jossajelitkovu imbecilitu, ked "stejný" sa meni na "variantu" :
- Podívejte se na Spritomonitor, tam ty 1.6 VTi jezdí v kombinaci za více jak 8 litrů! Tak o čem to tady bohapustě plácáte??? Jste normální??
- Asi máš velký problém porovnat stejný motor v jiném autě.
Ale no tak, to je zle aj ako vtip, ty bariera >😁
Ale dajme si este raz jossajelitkovu imbecilitu, ked "stejný" sa meni na "variantu" :
- Podívejte se na Spritomonitor, tam ty 1.6 VTi jezdí v kombinaci za více jak 8 litrů! Tak o čem to tady bohapustě plácáte??? Jste normální??
Makovníku, chlapče ušatá!
I výrobce udává spotřebu v kombinaci dle metodiky EN 6,5 L/100 km. Ano, podle té samé metodiky, u které ty tak často prskáš a vykládáš, jak si vymýšlí a že za tu spotřebu jezdit nejde.
A já zde napíšu, že jde klidně jezdit v kombinaci o 1 deci lépe, tak je to dle tebe špatně.
Podle tvých výmyslů (nikoliv reálné zkušenosti) se údajně dá rychlejsi jedinci za 6 jinak pod 6. O více jak půl litru méně. >😁 >😁 >😁 Lepší spotřeba, než ke které se přiznává sám výrobce.
Ty si fakt nevidíš na špičku nosu. Já už si o tobě a tvém mozečku nedělám žádné iluze. Kde nic není ani smrt nebere. Ale jsem zvědav, jakou kravinu napíšeš teď. Udivuje mne, jak jsi se schopen zde sám fackovat. Tak jen přitlač. Možná se ti po čase i rozsvítí, když si tu palici pořádně omlátíš! >😁 :yes:
I výrobce udává spotřebu v kombinaci dle metodiky EN 6,5 L/100 km. Ano, podle té samé metodiky, u které ty tak často prskáš a vykládáš, jak si vymýšlí a že za tu spotřebu jezdit nejde.
A já zde napíšu, že jde klidně jezdit v kombinaci o 1 deci lépe, tak je to dle tebe špatně.
Podle tvých výmyslů (nikoliv reálné zkušenosti) se údajně dá rychlejsi jedinci za 6 jinak pod 6. O více jak půl litru méně. >😁 >😁 >😁 Lepší spotřeba, než ke které se přiznává sám výrobce.
Ty si fakt nevidíš na špičku nosu. Já už si o tobě a tvém mozečku nedělám žádné iluze. Kde nic není ani smrt nebere. Ale jsem zvědav, jakou kravinu napíšeš teď. Udivuje mne, jak jsi se schopen zde sám fackovat. Tak jen přitlač. Možná se ti po čase i rozsvítí, když si tu palici pořádně omlátíš! >😁 :yes:
>😁
Přečti si tu diskuzi aspoň celou. Tys tam přišel pozdě a teď se v tom nedokážeš ani zorientovat. Časy příspěvků tam máš. >😁 :yes😒br />
A ještě mne více pourážej, přitlač nádávkama, zaber, ty máš ve svý sprostotě navíc.
Argumenty nula, urážek plnou hubu! Makovník! >😁 :yes😒br />
PS: Citace Makovníka o 1.6 TU5: "spotreba pri normalnej jazde nedosahuje 6/100, rychlejsi jedinci jazdia za 6" >😁 >😁 >😁
Jak říkám, úspornější než o metrák lehčí Fiat Panda s 1.2. >😁 :yes:
Přečti si tu diskuzi aspoň celou. Tys tam přišel pozdě a teď se v tom nedokážeš ani zorientovat. Časy příspěvků tam máš. >😁 :yes😒br />
A ještě mne více pourážej, přitlač nádávkama, zaber, ty máš ve svý sprostotě navíc.
Argumenty nula, urážek plnou hubu! Makovník! >😁 :yes😒br />
PS: Citace Makovníka o 1.6 TU5: "spotreba pri normalnej jazde nedosahuje 6/100, rychlejsi jedinci jazdia za 6" >😁 >😁 >😁
Jak říkám, úspornější než o metrák lehčí Fiat Panda s 1.2. >😁 :yes:
Nové TSI ano, staré, co je v Rapidu, ještě (asi) ne. Ale ruku do ohně za to nedám.
EDIT: Tak tedy elektricky poháněné čerpadlo pro chlazení turba má určitě i stará 1.2 TSI.
EDIT: Tak tedy elektricky poháněné čerpadlo pro chlazení turba má určitě i stará 1.2 TSI.
A teď si představ, že ten HNUS má lepší podvozek, než Astra G se šmoulíma očičkama.
Šok, co? >😁
Šok, co? >😁
Ještě to promysli. Dynamika = akcelerace.
Výkon motoru stoupá s otáčkami. Při přeřazení nahoru otáčky spadnou. Pokud budeš řadit při stejných otáčkách, pak u převodovky s delšími převody bude následovat větší pokles otáček a tím i výkonu.
Dejme si modelový příkla😜 U kratší převodovky spadnou otáčky z 5000 na 4000 a auto bude ochotně pokračovat v akceleraci. U auta s delšími převody spadnou z 5000 na 3000 a auto se bude z těchto otáček obtížněji zvedat.
Výkon motoru stoupá s otáčkami. Při přeřazení nahoru otáčky spadnou. Pokud budeš řadit při stejných otáčkách, pak u převodovky s delšími převody bude následovat větší pokles otáček a tím i výkonu.
Dejme si modelový příkla😜 U kratší převodovky spadnou otáčky z 5000 na 4000 a auto bude ochotně pokračovat v akceleraci. U auta s delšími převody spadnou z 5000 na 3000 a auto se bude z těchto otáček obtížněji zvedat.
Já se přidám a dodám, že já po ostré jízdě dochlazoval i atmosférický motor, ať se olej zchladí.
Spíš to myslel tak , že styl 500 je spíš pro ženský.. 😉
Je to pěkná designovka..ale jako chlap bych v tom nejezdil.
Pro manželku ovšem parádní autíčko. 😉
Ta Mazda 3 vypadá také výborně..
Je to pěkná designovka..ale jako chlap bych v tom nejezdil.
Pro manželku ovšem parádní autíčko. 😉
Ta Mazda 3 vypadá také výborně..
Leda tak vo sne, s tym motorom zrychluje na 6ke ako korytnacka aj na rovine, kde je este kopec...
U mňa taktiež Mazda 3, ale hatchback. Lepšie auto na trhu nie je . A dávať do rozhodovania vedľa Mazdy 3 Fiat a Citroen? To je urážka Mazdy 😊.
Pre mňa momentálnei niet lepšieho auta, ktoré by som si kúpil, ako Mazda 3. Slabší 2l, výbava Challenge je tak akurát a farba - biela perleť.
Pre mňa momentálnei niet lepšieho auta, ktoré by som si kúpil, ako Mazda 3. Slabší 2l, výbava Challenge je tak akurát a farba - biela perleť.
Neviem, koľko moderných turbobenzínov si išiel, moje skúsenosti ale hovoria, že Tvoje "nakopnutie pri 2000 otáčkach" už dávno neplatí, naopak moderné turbobenzíny majú ten nástup výkonu a krútiaku pomerne plynulý, žiadne nervácke kopance á la TDI PD sa nekonajú. Aspoň moja skúsenosť s TSI, EcoBoost a THP motormi.
take bych se priklonil k 500L. dobra, elegantni a pritom prakticka volba. a na zivo to auto vypada opravdu paradne😉 take se na nej chystam jako druhe auto do rodiny...
Severní smyčka má převýšení až 300 m. A to je sakra hodně. Jen tak pro srovnání, brněnský Masarykův okruh má mrzkých 73 m a když tam jedeš, tak ti koně do kopce citelně chybí.
A teď si vem, že jedeš v autě, které má o pár koní méně z již tak střídmého stáda a o metrák více. Není se o čem bavit...
A teď si vem, že jedeš v autě, které má o pár koní méně z již tak střídmého stáda a o metrák více. Není se o čem bavit...
Tahle celá diskuze se nesmyslně točí kolem tohoto. Za mne tu není co zpochybňovat, ale mnozí se tu o to pokouší. Říkám, zbytečně. A ty, jak vidím, říkáš to samé.
Jenže nevím, jestli mazda udává hmotnsot i pro řidiče, tohle je totiž EU specialita. Rapid ji tam již má započítánu. Jeho suchá hmotnost je tedy nižší.
Každopadně, pro Mazdu nic nehraje. Má nižší výkon, vyšší hmotnost, samé negativa pro to, aby poskytovala lepší dynamiku.
Každopadně, pro Mazdu nic nehraje. Má nižší výkon, vyšší hmotnost, samé negativa pro to, aby poskytovala lepší dynamiku.
Pravda by to mohla být, kdyby ty auta byly stejné.
Jenže, Mazda je pořád težší (o cca 150 kg) a má menší výkon, který je dostupný ve vyšších otáčkách. Tady opravdu není o čem. 😉
Jenže, Mazda je pořád težší (o cca 150 kg) a má menší výkon, který je dostupný ve vyšších otáčkách. Tady opravdu není o čem. 😉
Vysvětli mi, proč bys nemohl dochlazovat turbo když auto stojí, jen necháš nastartovaný motor? 😄
Tos trefil hřebíček na hlavičku... jak se nad tím tak zamyslím, možná je to asi nejideálnější motor pro popojížděcí auto (Lídl car) jako je Rapid >😒] To zase někteří nerozdýchají.
Tak porovnajme rovnako nacenené motorizácie. Rovno s etalónom- golfom. 1.2 tsi 77kw stojí v základe 370 000, mazda s touto motorizáciou 350 000. Výkon takmer rovnaký, zrýchlenie takisto (10,6 golf, 10,8 mazda). Ani jeden z nich nie je trhač asfaltu, tsi-čko tlačí do sedačky od spodu, mazda má potom určitú výkonovú špičku.
Vo výsledku budú obe autá mať veľmi podobnú dynamiku aj spotrebu. Zásadný rozdiel? Spoľahlivosť. Verím, že atmosférák od mazdy nakrúti 300 000 km bez zásadných problémov, kdežto tsi-čká sa podľa reálnych skúseností majiteľov rady rozpadajú už v záruke.. A teraz by som si vypočul tie argumenty pre downsizing. Aspoň v tejto kategórii. "Cahá to vodspodu" skúsme vynechať.
Vo výsledku budú obe autá mať veľmi podobnú dynamiku aj spotrebu. Zásadný rozdiel? Spoľahlivosť. Verím, že atmosférák od mazdy nakrúti 300 000 km bez zásadných problémov, kdežto tsi-čká sa podľa reálnych skúseností majiteľov rady rozpadajú už v záruke.. A teraz by som si vypočul tie argumenty pre downsizing. Aspoň v tejto kategórii. "Cahá to vodspodu" skúsme vynechať.
Ano, ale pokud základní motorizace stojí více jak silnějí motorizace konkurence, tak je nutno srovnávat s těmito zástupci konkurence. A já osobně až tolik slávy na M3 s tímto motorem pět nebudu, výborné auto, ale jsou mouchy, které mi na ní vadily... například úzké opěradlo předního sedadla, které sice drží v zatáčkách, ale po 10 km klidné jízdy jen trochu silnější postavy začne tlačit.
Já jsem tohle auto jel a mě ty 4 hvězdy příjdou dostačující, hlavně vzhledem k motoru a cenovce auta.
to ví každej,kdo umí číst. neb se bavíme o motoru 1,2tsi.Jinde to bude naopak.Ne ve všem, ale ve většině.
Ano, nepochybně této Mazdě nejvíce sluší neškrcený dvoulitr. Designem se posunula výrazně, jak jsem ve svém příspěvku výše již uvedl, kvituji určitou inspiraci AR. 😉
Respektujem tvoj nazor, ale myslim ze hodnotenie zakladnej motorizacie by malo ozrkadlovat porovnanie s autami rovnakej triedy, taktiez v zakladnej motorizacii (alebo priblizne rovnakeho vykonu). Ked teda mazda3 ma 4*, ktore auto z nizsej strednej by za zakladnu motorizaciu dostalo 4 a pol hviezdy, alebo 5 (vynechajme teraz premiu, OK)?
Pekný test, veľmi dobre sa čítal, palec hore! Nová Trojka sa nadmieru vydarila, až tak, že už budúci mesiac budem môcť popísať prvé dojmy zo Sky-G165 vo výbave Revolution 😄 a neskôr snáď aj dlhodobé
Som naň strašne zvedavý. 😄
Som naň strašne zvedavý. 😄
Veď ho nebrzdi v rozlete, GTI nám určite popíše svoje dojmy z jazdy na diaľnici v Mazde s tou 1.5kou >😒]
fabuluješ ty a o tom je celá debata. Já trojku mám.i když ne s tímhle motorem. A v rapidovi jsem jel taky. tak snad můžu trochu srovnávat.
V podstatě spolu stále můžeme souhasit 😉 Nemluvím o žadném nařízení shora, to opravdu ne, ovšem nedomnívám se, že by motor nutně potřeboval podřazovat k udržení ustálené rychlosti. Toto opravdu není dýchavičná atmo 1,2. Vložený dálniční motor to jistě není,na to má Mazda 3 jiné specifikace, pro občasnou návštěvu dálnice v rámci povolených limitů je dostatečný :-!
rapid umí o 12km víc. 182/195. Zajímá to toho,kdo si to kupuje? Zvrhla se tu stupidní debata o * , kterou začals ty. Tím , že mírný rozdíl ve prospěch 1,2tsi v dynamice vydáváš za ostudnou prohru 1,5mazdy. pro lidi, co si kupují tyto motorizace, jde o nepoznatelné rozdíly.
10 % a drtící převaha? No, když myslíš. Převaha to je... ale takhle silná slova bych teda osobně nevolil. No aspoň budu vědět, že až příště použiješ slovo drtící, že si to mám přeložit jako "malá" 😄
Ano, určitě v porovnání těchto dvou motorů bude 1,2 TSi na dálnici lepší. Zcela logicky a jasně 😉 Překvapení se nekoná.
Jsem rád,že mi to přeješ, ne každý je přející 😉
Jsem rád,že mi to přeješ, ne každý je přející 😉
No takhle, Rapid 1.2 TSI na dálnici při 130 km/h točí 2750-2800 otáček, což znamená při 175 Nm točivého momentu zhruba 50-51kW.
Mazda 3 1.5 točí při stejné rychlosti 3000 otáček (tedy s lehčím převodem), motor má v těchto otáčkách točivý moment 145 Nm, což dává 45,5 kW. Takže zhruba 10 % rozdíl ve prospěch Rapidu.
Zda těch 10% je, že jedno auto to s přehledem zvládne a druhé musí podřazovat... to se mi nezdá. Je fakt, že Mazda bude slabší a bude mít trochu větší potíže, ale přijde mi, že je to takové to typické novinářské "turbo, to prostě musí táhnout výrazně lépe".
Jaké otáčky by sis u té 1,5ky na dálnici přál, aby to nebylo dlouhé?
Mazda 3 1.5 točí při stejné rychlosti 3000 otáček (tedy s lehčím převodem), motor má v těchto otáčkách točivý moment 145 Nm, což dává 45,5 kW. Takže zhruba 10 % rozdíl ve prospěch Rapidu.
Zda těch 10% je, že jedno auto to s přehledem zvládne a druhé musí podřazovat... to se mi nezdá. Je fakt, že Mazda bude slabší a bude mít trochu větší potíže, ale přijde mi, že je to takové to typické novinářské "turbo, to prostě musí táhnout výrazně lépe".
Jaké otáčky by sis u té 1,5ky na dálnici přál, aby to nebylo dlouhé?
Město škodovek - Mladá Boleslav 😄
Z hlavy - škoda, ford, kia, mazda, peugeot, fiat, nissan, citroen, renault a další, zas tak zmáknutý to nemám. Měli jsme VW z Liberce a sice to je asi 45km ale otrava, místo hodiny mi servis trval půl dne nebo den.
Z hlavy - škoda, ford, kia, mazda, peugeot, fiat, nissan, citroen, renault a další, zas tak zmáknutý to nemám. Měli jsme VW z Liberce a sice to je asi 45km ale otrava, místo hodiny mi servis trval půl dne nebo den.
Tomu kľudne verím, práve preto píšem, že vo Focuse či iných konkurentoch v zásade atmobenzín dnes nedáva zmysel. Človek má totiž nejaké očakávania, súdiac podľa nominálneho výkonu a svojich skúseností z minulosti a potom je len sklamaný, že ten motor nejde.
V létě sem chtěl zkusit základní Atmo v kombiku, ale ta vůbec nebyla a Ecoboost zrovna někdo jezdil. Prodejce však tvrdil, že je to diametrální rozdíl v dynamice ve prospěch toho Ecoboostu 😄 A řekl narovinu, že ta 16tka jede ještě hůř než ta uškrcená ve Focusu II..
Nie, ale rád by som. Minimálne už len preto, aby som sa postavil svojim predsudkom voči trojvalcom. 😉
K jednotkovému Focusu sa najviac hodili benzíny. Už 1,6ka išla vo Focuse prekvapivo živo a s autom si poradila v každej situácii. Tento fakt si človek uvedomil vtedy, keď presadol do dvojkového Focusu s rovnakým motorom, ktorý však pôsobil o triedu lenivšie (vplyv vyššej hmotnosti, prísnejšej emisnej normy a iného sprevodovania). V trojke už treba siahnuť po Ecobooste, atmosféra s Euro 5 či 6 nedáva zmysel (okrem SkyActivu od Mazdy).
Pro pana redaktora a pro kohokoliv, kdo má možnost srovnání😒br />
Je nová Mazda 3 jízdně/řidičsky lepší v mainstreamové třídě, než Ford Focus? Vždy Focus (alespoň první dvě generace) platil za takové nej auto v tomto segmentu co se týký jízdních vlastností, proto mě zajímá, jestli je tento pomyslný "král" poražen?
Je nová Mazda 3 jízdně/řidičsky lepší v mainstreamové třídě, než Ford Focus? Vždy Focus (alespoň první dvě generace) platil za takové nej auto v tomto segmentu co se týký jízdních vlastností, proto mě zajímá, jestli je tento pomyslný "král" poražen?
Jak říkám, jazyková bariéra. >😁
Ty nedokážeš rozdělit dvě myšlenky a motáš dvě různé věci dohromady. :yes😒br />
Je docela pěkné, že toto jsem tam napsal dřív, než ses do toho začal montovat ty.
Takže ještě přidej, zachovej si diskuzní fazónu. Zase tady nalži nesmysly o tom, jak rychlejsi jazdi za 6. Jo a nezapomeň na urážky. Ty u tebe nesmí chybět. Když nejsou argumenty. >😁 :yes😒br />
PS: Makovníku, ty moc dobře sám víš, že v tomhle směru víš velký guvno. Že já jsem tu spotřebu napsal podle reality, vím, za kolik to auto umí.
Ale ty nevíš ani to. Ty tu raději budeš lhát, vykrucovat se, ukazovat na druhé, ale za nic na světe něpřiznáš, že jsi tu napsal neobhajitelnou blbost, která popírá tvé vlastní slova a přesvědčení. To je od tebe ubohé, že neumíš uznat svoji blbost.
Takže já s tebou končím, ty si klidně ve svých mokrých snech "rychle jazdi za 6" a já si nechám svých 6.4. :-!
Ty nedokážeš rozdělit dvě myšlenky a motáš dvě různé věci dohromady. :yes😒br />
Je docela pěkné, že toto jsem tam napsal dřív, než ses do toho začal montovat ty.
Takže ještě přidej, zachovej si diskuzní fazónu. Zase tady nalži nesmysly o tom, jak rychlejsi jazdi za 6. Jo a nezapomeň na urážky. Ty u tebe nesmí chybět. Když nejsou argumenty. >😁 :yes😒br />
PS: Makovníku, ty moc dobře sám víš, že v tomhle směru víš velký guvno. Že já jsem tu spotřebu napsal podle reality, vím, za kolik to auto umí.
Ale ty nevíš ani to. Ty tu raději budeš lhát, vykrucovat se, ukazovat na druhé, ale za nic na světe něpřiznáš, že jsi tu napsal neobhajitelnou blbost, která popírá tvé vlastní slova a přesvědčení. To je od tebe ubohé, že neumíš uznat svoji blbost.
Takže já s tebou končím, ty si klidně ve svých mokrých snech "rychle jazdi za 6" a já si nechám svých 6.4. :-!
To mi tu asi budeš muset nalinkovat, kde jsem tak činil. Takže směle do toho! >😁 :yes😒br />
Ale jestli chceš, nalinkuju ti tady ty tvé blafy, kterými dokazuješ svoji blbost. Ty sám. To totiž problém vůbec není. >😁 :yes:
Ale jestli chceš, nalinkuju ti tady ty tvé blafy, kterými dokazuješ svoji blbost. Ty sám. To totiž problém vůbec není. >😁 :yes:
Ten v Rapide bude kráľom - pokiaľ bude cesta rovná. Ak bude kľukatá nebude Rapid stíhať Mazde - môže mať aj TSI 😊. Keď alepôjdu dole kopcom, alebo po kľukatej rovinke - Rapid skončí mimo cestu, ak si to bude chcieť rozdať s Mazdou. Tam kde bude Rapid brzdiť a vodič pôjde s hrôzou v očiach... Vodič Mazdy si bude s úsmevom užívať jazdu v skvelej Mazde 😄 Rapid má jednoduchý podvozok - taký obyčajný, dnes možno skoro podpriemerný. Mazda 3 je špička. Nechápem, ale ako môže niekto kúpiť Rapid za cenu Mazdy??? Rozum sa mi zastavuje. Oproti Mazdeje Rapid HNUS.
Má rapid spotrebu na diaľnici 6,5 l/100 km? Pochybujem. Mne nevadí podradiť - mám zdravú ruku a na perfektnej Mazďackej prevodovke je radosť radiť 😊. Radšej na 6-ke ťažší prevod s nutnosťou podradiť = nižšia spotreba, ako ľahší prevod a vyššiu spotrebu. Práve takúto vec, ako je 6-ka na Mazde by som privítal na mojom aute s 5 stupňovou prevodovkou - 1 stupeň naviac - taký šetriací. Nevadí mi podradiť. Niekedy nechápem, ako sme zleniveli. Kedysi sme jazdili poniektorí na starých Škodách a Žigulíkoch a radili sme o "106", tie autá nešli... a teraz nám vadí preradiť zo 6-ka na 5-ku. Mne teda nie. Ja si Mazdu vychutnám 😄
Tiež súhlasím. Vcelku sa divím, že tu ľudia skočili na udičku GTImu, ktorý to od veci prirovnanie vytiahol a ľudia sa toho chytili a začali rozoberať pre a proti. Jednoducho tie autá si vôbec nekonkurujú. Rapid je lowend, Mazda mainstream, aj to ten drahší. Rapid siaha od 55 po 90 kW, M3 od 74 po 121 kW, prelínajú sa fakt len čiastočne (lepšie motorizované a vybavené Rapidy vs. základ M3). Konkurentom pre M3 je Octavia či Golf.
Právě to převýšení zacvičí s kdejakým autem. A do kopce potřebuješ výkon. To ti na dobrý slovo nepojede.
O zrchlení vůbec nepůjde. Rapid má podvozek velmi dobrý a brzdy taky. Je hlučný, není pohodlný, ale je velmi schopný, což dokazují ony videa.
Zajeď si na nějaký kopec, kde se jezdí závody do vrchu, stopni si to s prázdným autem a pak si tam nalož metrákovýho chlapa a zajeď to znova. Že budeš nahoře počítat sekundy rozdílu, to ti můžu zaručit. 😉
O zrchlení vůbec nepůjde. Rapid má podvozek velmi dobrý a brzdy taky. Je hlučný, není pohodlný, ale je velmi schopný, což dokazují ony videa.
Zajeď si na nějaký kopec, kde se jezdí závody do vrchu, stopni si to s prázdným autem a pak si tam nalož metrákovýho chlapa a zajeď to znova. Že budeš nahoře počítat sekundy rozdílu, to ti můžu zaručit. 😉
Nevravím, že je to nejaký v-tec...ale oproti turbínam je aj jednooký kráľom. V nižších otáčkach samozrejme vedie tsi-čko ale príjemné je, že mazda tiež zvláda veľmi nízke otáčky. Odmenou je potom príjemná spotreba v meste.
Ona ta severní smyčka nemá zrovna ukázkový povrch po celé délce. Někde se hrby vyrovnají i naší D1. 😉
PS: Vím na co reaguji, mohu jen napsat, že dát si ty dvě auta závod, tak si Mazda moc neškrtne. Sice si v ní pojedeš v klídku jako pán, ale Rapid ti normálně ujede.
PS: Vím na co reaguji, mohu jen napsat, že dát si ty dvě auta závod, tak si Mazda moc neškrtne. Sice si v ní pojedeš v klídku jako pán, ale Rapid ti normálně ujede.
Zmysel by davala v zakladnej vybave - zvonku malokto pozna, ze ide o zaklad, multilink zostava a zrychlenie 10,8 je omnoho lepsie ako zakladne alebo slabsie motorizacie u napr. skody alebo kii. Akurat sa clovek nesmie prejst s dvojlitrom, pretoze sa zacne buchat o hlavu, preco si nepriplatil 25000 Kc...
Ja sa neriadim podla pocitov SVK-CZK redaktorov,pretoze viem,ze musia aj oni z niecoho zit a nie vzdy je to len "bezna praca" 😄
Uprimne, kvalitou materialov su na tom podobne,ale z hladiska ovladania je Mazda 3 oproti 308 o svetelne roky popredu. Verim,ze ten jeho displej na "všetko" čo najskor daju preč...lebo kvoli tomu si to auto nekupim. Naopak,sediac v tej Mazde som mal pocit,ze je vsetko tam,kde ma a pocitovo to boli prijemene materialy. Pritom robustne,co je problem u PSA interierov,kde tie gombiky a podobne veci idu vyskocit bez dotyku - zrejme preto ma 308 len displej 😄
Uprimne, kvalitou materialov su na tom podobne,ale z hladiska ovladania je Mazda 3 oproti 308 o svetelne roky popredu. Verim,ze ten jeho displej na "všetko" čo najskor daju preč...lebo kvoli tomu si to auto nekupim. Naopak,sediac v tej Mazde som mal pocit,ze je vsetko tam,kde ma a pocitovo to boli prijemene materialy. Pritom robustne,co je problem u PSA interierov,kde tie gombiky a podobne veci idu vyskocit bez dotyku - zrejme preto ma 308 len displej 😄
Dle srovnavacich testu Mazda 3 vs Focus....porad mazda podvozkove na Focuse nema...byt je velmi blizko
áno, ospravedlňujem sa, beriem na vedomie, ponáhľal som sa popri práci, nabudúce si dám pozor a si to po sebe prečítam.
Ešte doplním, jazdím v S-Maxe, väčšinou mám problém, keď presadám do iných aut, už mi nevyhovuje posed a cítim sa stiesnene, ale tu mi to až tak neprekáža, interiér je priestranný a vzdušný. V rodine kupujeme iba Mazdy, táto, je už 6-sta. Nikdy nesklamali. Vyššia cena sa vráti na bezporuchovosti, ušetrenom čase a problémov.
Ešte doplním, jazdím v S-Maxe, väčšinou mám problém, keď presadám do iných aut, už mi nevyhovuje posed a cítim sa stiesnene, ale tu mi to až tak neprekáža, interiér je priestranný a vzdušný. V rodine kupujeme iba Mazdy, táto, je už 6-sta. Nikdy nesklamali. Vyššia cena sa vráti na bezporuchovosti, ušetrenom čase a problémov.
Mne prostorem příjemě překvapil, ostatně to i nové Clio kombi 😄 V minulých generací bych o takhle velké auto ani nezavadil díky mé výšce, ale do těchto vozů jsem se posadil celkem pohodlně 😄
Ja som kupoval auto tiez cca 150km daleko...a s tym servisom s ami nezda, servisu moze byt jedno,ake je to auto...alebo sa tak divaju na vsetky 😄
Pre manzelku nie je lepsi HB? U nas sa uz najde vybava Challenge so zlavou cca 388tis CZK
500L nekupovat,ved je kopec lepsich miniMPV...
Pre manzelku nie je lepsi HB? U nas sa uz najde vybava Challenge so zlavou cca 388tis CZK
500L nekupovat,ved je kopec lepsich miniMPV...
takze extravagantne auto hmmm,,,
a co tak yeti v nejakej pekne cervenej farbe v tom urban prevedeni bez plastov ? ale asi je to moc male auto ak sa obzeras po picasse
juke je drahy a maly zrejme, fiat mne osobne az tak nevonia ale 500L je fajn,
tazko kupovat nieco extravagantne aby to zaroven bolo aj rodinne prakticke a do 400 tacov, mne osobne v tejto cene asi najviac reze leon kombi ceed kombi alebo yetina ( ak deti nie su moc velke )
a co tak yeti v nejakej pekne cervenej farbe v tom urban prevedeni bez plastov ? ale asi je to moc male auto ak sa obzeras po picasse
juke je drahy a maly zrejme, fiat mne osobne az tak nevonia ale 500L je fajn,
tazko kupovat nieco extravagantne aby to zaroven bolo aj rodinne prakticke a do 400 tacov, mne osobne v tejto cene asi najviac reze leon kombi ceed kombi alebo yetina ( ak deti nie su moc velke )
To neni nic překvapivého >😁 Bohužel ta antikorozní ochrana stála za prd... slyšel sem že to byl problém ještě u Mondea MKIII, alespoň v prvních letech výroby, od té doby už se to naštěstí zlepšilo. Já sám Ford mám a nekvete >😁
Řidil jsem Focus III, jak naftu 1,6 tak Ecoboost 1,6. A ten benzín je mnohem hravější a zábavější auto a náprosto dostatečný výkon. Diesel není špatný - slušný ovladatelnost, jeda, kam má. Ale je to spíš takový dopravník...
Však já nepíšu zhoršit. Jen už to není tak "sportovní". A Ford možná vylepšuje spolehlivost ale Mazda je v tom stále někde úplně jinde 😄
Změknout neznmená zhoršit, spíš už neni tak sportovní, já trojkovym nejel, ale i tak o něm novináři píší že jízdně se drží na výši 😄 A problémy? Ecoboosty jsou zatím co se týče spolehlivosti na dobré cestě a nafta od PSA taky už výrazné problémy nemá, alespoň 2.0Tdci. Ford tam snad už své dízly nedává 😄
Mně by dealer 150 km od bydliště vůbec nevadil, nejezdím tam přece každý den, je-li to větší město, teoreticky by šla i vyjednat vyšší sleva. Jde samozřejmě také o to jestli je dealer vstřícný atd. Ať si manželka vybere co jí sedne nejvíc, ale já bych 500 L asi nevybral. Základní 1,4 moc nepojede, 2 válce Twinair se podle mně hodí tak do zákl. 500, ne do verze Living. Jinými slovy, dle mého nabídka benzinů bídná, nabízí se tak možnost sáhnout po dieselu, ale pokud vaše polovička moc nenajede, diesel je zbytečný a z dlouhodobého hlediska navíc nákladnější na servis. Pak jde taky o to, jestli vaše žena ráda řídí, nebo ji to nebaví, či snad dokonce obtěžuje. Pak bych do výběru zařadil klidně i Avensis Verso nebo třeba Zafiru. Pokud ji naopak řízení baví, počkal bych na CX 5, (pokud dodací lhůta není extrémně dlouhá) nebo bych se podíval třeba na C-Max, ten bude řidičsky zajímavý taky. Rozhodně jsou to ale auta menší než C4 Picasso, Verso nebo Zafira
Měl by ses tam podívat, aby se ti konečně rozsvítilo! >😁 :yes😒br />
Rychlejsi jedince co jezdi za 6. >😁 >😁 >😁
Ty jsi fakt kašpar. >😁
Prosím o další tvoji rekaci, kterou opět prokážeš svoji hloupost. >😒]
PS: Když chceš citovat, nevytrhávej věty z kontextu. Urážíš tím nejen mne, ale děláš ze sebe pitomce. 😉
Ty jsi fakt kašpar. >😁
Prosím o další tvoji rekaci, kterou opět prokážeš svoji hloupost. >😒]
PS: Když chceš citovat, nevytrhávej věty z kontextu. Urážíš tím nejen mne, ale děláš ze sebe pitomce. 😉
>😁
Opět se ukázalo, jak nejsi schopen žádné sebereflexe.
Chlapče, až se budeš schopen, za své bludy a lhaní omluvit, pak budeš hoden aspoň nějakého respektu. Do té doby tu budeš za mimoně, který nezvládá jazykovou bariéru. >😁 :yes😒br />
PS: Nezapomeň zase reagovat s kopou urážek, abys sis zachránil vlastní zadek. :-!
A ty minuska, co mi tu tak pohotově klikáš, ty tu pravdu stejně nezmění.
Opět se ukázalo, jak nejsi schopen žádné sebereflexe.
Chlapče, až se budeš schopen, za své bludy a lhaní omluvit, pak budeš hoden aspoň nějakého respektu. Do té doby tu budeš za mimoně, který nezvládá jazykovou bariéru. >😁 :yes😒br />
PS: Nezapomeň zase reagovat s kopou urážek, abys sis zachránil vlastní zadek. :-!
A ty minuska, co mi tu tak pohotově klikáš, ty tu pravdu stejně nezmění.
Já opravdu, ale opravdu nemůžu za to, že nejsi schopen používat to kulatý, co nosíš na krku. >😁
Jsi zahnaný do kouta, kopeš kolem sebe nožičkama a nevíš, jakou kravinu bys ještě napsal, aby ses pokusil zachránit - tak jen tupě urážíš. Ale já ti veřím, ty zase na něco, co mne překvapí, přijdeš. >😁
Zaměř se na to, co jsem zde tvrdil od prvního příspěvku. A to je, že jde s předmětným autem jezdit v kombinaci klidnou jízdou o 1 deci lépe, než deklaruje výrobce.
Ty naproti tomu zde tvrdíš kraviny, že výrobce si vymýšlí, rychle jde jezdit o půl litru méně. Ty to fakt nevidíš ty svoje bludy, cos tu psal? >😁
Ta norma, které se tak rád vysmíváš, jak si vylepšuje čísla spotřeby? Najednou ji tady "vylepšíš" o půl litru na rychlé jízdě! To je pro tebe vlastní gól, který budeš z brány lovit ještě hodně dlouho a já ti to budu velmi často připomínat. >😁 :yes😒br />
Kdyby měl nějaký charakter, omluvíš se, že ses spletl a bylo by to vyřešeno. 😉
Jsi zahnaný do kouta, kopeš kolem sebe nožičkama a nevíš, jakou kravinu bys ještě napsal, aby ses pokusil zachránit - tak jen tupě urážíš. Ale já ti veřím, ty zase na něco, co mne překvapí, přijdeš. >😁
Zaměř se na to, co jsem zde tvrdil od prvního příspěvku. A to je, že jde s předmětným autem jezdit v kombinaci klidnou jízdou o 1 deci lépe, než deklaruje výrobce.
Ty naproti tomu zde tvrdíš kraviny, že výrobce si vymýšlí, rychle jde jezdit o půl litru méně. Ty to fakt nevidíš ty svoje bludy, cos tu psal? >😁
Ta norma, které se tak rád vysmíváš, jak si vylepšuje čísla spotřeby? Najednou ji tady "vylepšíš" o půl litru na rychlé jízdě! To je pro tebe vlastní gól, který budeš z brány lovit ještě hodně dlouho a já ti to budu velmi často připomínat. >😁 :yes😒br />
Kdyby měl nějaký charakter, omluvíš se, že ses spletl a bylo by to vyřešeno. 😉
Ani citovat neumíš. >😁
Ten motor, TU5, jezdí v jiných autech, těžších, což jsem zmínil a v nich žere v kombinaci 8 litrů. A je to zmíněno mnou i v té diskuzi. 😉
V té lehčí 301 s ním budeš jezdit jako důchodce v kombinaci za 6.4. O více jak jeden a půl litru úsporněji. Což zde od začátku tvrdím.
Ty ovšem tvrdíš, že "rychlejsi jedinec" s ním bude jezdit za 6! litrů, což z něj dělá úspornější auto, než je Fiat Panda s 1.2, která je o metrák lehčí na užších kolech a s polovinou koní.
Gratuluji! Svojí blbostí ses opět překonal. >😁 :yes😒br /> Na tvém místě bych to už nerozmazával, nebo tu ze sebe uděláš ještě většího kašpara. >😁
Ten motor, TU5, jezdí v jiných autech, těžších, což jsem zmínil a v nich žere v kombinaci 8 litrů. A je to zmíněno mnou i v té diskuzi. 😉
V té lehčí 301 s ním budeš jezdit jako důchodce v kombinaci za 6.4. O více jak jeden a půl litru úsporněji. Což zde od začátku tvrdím.
Ty ovšem tvrdíš, že "rychlejsi jedinec" s ním bude jezdit za 6! litrů, což z něj dělá úspornější auto, než je Fiat Panda s 1.2, která je o metrák lehčí na užších kolech a s polovinou koní.
Gratuluji! Svojí blbostí ses opět překonal. >😁 :yes😒br /> Na tvém místě bych to už nerozmazával, nebo tu ze sebe uděláš ještě většího kašpara. >😁
Až pochopíš, že ten motor, je TU5, tak možná pochopíš, že 8 není 6,4 >😁
Zase si napsal blbost! Gratuluji! >😒] :yes:
Zase si napsal blbost! Gratuluji! >😒] :yes:
Mazda 3 porazila Golf... what else is new.
Mazda 3, a predtym 323, bola jazdne vzdy o triedu nad Golfom.
Mazda 3, a predtym 323, bola jazdne vzdy o triedu nad Golfom.
Co dokáže předmětný Rapid, bylo jasně vidět na severní smyčce ve videích konkurenčního Autofora.
Žádná tragická nestabilní jízda se nekonala. 😉
Při těchto dynamických měřeních jde většinou hodně o hmotnost a tu má rapid o "pár" kilo taky lepší.
Žádná tragická nestabilní jízda se nekonala. 😉
Při těchto dynamických měřeních jde většinou hodně o hmotnost a tu má rapid o "pár" kilo taky lepší.
Dost odvazne tvrzeni, zvlast kdyz v primem srovnani na trati ta mazda za slabsim leonem vyrazne zaostavala.
ak je to s tou mazdou tak ako pises tak potom asi radsej nieco ine, 500L aj C4 picasso su zaujimave auta. Ja som len tak cvicne omrkol kiu carens. Ta s 1,6GDi stoji vo vybave comfort 415 000 a za vyhrievane sedacky s prednym oknom sa doplaca 5000 ( volitelna vybava ) takze si na cene 420 000. Je to len o 20 000 viac ako mazda 3 1,5 sedan ktora stoji okolo 400 000. Ak prioritne hraje prim rodina asi by som zvazoval nieco medzi picassom a carensom, samzrejme zalezi aj od ceny kolko chces do auta vrazit. Ale v cene mazdy su aj picasso aj carens aj 500L a najdes v tej cene kopec dalsich auta, zaujimavy ya mi vidi novy leon kombi .... potom sa podel s nami co ste si vybrali 😉
Půl vteřiny v dlouhém táhlem není na ručník, to je na... harakiri >😁 😉 Mimochodem, nevíš jak jsou na tom tyhle motorizace s maximální rychlostí?
Nutnost podřazovat na D1 z šestky na pětku je hlavně asi dána nesmyslně dlouhými převody (stejně jako u Aurisu II 1,6 VVTi).
Osobně bych si auto, u kterýho je podřazování na D1 nutný nekoupil, zhýčkaný to dieselem s 300Nm, je pro mě nutnost, abych zapnul tempomat a neřešil to.
A to prý například Rapid na D1 zvládá, a to s motorem 1,2TSI 77kW, bez podřazování. Ten motor nijak nechválím, ale máte někdo Rapida? Je to pravda?
Osobně bych si auto, u kterýho je podřazování na D1 nutný nekoupil, zhýčkaný to dieselem s 300Nm, je pro mě nutnost, abych zapnul tempomat a neřešil to.
A to prý například Rapid na D1 zvládá, a to s motorem 1,2TSI 77kW, bez podřazování. Ten motor nijak nechválím, ale máte někdo Rapida? Je to pravda?
Kolega shora se na tyhle motorizace ovšem neptal... :😉 Tedy, že se tu budeš snažit zrovna ty dnes uplatnit svou náklonnost... spíše jsem si říkal, že dnes si asi budeš muset dát diskusní pauzičku... 😉 Přeneseme-li se přes tu motorizaci, pak i další zjištění nejsou z rodu inspirací, vezmi si napříkad rozdílnou rovinu posazu, no to je šok 😄
Uhodil jsi hřebíček na hlavičku, ten Rapid si dá horní mazdu v každém dlouhém táhlém s prstem v nosu a s šestkou na brkančku. O tom, jestli je nutno s Rapidem v kopcích podřazovat na déjedna, není nutno vůbec uvažovat, to je vyloučené jaksi z Volkswagenovské podstaty. Na to jsou tu jiní "kofři" >😁
Důležité je, že až se předmětní jezdci potkají pod tím kopcem, bude ten v Rapidu králem situace. A kdo z nich bude muset podřazovat už víme >😁
Dostat to nejlepší z atmosférické jednapětky... to ti přeju >😒]
Dostat to nejlepší z atmosférické jednapětky... to ti přeju >😒]
" ... auto se ale po ní pohybuje ladně, bez uskakování, tupých ran nebo nepříjemných zvukových projevů"
A prečo nie? Však má nové tlmiče, nové struny, zvuková izolácia, ale hlavne nevybúchané siletbloky!
A prečo nie? Však má nové tlmiče, nové struny, zvuková izolácia, ale hlavne nevybúchané siletbloky!
Problém v podradzovaní do kopca vidím v tom, že Ti vypne tempomat a musíš ho znovu nastaviť. Ináč ok, nie?
Pre ženské? Mne sa nepáči ani fiat 500 ani 500L, ani mojej manželke. Doslova povedala "Sleduj ten hnus!". Ale ak sa Ti vám páči... prečo nie? Design je občas veľmi subjektívna záležitosť...
zacinas s invektivami, pricom sam nechapes ani tym tabulkovym parametrom.
Neexistuje atmosfericky motor, ktory by daval v nizskych otackach tolko vykonu, ako turbomotor s rovnakym max vykonom(jedine ze by bol ucelovo priskrteny pre napr sportove ucely a zvyraznenie vykonovej spicky tak, ako to robi renault sports- ale aj oni davaju u turba viac vykonu nez atmosfera). Ak ano, tak mi ho pls ukaz.
Neexistuje atmosfericky motor, ktory by daval v nizskych otackach tolko vykonu, ako turbomotor s rovnakym max vykonom(jedine ze by bol ucelovo priskrteny pre napr sportove ucely a zvyraznenie vykonovej spicky tak, ako to robi renault sports- ale aj oni davaju u turba viac vykonu nez atmosfera). Ak ano, tak mi ho pls ukaz.
opravdu tě nejvíc zajímá, jestli pojede 200k auto za 7,22? 7,24 už je moc? A když ten motor máš jak píšeš 10 let, co takhle další náklady? A životnost? Protože mě to nepřijde nedůležité, když kupuji auto na 10 let.Ty se pořád dohaduješ o desetinky litru, ale ve srovnání tsi a mazda je velice pravděpodobné, že spotřeba nebude u tsi jediná finanční položka. Čest vw vyjímkám, ale mezi ty pokud vím 1,2tsi a 1,4 nepatří. Ne, že bych chtěl za každou cenu protěžovat mazdu, třeba honda 1,8i je totéž.103kw, krásná spotřeba, spolehlivost.
1, Tak on je vývoj i u atmosfér. Třeba jen dvoulitr v posledním Accordu (115kW) je o 1,1 litru úspornější než ten v předposledním se 114kW (tam to ale dělá i ten šestý kvalt). Budoucnost patrně ukáže, že s turby ta spotřeba skutečně poleze níže než u atmosfér, zatím to ale mnoho aut nesplňuje. Úsporná jsou některá TSI, dobře je na tom i BMW a některé Ecoboosty.
2, Pro člověka, který drží otáčky často nízko, ano. Pokud je ochoten ten motor trochu více vytočit (řekněme o cca 15% výše - což je při běžné jízdě tak 300-400 otáček), rozdíly sice budou, ale ne moc výrazné. Na dálnici při nejvyšším kvaltu je turbo většinou ve výhodě, to ano. Záleží také na převodech.
3, No, zatím se ukazuje, že minimálně seškrcená turba a sekrcená atmosféra spolu dokážou držet krok jak ve spotřebě, tak výkonu a točivém momentu (1,4 TSI 90kW vs Sky-G 88kW). To k té ukázce, kde je dynamika a spotřeba srovnatelná.
Otázkou samozřejmě je, jak se do budoucna budou jevit rozdíly motorů s vyšším tlakem turba vs větší atmosféry. Navíc, pokud máš atmosféru se stejnou dynamikou pro běžnou jízdu (těch tvých 15% výkonu navíc), pak nezapomínej na to, pro případ potřeby máš právě těch 15% výkonu navíc (a všude jinde podobnou dynamiku jako u turba), což myslím, že za tu lehce zvýšenou spotřebu není až tak hrozné. No, sám jsem zvědav, jak se bude vyvíjet budoucnost.
2, Pro člověka, který drží otáčky často nízko, ano. Pokud je ochoten ten motor trochu více vytočit (řekněme o cca 15% výše - což je při běžné jízdě tak 300-400 otáček), rozdíly sice budou, ale ne moc výrazné. Na dálnici při nejvyšším kvaltu je turbo většinou ve výhodě, to ano. Záleží také na převodech.
3, No, zatím se ukazuje, že minimálně seškrcená turba a sekrcená atmosféra spolu dokážou držet krok jak ve spotřebě, tak výkonu a točivém momentu (1,4 TSI 90kW vs Sky-G 88kW). To k té ukázce, kde je dynamika a spotřeba srovnatelná.
Otázkou samozřejmě je, jak se do budoucna budou jevit rozdíly motorů s vyšším tlakem turba vs větší atmosféry. Navíc, pokud máš atmosféru se stejnou dynamikou pro běžnou jízdu (těch tvých 15% výkonu navíc), pak nezapomínej na to, pro případ potřeby máš právě těch 15% výkonu navíc (a všude jinde podobnou dynamiku jako u turba), což myslím, že za tu lehce zvýšenou spotřebu není až tak hrozné. No, sám jsem zvědav, jak se bude vyvíjet budoucnost.
Takze kdyz to shrnu, tak😒br />
1) Pri mixu par motoru a aut jsi dospel k tomu, ze spotreba je obdobna. (Jak dopadne srovnani toho nejlepsiho? Prumerovani nema smysl, zvlast pokud se bavime o rozvoji TB motoru teprve v poslednich 8-10 letech)
2) Uznavas, ze pri max.obdobnem vykonu jede atmosfera hure.
Z toho mi jednoznacne vychazi, kde je lepsi pomer spotreba / jizdni vykon.
Ano, TSi neni jediny, ale podobne jako jsou motory od Mazdy vsude vyzdvihovany jako spicka v atmosfericke produkci, tak ja soucasnou radu TSi hodnotim jako spicku konstrukce s turbem (muj nazor, mozna jsou i lepsi). A kdyz jen tu srovnam se soucasnou spickou atmosfer, tak mi prosim ukaz nejakou, kde dynamika a spotreba bude aspon srovnatelna.
A krasne to jde videt na vrcholne motorizaci M3. Dynamika jen o neco malo lepsi, nez ma tuctovka 1.4TSi (a to se jeste zacina prodavat 110kW verze). Pritom vykon vyssi vyrazne (proto zminuji tech 15😖 a rozdil ve spotrebe 0,5 litru ...
2) Uznavas, ze pri max.obdobnem vykonu jede atmosfera hure.
Z toho mi jednoznacne vychazi, kde je lepsi pomer spotreba / jizdni vykon.
Ano, TSi neni jediny, ale podobne jako jsou motory od Mazdy vsude vyzdvihovany jako spicka v atmosfericke produkci, tak ja soucasnou radu TSi hodnotim jako spicku konstrukce s turbem (muj nazor, mozna jsou i lepsi). A kdyz jen tu srovnam se soucasnou spickou atmosfer, tak mi prosim ukaz nejakou, kde dynamika a spotreba bude aspon srovnatelna.
A krasne to jde videt na vrcholne motorizaci M3. Dynamika jen o neco malo lepsi, nez ma tuctovka 1.4TSi (a to se jeste zacina prodavat 110kW verze). Pritom vykon vyssi vyrazne (proto zminuji tech 15😖 a rozdil ve spotrebe 0,5 litru ...
1, No nešlape, ale také je docela obvyklé, že spotřeba po záběhu klesá a nestoupá. Takže se klidně dá předpokládat, že to naopak poleze možná i dolů. Každopádně teď je tam problém s tím, že těch vzorků je skutečně velmi málo a kdo ví, zda tam jsou teď spořílci, draví jezdci a podobně.
2, Když dám Golfa s manuálem od roku 2013 (poslední generaci), mám u 90kW verze 6,6 litru a u 103kW verze 6,9 litru, a to tam je navíc třetina aut s ACT...
3, Poslední odstavec... no očividně jsi nic nepochopil. Já nikde neříkám, že atmosféra jezdí za méně, ale že nejezdí za více. Ona ta 88kW Mazda je přidušená atmosféra, 90kW TSI je přidušené turbo a kurňa, obojí na potvoru jezdí zhruba za stejně. To, že u 300koňového auta je turbo úspornější přece nemá moc společného s tím, že to bude platit u aut se 120 koňmi. Ve tvé kategorii možná žádná sorvnatelně úsporná atmosféra neexistuje, ale u těchto menších aut prostě nikde nevidím.
Dáme si to tedy ještě jednou - kategorie 88-103kW, nejprve některá turba😒br />
BMW 116i 100kW - 7,4 litru
Fiat Bravo 1.4T 88kW - 8,0 litru
Ford Focus 1.0EB 92kW - 6,8 litru
Mercedes A180 1.6 90kW - 7,4 litru
Opel Astra 1.4T 88kW - 7,9 litru
Opel Astra 1.4T 103kW - 7,8 litru
Renault Megane 1.2TCe 85kW - 7,0 litru
Renault Megane 1.4TCe 96kW - 7,7 litru
VW Golf 7 TSI 90kW - 6,6 litru
VW Golf 7 TSi 103kW - 6,9 litru
Průměr pro tato turba 7,35 litru (při 93,5kW). A teď nějaké atmosféry😒br />
Citroen C4 1,6/88kW - 7,2 litru (Peugeot308 s tímtéž motorem 7,4)
Honda Civic 1,8/104kW - 7,3 litru
Hyundai i30 1,6/99kW - 7,2 litru (Kia Ceed s tímtéž motorem 7,3)
Mazda 3 2,0/88kW - 6,9 litru
Toyota Auris 1.6/97kW - 7,2 litru
Jak se tak dívám, atmosféry mají zhruba také okolo 7,3 litru (při výkonu 95 kW). Takže ano, kvůli průběhu točivého momentu tu sice máme v praxi o něco slabší atmosféry, ale kupodivu žerou tak nějak přibližně stejně. A můžeme to zkusit např. i ve střední třídě. Třebas okolo 100-120kW😒br />
Turba😒br /> BMW 316i/100kW - 6,6 litru (včetně automatu)
Ford Mondeo 1,6EB/118kW - 8,1 litru
Mercedes C180CGI/115kW - 9,0 litru (včetně automatu, s manuálem dokonce 9,1)
Peugeot 508 1,6THP/115kW - 7,1 litru
VW Passat 1.8 TSI/118kW - 8,3 litru (u Audi A4 dokonce okolo 9,0 litru) - řekněme tedy 8,6 pro 1.8 TSI
Pět turbomotorů, průměr 7,9 litru, průměrně 113 kW.
Atmosféry😒br /> Ford Mondeo 2,0/107kW - 9,4 litru
Honda Accord 2.0/115kW - 7,9 litru
Mazda 6 2,0/107kW - 7,0 litru
Mazda 6 2,0/121kW - 7,4 litru
Toyota Avensis 1,8/108kW - 7,4 litru
Toyota Avensis 2,0/112kW - 8,3 litru
Máme tu šest atmosfér s průměrnou spotřebou 7,9 litru (zejména kvůli uchlastanému Mondeu) při průměrném výkonu 112 kW. Dobře je vidět, že třeba Mondeu turbomotor skutečně hodně pomohl.
Je jasné, že tu je lepší průběh točivého momentu u turbomotorů. Pokud mají turba a atmosféry stejný max. výkon, spotřeba je v průměru očividně totožná (každopádně je vidět, že některé motory v každé kategorii umí být výrazně lepší i výrazně horší), jen ten točivý moment mají lepší. Spotřebu teda ne.
Pokud bychom dali o 15% výkonnější atmosféru jak navrhuješ ty, aby to bylo točivým momentem více vyrovnané, pak ano, spotřeba u atmosfér by vzrostla, ale zároveň bys měl stejnou dynamiku kdybys to moc netočil a lepší dynamiku, kdybys to točil (protože máš vyšší max. výkon).
Takže ano, existují úsporné turbomotory (ale to i atmosféry) a v praxi ti jaksi zatím ten argument s nižší spotřebou moc nevychází. Alespoň ne u řidiče, který jezdí "běžně". Chce to srovnávat průměrné spotřeby koncepcí a nevybírat dvě konkrétní auta. Když srovnám BMW 316i se 100kW a 6,6 litru s Mondeem 2,0 se 107kW, které jezdí za 9,4 litru, tak je tu vidět jasné vítězství turba. Když vemu třeba M-B C180 CGI se 115kW a 9,0 litru versus Mazda 6 2,0 se 121kW a 7,4 litru, naopak to vypadá na jasné vítězství atmosféry. Takže to, za kolik ti jezdí kolega s TSI, zde nic moc neříká, protože jeho TSI není jediný turbomotor na světě.
2, Když dám Golfa s manuálem od roku 2013 (poslední generaci), mám u 90kW verze 6,6 litru a u 103kW verze 6,9 litru, a to tam je navíc třetina aut s ACT...
3, Poslední odstavec... no očividně jsi nic nepochopil. Já nikde neříkám, že atmosféra jezdí za méně, ale že nejezdí za více. Ona ta 88kW Mazda je přidušená atmosféra, 90kW TSI je přidušené turbo a kurňa, obojí na potvoru jezdí zhruba za stejně. To, že u 300koňového auta je turbo úspornější přece nemá moc společného s tím, že to bude platit u aut se 120 koňmi. Ve tvé kategorii možná žádná sorvnatelně úsporná atmosféra neexistuje, ale u těchto menších aut prostě nikde nevidím.
Dáme si to tedy ještě jednou - kategorie 88-103kW, nejprve některá turba😒br />
VW Golf 7 TSI 90kW - 6,6 litru
VW Golf 7 TSi 103kW - 6,9 litru
Průměr pro tato turba 7,35 litru (při 93,5kW). A teď nějaké atmosféry😒br />
Citroen C4 1,6/88kW - 7,2 litru (Peugeot308 s tímtéž motorem 7,4)
Honda Civic 1,8/104kW - 7,3 litru
Hyundai i30 1,6/99kW - 7,2 litru (Kia Ceed s tímtéž motorem 7,3)
Mazda 3 2,0/88kW - 6,9 litru
Toyota Auris 1.6/97kW - 7,2 litru
Jak se tak dívám, atmosféry mají zhruba také okolo 7,3 litru (při výkonu 95 kW). Takže ano, kvůli průběhu točivého momentu tu sice máme v praxi o něco slabší atmosféry, ale kupodivu žerou tak nějak přibližně stejně. A můžeme to zkusit např. i ve střední třídě. Třebas okolo 100-120kW😒br />
Turba😒br /> BMW 316i/100kW - 6,6 litru (včetně automatu)
Ford Mondeo 1,6EB/118kW - 8,1 litru
Mercedes C180CGI/115kW - 9,0 litru (včetně automatu, s manuálem dokonce 9,1)
Peugeot 508 1,6THP/115kW - 7,1 litru
VW Passat 1.8 TSI/118kW - 8,3 litru (u Audi A4 dokonce okolo 9,0 litru) - řekněme tedy 8,6 pro 1.8 TSI
Pět turbomotorů, průměr 7,9 litru, průměrně 113 kW.
Atmosféry😒br /> Ford Mondeo 2,0/107kW - 9,4 litru
Honda Accord 2.0/115kW - 7,9 litru
Mazda 6 2,0/107kW - 7,0 litru
Mazda 6 2,0/121kW - 7,4 litru
Toyota Avensis 1,8/108kW - 7,4 litru
Toyota Avensis 2,0/112kW - 8,3 litru
Máme tu šest atmosfér s průměrnou spotřebou 7,9 litru (zejména kvůli uchlastanému Mondeu) při průměrném výkonu 112 kW. Dobře je vidět, že třeba Mondeu turbomotor skutečně hodně pomohl.
Je jasné, že tu je lepší průběh točivého momentu u turbomotorů. Pokud mají turba a atmosféry stejný max. výkon, spotřeba je v průměru očividně totožná (každopádně je vidět, že některé motory v každé kategorii umí být výrazně lepší i výrazně horší), jen ten točivý moment mají lepší. Spotřebu teda ne.
Pokud bychom dali o 15% výkonnější atmosféru jak navrhuješ ty, aby to bylo točivým momentem více vyrovnané, pak ano, spotřeba u atmosfér by vzrostla, ale zároveň bys měl stejnou dynamiku kdybys to moc netočil a lepší dynamiku, kdybys to točil (protože máš vyšší max. výkon).
Takže ano, existují úsporné turbomotory (ale to i atmosféry) a v praxi ti jaksi zatím ten argument s nižší spotřebou moc nevychází. Alespoň ne u řidiče, který jezdí "běžně". Chce to srovnávat průměrné spotřeby koncepcí a nevybírat dvě konkrétní auta. Když srovnám BMW 316i se 100kW a 6,6 litru s Mondeem 2,0 se 107kW, které jezdí za 9,4 litru, tak je tu vidět jasné vítězství turba. Když vemu třeba M-B C180 CGI se 115kW a 9,0 litru versus Mazda 6 2,0 se 121kW a 7,4 litru, naopak to vypadá na jasné vítězství atmosféry. Takže to, za kolik ti jezdí kolega s TSI, zde nic moc neříká, protože jeho TSI není jediný turbomotor na světě.
A srovnáváš mj. u m6 a Passatu výraznou diferenci v hmotnosti?
M3 nemá smysl ještě hodnotit, proto píšu, ať se tam podívá za pár měsíců. Dnes tam z těch doslova pár aut (takže statisticky velmi problematické) není žádné, které má natočeno víc, jak 4.000 km. Tudíž všechny stále v záběhu, kdy na to logicky předpokládám, nikdo tak ještě nešlape.
A u turba je nutné zmínit ještě jednu věc - a to fakt, nakolik je to turbo elektronicky přidušené, tzn. nakolik je potlačena jeho efektivita. Viz. třeba Golf G7 1.4 TSi – 90kW – 6,94 proti 103kW – 7,04. Obdobně třeba 1.6 EB 110 Kw – 7,62 vs. 134kW – 7,82 nebo tebou uvedená Astra. A to je ten problém, protože v kategorii "90kW", nemluvě o slabších, jsou všechny motory až na výjimky (silnější 1.0 EB) velmi soft turba.
A upřímně se rád někdy v reálném provoze přesvědčím o tom, jak atmosféra, která jede srovnatelně s dobře udělaným a nepřidušeným turbem (tzn. atmo má pak proti turbu + cca. 15% výkonu navíc) jede v reálu za míň, protože už 10 let hledám auto, které by např. při 200PS jezdilo max. za 7,22, což byl můj dlouhodobý průměr při kombi každodenním provoze u 1.8T po optimalizaci SW. Dnes je to 9,04 při 305PS u 2.5T … prosím tipy na poctivou, dobře udělanou atmosféru, která to zvládne.
M3 nemá smysl ještě hodnotit, proto píšu, ať se tam podívá za pár měsíců. Dnes tam z těch doslova pár aut (takže statisticky velmi problematické) není žádné, které má natočeno víc, jak 4.000 km. Tudíž všechny stále v záběhu, kdy na to logicky předpokládám, nikdo tak ještě nešlape.
A u turba je nutné zmínit ještě jednu věc - a to fakt, nakolik je to turbo elektronicky přidušené, tzn. nakolik je potlačena jeho efektivita. Viz. třeba Golf G7 1.4 TSi – 90kW – 6,94 proti 103kW – 7,04. Obdobně třeba 1.6 EB 110 Kw – 7,62 vs. 134kW – 7,82 nebo tebou uvedená Astra. A to je ten problém, protože v kategorii "90kW", nemluvě o slabších, jsou všechny motory až na výjimky (silnější 1.0 EB) velmi soft turba.
A upřímně se rád někdy v reálném provoze přesvědčím o tom, jak atmosféra, která jede srovnatelně s dobře udělaným a nepřidušeným turbem (tzn. atmo má pak proti turbu + cca. 15% výkonu navíc) jede v reálu za míň, protože už 10 let hledám auto, které by např. při 200PS jezdilo max. za 7,22, což byl můj dlouhodobý průměr při kombi každodenním provoze u 1.8T po optimalizaci SW. Dnes je to 9,04 při 305PS u 2.5T … prosím tipy na poctivou, dobře udělanou atmosféru, která to zvládne.
Jak? Jednoduše, to je základní fyzika. To, že je turbo náchylnější na styl jízdy je sice všeobecně známý a tradovaný fakt, ale reálně nesmyslný. Kdysi před lety jsem si porovnával na Tipcars 100 aut s různými motory, které tento server testoval na 2 okruzích,jeden běžnou jídou, druhou ostřejší. A výsledek byl v průměru naprosto stejný - při ostřejší jízdě si veškeré konstrukce - atmo, TD, TB vzaly poměrově naprosto stejně (tuším + 45-50😖. Tolik obecně. Pokud by platilo něco jiného (že atmosféra tolik nežere), tak pak má atmosféra má větší účinnost - tudíž že stejnou práci vyprodukuje z menšího objemu paliva.
Máš benzín, dvoulitr a jezdíš za 6,5. OK. Kolega má služební 1.4TSi (tudíž spotřebu skutečně řešit nemusí), a teď v zimě, když nejezdí dlouhé štreky, mu spotřeba vyskočila z 5,8 na 6,3 ...
Máš benzín, dvoulitr a jezdíš za 6,5. OK. Kolega má služební 1.4TSi (tudíž spotřebu skutečně řešit nemusí), a teď v zimě, když nejezdí dlouhé štreky, mu spotřeba vyskočila z 5,8 na 6,3 ...
1, V podstatě souhlas, dá se však trochu snížit lepším řazením (trochu později).
2, Tak s tím už tolik nesouhlasím. TSI jsou jedny z mála turbomotorů, kde downsizing opravdu funguje, jsou to velmi úsporné turbomotory. A co říká třeba takový Spritmonitor pro VW Passat a Mazdu 6? Mazda 6 107kW - 7,0, Mazda 6 121 kW - 7,4 litru. VW Passat je jen ve verzi 90 kW a ta má spotřebu okolo 7,4 (118kW Passatů ja na SM málo). Takže tady třeba vítězí Mazda.
Když se podíváme na první údaje u Mazdy 3, kde jsou zatím jen dvoulitry ve velmi omezeném počtu, pak 88kW verze 6,9 a 121kW verze 7,5 litru. Pokud jde o Golf, pak 1.2 TSI 77kW 6,1 litru, 90kW TSi 6,6 litru (ten má 200 Nm, takže nelze ani hovořit o tom, že by byl v průměru výrazně silnější), 103kW TSI 6,9 litru. Zde tedy naopak vítězí Golf. Že by to ale byly nějaké dramatické rozdíly blížíci se např. k litru spotřeby... to nejsou. Sám jsem zvědav, za kolik ta 1,5ka bude jezdit, osobně tipuju, že by to mohlo mýt někde kolem 6,3.
Pro zajímavost, ještě připomenu Mazda 3 88kW - 6,9 a 121 kW - 7,5 litru. Pak jsem vyhledal konkurenci s manuální převodovkou většinou od roku 2013 (snad s výjimkou Brava a Astry, které jsou na trhu už hodně dlouho s turbomotory, tak jsem tam dal dřívější roky)
Ford Focus 1.6EB 110kW - 7,8 litru
Nepopírám, že při úsporné jízdě může být turbo úspornější, v reálném provozu, který zahrnuje i rozjíždění a mnoho dalších věcí jaksi úspornější není. Jaksi tam fakt nevidím moc turbomotorů v 90kW kategorii, které by jezdily výrazněji pod 7 litrů, tedy že by znatelně předčily Mazdu 3 88kW.
2, Tak s tím už tolik nesouhlasím. TSI jsou jedny z mála turbomotorů, kde downsizing opravdu funguje, jsou to velmi úsporné turbomotory. A co říká třeba takový Spritmonitor pro VW Passat a Mazdu 6? Mazda 6 107kW - 7,0, Mazda 6 121 kW - 7,4 litru. VW Passat je jen ve verzi 90 kW a ta má spotřebu okolo 7,4 (118kW Passatů ja na SM málo). Takže tady třeba vítězí Mazda.
Když se podíváme na první údaje u Mazdy 3, kde jsou zatím jen dvoulitry ve velmi omezeném počtu, pak 88kW verze 6,9 a 121kW verze 7,5 litru. Pokud jde o Golf, pak 1.2 TSI 77kW 6,1 litru, 90kW TSi 6,6 litru (ten má 200 Nm, takže nelze ani hovořit o tom, že by byl v průměru výrazně silnější), 103kW TSI 6,9 litru. Zde tedy naopak vítězí Golf. Že by to ale byly nějaké dramatické rozdíly blížíci se např. k litru spotřeby... to nejsou. Sám jsem zvědav, za kolik ta 1,5ka bude jezdit, osobně tipuju, že by to mohlo mýt někde kolem 6,3.
Pro zajímavost, ještě připomenu Mazda 3 88kW - 6,9 a 121 kW - 7,5 litru. Pak jsem vyhledal konkurenci s manuální převodovkou většinou od roku 2013 (snad s výjimkou Brava a Astry, které jsou na trhu už hodně dlouho s turbomotory, tak jsem tam dal dřívější roky)
Ford Focus 1.6EB 110kW - 7,8 litru
Nepopírám, že při úsporné jízdě může být turbo úspornější, v reálném provozu, který zahrnuje i rozjíždění a mnoho dalších věcí jaksi úspornější není. Jaksi tam fakt nevidím moc turbomotorů v 90kW kategorii, které by jezdily výrazněji pod 7 litrů, tedy že by znatelně předčily Mazdu 3 88kW.
na tu spotřebu jsi přišel jak?(že musí prohrát). Je všeobecně známý, že turbo je mnohem náchylnější na styl jízdy, rychlejší jízda spapá o dost významě víc.Atmosféra tak velký rozdíly nemá. Tolik obecně. A konkrétně - s touhle patnáctistovkou novináři na testování funglovky jeli na Montserat a měli průměr 5,7.S funglovkou, po zajetí by to bylo určitě lepší. Mám benzín dvoulitr a průměr 6,5. Zima a funglovka.Proč nevěřit, že po zajetí a mimo zimu pod 6? A spolehlivost turbo vs.atmosféra, TSI vs. zbytek světa...A konkrétně VW vs. Mazda .......Takže zhrňme si to, o něco lepší dymanika turba ano,spotřeba spíš ne a spolehlivost už vůbec.
Problem je v to, ze prave nedokaze.
Kdyz provnam turbo se stejne vykonnou atmosferou, tak obvykle😒br /> 1) Turbo ma diky plochemu a vyssimu kroutaku lepsi dynamiku, a to jak o neco tu maximalni, tak hlavne, a to vyrazne, dynamiku pruznou (viz. treba srovnani Golf 1.4TSi vs. Auris 1.6).
2) Ve spotrebe take atmosfera logicky musi prohrat, protoze kdyz motor jede udrzovaci rezim pri bezne jizde a jede na zlomek sveho potencialu (coz je vyznamna cast jizdy), tak musi turbo plnit vyrazne mensi objem.
A staci se pak za par mesicu kouknout treba na Spritmonitor, jak si bude stat M3 s touhle 1.5-kou treba proti OIII s 1.2TSi, ktera v raalu jezdi pod 6 litru, nebo klidne silnejsi dvoulitr s 1.4TSi (ten jezdi za 6,😄.
Kdyz provnam turbo se stejne vykonnou atmosferou, tak obvykle😒br /> 1) Turbo ma diky plochemu a vyssimu kroutaku lepsi dynamiku, a to jak o neco tu maximalni, tak hlavne, a to vyrazne, dynamiku pruznou (viz. treba srovnani Golf 1.4TSi vs. Auris 1.6).
2) Ve spotrebe take atmosfera logicky musi prohrat, protoze kdyz motor jede udrzovaci rezim pri bezne jizde a jede na zlomek sveho potencialu (coz je vyznamna cast jizdy), tak musi turbo plnit vyrazne mensi objem.
A staci se pak za par mesicu kouknout treba na Spritmonitor, jak si bude stat M3 s touhle 1.5-kou treba proti OIII s 1.2TSi, ktera v raalu jezdi pod 6 litru, nebo klidne silnejsi dvoulitr s 1.4TSi (ten jezdi za 6,😄.
Ten dysplay neradí vždy 100% píšou to i v návodu. Dneska Mikulov Brno a něchtělo to podřadit, 130 znamena 2900 otáček a to je motor na začátku své síly. Možná by to chtělo podřadit, kdybych na to šlápl až na podlahu - nevím, ale takový to "přidání si" a začne to v klidu zrychlovat...
Jj, také si myslím, že už v podstatě souhlasíme. Mi šlo jen o to, ukázat, že dlouhá převodovka v průměru dynamiku auta významně nezhorší, může ale významně ovlivnit (zhoršit, ale i zlepšit) chování auta v určitých situacích - proto také nemají všechna auta úplně stejné převodovky.
Jednoduše řečeno, stačí když se někde napíše, že se brutálně prodloužily převody a hned se vyrojí desítky lidí, kteří lamentují, jak moc to nepojede. Což je blbost. Pojede to téměř stejně, jen se mohou častěji nastat situace, kdy nebude vhodný převod, ale naopak se občas najdou i nové situace, které člověk zvládne podstatně lépe než s krátkou převodovkou (namátkou třeba předjíždění náklaďáku jedoucího 70 na okresce - s dlouhou převodovkou to člověk potáhne do 110, aniž by řadil).
A ještě jinak řečeno. Oponoval jsem tomu, že dlouhé převody výrazně zabíjejí dynamiku, což si někteří přeložili jako, že tvrdím, že to naprosto neovlivňuje (jenže svět není černobílý). Chtěl jsem jen říci, že ten vliv je "v průměru" poměrně malý (někde se něco ztratí, někde zase něco získá), nikoli však žádný a nikoli obrovský.
Jednoduše řečeno, stačí když se někde napíše, že se brutálně prodloužily převody a hned se vyrojí desítky lidí, kteří lamentují, jak moc to nepojede. Což je blbost. Pojede to téměř stejně, jen se mohou častěji nastat situace, kdy nebude vhodný převod, ale naopak se občas najdou i nové situace, které člověk zvládne podstatně lépe než s krátkou převodovkou (namátkou třeba předjíždění náklaďáku jedoucího 70 na okresce - s dlouhou převodovkou to člověk potáhne do 110, aniž by řadil).
A ještě jinak řečeno. Oponoval jsem tomu, že dlouhé převody výrazně zabíjejí dynamiku, což si někteří přeložili jako, že tvrdím, že to naprosto neovlivňuje (jenže svět není černobílý). Chtěl jsem jen říci, že ten vliv je "v průměru" poměrně malý (někde se něco ztratí, někde zase něco získá), nikoli však žádný a nikoli obrovský.
Přesně tak... pád otáček pod 3000 při dynamické jízdě není na dvojku problém, na pětku by to ale už problém byl. Nejde tedy čistě o minimalizaci plochy pod grafem, ale o nějaký kompromis.
Já ale reagoval na tenhle odstavec (a část z něj jsem citoval)😒br />
"Je tedy otázkou, zda výrobce natáhne převodovku stálým převodem (jako Mazda) nebo větším rozestupem mezi převody (jako Škoda). První varianta (ta, kterou použila Mazda u 88kW a 121kW Sky-G) se na dynamice v podstatě nepodepíše viz ty moje grafy, druhá varianta trochu ano, ale stále poměrně málo (bude mít sice nižší výkon a bude ho tahat od nižších otáček, ale naopak o to déle pak vydrží táhnout nahoře, kde krátká převodovka bude už dááááávno na vyšším stupni)."
Většinu téhle diskuze jsem jen prolétl, je tu toho hodně a nečte se to v tomhle splácnutém stromu zrovna pohodlně. Poznámka o kompenzaci byla k situaci, kdy bys zkoumal, která převodovka je rychlejší. Pokud chceš ukázat, že na tom nezáleží, tak je to jedno.
Tvé závěry nejsou překvapující, když si člověk uvědomí, jak to vlastně funguje. Pokud máš dvě auta, která mají podobnou maximálku, rozsah použitelných otáček, stejný počet převodů, tak se toho moc vymyslet nedá. Délka zubu souvisí s výškou zubu v pilovém grafu. Když jsem psal o nižší rychlosti u kratší převodovky, tak mi šlo třeba o to, že v nižší rychlosti se snese vyšší zub než ve vyšší. Dívám se na to jako na maximalizaci plochy pod grafem a nejde s tím mnoho dělat - je to prostě ladění motoru a převodovky k nějakému účelu. Stačí si nakreslit ideální převodovku a vidíš, kde máš rezervy a jak máš ruce svázané (klidně si mohu představit 18 stupňovou převodovku a vidím, jak relativně malé vylepšení přinese). Myslím si, že spolu souhlasíme, jen nemůžeme najít společnou řeč. Tvůj poslední odstavec mě v tom jen utvrzuje.
Možná je to v tom, že jsem nikdy neočekával od krátkého převodu, co ty. Nebo nevnímám, že to očekávají ostatní, když řeknou, že je rychlejší, abych jim ukazoval, že se pletou (když však došlo na vliv stálého převodu na pokles otáček, tak jsem jednoduchou matematikou ukázal, že na tom nezáleží). Pro mne je to hlavně o tom, abych měl vhodný převod pro danou zatáčku. To není otázka rychlých zatáček. I v závodech je to o tom, abys zbytečně neřadil a měl jsi vhodné převody. Jak jsem napsal, diskuze o tom bývají hodně zjednodušené. Takže jsme se asi diskuzně minuli. Typicky jde o to, že můžeš některé pomalejší zatáčky projet na dvojku. Jedničkám se ne vždy chce spolupracovat a nemusí mít zrovna optimální délku. Pocit nárůstu dynamiky je dost subjektivní. Na každý převod auto zrychluje ochotněji, protože máš na kolech více točivého momentu, protože máš nižší rychlost. Jak jsem napsal, podle mne spolu souhlasíme.
"Je tedy otázkou, zda výrobce natáhne převodovku stálým převodem (jako Mazda) nebo větším rozestupem mezi převody (jako Škoda). První varianta (ta, kterou použila Mazda u 88kW a 121kW Sky-G) se na dynamice v podstatě nepodepíše viz ty moje grafy, druhá varianta trochu ano, ale stále poměrně málo (bude mít sice nižší výkon a bude ho tahat od nižších otáček, ale naopak o to déle pak vydrží táhnout nahoře, kde krátká převodovka bude už dááááávno na vyšším stupni)."
Většinu téhle diskuze jsem jen prolétl, je tu toho hodně a nečte se to v tomhle splácnutém stromu zrovna pohodlně. Poznámka o kompenzaci byla k situaci, kdy bys zkoumal, která převodovka je rychlejší. Pokud chceš ukázat, že na tom nezáleží, tak je to jedno.
Tvé závěry nejsou překvapující, když si člověk uvědomí, jak to vlastně funguje. Pokud máš dvě auta, která mají podobnou maximálku, rozsah použitelných otáček, stejný počet převodů, tak se toho moc vymyslet nedá. Délka zubu souvisí s výškou zubu v pilovém grafu. Když jsem psal o nižší rychlosti u kratší převodovky, tak mi šlo třeba o to, že v nižší rychlosti se snese vyšší zub než ve vyšší. Dívám se na to jako na maximalizaci plochy pod grafem a nejde s tím mnoho dělat - je to prostě ladění motoru a převodovky k nějakému účelu. Stačí si nakreslit ideální převodovku a vidíš, kde máš rezervy a jak máš ruce svázané (klidně si mohu představit 18 stupňovou převodovku a vidím, jak relativně malé vylepšení přinese). Myslím si, že spolu souhlasíme, jen nemůžeme najít společnou řeč. Tvůj poslední odstavec mě v tom jen utvrzuje.
Možná je to v tom, že jsem nikdy neočekával od krátkého převodu, co ty. Nebo nevnímám, že to očekávají ostatní, když řeknou, že je rychlejší, abych jim ukazoval, že se pletou (když však došlo na vliv stálého převodu na pokles otáček, tak jsem jednoduchou matematikou ukázal, že na tom nezáleží). Pro mne je to hlavně o tom, abych měl vhodný převod pro danou zatáčku. To není otázka rychlých zatáček. I v závodech je to o tom, abys zbytečně neřadil a měl jsi vhodné převody. Jak jsem napsal, diskuze o tom bývají hodně zjednodušené. Takže jsme se asi diskuzně minuli. Typicky jde o to, že můžeš některé pomalejší zatáčky projet na dvojku. Jedničkám se ne vždy chce spolupracovat a nemusí mít zrovna optimální délku. Pocit nárůstu dynamiky je dost subjektivní. Na každý převod auto zrychluje ochotněji, protože máš na kolech více točivého momentu, protože máš nižší rychlost. Jak jsem napsal, podle mne spolu souhlasíme.
1.4TSI 103kW je pořád dynamičtější motor než 2.0Sky-G 107kW. Je tam poměrně výrazný bonus v krouťáku, navíc je maximální točivý moment dosahován mnohem dřív.
To není kritika atmosféry, to je vlastnost...
To není kritika atmosféry, to je vlastnost...
Však to tam máš napísané: kvalitne spravená atmosféra dokáže to isté čo turbo motor (dynamika- reálna, spotreba) a navrch má predpoklad vyššej spoľahlivosti a nižších servisných nákladov do budúcnosti.
Do útočného tónu si prešiel ty, keď si svoju krátku predvádzaciu jazdu povýšil na univerzálny patent na rozum v oblasti automobilizmu. A tie narážky na plagátového kovboja nechám radšej tak...mesačne spravím viac kilometrov ako ty, ale nebudem ťa vytŕhať z ilúzie skúseného staršinu..
Do útočného tónu si prešiel ty, keď si svoju krátku predvádzaciu jazdu povýšil na univerzálny patent na rozum v oblasti automobilizmu. A tie narážky na plagátového kovboja nechám radšej tak...mesačne spravím viac kilometrov ako ty, ale nebudem ťa vytŕhať z ilúzie skúseného staršinu..
Doteď jsem tě měl za jednoho z nejrozumnějších diskutérů tady, tak si to nekaž 😄 Ještě jednou zopakuju ten odstavec a dokonce ti velkými písmeny vyznačím některá slova.
"Pokud má převodovka jiné odstupňování převodů (jiný POMĚR mezi převodem vyšším a nižším), tak se samozřejmě bude lišit, v tom máš pravdu, ale pokud se udělá jen a pouze to, že se vymění stálý převod (tzn. POMĚR mezi jednotlivými převody bude stejný), přeskoky se nijak nezmění."
Já tam tedy "poměrně" nevidím ani jednou, zatímco tam dvakrát vidím "poměr". Kde tobě se tam dvakrát navíc sebrala písmenka "ně", je mi skutečně záhadou.
Já obvod nechci kompenzovat, protože jsem se právě snažil ukázat, že ať dám převody v podstatě jakékoli, na výsledku se to až tak dramaticky neprojeví. Když to hodně přeženu, chtěl jsem v podstatě ukázat, že i kdybych tam dal převodovku třebas z autobusu, ta výkonová křivka bude pořád zhruba ve stejných sférách s tím, že občas bude vést jedna převodovka, občas ale druhá (a jedničku ovlivnit nelze). Nevím proč bych měl ty převody přepočítávat dle obvodu, když se právě snažím ukázat, že na tom přepočítávání až tak nezáleží. To je naprosto nelogické, argumentovat protiargumentem. Navíc jestli bude mít Octavia, která je v nižší střední, nějak dramaticky odlišný obvod kol vůči Mazdě 3, která je také v nižší střední, no to si opravdu nemyslím.
[odkaz]
No, když už jsme u toho, vzal jsem převodovku z autobusu Karosa B952 (viz odkaz výše), který má o 50% větší kola, maximálku někdo okolo 80 km/h a tuto převodovku bez jakékoli změny (stejné převody a stálý převod) narval do Mazdy 3. Jednička je výrazně rychlejší, od 35 do 50 km/h vede převodovka z Mazdy (ta z Karosy jede už za dvě), do cca 65km/h má výrazný náskok opět převodovka z Karosy a od 65 km/h už obě převodovky mají téměř totožné chování. Potíž je ale v tom, že s převodovkou z Karosy je maximální rychlost 180km/h při plně vytočeném motoru (tedy při 130 km/h by to točilo 4300 rpm). Čímž se dostávám k následujícímu.
Samozřejmě souhlasím s tím, že je dobré tu převodovku nastavit tak, aby odpovídala charakteru auta a motoru, jeho hmotnosti, typickému využití. Na tom se naprosto shodneme. Pokud bych stavěl auto, kde potřebuju lepší dynamiku v nižších rychlostech, tak se mi více hodí převodovka z Karosy a ideálně ji ještě trošku zkrátit dvojku a trojku. V průměru se ale v celém rozsahu dosažitelných rychlostí dosáhlo opět poměrně malé 4,3% změny, a to přestože jsem narouboval převodovku z autobusu do osobního auta. A stačilo by tam vrazit ještě nějakou rozumnou šestku a převodovka z autobusu by byla dobře použitelná i v té Mazdě i na dálnici.
Tedy, abychom to shrnuli. Převodovka samozřejmě může rozhodit to, jak se auto bude chovat v některých situacích, zejména třeba zatáčkovitých tratích, a proto je dobré ladit ji podle očekávaného provozu (rozdíly mezi převodovkami totiž vylézají především na prvních dvou třech rychlostech a zde se to dá opravdu blbým naladěním znepříjemnit - větší přeskoky, v prudkých zatáčkách je třeba dvojka moc dlouhá a výkon malý...). To je naprosto jasné. Jakýmkoli zpřevodováním vždy dosáhnu toho, že pro určitou trať a určitém požadavku na výkon to bude zpřevodované blbě - je jen otázkou, jak moc často to bude. Ale jak je vidět, ani dlouhá převodovka neudělá z auta vyloženého lenocha, pokud se normálně řadí. Narážím třebas i na to, že na dálnici se 88kW Mazda a 121kW Mazda mohou chovat naprosto stejně, protože obě mají převod, při kterém motor točí 3200 rpm. Jen u 121kW verze je to šestka a u 88kW verze se jmenuje pětka. Tedy výtky na to, že to na dálnici netáhne a člověk by tam chtěl kratší převodovku ze 121kW verze kvůli dálnici, jsou naprosto mimo.
"Pokud má převodovka jiné odstupňování převodů (jiný POMĚR mezi převodem vyšším a nižším), tak se samozřejmě bude lišit, v tom máš pravdu, ale pokud se udělá jen a pouze to, že se vymění stálý převod (tzn. POMĚR mezi jednotlivými převody bude stejný), přeskoky se nijak nezmění."
Já tam tedy "poměrně" nevidím ani jednou, zatímco tam dvakrát vidím "poměr". Kde tobě se tam dvakrát navíc sebrala písmenka "ně", je mi skutečně záhadou.
Já obvod nechci kompenzovat, protože jsem se právě snažil ukázat, že ať dám převody v podstatě jakékoli, na výsledku se to až tak dramaticky neprojeví. Když to hodně přeženu, chtěl jsem v podstatě ukázat, že i kdybych tam dal převodovku třebas z autobusu, ta výkonová křivka bude pořád zhruba ve stejných sférách s tím, že občas bude vést jedna převodovka, občas ale druhá (a jedničku ovlivnit nelze). Nevím proč bych měl ty převody přepočítávat dle obvodu, když se právě snažím ukázat, že na tom přepočítávání až tak nezáleží. To je naprosto nelogické, argumentovat protiargumentem. Navíc jestli bude mít Octavia, která je v nižší střední, nějak dramaticky odlišný obvod kol vůči Mazdě 3, která je také v nižší střední, no to si opravdu nemyslím.
[odkaz]
No, když už jsme u toho, vzal jsem převodovku z autobusu Karosa B952 (viz odkaz výše), který má o 50% větší kola, maximálku někdo okolo 80 km/h a tuto převodovku bez jakékoli změny (stejné převody a stálý převod) narval do Mazdy 3. Jednička je výrazně rychlejší, od 35 do 50 km/h vede převodovka z Mazdy (ta z Karosy jede už za dvě), do cca 65km/h má výrazný náskok opět převodovka z Karosy a od 65 km/h už obě převodovky mají téměř totožné chování. Potíž je ale v tom, že s převodovkou z Karosy je maximální rychlost 180km/h při plně vytočeném motoru (tedy při 130 km/h by to točilo 4300 rpm). Čímž se dostávám k následujícímu.
Samozřejmě souhlasím s tím, že je dobré tu převodovku nastavit tak, aby odpovídala charakteru auta a motoru, jeho hmotnosti, typickému využití. Na tom se naprosto shodneme. Pokud bych stavěl auto, kde potřebuju lepší dynamiku v nižších rychlostech, tak se mi více hodí převodovka z Karosy a ideálně ji ještě trošku zkrátit dvojku a trojku. V průměru se ale v celém rozsahu dosažitelných rychlostí dosáhlo opět poměrně malé 4,3% změny, a to přestože jsem narouboval převodovku z autobusu do osobního auta. A stačilo by tam vrazit ještě nějakou rozumnou šestku a převodovka z autobusu by byla dobře použitelná i v té Mazdě i na dálnici.
Tedy, abychom to shrnuli. Převodovka samozřejmě může rozhodit to, jak se auto bude chovat v některých situacích, zejména třeba zatáčkovitých tratích, a proto je dobré ladit ji podle očekávaného provozu (rozdíly mezi převodovkami totiž vylézají především na prvních dvou třech rychlostech a zde se to dá opravdu blbým naladěním znepříjemnit - větší přeskoky, v prudkých zatáčkách je třeba dvojka moc dlouhá a výkon malý...). To je naprosto jasné. Jakýmkoli zpřevodováním vždy dosáhnu toho, že pro určitou trať a určitém požadavku na výkon to bude zpřevodované blbě - je jen otázkou, jak moc často to bude. Ale jak je vidět, ani dlouhá převodovka neudělá z auta vyloženého lenocha, pokud se normálně řadí. Narážím třebas i na to, že na dálnici se 88kW Mazda a 121kW Mazda mohou chovat naprosto stejně, protože obě mají převod, při kterém motor točí 3200 rpm. Jen u 121kW verze je to šestka a u 88kW verze se jmenuje pětka. Tedy výtky na to, že to na dálnici netáhne a člověk by tam chtěl kratší převodovku ze 121kW verze kvůli dálnici, jsou naprosto mimo.
V daném odstavci je leda tak "poměrně".
Obvod se ti promítne do převodu. Jen říkám, že s obvodem kola se počítá. Takže by nemuselo být od věci kompenzovat pro případný rozdíl v obvodu, když už si děláš grafy.
Jak jsem napsal, stálý převod ti dává nějaké měřítko. Nemůžeš se dostat kolem faktu, že auto něco váží, má nějaký odpor a motor má daný maximální výkon. Nelze se ptát obecně, která převodovka je lepší. Převodovka je nějaký kompromis, který odpovídá určení. Debaty krátké/ dlouhé převody bývají dost zjednodušené. Nakonec, i kdybys tím vylepšil čas jen o pět procent, na šedesát kol předjedeš standardní verzi třikrát.
Osobně mám celkem dobrý vztah s dlouhými převody. Líbí se mi, když auto dá na jedničku 80+. Stejně tak je impozantní motor, který v pohodě spolupracuje s převodovkou, u které vychází na pětku teoretická maximálka přes 400.
Obvod se ti promítne do převodu. Jen říkám, že s obvodem kola se počítá. Takže by nemuselo být od věci kompenzovat pro případný rozdíl v obvodu, když už si děláš grafy.
Jak jsem napsal, stálý převod ti dává nějaké měřítko. Nemůžeš se dostat kolem faktu, že auto něco váží, má nějaký odpor a motor má daný maximální výkon. Nelze se ptát obecně, která převodovka je lepší. Převodovka je nějaký kompromis, který odpovídá určení. Debaty krátké/ dlouhé převody bývají dost zjednodušené. Nakonec, i kdybys tím vylepšil čas jen o pět procent, na šedesát kol předjedeš standardní verzi třikrát.
Osobně mám celkem dobrý vztah s dlouhými převody. Líbí se mi, když auto dá na jedničku 80+. Stejně tak je impozantní motor, který v pohodě spolupracuje s převodovkou, u které vychází na pětku teoretická maximálka přes 400.
tak porovnavam to s Fabiou a Riom , a fakt mi prisio ze v Cliu je priestoru hlavne na zadnych sedackach o poriadny kus menej
😉
😉
Hlavně, že v tom odstavci je dvakrát slovo "poměr" 😄
Rozdíl v obvodu kol tu hraje jakou roli? Právě jsem ukazoval, že i když na to naroubuju převodovku s úplně jinými převody z jiného auta pro charakterově úplně jiný motor, tak se ta dynamika v průměru až tak dramaticky nezmění. Hodnota průměrně dostupného výkonu se liší v řádu procent, ačkoli se jednotlivé převody liší klidně o desítky procent.
Rozdíl v obvodu kol tu hraje jakou roli? Právě jsem ukazoval, že i když na to naroubuju převodovku s úplně jinými převody z jiného auta pro charakterově úplně jiný motor, tak se ta dynamika v průměru až tak dramaticky nezmění. Hodnota průměrně dostupného výkonu se liší v řádu procent, ačkoli se jednotlivé převody liší klidně o desítky procent.
nechová se ten dlouhozdvih trochu jako chrochták? Nevadí mu nižší otáčky a má větší točivý moment?
Snad jo. Chce to předvídat situaci a chtít si na to zvyknout, zatím je to starost navíc. Navíc to nějak vypíná, že zůstává tlak ve válci a někdy to naskočí skoro samo - myslím bez startéru.
jezdím po městě málo, na stopce držím spojku protože vypínání motoru na 3sec. je blbost.Ale nevypínám ho, dnes ve velké zimě na křižovatce naskočil motor sám, myslím, že ten systém je celkem inteligentní.věřím, že po městě něco ušetří.
Co se nepřesnosti týče, nelíbil se mi "rozestup". Bral jsem to jako rozdíl, ne jako poměr.
Psal jsem obecně. A obecně to platí. Jaký bude reálný přínos, je jiná otázka. Stálý převod je jen jeden faktor. A pokud si půjčuješ převodovku/ diferenciál z jiného auta, neměl bys zapomínat na případný rozdíl v obvodu kol. To jen tak mimochodem.
Psal jsem obecně. A obecně to platí. Jaký bude reálný přínos, je jiná otázka. Stálý převod je jen jeden faktor. A pokud si půjčuješ převodovku/ diferenciál z jiného auta, neměl bys zapomínat na případný rozdíl v obvodu kol. To jen tak mimochodem.
Co I-stop? Používaš ho? Zatím ho automaticky nevypínám a zkouším s ním žít. Někdy naštve, jindy si říkám, že stojím dlouho a stojí to za to. Hodně jezdím po městě, tak uvidím... Byl bych radši, kdyby to fungovalo, nechtěl bych mýt v autě něco zbytečně...
Cit můžeš mít i pro silnější motor 😉 . Nevadí pokud je motor nejslabším článkem, ale nemělo by to být o moc...
Oprava - Na dálnici tuším průměr 6,9, ale ještě to je syrový. Občas to zkouším točit, abych to zajel ve všech režimech.Cesta Zlín - Brno přes Buchláky za 5.9l Ještě mám najeto málo, na nějakou objektivní hodnotu...
máme slabšího dvoulitra, najeto 3,5tis. a zatím taky nadšení. Za kolik jezdíš? My 6,5dle dotankování.
nemas pravdu, preco ma napr mazda 6 namiesto 1305kg z katalogu v TP 1461kg ? je tam naviac cez 150kg vybavy ?
Mám s tímto motorem najeto nějakých 800km, ještě se zajíždí, ale určitě nebudu litovat, že jsem nevzal 2.0 (s tou jsem měl běžnou zkušební jízdu)
Hodně lidí radí jít rovnou do 2.0, ale pokud máte pro auto cit, tak 1.5 jezdí skvěle a nemusíte se jí bát. Zvládá i tu dálnici na šestku bez podřazování, to mi věřte. A v zatáčkách, s dobře zvolenou rychlostí je to radost, pocit ze sportovní jízdy je parádní a přitom si nekoledujete, že skočíte ve škarpě, protože podvozek je parádní.
Hodně lidí radí jít rovnou do 2.0, ale pokud máte pro auto cit, tak 1.5 jezdí skvěle a nemusíte se jí bát. Zvládá i tu dálnici na šestku bez podřazování, to mi věřte. A v zatáčkách, s dobře zvolenou rychlostí je to radost, pocit ze sportovní jízdy je parádní a přitom si nekoledujete, že skočíte ve škarpě, protože podvozek je parádní.
Keď tak pozerám na to čalúnenie zadnej časti zadných operadiel, tak mam pocit, že krajčíri mali zlý deň. 😉
Díky... tohle jsem tak nějak intuitivně tušil, ale na to dát to do vzorečku jsem zatím neměl čas / mozkovou kapacitu 😄
Ano, to myslím naprosto vážně. Ještě tak ujet se jakž takž dá, ale předjet... to je hodně složité. Pokud bys kupříkladu měl předjet toho Megana s 1.2TCe, tak se ti to lépe povede s Meganem 1.4TCe než s Mazdou... dejme tomu 1.2TCe, pokud by se do ní ten motor dával. V zatáčce se prakticky předjíždět nedá, na výjezdu ti silnější auto ujede a předjíždět na normální silnici na brzdy je dost hazard, protože nikdy nevíš, co člověk v tom druhém autě udělá.
Naopak pokud máš shodný podvozek a víc koní, tak prostě na výjezdu ze zatáčky nebo z vesnice šlápneš na plyn a je to... to zvládne každý a není to extra nebezpečné.
Naopak pokud máš shodný podvozek a víc koní, tak prostě na výjezdu ze zatáčky nebo z vesnice šlápneš na plyn a je to... to zvládne každý a není to extra nebezpečné.
Ty jsi nějaký argument uvedl? Kde? Jen přecházíš k útočnému tonu, když vlastní zkušenosti nikdy nebyly. Plakátový kovboj.
Představ si, že jsou zvyklí i na auta, která potřebují 91-93 AKI. Zase tak zaostalí nejsou. 😉 Něco jiného je sehnat benzín s tak vysokým oktanovým číslem. Ani moderní atmosféry nemůžeš krmit takovou břečkou. Příkladem budiž třeba Infiniti 3,7 a 5,6.
Mimochodem, TFSI už nějakou dobu v USA prodávají.
PS: Dvoulitr a velkoobjemový je dobrý vtip. 😉
Mimochodem, TFSI už nějakou dobu v USA prodávají.
PS: Dvoulitr a velkoobjemový je dobrý vtip. 😉
Vidím to stejně. Je to z velké části otázka materiálů, výrobních postupů a konstrukce. Proto se to hodně špatně posuzuje ze základních technických údajů. Ve vývoji i ve výrobě můžou mít firmy různé silné stránky a tak i konstrukce mohou směřovat jiným směrem. Vliv má i záběr portfolia - jestli se ti vývoj zaplatí. Příkladem budiž diesel SkyActive.
Co popisuju nepřesně, když píšu o tom, že změna stálého převodu nemění přeskoky, protože se nemění poměr převodů, tedy totéž, co říkáš ty? Nějak ti to uniklo 😄
Viz: " Pokud má převodovka jiné odstupňování převodů (jiný poměr mezi převodem vyšším a nižším), tak se samozřejmě bude lišit, v tom máš pravdu, ale pokud se udělá jen a pouze to, že se vymění stálý převod (tzn. poměr mezi jednotlivými převody bude stejný), přeskoky se nijak nezmění."
Poslední odstavec. Není úplně pravda. Na stejném stupni máš rozhodně pravdu, ale lehčí převodovka musí řadit dříve na vyšší stupeň a pak si svou chvilku slávy užije převodovka delší (která jede na nižší stupeň) - tedy budou i oblasti, kde dlouhá převodovka nabídne vyšší výkon než ta krátká (musíše se na to dívat z obou pohledů, ne jen z jednoho). Částečně se tak tento nedostatek srovná, nicméně je fakt, že dlouhá převodovka bude lehce pomalejší. Teď jsem si to zkusil na 74kW Mazdě, lupnul tam superdlouhou převodovku z 88kW verze a krátkou ze 121kW varianty (bez rozdílů jedniček, změnil jsem jen stálé převody) a rozdíl byl 4 % ve prospěch krátké. Přitom stálý poměr je o 21% delší.
Viz: " Pokud má převodovka jiné odstupňování převodů (jiný poměr mezi převodem vyšším a nižším), tak se samozřejmě bude lišit, v tom máš pravdu, ale pokud se udělá jen a pouze to, že se vymění stálý převod (tzn. poměr mezi jednotlivými převody bude stejný), přeskoky se nijak nezmění."
Poslední odstavec. Není úplně pravda. Na stejném stupni máš rozhodně pravdu, ale lehčí převodovka musí řadit dříve na vyšší stupeň a pak si svou chvilku slávy užije převodovka delší (která jede na nižší stupeň) - tedy budou i oblasti, kde dlouhá převodovka nabídne vyšší výkon než ta krátká (musíše se na to dívat z obou pohledů, ne jen z jednoho). Částečně se tak tento nedostatek srovná, nicméně je fakt, že dlouhá převodovka bude lehce pomalejší. Teď jsem si to zkusil na 74kW Mazdě, lupnul tam superdlouhou převodovku z 88kW verze a krátkou ze 121kW varianty (bez rozdílů jedniček, změnil jsem jen stálé převody) a rozdíl byl 4 % ve prospěch krátké. Přitom stálý poměr je o 21% delší.
"Je tedy otázkou, zda výrobce natáhne převodovku stálým převodem (jako Mazda) nebo větším rozestupem mezi převody (jako Škoda)."
Popisuješ to nepřesně. Klíčový je poměr mezi převody.
Stálý převod nemá vliv na propad otáček, protože vztah mezi otáčkami je motor = kolo * převod * stálý. Když máš nějaké otáčky na převod P1 a chceš spočítat, jaké budou na P2 při stejné rychlosti (tedy při stejných otáčkách kola), tak to vypadá takhle: motor_P2 = kolo * P2 * S = ( motor_P1 / P1 / S ) * P2 * S = motor_P1 / P1 * P2. Tady je vidět, že záleží na poměru P2/P1. Je jedno, jestli to bude 1,2 a 1,8, nebo 12 a 18 (a jestli tam stálý bude, nebo nebude).
Změna stálého převodu vlastně mění měřítko na ose x pilového grafu, na které je rychlost. Neprojeví se v poklesu otáček při přeřazení, ale projeví se v momentu na kolech. Ten samý výkon bude na kole v nižší rychlosti, tedy při nižších otáčkách kola. Proto je kratší převodovka rychlejší.
Je rozdíl mezi délkou a těsností poskládání. Dvě různé věci. Těsnost poskládání převodů souvisí s poklesem otáček. "Ploché" motory nepotřebují přespříliš těsné poskládání. Naopak motor s ostrou špičkou těží z velmi těsného poskládání (do rozumné míry), protože u něj zvedá "průměrný" výkon.
Popisuješ to nepřesně. Klíčový je poměr mezi převody.
Stálý převod nemá vliv na propad otáček, protože vztah mezi otáčkami je motor = kolo * převod * stálý. Když máš nějaké otáčky na převod P1 a chceš spočítat, jaké budou na P2 při stejné rychlosti (tedy při stejných otáčkách kola), tak to vypadá takhle: motor_P2 = kolo * P2 * S = ( motor_P1 / P1 / S ) * P2 * S = motor_P1 / P1 * P2. Tady je vidět, že záleží na poměru P2/P1. Je jedno, jestli to bude 1,2 a 1,8, nebo 12 a 18 (a jestli tam stálý bude, nebo nebude).
Změna stálého převodu vlastně mění měřítko na ose x pilového grafu, na které je rychlost. Neprojeví se v poklesu otáček při přeřazení, ale projeví se v momentu na kolech. Ten samý výkon bude na kole v nižší rychlosti, tedy při nižších otáčkách kola. Proto je kratší převodovka rychlejší.
Je rozdíl mezi délkou a těsností poskládání. Dvě různé věci. Těsnost poskládání převodů souvisí s poklesem otáček. "Ploché" motory nepotřebují přespříliš těsné poskládání. Naopak motor s ostrou špičkou těží z velmi těsného poskládání (do rozumné míry), protože u něj zvedá "průměrný" výkon.
to som nevedel, ale natankuj ten americky benzin do napr. TSI, co to spravi... Amici su podla mna najnarocnejsi trh, namiesto ohmatavania plastov chcu auto, ktore slusne pojde aspon 200 000 mil bez poruch...
to snad nemyslis vazne s tym tazkym uplatnenim podvozku, staci nekvalitny asfalt a rozdiel poznas aj na rovnej okreske, o zakrute ani nehovoriac, napr. taka mazda 3 a novy megane je rozdiel ako den a noc - to odskakovanie zadnej napravy, buchot, nervozita, hned ta prejde akakolvek chut na sportovu jazdu. Golf je lepsi ako megane, ale tiez nedodava chut na santenie, proste aut, s ktorymi sa chces povozit len tak pre radost je dnes zalostne malo a akosi maju okrem ineho vzadu multilinky, a mazda je jednym z nich...
Jestli je 6% nebo 3% málo nebo hodně asi nemá cenu řešit, pro mojí manželku je to zcela nezajímavá hodnota, pro mě je to zcela zbytečné okrádání se o výkon motoru, kterého není nikdy dost. Výsledkem je, že auto má prostě horší zrychlení než by mohlo mít. Jednoduchá otázka tedy zní, proč? Odpověď je také jednoduchá, protože automobilka dala přednost EU úředníkovi před řidičem.
Jinak pěkné grafy :yes:
Jinak pěkné grafy :yes:
Jj, ony jsou s převodovkami v zásadě dva problémy. Špatné odstupňování jednotlivých převodů, kdy mohou být velké skoky mezi převody. To je problém třeba u toho DSG na čtyřce nebo u mého bývalého Nissanu na trojce (tam bylo maximem 112 km/h na dvojku a 170 km/h na trojku). Druhý problém je celkově těžká převodovka při dobrém odstupňování (malé přeskoky). V tomto případě už to řidič může srovnat správným řazením. V prvním je prostě odkázán na blbost převodovky. Takže tu dlouhou čtyřku u DSG považuji za blbost stejně jako ty. Naopak dlouhou převodovku u Mazdy nikoli, protože tam je odstupňování stejné u všech benzinových motorů a liší se jen stálý převod (ani přeskoky se vůbec nemění s výjimkou té jedničky), takže je to na řidiči, zda bude nebo nebude mít problém.
Já osobně ze své zkušenosti nyní preferuji spíše kratší převody, protože se pohybuju zejména město a mimoměsto, ale nikoli na dálnici, takže úsporný nejvyšší převod nepotřebuji a ty ostatní jsou tak akorát přesně rozestavené pro mé potřeby. Ale dlouhé převody (třeba dvojka do 110 při předjíždění) mají taky něco do sebe.
Já osobně ze své zkušenosti nyní preferuji spíše kratší převody, protože se pohybuju zejména město a mimoměsto, ale nikoli na dálnici, takže úsporný nejvyšší převod nepotřebuji a ty ostatní jsou tak akorát přesně rozestavené pro mé potřeby. Ale dlouhé převody (třeba dvojka do 110 při předjíždění) mají taky něco do sebe.
Všetci sú blázni len ty si ronault...koľko plečiek doma točíš naozaj nie je relevantným argumentom.
Takže k tým hmatateľným výhodám downsizingu v tejto kategórii nebude nič? No škoda..
Takže k tým hmatateľným výhodám downsizingu v tejto kategórii nebude nič? No škoda..
Je to marne.... >😁
0% argumentov + 0% charakter + 100% bludov, klamstiev a vymyslov = 100% jossalito :-!
Opakuj si to kazdy den pre zrkadlom, neuveritelna sebareflexia z tvojej strany:
"Ty tu raději budeš lhát, vykrucovat se, ukazovat na druhé, ale za nic na světe něpřiznáš, že jsi tu napsal neobhajitelnou blbost, která popírá tvé vlastní slova a přesvědčení. To je od tebe ubohé, že neumíš uznat svoji blbost."
0% argumentov + 0% charakter + 100% bludov, klamstiev a vymyslov = 100% jossalito :-!
Opakuj si to kazdy den pre zrkadlom, neuveritelna sebareflexia z tvojej strany:
"Ty tu raději budeš lhát, vykrucovat se, ukazovat na druhé, ale za nic na světe něpřiznáš, že jsi tu napsal neobhajitelnou blbost, která popírá tvé vlastní slova a přesvědčení. To je od tebe ubohé, že neumíš uznat svoji blbost."
Ano, úplně dobře to není, ale v daném případě je ta ztráta zanedbatelná. Pokud bychom se ale bavili o motoru s klasickou "benzínovou" výkonovou křivkou s bodovým maximem, tak tam už je "ztráta" 400 ot. zásadní, protože v obou případech (4.300 vs. 4.700) by byl motor výrazně pod výkonovým maximem a na to by se teprve zase škrábal. A těch 400 ot. dolů by k tomu rozdílu vůči maximu přisypalo ještě dalších 6kW u dnes běžné 1.6-ky, resp. 8kW u dvoulitru.
Ano, dlouhá čtyřka je hodně vidět. Můj subjektivní dojem třeba ze současného auta je právě ten, že na trojku je ještě dynamika dost slušná, ale na čtyřku už začínají problémy... ne že by otáčky spadly až tolik, ale prostě auto už jede poměrně rychle a potřebuje na slušné zrychlení veškerý výkon co může dostat.
no neviem, ale 2l 88kw ma 1355kg aj s vodicom a naplnami. Katalogove slpechy stranou. To iste plati pre mazdu 6 😄
Tak jasně, je zbytečné dávat čtyřku tak dlouhou, když pak nezískáš výhodu dlouhého převodu (možnost točit nižší převod do vyšších rychlostí - protože to ani kvůli omezené maximálce nedotočí). Schválně jsem zkusil zpracovat tu 74kW Mazdu s její převodovkou a pak jsem na ni narouboval ještě tu převodovku z DSG.
[odkaz] řazení při 3000 rpm
[odkaz] řazení při 4000 rpm
[odkaz] řazení při 5000 rpm
[odkaz] řazení při 6000 rpm
Ta dlouhá čtyřka je tam dost vidět. Ještě rozdíly dosažených výkonů v procentech k jednotlivým grafům.
[odkaz]
Při řazení při 3000 rpm má krátká převodovka výhodu necelých 6 %, při 4000 rpm pak 5 %. U 5000 rpm získává jen 3 % a při točení do maxima by měla DSG převodovka ztrátu jen 1,5 %. Přitom pětku a šestku má o 25% těžší. Prostě, ty rozdíly tam jsou, ale nikde tam nevidím, že by dlouhá převodovka udělala z auta vyloženou línou lemru. Pokud při řazení při 3000 rpm srazí v průměru 6 % výkonu, je to jako mít místo 74 kW těch kilowattů jen 70. Ano, je to méně, ale že by to bylo dramaticky méně???
[odkaz] řazení při 3000 rpm
[odkaz] řazení při 4000 rpm
[odkaz] řazení při 5000 rpm
[odkaz] řazení při 6000 rpm
Ta dlouhá čtyřka je tam dost vidět. Ještě rozdíly dosažených výkonů v procentech k jednotlivým grafům.
[odkaz]
Při řazení při 3000 rpm má krátká převodovka výhodu necelých 6 %, při 4000 rpm pak 5 %. U 5000 rpm získává jen 3 % a při točení do maxima by měla DSG převodovka ztrátu jen 1,5 %. Přitom pětku a šestku má o 25% těžší. Prostě, ty rozdíly tam jsou, ale nikde tam nevidím, že by dlouhá převodovka udělala z auta vyloženou línou lemru. Pokud při řazení při 3000 rpm srazí v průměru 6 % výkonu, je to jako mít místo 74 kW těch kilowattů jen 70. Ano, je to méně, ale že by to bylo dramaticky méně???
Ty zapries aj vlastnu mater; nerozsvieti sa ti zrejme ani s letlampou. Avsak zopakujme si jossajelitovu imbecilitu a prejav "charaktera"😒br />
[odkaz]
Jossajelito utrel zobak a zrazu mame variantu! Hla akyto kontrast, jelito si nastudoval, ze placa nezmysly >😁
Konkrétně tato oškubaná varianta VTi je pouze v 301 a C-Elysée.
[odkaz]
Tie vety nie su vytrhnute z kontextu; darmo rozhadzujes rucickami po klavesnici, predviedol si sa v plnej krase a kazdy vie, co si :-!
Uraza ta to? to je vyborne. Ale urazas sa sam 😉
[odkaz]
Jossajelito utrel zobak a zrazu mame variantu! Hla akyto kontrast, jelito si nastudoval, ze placa nezmysly >😁
Konkrétně tato oškubaná varianta VTi je pouze v 301 a C-Elysée.
[odkaz]
Tie vety nie su vytrhnute z kontextu; darmo rozhadzujes rucickami po klavesnici, predviedol si sa v plnej krase a kazdy vie, co si :-!
Uraza ta to? to je vyborne. Ale urazas sa sam 😉
Zpřevodování DSG tady dobře není, u takovéhoto motoru není jediný důvod aby při přeřazení na 4st. otáčky spadly pod pásmo nejvyššího výkonu, je to zcela zbytečná ztráta, když nad 4st jsou další dva převody.
Ten kdo chce svižně zrychlovat tak řadit většinou umí, ten komu je zrychlení putička tak řadit většinou neumí, protože ho to prostě nevzrušuje. Okecávat to můžeme klidně týden, ale základní skutečnost, že kratší dobře poskládaná převodovka pomůže k lepšímu zrychlení především atmosférám s nižším objemem/výkonem se okecat nedá. A nejde o to, že by to automobilky neuměly, umí, ale dávají přednost vykázání lepší spotřeby v testech EU.
Ten kdo chce svižně zrychlovat tak řadit většinou umí, ten komu je zrychlení putička tak řadit většinou neumí, protože ho to prostě nevzrušuje. Okecávat to můžeme klidně týden, ale základní skutečnost, že kratší dobře poskládaná převodovka pomůže k lepšímu zrychlení především atmosférám s nižším objemem/výkonem se okecat nedá. A nejde o to, že by to automobilky neuměly, umí, ale dávají přednost vykázání lepší spotřeby v testech EU.
Aha, ty neurazas? To bude nejaka novinka, zase len v jelitkovej hlave.
Placas dve na tri, odbocujes od temy hore dole ..
Ja tvrdim, ze si vyrobca vymysla a vysmievam sa dakej norme? Si nafetovany? >😁 Najdi, kde som to napisal, inak si len tupy sprosty klamar. Ale nenajdes, takze nim si :-!
Ukoncime to tak, ze si blazon a mal by si vyhladat odbornu starostlivost.
Charakter nemas, rozum nemas; na to uz prisiel kazdy, kto si tuto diskusiu precita 😄
Placas dve na tri, odbocujes od temy hore dole ..
Ja tvrdim, ze si vyrobca vymysla a vysmievam sa dakej norme? Si nafetovany? >😁 Najdi, kde som to napisal, inak si len tupy sprosty klamar. Ale nenajdes, takze nim si :-!
Ukoncime to tak, ze si blazon a mal by si vyhladat odbornu starostlivost.
Charakter nemas, rozum nemas; na to uz prisiel kazdy, kto si tuto diskusiu precita 😄
Je to hůř poskládané než by mohlo být. Respektive takhle... je to poskládané na míru pro dva motory s různým projevem.
Kratší převodovka ti dává šanci udělat přeskoky menší. To, že tu šanci promarníš, je věc jiná.
Kratší převodovka ti dává šanci udělat přeskoky menší. To, že tu šanci promarníš, je věc jiná.
Dlouhá převodovka prostě má větší skoky než správně udělaná krátká, s tím nic nenaděláš.
Porovnat dvě různá auta, různě těžká, s jiným motorem... to toho moc nevyzkoušíš.
Porovnat dvě různá auta, různě těžká, s jiným motorem... to toho moc nevyzkoušíš.
Tak vzhledem k tomu, že jsem měl vcelku točivou Primeru 2.0 (až 7200 rpm) s předlouhým pětikvaltem a teď mám točivou Hondu 2.0 (až 7000 rpm) s krátkým pětikvaltem, a obě jsem občas poslal až do omezovače, tak to mám, myslím, velmi dobře vyzkoušené.
Po přesednutí do Hondy jsem měl pocit, že to auto je hotová raketa a říkal si, že ta krátká převodovka tu dynamiku skutečně přináší až neskutečně. Problém byl ale zakopaný v tom, že jsem v Hondě řadil ve stejných rychlostech jako v Nissanu, a tedy jsem mnohem více vytáčel motor (on i sám motor v Hondě je o něco silnější). Když jsem ale začal řadit ve stejných otáčkách jako v Nissanu (tedy v mnohem nižších rychlostech díky kratší převodovce), dynamika obou aut se významně přiblížila k sobě.
Jinak řečeno, pokud řadíš ve stejných rychlostech, pak je kratší převodovka skutečně výrazně dynamičtější. Pokud řadiš ve stejných otáčkách, nic se takřka nezmění. A to je nutné rozlišovat.
Co byl třeba u Nissanu velký problém, nebyla délka celé převodovky, ale právě velký skok mezi dvojkou a trojkou. Ten mi vadil.
Po přesednutí do Hondy jsem měl pocit, že to auto je hotová raketa a říkal si, že ta krátká převodovka tu dynamiku skutečně přináší až neskutečně. Problém byl ale zakopaný v tom, že jsem v Hondě řadil ve stejných rychlostech jako v Nissanu, a tedy jsem mnohem více vytáčel motor (on i sám motor v Hondě je o něco silnější). Když jsem ale začal řadit ve stejných otáčkách jako v Nissanu (tedy v mnohem nižších rychlostech díky kratší převodovce), dynamika obou aut se významně přiblížila k sobě.
Jinak řečeno, pokud řadíš ve stejných rychlostech, pak je kratší převodovka skutečně výrazně dynamičtější. Pokud řadiš ve stejných otáčkách, nic se takřka nezmění. A to je nutné rozlišovat.
Co byl třeba u Nissanu velký problém, nebyla délka celé převodovky, ale právě velký skok mezi dvojkou a trojkou. Ten mi vadil.
to není blbost.V atraction se bez klíče jen startuje, revolution i odemyká. Mám attract. a nijak mi nevadí zmáčknout tlačítko pro zamčení/odemčení.Naopak mám lepší pocit, klid , že je zamčeno, než jen věřit ,že se zamkne sama. Jen pocit.
Ale to je problém blbého zpřevodování Focusu 1.6 mezi jedničkou a dvojkou a ne délky převodovky jako takové. Řekněme, že ten Focus na jedničku vytáhne 54 a na dvojku 100, což odpovídá tvým údajům (přeskok mezi 3500 a 1900).Kdybys tu převodovku natáhl stálým převodem třeba o 20% tak, že na jedničku by vytáhl 65 a na dvojku 120, opět bys při řazení z jedničky při 3500 rpm spadl přesně na těch 1900 rpm a ani o otáčku méně.Jenže, pokud jsou max. otáčky dejme tomu 6000, tak v prvním případě řadíš v rychlosti 31,5 km/h, ve druhém případě při 35km/h.
Když ale natáhneš jen jeden stupeň, pak se vše mění. Kdyby jednička dala těch 54 a dvojka by byla natáhnutá na 120, pak by to už padalo z 3500 na 1575 rpm. To by bylo hodně nepříjemné. Na druhou stranu při 100 km/h bys neřadil za tři a až do 120 km/h bys měl lepší zátah než s převodovkou s krátkou dvojkou (ta už by musela řadit na těžší trojku).
Když ale natáhneš jen jeden stupeň, pak se vše mění. Kdyby jednička dala těch 54 a dvojka by byla natáhnutá na 120, pak by to už padalo z 3500 na 1575 rpm. To by bylo hodně nepříjemné. Na druhou stranu při 100 km/h bys neřadil za tři a až do 120 km/h bys měl lepší zátah než s převodovkou s krátkou dvojkou (ta už by musela řadit na těžší trojku).
Ano, pokud chceš využít potenciál kratší převodovky, je lepší přeskládat jednotlivé stupně než pouze změnit stálý převod.
Je škoda, že jsi nikdy nedostal šanci vyzkoušet něco takového v praxi. Pak bys tu neteoretizoval a věděl bys, že kratší převodovka zajišťuje zcela jednoznačně lepší dynamiku... zejména u točivé atmosféry.
Já už s tímhle u několika aut laboroval - měnil jsem jak převodovku za jinak poskládanou, tak diferenciál za jiný stálý převod. A v obou případech je vliv na dynamiku dobře patrný, ve prospěch té kratší převodovky.
Je škoda, že jsi nikdy nedostal šanci vyzkoušet něco takového v praxi. Pak bys tu neteoretizoval a věděl bys, že kratší převodovka zajišťuje zcela jednoznačně lepší dynamiku... zejména u točivé atmosféry.
Já už s tímhle u několika aut laboroval - měnil jsem jak převodovku za jinak poskládanou, tak diferenciál za jiný stálý převod. A v obou případech je vliv na dynamiku dobře patrný, ve prospěch té kratší převodovky.
Zoberme si praktický príkla😜 Focus II 1,6 má zo zrejmých eko dôvodov relatívne dlhé preskoky medzi jednotlivými stupňami. V praxi to vyzerá takto: jednotku vytočíš do 3500 ot, preradíš a otáčky na dvojke Ti klesnú na cca. 1900, kde sa ten motor horko-ťažko zbiera. Samozrejme, v zmysle Tvojej v princípe nie zlej rady sa môže jednotka vytočiť na povedzme na 4500 otáčok, aby dvojka mala cca. 2900 a teda už primeraný ťah. Ale v bežnej realite je vytočenie jednotky do 4500 otáčok zvláštne a spôsobuje otáčanie hláv okoluidúcich, čo je to za puberťáka, ktorý takto vytáča motor pri bežnom rozjazde z križovatky. Ak by boli prevody naskladané "nahustejšie", neboli by také preskoky, výpadky záťahu motora či v prípade vytočenia zbytočná pozornosť okolia. Samozrejme pri ostrej jazde to nevadí, radíš hore pri 6000 ot a pri preradení Ti klesnú do stále prijateľného pásma, pri bežnej civilnej jazde je to ale nepríjemné a neveľmi user-friendly.
Jossalitiku, chlapce natvrdla.
Zrazu ides porovnavat s metodikou EN? Zaujimavy cirkus predvadzas.
To, ze si zajazdil za menej ako je kombinovana papierova je nejaky zazrak? Asi len v jossalitovom svete >😁
Ja casto prskam a vykladam, ze si eurometodika vymysla? To su nove halucinanice, alebo ti prepina z extremneho "myslenia"? Si cvok >😁
Neuveritelne, ako si dokazes vymyslat a prekrucat, len aby si zo svojich bludov vitazne vykorculoval. Preto debaty s tebou nemaju konca, lebo si protivne bezcharakterne individuum.
Tak ma Panda velku spotrebu alebo nema? EN kombi ma 5.2, jazdit sa da za 5, podla tvojej lasky spritmonitorovej za 6.2.....tak vcil, Fiat nevie robit usporny model, ci vie?
Si chory na hlavicku, ale snad sa raz vyliecis. I ked liecit slizky hadi charakter pojde asi len s elektrosokmi.
😉
Zrazu ides porovnavat s metodikou EN? Zaujimavy cirkus predvadzas.
To, ze si zajazdil za menej ako je kombinovana papierova je nejaky zazrak? Asi len v jossalitovom svete >😁
Ja casto prskam a vykladam, ze si eurometodika vymysla? To su nove halucinanice, alebo ti prepina z extremneho "myslenia"? Si cvok >😁
Neuveritelne, ako si dokazes vymyslat a prekrucat, len aby si zo svojich bludov vitazne vykorculoval. Preto debaty s tebou nemaju konca, lebo si protivne bezcharakterne individuum.
Tak ma Panda velku spotrebu alebo nema? EN kombi ma 5.2, jazdit sa da za 5, podla tvojej lasky spritmonitorovej za 6.2.....tak vcil, Fiat nevie robit usporny model, ci vie?
Si chory na hlavicku, ale snad sa raz vyliecis. I ked liecit slizky hadi charakter pojde asi len s elektrosokmi.
😉
Takže popřadě. Otáčkové přeskoky jsou při různých stálých převodech stejné. Pokud má převodovka jiné odstupňování převodů (jiný poměr mezi převodem vyšším a nižším), tak se samozřejmě bude lišit, v tom máš pravdu, ale pokud se udělá jen a pouze to, že se vymění stálý převod (tzn. poměr mezi jednotlivými převody bude stejný), přeskoky se nijak nezmění. Důkaz? Z téhož serveru, který jsi ukázal ty.
[odkaz]
[odkaz]
Ty přeskoky jsou totožné, přestože stálý převod se brutálně liší. Jediný rozdíl je v jedničce, která, jak už jsem říkal, je na obou převodovkách (88kW a 121kW Sky-G) odlišná. Dvojka až šestka mají převod stejný a jak sám vidíš, tak přeskoky jsou totožné, nebo snad ne? Takže je mi líto, nemáš pravdu. Při stejných převodovkách, ale jiném stálém poměru se přeskoky naprosto neliší.
Je tedy otázkou, zda výrobce natáhne převodovku stálým převodem (jako Mazda) nebo větším rozestupem mezi převody (jako Škoda). První varianta (ta, kterou použila Mazda u 88kW a 121kW Sky-G) se na dynamice v podstatě nepodepíše viz ty moje grafy, druhá varianta trochu ano, ale stále poměrně málo (bude mít sice nižší výkon a bude ho tahat od nižších otáček, ale naopak o to déle pak vydrží táhnout nahoře, kde krátká převodovka bude už dááááávno na vyšším stupni).
Proč graf leze nad 90kW? Protože Mazda blbě (trochu výše) nakreslila linku točivého momentu a při výpočtu mi tak vychází vyšší výkon.
Proč vybírám 2.0? Protože už jsem měl připravená data průběhů točivého momentu pro tento motor, zatímco pro 1.5 to nemáma budu muset z grafů ta data teprve vyrobit. Mohu tedy připravit data i pro 1.5 a uvidíme.
[odkaz]
[odkaz]
Ty přeskoky jsou totožné, přestože stálý převod se brutálně liší. Jediný rozdíl je v jedničce, která, jak už jsem říkal, je na obou převodovkách (88kW a 121kW Sky-G) odlišná. Dvojka až šestka mají převod stejný a jak sám vidíš, tak přeskoky jsou totožné, nebo snad ne? Takže je mi líto, nemáš pravdu. Při stejných převodovkách, ale jiném stálém poměru se přeskoky naprosto neliší.
Je tedy otázkou, zda výrobce natáhne převodovku stálým převodem (jako Mazda) nebo větším rozestupem mezi převody (jako Škoda). První varianta (ta, kterou použila Mazda u 88kW a 121kW Sky-G) se na dynamice v podstatě nepodepíše viz ty moje grafy, druhá varianta trochu ano, ale stále poměrně málo (bude mít sice nižší výkon a bude ho tahat od nižších otáček, ale naopak o to déle pak vydrží táhnout nahoře, kde krátká převodovka bude už dááááávno na vyšším stupni).
Proč graf leze nad 90kW? Protože Mazda blbě (trochu výše) nakreslila linku točivého momentu a při výpočtu mi tak vychází vyšší výkon.
Proč vybírám 2.0? Protože už jsem měl připravená data průběhů točivého momentu pro tento motor, zatímco pro 1.5 to nemáma budu muset z grafů ta data teprve vyrobit. Mohu tedy připravit data i pro 1.5 a uvidíme.
Ano, a o tom píšu v příspěvku o něco výše. Maximální otáčky jsou 6.300, maximální výkon mezi 4.700 - 6.200. Tudíž při poklesu otáček při přeřazení nahoru o 1.600 a méně ot. jsem vždy na maximálním možném výkonu. A je jedno, jestli pak auto při dané rychlosti a zařazeném stupni točí 5.000 nebo 6.000 ot., výkon na kolech a zrychlení je naprosto stejné.
Kolik točí při kterékoliv rychlosti ekonomickou plynulou jízdou je úplně jedno, to pak se bavíme o pružném zrychlení na daný rychlostní stupeň, což je něco jiného, než maximální zrychlení, kdy řadím co nejníž a doluju z motoru maximální možné kW.
Kolik točí při kterékoliv rychlosti ekonomickou plynulou jízdou je úplně jedno, to pak se bavíme o pružném zrychlení na daný rychlostní stupeň, což je něco jiného, než maximální zrychlení, kdy řadím co nejníž a doluju z motoru maximální možné kW.
Tak ono to zprznění je i u toho GTI s velkým otazníkem, protože nejde opět ani tak o zpřevodován, jako možná spíš o SW u DSG. Protože GTI má plochý maximální výkon od 4.700 ot., zatímco při vytočení III-ky a přeřazení na IV. otáčky spadnou na 4.300. To odpovídá výkonu 158kW z maximálního 169kW.
Tudíž možná po dobu1,5s zrychluje nepatrně (o 3,2😖 hůře než by tomu bylo u kratší převodovky. Když se motor dostane na těch 4.700 ot., už tlačí do plných. A délka V. a VI. je pod plným plynem bezpředmětná, tam už otáčky při řazení a jízdě na krev padají do výkonového maxima. otázka je, zda ta převodovka tak v reálu funguje, rsp. zda deklarované výkonové údaje odráží skutečnost.
A zopakuji, (maximální možné) zrychlení dělá předně výkon, převodovka má významně menší vliv. Pokud se ale bavíme o normálním ježdění normálními lidmi, tak vzhledem k neochotě velké části populace (výrazně) podřazovat pak vzniká pocit, že dynamika je zabitá zpřevodováním. Není, jen dotyční neumí nebo nechtějí takto řadit.
Tudíž možná po dobu1,5s zrychluje nepatrně (o 3,2😖 hůře než by tomu bylo u kratší převodovky. Když se motor dostane na těch 4.700 ot., už tlačí do plných. A délka V. a VI. je pod plným plynem bezpředmětná, tam už otáčky při řazení a jízdě na krev padají do výkonového maxima. otázka je, zda ta převodovka tak v reálu funguje, rsp. zda deklarované výkonové údaje odráží skutečnost.
A zopakuji, (maximální možné) zrychlení dělá předně výkon, převodovka má významně menší vliv. Pokud se ale bavíme o normálním ježdění normálními lidmi, tak vzhledem k neochotě velké části populace (výrazně) podřazovat pak vzniká pocit, že dynamika je zabitá zpřevodováním. Není, jen dotyční neumí nebo nechtějí takto řadit.
Jako příklad... tady máš Octavii RS s manuálem a s delším automatem😒br />
[odkaz]
[odkaz]
Povšimni si nominálního poklesu otáček:
MT: 2894-1927-1416-1209-1110
AT: 2515-2361-2053-1692-1300
MT točí při 130 2900 otáček a AT pouhých 2400, ale daní za to je to, že při každém přeřazení (s výjimkou 1-2) padají otáčky automatu hloub než u manuálu.
[odkaz]
Povšimni si nominálního poklesu otáček:
MT: 2894-1927-1416-1209-1110
AT: 2515-2361-2053-1692-1300
MT točí při 130 2900 otáček a AT pouhých 2400, ale daní za to je to, že při každém přeřazení (s výjimkou 1-2) padají otáčky automatu hloub než u manuálu.
Takze uz nemas nic k veci, len kydy odveci? K citaciam svojich mimonskych bludov sa nevyjadris?
Diskusia zacala s tvojim neotrasitelnym vyhlasenim Jako důchodce s ní budeš jezdit za 6.4 litru, tedy i tví rodiče.
V pohode, tupca si zo seba uz spravil, zrejme to bol tvoj ciel.
Uz si zufaly, pocet smajlikov to krasne dokazuje. :-!
Misung v modeloch, motoroch, spotrebach, testoch....= misung v jossajelitovej hlave >😁
Diskusia zacala s tvojim neotrasitelnym vyhlasenim Jako důchodce s ní budeš jezdit za 6.4 litru, tedy i tví rodiče.
V pohode, tupca si zo seba uz spravil, zrejme to bol tvoj ciel.
Uz si zufaly, pocet smajlikov to krasne dokazuje. :-!
Misung v modeloch, motoroch, spotrebach, testoch....= misung v jossajelitovej hlave >😁
A proč si vybíráš 2.0, která podladěním je nastavená podobně jako turba, diskuze začala kolem výroku iudexa "...Tieto základné benzíny musia mať krátke prevody, ak chcú mať obstojnú dynamiku a to potom často znamená zbytočne...." na který jsi reagoval výrokem
"Délka převodů dynamiku auta téměř nijak neovlivňuje...."
A v tom prostě nemáš pravdu, protože maloobjemový, nepodladěný základní benzín nemá průběh jako turbo, ale výkonovou špičku a příliš dlouhé převody jí škodí v dynamice a jediné v čem jí pomáhají je měřící cyklus EU. Dokonce jsou příklady z praxe, kdy výrobce dokáže převodovkou zprznit i turbomotor který drží max. výkon dlouhé tisíce ot. Viz test GTI s DSG na Autoforum, kde je přesně příklad který popisuji, 1,2,3 zrychlení jako ďas a pak obrovská díra a velké odskoky 4,5,6 takže DSG nad 130 ve zrychlení zoufale zaostává za manuálem, čistě kvůli hloupému nastavení moc dlouhých převodů.
"Délka převodů dynamiku auta téměř nijak neovlivňuje...."
A v tom prostě nemáš pravdu, protože maloobjemový, nepodladěný základní benzín nemá průběh jako turbo, ale výkonovou špičku a příliš dlouhé převody jí škodí v dynamice a jediné v čem jí pomáhají je měřící cyklus EU. Dokonce jsou příklady z praxe, kdy výrobce dokáže převodovkou zprznit i turbomotor který drží max. výkon dlouhé tisíce ot. Viz test GTI s DSG na Autoforum, kde je přesně příklad který popisuji, 1,2,3 zrychlení jako ďas a pak obrovská díra a velké odskoky 4,5,6 takže DSG nad 130 ve zrychlení zoufale zaostává za manuálem, čistě kvůli hloupému nastavení moc dlouhých převodů.
Na nic nezapomínáme, ty to máš špatně. Otáčkové přeskoky u krátké a dlouhé převodovky právě nejsou stejné. Pokud je převodovka poskládaná nakrátko, pak otáčky při každém přeřazení spadnou méně než u té s dlouhými převody. O to jaksi právě jde. Zadej si do gůglu pilové grafy - ty přesně ukazují, jaký výkon je autu dostupný při maximální akceleraci.
A to ani nemluvím o tom, že se ti ten graf u 88kW evidentně dostává nad čáru značící 90kW...
A to ani nemluvím o tom, že se ti ten graf u 88kW evidentně dostává nad čáru značící 90kW...
To se shodujeme, dělá se to kvůli spotřebě a to navíc kvůli EU spotřebě, která měří na konkrétní stupně, v reálu i krátká převodovka když má vhodný rychloběh tak dosáhne stejné spotřeby, jen v měřícím cyklu EU doplácí na to, že si nemůže odřadit nahoru. Při porovnání ve sprintu krátké převody vždy pomohou k lepšímu výsledku. Ano, turbomotory nebo hodně podladěné atmosféry, které de facto podladěním dosáhnou charakteristiky turba tuto nevýhodu zčásti eliminují.
Nic si "nezmínil" ty kasparku natvrdly.
Ne, ty nie si normalny >😒]
Az ked ta vsetci zacali upozornovat, ze placas a porovnavas nezmysly, zacal si upravovat svoje tvrdenie.
Ale opat nic nove, bezcharakterne prasa jossalito to robi vzdy >😒]
Pokojne sa zakopavaj dalej, bezmozek :-!
Este raz tvojej zaostalosti zopakujem, ze porovnavas spotreby spritmonitora proti spotrebam testu a toho, co tvrdim na zaklade nich ja.
To je uplny ausus v tvojej hlave >😁
Za normalnych okolnosti Panda pojazdi aj za 5, tak ako 301ka za 6, to je ten rozdiel.
Tzn. ty tvrdis blbost. Nic nove pod slnkom >😁
Ne, ty nie si normalny >😒]
Az ked ta vsetci zacali upozornovat, ze placas a porovnavas nezmysly, zacal si upravovat svoje tvrdenie.
Ale opat nic nove, bezcharakterne prasa jossalito to robi vzdy >😒]
Pokojne sa zakopavaj dalej, bezmozek :-!
Este raz tvojej zaostalosti zopakujem, ze porovnavas spotreby spritmonitora proti spotrebam testu a toho, co tvrdim na zaklade nich ja.
To je uplny ausus v tvojej hlave >😁
Za normalnych okolnosti Panda pojazdi aj za 5, tak ako 301ka za 6, to je ten rozdiel.
Tzn. ty tvrdis blbost. Nic nove pod slnkom >😁
Co mam pochopit? to co si sa ty doucil, az ked som ti napisal, ze motor v 301 nie je ako v 308/307 a teda sa neda porovnat spotreba pausalne s 301kou? pricom tupe jelito sa ohana 8kou zo spritmonitoru?
Dobry si dilino :yes😒br />
Pokrok dosiahnes, ked este pochopis, ze 6.4 bola iba tvoja spotreba - spotreba lompaveho saska s neschopnymi labami a nie univerzalne cislo, ktore budu pri pomyselnej "ekojazde" dosahovat vsetci. >😁
Dobry si dilino :yes😒br />
Pokrok dosiahnes, ked este pochopis, ze 6.4 bola iba tvoja spotreba - spotreba lompaveho saska s neschopnymi labami a nie univerzalne cislo, ktore budu pri pomyselnej "ekojazde" dosahovat vsetci. >😁
Vyliec si sklerozu >😁
A jak jsem psal, v jiných autech ten motor žere přes 8 litrů. Tohle neuhraješ ani na tu tvoji oblíbenou hmotnost.
Co tam hmotnost, ze? nema vplyv ani na spotrebu, ani na nic >😁
A jak jsem psal, v jiných autech ten motor žere přes 8 litrů. Tohle neuhraješ ani na tu tvoji oblíbenou hmotnost.
Co tam hmotnost, ze? nema vplyv ani na spotrebu, ani na nic >😁
Neviem, interier 308 mi pride daleko luxusnejsi. Vyplne dveri, pristrojova doska.... Zvyknes si na kazde ovladanie, ak jazdis iba jednym autom. Tiez by som asi dal prednost mazde pred P308 (po skusenostiach s P307 v minulosti), ale minimalne v jednej veci bude Peugeot objektivne lepsi a to v urovni odhlucnenia interieru, hlavne od aerodynamickeho hluku. Mam novu Mazdu 6, tak viem, o com pisem 😉
Tak hoši, skutečně nemáte pravdu 😄 Vzal jsem 88kW Mazdu 3 s dlouhou převodovkou (stálý převod 3,619) a stejné auto, kdyby mělo lehčí stálý převod 4,388 jako u 121kW verze. Převody jsem nechal rozestavené stejně, tedy včetně jedinčky (121kW a 88kW se ve skutečnosti liší v jedničce, jiné převody jsou stejné).
[odkaz]
Kromě jedničky tam nevidím žádný rozdíl ve výkonu. Okolo 55km/h je lepší dlouhá převodovka, protože může jet ještě na jedničku, zatímco krátká jede na dvojku. Naopak okolo 65km/h vede krátká převodovka, protože má lehčí dvojku. A co když budeme točit do 5000 rpm, 4000 rpm nebo 3000 rpm?
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
Kde je ten rozdíl? Chvíli vede krátká, chvíli dlouhá převodovka. A po přeřazení spadnou otáčky naprosto stejně, protože rozestavení jednotlivých převodů je naprosto stejné a jen stálý převod je jiný. Prostě dlouhá převodovka umožňuje držet déle nižší převod a získat chvíli vedení, pak zas vede krátká kvůli kratšímu stejnému převodu a pořád se to střídá.
Pořád zapomínáte na to, že u dlouhé převodovky stejné otáčky znamenají úplně jinou rychlost. To, že je horší rozestavení převodů a menší výběr, je však fakt (např. v serpentinách).
[odkaz]
Kromě jedničky tam nevidím žádný rozdíl ve výkonu. Okolo 55km/h je lepší dlouhá převodovka, protože může jet ještě na jedničku, zatímco krátká jede na dvojku. Naopak okolo 65km/h vede krátká převodovka, protože má lehčí dvojku. A co když budeme točit do 5000 rpm, 4000 rpm nebo 3000 rpm?
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
Kde je ten rozdíl? Chvíli vede krátká, chvíli dlouhá převodovka. A po přeřazení spadnou otáčky naprosto stejně, protože rozestavení jednotlivých převodů je naprosto stejné a jen stálý převod je jiný. Prostě dlouhá převodovka umožňuje držet déle nižší převod a získat chvíli vedení, pak zas vede krátká kvůli kratšímu stejnému převodu a pořád se to střídá.
Pořád zapomínáte na to, že u dlouhé převodovky stejné otáčky znamenají úplně jinou rychlost. To, že je horší rozestavení převodů a menší výběr, je však fakt (např. v serpentinách).
Délkou převodů se nahání především spotřeba při plynulé jízdě, tzn. aby motor jel na co nejnižší otáčky. Rozdíl v dynamice, pokud člověk umí řadit, nebojí se motor honit okolo maxima, klidně podřadit o 3, někde možná i o 4 stupně, není až tak velký, protože dynamika je dána oblastí maximálního dostupného výkonu.
Takže když vezmu rozdíl v délce převodů II. a III. stupně (vyšší při běžných rychlostech a požadavku max. výkonu nemám šanci využít, tudíž ty mohou být dlouhé jak týden před výplatou) u různě dlouhých převodovek, tak u té delší mi spadnou otáčky třeba o 400 níž proti krátké.
Takže teoreticky, u diskutované 1.5-ky se budu pohybovat u "běžné" převodovky v případě vytáčení motoru na maximu a odpovídajícím řazení ve výkonovém rozsahu 61-74kW, u delší někde okolo 55 - 74kW. Přičemž ten rozdíl poznám jen při sprintu (kdy je ale krátká převodovka znevýdněna ztrátovými časy za častější řazení). Při běžném ježdění a potřebě pružného zrychlení se tento rozdíl dále stírá. Opět ale za podmínky, že vhodně řadím.A zde vidím ten zásadní problém. Alespoň já nezmám mo lidí, kteří jsou schopni poslat otáčkoměr dočervených, často ani přes 4.000 ...
Jsou auta, kde je díky charakteru motoru úplně jedno, jak dlouhou převodovku mají, protože motor má plochý vršek a kdykoliv jsem schopen se "podřadit" na maximum. Typicky jde o současnou řadu TSi nebo M3 se slabším dvoulitrem.
Takže když vezmu rozdíl v délce převodů II. a III. stupně (vyšší při běžných rychlostech a požadavku max. výkonu nemám šanci využít, tudíž ty mohou být dlouhé jak týden před výplatou) u různě dlouhých převodovek, tak u té delší mi spadnou otáčky třeba o 400 níž proti krátké.
Takže teoreticky, u diskutované 1.5-ky se budu pohybovat u "běžné" převodovky v případě vytáčení motoru na maximu a odpovídajícím řazení ve výkonovém rozsahu 61-74kW, u delší někde okolo 55 - 74kW. Přičemž ten rozdíl poznám jen při sprintu (kdy je ale krátká převodovka znevýdněna ztrátovými časy za častější řazení). Při běžném ježdění a potřebě pružného zrychlení se tento rozdíl dále stírá. Opět ale za podmínky, že vhodně řadím.A zde vidím ten zásadní problém. Alespoň já nezmám mo lidí, kteří jsou schopni poslat otáčkoměr dočervených, často ani přes 4.000 ...
Jsou auta, kde je díky charakteru motoru úplně jedno, jak dlouhou převodovku mají, protože motor má plochý vršek a kdykoliv jsem schopen se "podřadit" na maximum. Typicky jde o současnou řadu TSi nebo M3 se slabším dvoulitrem.
Teoretická maximální rychlost možná nesmyslná je, to ale neznamená, že je nesmyslný tak zpřevodovaný rychlostní stupeň. Smysl spočívá v tom, že svých 130 můžeš jezdit při 2000 otáček (třeba). Pokud to motor zvládá, pak je to příjemné... pro někoho, kdo jezdí hlavně dálnice, to určitě převáží větší přeskoky při pojezdech ve městě.
Ano, Rapid 1.2 TSI má na dálnici stejných 6,5 litrů jako tato Mazda a má ještě těžší převodovku.
Délka převodů dynamiku auta téměř nijak neovlivňuje (jen první stupeň, kdy nemáš volbu jiného). Zkus se nad tím trochu zamyslet. Pokud máš těžší převodovku, při stejných otáčkách na stejném převodu řadíš ve vyšších rychlostech, tedy jedeš déle na nižší převod. Takže tam, kde s lehkou převodovkou jedeš už na trojku, můžeš jet s těžkou převodovkou na dvojku, aniž bys to vytočil o jedinou otáčku výše než dvojku s lehkou převodovkou... a ono se to takhle pořád střídá, chvíli vede nižší převod na těžší převodovce, pak zase stejný převod na lehčí. Rozdíl je je v tom, že na delší převodovce máš menší množství převodů, které lze zařadit a jsou tam trochu větší přeskoky mezi převody.
Pokud ti délka převodů zabíjí dynamiku, říkáš tím jen to, že neumíš řadit 😄
Pokud ti délka převodů zabíjí dynamiku, říkáš tím jen to, že neumíš řadit 😄
Já absolvoval v tomhle Rapidu cestu Brno Praha po D1 a musím říct, že i ty dálnice ten motor zvládal obstojně a na D1 mi právě ten motor vadil z celého auta nejméně.
To je ten rozdíl mezi tebou a mnou, já jsem to auto jel, ty se jen plácáš v tabulkových hodnotách a předsudcích... přitom to píší i v testu, naopak, tento motor se sbírá docela pěkně z nižších otáček, nahoře se nějaká výkonová špička nekoná, podřazování nemá až tolik valného smyslu a já ukončil jízdu s konstatováním, že při zachování stejně dlouhé ho nejvyššího stupně by mi stačil bohatě u toho motoru i pětikvalt, alespoň o jedno řazení méně.
A jak ý je problém si u TSI odřadit? Stejný jako u atmosféry podřadit?
A jak ý je problém si u TSI odřadit? Stejný jako u atmosféry podřadit?
To jsou trochu takové plakátové řeči. Uplatnit na normální silnici lepší podvozek je obecně mnohem těžší než uplatnit +20 koní.
Tím neříkám, že ten podvozek nemá smysl - má, ale spíš kvůli tvému pocitu než kvůli drcení ostatních.
Co je to ta kľukatá rovinka?
Tím neříkám, že ten podvozek nemá smysl - má, ale spíš kvůli tvému pocitu než kvůli drcení ostatních.
Co je to ta kľukatá rovinka?
Tak ono hmotnost je dolezita? to je naka novinka u jossajelita >😁
Doteraz si nad tym iba prskal smiechom.
Doteraz si nad tym iba prskal smiechom.
Takýto automatický dojazd by bol z hľadiska bezpečnosti vítanou funkciou. Nakoniec z toho nebude nedostatok, ale premakaný detail. Viem si predstaviť, že by som nechcel automatický dojazd kvôli deťom - predsa len je to mierne nebezpečné, aj ked okno isto zastaví po náraze na prekážku.
Jednoducho premakané auto. Už sa neviem dočkať, kekdy ho kúpim 😊. Na druhej strane počkám ešte aspoň cca rok, nech sa odstránie detské choroby, ako napr boli u CX5 vibrujúce zrkadlá a kapota.
Jednoducho premakané auto. Už sa neviem dočkať, kekdy ho kúpim 😊. Na druhej strane počkám ešte aspoň cca rok, nech sa odstránie detské choroby, ako napr boli u CX5 vibrujúce zrkadlá a kapota.
Súhlas. Tieto základné benzíny musia mať krátke prevody, ak chcú mať obstojnú dynamiku a to potom často znamená zbytočne vytočený motor pri konštantnej rýchlosti napr. na diaľnici (ísť 130kou a mať 4000 rpm nie je žiadna slasť, viem zo skúsenosti). Naopak dlhé, "eko" prevody brutálne znižujú dynamiku a pružnosť (viď Astra).
Tam se hraje o to, jestli ti stačí základní výbava nebo ne. Pokud ano, tak souhlas, ten příplatek už je citelný.
Mně se zdá krásně poskládaná Attraction, je tam to co bych u auta chtěl a naopak tam nejsou věci co bych nechtěl jako 18", kůže, nebo záplava bezpečnostních asistentů. Ale chápu, že na kompakt je cena už poměrně vysoká.
Mně se zdá krásně poskládaná Attraction, je tam to co bych u auta chtěl a naopak tam nejsou věci co bych nechtěl jako 18", kůže, nebo záplava bezpečnostních asistentů. Ale chápu, že na kompakt je cena už poměrně vysoká.
Jenže příplatek 25t. je vůči vyšším výbavám. S vyššími výbavami M3 se základní motorizací jaksi ztrácí smysl obecně. Dvoulitr začíná na 425t., což už je výrazně více, než cena základní a jde o "příplatek" už 75tKč a je otázkou, nakolik se prosadí vůči konkurenci, která za často nižší peníz nabídne lepší motorizaci.
Raz som siel s kamosovym berlingom do Chorvatska a v kazdom prudsom kopceku na dialnici to auto zacalo spomalovat a bolo treba podradit z 5 na 4 aby to vobec nejakych 110 (po poklese z 130) udrzalo. Takto si teda cestu po dialnici nepredstavujem, v zivote by som si take auto nekupil...
vobec to neries... mazda 3 jasna volba v sedane... ak je to dama tak v bielej alebo striebornej to bude klasa..... ..ten fiat a vobec si myslim ze nema to auto konkurenta ( v kvalite, jazde,designe,) tot moj nazor 😄....
Jojo, porovnával sem prostě to TSI 77kw s adekvátní Atmo (MPI) v podobně velkém a těžkém autě ( OII vs Jetta V)
bez podradenia to zlvada aj dacia sandero 1,6 64kw.
samozrejme na vysocine ziadne zrychlenie.
samozrejme na vysocine ziadne zrychlenie.
nu treba turbomotory od Fordu se spolehlivosti problem nemaji..alespon co se tyce rady Ecoboost...mluvim ze sve zkusenosti...a zkusenosti okoli....
no, rozdíl ve zrychlení je, ale ne dramatický, podvozek má mazda lepší, takže zatáčky? Netvrdím, že jistě, ale ring není zcela jistě o dynamice, ale podvozku.Vážně neříkám, že nemůže vyhrát rapid, ale jistýho na tom není nic. bavíme-li se o těchto dvou konkrétních motorech.V obecné rovině bach na rapida nevsadil nic. I když Janda řídit umí.To jo.
ozzman to myslel (aspoň doufám) obecně, turbo vs. atmo. V těchto konkrétních dvou je jasno.
není důvod bavit se o dynamice 1,2tsi vs. 1,5sky.čísla mluví celkem jasně. půl vteřiny na stovce.říká někdo opak?
mazdí dvoulitr 88kw má podobnou charakteristiku jako tsi. v nějaké jiné diskuzi tu i kdosi dával grafy krouťáku ke srovnání. vážně jede hodně od spodu a chybí špička.
No já našel provozní hmotnost 1175 kg u Rapidu a 1265 kg u Mazdy, takže 90 kg (otázkou je, kdo o kolik kecá). Navíc Mazda má trochu kratší převodovku (alespoň na šestce určitě), čímž si výkon o něco zvýší - při 130 km/h je rozdíl jen 10 % ve prospěch Rapidu. Pokud jde o max. výkon, tak Mazda ho dosahuje v rozmezí od 5000 do 6000 rpm (Rapid má maximum výkonu také v 5000 rpm). Rapid má nicméně silnější spodek.
Byl to SB co půjčili na zkoušku, budou se jima průběžně nahrazovat firemní referentské Fabie 😄
V liftbacku jsem jel jen krátce, v jednom z prvních a ani tam mi to nijak hrozné nepřišlo - ani, tříská to, ale sedí pěkně.
V liftbacku jsem jel jen krátce, v jednom z prvních a ani tam mi to nijak hrozné nepřišlo - ani, tříská to, ale sedí pěkně.
Však proto píšu, že to chce sehnat podobná/stejná auta, ideálně Oktávky, nebo Golfy 😄
Jen sem se snažil popsat rozdíl mezi TSI a atmosférou 😊 I když to Volkswágní MPI není samozřejmě skyactiv žejo 😁😁
Jen sem se snažil popsat rozdíl mezi TSI a atmosférou 😊 I když to Volkswágní MPI není samozřejmě skyactiv žejo 😁😁
Mně tam hlavně překvapil ten brutální propad pod 1500 rpm. Na to, že Mazda má variabilní sací i výfukové ventily, je ten spodek docela slabý. Při 1000 rpm má necelých 70% maxima (lehce přes 100 Nm), zatímco moje atmosférická Honda, která má proměnné časování jen na sacích ventilech (nicméně má VTEC i VTC, tedy jiné časování i zdvih), má při 1000 rpm přes 85% maxima.
Každopádně při 1500 rpm už Mazda dává zhruba 85% maxima, což je pěkné. Jinak, 1,2 TSI má při 1000 rpm také jen něco okolo 100 Nm jako Mazda.
Každopádně při 1500 rpm už Mazda dává zhruba 85% maxima, což je pěkné. Jinak, 1,2 TSI má při 1000 rpm také jen něco okolo 100 Nm jako Mazda.
No, tak já bych si tak jistý nebyl. Respektive jinak, porovnáme-li ve stejných či obdobných autech to TSI se stejně výkonným Atmobezínem, tak i přes to, že na běznou jízdu bude TSI lepší ( o tom nediskutuji a na základě zkušeností jsem o tom přesvědčen), troufnu si říct že Atmobenzín ve výsledku ujede i když třeba tšsně. Hlavně pokud člověk umí dobře řadit. Jak už jsem psal mockrát, jezdím v hodně podobných autech s TSI a MPI o obdobném výkonu a MPI prostě v otáčkách jede daleko více za plynem, než to TSI, proto i za cenu monstrózní spotřeby ve své kubatuře a neustálé ruce na řadičce je ve výsledku živějším autem. Na stovku se prostě atmosféra vystřelí rychleji už jen proto, že to TSI tak nelační po otáčkách a vytočený motor ztrácí sílu, kterou MPI v tu chvíli má 😄
Mohli by jsme to někdy zkusit poměřit, nabízím jedno z aut ( spíš MPI, přítelkyně by mi na tyhle blbosti asi auto nepučila😁) na test >😁
Mohli by jsme to někdy zkusit poměřit, nabízím jedno z aut ( spíš MPI, přítelkyně by mi na tyhle blbosti asi auto nepučila😁) na test >😁
pokud to byl HB nebo minimálně snad přeladěný liftback, pak souhlas. Oproti Fabii rozený prezidentský speciál 😉
Právě...
Oproti jedničkové Fabii je to jednoznačně posun k lepšímu - tam se po vymetení kanálu radši jdu podívat, jestli kolo zůstalo na svém místě. 😄
Rapid na patnáctkách se s Prahou a okolím popral statečně i s relativně těžkou naftou pod kapotou.
Oproti jedničkové Fabii je to jednoznačně posun k lepšímu - tam se po vymetení kanálu radši jdu podívat, jestli kolo zůstalo na svém místě. 😄
Rapid na patnáctkách se s Prahou a okolím popral statečně i s relativně těžkou naftou pod kapotou.
a vedle výrobní linky paralelní repasovací linka >😁 No když to funguje i v US army, pak chápu, že koncern se drží osvědčených receptů.
To je úmysl 😄
V rámci optimalizace a zjednodušení servisu zkusili ještě před náběhem MQB veškeré opravy provádět formou výměny celých konstrukčních celků.
Něco mi tam cvaká - vyměnit motor.
Nestartuje mi to - vyměnit motor.
Nefungují mi stěrače - vyměnit motor.
Aneb první majitel, třetí motor - víš, jak skvěle se to pak prodává? 😉
A o úsporách na výrobě a skladování náhradních dílů radši ani nemluvím. Půlku ETKY můžou smazat.
V rámci optimalizace a zjednodušení servisu zkusili ještě před náběhem MQB veškeré opravy provádět formou výměny celých konstrukčních celků.
Něco mi tam cvaká - vyměnit motor.
Nestartuje mi to - vyměnit motor.
Nefungují mi stěrače - vyměnit motor.
Aneb první majitel, třetí motor - víš, jak skvěle se to pak prodává? 😉
A o úsporách na výrobě a skladování náhradních dílů radši ani nemluvím. Půlku ETKY můžou smazat.
právě proto mi tohle nepřijde zrovna perspektivní. Argumentovat vyšší spolehlivostí motorů Mazda vůči turbomotorům třeba koncernu mi proto nepřijde jako zrovna pevně podložené. Tedy pokud přehlídnu tu neschopnost motorářů koncernu vytvořit spolehlivý motor >😁 😉
Myslím, že nemůže...ona by ta auta potom nestála 300 tisíc.
Navíc zákazník to stejně neocení, stejně bude prudit, že to dole nějak nejede a že to TSI co mu nabízeli naproti maže mnohem líp. A já to celkem chápu 😄
Navíc zákazník to stejně neocení, stejně bude prudit, že to dole nějak nejede a že to TSI co mu nabízeli naproti maže mnohem líp. A já to celkem chápu 😄
no a o to částečně jde - může si běžný mainstream dovolit materiálově náročnější konstrukci? Jistě, něco ušetří na tom, že naopak schází turbo atp., jenže problém materiálů je, že o 1% lepší neznamená jen o 1% nákladnější...
Díky, já jsem jezdil jen v Rapidu SB, k Mazdě se nemám bohužel jak dostat.
Mně ten Rapid přijde OK, ale to asi bude tím, že jsem zvyklý na uskákanou kozu 😄
Mně ten Rapid přijde OK, ale to asi bude tím, že jsem zvyklý na uskákanou kozu 😄
Nejsem motorář, ale teorie i praxe mám nastudováno relativně dost 😄
Druhý odstavec - ano, je to tak.
Třetí odstavec - jak se to vezme. Pokud výrobce totálně nezkope konstrukci motoru (2.0 TS 16v pre-2000 - dlouhozdvihový motor, který točil 7000+, k tomu blbá konstrukce mazání a snímačů. Zatímco 1.4 celkem držely, 2.0 odchází do věčných lovišť po tisících), mechanika turbo a věci s ním spojené obvykle přežije.
Na druhou stranu, přilepit turbo k dieselu je o dost jednodušší než k benzínu, vyšší teplotní namáhání a odlišný princip fungování obecně trvanlivosti přeplňovaných benzínů moc nepřeje.
Ještě to doplním😒br /> Třeba Integra (a třeba M3 E46) měla dlouhozdvihový motor, přesto ji bylo možno točit k 9000. Řekl bych, že to bude dáno materiály a promyšlenou konstrukcí...jenže to vyjde draho. 😄
Druhý odstavec - ano, je to tak.
Třetí odstavec - jak se to vezme. Pokud výrobce totálně nezkope konstrukci motoru (2.0 TS 16v pre-2000 - dlouhozdvihový motor, který točil 7000+, k tomu blbá konstrukce mazání a snímačů. Zatímco 1.4 celkem držely, 2.0 odchází do věčných lovišť po tisících), mechanika turbo a věci s ním spojené obvykle přežije.
Na druhou stranu, přilepit turbo k dieselu je o dost jednodušší než k benzínu, vyšší teplotní namáhání a odlišný princip fungování obecně trvanlivosti přeplňovaných benzínů moc nepřeje.
Ještě to doplním😒br /> Třeba Integra (a třeba M3 E46) měla dlouhozdvihový motor, přesto ji bylo možno točit k 9000. Řekl bych, že to bude dáno materiály a promyšlenou konstrukcí...jenže to vyjde draho. 😄
Vyzkoušej... na těchto tankodromech se hranice torzky, hlavně levné torzky Rapida (čest výjimkám - Astra, Civic 9g) poznají velmi rychle.
Nejsem technik, proto by mě zajímal názor "motoráře", některé garážové mesiáše rovnou pošlu o dům dál.
Otázka - pokud mám vysoký zdvih, neznamená to tak trochu, že písty mají vyšší tzv. střední pístová rychlost? A pokud je vyšší střední pístová rychlost, není motor choulostivější na mazání, opotřebení pístních kroužků a vlastně celkové opotřebení?
Není z hlediska životnosti pro motor příznivější doping turbem, které při správném dochlazování a konstrukci problém s životnosti nemá a i když už problém s turbem nastane, tak jej lze relativně jednoduše vyměnit?
Otázka - pokud mám vysoký zdvih, neznamená to tak trochu, že písty mají vyšší tzv. střední pístová rychlost? A pokud je vyšší střední pístová rychlost, není motor choulostivější na mazání, opotřebení pístních kroužků a vlastně celkové opotřebení?
Není z hlediska životnosti pro motor příznivější doping turbem, které při správném dochlazování a konstrukci problém s životnosti nemá a i když už problém s turbem nastane, tak jej lze relativně jednoduše vyměnit?
Spaceback rozhodně není komfortem propadák, nicméně ten rozdíl je jinde. Spaceback totiž zůstává v úrovni začátečník, zatímco konkurence je minimálně v úrovni středně pokročilý. Je zkrátka zásadní rozdíl uvažovat o jízdních vlastnostech v rovině, že to vlastně není špatné oproti tomu, že jiný model dokáže bavit, zaujmout, potěšit.
problém bude v tom, že i jízdní vlastnosti se hodnotí dost subjektivně.V testu co mám já je focus v té desítce někde ve středu. A že je poslední focus slabší než ty dřívější, říkají všichni. Aspoň že mondeo zůstalo na špici.
jel jsem ve spacebacku a až tak hroznej mi nepřipadl.Spíš mě hodně příjemně překvapil.Ale nejel jsem po tankodromu.Ale když to říkáš, tak asi jo.
máš pravdu.Teď jsem koukl do ceníku, čekal jsem že s tím motorem v revolution stojí mnohem víc.
1,2tsi má o fous lepší zrychlení,maximálku a z principu i pružnost. A z toho principu i nevýhody v servisu. na tom fousu založil "drtivou převahu s prstem v nose".A teď se všichni jak paka hádají, že o kousek není drtivě. Ale bez něj by tu byla nuda 😄
To můžu potvrdit. Nejen nafta a benzíny jsou rozdílně naladěny, ale dokonce údajně i jednotlivé motorizace. Tzn. že někdo nemůže soudit paušálně jizdní vlastnosti, když jel jenom v nejslabší naftě. Pro mě je FIII 1,6EB podvozkově lepší a ovladatelnější než benzínový FII. Kromě zpětné vazby ve volantu.
Nemal som možnosť porovnať naftu a benzín (poznám len 1,6EB), ale už pri prvých testoch poukazovali novinári na dosť odlišný charakter benzínového a naftového Focusu. Kým benzíny si zachovali hravý charakter podvozku, nafťáky boli také nemotornejšie, menej ochotné prepletať sa zakrútenými okreskami. Kto najprv testoval naftový F III, kritizoval ústup od dovtedajších vyhlásených jazdných vlastností, naopak pri ecoboostoch tá chvála podvozku a jazdných vlastností pretrvala.
exteriér mě u Mazdy moc nenadchnul ( líbí se mi spíš strohé linie á-la Škoda) ,ale motor a podvozek přebije všechno ostatní 😄
Zase jeden z tých, čo otočil 4 km na predvádzacej jazde a už má patent na rozum. Z technických parametrov sa dá jednoducho vyčítať dynamika vozidla. Oturbená konkurencia nie je o nič rýchlejšia ani úspornejšia ako atmosférická mazda. Tak chcem počuť tie rázne argumenty za downsizing. Opíjanie rožkom a o 5 gramov CO2 menej v Bruselskom eko cykle.
A brať šesťkvalt v základe ako mínus, tak to už je naozaj gól. Bravo.
A brať šesťkvalt v základe ako mínus, tak to už je naozaj gól. Bravo.
Tiež som tú voľbu chvíľu nechápal, pozerajúc na to ale jeho očami to zmysel dáva. Chcel skrátka čo najviac auta za čo najmenej peňazí. Astra v slabších špecifikáciách má veľmi biednu výbavu a o nedostatočnosti 1,4ky atmo pre tak ťažkú kasňu sa netreba ani baviť. V Kii paradoxne neboli ochotní dať nijak extra zľavu a tvárili sa sebavedomo v štýle, že Ceed sa nepotrebuje cenovo podkladať. Pri cenovej ponuke na Golfa sa ani ďalej nepýtal. Ako laik nevie, nakoľko je Rapid postavený s dôrazom na najnižšie náklady či iných rizikách (TSI s reťazou) a má pocit, že má ten istý motor, oveľa lepšiu výbavu, a to podstatne lacnejšie, ako ten Golf. Naviac tá 1,2TSI je pocitovo silnejšia, ako atmosférické 1,4ky konkurencie. Vníma síce, že materiálovo to nie je na úrovni Golfa, ale viac uňho zaváži trebárs automatická klíma oproti manuálnej či hliníky oproti plecháčom. Ako eko-rallye jazdec sa nad 100vku skoro nedostane a tak lepšie podvozky konkurencie neocení. Skrátka ideálna voľba z jeho pohľadu. 😉
Přesně tak. Ani jeden není dálniční e😜res, UVažovat ovšem o "investici" do auta v této zmíněné sumě, tak jednoznačně Trojka....
akym kralom, na to, aby sa atmosfera chytala za turbom musi mat kratke prevody. Po nicom inom netuzim, len po zvuku vytoceneho motora 4000rpm na dialnici 8 hodin pri ceste na dovolenku. A ver ze mazda ma dost zle poriesene odhlucnenie z vonkajsieho okolia.
jak je na tom Mazda s točivým momentem? Ty TSI motory ho mají pořád stejný (=maximální) skoro od volnoběhu, což právě vytváří ten dieselovský pocit síly. Pak se může stát, že to TSI připadá řidiči značně silnější(https😐/dl.dropboxusercontent.c… nemusí totiž tak často řadit.
Jinak ta debata Rapid 1,2 77kW & Mazda 1,5 není tak od věci, obě auta se pohybují kolem 350k Kč a každé z nich má nějaké klady a zápory.
A ještě - v Mazdě jsem seděl a považuji za nutné automaticky vytáhnout z peněženky prachy na parkovací senzory, je dlouhá a je z ní špatně vidět.
Jinak ta debata Rapid 1,2 77kW & Mazda 1,5 není tak od věci, obě auta se pohybují kolem 350k Kč a každé z nich má nějaké klady a zápory.
A ještě - v Mazdě jsem seděl a považuji za nutné automaticky vytáhnout z peněženky prachy na parkovací senzory, je dlouhá a je z ní špatně vidět.
Možná to bude tím, že on ten Rapid zase taková hrůza není. Komfortu moc nepobral, tichosti taky ne, ale podvozek je poměrně jistý a přesný.
Rapid Mazde mozno ujde ale rozdiel sa strati ked bude musiet majitel Rapidu po jazde pred vypnutim motora dochladzovat turbo na rozdiel od majitela mazdy >😁
D1 je proti silnici, kterou já popisuji hladký povrch.
Záleží na motorizacích a u podvozku nižší střední záleží na vváženosti komfortu a jízdních vlastností... a ano, pojedeš jako pán, není co Caterham abys s tím autem bojoval.
Záleží na motorizacích a u podvozku nižší střední záleží na vváženosti komfortu a jízdních vlastností... a ano, pojedeš jako pán, není co Caterham abys s tím autem bojoval.
až se tak jako umíš slohové práce naučíš významy slov, nebude nutný ti vysvětlovat, že to co píšeš je někde jinde než skutečnost. Přičítám to tomu, že to myslíš dobře, ale máš problémy s přesným vyjádřením svých silných emocí 😃) Že třeba malý rozdíl se nedá nazvat "podrcením" .To co celou dobu píšeš, by sedělo tak na 1,4tsi.tam by nebylo čemu odporovat. ale to by tě asi nudilo,psát objektivně.No, možná nenudilo, možná to jen neumíš.
Debatu jsem nezačal, naopak - odpovídal jsem kolegovi na otázku, jak si stojí horní mazda proti definovanému rapidovi na déjedna. Osobně je mi poměrně jedno, jestli předjede mazda rapida nebo rapid mazdu >😁 ale když už jsme se tu k tomu dostali, není od věci právě ty věci popsat pravými garážovými jmény 😉
Takže z "drtící převahy s prstem v nose" jsme se dostali k tomu "je na tom lépe". Aspoň že tak a nyní oba s "lépe" souhlasíme 😄
Takže si to shrneme.
Rapid TSI, při 130km/h točí necelých 2800 rpm, výkon cca 50-51 kW, spotřeba 6,3-6,5 litru.
Mazda 3 1,5, při130 km/h točí 3000 rpm, výkon cca 45,5 kW, spotřeba 6,5 litru.
Takže obě auta žerou na dálnici zhruba stejně a Mazda má jen o 10 % nižší výkon při dané rychlosti. Mazda se na dálnici nehodí, ale Rapid z nějakého prazvláštního důvodu ano a nemá smysl je porovnávat... Ale z jakého důvodu? 😄
Samozřejmě, 1,5ka na dálnice není nejvhodnější auto... ale dle výše zmíněných údajů mi nepřijde, že by na tom byl Rapid TSI až tak dramaticky lépe.
Rapid TSI, při 130km/h točí necelých 2800 rpm, výkon cca 50-51 kW, spotřeba 6,3-6,5 litru.
Mazda 3 1,5, při130 km/h točí 3000 rpm, výkon cca 45,5 kW, spotřeba 6,5 litru.
Takže obě auta žerou na dálnici zhruba stejně a Mazda má jen o 10 % nižší výkon při dané rychlosti. Mazda se na dálnici nehodí, ale Rapid z nějakého prazvláštního důvodu ano a nemá smysl je porovnávat... Ale z jakého důvodu? 😄
Samozřejmě, 1,5ka na dálnice není nejvhodnější auto... ale dle výše zmíněných údajů mi nepřijde, že by na tom byl Rapid TSI až tak dramaticky lépe.
Z toho, čo píšeš, vyznieva, že agilitu nepovažuješ za súčasť jazdných vlastností, ale za niečo protikladné. Ja som bol vždy v tom, že agilita je integrálna súčasť pojmu jazdné vlastnosti, a to súčasť veľmi dôležitá (ak nie najdôležitejšia). 😉
Proto mě docela překvapuje, že kolega je tak spokojený i s tou naftou. Obzvlášť po přechodu z F1 benzínu. Nejspíš tím, že jak vybíral mezi těžkými naftovými, zase na tom byl Focus dobře.
Já mám takovouhle zkušenost z Fabie I když jsem měl hodně naježděno s 1.4 MPI a potom jsem se svezl s RS TDI, byl to pocit jak z úplně jiného auta. A ten těžký předek byl u tak malého auta sakra znát.
Já mám takovouhle zkušenost z Fabie I když jsem měl hodně naježděno s 1.4 MPI a potom jsem se svezl s RS TDI, byl to pocit jak z úplně jiného auta. A ten těžký předek byl u tak malého auta sakra znát.
a proto PREFERUJEM😒br />
BEZÚDRŽBOVÝ ELEKTROMOTOR INTEGROVÁN V ZÁDNÍ NÁPRAVĚ S PEVNÝM PŘEVODOVÝM STUPNĚM A POHONEM NA ZADNÍ STANDART 😉
JAKO MÁ : TESLA MODEL S [odkaz] USA CALIFORNIA FREMONT
>😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒]
BEZÚDRŽBOVÝ ELEKTROMOTOR INTEGROVÁN V ZÁDNÍ NÁPRAVĚ S PEVNÝM PŘEVODOVÝM STUPNĚM A POHONEM NA ZADNÍ STANDART 😉
JAKO MÁ : TESLA MODEL S [odkaz] USA CALIFORNIA FREMONT
>😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒] >😒]
Súhlas. Jeden príklad z reálneho života: kamarát kúpil pár týždňov dozadu auto. Presadal z Fabie a vyberal kompakt o triedu vyššie, ale mal našponovaný budget. Vo výbere mal autá ako Ceed, Astra či predmetný Rapid. O Octavii, Golfe či Mazde 3 ani neuvažoval, jednoducho boli drahé. Nakoniec vybral toho Rapida so slabším 1,2TSI. U Mazdy by mu za tú cenu nevedeli ponúknuť ani len 1,5ku v základe.